Financiële trukendoos van Rutte nog lang niet uitgewerkt

Vele miljarden belastinggeld buiten begroting opgepot in fondsen

Rutte-4 is gevallen, maar de erfenis van dertien jaar Rutte blijft nog lang overeind. Zo blijven we gebonden aan allerlei door dit kabinet ingestelde fondsen (klimaatfonds, stikstoffonds etc.) die buiten de begrotingsregels en de parlementaire controle vallen. Ook zitten we opgescheept met voor de burger nadelige of beperkende wetgeving, snel door de Kamers gejast. De tijd zal leren of er nog duidelijkheid komt over de besteding van al die miljarden die weggestopt zijn in fondsen. Zo blijven Rutte’s kabinetten tot lang na hun verscheiden over het graf heen regeren, schrijft Raymond Peil.

Sinds 14 oktober 2010, het aantreden van Rutte-1, kwam een later veel gebruikte truc in zwang: verzin een doel voor vér over de horizon, stop er naar believen miljarden in en daarna staat er een uit graniet gehouwen ‘spaarpot’, die buiten de reguliere, jaarlijkse begrotingsregels valt. Ononderhandelbaar, onaantastbaar, met voor vele jaren opgepot belastinggeld dat is vastgelegd om allerlei denkbare hobby’s te financieren.

 

Haagse grabbelton

Een paar dagen geleden trok de Algemene Rekenkamer hierover aan de bel, met een artikel van collegelid Barbara Joziasse in het imiddels woke geworden Financieele Dagblad. Zij waarschuwde ervoor dat al die fondsen van de rijksoverheid geen goudmijn zijn waar je onbekommerd uit kunt blijven putten. Daar is overigens nog een andere truc voor, die blijkt uit het feit dat de staatssecretarissen van Justitie en Veiligheid de afgelopen 23 jaar de uitgaven voor asielopvang structureel te laag inschatten. In het bedrijfsleven heet dat gewoon boekhoudfraude.

Financiering via fondsen is onder Rutte en consorten steeds populairder geworden. Ze hadden al het Toekomstfonds, het Defensiematerieelbegrotingsfonds en het Nationaal Groeifonds, en binnenkort volgen nog het Klimaatfonds en het Transitiefonds Landelijk Gebied en Natuur – ook wel het stikstoffonds genoemd. Er zijn inmiddels tientallen fondsen in allerlei vormen en maten, hoe veel er zijn en hoe veel geld erin zit weet niemand precies. Hoe de fondsen in te zetten en voor welke doelen? Het is gewoon één grote Haagse grabbelton.

 

Geld zoekt doel

Een fonds is een budget is dat meerjarig voor een bepaald doel kan worden ingezet. Hierin verschillen fondsen van de ‘reguliere’ rijksbegroting, want daaruit vloeit geld dat aan het eind van het jaar niet uitgegeven is terug naar de staatskas. Dat kan nuttig zijn als uitgaven van jaar tot jaar sterk verschillen (bijvoorbeeld bij het optreden van dierziektes) of bij meerjarige investeringsprojecten (bijvoorbeeld in wegen of militair materieel).

Bestedingsdruk om geld voor het einde van het jaar op te maken, ook wel de eindejaarskoorts genoemd, kennen fondsen niet. Normaal gesproken gaan ambtenaren dan op zoek naar doelen en projecten om het budget op te maken, want anders lopen ze het risico dat hun budget wordt verlaagd. Maar hetzelfde verschijnsel van geld-zoekt-doel kan ook bij fondsen voorkomen als niet goed is vastgelegd waar het geld wel of niet aan mag worden besteed. Of als er geen goed toezicht op is.

 

Voorbeelden

Het Fonds Economische Structuurversterking (FES) is zo’n voorbeeld uit het verleden. Het FES ging in 1995 van start en was bedoeld om geld uit onder meer aardgasbaten af te zonderen voor investeringsprojecten die de economische structuur van Nederland versterken. In 2011 ging het fonds ter ziele: waar het geld aan mocht uitgegeven, werd gaandeweg steeds veranderd. Uit Rekenkameronderzoek bleek dat zeven van de acht projecten die volgens het Centraal Planbureau niet duidelijk bijdroegen aan het versterken van de economische structuur toch gewoon uit het FES werden gefinancierd.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen bij de start van het Nationaal Groeifonds (eerder wel het Wopke-Wiebesfonds genoemd). Een fonds van twintig miljard euro, bedoeld voor projecten die in 2021-2025 bijdragen aan economische groei en het verdienvermogen van ons land op lange termijn. Met een grabbelton aan projecten in het onderwijs, zorg, duurzaam, ICT, zonnepanelen enzovoort. Een typisch geval van geld zoekt doel, ofwel God zegene de greep: ze doen alsóf ze héél belangrijke dingen aan het doen zijn.

 

Politieke acrobatiek

Het heeft iets ironisch dat het instrument fonds, dat nu juist was bedoeld om bescherming te bieden tegen te makkelijke korte termijnbezuinigingen, hiervoor wordt gebruikt. De politieke acrobatiek laat veel toe: uit het Klimaatfonds en stikstoffonds – waarvan het demissionair kabinet waarschijnlijk in september voor het eerst een begroting naar het parlement stuurt – zijn al forse bedragen geput (4 miljard euro c.q. 700 miljoen) nog voordat deze fondsen zijn opgericht. Dat kan en mag allemaal onder Rutte c.s.

