Wat te doen met de disfunctionerende publieke omroep?

Steeds linksere NPO heeft voeling met volk verloren

De publieke omroep functioneert niet meer. De NPO is een speeltje geworden van elitair machtig links, dat alleen de eigen geluiden laat horen. Steeds meer mensen zijn het helemaal beu om dagelijks beledigd te worden en eindeloos extreemlinkse standpunten voorgeschoteld te krijgen. Het valt te hopen dat het nieuwe kabinet de opschoning van de NPO hoog op het lijstje zet, schrijft Ines van Bokhoven.

Ja, dat klinkt nogal bedillerig, maar ik meen het wel. De publieke omroep functioneert niet meer. En al een tijdje niet meer. Het is een medium geworden voor een selecte groep mensen, een elitaire groep die graag bezig is met het kritisch kijken naar anderen, maar nooit toe zal staan dat iemand eens kritisch naar hen kijkt. De NPO is een speeltje van elitair, machtig links geworden, en zo gebruikt men het ook. Het is een activistisch, politiek gekleurd orgaan dat de afgelopen jaren alle zeilen bijzette om te voorkomen dat andere geluiden dan de hunne gehoord konden worden.

 

Geen keuze

Vroeger kon je nog je kijk- en luistergeld omzeilen door je tv-toestel rap weg te douwen als er een inspecteur aanbelde, maar da’s inmiddels al lang geleden. Inmiddels betalen wij verplicht, verpakt in een bundeltje belastingen, mee aan de subsidies voor de publieke omroep. We hebben geen keuze. En dat wringt bij steeds meer mensen: wat hebben ze nog te zoeken bij een NPO die hen elke dag weer beledigt en overal de schuld van geeft? Waarom moeten ze daar voor betalen, terwijl ze nooit aan het woord komen – niet eens om zichzelf te verdedigen?

 

Zoveelste uitglijder

En nou is het heel makkelijk om een boos stuk te schrijven over de zoveelste uitglijder bij de NPO, ditmaal van de antropologe Jitske Kramer, die zichzelf hopeloos vastlulde in een wazig verhaal over ‘de gewone mens’ (en al die andere welwillende BN’ers die bereid zijn om op dit moment in een studio aan te schuiven en de noodklok te luiden over de laatste verkiezingsuitslag). Maar Kramer kreeg op X al genoeg kritiek en boze burgers over zich heen, dus ik laat dat maar voor wat het is –tenslotte is zij ook niet het probleem. Kramers bijdrage is een symptoom van een kwaal die veel dieper gaat dan een onzinnig, amper gefundeerd stukje op de NPO Radio.

 

Extreemlinks bolwerk

Het probleem zit ‘m in dit geval echt in het fundament, en niet alleen bij de NPO. Ik beargumenteerde op X onlangs al dat in ons land links de macht heeft weten te grijpen zonder een verkiezing echt te winnen, maar door de ‘lange mars door de instituties’ koppig vol te houden en de banen mooi onder zichzelf en elkaar te verdelen. Elke sleutelpositie in dit land wordt bezet door iemand met een linkse politieke voorkeur. En bij de NPO is dat, meer dan waar dan ook, het geval.

Het is niet moeilijk of vergezocht om te concluderen dat de NPO een extreemlinks bolwerk is geworden. En ik gebruik hier bewust het voorvoegsel ‘extreem’ – van een democratisch debat is al heel erg lang geen sprake meer bij de publieke omroep. De organisatie geeft de voorkeur aan bepaalde linkse politieke standpunten en zorgt er professioneel voor dat vrijwel elk ander geluid via hun kanaal of wordt doodgezwegen, of actief verdacht wordt gemaakt. Dat is een extreme manier van handelen die volledig haaks staat op de regelgeving voor de NPO, en zeker op onze democratie, waarin iedereen het recht heeft gehoord te worden en (de mening van) elk mens gelijkwaardig is. De NPO, nu al weken bezig Nederland te bewijzen hoe onrechtsstatelijk het partijprogramma van de PVV is, heeft zelf ook niet zo heel erg veel op met de uitgangspunten van onze Grondwet.

 

Hele en halve onwaarheden

Dan zwijg ik nog over de hele en halve onwaarheden die men vertelt en de standpunten zelf die men aanhangt. Van woke tot de klimaat-hysterische XR-doctrine en alles wat daar tussen zit, zoals Kick Out Zwarte Piet en uiteraard de blijmoedig verspreide historische leugens over het slavernijverleden: u krijgt het ene na het andere extreemlinkse standpunt dagelijks voorgeschoteld omdat dat nu eenmaal helpt bij het normaliseren van een idee en men dus rustig door kan gaan met waar ik het net al over had: het vergaren van macht zonder een verkiezing daadwerkelijk te hoeven winnen.

