Wim-Lex, je volk is in ernstige nood

Wanneer neem je je verantwoordelijkheid als koning?

Ja, ik spreek je maar gewoon aan, ik ben een jaartje ouder dan jij en er wordt altijd over je geschreven dat je zo benaderbaar bent, dus ik doe niet moeilijk. Alles goed, Wim? Ik ga even niet lief voor je zijn in dit stuk. Het spijt me, maar ik kan niet anders. Er is nood, en hoge ook nog.

Jouw volk, waar jij de status ‘koning’ van hebt gekregen, heeft je harder dan ooit nodig. En nou ga ik pijnlijk eerlijk zijn: ik ben een overtuigd republikein – van mij hoef je niet te doen wat je allemaal moet van jezelf, je familie, je verplichtingen en van de wet. Van mij mag je miljonairtje spelen tot het eind van je leven. Maar weet je, Wim: je bent een koning, je bent die verplichting aangegaan en je hebt nu een zware verantwoordelijkheid.

 

Plicht

Ik moet eerlijk zeggen dat ik vind dat je er tot nu toe niet veel van terecht hebt gebracht. In mijn studies van de middeleeuwen ben ik voorbeelden van vorsten tegengekomen die zo anders waren dan jij – mannen en vrouwen die zich tot in het diepst van hun wezen verbonden voelden met de mensen die hun zorg waren geworden, en die bereid waren hun leven aan dat volk te wijden, op allerlei manieren. Die hun plicht zo serieus namen dat het bijna niet voor te stellen is, als je zelf niet in die schoenen staat.

 

Rekeningen

Jouw pech is dat je bent opgegroeid in een onwerkelijke wereld: je bent echt gaan denken dat het heel normaal is om miljoenen uit te geven aan je zelfbevrediging, en dat het ook nog eens heel normaal is om je volk de rekeningen te laten betalen van jouw opulente levensstijl. Dat is het niet. Ik denk dat je dat stiekem zelf ook wel weet.

Een koning, Wim, hoort zijn volk te leiden. Voor te gaan in de ellende, met opgeheven hoofd en een boodschap van moed en volharding. Ja, dat klinkt allemaal ontzettend ouderwets maar hee: niks zo ouderwets als koningschap, dat fossiel uit feodale tijden. Als je akkoord gaat met de ene kant van die feodale deal, namelijk ‘het volk draagt en onderhoudt mij’, dan moet je ook die andere kant erbij nemen, Wim. En dat was: ‘als het volk in nood is, moet ik ze beschermen’. Dát is jouw taak, Wim, dáárom ben jij wat je bent.

 

Nood

Jouw volk is in nood. Ernstige nood, zelfs. Het voortbestaan van het land, dat we zo goed kennen en waar we allemaal best wel van houden, staat op het spel. Jouw eigen positie zou zelfs wel eens in de knel kunnen komen als alle plannen van onze overheid (die duidelijk zelf weer een meester dient – en dat ben jij niet, in elk geval, en wij zijn het ook niet) doorgaan.

Ik denk zo dat er in de Brave New World die het bedrijfsleven voorstaat met de Reset die stukje bij beetje wordt doorgedrukt – en laten we er even geen doekjes om winden: corporate power is de grootste macht van onze tijd – geen ruimte is voor geld slurpende koningshuizen en andere dinosaurussen die allang uitgestorven zouden zijn geweest als ze niet kunstmatig in leven waren gehouden, jij wel?

 

Ga aan het werk

Dus misschien is het zo’n gek idee nog niet dat jij het eens over een andere boeg gaat gooien. En dat meen ik. Man, word eens wakker, groei eens op en ga aan het werk. Hier ligt je kans je te ontpoppen tot een ware Koning, eentje met een hoofdletter. Eentje die iets doet wat werkelijk verbindend zou kunnen zijn: een Koning die zich iets aantrekt van de ellende van z’n volk. Die achter het volk gaat staan, niet wegloopt, niet enkel aan zichzelf en z’n status denkt.

