Gezondheidscijfers in plaats van sterftecijfers

Naar een systeem dat welzijn en gezondheid centraal stelt

Op het altijd buitengewoon lezenswaardige blog van Sander de Hosson las ik hoe hij als longarts de kwaliteitscontrole in de gezondheidszorg beleeft. In het bijzonder het sterftecijfer dat gehanteerd wordt bij de bepaling van de kwaliteit van ziekenhuizen. Hij heeft natuurlijk volslagen gelijk dat dit mechanisme knettergek is: er gaan inderdaad niet minder mensen dood als je ze thuis of elders laat sterven.

Publiek geld
Aan de andere kant: we geven in dit land 90 miljard per jaar uit aan zorg, van de top 2500 publiek gefinancierde veelverdieners is het merendeel arts. Veel medici in Nederland worden heel goed betaald van publiek geld en daarom is het niet gek dat daar enige transparantie van mag worden verwacht. Dat geldt wat mij betreft voor specialisten, maar ook voor huisartsen. Ik heb bijvoorbeeld geen idee of ik een goede huisarts heb. Hij is wel aardig, maar misschien blundert-ie wel de hele dag en weet geen patiënt dat.

Sterftecijfers lijken me in ieder geval geen goede indicator voor de kwaliteit van een ziekenhuis. Veel te negatief. Ik denk dat we het positiever moeten maken. Als ik naar een arts zou gaan zou ik niet eens willen weten wat mijn sterftekans is, maar eerder hoe groot de kans is dat ik langer en gezonder leef. Waarom concurreren en artsen bijvoorbeeld niet op hoeveel maanden, jaren ze mensen (met hoge kwaliteit) laten leven?

Hetzelfde geldt voor vele andere sectoren. In Amsterdam rapporteren we bijvoorbeeld hoeveel meldingen er binnen komen over plaatsen waar het vies is. Dat maken we ook openbaar. Wat we niet openbaar maken is hoeveel kilo of kilometer wordt schoongemaakt door de 1000 mensen die daar dagelijks mee bezig zijn. Dat zijn 1000 mensen die keihard werken en door de groei van de stad en haar bezoekers steeds meer moeten doen om iedereen tevreden te houden, maar die nu alleen maar zien wat er niet goed gaat.

Gezondheid en welzijn centraal
Artsen zouden eigenlijk moeten worden afgerekend op gezondheidscijfers, schoonmakers op hoeveel ze schoonmaken. Zoals verkopers afgerekend worden op wat ze verkopen en niet op wat ze niet verkopen. Natuurlijk gaan er dingen fout, mijn eigen vader is slachtoffer van de ene medische blunder na de andere, maar ik durf te beweren dat dit deels komt door het systeem. Niemand durft te concluderen, processen zijn achterlijk in hun traagheid en samenwerking tussen artsen lijkt vaak op spelende kleuters die hun speelgoed niet willen delen en geen verantwoordelijkheid nemen. Een systeem waar het niet alleen gaat om alleen om indekken van risico’s, maar vooral om gezondheid en welzijn van mensen zou een welkome verandering zijn.

Het gesprek zou niet moeten gaan over “we plaatsen iemand over, want goed voor onze sterftecijfers”, maar over “hoe kunnen we deze mevrouw zo goed mogelijk laten sterven; hoe kunnen WIJ haar daarin helpen als dat onvermijdelijk is”.

Naar een nieuwe overheid
We kennen Mark Rutte als een positief mens. De hele campagne van de VVD ging over hoe gaaf dit land is. Dat is het ook. Dus, Mark, het is tijd om de overheid te transformeren in een organisatie die een paar hele simpele doelstellingen formuleert en daarop stuurt. Doelstellingen die over gezond leven, veilig leven, financieel stabiel leven of goede leervormen gaan. Laten we dat centraal stellen en kwaliteitscontroles en analyses vooral daarop afstemmen. En natuurlijk moet je blunders afstraffen, natuurlijk moet je missers onder de loep nemen en er vooral van leren.

Grote verantwoordelijkheid komt met grote verantwoording. En ja, dat kan altijd beter. Maar we mogen de uitgangspunten van controle wel een beetje veranderen: de medische wereld maakt elk jaar miljoenen mensen gezonder, de schoonmakers maken miljoenen kilometers schoon. Zoals u ook vast uw best doet.

Ger Baron – Twitter: @GerBaron

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.