De koning werd uitgefloten op Prinsjesdag. Wat zegt dat?

Niet leuk, maar wel begrijpelijk


Op Prinsjesdag werd onze koning uitgefloten en dat is niet leuk, maar wel begrijpelijk. Hij is immers het symbool van de macht, en die macht, ons ‘democratische’ bestuur, functioneert totaal niet en schept de ene crisis na de andere. Het gaat daardoor helemaal niet goed met zijn onderdanen. Als de koning zijn eed werkelijk wil naleven, dan neemt hij het signaal dat hij op deze Prinsjesdag kreeg serieus, schrijft Ines van Bokhoven.

De koning werd uitgefloten op Prinsjesdag – u heeft er vast wel iets over gelezen of gezien. Onze politici zijn er heel boos over. Want naar het koninklijk gezin fluiten op Prinsjesdag, dat hoort niet. Vindt men.

 

Nu is het nooit leuk om iemand te bespotten door ‘m uit te fluiten – dat voorop. Voor niemand. Niet voor degene die wordt uitgefloten, maar ook niet voor de fluiter, wiens emoties blijkbaar hoog oplopen. In een beschaafde democratie laten we ons ongenoegen blijken op andere manieren, met dialoog en discussie. Maar mensen zijn emotionele wezens, en soms schieten woorden gewoon tekort. Dat weten we allemaal. Soms loopt de emmer over en dan komt het er allemaal niet zo beschaafd uit – maar vaak tenminste wel eerlijk.

 

Feodalisme

Een volk dat haar koning spottend uitjouwt en wegfluit: nee, dat is niet iets wat je elke dag ziet. Is het ongebruikelijk? In Nederland misschien wel, in ons tijdperk misschien wel, maar op zich niet, nee. Zoals ik al eerder uitlegde: we hebben een koning als uitvloeisel van een bestuurssysteem dat niet meer bestaat – het feodalisme. En dat feodalisme kent een eigen sociaal contract, dat vrij simpel is als het gaat om het zijn van een vorst: het volk ‘draagt’ een vorst, voorziet in de financiële basis zodat een vorst in de praktijk kan besturen middels belastingen, en zo nog wat zaken die een vorst bovenaan de sociale ladder plaatsen, als machtige leider die hoedt over het welzijn van zijn volk.

In ruil daarvoor moet een vorst al die middelen inzetten om zijn volk zo goed mogelijk te besturen. En daar vallen heel wat verantwoordelijkheden onder. Onze koning legde een eed af waarin hij bezwoer dat te zullen doen – zo waarlijk helpe hem God almachtig. Maar om dat naar behoren te kunnen doen moet zo’n vorst dus wel weten hoe zijn volk erbij staat – gaat het wel goed met ze? Wat hebben ze nodig? Het volk is tenslotte de core business van een vorst. Alles wat hij doet dient in het teken te staan van het volk dat hij dient.

 

Het gaat niet goed

Hoe laat je, als volk, je koning weten dat het niet goed gaat? Dat er grote onvrede is? Het is niet alsof je op vrijdagavond met de beste man in de kroeg zit en je bij hem boven een biertje je hart kunt uitstorten. Een koning is redelijk onbereikbaar. Tuurlijk, je kunt een brief sturen, maar die komt waarschijnlijk ergens op een grote stapel met nog meer correspondentie en andere zaken die hij moet doornemen. Dus hoe dring je tot zo’n persoon door?

 

Parlement

Het parlement zou de route moeten zijn – via het parlement en de partijen die dat parlement vormen kan een vorst zien wat er leeft in zijn land en welke stemmen gehoord willen worden. Zo zou dat moeten werken – onder normale omstandigheden. Maar iedereen is het er onderhand wel over eens dat we, dankzij crisis na crisis en een aantal ferme aanslagen op ons democratische fundament, allang niet meer in normale omstandigheden verkeren als het gaat om ons landelijke bestuur.

Ons parlement, dat weten we nu wel, representeert vooral zichzelf. De rest van Nederland neemt men niet zo heel erg vaak meer waar, lijkt het wel. Dus die mensen – die zich zo zoetjesaan toch wel bewust moeten zijn van de toenemende onvrede – zullen de laatsten zijn die de koning daarover alarmeren: da’s toegeven dat je een potje maakt van je werk, en dat zullen deze ego’s nooit doen.

 

Slechte koning

Dus moeten we ons direct tot onze koning wenden: “Beste Willem-Alexander, die eed van je was mooi – maar wat ga je ermee doen? Want we kunnen hier wel wat hulp gebruiken.” Maar helaas is tot nu toe gebleken dat onze koning niet zo heel veel lijkt te horen als het om zijn onderdanen gaat. Dat hij een leven leidt in een andere wereld, en in die wereld gaan dingen niet zoals in die van ons. Hij snapt het niet, of hij wil het niet snappen, maar na tien jaar koningschap van deze man wil ik in elk geval eerlijk zijn: ik vind ‘m een slechte koning. Hij komt zijn eed niet na. Hij doet zijn werk niet zoals ons parlement ook haar werk niet doet: ze lijken, als instituten, beide vergeten te zijn wat ook alweer hun core business was.

 

Machtigen bespotten

En het is niet alsof Willem-Alexander de eerste koning is die een directe, bijtend spottende respons krijgt van zijn ontevreden volk – de geschiedenis staat er bol van, en dan vaak met nog veel heftigere reacties dan een fluitconcert. Het hoort als het ware bij zijn werk, het is een soort van traditie. En het bespotten van figuren met macht kent inmiddels een lange geschiedenis. Zelfs de machtige Kerk werd in de middeleeuwen bespot tijdens de Ezels- en Narrenfeesten.