 

Mars door uw geweten

De ‘mars door de instituties’ is nu ‘de mars door uw geweten’ geworden. Men wil bepalen hoe u dient te denken. En Jitske maakte zich niet voor niets zo druk om de ‘definitie-macht’ die iemand als Caroline van der Plas ineens zou hebben: die macht lag tot voor kort als vanzelfsprekend aan de linkerkant. Zij bepaalden de grenzen van de mores en gebruikten de macht van woorden als geen ander. Hondenfluitjes: links is er bedreven in, en hoe.

Want het is natuurlijk zo ondemocratisch als de pest om een bevolking wel verplicht mee te laten betalen aan zo’n omroepstelsel, maar mensen niet de ruimte te geven zich er te mogen uiten. En het is extreem om hele groepen van onze bevolking er zo gevaarlijk verdacht te maken, en dat op dagelijkse basis. De woede die arme Jitske ten deel viel komt niet uit de lucht vallen en werd ook niet veroorzaakt door een enkel lullig vallend stukje op de radio, al leek het Jitske zelf wel erg te verbazen. En dat verbaast mij dan weer: ze is toch een antropologe? Maar ook deze antropologe blijft steken in het praten over mensen, al geef ik haar complimenten voor het feit dat ze op X, achteraf, wel degelijk pogingen deed met sommigen van ons in gesprek te gaan.

 

Gebrek aan kritiek

Maar het geval ‘Kramer’ toonde wel aan, en niet voor het eerst, hoe ongelofelijk beu steeds meer mensen de NPO zijn. Hoe genoeg ze hebben van steeds dezelfde koppen die steeds dezelfde dingen zeggen. Maar ook het gebrek aan kritiek richting links zit veel mensen hoog: de meesten van ons zijn volwassen genoeg om te beseffen dat het gewoon niet kan, dat een groep overal de schuld van heeft en dat een andere groep – heel toevallig ook de groep die het beschuldigen doet – zichzelf elke keer weer vrijspreekt van enige verantwoordelijkheid. Het is kinderachtig, het is onlogisch, het is onredelijk. En het moet ophouden de hoofdmoot te zijn van de boodschap van de publieke omroep. OpinieZ-collega en voormalig NOS-directeur Bauke Geersing schreef er al menig treffend en kritisch stuk over.

 

Pluriform

Stelt u zich eens voor: een nieuwe NPO. Met omroepen die echt pluriform zijn in wat ze uitzenden. En met wellicht eens ruimte voor iets anders, qua programmering: met films kan men toch niet tegen streamingdiensten als Netflix op, maar meer infotainment zou volgens mij door velen gewaardeerd worden. Goede documentaires in allerlei richtingen, over allerlei onderwerpen – op internet zijn er genoeg streamingdiensten te vinden die zich erin specialiseren, zoals MaghellanTV, en blijkbaar is er behoorlijk vraag naar.

Dan las ik ergens dat Nederland zestien talkshows rijk is op de tv. Dat is natuurlijk niet alleen bij de NPO, maar heeft een klein land als Nederland echt zestien talkshows nodig? Voegen die nou echt iets toe? Kan men niet eens investeren in een mooie serie zoals ‘De Zaak Menten’ die een tijdje geleden te zien was? Kwaliteit: overweeg het eens. De smaak van Nederlanders is echt wel ietsje beter dan jullie lijken te denken. En laat mensen hun eigen meningen vormen. Werkelijk zichzelf zijn. En nee: geen vijf-tegen-een meer bij de talkshows. Kom op zeg.

 

Opschoning NPO

Enfin, ik roep maar even snel wat suggesties, u weet ongetwijfeld zelf ook nog wel te bedenken wat u mist op onze NPO. Het valt te hopen dat het nieuwe kabinet de opschoning van de NPO hoog op het lijstje zet – het gaat tenslotte ook om onze nieuwsvoorziening, die op dit moment verre van neutraal is. En het is eigenlijk zo eenvoudig: het enige wat het nieuwe team in Den Haag moet doen is de NPO dwingen zich gewoon aan de regels te houden. Diezelfde regels waarmee men zo graag omroep ON! om de oren sloeg. Meer is niet nodig, dan zijn we al een heel eind.

En anders wil ik gewoon mijn geld terug en er nooit meer aan mee te hoeven betalen.
 
strong>Vond je dit artikel goed? Steun Ines van Bokhoven via inesvanbokhoven.backme.org

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
55 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Deze socialistische omroep laat zien de stand van dit land. De enige oplossing is de leidende personeel te vervangen door mensen die objectief kunnen zijn. Dat geldt voor alle andere instituties in het land want Nederland is behoolijk ziek door de socialistische virus. Snel dus deze regering vervangen en redden wat er valt te redden.

