Pieter, Nederland heeft een daadkrachtige regering nodig!

Tijdrovende Haagse spelletjes verergeren de problemen

De verkiezingen zijn amper voorbij of de Haagse spelletjes hebben alweer de overhand genomen. De VVD wil ineens niet meer regeren met de PVV, maar wel gedogen. Onder welke voorwaarden is onduidelijk. Pieter Omtzigt met NSC wil liever niet in gesprek gaan tenzij er vooraf garanties komen over rechtsstatelijkheid. Ook dit is niet helder. PVV en BBB willen wel vooruit. Dat is hard nodig, want Nederland zit te springen om een daadkrachtige regering, schrijft Jan Gajentaan.

Bokkige Omtzigt

Vooral de bokkige houding van Omtzigt stuit velen tegen de borst, hoewel hij vooraf wel aangegeven had dat hij regeren met de PVV niet echt zag zitten. Veel mensen op de lijst van Omtzigt hebben een politiek-correct blazoen dat zij liever niet bezoedelen. Natuurlijk zijn de druiven voor Omtzigt zuur, die een paar maanden geleden nog op veertig zetels stond en de PVV op vijftien. Maar de kiezer heeft anders beslist en dat heeft Omtzigt aan zichzelf te wijten. Hij bleef maar weifelen en maakte tijdens de debatten geen daadkrachtige indruk. Toen na de pogrom in Israël door Hamas bij ons brullende antisemieten op straat en in de stations verschenen, nam Omtzigt daar niet duidelijk afstand van maar mompelde iets over een internationaal strafhof voor beide partijen.

Velen die het aanvankelijk niet van plan waren kozen daarom dit keer voor Wilders, die met al zijn gebreken in ieder geval de rug recht hield.

 

Rechtsstatelijkheid

Omtzigt maakt nu een heel punt van rechtsstatelijkheid, dat bestaanszekerheid lijkt te verdringen als politiek buzzwoord. Maar Wilders had toch vooraf aangegeven dat hij afziet van punten als Nexit of een verbod op de Koran. Natuurlijk valt het te begrijpen dat partijen op dit punt garanties willen van de PVV, die een verleden heeft van niet al te subtiele uitspraken. Maar hoe ver gaat die wens van Omtzigt precies? Wil hij dat het nieuwe kabinet zich gaat houden aan de letterlijke interpretaties van alle verdragen en jurisprudentie waar Nederland mee te maken heeft? Is het probleem niet juist dat we daar te veel van hebben en dat ons land daarom niet meer geregeerd kan worden?

Omtzigt is het type van de idealistische ambtenaar. Hij denkt dat de maatschappij beter gemaakt kan worden door nog meer, of betere regels. Maar soms zijn gewoon gezond verstand en een vaste hand nodig. Mensen met ervaring in het bedrijfsleven weten wat ik bedoel.

 

Nederland heeft zichzelf in een pak genaaid van een teveel aan regels

Van de stikstof-ellende – halveer de boerenstand maar, vindt voormalig D66 Kamerlid Tjeerd de Groot – tot aan de onwil of de onmogelijkheid de immigratie te controleren: telkens komt het erop neer dat Nederland zichzelf in een moeras heeft begeven van nationale en internationale regels, wetten en jurisprudentie. Bij de stikstofproblematiek hebben wij die regels zélf ingevoerd, maar is de EU kennelijk onwillig om een correctie toe te staan. Hier hebben wij dus een daadkrachtige regering nodig. Een premier die niet naar Brussel gaat als braafste jongetje van de klas met het oog op allerlei toekomstige baantjes, maar die met de vuist op tafel slaat: tot hier en niet verder!

 

Immigratiedrama

Met immigratie is dit probleem zo mogelijk nog nijpender. Al decennia spreken we over het beter controleren van de instroom. Maar de stortvloed aan verdragen en regels maakt dit kennelijk onmogelijk. Dit was de grote frustratie van Geert Wilders als gedoogpartner in Rutte 1. Elke dag hing hij aan de telefoon met de toenmalige minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers, die dan vertelde wat er allemaal niet kon. Want Brussel. Want wetgeving. Want regel zus of zo.

