Windmolenpark op de Noordzee: een ramp in wording

Kabinet drukt plan door zonder gevolgen te onderzoeken

Titelfoto artikel Windmolenpark op de Noordzee: een ramp in wording Ines van bokhoven opiniez

Het gaat dus gebeuren: een gigantisch windmolenpark op onze Noordzee. Ondanks alle bezwaren, die uit allerlei hoeken komen en op heel wat te verwachten problemen wijzen, zet men door en houdt men zich, zoals we dat inmiddels kennen, doof voor alle kritische stemmen. De windmolens moeten en zullen er komen. Het onderzoek naar de gevolgen ervan is nog lang niet klaar, is nog in volle gang, maar de beslissing is al genomen, schrijft Ines van Bokhoven.

Kritische stemmen zijn er genoeg, en er lijken er alleen maar meer bij te komen. Want deze vorm van energieopwekking die ons is verkocht als ‘schoon en milieuvriendelijk’, is geen van beiden. Nee, windenergie is niet schoon, zoals ik al beargumenteerde in een stuk, en zoals steeds meer mensen proberen onder de aandacht te brengen: alleen al de giftige microplastics die van die dingen afwaaien brengen zowel onze gezondheid als het milieu danig in gevaar. Dat Flevoland onlangs aan de bel trok wegens hoge concentraties bisfenol A in het grondwater wekt geen verbazing: die provincie staat barstensvol met windmolens.

 

Aantasting natuur

Windmolens verpesten het milieu, en dat is maar een van de vele bezwaren tegen deze ondingen. Al meer dan tien jaar geleden werd het ‘windmolensyndroom’ vastgesteld: mensen die in de directe nabijheid van dergelijke molens wonen ervaren allerlei gezondheidsklachten en overlast – klachten die uiteraard worden genegeerd. De aanslag op ons landschap is er ook eentje: juist de plekken die mooi leeg zijn, waar een mens nog in de verte kan kijken, worden volgeplempt met afzichtelijke palen die elk plezier in het om je heen kijken bederven. Ons landschap wordt volledig verpest. Natuurbeleving, u weet wel, het beleven van de natuur die men probeert niet om te laten vallen want die is zo vreselijk belangrijk, is naar de knoppen aan het gaan. Het beetje natuurschoon dat we in ons land nog hebben wordt steeds harder aangetast.

 

Bomenkap

De natuur wordt al aangetast als de beslissing tot plaatsen van zo’n molen valt: het gebied moet worden voorbereid en dat houdt vaak grootschalige bomenkap in. Hele hectares met eigen ecologische systemen worden kaal gemaakt en doods achtergelaten, om vervolgens voorzien te worden van een infrastructuur, zoals de wegen die moeten worden aangelegd om de molens met grote, smerige vrachtwagens op hun plek te krijgen: grote betonnen platforms waar niets meer op wil of kan groeien, die de plaats hebben ingenomen van wat ooit een florerend stukje natuur was.

 

Aanslag op vogels en vleermuizen

Dan is er de aanslag op vogels en vleermuizen, soms zelfs beschermde soorten, die vaak danig wordt onderschat. Vogels en andere vliegende beesten die in sommige perioden (vooral tijdens hun trek) met bosjes gehalveerd of onthoofd neerstorten. En hoeveel dat er precies zijn is moeilijk te meten, dus zeggen de experts: ga er maar vanuit dat het er veel meer zijn dan we opmerken. Want een dood beest op de grond is voedsel voor een heleboel andere dieren, en is vaak allang weg voordat wij hebben geconstateerd dat-ie er überhaupt ooit lag.

De aanslag op onze natuur is hartverscheurend, niet om aan te zien, verontrustend, en het ergste is nog wel dat men maar blijft gillen dat men het doet om ‘de natuur’ te redden. We kunnen de schade met eigen ogen zien, maar onze beleidsmakers hebben er geen oog voor. Met oogkleppen groter dan de gemiddelde Nederlandse provincie ramt men de plannen gewoon door, want er is geld en macht mee gemoeid en dan weten we het wel weer.

