EU kiest met Tunesiëdeal voor nog dodelijker asielbeleid

Mensensmokkel gaat door en woestijn wordt kerkhof

Er is onlangs een deal tussen Tunesië en de EU gesloten om de grote instroom van migranten vanuit dit land in te perken. De smokkelaars lachen erom, migranten blijven het proberen en naast de vele verdrinkingsdoden komen er ook nog woestijndoden bij, plus razzia’s in Tunesië tegen Afrikaanse migranten. Wanneer kiest de EU voor sluiten van hun grenzen om dergelijke immigratie te ontmoedigen en zinloos te maken, voor ons én voor de immigranten?  Een column van Alma van Hees.

In de Belgische krant De Standaard was onlangs een reportage te lezen over de mensensmokkelaars in Tunesië, met als kop: “Ik smokkel mensen tot ik een miljoen heb. Dan koop ik een villa met zwembad.” In Tunesië is de belangrijkste dodelijke migratieroute naar Europa ontstaan. Het is vanaf de kust maar 150 kilometer varen vanaf het noordelijkste punt naar het inmiddels overvolle Italiaanse eiland Lampedusa.

Maar, behalve ons om de gevolgen hiervan in Europa zorgen te maken, moeten we ons ook niet om al die migranten bekommeren? Velen wacht een gewisse dood, in zee of in de woestijn. Of ze verkommeren in de Tunesische steden. De voornoemde reportage, waarin smokkelaars, hun klanten en de slachtoffers aan het woord komen is rauwe ongefilterde realiteit. Een samenvatting.

 

De smokkelaars

De smokkelaars gaan voor geld. Maar er komen ook veel mensen om het leven bij deze overtochten. “Wat dan nog als die jongens verdrinken? Daar sta ik niet te lang bij stil,” zegt Tunesische Hassan (25) in dit verhaal. All in the game, want ze waren op de hoogte van de risico’s. Hij vervolgt: “Mijn familie is een van de vijf clans die bootmigratie vanaf de Kerkenna-eilanden voor de kust van Sfax in handen heeft. Maar iedereen op het eiland – de vissers, de postbodes en zelfs de politie – leeft van de smokkel. Je hebt eten nodig, onderdak en boten. Het brengt meer op dan toerisme of visvangst.” Van de strijd tegen mensensmokkel waar Europa al jaren een absolute prioriteit van maakt, heeft Hassan niets te vrezen. “Deze kust is van ons. Zelfs als de Verenigde Naties oorlogsschepen sturen om ons tegen te houden, gaat de smokkel door.”

Maar smokkelaar Khaled (28) worstelt met de menselijke tol van de smokkel. “Vier dagen geleden is er een schip vergaan. Khaled kende een van de slachtoffers, Anas. “Hij zat ook in de boot en is nog steeds vermist. Van de negentien jongens aan boord zijn er maar vier teruggekeerd.” En Melek, de kapitein, heeft het overleefd maar zit nu in de gevangenis. Hij probeerde eerst Anas tot bestuurder te verklaren, want die was toch al verdronken, maar dat is mislukt, vertelt Khaled.

 

De vader

“Europa moet nu een eind maken aan die open grenzen. Dit moet nu stoppen.” Ismail Hennachi (60) is woest. Zijn zoon Ahmed Hennachi (27) is nog steeds vermist. Ook voor Tunesische jongeren is Europa populair. “We hebben hem proberen tegen te houden, maar hij heeft het voor ons verborgen gehouden. Hij heeft pas naar zijn broers gebeld toen hij in de boot stapte.” De Hennachi’s zijn geen arme familie. De ­vader werkt in het gerechtsgebouw, zijn zonen zijn politieagent, projectontwikkelaar en student Engels. Daarnaast hebben ze een kruidenierswinkel die goed draait. Ahmed had een internetwinkel voor hij vertrok. “Hij verdiende genoeg om de smokkelaars zelf te betalen, hij heeft van niemand moeten lenen. Daardoor konden we hem niet ­tegenhouden.”

“Europa heeft mijn zoon afgepakt”, zegt vader Ismail bitter. “Hij werd verleid door video’s op Tiktok. (…) De beelden toonden mensen die hen geld, onderdak en eten geven. Waarom doet Europa dat? Waarom lokken ze onze jeugd weg? Waarom maken ze hun hoofd zot? Mijn zoon had een toekomst hier.” Europa heeft geen toekomst voor hen, ze belanden als bedelaar onder een brug, concludeert hij cynisch.