 

Crises

Dus dat fluiten naar het koninklijk gezin op Prinsjesdag: nee, het is niet fraai, maar moet dat dan? Moeten we dan net doen alsof er niets aan de hand is, we allemaal hartstikke happy zijn, terwijl er vanuit ons bestuur geen enkel ander nieuws meer komt, al jaren niet, dan alarmisme over de ene crisis na de andere – want blijkbaar gaat het dus allemaal heel slecht?

Waarom dan ineens geschokt zijn over een volk dat dus ook eens laat blijken, net zoals ons bestuur – maar dan een tikkie directer en emotioneler – dat het inderdaad helemaal niet goed gaat? Dat er inderdaad sprake is van crisis? Daar is men ons toch al jaren van aan het overtuigen, van al die crises? Hoe denkt men in Den Haag dan dat een crisis er in de praktijk uitziet? Een paar modellen op papier die een nare prognose geven?

 

Incompetentie

Dit hele incident legde maar één ding bloot: de onvoorstelbare incompetentie van ons bestuur, dat werkelijk nergens een antwoord op lijkt te hebben en een kloof van jewelste heeft geschapen tussen het volk en haar eigen democratie. En ja: onze koning hoort bij dat bestuur.

Als hij zijn eed werkelijk wil naleven, dan neemt hij het signaal dat hij op deze Prinsjesdag kreeg serieus.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Ines van Bokhoven via inesvanbokhoven.backme.org

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
73 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik was voorheen niet voor of tegen het Koningshuis .
Als een groot deel van de bevolking een sprookje wil vind ik dat prima. En dat een Koningspaar en de prinsen / prinsesjes rijk moeten zijn hoort bij dat sprookje.
Maar het zwijgen van Willem ten aanzien van de mensenrechten schendingen tijdens “Corona’ in combinatie met Maxima’s gedweep met het marxistische WEF (Digital Currency) heeft mij de ogen geopend.

Leve de seculiere vrije Republiek der Nederlanden! Nexit.

Laatste aanpassing 7 maanden geleden door Jos
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Inderdaad kun je vraagtekens zetten bij de houding van het ‘vorstelijk paar’.
Persoonlijk zou ik geen traan laten als het koninkrijk een republiek zou worden.De vraag is dan wel: wie moet de bokito op de apenrots worden? Want een soort Macron of Merkel of, godbetert, een Timmermans…….. Brrrrr

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Het probleem is inderdaad dat ook vele republikeinen zich als despoten gedragen. De Fransen kennen een paar voorbeelden maar zij zijn niet alleen. Hier vind je ze ook.

Jos
Jos
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Als Willem slechts EEN keer met de vuist op de tafel geslagen had tijdens de Covid periode, ondanks dat hij ‘officieel’ niets in te brengen heeft dan zou hij een soort van Bokito aanduiding waardig zijn.
Dat is hij helaas niet en al zeker niet Koning des vaderland.

Laatste aanpassing 7 maanden geleden door Jos
Andre
Andre
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Klopt. Echter het optreden van presidenten als Biden, Macron, Merkel, Van der Bellen, Pedro Sanchez geeft weinig hoop dat een kiesprocedure wezenlijke verbetering brengt.
Die doen namelijk precies hetzelfde, dwepen met hetzelfde, zwijgen in dezelfde situaties.

HenryN
HenryN
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Klopt het maakt werkelijk niets uit of een president of koning aan de top staat. Je kunt het denk ik ook zonder die lui doen en gewoon een “normaal” werkende regering met een premier hebben. Meer is echt niet nodig.

Ineke
Ineke
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

In je rijtje presidenten hoort ook Rutte, een immer vakantievierende en jagende koning daar bovenop is volstrekt overbodig en uit de tijd.

Binzrath
Binzrath
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

De komende koningin leert het niet van haar vader om verder te kijken dan haar neus lang is en het woord “democratie” komt al helemaal niet voor in het woordenboek van de familie Zorreguieta. De prinsessen moeten maar eens een baan nemen in de bouw, de zorg of landbouw.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Binzrath

Nou, Amalia bedankte voor haar toelage uit eigen beweging dacht ik.
Verder met u eens dat het goed zou zijn voor iedereen met (bestuurs-)macht of geboorterechten om eens een soort van stage in de echte wereld te doen.
Ik herinner me een TV serie over bazen die undercover in hun eigen toko’s gingen werken. En die dikke schellen van de ogen vielen.

HenryN
HenryN
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Hoewel U Amalia bedankt voor het niet aannemen van haar toelage blijft de vraag waar gaat dat geld dan naartoe. Dat weten wij niet. Het kan zelfs heel goed mogelijk zijn dat dat geld gewoon voor haar gereserveerd blijft.
Nogmaals dat weten we niet en de regering zal het ons ook niet vertellen.