 

Energieverlies

En dan kun je je afvragen of zo’n grote hoeveelheid windmolens dicht bij elkaar, zoals nu op/in de Noordzee wordt gepland, wel zin heeft. Het is namelijk een feit dat windmolens elkaar in de weg staan als er teveel zijn; ze ontnemen elkaar letterlijk de wind. Elke windmolen waar de wind langs gaat haalt energie uit die wind, en tegen de tijd dat die wind bij de volgende molen aankomt is er dus minder energie uit te halen. De windmolen daarna haalt er nog minder uit en zo staan er heel wat van die dingen te draaien en te vervuilen voor amper wat opbrengst.

 

Ecologische rampen

En dan de aanleg van zo’n park-op-zee zelf: dat staat er ook niet van vandaag op morgen. Dat gaat jaren kosten, met alle bijbehorende vervuiling en herrie. En staat het er eenmaal, dan weten we niet wat het effect ervan gaat zijn op de ecologie in dat zeegebied. Maarten van Andel zette al die ellende op een rijtje in een uitstekend stuk op Wynia’s Week: een ruime kwarteeuw bouwen op zee, met alle ecologische rampen van dien – waarvan we de meeste niet eens goed kunnen voorspellen, want amper onderzoek en geen effectrapportage.

 

Droogte

Maar het wordt erger. Studies tonen al een tijdje aan dat windmolens een negatief effect hebben op het lokale klimaat van het gebied waar ze in staan – studies die door geen enkele klimaatlobby worden meegenomen in de besluitvorming, lijkt wel. En die studies liegen er niet om: windmolens veroorzaken droogte. En stevig ook.

Windmolens hebben namelijk een merkwaardig effect op de wind: ze keren luchtlagen om met hun draaibewegingen. Warme, hogere luchtlagen komen daardoor dichter bij de grond dan dat ze horen te zijn, vooral ’s nachts, en de vochtige lagen komen te hoog terecht. Dat is waarschijnlijk de reden dat men begint op te merken dat in gebieden waar veel windmolens staan ook steeds meer droogte optreedt: soms tot bijna twee meter diep droogt de toplaag uit. De vraag is dus ook wat deze ‘windomkeringen’ op lange termijn voor het klimaat op onze planeet gaan betekenen, gezien de mega-uitbreidingen van windparken die men van plan is uit te voeren. Want met zo’n lading van deze palen op de planeet is het niet moeilijk te beseffen dat dit al vlot geen lokaal, maar wereldwijd probleem zal worden.

 

Wervelwinden

Vooral bij windmolens op zee is goed te zien wat er gebeurt met de wind die langs waait: volslagen onnatuurlijke wervelwinden komen achter de molens los en zorgen ervoor dat vochtige lucht, die onderop dient te zitten, in bovenlagen terecht komt. Het windmolenpark dat men nu plant op de Noordzee zou zomaar eens voor grote problemen met onze bodem kunnen gaan zorgen – maar omdat er geen goed onderzoek naar wordt gedaan, weten we dat dus niet. Het is afwachten en dan straks weer een verse crisis om de nieuwe problemen op te lossen – problemen die voorkomen hadden kunnen worden door naar critici te luisteren.

 

Kritiek doodgezwegen

Maar naar critici wordt niet geluisterd, hoewel het protest tegen al deze gevaarlijke, vervuilende, ziekmakende verschijnselen die windmolens veroorzaken gelukkig steeds meer toeneemt en steeds luider wordt. Onze politieke elite wil windmolens en dus komen er windmolens – al zorgt hun achterban er dan weer wel voor dat zij zelf zo weinig mogelijk overlast van die dingen hebben. Windmolens zijn mooi, maar niet als ze ten koste gaan van het woongenot en de huizenprijzen van precies dezelfde mensen die willen dat die dingen er komen. Knal die maar ergens op het platteland neer, bij de mensen waar we toch al jaren niet meer naar luisteren.

En dan hebben we het nog niet gehad over het probleem van het giftige afval, want een windmolen gaat maar een jaartje of 20-25 mee, en daarna moeten we er weer ergens mee heen, hè? Dus wat te doen met de palen en wieken van steeds groter wordende windmolens waarvan we er steeds meer aan het neerzetten zijn? Een antwoord daarop is ook nog niet echt geformuleerd.