 

De visser

“Europa heeft altijd als een magneet gewerkt op veel mensen”, zegt Oussama Dabbabi (30). Hij werkt al vanaf zijn tiende als visser in het dorpje La Louza. “We hebben altijd migranten teruggevonden in de zee, maar nooit zoveel als nu. We kunnen niet meer werken. We moeten de hele tijd de kustwacht bellen. Intussen raak ik afgestompt. Telkens als ik een lijk uit het water vis, vraag ik me af waarom ik er niets meer bij voel. Laatst zag ik een hond spelen met het hoofd van een ­aangespoelde baby. De kinderen uit ons dorp keken gefascineerd toe.”

 

Tunesiëdeal

De Europese Unie en Tunesië hebben een deal gesloten op het gebied van migratie. Afgesproken is dat Tunesië de grenzen beter gaat bewaken en mensensmokkel aanpakt, in ruil voor investeringen van de EU in de techsector, watermanagement, duurzame landbouw en hernieuwbare energie. Dat geld is bedoeld om de Tunesische economie te stimuleren. Er gaat ruim 100 miljoen euro aan Europees geld naar Tunesië voor grensbewaking, het tegengaan van mensensmokkel, terugkeer van migranten en meer coördinatie van reddingsoperaties.

 

Reactie smokkelaars

Als het aan de EU ligt komen er straks helemaal geen bootjes meer naar Europa. Demissionair premier Rutte zei eerder deze week dat de migratiedeal het businessmodel van mensensmokkelaars moet verstoren om zo de gevaarlijke overtochten over de Middellandse Zee een halt toe te roepen. Maar smokkelaars in de Tunesische havenstad Sfax maken zich weinig zorgen.

“Dit zal niets veranderen”, zegt een 34-jarige Tunesiër over de migratiedeal die Tunesië en de Europese Unie afgelopen week sloten. Hij komt uit een vissersfamilie waarvan iedereen in de smokkelbusiness zit. Zelf zorgt hij ervoor dat de migranten de boot op gaan. “Corruptie zit Tunesiërs in het bloed”, zegt hij tijdens een autorit door de buitenwijken van Sfax. “Als je een boot de zee op wilt sturen, bel je gewoon even je contacten bij de kustwacht. Tegen betaling laten zij je weten wanneer het veilig is om te gaan. Denk je nou echt dat de autoriteiten van niets weten?”

Hij is enthousiast over de deals die hij en andere smokkelaars met de kustwacht sluiten. “Als je vijf boten de zee opstuurt, dan laat je er één onderscheppen. Zo lijkt het alsof de kustwacht iets doet. Ondertussen kunnen de andere boten doorvaren. De kustwacht, politie, ambtenaren; iedereen is erbij betrokken en verdient eraan. Het duurt jaren om dat aan te pakken.”

 

Migranten in woestijn gedumpt

Drie weken geleden werden duizend mannen, vrouwen en kinderen uit Sub-Sahara-Afrika ontvoerd vanuit de Tunesische havenstad Sfax, schrijft de Standaard. “Ze werden met busjes naar het woestijnachtige niemandsland aan de Libische grens gebracht en daar achtergelaten. Ze vergaan sindsdien van de honger en de dorst. De weinige struikjes op de zandvlakte bieden geen schaduw. Het gaat om zowel legale als irreguliere migranten.”

President Kais Saied van Tunesië geeft de Afrikaanse migranten, naar zijn land gereisd om de sprong naar Europa te wagen, graag van van alles de schuld. Van de economische problemen tot het meebrengen van bedreigende ziektes. Het was koren op zijn molen toen er bij migranten uit Sub-Sahara-Afrika tbc werd aangetroffen. Zijn racistische speeches leidden tot klopjachten op Afrikanen. Emmanuel Dumbuya (25) uit Sierra Leone vertelt dat hij met zijn zwangere vrouw Fanta in februari in Tunis uit hun huis werd verjaagd. Hij verloor zijn baan als elektricien en leeft ondergedoken op straat. Fanta is intussen bevallen. “Iedere dag bedel ik op straat, om eten voor mijn baby te kunnen kopen. De Tunesiërs durven mij geen werk meer te geven, omdat ik zwart ben. Ik ben doodsbang dat ze ons ook naar de woestijn zullen sturen. Is dat wat Europa wil? Fanta en de baby zullen dat niet overleven.””