 

Zwaktebod

Dat je overgrootmoeder halsoverkop vertrok tijdens die laatste oorlog, en vanuit het buitenland probeerde ons te overtuigen van haar koningschap door over de radio haar lijdende volk te sommeren er de moed in te houden, blijf ik een joekel van een zwaktebod vinden. Ik hoor in volle overtuiging bij de groep die nog altijd vindt dat ze had moeten blijven – het was haar plicht, in al die Heilige Geuren die jullie wereld omringen en die jullie handig weten te gebruiken om je eigen verheven positie mee af te dwingen. Het was haar kerntaak, en ze verzaakte ‘m grondig.

Jouw oma snapte het een stuk beter: die trok laarzen aan en ging naar de mensen toe in Zeeland, toen het hoogwater een ramp veroorzaakte in 1953. De blubber zat tot achter haar oren, maar ze ging en ze stampte onvermoeibaar door al die modder heen. De noodlijdende mensen waren belangrijker dan haar dure kleren. Jij zei ooit, toen je je moeder opvolgde, dat je meer naar je grootmoeders voorbeeld wilde kijken tijdens je koningschap; wanneer begin je daar eindelijk eens mee, Wim?

 

Afstandelijk

Want vooralsnog zie ik hoofdzakelijk je moeder in je terug: hooghartig, afstandelijk, genietend van de status die jullie gratis en voor niks, als een soort toeval, hebben gekregen, en je lijkt je niet eens voor ons te interesseren want je hebt het te druk met feesten. Welke werkelijke leider van een volk koopt tijdens de ergste crisis die dat volk ooit meemaakte een dure plezierboot? Welke zichzelf respecterende koning, die weet dat zijn volk in nood is, keert dat volk de rug toe om in Griekenland op vakantie te gaan?

Jouw moeder brak alles af van het type populariteit dat jouw grootmoeder, Juliana – dé favoriete oma van heel Nederland – juist zo goed begreep. Beatrix haalde het ‘gewone’, het benaderbare van het koningshuis af en verving dat met majesteitelijke arrogantie. Daarmee deed ze iets wat je kunt waarderen of niet, maar ze gaf haar eigen koningschap in elk geval nog iets van een vorm. Een gereserveerde, feodale vorm, die ook in haar geval zo eenzijdig en hebberig als de pest was, maar goed: het was iets.

 

Niksigheid

Jij blinkt uit in niksigheid. In geld uitgeven aan spullen en vakanties en andere vrijetijdsbesteding die je niet nodig hebt, in slecht acterend berouwvol kijken voor de tv, in speeches voorlezen die anderen voor je schrijven, in ‘sorry’ zeggen voor de zoveelste stupiditeit waar je niet van tevoren over nadacht, enfin, het komt allemaal nogal blunderend en dom over. Ik wed dat je er zelf ook niet erg tevreden mee bent.

Dus nee, ik ben vandaag niet de persoon die jou komt vleien om in een goed blaadje te komen. Ik wil je wakker schudden. Er staan miljoenen Nederlanders te hopen dat iemand ergens nog eens een keertje voor ze opkomt, iemand die ertoe doet, iemand die wel gehoord wordt – hun vorst, bijvoorbeeld – en jij lijkt zo ver verwijderd te zijn dat iedereen verwacht dat we binnenkort weer een vakantiebericht van je krijgen. Recht voor je neus wordt duidelijk dat onze democratie, ons land, niet eens meer aan ons toebehoort, maar aan het WEF dat blijkbaar meer te zeggen heeft dan onze Kamers, en jij zwijgt en organiseert verjaardagsfeestjes voor je kinderen.