Annie
Annie
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  HenryN

Nee daar laten zij ons buiten!!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  HenryN

Nou, ik bedank Amalia niet hoor. Zijzelf bedankte voor het geld. Maar u heeft gelijk dat niemand opheldering heeft gegeven over wat er dan mee gebeurt. Het zou m.i. gewoon in de staatskas moeten blijven, maar kan inderdaad best in de ruime aparte reserveringspot ‘koningshuis’ gebleven zijn.
Voor de huidige regering en de voorgangers daarvan moeten de financiën en de verleende voorrechten mbt het koningshuis een gesloten boek blijven.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dank mw. van Bokhoven.
Een fluitconcert is inderdaad voor niemand prettig, niet voor een artiest, en ook niet voor de mensen van een koningshuis.
Persoonlijk heb ik niets tegen die mensen, maar wel tegen aspecten van hun feodaal gedrag en de wijze waarop ‘het landsbestuur’ hen vervolgens uit de wind probeert te houden.
Als je dan een voorleesuurtje, van een door een wanpresterend bestuur opgesteld policor dicteetje, omgeeft met peperduur circus, in deze tijd van zoals ze het zelf noemen verdeling van schaarste, kun je dat op zijn minst verwachten.
Het was weer een klucht in een veel te groots theater.
En ze mogen heel blij zijn dat het alleen maar een fluitconcert en wat omgekeerde vlaggen waren.

Kee
Kee
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het koningshuis is een poppenkast
Ik keer per jaar geeft deze een voorstelling genaamd Prinsjes dag
Dan leest hij uit het grote sprookjesboek nep democratie en loze beloften.
Zijn onderdanen de ministers schrijven elk jaar een nieuwe bladzijden vol met loze beloften en leugens
Het koningshuis krijgt hier flink voor betaald om deze nep democratie en beloftes te verspreiden.
Want ja er zijn nog veel mensen die in het koningshuis geloven deze mensen worden naïef genoemd en meestal zijn ze ook nog hypocriet..
Ze hebben het nog niet door dat het koningshuis niks met het volk te doen heeft .
Ik zeg volk want ik ben geen onderdaan van het koningshuis ze zijn niks meer als het volk .

Gelukkig ben ik een nuchtere persoon die niet in sprookjes geloof.

.

Ria Bijlsma
Ria Bijlsma
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Kee

Koninklijk zijn zou ook moeten inhouden zich koninklijk gedragen. Zoveel armoede en zorgen in Nederland lijken een enorme stijging van inkomen niet te rechtvaardigen .

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ria Bijlsma

De koning die de armoede zo erg vindt als hij over praat en tegelijk klakkeloos 55 duizend ontvangt als zakgeld, dat vloekt nogal.

Gussel
Gussel
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wat mij al jaren verwondert, dat een koningshuis wat miljoenen bezit, geen enkel besef of geen emphatic vermogen naar het volk heeft en deze jaarlijkse opslag weigert. Ze geven hiermee tevens aan geen enkele binding met de Nederlandse bevolking te hebben.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Zij verschuilen zich achter de CAO want niemand weigert tenslotte een opslag. De koning denkt simpel dus niet over een voorbeeld functie van het koningschap.

Andre
Andre
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ja het woord armoede komt 5 x voor in de troonrede die onze Koning uitsprak.
De koning beschikt bovendien over een persoonlijk vermogen dat in de honderden miljoenen loopt.
Misschien bedoelde hij eigenlijk geestelijke armoede of spirituele armoede?

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het zijn altijd de rijke mensen die graag over armoede spreken. Stel dat er geen armoede was welke thema zouden ze dan aansnijden? En het zijn meestal de slimsten niet.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het blijft altijd bij gratuite uitingen. Denk maar niet dat zij uit eigen zak en zonder (financiële) voordelen ergens weldoen. Ook niet de multimiljardairs op deze aarde die zich graag als weldoener voordoen, maar elke schenking/investering uiteindelijk in hun eigen voordeel zien veranderen.
De Duitsers hebben een spreekwoord: Van de rijken kun je sparen leren.

els
els
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Kee

Na jaren weer eens gekeken naar de optocht op Prinsjesdag en ik kon mij niet onttrekken aan (Franse) 17e -eeuwse taferelen waarin de elite leefde in weelde en het volk honger leed. En zich ook op deze manier verplaatste en het verschil tussen arm en rijk nog groter was dan momenteel hier.
Het kon dan ook niet uitblijven dat het volk uiteindelijk in verzet kwam (hè Gideon van Meijeren).

Ik verbaas mij er dan ook over dat er juist nu, in tijden van crises, voedselbanken en steeds duurder wordend voedsel en energie, mensen zijn die nog uitbundig met vlaggetjes langs de route staan te zwaaien. Behalve dat ik dit hele circus gênant vind en plaatsvervangend schaamte voel, vind ik deze hele vertoning niet meer van deze tijd want (inderdaad Ines) wij leven niet meer in een feodaal systeem.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  els

Het past wel in deze tijd. Alles wordt tot volksfestival verklaard. Van voetbal tot vlaggetjes voor Joekreen tot vastplakken op de A12 tot juichen en vlaggen zwaaien voor een peperdure klucht.
Brood en spelen.

Marien
Marien
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  els

ja, daar begrijp ik ook helemaal niets van. Maxima heeft altijd dure kleding van modeontwerpers. Dat hoeft toch ook niet.

Henri
Henri
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Eerlijk gezegd krijg ik steeds meer twijfels aan haar goede smaak (of die van haar adviseurs)

Rob
Rob
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  els

Mooi verwoord.