Ook RTL Nieuws berichtte over dat dumpen van migranten, net als het Algemeen Dagblad, dat de woestijn tussen Tunesië en Libië een kerkhof noemde.

 

De migranten

Trouw liet vijf jonge mannen uit Gambia aan het woord die de prijs voor migratie, na veel dure en mislukte pogingen waarbij hun leven vaak op het spel stond, te hoog vinden en tenslotte terugkeren naar eigen land. Werkend in de Tunesische kustplaats Sfax om de zo fel begeerde overtocht naar Europa te kunnen betalen, werden ook zij slachtoffer van de razzia’s, waarna ze gedumpt werden in de woestijn. Ze wisten daar een week te overleven, waarna het Tunesische Rode Kruis hen naar een opvangcentrum bracht. “We hebben allemaal spijt”, zegt een van hen. “We komen uit arme families. De offers zijn te groot.” Maar wat wacht hem thuis? Zijn ouders hebben hun land verkocht om een deel van zijn reis te betalen en hij heeft nog zes jongere broers…

Daarentegen zegt de Tunesische Jallel Jlali (23), wiens benen van knieën tot tenen in het verband zitten, het gevolg van een schipbreuk, dat hij het weer probeert zodra het verband eraf is. Het bootje waarop hij zat zonk en hij moest een mededrenkeling die zich aan hem vastklampte hard op zijn hoofd slaan om hem af te schudden. Hij ziet geen toekomst in eigen land: “Ik sta van ’s ochtends tot ’s avonds op de markt om perziken, watermeloenen en amandels te verkopen, maar als ik ’s avonds thuiskom, is de winst van de dag alweer op aan benzine. Dit hele land is kapot. Er is alleen nog een stuk grond met een vlag.”

 

Ongecontroleerde migratie

Hoezeer je ook met deze jonge mensen kunt meeleven, met hun dromen en hun wanhoop, zolang de kans bestaat om in Europa te belanden op zoek naar een beter leven zullen deze menselijke drama’s zich aaneen blijven rijgen. Niet alleen daar, maar ook hier. Want wacht deze illegale immigranten hier een beter leven? Afgezien daarvan veroorzaakt de ongecontroleerde immigratie enorme problemen in de ontvangende landen. Collega OpinieZ-auteur Wouter Roorda heeft die onlangs weer op een rijtje gezet. Ze zijn niet te ontkennen, hoe hard je er ook je best voor doet.

 

Andere koers?

Ondertussen lopen de spanningen in Afrika verder op, met de staatsgreep in Niger en de ellende in Soedan. Nog meer asielzoekers? Of verandert de EU van koers? Het CDU in Duitsland liet onlangs een realistisch geluid horen. We zullen het zien. Maar dat de Tunesiëdeal voor nog meer dode migranten en overige ellende gaat zorgen, staat vast.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
21 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
piet12345
piet12345
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is ook niet de bedoeling om de instroom te beperken, nog niet in ieder geval. Eerst de verzorgingsstaat en sociale cohesie slopen. Het laatste is al voltooid in de grote steden, nu is het platteland aan de beurt. Chaos is het doel. Gelukkig mag de ietwat onnozele burger binnenkort weer gaan stemmen, daarna wordt alles beter.

Jos
Jos
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wederom een goed artikel en wederom jammer dat juist het publiek dat dit zou moeten lezen (Hallo NU.nl /Joop enz) dit niet lezen of afdoen als racisme of extreem rechts.
Onder tussen ben ik helaas zover dat ik meer empathie ondervind met de bewoners en ondernemers van o.a. ter Apel en Cranendonk dan met de overstekers.
We zien zo veel ellende op nagenoeg alle vlakken, dat ik vrees voor onze de toekomst van onze ‘eigen’ jongeren.
Werkelijke oplossingen mogen in Den Haag en Brussel niet besproken worden en ook mensenrechten organisaties en de NPO zijn ziende blind en horende doof.
Next!

Andre
Andre
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De vele duizenden migranten die wel arriveerden in Europa, vonden de prijs kennelijk niet te hoog.
Want de rest van hun leven worden ze verzorgd. Bij aankomst in een Europese haven krijgen ze een medische controle ( tbc,cholera), ze worden geregistreerd, ze krijgen een lunchpakket, een pinpas van de EU waar elke dag automatisch 20 euro op wordt gestort. In Spanje krijgen ze bovendien een gratis ticket tot de Franse grens.
De reis wordt op allerlei manieren gefaciliteerd. In land van aankomst wacht de hoofdprijs: levenslange uitkering, opleiding, misschien wel een huis.
Wie zegt dat de prijs te hoog is? Alleen zij die het niet gelukt is.