 

Woorden

En het gekke is: ik krijg, zo tussen de regels door, de indruk dat je het je wel degelijk aantrekt. Ik zag foto’s van je, kwaad en met gebalde vuisten, nadat je de Troonrede had voorgelezen. Ik hoorde je een tijdje terug iets waarschuwends zeggen over ‘niet normaal maken wat niet normaal is’ en dat we ervoor moesten waken dat deze crisis onze bevolking verdeelt in groepen die tegenover elkaar komen te staan. Je sprak zowaar wijze woorden, maar ze gaven ook meteen de indruk dat het niet meer dan woorden waren – want je doet er zelf niets mee.

Je volk lijdt, Wim. Het lijdt aan diep wantrouwen in een overheid die pathologisch liegt en zonder blikken of blozen de ene (grond)wet na de andere in de vuilnisbak gooit en ze vervangt door regels die onmenselijk zijn. Jouw overheid, die jou en jouw land hoort te dienen, heeft zichzelf onder je neus vandaan gejat en gaat onverstoorbaar haar eigen ondemocratische gang. Zit jou dat niet dwars?

 

Je volk lijdt

Het volk lijdt aan depressies en angsten voor wat er allemaal nog gaat komen, aan uitzichtloosheid bij gebrek aan eigen toekomst. Het lijdt aan ziektes en zorgverlening die ondermaats is en nog verder ondermaats gemaakt gaat worden. Het lijdt aan een nieuwe vorm van Apartheid, waarbij geheel onterecht mensen die niets anders doen dan gebruik maken van een Mensenrecht in gevaar worden gebracht met heksenjacht-achtige aantijgingen van schuld en verantwoordelijkheid voor de ellende die de aanklagers zelf hebben veroorzaakt.

Het lijdt aan de angst dat onze democratie nooit meer terugkeert. Het lijdt aan woede over het feit dat de mensen die deze ongekende onmenselijke puinhoop hebben gecreëerd het middels mediatrucjes zo slim hebben gespeeld, dat ze gewoon weer vier jaar verder mogen gaan met ons en ons land de afgrond injagen.

 

Leider

Je volk is aan het kapotgaan, Wim, en je land ook. Wie gaat jou straks dragen als wij dat niet meer kunnen? Wie gaat jou onderhouden als wij straks niets meer hebben? Wie gaat jou respecteren als je je eigen land, dat jij dient te verdedigen, laat vernietigen?

Je hebt in wezen maar één taak: voor ons zorgen. Wanneer ga je eens aan de slag? Je volk heeft je keihard nodig. Wees een leider. Wees een Koning.

Je bent er nu toch.

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
71 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Harry Bongers
Harry Bongers
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend artikel Inez van Bokhoven. Woorden uit mijn hart gegrepen – en uit vele andere harten in Nederland.
Ik hoop dat de man in kwestie het onder ogen lrijgt.

Edward
Edward
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kom uit een familie waar men vroeger op stond als Juliana op de beeldbuis was.
Na haar opvolging is mijn Republikeinse hart gaan kloppen.
Deze man kan het verschil maken en het kabinet naar huis sturen, zolang hij dat niet doet zal ik zappen ipv op staan 🙂
Keurig stuk wederom!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Juliana was de laatste reden om nog in een Koninkrijk te geloven.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Edward
Edward
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Absoluut helaas,
ps: nog bedankt voor uw lees tip van de lotgevallen van de brave soldaat Svejk, zelden zo gelachen tijdens het lezen 🙂

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Fijn dat u kon lachen. De tactiek van Švejk past in elke tijd.