Andre
Andre
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Vaak werkt directe communicatie (fluiten) veel beter dan omslachtige communicatie in de TK over dingen die al lang en breed bekend zijn, zoals de loonsverhoging van de koning.
De Rijksoverheid website vertelt verder:
“- Koningin Máxima is als UNSGSA lid van de Stewardship Board of the World Economic Forum System Initiative on Shaping the Future of Financial and Monetary Systems en van de Steering Committee of the Digital Currency Governance Consortium van het WEF.
– Daarnaast is zij sinds 2021 lid van de Edison Alliance. Dit initiatief van het WEF richt zich op het bevorderen van digitale inclusie op de thema’s gezondheidszorg, financiële diensten en onderwijs.”
De kritiek op het koningshuis – die gaat over bovenstaande onderwerpen – zou volgens Eerdmans besproken moeten worden in de TK. Hij weet heel goed dat dit nooit zal gebeuren. De koning is niet verantwoordelijk en Maxima gaat op bezoek bij het WEF ‘op persoonlijke titel’.
Uit het commentaar van Eerdmans blijkt dat hij middeleeuwse opvattingen heeft over onze staatsinrichting.
1) Prinsjesdag is niet het feestje van de Oranjes. Prinsjesdag is de dag dat de begroting voor het komende jaar bekend wordt gemaakt. Die begroting is vastgesteld door de TK en dat is (tenminste formeel) nog steeds een volksvertegenwoordiging. De Oranjes zijn puur procedureel aanwezig.
2) Volgens de Grondwet artikel 7.3 kan iedereen zijn gevoelens of gedachten kenbaar maken zonder voorafgaande toestemming, dus ook fluiten.
3) Volgens de Grondwet hoofdstuk 2 wordt de koning benoemd door de Staten-Generaal. Dit hoofdstuk noemt een reeks van criteria op waaraan een koning moet voldoen. Opvolging is geen automatisme.

Netty meelen
Netty meelen
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

André dank voor deze waardevolle informatie. Daar kan ik wat mee!

Marien
Marien
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Netty meelen

nou, maar die poppenkast van pracht en praal past beslist niet meer bij het voorlezen van al die ellende die de regering over het volk wil uitstorten. Wij zijn als volk totaal onbelangrijk voor hen. Dat wordt wel steeds duidelijker.
Dus ik vind dat Joost Eerdmans de plank niet heel erg ver mis slaat, eerlijk gezegd.

Laatste aanpassing 7 maanden geleden door Marien
Andre
Andre
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Die laatste zin begrijp ik niet. Eerdmans roept toch juist op tot respect voor het Koningshuis tijdens de rijtoer en dat het een treurige begroting is , is voor hem duidelijk een ondergeschikte kwestie?

Marien
Marien
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

ja, Maar ik twijfel zeer ernstig aan de intelligentie van Maxima. Ik denk dat zij erg ongeschikt is voor die functies die zij bekleedt.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Caroline van BBB verwoorde de jaarlijkse festijn goed met de woorden dat ‘hij moet het ook maar voorlezen en dus niets aan kan doen’. Maar bij wekelijkse onderhoud met de premier zou de koning best zijn stem kunnen laten horen. Zij houden elkaar toch op hun plek dus enige invloed heeft de koning wel. Premier wil niet dat koningschap verdwijnt en de koning wil een premier die hem op zijn plaats houdt. Dat geeft enige evenwicht. Deze koning heeft helaas trekjes van zijn opa Bernard. Vooral genieten van de positie en leuke dingen doen. Dus ook die 55 duizend extra zijn welkom en je zegt geen nee tegen. Veel doet hunkeren naar nog meer. En onze koning is qua karakter niet de sterkste. Een beetje dom. Dat er mensen gaan fluiten is dan niet verwonderlijk al zullen daar ook groepen bij zijn die minder sympathiek zijn. Wel was de aanpak veel strenger dan bij linkse activisten gebruikelijk is. Dat konden wij zien via ON en niet NOS.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Als de koning nu afstand zou doen van zijn onnodige ‘extraatje’ (ruim 2 x mijn jaarinkomen en dat van vele anderen) zou dat als gebaar niets meer voorstellen. Want dan is het louter vanwege de ophef. Net zoals achteraf excuses voor een coronavakantie of een coronahuwelijksfeest van een bewindspersoon. Onwaarachtig, huichelachtig, de schade misschien bij heel vergevingsgezinde kiezers een ietsepietsie beperkend, maar vooral duidelijke voorbeelden dat the powers that be zelf zich aan de opgelegde geboden, beperkingen en verboden aan het volk niets gelegen laten liggen.
Hij ‘moet het niet ook maar voorlezen’, maar kan wel degelijk schrappen en/of aanvullen. Dat dit niet gebeurt zegt wat, en zegt tevens dat we deze kostbare operette gevoeglijk kunnen schrappen.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Uiteraard is nu te laat en al die keren dat hij in de fout gegaan is kunnen niet ongedaan worden. In praktijk zijn vele dingen maar een klein bier maar het gebaar des te groter. Daar hebben ze daar geen gevoel voor. Hoe lang zal deze poppenkast nog duren, zag je aan het gezicht van Alexia duidelijk ingegraveerd. Zou ik ook denken maar ik kan het mij veroorloven. Moet je daar nog een glimp van willen opvangen? Velen zien dat nog niet of willen niet zien.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik gun het die meisjes dat het circus na papa en mama zou ophouden, en ze hun adellijke en sowieso rijke leventje in betrekkelijke luwte kunnen voortzetten.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Zij zijn eenmaal zo geboren. Een thema die in de literatuur erg vaak voorkomt. De gelukkige arme en de ongelukkige in de gouden kooi. Zij zullen het altijd accepteren in ruil voor rijkdom en bevoorrechte positie.

Marien
Marien
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ja, ze stond zeer ongeinteresseerd te wuiven op dat balkon. De minachting voor ‘het gepeupel’ droop er van af. En dan altijd als een ‘model’ met het hoofd ‘bevallig’ gedraaid naar de camera gefotografeerd willen worden, heb ik ook al genoeg van. Dan is Amalia beschaafder.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Zij beseft dat ze de leukste van de drie is en laat het zien. Het z vast een kattekop zijn,lijkt mij.