 

Ramp

En zo denderen we voort, terwijl we niet eens weten wat we aan het doen zijn. We hebben geen idee wat de effecten zullen zijn van duizenden windparken over de hele planeet, en wat we wel weten negeren we krampachtig, want de steeds langer wordende lijst aan negatieve onderzoeksuitslagen dient het mooie plaatje dat men probeert te schetsen absoluut niet. De leugens over ‘hernieuwbare, duurzame en schone’ energie vliegen ons om de oren, en het wordt steeds duidelijker dat het leugens zijn. Schone energie bestaat niet, elke munt heeft een keerzijde en lullige feiten negeren omdat je ze niet wilt weten is zo ongeveer het domste dat je kunt doen.

Ik hou mijn hart vast voor de ramp die we de komende jaren gaan meemaken dankzij de stupiditeiten van hoogopgeleide, domme mensen.
 

Vond je dit artikel goed? Steun Ines van Bokhoven via inesvanbokhoven.backme.org

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
40 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Men heeft onder druk van klimaat lobby voor een richting gekozen en zo ver laten gaan dat er geen weg terug mogelijk is. Het heeft al teveel gekost en stoppen zou enorme gezichtsverlies betekenen. Dan naar liever de nadelige gevolgen en schuld zoeken bij anderen. Het gebruik van kunstmest en stikstof is populair. Daar staan tegenover de microplastics en vogelsdodende wieken. Zelfs in het programma Vroege vogels wordt dit gemeld. Straks de trillingen in zee en beschadigde bodem zullen de zeedieren wegjagen of doden. Deze energievoorziening lijkt schoon omdat je geen rook ziet maar is het zeker niet. Bovendien onzeker en onbetaalbaar. Net zoals laatst de Finnen met de nieuwe reactor laten anderen zien dat er degelijk zekere en goedkopere en schone energiewinning mogelijk is. Nederland moet er nog achter komen dar realisme het altijd wint van idealisme. Nederland moet structureel veranderen en het is de hoogste tijd om dat te doen.

Jan Smelik
Jan Smelik
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De rook is wel degelijk te zien in China bij de door kolencentrales geleverde enrgie vor de productie van deze windmolens!

Ni28
Ni28
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Zij hebben echt een behoorlijke boord voor de kop.

J-P
J-P
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Ja en dat kan en mag, zolang wij het maar niet doen. Wassen onze handen in onschuld. Aan m’n hoela. Als wij de producten maar krijgen, anders kunnen wij onze leugen achtig idealen niet verwezenlijken

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Inderdaad, dat gezichtsverlies…. Net als tijdens de coronahype ‘we moeten wel doorgaan, anders staan we voor l#l’.
Er gaat vwb de wind op zee (en zoals Robbie wil enorme drijvende zonnevlotten) een heleboel narigheid op de samenleving aanstormen. Daar is de kwetsbaarheid voor sabotage. Daar is de noodzaak van een enorm circus aan benodigde technici, grondstoffen en materialen, die er niet zijn. Tot in lengte van jaren, want de zee vreet nu eenmaal onderhouds- en reparatie uren. Daar is de verwachting van blackouts omdat, zoveel is inmiddels wel bewezen, al die molens en vlotten nooit en te nimmer de vraag naar energie aankunnen. Verwacht afschakelingen en misschien (of niet zo misschien) gewoon permanent dagelijkse uren zonder stroom. De verplaatsing van bodemsedimenten wordt ernstig verstoord door de gigantische betonnen fundamenten, de wieken kolken luchtmassa’s door elkaar en de gevolgen daarvan zijn nog niet eens echt bekend. De elektromagnetische velden van de enorme kabels verstoren het richtinggevoel van vissoorten.
De Noordzee wordt een Dode Zee.

piet12345
piet12345
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Corona psychose, mogelijk gemaakt door angst en verwarring, was de generale repetitie voor klimaat psychose. Nu de massa er wederom voor valt volgen de desastreuze beslissingen elkaar in een sneltrein vaart op. Als je het op een rijtje zet kom je telkens uit bij meer macht en controle voor de happy few. De zogenaamde groene transitie is dan ook louter een transitie van macht en controle. Iets met een wereld- regering, valuta en belasting.

Hans
Hans
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ines, dank voor dit geweldige stuk dat de aandacht vestigt op een enorme dwaling van politici en beleidsmakers. De impact van ‘renewables’ in het algemeen is kolossaal, en het is mij een compleet raadsel waarom NGO’s, bv WWF, de waanzin compleet ondersteunt.

