Het kleine wondertje van Rutte

Afgelopen zondag was premier Rutte te gast in de verkiezingsspecial van Zomergasten. Iedereen die vooraf positief was, was dat achteraf ook. Iedereen die vooraf negatief was, was dat achteraf ook. Het liet daarmee perfect zien hoe het publieke debat in Nederland in het algemeen plaatsvindt: vanuit schuttersputjes. Een mooie opbrengst van het programma.

Rutte heeft het over heel veel dingen gehad, waarbij vanuit mijn perspectief zijn opmerkingen over Nederland als digitale mainport wellicht als de grootste verrassing kwam. Hij noemde het een “klein wondertje” dat Nederland het zo goed doet. Dat is inderdaad een wonder, want de Nederlandse regering heeft de afgelopen jaren het onderwerp met veel woorden en weinig daden ondersteund. Veel woorden vinden we bijvoorbeeld in de Digitale Agenda 2016-2017 van het Ministerie van Economische Zaken. Een goed document waar alle goed-termen en buzzwords in worden genoemd. Maar uiteraard is er amper geld voor de uitvoering.

Breedband
Daar waar veel landen ministers en ministeries hebben die zich bezighouden met digitale transformatie en de rol van ICT, blijft Nederland de afgelopen jaren ontzettend achter. Er is in Nederland weinig beleid geweest om zowel ICT-infrastructuur als ICT-toepassingen voor de overheid te verbeteren. Toen twaalf jaar geleden een delegatie van de Infocomm Development Authority (IDA) uit Singapore in Amsterdam op bezoek kwam, waren ze erg geïnteresseerd in de manier waarop er in Nederland gewerkt werd aan het breedbandnetwerk. Een paar jaar later had Singapore op 98% van de adressen glasvezel aangelegd. In Nederland is er met vlagen wat geïnvesteerd door private partijen, maar veel zoden heeft het niet aan de dijk gezet. De meeste steun komt misschien wel van de EU die de aanleg van breedband op het platteland financiert. Economische kernregio’s krijgen amper aandacht.

Connectiviteit
Het gaat niet hard genoeg. De komende twintig jaar zal elke industrie compleet afhankelijk worden van digitale connectiviteit: banken, retail, bouwbedrijven, veiligheidsdiensten, ziekenhuizen, etc. Banen zullen veranderen, besluitvorming zal digitaal gaan plaatsvinden en het is wachten totdat augmented, virtual en artifical reality een onmisbaar onderdeel worden van ons dagelijkse leven. En waar we in Nederland rustig 5 miljard investeren in een klassieke snelweg gaat er geen euro naar de digitale infrastructuur. Terwijl je voor diezelfde 5 miljard heel Nederland een Gigabitverbinding zou kunnen geven.

Investeren
Nederland wordt grotendeels bestuurd door historici, juristen en economen. Beroepsgroepen die kijken naar het verleden en op basis daarvan regels of modellen maken voor de toekomst. Dat betekent dat de standaardreflex is dat er meer snelweg, meer luchthaven en meer haven moet komen. Want goed voor de economie. Een tweede Maasvlakte of extra ruimte voor Schiphol in Lelystad is vast nodig, maar hetzelfde bedrag investeren in digitale infrastructuur lijkt in alle opzichten grotere impact te hebben: investeren in de toekomstige economie in plaats van in de economie van het verleden.

Infrastructuur
Positief geformuleerd: het zou geweldig zijn als de digitale infrastructuur en economie een verkiezingsonderwerp zouden worden. Het zou voor Nederland (handelsland) in de komende decennia namelijk wel eens cruciaal kunnen worden om hierin voorop te gaan lopen. Want zowel het bedrijfsleven als de publieke dienstverlening zullen compleet afhankelijk worden van betrouwbare, betaalbare en beschikbare verbindingen die sneller zijn dan waar dan ook in de wereld.

De kans is natuurlijk groot dat het in onze verkiezingen weer gewoon gaat over acht vrouwen die in burka lopen, de rol van Erdogan bij Nederturken of onze bijdrage aan Europa, maar ik hoop dat we ook gewoon kunnen blijven bouwen aan onze economie en vooruitgang voorop kunnen stellen.

(bron afbeelding: http://www.jmlglasvezel.nl)

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.