Waarom moeten we eigenlijk blij zijn met de wolf?

Uit de hand gelopen hobby van activistische drammers

Foto: Vincent van Zalinge

Ik heb dat nooit zo begrepen: die euforie in de media over ‘de terugkeer van de wolf’. Allerlei activisten, hobbyisten en aanbidders van ‘echte natuur’ zagen hierin een realisatie van hun romantisch verlangen naar een vreedzaam en genoeglijk natuurlijk evenwicht, een idylle die zich mogelijk in een ver verleden heeft voorgedaan, maar in dit dichtbevolkte land geen enkele aanspraak zou mogen maken op realiteitsbesef.

Ik heb evenmin geleden aan het gemis aan een roofdier dat 150 jaar geleden uit ons land verdween. Niettemin is er een luidruchtige lobby ontstaan voor het accepteren van de aanwezigheid van dit internationaal beschermde roofdier in ons land. Beleidsmakers lieten zelfs rapporten schrijven over de manier waarop overheden en belanghebbenden met ‘de wederkomst van de wolf’ moeten omgaan, met inbegrip van financiële tegemoetkomingen aan getroffen veehouders, met uiteraard de daaraan verbonden bureaucratie. (Interprovinciaal Wolvenplan, IPO, 2019)

 

Biodiversiteit

Toen een paar jaar geleden in Drenthe de eerste beelden opdoken van een wolf die vanuit Duitsland op zoek was naar een leefgebied, maakte zich grote opwinding meester van een groep idealisten: met de komst van dat dier zou eindelijk een grote lacune in ons natuurbeheer worden opgevuld: de biodiversiteit zou tot nu toe ongekende hoogten bereiken. Die wolf hoorde hier thuis, vonden ze en zou ruimte moeten worden geboden: pas dan zou er een soort natuurlijk evenwicht voltrekken in gebieden die overigens in feite met ‘echte’ natuur weinig van doen hebben: ons landschap is immers de resultante van menselijk ingrijpen.

Maar goed, toen niet lang daarna het kadaver van een doodgereden wolf werd gevonden, gaf dat aanleiding tot grote droefenis onder de wolvenaanbidders. Dagenlang hielden de media ons bezig met de prangende vraag of de wolf toch nog zou terugkeren. Eerst kregen we verslagen over de vondst van wolvenkeutels, waar de liefhebbers kennelijk verlekkerd in peurden. Dat groepje liefhebbers is een hardnekkige club, die op veel sympathie kan rekenen van een luidruchtige en hen toegenegen aanhang en van de media.

 

Bescherming

Zij die kritische kanttekeningen bij de komst van het roofdier plaatsten, werden als zeurpieten weggezet: boeren immers, die kunnen tegenwoordig niets meer goed doen. Maar nu blijkt het tij toch enigszins te keren: de wolf heeft in Brabant laten zien dat in het verleden zijn vertrek uit ons land niet zonder reden met enige opluchting werd begroet: in korte tijd beet in Heusden een wolf tientallen schapen dood.

Waarom ben ik zo kritisch over de wederkomst van dit dier dat internationale bescherming geniet (en dus ook in Nederland, want internationale verdragen…)? Zeker is dat beleidsmakers met grote gretigheid een nieuw werkterrein hebben ontgonnen.

 

“Idyllische tijd”

Ik schreef er al eerder over: we kunnen niet terug naar de ‘idyllische’ tijd van pakweg 150 jaar geleden, met een fraaie en rijke biodiversiteit, met een natuur waarin dieren nog over een ruim leefgebied konden beschikken en waarin de aanwezigheid van de mens van ondergeschikt belang was. Recreatie in ‘de natuur’ speelde toen nog nauwelijks een rol.

Maar het was ook de tijd van plaggenhutten, van vochtige kelderwoningen, stoommachines en kinderarbeid, van lage levensverwachting en bittere armoede, het Nederland met nog geen vijf miljoen inwoners. Een Nederland waarin mijn grootouders opgroeiden in een armetierige eenkamerwoning op het verkrotte en inmiddels gesaneerde Uilenburg. Vooruitgang, welvaart en welzijn komen nu eenmaal niet vanzelf: daar zijn activiteiten voor nodig: bouw, infrastructuur, bedrijvigheid en een efficiënte landbouw.