Dit is, denk ik, een belangrijke reden waarom veel burgers afhaken of kiezen voor meer radicale partijen. Want de democratie functioneert niet meer als activistische rechters de gang van zaken bepalen en de kiezer telkens buitenspel zetten. Zelfs terroristen, die illegaal de EU binnenkomen, mogen wij van de Europese rechters niet terugsturen: het is niet zeker dat zij in het land van vertrek wel een eerlijk proces krijgen…

 

Daadkrachtige regering

Niet alleen de PVV maar ook de partijen BBB, NSC en VVD willen de immigratie beter controleren. NSC wil een maximum migratiesaldo van 50.000, alle categorieën tezamen.  BBB wil een maximum van 15.000 asielzoekers per jaar, wat ongeveer op hetzelfde neerkomt. Op dit punt zouden PVV, VVD, NSC en BBB elkaar makkelijk kunnen vinden. Qua doelstellingen zijn ze er in een half uur uit. Maar de grote vraag is: hoe? Wat doe je met asielzoeker 15.001 als je er maximaal 15.000 wilt opvangen?

Immigratiedeskundige dr. Jan van de Beek wijst er vaak op dat dit niet zal lukken als we niet bereid zijn verschillende verdragen te herzien of eruit te treden. Ik denk dat hij gelijk heeft, maar aan de andere kant is het ook een kwestie van daadkrachtige regeerders. Australië is ook ondertekenaar van het Vluchtelingenverdrag, maar heeft illegale immigratie tot vrijwel nul gereduceerd door een strikt Sovereign Borders-beleid.  Denemarken als EU-land weet de asielmigratie veel beter te controleren dan Nederland. Denemarken heeft weliswaar een opt-out op dit gebied, maar EU-lidstaten als Polen of Hongarije hebben dat niet. Toch bepalen zij zelf wie er binnenkomt. Het zit hem dus ook in de mentaliteit van politici.

 

Pessimistisch

Ik ben eerlijk gezegd pessimistisch over een daadkrachtige regering in Nederland als uitkomst van deze verkiezingen. Met name VVD en NSC hebben zoveel politiek-correcte deugpronkers op hun lijst gezet, dat met hen in de regering een herhaling van Rutte 1 dreigt: nul grip op immigratie. Zo staat de faalhaas Erik – “hoe meer asielzoekers, hoe beter” – van der Burg zelfs op nummer 4 bij de VVD! Of ze nu meeregeren of gedogen, met deze politici is het kwaad kersen eten.

Maar goed. Er zal toch iets geprobeerd moeten worden. Ik heb daarom op X gepleit voor het vormen van een minderheidsregering PVV/BBB met veel vakministers van buiten de politiek, met VVD en NSC als gedoogpartners. Uitgangspunt: Deens asiel/immigratiebeleid en Duits stikstofbeleid. Laten ze het in ieder geval proberen, ook al houdt het maar een jaar of twee stand. In die tijd kun je het schip Nederland op een andere, meer realistische koers brengen en daarna mag de kiezer zich daarover uitspreken. Nederland heeft een daadkrachtige regering nodig!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
60 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

1) Omtzigt heeft met het herhalen van ‘rechtsstatelijkheid’ tegenover Wilders al een blunder begaan. Want de Grondwet is door mensen gemaakt en kan door mensen veranderd worden. Hetzelfde geldt voor de overige wetten en de ambtelijke instructies die erbij gemaakt worden. Verwijzen naar de Grondwet alsof die een transcendentale waarde heeft die voor eeuwig in graniet is gebeiteld, is een uiting van onmacht.
2) Wetten kunnen niet alleen veranderd worden door mensen, dat MOET ook. Wetten zijn altijd een uitdrukking van de belangen van een groep mensen. Als die belangen veranderen, zullen ook de wetten veranderen. Omtzigt lijkt het omgekeerde te willen: mensen moeten veranderen omdat hij de wetten niet wil veranderen.
3) Omtzigt besefte vervolgens dat Wilders op grond van het gestelde onder 1) het bezwaar van rechtsstatelijkheid makkelijk zou kunnen ondervangen. Hij kwam met een speculatieve aanval van Rusland op Estland. Dit land is een NAVO-partner terwijl Oekraïne dat niet is, de vergelijking is dus onredelijk en heeft geen basis in het NAVO-verdrag (dus niet rechtsstatelijk).
Op grond van deze 3 argumenten lijkt het mij duidelijk dat Omtzigt alles wil doen om Rutte zo lang mogelijk demissionair te laten en aan te sturen op nieuwe verkiezingen.

