Volgens de Volkskrant snappen gewone mensen er niks van

Waarom ik eindelijk mijn abonnement heb opgezegd

Titelfoto bij artikel Volgens de Volkskrant snappen gewone mensen er niks van Paul verburgt opiniez

Foto: OpinieZ.com, citaatrecht ex art.15a Auteurswet

Als je al decennia op een krant bent geabonneerd zeg je die niet zo snel op. Maar op een gegeven moment is de maat vol. Het is nog tot daaraan toe dat Nederlanders steeds tokkies en racisten worden genoemd en migranten en moslims eindeloos zielig worden gevonden. Maar de omkering van slachtoffers en daders bij de Hamas-pogrom van 7 oktober was de druppel die de emmer deed overlopen. Een column van Paul Verburgt.

Een oude vriend, maar onherkenbaar veranderd. Van zijn oorspronkelijkheid en nieuwsgierigheid is nauwelijks iets over. Nederlanders zijn tokkies en racisten. Migranten zijn zielig, moslims ook. En vrouwen niet te vergeten, mits van kleur. Dat soort meningen.

Maar ja, een oude vriend laat je niet snel in de steek. Tot de pogrom van 7 oktober, toen hij daders en slachtoffers omwisselde en dat heel genuanceerd vond. Nog een paar weken heb ik het met hem volgehouden en toen was het klaar. Telefonisch heb ik de vriendschap opgezegd of beter het abonnement. Meer dan 45 jaar was ik abonnee van de Volkskrant. De krant waarmee ik mijn dag opende en vaak ook mijn ogen.

Waarom ik opzegde, wilde de mevrouw weten. Aha, zei ze, jammer. Ik zal het doorgeven.

 

Brief

Wat ze heeft doorgegeven, weet ik niet maar kort erna kreeg ik een brief van de hoofdredacteur, een standaardbrief, waarin hij mijn vertrek betreurde, de krant nog eens aanprees (met name vanwege de columns van Sander Schimmelpenninck) en me een fikse korting bood als ik abonnee bleef. Daags erna belde een meneer om dit schitterende aanbod nog eens te herhalen.

Omdat ik kennelijk nog in de rouwfase verkeerde, deed ik wat ik niet voor mogelijk had gehouden: ik schreef de hoofdredacteur een persoonlijke brief. Dat ik inhoudelijke redenen had om op te zeggen, geen financiële. Dat zijn paradepaardje Schimmelpenninck voor mij het symbool was van de weerzin van de krant tegen de meerderheid van de bevolking en dat het tekenend was dat deze columnist week na week mocht schelden op ‘domrechts’.

Dat ik klaar was met het dedain van de krant. Klaar met de vooringenomen berichtgeving. Klaar met woke. Klaar met al die geslaagde Nederlanders die hun huidskleur of gender opvoeren als de lancering of vertraging van hun carrière. Klaar ook met columnisten als de geradicaliseerde Asha ten Broeke die flirt met geweld.

 

Vastgelopen

Deze week – om af te kicken koop ik zo nu en dan een losse krant – las ik een hoofdredactioneel commentaar. Daarin laat Pieter Klok nog eens zien hoe hij en zijn krant zijn vastgelopen.

In de openingsalinea’s komen twee lezers aan het woord, die hem kortgeleden een mail hadden gestuurd. De eerste meldde – citaat – “veel troost” te vinden in de politieke columns van de krant, om daaraan toe te voegen dat het “ongelooflijk is hoe links wordt verguisd door de meeste mensen, terwijl juist zij de Volkskrant zouden moeten lezen”.

De tweede mailschrijver kon dat slechts beamen. Hij had “als VVD-stemmer expres de Volkskrant genomen omdat ie een tegengeluid wilde horen”.

 

Gedeelde werkelijkheid

Nou ja zeg, dat treft, twee van zulke toepasselijke mails precies op tijd! Het is wat de hoofdredacteur nodig heeft om ons zijn boodschap te vertellen: “We moeten in een gezonde democratie zoeken naar een gedeelde werkelijkheid, een werkelijkheid waarin ieder zich herkent”.

