Religieus groepsgedrag is niet cool
Religieus groepsgedrag vind ik ongewenst gedrag. Dat wil zeggen: in een westerse, moderne, verlichte samenleving. Want in een nauwelijks ontwikkelde tribale samenleving past het natuurlijk uitstekend.
Daar houdt religie de boel zo’n beetje bij elkaar. Daar besteedt niemand tijd aan persoonlijke ontwikkeling of een gelijkwaardige samenleving voor iedereen. Daar is het gewoon ’t recht van de sterkste en een sprookje voor allen.
Godsdienstvrijheid
Maar hier ligt dat anders. In Nederland is er vrijheid van godsdienst, wat betekent dat je zelf vrijwillig je godsdienst mag kiezen én verlaten. Tegelijkertijd verwacht de Nederlandse samenleving ook een volwaardige bijdrage van je, of je nou man of vrouw bent, zwart of wit. Ze verwacht dat je op eigen benen kunt staan, dat je moderne, westerse scholing geniet en je inzet voor je persoonlijke ontwikkeling, zodat je kunt werken en in je eigen onderhoud voorzien. Hier geldt niet het recht van de sterkste, maar is er recht voor iedereen en in sprookjes geloven we niet.
Voorschriften
Daarom is er geen ruimte voor religieus groepsgedrag. Daarmee bedoel ik gedrag dat direct voortkomt uit religieuze voorschriften die individuele ontwikkeling tot volwaardige deelnemers van de westerse samenleving in de weg staan.
Bijvoorbeeld educatie die de grondwet of de wetenschap niet erkent. Ongelijke behandeling van vrouwen. Eenzijdige kledingvoorschriften, persoonlijke vrijheidsbeperkingen. Discriminatie en onderdrukking op basis van seksuele voorkeur. Huiselijk geweld. Eerwraak. Kindermisbruik. Eetvoorschriften gebaseerd op dierenleed. Bidden in de baas z’n tijd. Geen van deze zaken hoort thuis in het moderne Nederland.
Kopschuw
Verbieden? We hebben wel wetten. Geweld mag niet. Onderdrukking mag niet. Discriminatie mag niet. Vrijheidsbeperking mag niet. Misbruik mag niet. Dierenleed mag niet. Maar zodra deze gedragingen voortkomen uit religie, vooral waar het om de islam gaat, wordt de overheid opeens kopschuw.
Gedrag
Verbieden zal dus niet gaan. Maar we kunnen er een voorlichtingscampagne tegenaan gooien. Want daar is de overheid wél sterk in: jaarlijks probeert ze met alle macht onze houding en ons gedrag te beïnvloeden. Bijvoorbeeld om de verkeersveiligheid en gezondheid te bevorderen of om geweld en discriminatie tegen te gaan. Ongewenst religieus gedrag past uitstekend in dit rijtje.
In 2015 zijn er vijftien campagnes door de Rijksoverheid gevoerd. In totaal is er €16 miljoen aan mediabestedingen uitgegeven. Zo is er ingezet op het beïnvloeden van de sociale norm ten aanzien van roken in alle horecagelegenheden: ‘roken in de horeca kan echt niet meer’. Of de campagne NIX18: niet roken en drinken voor je achttien bent. Of huiselijk geweld: “Het houdt niet op, niet vanzelf.”
Campagnes
Religie is iets wat ik niet meer in de 21e-eeuwse westerse samenleving vind thuishoren. Daar waar het een volwaardige deelname aan deze samenleving in de weg staat zou ik religieus gedrag dan ook dringend willen ontmoedigen. Aan de overheid stel ik daarom een drietal campagnes voor.
- Religie is niet cool. ‘Religie in het openbare leven kan echt niet meer.’ Het is voor losers, en slecht voor de economie.
- Nog NIX18. Religieuze indoctrinatie op school vóór je achttiende is niet oké. Het staat je kritisch denkvermogen in de weg en gaat ten koste van je algemene kennis.
- Hee hou eens op! Elke godsdienst die je niet straffeloos kunt verlaten, geweld binnen het huwelijk toestaat, vrouwen en homo’s onderdrukt is debet aan hufterig – dus ongewenst- gedrag. Stop daarmee!
Met een budget van €16 miljoen op jaarbasis moeten we een heel eind kunnen komen.
===============================================================
Foto: The shoes of men by Robert Couse-Baker is licensed under CC BY 2.0
===============================================================
Over de auteur
Recent gepubliceerd
EU21 november 2023We moeten het Europese ID integraal weigeren
Filosofie22 oktober 2023Het verhaal wint altijd van de werkelijkheid
Economie6 januari 2022Nederlandse landbouw wordt opgeofferd aan groene dromen
Economie25 juli 2021Politici en bestuurders zien liever dashboards dan mensen