Realist1966
Realist1966
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Omtzigt heeft een plank voor zijn hoofd. Het door hem zo gewenste constitutioneel hof is ongrondwettelijk, dus moet daar de grondwet voor worden aangepast. Hij mag dat wel willen, maar anderen blijkbaar niet. Heel links gedrag.

Marien
Marien
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Ja, dat bedoel ik dus ook. Hij spreekt zichzelf tegen en geen journalist die hem daar naar vraagt.

Marien
Marien
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ja, goede analyse. Er is wel iets gaande om Geert pootje te haken,,is mij indruk.
En inderdaad…..wetten kan en moet je aan kunnen passen als dat nodig is. Omtzigt heeft x gezegd wat hij zou willen veranderen aan bestuur en kiesstelsel. Daarbij zei hij een keer dat er dan ook aanpassingen aan de grondwet zouden moeten worden gestaan. Dus dat kan wel.
In de podcast van Syp Wynia met Wierd Duk stellen zij vast dat er een onwil is van VVD en NSC om recht te doen aan de verkiezingsuitslag.
Wilders lijkt het bij hen niet goed te kunnen doen. Dat is heel opmerkelijk. Zeker van Omtzigt.
Syp en Wierd sluiten niet uit dat Rutte de regisseur is van de VVD houding. En dat Dilan geïnstrueerd wordt wat te doen. De zaak traineren zodat Rutte vanuit demissionair MP functie door kan baar NAVO secretaris functie. Ik geloof dat ze dat zomaar goed geraden kunnen hebben.

Laatste aanpassing 5 maanden geleden door Marien
H.Nijhuis
H.Nijhuis
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Bovendien is de grondwwet een hocuspocus van termen die juridisch niet kunnen kloppen;
1. in gelijke gevallen worden mensen gelijk behandeld. Er bestaan helemaal geen gelijke gevallen.
2. Vrij om religie te beoefenen…. Wat is het verschil tussen een religie, ideologie en een sekte?
Er zijn bovendien verschillende partijen die de grondwet willen veranderen Omzicht incluis.

Marien
Marien
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.Nijhuis

ja, dat is ook mijn bezwaar tegen de opmerkingen van Omtzigt over ‘vrijheid van geloof’ . Ik vind de islam in aantal gevallen echt een gevaarlijke sekte met sharia wetgeving en alles wat ze nog doen onder mom van Koran. Dat is echt wel iets anders dan andere religies. DAAR mis ik dus de nuance bij hem en bij al die linkse roeptoeters die menen het op te moeten nemen voor de islam. Jeetje in de zestiger jaren en daarna trapten veel van die linkse jongeren juist tegen oubollige kerkgang aan. Men spot ook met de SGP. (Dat durven ze ook , want SGP ers komen niet naar je toe om je ruiten in te gooien of iets anders) Dat ligt met de islam wel stukje anders.

Laatste aanpassing 5 maanden geleden door Marien
Realist1966
Realist1966
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Vrijheid van geloof, mits dat niet ingaat tegen de kernwaarden van de staat. De islam voldoet daar niet aan, net zoals wat obscure andere sekten, en kan daarom gewoon gelimiteerd worden of bepaalde (discriminerende, opruiende en haatzaaiende) elementen kunnen worden verboden. Ben je het daar als moslim niet mee eens, dan staat het je vrij een andere land te gaan bewonen wat beter bij je past.
Angst voor de inmiddels zeer grote, fanatieke en agressieve groep moslims maakt dat dit niet wordt besproken, sterker nog, er wordt gesteld dat als je geen zin hebt om je aan moslims aan te passen, je zelf maar moet emigreren. De omgekeerde wereld wat mij betreft.
Er bestaat ook satanisme, met uitwassen die strafbaar zijn, is ook een religie maar vermoed dat de vrijheid van godsdienst daar niet voor geldt. Waarom dan voor de islam wel?