‘Gedeeld’ betekent – ik vat samen – dat we van elkaar willen weten hoe ieder de werkelijkheid beleeft. Dat gaat dus helemaal niet goed, aldus Pieter Klok. Nederlanders sloten zich de afgelopen jaren steeds vaker op in hun eigen waarheden, geholpen door sociale media.

Dat gebeurde niet per ongeluk, maar bewust. Ze “weigeren gewoonweg zich in het perspectief van anderen te verplaatsen en beginnen een stevige afkeer van medeburgers te ontwikkelen die er anders over denken”.

 

Onze opdracht

Ik kan niet tippen aan het niveau van een hoofdredacteur van een grote landelijke krant, maar even dacht ik dat we op dezelfde lijn zaten, Pieter Klok en ik, en dat hij bij het tikken van zijn stukje mijn brief voor ogen had gehad.

Vergissing natuurlijk. De rest van zijn stuk ging over de PVV die een bloedhekel aan links heeft en die van de politiek een stammenstrijd heeft gemaakt. De partij die “de onafhankelijke waarheidsvinding wil frustreren door instituties als rechters en journalisten af te schilderen als figuren met een politieke agenda, net zo subjectief als ieder ander”.

Dat is gevaarlijk, zegt Klok, want dan kun je “de bevolking uiteindelijk alles laten geloven”. Om zijn column te besluiten met een pathetische volzin die het verdient hier onverkort geciteerd te worden: “Wij zien het als onze opdracht om tegen de klippen op te blijven zoeken naar een gedeelde werkelijkheid, door alle perspectieven te laten zien en de onderliggende feiten te achterhalen”.

 

Blind in bubbel

Die bubbel van Klok is niet alleen metersdik, maar van binnen ook volledig beslagen. Hopeloos in zichzelf gekeerd, zonder enige zelfreflectie. Vastgekleefd aan het ontoereikende onderscheid tussen links en rechts. Blind voor de dominantie van een kleine spraakmakende gemeente waar links en rechts samenvloeien in eenheidsdenken en hovaardij, doof voor de massa die mag opdraaien voor de idealen van die heersende macht. Immuun voor de gedachte dat zijn krant misschien niet doet aan ‘onafhankelijke waarheidsvinding’ en zelf wel eens één van de bronnen van de aversie van ‘de meeste mensen’ zou kunnen zijn.

De gedeelde werkelijkheid van de hoofdredacteur van de Volkskrant is dat de meeste mensen ongelijk hebben en zijn krant niet.

Ik beschouw zijn artikel maar als het antwoord dat ik nooit op mijn brief ontving.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
41 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Demanpieter
Demanpieter
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Gelukkig ben ik een domme rechtse tokki.
Ik vind namelijk Israël een dynamisch en beschaafd land.
De Islam daarentegen vind ik een destructieve en mensvijandige ideologie.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Demanpieter

Me too.

John
John
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Demanpieter

Mee eens…

Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Heel herkenbaar. Zo ongeveer vanaf mijn geboorte, bijna 80 jaar geleden, werd bij mij de NRC bezorgd. Toen ik zelfstandig ging wonen nam ik een abonnement. Lang veel genoegen beleefd aan het lezen. Tot ik ontdekte dat het globalisme de verkeerde richting is. Toen begon de vanzelfsprekendheid van de krant mij tegen te staan. Geen enkele twijfel over hun wereldbeeld en vanzelfsprekendheid over eigen kijk op de wereld. Hooguit een beetje abstract kritisch omdat hoog opgeleiden dat nu eenmaal behoren te zijn, en daarmee hun gevoel van eigenwaarde verder opkrikken. Ik herken dat wel want toen ik twintig was dacht ik ook dat ik de maat der dingen was. Maar met volwassen worden leer je dat je de wijsheid niet in pacht hebt. Dat zijn ze bij de NRC nooit geworden. Na opzeggen heb ik mij na enkele jaren laten verleiden tot een twee jarig abonnement, na een week lezen had ik er al spijt van. Nadat dat abonnement was verlopen heb ik meer dan een maand een opgelucht gevoel gehad als ik aan het eind van de middag langs mijn vestibule liep, dat ik niet meer de ergernis hoefde te hebben die zelfgenoegzame en hatelijke teksten te hoeven lezen. Ik ga nog wel eens een enkele keer naar een bibliotheek om iets na te slaan. Ik voel geen enkele aandrang dan de NRC op te slaan. Ze begrijpen gewoon niet dat respectabele mensen een ander wereldbeeld kunnen hebben en daarmee zijn ze in hun onbewuste arrogantie nog beledigend ook. Ik zou bijna zeggen zij zijn de bekrompen mensen, maar zo wil ik niet over nadenkende mensen spreken.