Jos
Jos
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Defund de NPO, laat de diverse omroepen maar commercieel worden. Ik betaal graag aan Ongehoord.
Hetzelfde geldt voor allerlei goede doelen en belangen klupjes. Stop de subsidie, Wie hun doel steunt kan geld overmaken. Nu zijn we verplicht om doelen te steunen waar we ronduit tegen zijn.
Dat is a-democratisch.
Ik ben tegen GroenLinks en D66 maar steun via belastingen allerlei klusjes die juist hun agenda promoten. Een balans is er niet, net als bij de N.P.O

Marien
Marien
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Dat klopt. Ik heb er ook een hekel aan te betalen voor de linkse deugpulp die ze maken. BNN Vara is het allerslechtst. Ik vind het ook niet juist dat je belastinggeld hiervoor moet afdragen.

Peter.
Peter.
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Mee eens,2024 is het niet meer normaal om zoiets via verplichtte afdracht in stand te houden ,pleit allang voor het stoppen van subsdie.

Marien
Marien
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Dat is ook mijn bezwaar tegen de Postcodeloterij en andere loterijen die zgn goede doelen steunen. Eigenlijk is postcodeloterij ook niet goed, want je wil toch er bij horen, stel dat de prijs in je straat of wijk valt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Bij de Duitse buren wordt fors actie gevoerd, maar je hoort er hier nauwelijks iets over.
Hetzelfde over grote Franse demonstraties.
Dat zegt genoeg.

Marien
Marien
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

je krijgt alleen te horen waar links ophef over wil maken.

p.
p.
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Alsjeblieft niet een gesaneerde NPO. Ik heb er totaal geen vertrouwen in. Bovendien gaat het toch vroeg of laat weer mis. En ook met documentaires kun je behoorlijk beinvloeden, temeer daar het gros van de kijkers denkt dat ‘een documentaire’ gewoon ‘feitelijk’ is…
Daar komt dan nog bij dat de overheid sowieso al véel en véel te groot is, en zich overal binnenwurmt, gevraagd en (vooral) ongevraagd. Nee, afschaffen en NOOIT meer aan beginnen.

Marien
Marien
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  p.

Ik las een boek van Leon de Winter. Lied van Europa. Dat speelt groot deel in de toekomst, rond 2040-2048. Daarin laat hij al zien wat er kan gebeuren met een machtige overheid die alles onder controle heeft of wil hebben en hoe dociel de mensen hier over zijn. Eng gewoon. Ik heb het uitgelezen, maar ik werd er niet vrolijk van.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben er erg voor om de rol van vooral televisie maar ook van de radio drastisch in te perken. De omroep krijgt geld van de overheid en daar moeten ze het mee doen. Het moet een eer zijn om voor de omroep te mogen werken. Ze moeten een opleiding krijgen om presentatief over te komen en vooral moeten ze spraakles krijgen want wat je nu vaak hoort en ziet is echt erbarmelijk. Het lijkt alsof de meeste mensen die voor de buis komen geen opleiding heeft gehad. Eén net en twee radiozenders zijn voorlopig meer dan genoeg, met twee keer per dag een nieuwsuitzending. Geen inkomsten uit reclame en ‘savonds na 24.00 uur testbeeld is erg goed voor de geestelijke gesteldheid van het Nederlandse volk. Iedereen die anders wil kan terecht op honderd andere zenders naar keuze maar daar moet de Nederlandse journalistiek en programmamakers boven staan. Pak eens een boek of neem een hobby.

Andre
Andre
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De NPO is niet alleen onkritisch over zichzelf, maar over gewoon alles. Het is in feite een propagandamachine van extreem-links en dat weten ze maar al te goed. Want ze doen er niet alleen alles aan om kritiek te vermijden, maar ook om kritiek te onderdrukken.
Het is niet alleen zo dat dezelfde koppen steeds dezelfde dingen zeggen, het zijn ook steeds dezelfde leugens. Ze werpen zich op als vertegenwoordigers van ’het volk’, maar alleen zolang ze de elite positie kunnen behouden. Zodra die toppositie dreigt doorbroken te worden, dan plotseling heten de nieuwkomers ‘populistisch’. Hoezo is dat een probleem als je het volk vertegenwoordigt?
Als hen verweten wordt dat ze anderen teveel voorschrijven hoe die moeten leven, dan komen ze met het verweer dat ze tenminste ‘betrokken, sociaal en empathisch’ zijn. Dat die betrokkenheid en empathie door anderen betaald moet worden en door diezelfde anderen vaak wordt ervaren als tirannie en onderdrukking, interesseert extreem-links geen meter.
Ik kijk nooit naar die 16 talk-shows, want in het verleden is te vaak gebleken dat die 16 kopieermachines zijn van dezelfde extreem-linkse meningen die ik toch al elders voorgekauwd krijg. Deze mensen zijn alleen met zichzelf bezig, ze zijn vervelend, ze zijn voorspelbaar, maar ze zijn vooral overbodig.

Henri
Henri
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Uitstekend verwoord, vooral de laatste alinea is de spijker op de kop.