Marien
Marien
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ja, ik zou ik verwachten en hoopte ook dat WA achter de schermen precies tegen Rutte zegt wat hij moet doen en hoe hij het volk waar hij voor moet zorgen, hoort te leiden. Maar het is vast een gezellig onderonsje waarin wij, de ‘usefull idiots’ helemaal niet ter sprake komen.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Zij komen er altijd uit in ieder geval van PvdA tot de VVD die ze de hand boven de hoofd houden.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Bij mij komt het over als bij Rutte, namelijk geen enkele reële visie waar het met Nederland heen moet. Links heeft wel een duidelijke visie, Nederland moet terug naar de middeleeuwen. Industrie, auto’s, vliegen, olie, gas, vlees, visserij, kassen dat moet allemaal de deur uit. We moeten aan voedsel (groente en fruit) niet meer produceren dan we zelf nodig hebben, met andere woorden de export moet ook kapot.

Groente en fruit gaan we natuurlijk niet meer op het land produceren. Nee, dat gaan we in grote gebouwen doen met hydrocultuur. Het land hebben we tenslotte ergens anders voor nodig. Nederland moet een grote stad worden, de tristatecity Nederland.

Daarnaast heeft Maxima toen ze aantrad laten weten dat Nederland geen cultuur heeft en de Nederlander feitelijk niet bestond. En de Koning heeft dat gewoon overgenomen en dat zie je omdat ze gezellig samen naar het WEF gaan, alwaar ze voorgelegd krijgen hoe de wereldorde eruit moet gaan zien.

De Koning en Maxima zijn wereldburgers geworden en hebben afstand gedaan van het Nederlander zijn. Wat er lokaal gebeurd interesseert ze gewoon niet, anders hadden ze wel wat gezegd over de demografische ontwikkeling van Nederland.

Koningin Juliana zag al heel vroeg dat het de verkeerde kant opging met de aanwas van de bevolking. Toen 10 miljoen inwoners en nu 20 miljoen en nog komt er geen status quo met genoeg is genoeg. Nee, elke vierkante meter moet opgeofferd worden aan woningbouw, asfalt, windturbines en zonnepanelen en ondertussen doen we net of er oog is voor de natuur dat langzaam wordt vernietigd.

Marien
Marien
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

ja, ik zie helaas ook dat deze beschrijving erg goed samenvat waar het met NL naar toe gaat. Ik vond Koningin Juliana een HEEL goede, empatische koningin. WA kan nog niet in haar schaduw staan. M.i zouden Constantijn en Laurentien een VEEL beter koningspaar geweest zijn.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Die Constantijn lijkt me inderdaad een slimmerd, hoewel hij het meest qua uiterlijk op zijn opa Bernie lijkt, en misschien ook diens sluwheid heeft geërfd. Laurentien (Petra vond ze als naam te gewoontjes) echter heb ik niet zo hoog zitten. Maar ik ken ze niet goed genoeg en kan het mis hebben. Geef ik direct toe.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Beste NIWHL,

Volgens de overlevering was Friso de slimmerd van het stel, wiens intellect helaas niet voorkwam dat hij A) de toch curieus te noemen Mabel huwde en B) lawinecondities niet op waarde wist te schatten ondanks een leven lang wintersporten.

Hoewel speculatie lijkt het er op, dat met een beproefd recept van belangenvermeging ZKH Constantijn de belangen van Oranje Inc netjes verbonden heeft met allerlei incubator initiatieven, waarbij het familiekapitaal vast niet op de meest wilde plannen gezet zal worden, maar instapt op het moment dat dingen net leuk gaan lopen. Zie Ayden etc.

Het verhaal van prinses Petra was toch geloof ik, dat schoonmamma die alliteratie wat te gewoontjes vond, waarbij de tweede doopnaam van de dochter van Brillie the Kid toch maar mooi uitkomst bood. Schrijft ook stichtelijke kinderboekjes.

Heeft wel een nooit helemaal toegelicht lobbyverleden in Brussel. Zou toch leuk zijn om te ontdekken waar zij zich in het verleden professioneel voor hard gemaakt heeft. Clustermunitie, de belangen van de Pfas industrie of de noodzaak voor extra suiker in kinderdrankjes?

Honit soit qui mal y pense.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

‘Nederlander bestaat niet’. Dat heeft Maxima heel slim gezien. Geen volk die zo weinig voor eigen rechten opkomt en die van een ander goedkeurt. In die zin ervaar ik het ook.

marjo
marjo
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Laatste stukje incompetentie zegt genoeg.

Hannah
Hannah
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Bedankt Inez.
Herinner me mijn de eerste les pedagogiek kweekschool Lang geleden maar nog steeds actueel:
Geef zelf ALTIJD het goede voorbeeld. Ga niet zelf snoepen als je niet wilt dat leerlingen dat ook doen. Simpele regel toch?
Maxima is een graag geziene gast bij WEF.
Het WEF wil toch dat we armer én gelukkiger worden?
Ik zou willen zeggen tegen WA en Máxima Geef zelf het goede voorbeeld ! Wees solidair met de armer wordende bevolking Zie af van die salarisverhogingen Daar zou men veel prestige mee kunnen winnen.

I

Frits
Frits
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend artikel waarmee Ines de situatie waarin ons bestuur verkeert pijnlijk duidelijk maakt. Politici die hun verontwaardiging uitspreken over het fluitconcert hebben er nog steeds niets van begrepen. Ach ja: “wie zijn die mensen?” Stemmen heeft voor mij weinig zin meer. De incompetentie is diep geworteld in onze instituties, dus er valt weinig te kiezen.