Uilke Hoekstra
Uilke Hoekstra
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Helaas had haar man het voor het zeggen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Uilke Hoekstra

Dat wel maar zij straalde nog een soort warmte waarmee zelfs de Republikein kon gaan twijfelen. Daarna was over naar mijn smaak.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

En trouwens Willem heeft de trekjes van Bernhard deels geërfd.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wim-Lex, zo heeft de Koningschap afgedaan net als de politie agent wiens pet iedereen past. Een poppentheater. De koningschap is net zo afhankelijk van de politiek als de gewone burger. Alleen wordt hij koninklijk betaald voor zijn rol door His Masters Voice. Een koninkrijk heeft alleen maar zin als deze voor een natie staat. Met de globaliseringsdrang wordt het op den duur een koning zonder land. Smeken bij de koning heeft dus geen nut hij heeft geen macht en zal toch eerst aan zichzelf denken en daarvoor de politiek warm houden. Wij hebben meer aan een nieuwe Pim Fortuyn die in staat is de mensen te motiveren om
de huidige machthebbers weg te krijgen. Iemand die de ogen opent van mensen die denken dat zij het nog goed hebben en niet zien dat hun land wegkwijnt onder de voeten van de eindeloze stroom gelukzoekers die hun cultuur aan ons opdringen. Dat zij beseffen dat zichzelf wegcijferen de domste vorm is van meeleven met anderen. Dat de grootste en eigenlijke probleem van overbevolking weer geen aandacht krijgt van de verklede oude regering op het bordes op 10 januari met de zegen van de koning waar men zoveel van verwacht. Dat men beseft da deze representatieve democratie in deze constitutionele monarchie al lang heeft afgedaan en de weg naar socialistische dictatuur steeds waarschijnlijker wordt. Bijna onwerkelijk, een socialistische Koninkrijk!

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hopelijk zal 2022 het laatste Rutte kabinet worden, het jaar waarin mensen beseffen dat er nog meer mis gaat behalve de corona aanpak zoals de populatie in Nederland die dankzij de massale migratie veel sneller stijgt dan de zeespiegel en dat luid laten horen. Misschien krijgen wij dan toch nog positieve Roaring Twenties.

Robert
Robert
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal eens met bovenstaande Ines, maar ik ben bang dat dit aan dovemans oren is gericht.

Odile
Odile
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goedbedoeld maar verspilde moeite Ines

Wil-lex en Maxi zijn beide WEF-gangers

Nederland is vroeger ontstaan vanuit een geest van VERZET tegen onderdrukkende overheden

Een modern Plakkaat van Verlatinghe, NU

Lang leve de republiek!

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

U heeft 100% gelijk,maar ik ben bang dat hij dit niet eens onder ogen krijgt;genoeg hielenlikkers om kritiek verre van hem te houden!En mocht hij het wel onder ogen krijgen verwacht ik dat hij er gewoon zijn achterste mee af veegt:scheit aan het volk!

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Willem doet één ding goed.
Voor zijn eigen zorgen.
Voor de rest volgt hij gewoon het spoor, wat bijna alle mannen hebben gedaan in de Oranje lijn.
Zakken vullen en geen belasting betalen.
Laten we elkaar geen mietje noemen, soms komt het geld vanzelf naar je toe, kijk maar naar Bernhard Jr en Mabel van Oranje.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Willem laat Bernhard trekjes vaker zien.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Het stoort mij elk jaar weer de loonsverhoging voor het koningshuis. De vele jaren met bezuinigingen voor het volk en toch die loonsverhoging accepteren.
Het had Willem gesierd om van deze loonsverhogingen af te zien als gebaar naar zijn onderdanen. Maar helaas Willem heeft hier sch..t aan en denkt alleen aan zichzelf, terwijl ons koningshuis heel erg rijk is en deze verhoging echt niet nodig heeft

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Deze families leven dan ook niet in onze wereld, maar in hun eigen wereld.
Hij en de rest van de familie geloofd alleen in zich zelf.
Zakken vullen, zakken vullen en laat het volk maar lullen.
Wij zorgen met hun geld, voor onze spullen.
Kijk voor mij persoonlijk mag hij blijven maar zonder toelages en geen belasting voordelen.

Arie
Arie
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Jee, wat een fantastische tekst Ines.

Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het koningshuis is meer ceremonieel geworden en dat is een feit en ook bewust zo gelopen. Voordat WA koning werd, heeft hij daar wel eens over geklaagd. Dus Ines, verwacht van hem niets anders dan wat het tot nu toe is geweest.
En aangezien hij ook steeds aan mag schuiven bij het WEF, zal ongetwijfeld met hem zijn afgesproken welke privileges hij en de zijnen allemaal mogen houden of krijgen als Nederland als natiestaat is opgeheven.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Mieke Lubbers

ja, hoeveel zilverlingen ook al weer voor verraad? 30 ?

Alfred
Alfred
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

JE MAINTIENDRAI staat in hun wapenschild. “ik zal handhaven” ik kan je melden dat het tijd gaat worden om dat eens een keer te doen.

Tine
Tine
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wij gingen ook staan voor Juliana, wij gaan nu 💩 als Lex op TV is.
Ik ben totaal klaar met die arrogante familie.

Lissy 62
Lissy 62
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

W.A. is natuurlijk al buitenspel gezet sinds het koningshuis zich niet meer met de formatie mag bemoeien. Het zou hem idd sieren om eens achter zijn volk te gaan staan en met zijn vuist op tafel te slaan. Denk helaas niet dat dit gaat gebeuren dus afschaffen dan maar dat koningshuis. Kan Amalia ook iets leuks gaan doen.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Lissy 62

Historisch gezien is het koningshuis een prachtig symbool dat ook een symboolfunctie vervuld. Die symboolfunctie is belangrijker dan mensen denken en iemand zal dat toch moeten doen. Als we ons koningshuis afschaffen krijgen we er een president voor in de plaats die deze rol moet gaan vervullen. Die zal nooit dezelfde statuur hebben, vooral niet in het buitenland. En ik denk dat een presidentschap zeker niet goedkoper zal zijn dan ons koningshuis. Zoek maar eens op wat de post presidentieel kost in de ons omringende landen.

Lissy 62
Lissy 62
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Daar heb je ook helemaal gelijk in.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Beste Jan, doe het dan ook voor een symbolisch prijsje. De machtigste landen ter wereld hebben geen koningshuis: China, de USA, Rusland, Frankrijk, Duitsland, Turkije, Australie noem maar op. Nederland was 2 eeuwen terug gewoon nog een succesvolle republiek. En een president kun je tenminste nog wegstemmen.

MrPercussionPete
MrPercussionPete
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

WA wekt de indruk te worden aangestuurd door zijn moeder, op een of andere manier straalt hij geen gezag uit, dwingt hij geen respect af. Hij heeft altijd de grootste lol met Mark Rutte, alsof het dikke vrienden zijn. Maar je behoort als Koning gepaste afstand te houden. WA schijnt dat niet zo goed te begrijpen. Ook lijkt het hem allemaal niet zo te deren wat er in het land gebeurt, hij denkt waarschijnlijk: Zoek het maar lekker uit met z’n allen, na mij de zondvloed. Ergens kan ik dat ook wel weer begrijpen, hij heeft immers als Koning geen politieke invloed meer. Maar waarom dan toch zo’n baan accepteren ? Bedank dan gewoon voor de eer en ga ergens lekker in de anonimiteit leven, dat zou hem veel beter passen.

Hesa
Hesa
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het koningshuis heeft “schwabje” zelf bezocht. Hoe kunnen ze zorgen voor de Nederlandse. Burgers, als ze zelf onderdeel zijn van de elite..

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Dat zouden ze alleen kunnen als WA ruggengraat zou hebben. Helaas heeft ie dat niet. Of hij moet ons nog verrassen en weigeren het kabinet te bevestigen.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

We zouden eigenlijk een ZZP-koning moeten hebben; iemand die daadwerkelijk presteert voor zijn vergoeding.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Willem de zwijger .