 

Mythe van de oernatuur

Een Nederland waarin de terugkeer van de bever en de wolf duidt op een hardnekkig misverstand: de mythe van ‘oernatuur’. In dit overbevolkte land, waarin tal van activiteiten concurreren om een plek in steeds schaarser wordende ruimte, is omgaan met natuur een bureaucratische en vooral kostbare technocratische, soms bijna zinloze exercitie geworden: zie het “Engbertsdijkveen” bij Vroomshoop, waar met miljoenen Euro’s een hoogveengebied in stand wordt gehouden, terwijl een eindje verderop, in Duitsland, honderden hectares van dat zelfde hoogveen (want ‘natuur’ stoort zich niet aan nationale grenzen) wordt afgegraven om grootschalige landbouw mogelijk te maken.

In die steeds beperkter wordende ruimte is de herintroductie van eens uit ons land verdwenen dieren als bevers, wolven en het uitzetten van exoten als heckrunderen en konikpaarden in de Oostvaardersplassen een anachronisme, dat weliswaar veel liefhebbers tot vervoering brengt, maar toch eigenlijk beschouwd moet worden als een uit de hand gelopen hobby van activistische drammers. Activisten en ecologen, die een gewillig oor vinden bij allerlei belangengroepen en bij pleitbezorgers in de media en op departementen.

 

Groene gelovigen

Ik heb niets tegen natuurbehoud en zorgvuldige omgang met het ons omringende landschap, maar in een land dat de komende jaren niet eens in staat is om ruimte te vinden voor de bouw van woningen voor een steeds groter wordende groep woningzoekenden en de behoefte aan (massa-) recreatie in eigen land zeker in deze tijd weer eens werd gedemonstreerd, zou een kritischer benadering – ook in het parlement – van deze met subsidies (Postcodeloterij, overheden) gepamperde groene gelovigen welkom zijn.

Want wie hebben eigenlijk om de terugkeer van de wolf gevraagd? Wie komt nog op voor de belangen van de bewoners en gebruikers van dit land?

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Vergeefse Moeite ( roman,2023),Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).www.freekvanbeetz.nl

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
30 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als slagroom op de koffie hebben ze nu ook nog een wolf in schaapskleren als burgemeester van Amsterdam aangesteld. Een verscheurende wolf, die eerlijke hardwerkende ondernemers het brood uit de mond stoot, een wolf die grootmoeders en grootvaders laat opsluiten, tot ze van ellende in eenzaamheid in een tehuis sterven, een wolf die van mening is dat een sinterklaas kinderfeest volkomen ondergeschikt is aan terroriserende anti Zwarte Piet activisten.
De mondkapjes dienden uitsluitend om hun de broodnodige anonimiteit te verlenen met het argument dat Amsterdammers nu eenmaal anarchistisch zijn, die zich niet aan wetten hoeven te houden. Arm Amsterdam. Dat noemt zich allemaal groen links? Natuurlijk wijs ook ik elke vorm van racisme af en natuurlijk wijs ik de enorme voedselverspilling af en natuurlijk wijs ik ongelimiteerde volkstoename af, maar wie wil alles en iedereen in Nederland toelaten? En wie heeft die grote oppervlakten met zonnepanelen bedacht? En wie wil bioverbranding, dus ontbossing, als de toekomst? Inderdaad dezelfde clubs, die het gezelschap van wolven voorstaan.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Helemaal waar, de meeste politcus zijn wolven in schaapskleren.Ik zie het als bevestiging en ondersteuning voor hun wanbeleid en zeker Halsema.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat Van Beetz die ‘idyllische tijd’ noemt, is het opgepoetste plaatje van de natuurdocumentaires. Het streven naar ‘natuurlijk evenwicht’ is niets anders dan een manier om de schuld steeds weer bij de moderne mens te leggen. Het is een onderdeel van de linkse manipulatie.
De mens heeft roofdieren als de wolf niet voor niets hevig bejaagd: het waren gevaarlijke vijanden. In Noord-Amerika worden elk jaar mensen opgevreten door wolven. Niet alleen joggende vrouwen, maar ook jagers met geweren.
Uit het feit dat de wolf in N-Brabant tientallen dieren doodbeet, blijkt ook maar weer dat dieren wel degelijk meer doden dan ze nodig hebben. Natuurlijk evenwicht? Natuur is wreed. Beesten volgen instinct. Het is wachten tot de eerste mens wordt gedood door een wolf.
Wie echt iets wil doen voor ‘natuur’ (lees: parklandschap) in Nederland, stopt de immigratie, zodanig dat de bevolking langs natuurlijk verloop gaat dalen.