Marietta
Marietta
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend overzicht van wat er precies mis is met de NPO. Het gevolg is inderdaad dat wij er eigenlijk nooit meer naar kijken. Ook niet meer naar het nieuws. Niet alleen is het ‘biased’ (inderdaad richting links), het is ook slordig, slecht onderzocht, geen analyse, geen onderzoek, alleen (linksdraaiende) meningen. De irritatiegrens is bij ons allang overschreden.

Jos
Jos
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marietta

Ik maak ook ff een overzicht van wat wel goed is bij de NPO,
1. Bauke Geersing en 2. Ongehoord Nederland.
Bauke is met pensioen, blijft Ongehoord over.

Marietta
Marietta
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Klopt ja, Ongehoord Nederland is zo’n beetje het enige NPO-programma waar ik nog naar kijk. Er was trouwens ook (bedenk ik nu) een aardige serie “Het verhaal van Nederland”, buiten verwachting goed gebracht en geproduceerd door Daan Schuurmans, maar die ben ik al een tijdje kwijt.

IvdWerf
IvdWerf
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marietta

Zo nu en dan kijk ik wél naar o.a. Nieuwsuur en OP1, omdat ik wil horen hoe het daar met de ondertoon zit.

R Bil
R Bil
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  IvdWerf

Ik wil mij af en toe ook eens kunnen ergeren en daarvoor is de NIPO geschikt.

Marien
Marien
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  R Bil

ja, mijn man zegt ook vaak als ‘ie het aan zap: ‘ even een portie ergernis’.

Peter
Peter
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is net als met NEXIT.

NPO = EXIT

Bernardo A.
Bernardo A.
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nu ook de rol van radio en televisie veranderen, lijkt het mij een mooie gelegenheid om NPO en wat er verder aan staatszaken omheen hangt volledig op te heffen. We hebben regionale omroepen die het publiek passend over de actualiteiten in hun omgeving kunnen informeren en over landszaken. Er zijn commerciële omroepen, dus de keuze is eerder een overdaad te noemen. En als een inwoner van Brabant perse wil weten of er nog een boerderij in Noord Holland in de fik staat, of een bedrijf op de Veluwe kan die altijd terecht op de lokale omroep die over die omgeving gaat.

Gezien het resultaat van de laatste verkiezingen lijkt het er sterk op, dat het leeuwendeel van de bevolking ook weinig meer op dat instituut heeft te zoeken.
Het scheelt ongeveer een miljard € op de staatsbegroting en dat is dan het eerste verdiend.

Kee
Kee
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Juist de goede oplossing stoppen met deze propaganda staat zender .
Van deze linkse extremisten.
Geld kranen dicht en dood laten bloeden .
Per ingaande

Marien
Marien
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

ik vind het regionieuws veel leuker en interessanter om naar te kijken dan het landelijke journaal.

Tigron
Tigron
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Alle omroepen uitsluitend laten draaien op lidmaatschap gelden van individuele leden.
Dus geen rechtspersonen zoals .b.v een BV of NV.
Geen overheidssubsidie meer.
De eerste tijd zullen het karige programma’s worden, hoewel het bewezen is dat met een klein budget toch een fatsoenlijk programma te maken is.

Bij interessante programma’s zullen zich meer mensen aanmelden als lid wat wellicht betere programma’s tot gevolg kan hebben.

Alle bestuursleden van omroepen mogen geen banden hebben of hebben gehad met de politiek zodat de politieke invloed nagenoeg afwezig zal kunnen zijn zodat een mogelijke ‘ baantjes carrousel ‘ niet mogelijk is.

Omroepen kunnen het land in gaan om ter plekke programma’s maken m.b.t. die regio.
Verder kan merchandise de inkomsten wat opvijzelen.

Gevolg:
De omroep met de beste programma’s krijgen de meeste leden.

De overkoepelende organisaties dienen te worden opgeheven.
Slechts een nieuwe media wet kan opgetuigd worden waar iedere omroep zich aan dient te houden.
Geschillen kunnen opgelost worden door echte en niet politiek gebonden rechtelijke uitspraak.

In plaats van ledenbijdrage zou ieder omroep een soort van router kunnen leveren tegen betaling van een maandelijks bedrag om de betreffende omroep te kunnen bekijken.

Er zullen vast wel haken en ogen aan zitten wat ik nu schets, maar naar mijn mening zou het beter kunnen werken dan het systeem van nu.

Maarten
Maarten
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is niet alleen de omroepen. Het zit overal. In de instituten. De universiteiten. De grootbedrijven. De NGO’s. De banken. De fondsen. De ziekenhuizen. De wetenschap. De supranationale organisaties. Echt alles is helemaal verlinkst, gemonopoliseerd en eentonig corrupt geworden. En alles is dus aan het falen.

Ik ben bang dat ” the great reset” er gaat komen. Alleen dan wel iets anders dan het WEF voor ogen heeft. Afbreken en opnieuw beginnen!