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Peter hij zwijgt wel maar hij en zijn familie hebben in de loop der jaren 1,1 Miljard Euro vergaard.
Zij geven om zichzelf, daarom lieten zij de Nederlanders waaronder mijn persoontje, in 1940-1945 ook gewoon in de steek.
Mijn Vader en Opa zijn in die zelfde tijdspanne, te werk gesteld in Duitsland en beide zijn met allerlei mankementen in 1945 terug gekeerd.

PeterH
PeterH
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Het is hem spreken!

PeterH
PeterH
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  PeterH

*sprekend

Henri G.
Henri G.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

WA heeft een symboolfunctie, en hij zou symbolisch kunnen ontbreken op het bordes als het nieuwe clubje ongeregeld zich presenteert aan den volke. Dat zou een echte daad van verzet zijn jegens het nieuwe (?) regiem. Maar ik vrees dat hem het lef ontbreekt en wellicht interesseert het hem als weffer ook geen zier, wat er met de Nederlandse burgers gebeurt.

Frits Neijgh van Lier
Frits Neijgh van Lier
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een juweeltje!

Jan De Smet
Jan De Smet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hij reageert niet omdat, misschien niet hijzelf, maar zeker wel een nauw familielid, zeer hoogstwaarschijnlijk deel uitmaakt van de kliek van het WEF of toch zeker er ten dienste van staat.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wij hebben een onderzoek ingesteld, naar onze eigen familie stamboom/stamlijn en dan kom je best interessante dingen tegen.
Er zijn ook andere stambomen/stamlijnen door ons onderzocht, ook vaak met zeer interessante twijfelachtige dingen
In de stamboom, van bv de zich nu Oranjes noemende personen, zitten ook nog al wat twijfels, maar ja Blauw bloed is ook te koop.

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Er werd gewoon geruild. “Stuivertje” wisselen met het bekleden van een hoge positie als beloning.

Uilke Hoekstra
Uilke Hoekstra
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas ben ik het ook met de dit artikel eens.
Nico ter Linden heeft helaas zijn geloof geen goed gedaan.

cor
cor
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

kaboem, klopt als een zwerende vinger, Ik heb eigenlijk ook wel medelijden met hem dat hij niet de empathie en intellegentie heeft om voor zijn volk te kunnen zorgen.

Henri G.
Henri G.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  cor

Heb dan maar medelijden met de Nederlanders. WA komt niets tekort en zijn koningin al helemaal niet.

Leon Riekwell
Leon Riekwell
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel qua snelle analyse van een zwakke persoonlijkheid. Een prototype van een koning die geniet van zijn privileges afgedekt door het kabinet. Er verandert echter niets zolang nog steeds een belangrijk deel van de bevolking behoefte heeft aan het sprookje en met vlaggetjes zwaait. Het vergt kritisch inzicht om niet langer te bukken voor de ‘gestrooide goudstukken’ uit de koninklijke koets.

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Juliana haar genen waren anders opgebouwd. Zo uit het volk.
Zij was van het “type eenvoudige boerendochter”, dat bijdroeg aan haar populariteit.
Voor haar kleinzoon wordt beeldvorming toegepast.
Zijn veel slimmere eega werd door een of andere rijksdienst voor het “koninklijke” wegverkeer getraceerd.

Nick
Nick
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Even een testje: Feodale koningen waren hufters die hun onderdanen uitbuiten. Rechtstatelijke koningen waren en zijn ingesnoerde nietsnutten.
Wat is uw top 3 van in de geschiedenis voorkomende vorsten die te vuur en te zwaard voor de noden van het volk opkwamen.
Een oliebol voor de winnaar
1:
2:
3:

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Nick

Zijn die van Scandinavische landen niet beter?