evanditmarsch
evanditmarsch
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal eens over dat gedweep met de wolf.
Wachten is op ongelukken.romantiek van de bovenste en verkeerde plank.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Blij zijn met de wolf ? Ik zou niet weten waarom. Toen dat beest óóit in Nederland woonde, zag Nederland er heel anders uit : het landje was toen niet volgepropt met mensen die van heinde en verre naar NL kwamen om ‘ t kaal te vreten. Toen was er plaats voor voor dat beest, nu niet meer. Straks komt zo’n idiote deskundige nog op ‘t idee om bruine beren in NL uit te zetten, die beesten woonden immers óók ooit in dit thans overvolle landje ?! Wég met de wolven en overig ongedierte.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Weg met wolven en ongedierte? Die beesten volgen hun instincten en als je daar rekening mee houdt en ze niet in de klauwen van beestachtige mensen laat vallen dan kan er heel veel. Helaas lopen er hier veel te veel rond, die veel gevaarlijker zijn. Gewetenloos, onnodig gewelddadig, listig, onbetrouwbaar en alles vernietigend wat hun hebzucht in de weg zit. Die zijn vele malen gevaarlijker dan alles, wat ongedierte en wild wordt genoemd. De Wolf en ander ongedierte inclusief virussen zijn hier niet naar toe gehaald uit liefde voor de natuur, maar voor eigen glorie en wellust van een groeiend aantal zichzelf leiders noemende ten koste van de overige mensheid, die nog wel naar eer en geweten handelt en wandelt. Buiten de veelvraat, die ook in de dierenwereld gehaat wordt, ken ik eigenlijk geen dier, dat zich zo verlaagd heeft, als mensen die met ongedierte vergeleken worden. Ik verwacht dat u de ondertoon van deze reactie wel begrijpt.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

@ h.keur. Zoals u ongetwijfeld ook wel weet zijn er veel mensen die leven vanuit hun instincten; veelal mensen die qua ontwikkeling leven in de Middel Eeuwen. Lang leve de wolf, maar niet in Nederland !

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Ik vind het anders een zeer kloppende vergelijking wat u hier maakt.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als de mens zich vroeger wilde vestigen heeft hij altijd voor gezorgd dat de plaats veilig was en vrij van grote wilde dieren. Voordeel was dat als je je woning uitkwam je niet direct door een wilde dier opgegeten werd en dat je geen wapen bij je hoefde te dragen. Maar nu roept de groene mens hoi hoi, de wolf is terug, wat fijn. De wolf vindt dus Nederland een leefbaar land om zich hier te vestigen. Wie ook niet? Dus ook de wolf. Een zondagse boswandeling wordt nu toch anders dan voorheen. Eerst ga je bij de meeste bossen parkeergeld neertellen, de wandelingen worden daarmee automatisch korter en misschien gepaard met het rennen terug naar de auto. Pech voor de ouderen. Maar de wolf doet niets, dat weet elke dierenactivist dus dat zit goed. Behalve als ie honger krijgt met zijn hele roedel. Hoeveel eten vindt een wolf in onze schaarse bossen die vooral dienen om biomassa voor de “groene” energie te leveren? Schaapherders hebben de pech dat een schaap geen beschermde soort is, in tegendeel. Als de boeren toch maatregelen gaan nemen zal de wolf het moeten doen met konijnen en kleinere dieren. Dan gaat de wolf richting de dorpen en steden net als de bruine beren in Canada het al doen. Die zijn ook ongevaarlijk behalve als je ze verstoord. Ik vrees dat de heisa om de wolf een nieuwe flop wordt net zoals de “Serengeti experiment” in de Oostwaardersplassen. Nederland is een in geheel gecultiveerd land die niet geschikt is voor grote wilde dieren. Alleen zien de activisten van groen links het anders en geven meer om de wolf dan de mens. Zij negeren zelfs de 1,5 meter regel onder de mensen als het gaat om het maken van hun politieke standpunt dus de wolf zal met hun blij zijn zoals iedereen die denkt alles te mogen doen want links is eenmaal vrijheid en blijheid.

jaak Peeters
jaak Peeters
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben bang dat de auteur gelijk heeft.