Snappie
Snappie
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Willem Ruitenberg

Nieuws hoort objectief kritisch te zijn, terwijl ze selectieve censuur en propaganda uitkramen.
Hun verdraaide politieke narratief is niet in staat om een andere bril op te zetten.
Teveel media is ingekocht en vertellen nieuws met een mondvol geld.
Triest dat ze halve waarheden verkondigen zij zijn verblind door hun eigen mening.
En medeplichtig aan des en misinformatie waar de gewone man ook nog voor betaald, doei.

p.
p.
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Willem Ruitenberg

Dat zou ik óók niet doen, zo over nadenkende mensen spreken, ware het niet dat het hier niet om nadenkende mensen gaat. Deze mensen hebben besloten hun gevoel te laten domineren over hun verstand. Dan gaat ‘nadenken’ ten onder, er blijft niets van over, er is geen sprake meer van ratio.
Dus ja: zij zijn bekrompen, of misschien nog erger: uit vrije wil zijn zij ‘beperkt’.
Het is niet anders.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  p.

Het is, vrees ik, ook niet een dominant ‘gevoel’.
Het is meer een soort gemakzuchtig herhalen van de gewenste standpunten, op elk gebied, vergezeld van het wanhopig vasthouden aan de lobby/hype/bandwagon van dat moment. Om er maar bij te blijven horen.

Antonie Letsch
Antonie Letsch
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Willem Ruitenberg

Dank Ruitenberg voor uw woorden, die mijn gedachten en gevoelens volledig vertolken.

karel
karel
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Willem Ruitenberg

Helemaal mee eens

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

‘Volgens de volkskrant snappen ‘gewone’ mensen er niets van’.
Klopt. Gewone burgers snappen niets van wat de zelfbenoemde ‘buitengewone’ elite hen oplegt en dicteert. En waar ze zichzelf uiteraard niets van aantrekken.
Normale burgers snappen het niet, niet omdat ze te dom zouden zijn om iets te snappen, maar juist omdat ze verstandig genoeg zijn om wanbeleid en gesubsidieerde eenheidsinformatie te herkennen voor wat het is. Vaak volksvijandig denken en handelen. Ondanks het overspoelen van de massa met zowel openlijke als subliminale indoctrinatie snappen normale burgers dat dit niet OK is.

H.J.
H.J.
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Inderdaad een zeer goede woordkeuze, wanbeleid en gesubsidieerde eenheidsinformatie dat staat nu voor de media anno 2023.
Waarheden worden niet gemeld/vermeld de betaalde leugens krijgen de voorkeur.
De waarheidsgetrouwe media is door overheids subsidies verkwanseld.
Jammer maar waar.

Andre
Andre
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Op de redacties van VK, NRC en Trouw hoeven ze ook niets te ‘snappen’, want deze mensen verdienen hun centen met het herhalen van marxistische dogma’s en marxistische visie. Werkelijkheid, empirische toetsing, het ‘gewone leven’ of zoiets burgerlijks als een gewone baan – dat zijn dingen waar men op die redacties geen boodschap aan heeft. Het zijn kleine eilandjes van ideologisch narcisme, die juist bestaan omdat ze zo goed gepantserd zijn tegen de banale werkelijkheid en hebben geleerd om consequent weg te kijken. En kennelijk is er nog steeds een slinkende groep lezers die dat prettig vindt.