Marien
Marien
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Ja, dat bedoel ik, dus inderdaad. Heel goed verwoord.

Bert
Bert
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Orbán zei: “Ik wil geen sharia in Hongarije” en dus heeft hij maling aan de regels van “Brussel”.. Maar daarvoor kreeg hij wel een straf van 20 miljard euro!

Forcas76
Forcas76
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bert

vast goedkoper dan de kosten die we hier in NL hebben door al dat gedoe.

Andre
Andre
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.Nijhuis

Inderdaad.
1. Gelijke gevallen bestaan in beperkte mate, dus het beoordelen op grond van 1 aspect, bijv. het wel of niet bezitten van een Nederlands paspoort geeft wel of niet het recht om zich te vestigen in Nederland.
2. Een religie is een ideologie die veronderstelt dat er een god bestaat. Socialisme is een ideologie die veronderstelt dat er geen god bestaat. Beide zijn speculatief. De vrijheid om religie te beoefenen kan in elk land ingeperkt worden, elk land is vrij om regels te stellen, mits die regels voor iedereen in gelijke mate gelden en niet duidelijk onredelijk zijn, bijvoorbeeld door heel zware randvoorwaarden te stellen.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Helemaal mee eens. Ter toevoeging zij nog vermeld dat er ideologieën zijn met een weeffout. In het gebruik ervan ontspoort deze ideologie in een totalitair regime. En dat komt door twee fouten: teweinig zelfreguleering en concentratie van de macht. In dat geval moet de overheid ingrijpen volgens mij.

Marien
Marien
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.Nijhuis

Ja, en daarom doet Omzigt met zijn opmerkingen Wilders onrecht mijns inziens.

Ni28
Ni28
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Punt 3 was zeker een blunder van Omtzigt. Ten eerste gaat het om een NAVO land zoals u schrijft en de Oekraine heeft voor Rusland een totaal andere, veel diepere betekenis dan Estland die hoogstens een geopolitieke betekenis heeft. Dat Poetin zijn oude Sovjet unie zou omarmen dat staat ook vast.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ook de combinatie PvdA/Groenlinks is een kunstmatige combinatie, volgens mij speciaal in het leven geroepen om Wilders tegen te houden.
In ieder geval houden deze partijen de boel behoorlijk op.
Hoe lang?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hij zou het misschien wel omarmen, maar dat is wat anders dan er oorlog om gaan voeren. Oost-Oekraïne, waar de waanzinsoorlog in feite om gaat, die hun russische oriëntering in een onafhankelijk autonoom gebied wilden zekerstellen tegen de wil van Kiyiv, is een ander geval dan landen die al eerder, tegen de beloften aan Putin in, bij de Navo kwamen.

Jaap
Jaap
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Een burger kan zich in ons land niet voor de rechter op de grondwet beroepen, dat is uitzonderlijk in landen als USA en England etc kan dat wel. Als dat kan is als toetsing van de rechter een constutieioneel hof noodzakelijk. Een grondwet is niet voor tijdgebonden politieke inzichten. De grond hoort zekerheid te verschaffen aan de burger. Verdragen zijn tijdelijke politieke instrumenten.

Peter
Peter
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Je zou kunnen concluderen dat NSC uitsluitend is opgericht om te voorkomen dat de PVV de absolute meerderheid zou krijgen, met als bijkomend effect dat nu een regering met PVV kan worden tegengehouden.

Lin
Lin
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Dat is ook mijn idee. Omtzigt wil eigenlijk niets, gedaagd zich als een autist. Ik heb van de meet af aan al het idee gehad dat hier meer achter zat, zeker als je ziet wat er op de verkiezings lijst stond. net als de VVD weer meer van de zelfde deugkneuzen. En dat is wat de PVV/BBB nu juist tegen staat. Maar Omtzigt blijft saboteren.

Edina
Edina
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Lin

Vindt het ook jammer dat Omtzigt blijft saboteren, maar om dat nu te karakteriseren als autistisch gedrag vind ik ook weer raar. Wat weet u dan van autisme, Lin? Hoe gedraagt een autist zich dan over het algemeen, ik wil graag weten hoe u dat ziet. Mensen die ASS hebben zijn onderling net zo verschillend als neuro-typischen, kan ik u vertellen.