Zie ook: https://www.linkedin.com/posts/hans-wolkers-90569117_opzegbrief-wwf-activity-7067761404434374657-3vgv?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Naast alle windmolen ellende op mens, natuur en milieu die je noemt, onbreekt nog een belangrijke: windmolens zijn nl geweldige insecten killers. dat probleem is zo groot, dat er met regelmaat dikke plakkaten dode insecten van de wieken moeten worden geschraapt, omdat dit de efficientie verminderd (https://www.researchgate.net/publication/348790564_Insect_fatalities_at_wind_turbines_as_biodiversity_sinks). Er wordt gesproken van een afname van insecten met 85% in gebieden met windmolens. De waanzin regeert, ten koste van alles. Met goedkeuring van clubs als WWF, Greenpeace, NAtuur en milieu…

audio1958
audio1958
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Die NGO’s draaien voor een groot deel op subsidies van diezelfde politici en beleidsmakers?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  audio1958

Dit is geen dwaling.
Als we geen fossiele energie meer mogen gebruiken, waar halen wij het dan vandaan? We hebben nu al te weinig, dus we moeten als bezetenen er bij bouwen en we weten nu al eigenlijk dat we het niet gaan halen.
We moeten er van uitgaan dat het beleid het geen probleem vind om het een en ander op te offeren om energie onafhankelijk te zijn.

Jaan
Jaan
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Bij mohicanen ging het om de laatste der mohicanen. Bij insecten is dat hetzelfde. Ziet iemand nog wel eens sprinkhanen of meikevers. Zijner nog kikkers , geelgorzen, leeuweriken? Sinds er 50 jaar geleden begonnen is met insecticiden wereldwijd zijn er bijna geen meikevers en dergelijke meer. Insecticiden zorgen bij amphibieën als kikkers voor dodelijke schimmelinfecties. Natuur behouden door de Groenen. Die zijn nog stommer dan het paard van dat een ezel was.

Rien
Rien
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jaan

Mijn oren doen er bij wijze van spreken pijn van, het gekwaak van de kikkers in de slootjes die ik langs fiets. die zitten er dus nog wel tenminste hier in west Brabant en Zeeland.

Ni28
Ni28
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Rien

Bij ons ook. Ik wordt wakker door vogels en kikkers. Ook vlinders en libellen zien wij. Wel minder insecten maar dat is op zich prettig.

Peter109
Peter109
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Windenergie wordt voortvarend aangepakt in Nederland. Zo voortvarend dat wind op zee (en waterstof) de wondermiddelen zijn die samen met zonnepanelen de conventionele energiecentrales geheel overbodig maken. De ramp in wording die Inez van Bokhoven terecht beschrijft is nog maar een deel van het verhaal.

Het totale elektriciteit jaarverbruik in 2022 in Nederland was ca 118 miljoen megawatt uur. Netwerkbeheerder Tennet, PBL, het CBS en het Ministerie van EZK verwachten door elektrificatie van fossiele brandstoffen in 2030 een toename naar 188 tot 206 miljoen MegaWattuur, terwijl er in 2030 circa 135 tot maximaal 150 miljoen MWh, grotendeels weersafhankelijke elektriciteits-productiecapaciteit is voorzien.

We zijn dus een energietekort met een gemiddelde van bijna 51 tot 71 miljoen MWh aan het creëren. Dat is niet een klein beetje, dat is 43% tot 60 % van wat we nu per jaar verbruiken.

Ook de uitbreiding van het hoogspanningsnet verloopt schrikbarend achter, al dat begint langzamerhand door te dringen in het publieke domein.

Eind 2020 stond er ongeveer 2,5 gigawatt (GW) windenergie op de Noordzee, in 2030 ongeveer 21 gigawatt. Tussen 2030 en 2050 is een verwachte capaciteit van 72 gigawatt nodig. Ter vergelijk, alleen al om de helft van het huidige 2023 verbruik heb je bijna 10.000 moderne windturbines rotordiameter 130 meter, ruim 16 woonhuizen hoog nodig. Zonder de conventionele centrales moet het grootste deel van de toekomstige 200 miljoen MegaWattuur van wind op zee komen. Het gaat heel erg druk worden op de Noordzee.