Kee
Kee
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ze snappen het niet misschien 🤣🤣🤣

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Links heeft mijn levensloop bepaald, links heeft voor mij een hoop verziekt, links heeft mijn familieleven kapot gemaakt. Al voor Pim Fortuyn ben ik gestopt met kranten. Het NPO nieuws en praatprogramna’s volgden vrij snel. Ik wil niet voor de tweede keer kapot gemaakt worden met socialistische berichtgeving en propaganda en de enige doel is voor mij blijven waarschuwen voor linkse ideologie. Ik voel mij geen kenner maar iemand die de bedenkelijke eer heeft gehad om socialistisch bewind mee te maken. Als ik de gelijkenis zie groeien met wat hier in het Westen gaande is dan kan ik niet zwijgend toekijken. En ook niet kranten lezen of nieuws kijken. Het beperkt je leven. Hopelijk een beter 2024.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

U heeft mijn sympathie. Toch pleit ik er voor wél (ook) de msm te blijven volgen, al is het maar door ‘koppensnellen’.
Men staat sterker door te weten wat de tegenstander beweegt, bovendien hadden we anders ook niet deze column gehad.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ik haal het nieuws wel naar niet door uitgebreid naar het journaal te kijken. Je moet altijd beide kanten kennen om eigen mening te vormen. Daar ben ik voorstander van. Ik wou met mijn verhaal benadrukken dat je niet graag vrijwillig herhaalt wat je noodgedwongen afgezworen hebt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Laten we samen hopen dat ‘links’ tot bezinning komt en constructief gaat meewerken om NL vrij, welvarend, seculier en veilig(-er) te houden.

Andre
Andre
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het citaat van de hoofdredacteur:
“Wij zien het als onze opdracht om tegen de klippen op te blijven zoeken naar een gedeelde werkelijkheid, door alle perspectieven te laten zien en de onderliggende feiten te achterhalen”
is dolkomisch en tragisch tegelijk. Maar zo zijn linkse mensen: ze zien zichzelf als ontwikkeld, verdraagzaam, gericht op de werkelijkheid. Ze beseffen helemaal niet dat hun zelfbeeld voortkomt uit een ideologisch filter (het marxisme) dat zodanig filtert dat ze op hun omgeving precies de tegenovergestelde indruk maken – zoveel zelfreflectie kunnen ze niet opbrengen. Arrogantie, dedain, narcisme: het zijn de symptomen van de geestesgesteldheid van de mens die morele superioriteit belangrijker vindt dan feiten. Psychologen noemen dat compensatiegedrag: in de verbeelding aanvullen wat in werkelijkheid ontbreekt.
Leuk geschreven artikel.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ze zijn zelf onderdeel van het probleem.

Peter109
Peter109
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een heel herkenbare situatie die mij deed besluiten om afscheid te nemen van die andere kwaliteitskrant het NRC. De aanleiding was een groeiende ergernis over gebrek aan objectiviteit in de berichtgeving.

Omdat je jarenlang abonnee geweest bent, blijft het NRC je dan achtervolgen met fantastische aanbiedingen. Na de zoveelste keer gebeld te zijn maar eens een berichtje naar de redactie gestuurd, sterk ingekort:

Voor de zoveelste keer ben ik gebeld en de verkoper stelde een interessante vraag “mist u het NRC?” het antwoord was ja ik mis de onafhankelijke kritische onderzoekende NRC, en nee niet het NRC waar de selectieve verontwaardiging over de rechtse partijen schril afsteekt tegen berichtgeving over de fratsen bij het linkse blok, hier geen verontwaardigde hoofdredactioneel commentaren in het NRC. Na een interview met de heer Vollenbroek en geen enkele kritische vraag, alleen euforie, was de emmer vol.

Op mijn e-mail geen enkel reactie gehad van de redactie.

Laatste aanpassing 4 maanden geleden door Peter109
J. de Ruiter
J. de Ruiter
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter109

Heb al jaren terug bedankt voor de NRC, en dus het interview met Vollenbroek gemist. Gelukkig maar, dat heeft me veel ergernis bespaard. Er is geen BN-er aan wie ik een grotere hekel heb dan aan Vollenbroek.
Deze V. is de nationale afperser van staat en (dus) volk. Het is nog legaal ook, dus erger dan de maffia. De mainstream partijen verdienen de blaam dat zij de wetgeving hebben gecreëerd waarbinnen V. zijn gang kan gaan.