Realist1966
Realist1966
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Verschrikkelijk, maar elke dode migrant is 1 potentiële overlastgever en profiteur minder. Zo ga je uiteindelijk denken. Bij een artikel over verdronken asielzoekers voel ik inmiddels geen medelijden meer. En zo’n mens wil ik niet zijn, maar ben tot zo’n mens gemaakte.
Waarom vinden de zichzelf boven ons gesteld hebbenden dat iedereen die Europa weet te bereiken, ook welkom moet zijn en alles moet krijgen ten koste van de eigen inwoners? Ik kan het niet begrijpen, maar we plukken er wel steeds meer wrange vruchten van.
Deals kosten geld en wat levert het op? Beter de eigen grenzen bewaken en mensen direct retourneren. Asiel aanvraag slechts vanuit land van herkomst of een veilig buurland, via de Nederlandse consulaten. Pogingen om op een andere manier/zonder papieren binnen te komen levenslange weigering. Arbeidsmigranten direct terug na einde werk.
De enige manier om eerlijk en humaan te werk te gaan, voor zowel de asielzoeker als de ontvangende landen.

Ni28
Ni28
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De smokkelaars hebben gelijk. Zolang Europa de grenzen niet sluit gaat de smokkel gewoon door want de smokkelaars worden geholpen door schepen van activistische organisaties. De dialoog gaat steeds over aantallen en niet het stoppen van migratie. Wij worden intussen door migranten belazerd want die komen uit oorlogsgebieden waar zij nadat ze toegelaten worden met vakantie naar toe gaan. De woningcrisis is inmiddels een enorm onoplosbare probleem.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is niet meer in de hand te houden. De totale onmacht van de EU spreekt hier uit.
Las van de week dat 32.000 statushouders in Nederland wachten op woonruimte en de AZC`s lopen vol. Dat is nu. Hoe ziet dat er volgend jaar uit? Spoiler alert, nog erger.
https://www.ad.nl/binnenland/geen-woonruimte-voor-32-000-statushouders-het-is-veel-te-veel~aba7b013/

Hoe iemand hier nog enig optimisme voor de toekomst uit kan halen is voor mij een raadsel.

Jop N. Roggeveen
Jop N. Roggeveen
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Als de EU hier niets aan kan (willen zult u bedoelen) doen blijft NEXIT over! Vervolgens oplossing Realist1966!

Peter
Peter
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Laat bij al die lui in Brussel die er voor kiezen de vluchtelingstroom op gang te houden ,verplicht een asielcentrum bouwen naast de woning van de minister die ermee heeft ingestemd en zo gek is op de nieuwe bewoners .

Jos
Jos
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Gewoon in huis van deze pro-asiel bestuurders, bouwen voor onze jongeren.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang de volken van West-Europa het toestaan geregeerd te worden door zulke gewetenloze bandieten als Rutte, Macron en Meloni, zolang zal de ongebreidelde intocht van, uiteindelijk ongewenste, kanslozen in onze samenlevingen doorgaan.

Het zijn de volken van West-Europa zelf die eens goed in de spiegel moeten kijken en zich de vraag stellen ‘Willen we dit?’

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Nou, ik wet zeker dat de West-Europese volkeren dit over het algemeen in meerderheid helemaal niet willen.
Alleen hebben we nix meer te willen.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Je vergist je, denk ik. De overgrote meerderheid denkt nog steeds in termen van arme vluchtelingen die nodig geholpen moeten worden door ze te voorzien van van alles en nog wat. Dit wordt in stand gehouden doordat de meesten een hoge dunk van zichzelf hebben. ‘We zijn het onze medemens verplicht’, ‘We hebben geld zat’ en meer van dat soort onzin. Christelijke naastenliefde of Verlichte medemenselijkheid durven ze dat te noemen. Hierbij legt de meerderheid op dictatoriale wijze de minderheid zijn wil op: de minderheid wordt niet alleen niet gehoord, maar grondig de mond gesnoerd.