Rob
Rob
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Frits

Ik moet je helaas gelijk geven.

MAAR, ik vind wel dat we MOETEN kiezen.!!!

Het gaat ook al jaren slecht, en ik vind het ook onbegrijpelijk, dat er nog zoveel klootjesvolk op onze regerende partijen stemmen.

Het roer moet om mensen. !!!

En dat kan alleen om anders te stemmen.!!!

Want waarom denken jullie, dat ze ons het referendum hebben afgepakt.???

Want ze willen geen tegenspraak, want hun weten het tenslotte het beste, wat goed voor ons klootjesvolk is.

En we moeten ook eens terug naar niet meer dan 5 partijen, ipv deze wildgroei aan partijen.

Wat denken je wat dat allemaal niet kost.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Rob

Ook ik denk dat we moeten gaan stemmen!
Het is het laatste redmiddel, we hebben als volk niets anders om de koers te doen wijzigen.
Niet de vele partijen en eenmansfracties zijn het probleem, ook de kosten daarvan niet, daar ze een beperkt staatsbudget krijgen.
Maar de waterhoofd-overheid, met zijn extra in het leven geroepen ministerietjes, de idioot vele woordvoerders, nog idioter aantal communicatiemedewerkers, het geëxplodeerde ambtenarenkorps, dat soort zaken slokken miljarden extra op.
En daar hadden volgens mij Caroline en Pieter wel een punt met hun ‘dekking uit de uitgaven’.

loekie
loekie
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

we hebben als volk niets anders om de koers te doen wijzigen.
Daar kom je wel achter als de nood hoog genoeg is

Hesa
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het interesseert ze geen lazer, wat de Nederlander vind. Als je echt een punt wilt maken: weiger salarisverhoging. Weiger in te stemmen met lockdowns enz.
En maar zoetsappig zwaaien. Over enkele jaren zwaait niemand meer terug.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

En: betaal contant en koop waar mogelijk (fysiek) lokaal.
We zijn hard op weg dat je straks alleen misschien nog in de grote steden bv een spijkerbroek kunt passen en kopen.

Walter
Walter
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De koning is naïef en laat zich aansturen door de globalisten.Hij is voorzitter bij de raad van staten maar de visie-voorzitter voert bevel, oh jee alweer D66.

Rob Verhoeven
Rob Verhoeven
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“In een beschaafde democratie laten we ons ongenoegen blijken op andere manieren, met dialoog en discussie.” Dat is niet {meer?) mogelijk! Een omroep die de mening van het volk verkondigt staat nb op het punt verboden te worden! “je kunt een brief sturen, maar die komt waarschijnlijk ergens op een grote stapel met nog meer correspondentie en andere zaken die hij moet doornemen” Die brief krijgt hij nooit te zien, die wordt al veel eerder in de oud papierbak gedeponeerd door z’n lakeien. Wie durft de vakantie van onze vorst te bederven met gejeremieer van de burger?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Rob Verhoeven

Inderdaad, de veelgeprezen dialoog is de facto tot eenrichtingszenden verworden, en discussie is eigenlijk niet meer mogelijk, daar er meestal maar 1 mening getolereerd wordt. In de politiek, de media, op scholen en universiteiten.
Mooi voorbeeld is het (trachten tot) onderuithalen van ON, en het uitsluiten van partijen met een onwelgevallige mening. Geen discussie, geen debat, alleen plat wegzetten en dat is het dan.
Fantastisch democratisch bestel he?

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Ines,

Onze prins pils aka. koning kratje, wat moeten we er over zeggen?

Na 10 jaar op de bok laat een tussentijdse balans zich opmaken en die valt om verschillende redenen niet heel florissant uit.

Zoals alle mannelijke Oranjes op de troon sinds het Congres van Wenen is ook deze representant niet het scherpste mes uit de keukenla. Maar dat hoeft ook niet per sé bij een constitutioneel monarch. Beetje jammer was dat op voorspraak van zijn mamaatje het Geheim van het Noordeinde tijdens kabinetsformaties geschrapt is en dat dit samenviel met het toppiejoppie rap afbladderend klatergoud van de hahaha drs. (en echt wij zijn nog lang niet van die geestesgesteldheid af).

Waar mamaatje (terecht) de noodzakelijke mystiek van het koningshuis in kunst en hoogverheven toestanden zocht (maar ook leuk meedraaide in het Bilderberg-opzetje dat haar dear pappa [mede] bedacht heeft), doet onze immer er getergd uitziende konijn het met sport en populaire omstandigheden.

En dat is jammer voor het instituut, want André Hazes Sr deed dat bij leven en welzijn veel beter.

Stelselmatige domme dingen zoals het landgoed in Mozambique en het reisje – midden in Coronatijd direct na een bemoedigende toespraak – naar het Griekse optrekje, al schoon gelegen naast dat van die andere Europese geweldenaar Vlad Putin, helpen natuurlijk ook niet.

Zijn vrouw – die intellectueel waarschijnlijk geblinddoekt achterstevoren rondjes rond hem rent – is vol enthousiast bezig, maar allemaal met dingen die NL John Q Nukubu – bij een keurig nette inflatie waarbij veel Europese schulden afgebrand worden – niet interesseren of zelfs direct voor H/Z/X zijn.

Echter niets zo adaptief als de adel – en in NL steken de Oranjes daar toch met kop en schotel bovenuit.

Nu nog de juiste thema’s.