Andre
Andre
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter109

Ik heb de NRC jarenlang gelezen, meer dan 30 jaar geleden en dat was een heel andere krant dan nu. De VK was toen al verzuurd en ook in het academische milieu werd dat opgemerkt. Tegenwoordig zijn deze drie kranten eigenlijk een pot nat, met kleine nuances in formulering. Trouw is een naargeestig communistenblaadje; in de NRC (die ik ook een paar jaar geleden een paar maanden las) is elke dag een kopie van de vorige dag. Alleen maar geleuter over warmtepompen, klimaat, migranten, Putin, zo oppervlakkig en conformistisch dat het gewoon onsmakelijk en ongeloofwaardig is. Niemand mist iets als deze drie kranten verdwijnen: het zijn fossielen uit een verleden dat links was en al heel lang niet meer progressief is, maar inmiddels conservatief. Deze kranten voeren een achterhoedegevecht en teren op een uitstervend publiek.

Peter109
Peter109
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter109

@j.deRuiter @Andre,

Net als progressief links nu, ze begrijpen niet waarom trouwe lezers afhaken. Een paar keer met zo’n dame of heer van de abonnementsafdeling in discussie gegaan. Denk wel vier keer uitgelegd dat ik niet om de abonnementsprijs afscheid nam, en dat kwaliteitskranten geld kosten. Tevergeefs.

Weer aanbiedingen, toen heb ik zelf maar eens een aanbieding gedaan, als het NRC drie kritische hoofdredactionele commentaren over de progressieve partijen, met nameD66, in het recente half jaar kon laten zien, zou ik weer een abonnement nemen zonder de actiekorting.

De uitkomst was voorspelbaar , maar ik word niet meer gebeld.

HKR
HKR
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Al vroeger bij ons in huis nu al weer ruim vijftig jaar geleden, lazen we de Volkskrant. Heb em zelfs bezorgd bij de abonnee’s.
Een kritische krant, een bijzondere krant en – hoe gek het ook mag klinken – die je bij tijd en wijle mist en daarom toch nog soms raadpleegt. Maar nee het is niet meer de Volkskrant. Het is de krant geworden die het volk manipuleert ipv tot zelf nadenken en onderzoek dwingt. De Volkskrant stomt het volk af, maakt van het volk een volgzame meute, die moet geloven wat de Volkskrant gelooft. Wie daar tegenin gaat, is een wappie. Hoofdredacteur Klok zou klokkenluider moeten zijn, maar luidt alleen de klok voor hen die van zijn schooltje zijn. De tijd zal leren, wie gelijk heeft…

cor
cor
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Even relativeren over deze krant, de oplage van deze krant is 340.000 op 8,3 miljoen huishoudens in Nederland. Dit is 4 % van de Nederlandse huishoudens. Hoe marginaal is dit en hoe kan het dat een dergelijk klein krantje zoveel (mogelijke) invloed kan uitoefenen? vergeet aub deze krant per direct en zoek naar de waarheid.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb ook een dergelijke ervaring maar dan met het NRC. Slijpsteen voor de geest was de slogan maar het bleef een suffertje voor de regio Amsterdam. De verheven ideologién van de zelfbenoemde intelligentia heb ik achter me gelaten. Mijn motto: Wie goed nadenkt heeft geen last van ideologiën.

Hannah
Hannah
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Bedankt Paul Verburg voor uw heldere uiteenzetting.
Pieter Klok vertoont bijna sektarische trekjes.
De sekteleider die zo overtuigd is van het eigen gelijk dat een andere visie dan de zijne onbestaanbaar is. Die met zijn Volkskrant (waarom heet die nog zo? ) de afgedwaalde schaapjes wil waarschuwen vóór en redden van de Grote Blonde Wolf in Den Haag.
Met zijn favoriete columnist Sander Schimmelpenninck die meer feodale trekjes heeft dan hij zichzelf bewust is.
De kasteelheer die afdaalt uit zijn ivoren toren en het boertige volk vermanend toespreekt over hun platte grappen, waarbij hij door woordgebruik de boeren ook nog even een trap nageeft..
En die boertjes moeten vooral hun tienden blijven betalen voor de herverdeling van de gelden.
Hij blijft natuurlijk wel zijn eigen inkomsten en pensioen in het oog houden.