Jos
Jos
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Maarten

Vandaar dat we voor een NEXIT moeten gaan, een onsje meer of minder af dingen bij de EU is een farce!

Pistolen Paultje
Pistolen Paultje
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Per direct opheffen. De NPO/NOS houdt zich structureel niet aan de Code van Bordeaux. Er is geen objectiviteit en wordt gebruikt als machtsblok en spreekbuis van de overheid.

fredje
fredje
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zou als Vlaming perfekt dit artikel kunnen overnemen. Ik dien enkel NPO te vervangen door VRT

Hannah
Hannah
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Bijna alles gaat slecht in Nederland, toch is er op NPO heel weinig kritiek te horen op de regeerperiode van Rutte, die er met gedoogsteun van linkse partijen een potje van gemaakt heeft.
Onderwerpen genoeg zou ik zeggen Begin bv. eens met het onderwijs.
Er voltrekt zich een stille ramp in ons onderwijs Weinig praatprogramma’s die hier aandacht aan besteden.
De focus ligt bij de talkshowtafels van NPO alleen op het onmogelijk maken van een regering met PVV. Ook gisteravond weer bij op 1.
Veel slechter dan de afgelopen tijd zou een regering met Wilders het toch niet kunnen doen , lijkt me.
De NPO verzaakt al jaren zijn plicht om ons objectief voor te lichten.

Marien
Marien
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

uitstekende column weer. Ja, elke avond gaat het journaal weer over klimaat of immigratieproblematiek, of het bashen van Wilders. Het valt ook helemaal niet op (sarcasme)

H.J.
H.J.
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Code Geel of Oranje bij een gevoelstemperatuur.
Wie meet die gevoelstemperatuur.
Ook nog een verwarde kreet, stijging van de zeespiegel onze Fam woont al ruim 3 eeuwen aan dat water, nog nooit een meetpaal gezien.
Wat wel gebeurt is dat door het ingrijpen van de mens (bv Maasvlakte) de stroming wordt verplaatst.

Marien
Marien
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

ja, er zijn ook in het verleden foute dingen gedaan met kanalisering en rechter maken van rivierlopen. Ik begrijp dat de vorm van de rivier ook iets doet op de waterstanden.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

En het ergste is dat het echt óveral ingeslopen is. Je leest een thriller, en ja hoor, daar komt klimaat, racisme, woke, metoo, rechts enz. Met de haren erbij getrokken, want voegt aan het verhaal meestal totaal niets toe.
Kijk een natuurdocu, hetzelfde. En dan dat hypen. Nu weer schaatskoorts. Vrijwel elk medium, doorlopend.
Pratende hoofden overal over de formatie, dat het lang duurt, dat ze niets zeggen….Tja, de vorige was een volledige zwangerschapsduur. En er kwam een volledige overgave aan links uit, met wat stoelen verschoven bezet door dezelfde lui die eerder waren weggestuurd. Waar hebben ze het in godsnaam over.
Er is niets te melden, maar praten zullen ze. Dus maar over hoe moeilijk het met W gaat worden. In die herhaling vermoeden ze hun kracht.

Marien
Marien
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

ja, mee eens. Goede toevoeging.

Marc
Marc
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wanhopig probeer ik het bewuste stuk terug te vinden, maar overal op internet krijg ik de melding 404: niet te vinden. Het gaat om de inauguratierede van Shula Rijxman in 2016. Uit de enkele citaten die nog wel terug te vinden zijn valt op te maken dat haar speech druipt van ‘verbinding’, ‘veelkleurige samenleving’ en ‘diversiteit’. Maar de alinea waar het mij om gaat is niet meer terug te vinden.

In haar inauguratierede van 2016 gaf Rijxman onomwonden aan dat, om gevoelens van minderheden (lees moslims) te ontzien, de NPO in al haar verslaggeving omzichtige bewoordingen zou kiezen. Met andere woorden: Rijxman koos expliciet voor Newspeak. Dat zij daarmee de journalistieke onafhankelijkheid en objectiviteit ten grave droeg mag duidelijk zijn.

Van haar beleid, voortgezet door Leeflang, plukken we nu nog de wrange vruchten.

H.J.
H.J.
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Stop de subsidies aan de NPO, laat iedere zendgemachtigde zijn of haar eigen broek op houden.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Ines,

Dank voor deze compilatie – die voor de aandachtige kijkbuiskindertjes geen verrassing moet zijn. Al uit de tijd van Joop van Zijl en Fred Emmer – in eigen tijd schrijver van woest erotische romans – was duidelijk dat het toen nog wat beperktere NOS keurig netjes kleurde binnen de lijntjes van de PvdA-Weltanschauung.

(RTL tekende meer de Unilever-kleurplaat in.)

En jeetjemina, heeft de NPO mediakazerne een ‘Wim T. Schippersplein’, en wat vond Wim T. daarvan? Het ‘Bert en Ernie plaza’ leverde zeker te veel copyright issues met Sesame Street Inc. op.