Andre
Andre
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Edina

Ik denk dat de term ‘autist’ in dit geval als (een wat onhandige) beeldspraak moet worden opgevat en niet verwijst naar ASS.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Koppige drammer zou meer passen. Soms is het echter wel goed om in totaal ongerechtvaardigde dingen vast te bijten.

Ni28
Ni28
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De kiezer heeft, lijkt het een Pyrhus overwinning behaald met de winst van PVV en NSC. De PVV blijft de paria en het aantal ongewenste Nederlanders is gestegen in de ogen van de linkse partijen want allemaal extreem rechts. Een feit blijft dat er op migratie en groene politiek essentieel wat moet gaan veranderen. Tot nu toe heeft Links onder alles blind handtekening geplaatst en dat moet teruggedraaid worden. Dat het met PVV zou lukken is waarschijnlijker dan met andere partijen. Hoever zijn deze partijen bereid te gaan voordat wij weer vervallen in de eindeloze soap van Brusselse jaknikkers die enkel in eigen belang geïnteresseerd zijn? Laten we het positivisme van het verkiezingsgsresultaat nog niet verlaten. Hopelijk zien andere partijen het nut daarvan en gaan wij dit land redden.

Laatste aanpassing 5 maanden geleden door Ni28
Marien
Marien
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ja het lijkt bijna nu of nooit.
Het is ook HEEL erg opvallend hoe openlijk vals links nu wordt.
Wierd zei ook dat de media grote rol speelt. Als je iets wilt bespreken wat links onwelgevallig is, zit je als realo rechtse expert tegenover een stel van die linkse cabaretiers, die jou dan aanvallen, zegt ie.
Je ziet vaak die Jurgen Rayman of Dolf Jansen of soms die vreemde Sander Schimmelpennink dan aan zo’n meningentafel zitten. Alsof die er verstand van hebben.

Ni28
Ni28
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Als je hun liedje zingt hoef je geen verstand van te hebben. Zij zijn in dienst van die kliek.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Usefull idiots.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het was voor de verkiezingen al duidelijk dat het geen makkie zou worden, maar blijft staan: het signaal is overduidelijk afgegeven. Dat kan niet meer genegeerd worden. En dat is meer dan we voorheen konden zeggen.

Ni28
Ni28
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

De huidige sterkte van het signaal kan inderdaad niet meer genegeerd worden. Ik ga nog steeds vanuit dat er veel gaat veranderen al is de tegenwerking enorm. Maar links is in staat om zelfs onorthodoxe middelen te gebruiken als zij zich in de hoek voelen gedreven. Dat vrees ik wel.

Winnie
Winnie
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Kom met een minderheidskabinet PVV en BBB .Niet bang zijn of te fatsoenijk naar andere partijen. Luister en volg de meerderheid van de kiezers. En inderdaad goeie mensen naast jullie. Caroline heeft het al bewezen met de uitslag van de Provinciale Staten. Samen met Geert zou het moeten lukken. In ieder geval probeer het. Ik wens het jullie.En met mij velen anderen.

Marien
Marien
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk.
Ik kreeg ook een goede podcast analyse door iemand gestuurd in een uitstekend onderbouwd gesprek tussen Syp Wynia en Wierd Duk.
Zij analyseren precies de onwil om recht te doen aan wat gewone Nederlanders willen van linkse machthebbers. En daar reken ik de VVD voor groot deel ook toe. Het is bv raar dat heel veel bestuurlijke functies als bipurgemeestersfuncties of andere plaatsen naar PvdA ers blijft gaan terwijl die steeds maar achteruit gaan in aanhang, daar moet een reden voor zijn.

Marien
Marien
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Er wordt ook op gewezen dat veel mensen zich bij Omtzigt aansloten komend , niet alleen van CDA, maar ook van bv D66 en PvdA. Dat vind ik nou niet heel bemoedigend. Dat zijn linkse mensen die Geert als extreem rechts blijven afschilderen. De kiezers van NSc zijn beetje voor het lapje gehouden.