Maar uiteindelijk zal iedereen de prijs betalen. Ook die ouders van die verdronken Algerijn.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Misschien vergis ik me inderdaad. Al verkeer ik met mensen van allerlei slag en stand, en daar hoor ik toch echt totaal geen pro-immigratie (meer).
Vrienden en kennissen in Duitsland, Wallonië, Zwitserland vertellen ook over het (zeer) negatieve overall-sentiment. Het betreft niet de individuele immigrant, maar het massale en ontwrichtende.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Je maakt onderscheid tussen immigratie, dat in principe inderdaad individueel van aard is, en ‘het massale en ontwrichtende’. Deze laatste vorm van migratie heet doorgaans kolonisatie. In het geval van kolonisatie bespreken burgers van bepaalde gebieden in bepaalde landen de voordelen van vestiging in een ander deel van de wereld, bijvoorbeeld het Westen. Vervolgens wordt besloten massaal naar die gebieden te trekken. Dit proces kan vele decennia lang doorgaan. Dit blijkt uit het gegeven dat massamigratie al sedert de jaren 1960 plaatsvindt.

Massamigratie is een begrip dat het feitelijke proces van kolonisatie maskeert door het ten onrechte onder de noemer ‘vluchteling’ te categoriseren.

Massamigratie is dus kolonisatie.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Op het 1e gezicht dacht ik dat ze op die foto een feestmuts op hadden, haha.
De EU hoeft helemaal geen geldverspillende deals met corrupte dictators te sluiten hoor. Als ze direct en in álle vertreklanden de boodschap gaan uitdragen, dat je nooit een verblijfsvergunning zult krijgen als je illegaal binnenkomt, geen recht zult hebben op huisvesting en uitkering en in een uitzetcentrum zult worden vastgezet op eten en bed tot uitzetting naar een sobere opvangfaciliteit in een niet-EU land, dan is het snel over enk ik.
De miljarden die nu weggegooid worden om de illegale immigratie door toegang tot de verzorgingsstaat zelfs nog aan te wakkeren, met ook als gevolg dat het aankomstland totaal wordt ontwricht, kunnen beter besteed worden in de herkomstlanden. Maar dan niet aan het leveren van diensten en producten die alleen maar weer de multinationals laten profiteren. Die landen moeten van onderop, en voor het grootste deel door de mensen zelf, worden opgebouwd. Als de mensen zelf iets hebben opgebouwd, zullen ze het ook in stand willen houden. Klein beginnen. In tegenstelling tot wat al decennia bekend is, nl. dat een organisatie wel iets kan (op-)bouwen, maar dat alles verpaupert zodra de westerlingen de hielen hebben gelicht. Laat het ze zelf doen.
Dan is er hier ook weer plaats (en draagvlak) voor echte vluchtelingen. Terwijl ook die opvang in tijd en naar omstandigheden beperkt moet worden, vanwege de toch echt wel vele situaties waarin misbruik wordt gemaakt.

E. Vreeland
E. Vreeland
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vraag me dan af hoe dit ontstaan is. Waarom gebeurd dit? Er zijn m.i. 2 opties;

1 De politieke en maatschappelijke elite zijn wel van goede wil, maar ze snappen niet dat dit geen humane oplossing is, niet voor de immigranten, niet voor de autochtone Europese bevolking. Ze zijn dus goedwillend, maar dom.

2 Er zit een masterplan achter deze immigratie, die tot doel heeft de Europese bevolking te mixen en verjongen. Dit in het kader van een globalistische agenda. Die zowel maatschappelijk / politiek ideologische als economische componenten heeft. Leid motieven zijn hierbij de vergrijzing, socialisme en de “nie wieder krieg” gedachte.

Vraag is dan , kan een politieke elite 50 jaar lang zo dom zijn , de problemen niet te onderkennen? Lijkt me van niet.

rico
rico
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is ook wel triest ook om een door en door corrupt land te betalen om de grenzen beter te bewaken omdat je het zelf niet kan.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  rico

Nog triester dat NL verarmd wordt door een door en door corrupt land te voorzien van massa-vernietigings-wapens (duizenden doden aan beide zijden van Joekreen-Rusland mede door het door ons geleverd oorlogstuig) voor een proxy oorlog. Ondertussen vliegen hier ook dagelijks de bomaanslagen en moordpartijen over de toonbank van het wegkijken.

Peter
Peter
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat doet die man links op de foto daar? Demmisionair?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

De missionaris!

Meine
Meine
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Demissionair ??????

21
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x