Sinds de teloorgang van het PvdA-gedachtengoed, waarin ergens nog sprake was van zelfverheffing, zo tussen de tijd van Kok’s ideologische veren en Wouter’s kekke kontje, hebben publieke TV-peeps geen god meer om naast koers te houden. En dan blijft het betere paladijnen, hofhoudelijk werk over, namelijk het dienen van de macht vanuit de eigen interpretatie van wie of wat die macht nu is.

En daar zit dan een makke is, als die blik sowieso al wat weltanschaulich angehaucht was.

Niet dat Nederlandje en/of de NPO daar uniek in is, verre van. Zie maar überpolicor auntie Beeb en Democraten/MSN symbiose in de VS.

Als er dan ook nog eens geld verdiend kan worden, ophef gecreëerd kan worden (onderling vaak in prettige samenwerking), managerial concentratie optreedt en we verantwoordelijkheden als schadelijk voor de prettige samenwerking uitgebannen hebben, dan zit je ongeveer waar de NPO nu zit.

Dit nog alles los van de basishouding – en los van alle mooie dure en betekenisloze woorden qua missie en visie – die nooit helemaal klopte en steeds minder is gaan kloppen.

NEWSFLASH: Unox sponsort XR met een warm vegan soepje bij hun blokkeeractie. ‘Best wel pittig’ aldus de embedded NPO-reporter.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

De grap is, dat de NPO zichzelf met hun eigen beleid overbodig hebben gemaakt.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Beste Anton,

Dat zal de niet-ideologisch verblinden of de wat meer intuïtief handelende Angehauchten ook wel duidelijk zijn.

Maar in een wereld die op budgetfinanciering zit, zijn er maar heel weinigen geweest, die bij het opmaken van de balans tot de conclusie zijn gekomen, dat het spelletje zijn loop gehad heeft en dat het tijd is voor iets anders of voor anderen.

Veel mediapeeps hadden van oudsher – en ook daar herken je weer die handige adremme jongens (M/V/X) van voorheen de PvdA in – allerlei prettige samenwerkingsverbanden, waarin niet gekeken werd op een dubbelrolletje meer of minder. BV-tje voor jou. BV-tje voor mij …

Al het gekrakeel, georakel en – eerlijk gezegd moeilijk te volgen – geredeneer verbaast en verbijstert in enige mage. Zeker als voor de zoveelste keer de rechte lijn tussen de argumenten van Hans Janmaat en blonde Greet – Milders of niet – miskend wordt.

Een ander punt dat er maar moeilijk in blijkt te gaan is, dat het het voorrecht van de helft plus één is om na het niet tot tevredenheid stemmende gespartel van het nu demissionaire zooitje (waar vaandelvlucht echt geen probleem is) te vervangen door een nieuwe set clueless bastards.

Hopelijk met meer succes dan het vorige team K, maar met alle redenen om liever sneller dan langzamer afscheid te nemen van het oude, snel uitgerangeerde toneelgezelschap.

En er zijn echt bigger fish to fry dan wat old skool lineair TV-volk, dat beseft dat ze zich qua inhoud en skills te veel vereenzelvigd heeft één kant van het verhaal.

De grote strategie – voor zover daar sprake van kan zijn gezien de eerdere, misplaatste gelijkhebberigheid – is dat de donkere wolken voorbij zullen waaien. Net zoals voorheen en nu zal in die verwacht blije toekomst het eigen belang centraal staan.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

De NPO bestaat alleen om het narratief in stand te houden. Niets anders. Dat narratief bestaat alleen in een in deze specifieke tijd.
Wel, tijden veranderen. Daarmee wordt ook het narratief van de NPO aangetast..
Helaas kan de NPO het narratief niet meer veranderen want dat is juist ook haar bestaansrecht

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Beste Anton,

En daarmee wordt het toch een soort Pravda, waarbij de aandachtige kijkbuiskindertjes het van hints en subtiele verwijzingen moeten hebben om de onverbiddelijke mars door de historie te duiden.

In het verre verleden waren lichte griepjes voor ouwe Politburo knakkers altijd reuze gevaarlijk.

Geen wonder dat die plakactie met ‘Fake news’ het kippenhok dagenlang van de leg bracht, terwijl het toch een goeie, niet helemaal subtiele grap was. Ron Freesen’s ongenezelijke ziekte zou er niet minder ongeneeslijk van geworden zijn, wat aan de andere kant wel weer een beetje sneu is.

Dat de NPO daarmee (steeds meer) een one trick pony wordt, of zich steeds meer met die rol vereenzelvigd, is een ander dingetje.

Je ziet het pas als je het ziet, aldus de praktisch geschoolde filosoof J. Cruijf bij leven en welzijn, maar als je het niet ziet dan doen anderen het ergens voor je. Om nu de verkiezingsuitslag als openingsaccoord, koene klaroenstoot van een gans nieuw tijdperk te bestempelen, gaat mij meer dan een paar strepen te ver.