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je kan er op wachten totdat een kleuter wordt gepakt en opgevroten. Of een bejaarde. Een wolf is een roofdier die doet wat roofdieren doen.

H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het grote gevaar in Nederland, zijn de wolven in schaapskleren.
Die bv vanavond net als Maandag in Amsterdam, schijt hebben aan de 1,5 meter afspraak en zo dus vrijelijk als Corona steunpunten kunnen fungeren.
Nederland is een gek land.
Ik ben benieuwd naar de deelnemers lijst van Bilderberg 2020.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tijd voor Kick Out Wreedzuchtige Wolf. Subsidie graag. Postcodeloterij?

Bennie
Bennie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Wellicht hebben de Grijze Wolven van DENK nog een potje.

HPax
HPax
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is ecologisch uitgewoond. Factor daarvan is demografisch. Nu wonen we te dicht op elkaar en zijn we een kwelling voor onszelf geworden. Het land versteent, een treinreis ontrolt geen verlossend landschap meer.
De genadeklap kwam in 1870 toen in de omgeving van Apeldoorn het laatste restje oerbos werd gekapt. Ik heb dit van onze metableticus J.H. van den Berg. Het gejuich om de wederkomst van de wolf moet worden begrepen als het gehuil van een schuldig geweten.

Ina67
Ina67
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het trieste eraan is dat er voor dieren dus nergens meer plaats is. Wij hebben in ons overbevolkte land en in onze buurlanden geen ruimte meer voor zulke dieren.
We willen kennelijk alleen nog maar meer soortgenoten, want daar wordt wel ruimte aangegeven.
Arme wolf dat hij niet richting Polen is gegaan….

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja , ik ben veehouder en heb ook schapen. Het is echt van de gekke , hoe met onze belangen omgesprongen wordt.
De natuur beschermers zeggen dan dat onze weilanden maar omrasterd moeten worden met schrikdraden en elektrische netten. Enig idee hoeveel kilometer net een gemiddelde boer dan nodig heeft?
Dat kunnen voor de 90 schapen en lammeren die ik heb, zomaar 6 km zijn. Wie gaat die netten betalen? Wie betaald de stroom, en vooral , wie gaat alle arbeid doen om alles te plaatsen, om alles weg te halen als de kant uitgemaaid moet worden, of als de sloot geschoond moet worden.

Schapen moeten ook een nieuwe weide krijgen, als het gras op is , helpen de natuur mensen mij dan met de afrastering?

John
John
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is een leuk aangeharkt, druk park. Het is nu eenmaal niet anders, dus hou op met de oer-natuur onzin.

Richard
Richard
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het doet mij denken aan een interview met Pim Fortuyn over het groene hart. Wat hij zij was dat links altijd denkt in en-en, het laatste stukje natuur was voor hem niet zoveel meer dus dan offeren we dit ook maar op. Heldere duidelijke keuze, niet dat ik het ermee eens was, maar duidelijke keuzes kan ik in ieder geval waarderen.

Zo denkt links Nederland dat we makkelijk met nog meer mensen in dit land kunnen wonen. Rechts denkt dat ook vanuit economisch perspectief, maar we zien toch dat meer bevolking ten koste gaat van onze persoonlijke vrijheid en mogelijkheden. Je kunt niet van bijvoorbeeld Brazilië verwachten dat zij het oerwoud laten staan en dat wij de bevolkingsgroei maar laten stijgen. De producten uit Brazilië komen weer hier. Dat en-en verhaal van links dat moet ergens een keer stoppen.

