De Gordiaanse Euroknoop (3): The Matheo Solution

Euro en nationale valuta kunnen naast elkaar bestaan

Foto: Pixabay CC0

Voortbordurende op de gedachten van Keynes, kan de impasse tussen ‘economie’ en ‘politiek’ worden doorbroken en de Gordiaanse Euroknoop ontward. Een goed functionerend Europees monetair stelsel op basis van zowel de euro (en de voordelen daarvan) als de noodzakelijke ‘flexibiliteit’ van nationale wisselkoersen en rentedifferentiatie is gewoon voorhanden.

En nu Europese Raad de komende maanden ingrijpende en zeer verstrekkende euro-beslissingen gaat nemen en daarbij de voor Nederland zo ongewenste Europese politieke transferunie met rasse schreden nadert, is aan een deugdelijk en voor iedereen acceptabel alternatief zeer dringend behoefte.

The Matheo Solution

The Matheo Solution (TMS) – genoemd naar de zoon van de auteur – biedt een flexibele structuur voor de euro, gebaseerd op de twee verschillende functies van geld: betaalmiddel én rekeneenheid. Hierbij moeten we ons realiseren dat door de rekeneenheid-functie van geld de wisselkoersen kunnen functioneren en rentes worden bepaald. Dit betekent dat de euro gewoon kan blijven voortbestaan als het enige wettige betaalmiddel in de gehele Eurozone, zowel chartaal als giraal.

En voor het bewerkstelligen van de noodzakelijke landspecifieke wisselkoersen worden eenvoudigweg ‘nationale rekeneenheden’ geïntroduceerd. We kunnen die bijvoorbeeld noemen de gulden-rekeneenheid voor Nederland, de lire-rekeneenheid voor Italië, de drachme-rekeneenheid voor Griekenland etc. Grensoverschrijdende handelstransacties blijven gewoon genomineerd in euro, maar de binnenlandse prijzen en lonen in deze nieuwe nationale rekeneenheden. De noodzakelijke monetaire differentiatie, wat betreft introductie van de mogelijkheid van onderlinge wisselkoersaanpassingen en van nationaal gericht rentebeleid, wordt op deze wijze dus niet gerealiseerd door (her)invoering van nationale munten (valuta, maar door invoering van uitsluitend nationale rekeneenheden naast de euro.

Monetaire flexibiliteit

Op basis van al deze nieuwe nationale rekeneenheden creëren we dan het noodzakelijke Europese wisselkoersstelsel met de rekeneenheid van de euro als monetair anker, gemanaged door de ECB. Daarmee kunnen nationale ‘wisselkoersen’ onderling aangepast worden. Het gevolg is dat de tussen de eurolanden zo uit het lood geslagen economische verhoudingen (prijsniveaus) in één klap kunnen worden rechtgetrokken. De nationale rekeneenheden bieden verder de basis voor het eveneens noodzakelijke gedifferentieerde landen-specifieke rentebeleid.

In de praktijk zal het TMS-systeem dus heel eenvoudig functioneren. Er zal immers overal worden betaald met dezelfde euro, zowel binnenlands in ieder euroland als grensoverschrijdend binnen de eurozone – daar verandert dus niets aan. Bij grensoverschrijdende handelstransacties binnen de eurozone blijft er ook gewoon gerekend worden in (de rekeenheid van de) euro – dus ook daar verandert niets aan.

Gezond verstand

Uitsluitend wat betreft de berekening van de nationaal-binnenlandse prijzen en lonen zal er gerekend gaan worden in nationale rekeneenheden, die ieder in een vaste, maar aanpasbare waardeverhouding staan t.o.v. de (rekeneenheid van) de euro. En juist omdat bij het TMS-systeem de euro de enige valuta is en blijft, is voor de invoering daarvan ook geen verdragswijziging noodzakelijk en hoeven er ook geen nieuwe nationale munten en biljetten te worden geslagen/gedrukt.

TMS bevat overigens ook ‘gezond verstand’ oplossingen die de overige aspecten van de eurocrisis (in casu de schulden- en bankenproblematiek) adequaat adresseren. Het systeem realiseert op eenvoudige wijze ‘het beste van twee werelden’: de euro als gemeenschapsmunt met alle voordelen van dien en de noodzakelijke monetaire flexibiliteit van nationale munten. Tegelijkertijd worden de nadelen van beide systemen geëlimineerd. Er ontstaat dan een voor burgers en bedrijven in alle eurolanden dienstbare situatie.

Toeters en bellen

Bijzonder relevant is dat, gelet op de monetaire flexibiliteit van het TMS-systeem, een voor Nederland zo ongewenste Europese politieke (transfer)unie met supranationale ‘toeters en bellen’ onnodig is voor het succesvol functioneren van het Euro Pact. Omdat de zwakkere eurolanden eindelijk op eigen kracht kunnen herstellen en groeien, betekent dit dat het Europese noodfonds (ESM) kan worden uitgefaseerd en afgeschaft. Daarnaast kan de ECB haar ontwrichtende en door velen als waanzinnig gekarakteriseerde gelddrukbeleid (QE) beëindigen en weer eens iets zinnigs gaan doen.

Het behoeft geen betoog dat in een proces van economisch herstel er in de zwakkere landen een veel beter democratisch, maatschappelijk en politiek draagvlak ontstaat voor – met adviezen vanuit de Eurogroep – economische hervormingen.

Narrow Escape

Mooier kunnen we het echt niet maken. Met een Lean and Mean Euro Pact 2.0 volgens TMS wordt in alle eurolanden de welvaart verhoogd, zoals de bedoeling was toen de euro werd ingevoerd. Bovendien blijft de Europese politieke elites zo het gezichtsverlies bespaard van het opdoeken van de euro.

© OpinieZ.com 2018. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

Het inleidende artikel van prof. Kees de Lange “De molensteen om de nek van de eurozone” leest u 👉🏽 Hier.
Deel 1 van het drieluik “De Gordiaanse Euroknoop” van André ten Dam leest u 👉🏽 Hier
Deel 2 van het drieluik “De Gordiaanse Euroknoop” van André ten Dam leest u 👉🏽 Hier

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x