Ni28
Ni28
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ik verwacht bij Omtzigt dat hij in bureaucratie verzuipt met al zijn eisen. En bureaucratie is een eigenschap van dictatuur.

Marien
Marien
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ja, dat risi o zie ik ook wel, vrees ik. Paragraphenreiter, zeggen de Duitsers. Ik hoop echt dat hij wat meer ontspant naar Geert toe. In ons aller belang.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat Wilders inderdaad in een minderheidskabineet moet, vaart moet maken met het deense model en dan het kabinet laten vallen op bijv. verbieden van de koran. Daarna nieuwe verkiezingen.

Eric
Eric
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.Nijhuis

Briljant idee! Januari nieuw kabinet van BBB PVV ergens op rechts nog wat zoeken. en dan ergens maart 2024 klapt het kabinet, en wel dusdanig dat VVD daar mede schuldig aan is. Juni nieuwe verkiezingen en dan Omtzigt/NSC zetels inlijven dat niemand meer om PVV heen kan, verkenner slaan we dan wel over en na reces augustus 2024 nieuwe regering met PVV BBB VVD en SGP voor het gemak, volgens mij zijn we er dan toch?

els
els
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Een perfect scenario! Ik hoop dat Rutte die baan snel krijgt zodat zij hier aan de gang kunnen.
Tenzij de NAVO wacht op een (linkse) coalitie, dan kan e.e.a. nog wel even duren.

Eric
Eric
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  els

De NAVO baan moet helemaal niet naar Rutte! Want bij Rutte kon het niet op met bezuinigen op bij defensie. En hij vond ook nul eerste steen bij het MH-17 drama!

Realist1966
Realist1966
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Rutte wil die baan en de vvd heeft dat gefaciliteerd, en nog. Te beginnen met volop steun voor Oekraïne, geld maar ook steeds geavanceerder oorlogstuig en wapens. Meer budget voor defensie en bijdrage navo. Toen de onnodige val van het kabinet op enkele futiliteiten, om rutte in de gelegenheid te stellen voor die baan te gaan opdat hij geen zittend premier kan/zou zijn op het moment van sollicitatie en lobby. Nu het traineren van een nieuw kabinet met Wilders omdat dit zijn kansen bij de navo verkleint. De vvd is de rutte-partij, jammer dat velen dat (nog steeds) niet inzien.
Nederland en volk zijn voor rutte en de vvd van geen belang. Kun je ook wel zien aan de afbraak en teloorgang van Nederland sinds de start van zijn heerschappij.
De vvd is geen enkele stem waardig. Hoop dat de schellen nu eindelijk bij de hardnekkige vvd-stemmer van de ogen zijn gevallen.
Maar als je je vijf keer op rij laat beduvelen, vermoed ik dat je de zesde keer ook weer met open ogen in de valkuil trapt.

Winnie
Winnie
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Gaat hij daar weer de sloophamer gebruiken!

Kee
Kee
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als Wilders de nexit er uit gaat halen dan is hij net als rutte om maar te kunnen regeren geven alles aan links dan kan ik blijven zitten.
Woord bij daad houden wilders
Ga niet Rutte achterna omdat zo graag mp wil zijn fout .

Jos
Jos
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Pieter en daadkracht, dat past niet bij elkaar.
Hij is een muggenzifter die spijkers op laag water zoekt, de puntjes op de i zet, maar uiteindelijk altijd doet wat de EU, het Few van hem verwachten.
De volgende keer in het stemhokje krijgt hij alsnog ‘functie elders’.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb gewoon sterk de indruk dat in achterkamertjes besloten is dat Wilders geen MP in Nederland gaat worden.
De onwil komt zo sterk van alle partijen dat het geen toeval meer kan zijn.
Als we het over achterkamertjes hebben, dan hebben we het over Mark Rutte. Dilan heeft geen enkele vrijheid.
Mark bepaald.
Hij heeft de pech dat een ruime meerderheid Wilders gestemd heeft. Daarom loopt het zo in het oog.
Mark moet vooral zo doorgaan, steeds meer mensen krijgen het in de gaten. Het is maar de vraag hoe die mensen dan gaan reageren.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Volgens Hans Spekman hebben we te maken met Noord Koreaanse toestanden.