Jop N.
Jop N.
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als het gedrag van deze familie en haar regeringen zo bekijk wordt het tijd om “Het Plakkaat van Verlatinghe” weer eens af te stoffen.

Koen
Koen
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Uitfluiten op de dag die het feest voor de democratie is… gerepresenteerd door een ongekozen koning. Hoe dan??

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Koen

Het is geen feest van de democratie, prinsjesdag is het presenteren van het bestuurs plan voor het komende regeringsjaar. En als je dat vooraf al bekend gemaakte plan nix vindt mag je er wat mij betreft ook voor fluiten. Dat een vorstin of vorst het met pomp and circumstance voorleest is louter amusement voor de massa. Als een president het zou voorlezen ook.

Marien
Marien
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

ik vind dit weer een ZEER goede weergave van het gevoel dat ik over Nederland heb. Ik voel mij steeds slechter vertegenwoordigd door de ‘leiders’ van dit land.
We leven in een enge ‘democratie’ die geen democratie is maar een dictatoriale nep democratie. Ik zet al mijn hoop op BBB met Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt EN jaar in jaar uit al op Geert Wilders om duidelijk te maken dat het voor veel burgers tamelijk bedreigend wordt om in Nederland te wonen.
Ik vrees dat wij in een steeds slechter functionerend land aan het terechtkomen zijn en het gedrag van onze Koning en het inderdaad totaal geen voeling hebben met burgers is daar ook een duidelijk voorbeeld van.
Ik doe mee aan I&O opinie research en vul vragenlijsten in. Ik had nu een hele enge over klimaat en klimaatmaatregelen en je moest kiezen na lezen van ‘statements’ over het klimaat die men in onze hersenen probeert te proppen, uit steeds 2 opties maatregelen en financiering en boetes bij niet opvolgen……. Maar de trend is dat men onder DWANG en met BOETES mensen zou willen gaan dwingen tot isolatie en gasloze maatschappij. Die denktrends lijken er planmatig te zijn en middels dit soort onderzoeken heb ik het gevoel dat je steeds verder opgejaagd wordt. Totaal voorbijgaand aan ieders leefsituatie, financiele situatie, leeftijd, wel kinderen/geen kinderen. Hoe dan ook …..ik krijg de indruk dat het stukje toekomst dat ik als 65 plusser nog heb, heel onaangenaam wordt en heel veel geld gaat kosten. Hetzij aan een woekergasprijs en stroomprijs als ik NIET verder wil/kan investeren in verduurzaming van mijn huis OF als ik het wel doe, ben ik een kapitaal kwijt dat ik anders had willen gebruiken op mijn ouder wordende dag. Want dan moet ik NOG meer geld in het huis stoppen. Maar voor wie?

Laatste aanpassing 7 maanden geleden door Marien
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Die vragenlijsten en enquêtes met hun suggestieve vraagstellingen dienen een doel. Namelijk het gros van de bevolking beïnvloeden, zodanig dat het volk zélf om keiharde ingrepen gaat vragen.
Een voorproefje hebben we tijdens de coronagekte gezien. Mensen wendden zich van familie en vrienden af, eisten uitsluiting van ongevaccineerden, zelfs kritische artsen kregen te maken met lieden die hun BIG registratie wilden afpakken.
Zo werkt massa-beïnvloeding.
En als het volk dwang eist, kan de overheid zijn handen in onschuld wassen. Jullie wilden het zelf.

Marien
Marien
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

ja, zou zomaar kunnen.Ik vond de stellingen en keuzes van opties al overkomen als ‘feitelijk denken’ van de huidige overheid. Ik krijg daar een unheimisch gevoel van. Want je krijgt al stress als oudere als je steeds denkt ‘hoe vul ik mijn laatste stukje leven in’ en ‘kan ik tot mijn overlijden zelfstandig blijven’ . Ik moet er niet aan denken om ‘verzorgd’ te moeten worden door ongeinteresseerd personeel in een instelling waar niks meer van jou bij is…. vreselijk. En dan krijg je deze ’transitiestress’ en alle andere gekke dingen als woke en gender gezanik op de media OOK nog eens te verwerken. Wij kijken daarom ook al niet meer elke dag naar het journaal. Je kan minder ‘verwerken” van wat er op je afkomt en het lijkt dat overheden steeds onverschilliger worden jegens mensen. Vroeger was het makkelijker. Nu zijn er overal instanties voor die er eigenlijk alleen maar voor zichzelf zijn en niet voor jou als burger. En dan zegt dat mens van Helder nog dat ouderen ZELF alles moeten gaan regelen. Maar hoe kom je aan een geschikte woning als je huidige woning niet meer behapbaar is. Ik heb me wel ingeschreven nu voor huurhuis voor senioren om ‘punten op de wachtlijst’ te verzamelen, maar die woningstichtingen zijn ook niet klantvriendelijk en hebben macht. Als je geen kruiwagen hebt, wordt het leven heel moeilijk en onzeker. Wij hebben geen kinderen, dus daarom dacht ik als we straks een keer het huis verkopen hebben we weer wat extra geld om zelfstandige zorg in te kopen en mobiel te blijven. Maar er zou toch fatsoenlijk maatschappelijk werk moeten zijn in de gemeente waar je terecht kan met vragen. Dat ‘kernpunt’ hier in het dorp zit er ook meer voor de show. Die weten niks, ben ik via andere mensen achter gekomen.