Een volk dat niet goed zorgt voor de grond onder zijn voeten is geen snip voor de neus waard. Daar heb ik op rechts wel weer veel moeite meer. Micheal Moore is door links en rechts bekritiseerd maar ik ben van mening dat hij wel degelijk gelijk heeft, minder mensen, ander economie, minder technologie.

Afschot van wolven is onvermijdelijk, de wolf gaat het hier goed doen, dus dat gaat voor voldoende nageslacht zorgen. Meer natuur is meer leefruimte, ook voor de wolf. Ik zou pleiten voor minder mensen dat minder wolven.

cees
cees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

NL is te klein en te vol voor de wolf. Schapen en meer vee wordt gedood en vaak niet om te eten.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ach noem mij maar allerlei verwensingen, maar ik vind het mooi dat er een paar wolven zijn. Het is niet alsof gekkies ze hebben uitgezet of er een project voor hebben gemaakt.. de wolven komen zelf uit Duitsland.
Ik heb daar geen probleem mee.

Boeren moeten niet zeiken in de kranten. Boeren in landen met wolven en andere roofdieren bewaken hun kuddes met honden. Niet met handje ophouden bij overheid.

Nepverhalen over een veulentje waar alleen een been van over is, en dat zou dan door een wolf komen.. dat is propaganda om het sentiment tegen de wolf te keren.

Wees gewoon neutraal. Geef je erom of er koolmeesjes in het bos zitten? Zal je niet boeien waarschijnlijk, dus waarom boeit een wolf je dan wel?

En bijkomend voordeel.. wellicht kunnen wolven wel illegale migranten tegenhouden, waar een tandenloze Nederlandse overheid/rechtstaat dat niet kan.

Maar de schrijver heeft jammer genoeg gelijk. In ons vreselijk drukke volggebouwde landje is weinig plek meer over voor dieren. Een terugkeer naar vroeger tijden zal onmogelijk zijn.

Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik begrijp de aversie tegen wolven niet. Als eigenaar van schapen hoef je alleen maar een stevig hek te plaatsen. Al is het maar een deel van het grasland, weiland.
Ontstaat er een te grote populatie, dan schiet je een deel af.
En mensen aanvallen, zie ik niet gebeuren.

Wouter1965
Wouter1965
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De kans door een wolf gegrepen te worden in Nederland. Hou op met die onzin. Het risico dat je tegen een kogel oploopt in Rotterdam is velen malen groter. Gebeten worden door pitbuls en aanverwante soorten laat ik nog buiten beschouwing.

En dat gehuil van zichzelf noemende schapenherders die een zooi schapen met een oranje plastic hekje met schrikdraad onbeheerd achterlaten moeten is aan het werk gaan.

In Rotterdam verdwijnen geregeld schapen tijdens bepaalde rituele feesten, hoor je niemand over deze grijze wolven met aanhang.

Er is ruimte voor de wolf op bepaalde plaatsen, ook in Nederland. O.a. de Oostvaardersplassen waar nu herten omkomen van de honger en geen natuurlijke manier van in stand houding. Op de Veluwe is er ook ruimte. Niet voor 100 stuks, wel op beide plaatsen voor een roedel.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Wouter1965

Voor hen die echt denken dat wolven niet snel mensen zullen aanvallen, de volgende info op basis van overheidsgegevens in de VS:
https://arizonadailyindependent.com/2013/11/29/wolf-attacks-on-humans-in-north-america/

Ina67
Ina67
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dat heb je nu eenmaal als je de echte natuur ingaat. Als je zwemt in zee loop je ook risico’s.
Ga je bepaalde woonwijken in trouwens ook.
Mensen denken tegenwoordig dat ze de dienst uitmaken op deze wereld en heel soms is dat niet zo.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Laten we dan hopen dat ze die aanvallen die hier zowiezo niet thuis horen, als dat zou kunnen mag hij ook van mij blijven.

Henri G.
Henri G.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Wouter1965

En u denkt dat het dan bij die 2 roedels blijft? Binnen 2 jaar zijn het er 4, en vervolgens….

Ina67
Ina67
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henri G.

Ja het zijn net mensen. Vermenigvuldigen ook razendsnel 😏

30
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x