Henk
Henk
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het bezoek van Juliana aan de bollenstreek , eind jaren 50 (?) was de eerste en zeker de laatste keer dat ik langs de kant van de weg, met een vlaggetje nog wel, heb gestaan voor onze koningin of koning.
Ze keek ook nog eens net de andere kant op, dus geen glimp kunnen opvangen.

henry Vdf Mensink
henry Vdf Mensink
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Willemien stelt niets voor. Waarom is zijn volk hallo,ik ben van mezelf en niemand anders, in nood? Moet hij dat redden? Ha ha,hij denkt alleen aan zijn huis in Griekenland, zijn fascistische vriendjes in Argentinië en hoe hij nog meer miljarden kan verzamelen. We moeten onszelf redden als we het van hem laten afhangen? Dat is je zo afhankelijk opstellen,zo dociel.

yohmini
yohmini
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Fantastisch stuk, dankjewel Inez van Bokhoven, ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden, ik steun dit stuk dan ook met hart & ziel!
👇https://twitter.com/yohmini/status/1477417902634590208?s=20

G. Schouten
G. Schouten
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ook ik vind dat de koning voor ons op moet komen er is geen democratie 2e kamer was ontslagen maar t zit er nog hoe kan dit volk heeft dit niet gestemd sta op Koning doe wat een Koning behoort te doen

Anne de Lieve
Anne de Lieve
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb enorm respect voor u, Ines van Bokhoven, dat u dit zo openlijk schrijft. Ik ben het er zo 200% mee eens. Maar ach: het zijn ook maar mensen, zou Rutte zeggen.

S. Hamerslag
S. Hamerslag
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Precies de spijker op z’n kop. Hij heeft dan wel geen macht in de regering maar hij wordt er wel bijgehaald als er iets te lobbyen is of de troonrede voorlezen. Dus zijn mening doet er wel degelijk toe, niet bij de regering maar wel bij het volk. En aangezien een groot deel van zijn inkomen door het volk wordt opgehoest heeft hij een verantwoordelijkheid naar dat volk toe. En deze verantwoorde;ijkheid heeft hij tot nu toe niet genomen.

Gienekehado St.
Gienekehado St.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Aan alles komt een eind. Culturen komen, gaan. De Fam Oranje werkt actief mee aan haar eigen einde. Over 100 jaar, of nog eerder, zijn ze foetsie! Arabieren, Afrikaners hebben niks met koningshuizen!

Reinier
Reinier
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Weetje de gouden koets nog? Die paarden hadden oogkleppen. Iedereen kan wel raden waar die heen gegaan zijn.

B.Evers
B.Evers
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het gaat aan je hard hoogheid het voelt niet goed doe wat het voor ons allemaal goed is en voor u zelf! 🤔🙏

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wauw, die zit. Ik hoop dat ‘ie het leest en er ook iets mee doet.

frank
frank
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zat te lezen terwijl ik net die watersnoodramp had zitten kijken. Toeval bestaat niet.

Yby Potlatch
Yby Potlatch
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

GEWELDIG GESCHREVEN! TOP! En zo is het!

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Ines, ik ben even oud als Wim. Op dezelfde leeftijd gaan studeren. Heb me altijd betrokken gevoeld met de samenleving, dit land en haar geschiedenis. Twee kinderen op de wereld mogen zetten. Ik zie het voor hen heel somber in. Het Nederland waarin ik en mijn familie zijn opgegroeid is grotendeels weg. Vanzelfsprekende vrijheden zijn verdwenen. Bij het huiswerk maatschappijleer, politiek en geschiedenis met vuur mijn kinderen verteld over de staatsinrichting, mensenrechten en de trias politica. Dat er in dit land onafhankelijke rechtspraak is en je veel kunt bereiken. Dat idee is weg. Heb er geen vertrouwen meer in. Mijn kinderen leven in een soort online casino en denderen van crisis naar crisis, als een balletje op een roulettetafel. Maar mogen al 2 jaar niks, niet sporten, niet naar hun opleiding, niet feesten etc. Dystopisch. Terwijl de prinsesjes als popsterren leven. Mijn oudste (19) begint zeer opstandig te worden en dat begrijp ik goed. Met het koningshuis heeft hij helemaal niks. Nooit gehad. Die koning is er niet voor hem en zijn omgeving. Als ik Wim was zou ik het relaas van de Tsaar nog eens herlezen. Een Alexander is hij zeker niet.