Een hele boel belangen – niet in het minste die op het mediapark – wijzen andere kanten op en niets labbekakkerig bankhangerig dan de vaderlandse Jan Salie.

Jan, Piet, Joris en Korneel heten tegenwoordig trouwens ook anders. Zou ‘Gewest tot gewest’ het verschil kunnen maken? Of anders die scène uit Wim. T’s ‘Op zoek naar Yolanda’, of was het toch ‘We zijn weer thuis’, waar een blote dame aan Wim T’s personage vraagt wat die doet als ‘ie opgewonden wordt.

Het antwoord, dat hij na enig handgemeen ‘gewoon weer zou doorgaan’ is volgens mij van toepassing op zowel pro als contra NPO, het budgettaire Pommeren van Nederland.

Frans Galjee
Frans Galjee
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel.

Allemaal symptomen van wat ik noem de linkse ziekte. Een ziekte die het vermogen van de hersenen aantast om een realistisch beeld van de wereld om ons heen te krijgen. Dit waanbeeld wordt een stellige overtuiging en bij het arrogant uitdragen daarvan worden andersdenkenden als dom weggezet of gewoon genegeerd. Wie pikt dat nog?

En die media die al lang besmet zijn met het linkse virus die de ziekte bewust en onbewust verspreiden die media moet niet alleen worden geschoond maar volledig worden vervangen cq vanaf begin opnieuw zich gaan vormen volgens geldende normen van objectieve journalistiek. Wellicht moeten de normen ook worden herzien om nieuwe ontsporingen snel te kunnen tegengaan.

Bij dit alles past vanuit de burgers het middel van protest en het aanpakken van het verdienmodel van de media maar ook andere door linkse virus aangetaste instanties. Het stemmen op de PVV kan daarbij helpen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe dan ook, er zijn allerlei signalen dat links haar grip aan het verliezen is.

Frans Galjee
Frans Galjee
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Maar pas op een linkse kat in het nauw maakt rare sprongen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

En heeft overal de macht gegrepen, dus we zullen de borst maar natmaken….

Bontekoe
Bontekoe
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Gelukkig hebben we de eo nog in het bestel😉

Henri
Henri
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goed betoog! De NPO zit vol met D66-ers, die daar gespreid over 15 jaar gedropt zijn door Publyon-baas Van Drimmelen, de D66-strateeg die ook verantwoordelijk was voor het lanceren van Kaag in de Nederlandse politiek. Gelukkig is deze man door allerlei Me Toe gedruis afgeserveerd. Net als Kaag, eigenlijk.

Dat NPO/NOS als staatscensor en verspreider van agitprop niet meer door het Nederlandse publiek gepruimd wordt, blijkt uit de fors dalende kijkcijfers over de hele linie van programma’s. Zo daalden de kijkcijfers van Nieuwsuur, eens de “beste” talkshow, van 700.000 naar 500.000, en dat is dus 30% minder dan in het recente verleden. De Nederlandse burgers stemmen dus met de voeten, eindelijk.

En dit is natuurlijk de meest ultieme sanctie voor die arrogante grachtengordelbewoners, die zichzelf graag “de elite” noemen. Elite? Ammehoela!

H.Nijhuis
H.Nijhuis
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Laatst zag ik aan een praattafel iemand die van een minimum moet leven. Ik schat dat alle overige mensen aan die tafel miljonair zijn maar ze waren heel begripvol naar de minima, wat een gotspe.

R Bil
R Bil
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Deze column is mij uit het haart gegrepen. Een ding zou ik willen nuanceren. Het is niet alleen voor de linkse mensen maar ook van de linkse mensen.
En via de media grijpen zij nog meer de macht. Ook nu knaagt men als NPO/Nos aan de gesprekken over de kabinetsformatie. DE ratten van D66 verlaten het zinkende schip. Wellicht binnen kort ook de NPO D66 ratten

Netty Meelen
Netty Meelen
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Op mijn lijf geschreven mevrouw van Bokhoven. Dank!
Ik roep ook al tijden. “Waar kan ik mijn abonnement op de NPO opzeggen.”
Slim gedaan om het luister- en kijkgeld in de belastingen te verwerken. Het leek indertijd inderdaad slim, maar de NPO maakt er zwaar misbruik van en de regering ook.
Ik was en ben dan ook ontzettend blij met de uitzendingen van omroep ON, waartegen de NPO meteen grove foute maatregelen trof. Fouter en onprofessioneler kan het bijna niet!
De NPO is niet alleen extreem links maar ook antisemitisch. Ik verdraag de hun sluikse en soms openlijke verheerlijking van terrorisme écht niet meer.
De NPO verdraait en vervalst ook veel nieuws uit het buitenland. Vooral van de EU landen waar het volgens hen niet pluis is, zoals Polen en Hongarije.
Over andere landen, zoals Franrijk, waar het al sinds afgelopen zomer onrustig is wegens de moord op een Franse jongen uit een klein dorpje, horen wij niets En dit is maar één voorbeeld.
Liegen, verdraaien en verzwijgen met vaak het venijn in de staart. Zij hebben er vaste medewerkers voor in huis gehaald die dit bedenken, vrees ik.
De NPO moet weg! Helemaal weg! Ook de manier van financiering uit het belasting systeem moet wég!
De bevolking moet keuzes kunnen maken maar ook kunnen opzeggen.