Jorika Ris
Jorika Ris
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

ik heb in coronatest al mijn abonnement opgezegd met de mededeling dat ik helemaal klaar was met hun propaganda. in mijn jeugd hadden de volkskrant altijd als volwassene ook nog een hele tijd. ik ben helemaal klaar met ze en vraag me regelmatig of ik sommige dingen voor waar aangenomen heb of dat het erger is geworden.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jorika Ris

Waarschijnlijk hebben velen het geponeerde in de kwaliteitsmedia lange tijd onbekommerd voor ‘waar’ aangenomen.
De tijden van ‘het stond in de krant en dus is het waar’ zijn helaas van lieverlee verdwenen, evenals objectieve berichtgeving door kritische journalisten een zeldzaamheid is geworden.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

De ogen gaan op den duur wel open. Als ik terug denk hoe vroeger men stond tegenover mijn mening is het vandaag de dag toch wel anders. Socialisme verspreid zich als een sluimerend ziekte je merkt het pas als het te laat is.

Frans Galjee
Frans Galjee
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Die Volkskrant niet meer kopen of lezen dan verdwijnt vanzelf hun bestaansbasis.
Ik heb van die krant al vele jaren geleden afscheid genomen en heb ten aanzien van al die andere eenzijdige bronnen van informatie de MSM hetzelfde gedaan.
Dat zal ze leren. ( denk het niet )

Rien E
Rien E
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Knap,dat de schrijver het zo lang volgehouden heeft. Grappig maar 50 jaar terug woonde ik net op kamers in Hilversum en was als Rotterdammer een fervent AD lezer, toen nog hfl 0,25 in de losse verkoop. Toen ik een keer ‘savonds te laat was bij de convinience-store a/d Emmastraat wilde ik toch een krant en kocht geheel onbevooroordeeld mijn eerste Volkskrant. Ik was gelijk genezen, heb(veel) later nog wel een abo op de Gooi- en Eemlander gehad.

H.J.
H.J.
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland wacht maar op één ding “Nederland weer voor de Nederlanders”

Marien
Marien
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Paul Verburgt, dank voor uw column. Wees gerust, u bezit meer intelligentie dan Pieter Klok. En meer realiteitszin en eerlijkheid en zelfreflectie bovendien ook.
Die elitaire kakhouding al prominenter geworden onder ‘wie zijn die mensen’ Kaag wordt inderdaad in de linkse kranten al maar erger. Die Asha ten Broeke vind ik ronduit gevaarlijk, maar deze man ook wel, jammer genoeg.
Ik houd me bij de digitale Telegraaf (waar ik na het proef abo geen doorgaand abo heb wegens te duur, maar sommige dingen kan je wel lezen en in elk geval het onderwerp is goed leesbaar.

Jaap
Jaap
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas herkenbaar, heb dit jaar ook mijn abonnement opgezegd na 36 jaar, met name de columns van Asha ten Broeke en Sander Schimmelpenninck wens ik niet meer te ondersteunen.

Marien
Marien
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Op nu.nl wordt ook al heel snel de reactiemogelijkheid uigetschakeld als de reacties hen niet aanstaan. Dat merk je heel goed.

Hans
Hans
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Twee jaar geleden Trouw opgezegd, ooit een gebalanceerde krant waar een veelheid van opinies aan het woord kwamen en de krant meehielp aan opinievorming. Helaas verworden tot de zoveelste linkse krant in het mediaspectrum en niet meer te onderscheiden van Volkskrant en NRC

IvdWerf
IvdWerf
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

In mijn optiek is de vanouds christelijke krant Trouw al tijden een charmeoffensief voor een in ons land sterk groeiende, zeer vitale ándere religieuze stroming begonnen.

IvdWerf
IvdWerf
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Uw column over De Volkskrant én de reacties over andere kranten zoals Trouw en NRC zijn zeer herkenbaar.
In mijn optiek is De Telegraaf de enige landelijke MSM-krant die al in coronatijd ruimte bood voor kritische andersdenkenden, waaronder de eigen columnisten.

Matt
Matt
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

45 jaar geabbineerd geweest op de Volkskrant !? Een uitzonderlijke ‘prestatie’, moet u een lintje voor krijgen.

Henk.timme
Henk.timme
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Paul, om dezelfde reden als jij beschrijft heb ik in 2015 mijn flat screen weggegeven en al eerder mijn VK abonnement opgezegd. Anders dan jij koop ik nooit meer een losse krant, wel benut ik een variant op www. twelve foot ladder genaamd www. Archive.is. Succes. Doe als Henk

41
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x