ACJ
ACJ
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi, ontroerend geschreven stuk. Ik hoop oprecht dat Wim het zal lezen. Ben bang dat hij aan alle kanten in de tang zit, bv WEF dat contract heeft hij uiteindelijk willens en wetens getekend, maxima, het gelukkige huwelijk…..ja aan me hoela zij is een grote drijfveer tot de grote reset. Zou wel eens speciaal voor dit doel ingezet kunnen zijn. Maar wat een power en kracht zou hij ten toon spreiden indien hij zou zeggen DOE NIET MEER MEE, ik ga voor mijn volk. Dan zou hij zeker alsnog als held de geschiedenis boeken ingaan

rj | dagboek van een vreemdeling
rj | dagboek van een vreemdeling
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wanneer de schizo-makende opvoeding haar werk gedaan heeft is iemand onbereikbaar, onbehandelbaar en ontoerekeningsvatbaar geworden.

Schreef in 2014 al een open brief als koerswijziging maar mocht niet baten; https://dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2014/12/open-brief-aan-de-koning.html

PeterH
PeterH
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Epstein gehalte?

Frits Witpaard
Frits Witpaard
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vindt dit een geweldig artikel dat is geschreven en ja ons eigen volk leid op dit moment

Helmi
Helmi
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zo heb ik het nooit bekeken, maar ergens denk ik, ja je kon wel eens gelijk hebben. Uiteindelijk delijk hebben we een koningshuis voor de sier en nog kostbaar ook. Ik ben wel voor het koningshuis, maar dan met Juliana aan het bewind.

Julia Baas
Julia Baas
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Verhelderende duidelijke taal, hopelijk komt het onze koning(ik ben geen Republikein) ter oren, en doet hij er wat mee, want in wat een ellende zit het volk.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Medemensen, medeburgers in nood, voelen zich in de steek gelaten, onvoldoende gehoord, onvoldoende gesteund, al was het maar met woorden. Ook vanuit het koningshuis. Het is iets dat me niet loslaat.

Hij kan het wel. Tijdens de aanslag in Apeldoorn zag ik ‘em boven in de open bus opstaan. Zijn ogen zeiden: ‘Hier ben ik, als je mij moet hebben. Maar laat mijn vrouw en kinderen met rust’.

Dit is een mooi moment om op te staan. Voor alle kinderen van Nederland.

Verduin
Verduin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Zijn kinderen waren daar niet bij, die waren te klein om aanwezig te zijn op Koninginnedag.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Verduin

Punt is dat hij op kan staan.

Nick
Nick
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Raar stuk.
Aan de ene kant een opsomming van alle negatieve eigenschappen van de vorst. Aan de andere kant het verzoek, om met die eigenschappen, het volk, met ongenaakbaar elan, door alle misère heen te slepen. Denk u nou werkelijk dat het zo gaat werken? Nee toch

Els
Els
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Nick

Volledig mee eens met deze reactie op deze column. Een beroep doen op deze WA heeft totaal geen zin. Niet alleen omdat hij, in ieder geval bij mij, de indruk wekt dat hij met zijn gedachten totaal niet bij het volk is, maar ook omdat hij geen macht heeft om iets te veranderen aan het huidige beleid. De laatste alinea’s komen voor mijn gevoel onderdanig over. Ik denk dat hij zich geen zorgen hoeft te maken dat niemand hem meer onderhoudt. Dat volk heeft zijn schaapjes echt wel op het droge.
Overigens, behalve dat stuk onder leiderschap, een prima stuk dat de mening uitspreekt van veel Nederlanders.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Els

Een andere reactie gaf ook al aan dat zowel Maxima als WA gelieerd zijn aan het WEF, dus daar heb je niks van te verwachten helaas.

71
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x