Bert
Bert
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Mark heeft zijn hand overspeeld door eigenbelang en is door de mand gevallen

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dank u voor weer een mooi stuk.
Wat NL nu allereerst nodig heeft, imho, is een kabinet dat een stuk of 4 of 5 binnenlandse crises afspreekt die eerst worden aangepakt. Te beginnen met immigratie, daar die ongebreidelde toeloop ook, naast de stikstofwaanzin, een pijler vormt van bv oplopende woningnood, druk op de zorg, het onderwijs en op de politie.
Het paard moet nu eens een keer vóór de wagen gespannen.
Ze zouden een periode af kunnen spreken waarin zij gezamenlijk deze binnenlandse crises als allereerste prioriteit gaan behandelen. Bv 2 jaar, maar voor mijn part een 4-jarige regeerperiode. Dan verder kijken.
First things first nu aub.

Marien
Marien
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Dat vind ik wel een heel goed voorstel. Juist eerst de problemen inventariseren en daar de oplossingen voor bedenken met zijn allen . En dan kijken hoe dat het beste kan. Ik stuit nu gewoon op onwil en partijpolitieke spelletjes. Daarom is een zaken kabinet of extra parlementair kabinet een veel beter plan.

Dolphin
Dolphin
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Eerst problemen inventariseren?? Ik mag toch aannemen dat binnen veel partijen, de PVV in het bijzonder, al heel wat kennis van problemen en oplossingen is verzameld de afgelopen jaren. Om daar nu opnieuw mee te beginnen? Ben je ambtenaar of zo met ‘Probleem houden is werk houden’ instelling.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dolphin

De crises zijn inderdaad gevoeglijk bekend. De grootste partijen zouden nu kunnen afspreken welke in de eerste kabinetstermijn (of een deel daarvan) tot absolute eerste prioriteit voor kabinetspartijen worden overeengekomen. Als men het daarover eens is aan de slag. De stekker kan er altijd nog uit.

Marien
Marien
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dolphin

Gezamenlijk vaststellen welke problemen eerst aan te pakken, dan en daar de plannen voor maken/uitwerken. Alle problemen zijn bekend, ja, maar ze moeten samen een programma van aanpak uitwerken.

Marc
Marc
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een constitutioneel hof is geen geijl, maar een buitengewoon dringende noodzakelijkheid: het maakt een einde aan de rol van de huidige Raad van State, dat slechts procedureel toetst op vonnissen en daarnaast, volledig ondemocratisch, het recht heeft advies uit te brengen op voorgenomen wetten. Daarbij komt ook nog eens dat deze Raad zijn leden voorgedragen krijgt door de Tweede Kamer. Dat is nog eens vestzak-broekzak politiek.

Een constitutioneel hof dient te worden gekozen door de bevolking uit door de rechterlijke macht aangedragen kandidaten; maar niet voordat er een stelsel van verkiezingen van rechters tot stand is gekomen. Dit land verdient gekozen rechters die de wil van het volk uitvoeren, en niet op eigen houtje een of ander partij- of kartelpolitieke koers uitzetten.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc

Daar ben ik het volmondig mee eens. Een vonnis uitspreken mag nooit gebaseerd zijn op partij- en/of kartelpolitieke beginselen. Dat schemert nu wel vaak door. Ook bij de raad van state. En die benoemingen. De mond vol van het benoemen van rechters in andere landen, maar hier….

Realist1966
Realist1966
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc

Kandidaten voor een constitutioneel hof moeten ervaren rechters zijn, Nederland stikt van de linkse rechters, veelal d66-ers trouwens. Kiezen gebeurt door de ‘volksvertegenwoordigers’ waarvan we ook nu weer kunnen zien hoe ze konkelen en draaien zodra ze gekozen zijn en de uitslag hen niet bevalt. Ik verwacht dan ook geen verbeteringen ten opzichte van nu bij het invoeren van zo’n hof. Wel weer veel kartelbaantjes erbij, dat dan weer wel.

Marc
Marc
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Je mist de pointe: het hof moet worden gekozen door de bevolking, juist niet door de Tweede Kamer!

En ook rechters moeten worden gekozen. In dat geval dus juist geen kartelbaatjes!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc

Inderdaad. En aub ook burgemeesters.