Een andere geniepige truc die het Schwabinet onder Rutte inzette is het versneld door de Kamers jassen van wetten die forse ingrepen plegen op het leven van burgers en hun grondrechten. Denk aan de nieuwe Coronawet, de wet Verplaatsing Bevolking, die burgers kan dwingen hun huis af te staan of asielzoekers in huis te nemen, en de nieuwe Pensioenwet, waarmee premiebetalers en gepensioneerden naar het zich laat aanzien heel wat gespaard vermogen kwijtraken.

 

Onbedoeld ongelukje?

Een wijziging van de Grondwet heeft minstens twee kabinetten nodig, omdat hierbij tussentijdse Kamerverkiezingen vereist zijn. Een vroegtijdige val van een kabinet zal dit proces versnellen. Een kabinetscrisis kan zo dus ook een doel zijn, tenzij iemand denkt dat de val van Rutte-4 een onbedoeld ongelukje was. Of dat het intrekken van de motie voor het aftreden van Rutte zelf toevallig gebeurde. Met het aftreden van het kabinet is nu de voortgang van het ingezette beleid het best gewaarborgd.

Het enige dat hier voor het politieke kartel nog roet in het eten kan gooien is wanneer na de verkiezingen beide Kamers niet met tweederde meerderheid de onzalige wetten ‘in tweede lezing’ goedkeuren. Dat zal na de verkiezingen bij de kabinetsonderhandelingen zonder twijfel een belangrijke rol spelen. Reken maar dat het politieke kartel het onderste uit de kan zal proberen te halen.

Over de auteur

Raymond Peil
Raymond Peil: Journalist (ex professo, 44+ jaar). Vanaf 1980 bij het Leidsch Dagblad, GPD, real-time newswire AFX/MoneyView en Elsevier. Werkte bij de internationale law firm Loyens & Loeff, de Nederlandse (Vereniging van) Banken en als uitgever (portefeuille financiën en economie) bij Elmar in Delft. Websites sinds 2008, weblog/redacteur/ghost writer voor Sylvester Eijffinger. Jurist Corporate Law & Competition Law, (financiële) economie - 1 jaar Chartered Financial Analist, ICT-nerd van A tot Z | onderzoek | webmaster | MSM-immuun.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Samengevat: dit zijn Trek-Nederland-Leeg Fondsen. Ze leggen verplichtingen op, met veel mooie woorden, waar geen rechten of toekomstige diensten tegenover staan.
Het zijn overhevelingsfondsen.
Nederlanders worden massaal bedrogen en blijven desondanks op dezelfde partijen stemmen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Die fondsen zijn inderdaad overhevelingsfondsen.
Zonder parlementaire controle kunnen naar believen belastingmiljarden naar met D66/GL bevriende kongsi’s en multinationals vloeien.
Zo ook de pensioenmiljarden. Eerst pensioenfondsen verplichten alleen nog ‘groen’ te investeren, met als gevolg het voorspelde verlies, en daarop de uitkeringen afhankelijk maken van die verliezen.
Onvoorstelbaar dat men hierin is meegegaan.
Die fondsen moeten asap afgetuigd worden.

Gussel
Gussel
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Het hele pensioen drama is georkestreerd door de regering en ik heb mij hierover altijd bedonderd gevoeld, niet alleen wat indexeren betreft.
Onze verplichte inhouding pensioenpremie op salaris wordt door
werkgever/nemer betaald en daar heeft een overheid niets mee te maken.
Alleen belastingtechnisch bij inhouding en uitbetaling.

Ni28
Ni28
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Alles wat aangegaan is kan ook ongedaan gemaakt worden. Het vereist wil en moed. En dat is lastig als je naar de slavenopstelling van partijen lijkt. Politici hebben liefst dat zij kunnen zeggen dat zij niets kunnen doen. Scheelt vervelende werk maar de voorganger blijft de facto regeren.

Gussel
Gussel
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wanneer de stemgerechtigden het stemgedrag van politieke partijen in de 2e kamer zouden volgen, dan hoeven ze geen stemwijzer in te vullen om te weten welke partij hun stem verdiend. De mooie praatjes van de politieke partijen om onze stem te bemachtigen worden hierdoor loze kreten. Misschien kunnen we het tij nog keren en de vreselijke wetten, die de oude regering ons op heeft gelegd, ten goede veranderen.

Cw Boogaart
Cw Boogaart
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

VVD heet niet voor niets Vereniging Van Dieven

Kim
Kim
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vindt het vreemd dat twee uiterste partijen (VVD en D66) allebei in dezelfde Europese partij ‘Renew Europe’ zijn. Ze worden van bovenaf bestuurd. Het zijn schijnverkiezingen

AAM
AAM
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Kim

Is het zo moeilijk dat een volgende regering dit allemaal terugdraait? Rigoureus aanpakken is de oplossing. Geld overhevelen naar Groningen, ouderen, Limburg, pensioen Molukkers.

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x