Eric
Eric
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

NPO=uit Zeker wel, want als ik (gedwongen Radio Luister) Wil ik dat pertinent mijn ogen niet aandoen. Er is in ons zo noemen ze dat omroep bestel geen objectieviteit meer te vinden. Elk vroeger prettig te luisteren programma is de nek om gedraait door het te vullen met Anti thema’s. BNN/VARA vroege vogels was een goed programma, maar tegenwoordig hoor je dan een colum van Dolf Jansen en dat vliegen echt niet meer kan en meer van dergelijke types. Tuurlijk mag Jansen zijn menig geven ben ik wel niet eens maar ok, Jansen vliegt natuurlijk wel naar zijn buiten(Dascha) in Ierland. maar volgend programma iets pro uitzenden is uit den boze, maar ok, dan luister je, en dan is het weer kleineren van stemmers op de PVV, FvD en de anderen op rechts. Natuurijk is er verheerlijking van de Amerikaanse president, en natuurlijk kleineren we eventjes Trump! En Trump gaat natuurlijk meedoen aan de komende verkiezingen en net als in ons land gaan ze zich natuurlijk misdragen want ze verloren de verkiezingen. NPO moet gewoon weer helemaal gezuiverd worden van de linkse extremen en objectief gaan worden! Maar we zien allemaal bij verlies op links is elke actie vorm opeens geoorloofd! Geweld wordt daarbij niet geschuwt!

Marien
Marien
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Dolf Jansen, jeetje die aangeklede spijker heeft linkse politiek en meningen in zijn DNA zitten. Samen met een portie hypocrisie.

John
John
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Gisteren kreeg terrorist / knuffelallochtoon Akwasi ook weer pr ruimte bij de NCRV, en vandaag stond er een groot artikel op RTL nieuws over hoe geweldig hij wel niet was. Die vent komt straks vast voor Khalid in de plaats, lekker de Nederlandse cultuur verder afbreken. Misselijkmakend…

ANT
ANT
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“Het probleem zit ‘m in dit geval echt in het fundament, en niet alleen bij de NPO. ”
Inderdaad, het zit ook breed verspreid onder het schrijvend zich journaille noemend volk van het AD, NRC, Parool, Trouw en Volkskrant.
En het heeft inmiddels ook RTL en SBS besmet.
Maar goed, dat zogenaamd (schrijvend) journaille kan je ontwijken, maar dus niet dat van de NPO. Daarom moet ons ook zonder meer die mogelijkheid worden geboden door wel of geen instemming te verlenen van het insteken belastinggeld in die bagger. Of is dat niet ‘staatsrechtelijk’, hé Omzigt?

Arnoud
Arnoud
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Uitermate teleurstellend stuk. De titel sprak me aan “Wat te doen met de disfunctionerende publieke omroep?”. Ik zou daar ook wel wat meer over willen weten. Dan blijkt dat er een relaas aan frustraties wordt geschreven die we al meerdere keren hier voorbij hebben zien komen. Ik had gehoopt wat meer te lezen over ‘wat te doen met….’, Alleen maar frustraties uiten, daar schieten we niet veel mee op. We kunnen het meest rechtse kabinet krijgen ooit….. wat gaan we doen…. kom met goede ideeën. Met frustraties lossen we niets op. Ga eens voor kwaliteit: overweeg het eens. En laat mensen hun eigen meningen vormen. Werkelijk zichzelf zijn.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ines schrijft:
“Kwaliteit: overweeg het eens. De smaak van Nederlanders is echt wel ietsje beter dan jullie lijken te denken. En laat mensen hun eigen meningen vormen. Werkelijk zichzelf zijn. En nee: geen vijf-tegen-een meer bij de talkshows. Kom op zeg.”

Dat zou je ook tegen de commerciële zenders van RTL en Talpa kunnen zeggen. Wat oppervlakkiger, ietsje minder ‘links’ maar even woke, en verder geen haar beter. En indirect ook door ons (consumenten) betaald.

Wat omroep ON betreft: ik ben tot nu toe niet onder de indruk van hun programma’s, teveel in dezelfde richting mee lullende gasten, weinig echte discussie. Maar ze verdienen hun plek in het bestel (of welk bestel dan ook). De pogingen van ‘Hilversum’ en NPO-bonzen om hen de mond te snoeren zijn schandalig.

55
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x