Bernardo A.
Bernardo A.
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik speel nu advocaat van den Satan annex complot-theoreticus.

Stel dat we een kabinet krijgen van NSC (CDA 2.0) VVD, PvdGL en D66. NSC toont sowieso verkeerde intenties. Wellicht maakt men misbruik van het feit dat Omtzigt autist is; goed op dossiers en feiten, maar begrijpt werkelijk niets van mensen en hun wensen.

Die coalitie zorgt voor wetgeving waarmee partijen verboden kunnen worden. Zoals FvD en PVV. Met een activistische uitvoering van het Digital Service Act in Nederland -we zijn gidsland, koploper etc, voor zover het maar tegen de wensen van de bevolking ingaat. Weet u nog?- Dus de msm krijgen het alleenrecht op beeldvorming. Krijgen we vanzelf na 4 jaar weer democratische verkiezingen. Alleen valt er buiten het kartel niets meer te kiezen. Nederland wordt een Noord Koreaanse democratie, waarin iedereen 100% tevreden is en wie niet 100% tevreden is wordt “opgevangen” in heropvoedingskampen.

Ik zal niet zeggen dat het zo gaat. Maar er vanuit gaande dat ze bij VVD en NSC niet helemaal achterlijk zijn en dat ze inzien dat ze met hun optreden hun partijen opblazen, lijkt me dit nog de minst onwaarschijnlijke verklaring voor hun gedrag.

Laatste aanpassing 5 maanden geleden door Bernardo A.
Marc
Marc
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Heb zo juist de live uitzending van de VVD gezien over wel of niet deelnemen aan een kabinet met Wilders. Met dit verschil dat er ongeveer 100 partijleden aanwezig waren en indertijd ongeveer 2000 leden, deed deze bijeenkomst mij sterk denken aan die van het CDA in 2010. Ook toen ging het om al dan niet samenwerken met de PVV. Toen vond ik al die CDA-leden allemaal heel lieve mensen, maar volledig ongeschikt om een evenwichtig politiek oordeel over welk onderwerp dan ook te vormen, laat staan om ministers te leveren. Maar … in ieder geval deelden het overgrote deel van die CDA-leden eenzelfde mening, hoe hartgrondig ik het daar ook mee oneens was.

De bijeenkomst van VVD-leden van zojuist liet precies het tegendeel zien: men liet elkaar zeer beschaafd allemaal aan het woord en netjes uitspreken. Maar ik zag en hoorde dat er wel tien verschillende visies naar voren kwamen. Anders dan het CDA dertien jaar geleden blijkt de VVD anno 2023 een buitengewoon gespleten partij te zijn. Geen wonder dat Rutte zolang die partij wist te overheersen; geen wonder dat hij zolang premier heeft kunnen blijven.

Als ze nu zouden besluiten wel deel te nemen aan een kabinet, zou het binnen de kortste keren vallen omdat de VVD als partij uiteenviel. Bij dan daarop volgende verkiezingen zou de kiezer van de partij niets meer heel laten.

Ik begrijp die twijfel van Yesilguus nu veel beter: de VVD vormt geen eenheid en is vatbaar voor uiteenvallen. Maar … dit lijkt onvermijdelijk.

Dus wat mij betreft worden er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

Laatste aanpassing 5 maanden geleden door Marc
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc

Maurice de Hond heeft afgelopen vrijdag weer een peiling gedaan als er verkiezingen zouden zijn geweest.
PVV: 42 zetels
2e partij PvdA/Groenlinks: 22 zetels

Bert
Bert
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

PvdA/Groenlinks is geen partij, het is een truc..

Nyong
Nyong
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Met gestrekt been naar de tegenstander gevlogen.
Niet de bedoeling de bal te spelen, maar de tegenstander geWILDers onderuit halen.
Dat is dan voor de scheids een donker rode kaart en dan is het MOEVE geblazen.
Maar de VAR grijpt in (VERREK ALLEMAAL ROJE).
Geen Roje kaart. Scheids toonde de roje kaart in de linker klauw. Hij is LINKS.
En die geattaqueerde speler???? Nee das Geert, die laat zich niet onderuit halen.

60
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x