Laatste aanpassing 7 maanden geleden door Marien
Marien
Marien
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

hulpverlenings instanties zijn er hoofdzakelijk voor zichzelf en goed betaalde baan. De clienten hangen er een beetje bij, is mijn gevoel.
Ik zag het in de zorg waar ik werkte ook vaak. Dat mensen niet meer doen dan strikt noodzakelijk. Ik was altijd wel begaan met mensen en nog extra opfrissen en beetje gezellige zorg. Ik heb ook wel eens pyama’s mee naar huis genomen om te wassen als mensen geen schoon goed meer hadden en de familie van ver moest komen . ziekenhuis waar ik werkte waren gelukkig de meeste collega’s ook wel van extra aandacht, maar niet allemaal.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Laat u geen stress aandoen. Zet het om in boosheid en/of woede en probeer dat te verwoorden. Daar bent u op dit forum al goed mee bezig trouwens.
Schrijf zulke zaken (mail) ook aan de verantwoordelijk wethouder in uw gemeente, desnoods aan de staatssecretarissen of ministers, en leg uit wat u als werkgever (want zij zijn in dienst van het volk) verwacht van uw werknemers (want dat zijn de burgemeesters, wethouders, staatssecretarissen en ministers tenslotte).
We zijn niet onmachtig.

Elgoog
Elgoog
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Maxima is W3F, dus afschaffen dat corrupte koningshuis!!!

Eddie
Eddie
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Weg met de koning!
Kusje van Ed voor Ines.

Bernardo A.
Bernardo A.
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ze zaten zo gezellig te wuiven in die koets. Waarschijnlijk dachten ze dat het fluiten een nieuwe vorm van steunbetuiging is. Misschien zijn wat straatklinkers tegen de koets een signaal wat iets duidelijker begrepen wordt door onze oranje regenten.

Voor de goede orde:
Ik ben niet enthousiast over een monarchie, maar ik heb er ook niet zoveel tegen. Anders krijg je als president een soort Macron in je maag gesplitst, of erger nog, een Rutte.

Maar het is voor het koningshuis geen vrijbrief om alle problemen maar te negeren, in coronatijd zelf wel gewoon op reis te gaan, of je -zoals Maxima- bezig te houden met absolute onderdrukkingswapens als CBCD. Zeker niet, omdat Maxima een dochter is van een oorlogsmisdadiger in vredestijd, waarbij de appel niet ver van de boom lijkt te vallen.

De Dertiende
De Dertiende
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het koningshuis is een ceremoniële façade, zie het als een ouderwetse poppenkraam met de leden van het koningshuis als handpop. Het is de hand die in de pop steekt die je moet uitfluiten, niet de handpop. De koning en zijn dochters spelen de rol die in het script beschreven staat, niets meer en niets minder. Maxima is een ander verhaal, met haar voortrekkersrol in CBDC. Zij gebruikt haar ceremoniële functie om ‘op persoonlijke titel’ een enorme en repressieve invloed uit te oefenen op de levens van honderden miljoenen mensen. Dat dit wordt toegestaan is ongelofelijk.

Maar alles meegenomen vind ik het uitfluiten niet gepast. 4 van de 5 gezinsleden op dat bordes zijn geboren als handpop van de macht, het zal je maar overkomen. Dat de uitfluiters het idee hebben dat zij iets zouden kunnen bereiken met het uitfluiten, geeft al aan dat hun actie niet of nauwelijks overdacht hebben. Media aandacht is het hoogst haalbare.

En het gezanik over het ‘loon’ van de koninklijke familie, daar ben ik ook wel een beetje klaar mee. Een democratisch volk krijgt de leiders die het zelf gekozen heeft (50%+1), het in stand houden van het koningshuis is een indirect gevolg van het stemgedrag van het volk.

audio1958
audio1958
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Ongeacht wat we stemmen, het heeft geen invloed op het in stand houden van het koningshuis. U slaat de plank volledig mis. Realiteit is dat het koningshuis oneindig ver van ons, de bevolking, afstaat. Men laat, op woorden na, op geen enkele manier blijken betrokken te zijn bij de samenleving. Waar een groot deel van Nederland het moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen incasseren zij zonder blikken of blozen weer een salarisverhoging. Als ze ballen zouden hebben dan zouden ze (deels) af moeten zien van al die vergoedingen en dat vanuit hun eigen kapitaal moeten bekostigen. Dus begrijp ik dat uitfluiten wel.

De Dertiende
De Dertiende
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  audio1958

We hebben allemaal een of meerdere kansen gehad om op een Republikeinse partij te stemmen.

Het koningshuis speelt echt geen enkele belangrijke rol binnen de democratie. U kunt van ze verlangen wat u wilt, maar ze kunnen het u niet geven.

Verder laat u in ieder geval zien dat u heel goed de veelvoorkomende meningen op rechts kunt opdreunen. Gedeelde onvrede is ook een vorm van ondersteuning zullen we maar zeggen.

audio1958
audio1958
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Ik ventileer slechts mijn mening. Ik laat me niet kleuren.

Andre
Andre
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Feitelijk heeft u helemaal gelijk. Het koningshuis heeft nauwelijks mogelijkheden om meer dan een ceremoniële rol te spelen.
Maar voor zover die mogelijkheden er zijn, benutten ze die niet of benutten ze die in negatieve zin, zoals het door u genoemde optreden van Maxima.
W-A heeft in het verleden zinnige opmerkingen geplaatst, zoals:
– de jeugd is teveel virtueel bezig en daarom hebben ze de ‘Koninkrijksspelen verzonnen
– niet normaal maken wat niet normaal is
Het weigeren van een loonsverhoging of die wegschenken aan Nederlanders in nood zou een goed niet-politiek gebaar zijn.

73
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x