Er wordt nog steeds klakkeloos vanuit gegaan dat de elektriciteitsvoorziening met windturbines, zonnepanelen en waterstof wel blijft werken. Stroom komt immers altijd uit het stopcontact, toch?

Laatste aanpassing 11 maanden geleden door Peter109
Peter109
Peter109
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter109

De continuïteit en bedrijfszekerheid van onze energievoorziening wordt op het spel gezet wordt door bewindspersonen die zonder technische kennis van zaken onsamenhangende beslissingen nemen door o.a. de Noordzee vol te plempen met windmolens heeft vergaande consequenties voor iedere individuele burger. Uit het gevoerde beleid van o.a. Minister Jetten ontstaat een toenemend risico op exponentieel systeem falen. Elektriciteit is een basisvoorwaarde voor het functioneren van onze samenleving. Zonder elektriciteit werkt er niets meer.

Een paar dagen tot een week zonder elektriciteit zal tot een serieuze maatschappelijke ontwrichting leiden, een paar weken of langer zal voor een onomkeerbare realiteit zorgen die niet voor te stellen is. De lijst met vanzelfsprekendheden die getroffen worden is enorm en al na 4 uur moet er geïmproviseerd worden. Bij een grootschalige stroomuitval is de terugkeer naar de Middeleeuwen versie 2.0 een kwestie van tijd, maar de Noordzee staat vol met windmolens, dat wel.

Marien
Marien
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter109

Ze drukken er gauw nog van alles door in de 1e Kamer voordat BBB er in komt. Het zijn vernielers. Deze Rutte kabinetten en ook voorgaande kabinetten doen zulke stomme dingen dat we er als land almaar op achteruit gaan. Alleen buitenlanden profiteren. Voor hen is ons belastinggeld iets dat naar hen toe komt middels allelei ‘hulpprojecten’ waar weer veel onnodige banen gecreëerd zijn.. er is een groep die vet verdient aan ontwikkelings- en andere hulp. In NL zelf is ambtenarij zo slecht dat men weer dure externe bureau’s nodig heeft. Banenmachine.

Winnie
Winnie
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dan maar liever de boel kapot maken. Knettergek zijn ze in Den Haag.Dieren zijn een stuk intelligenter.Deze volgen hun natuurlijke instinct. Helaas betalen ze daar wel de prijs voor. Door inderdaad het doordrukken van de lui zoals Rutte.

PearlDragon
PearlDragon
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter109

Klasse reacties. U schreeft in uw 2e reactie: “De continuïteit en bedrijfszekerheid van onze energievoorziening wordt op het spel gezet wordt door bewindspersonen die zonder technische kennis van zaken”

Wat te denken van natuurkundige Angela Merkel met specialisatie quantumchemie die de Duitse kerncentrales begon te sluiten… Om die te vervangen door steenkool en gas uit Rusland… terwijl ze wist dat er een oorlog met Rusland in de planning stond een paar jaar later.

Ze heeft zelf toegegeven dat de Minsk akkoorden (waar zij deel van uitmaakte) er alleen maar waren om tijd te kopen voor Oekraine om een leger op te bouwen die sterk genoeg is om Rusland te bevechten. Dus je maakt je voor zoiets cruciaals als je energievoorziening afhankelijk van het land waar je van plan mee bent oorlog te gaan voeren. Een grotere vorm van incompetentie danwel kwaadaardigheid is nauwelijks denkbaar…

Petra
Petra
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

goed stuk, Hier in Ontario is het al een grote flop. Het heeft de belasting betaler een hoop geld gekost, die we nooit meer terug zien. Het is volledig in de zakken van de witter border criminelen.
Wat het ergste is de hard werkende belasting betaler kan niks doen. Onze federal overheid heeft ook schijt aan de gewone man!! Mr. Trudeau!!!

Targo
Targo
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mooie gedegen onderbouwde opsomming die nog lang niet af is ook niet met mijn aanvulling op van de genoemde punten is er het volgende mogelijk over het hoofd gezien om direct te benoemen.

De lange afstand effecten van de wervelwind achter de windmolen of windmolenparken
De temperatuurverhoging die plaatsvindt achter de windmolenparken van tot wel 2 C!

Dan niet te vergeten de trillingen, trillingen op meerdere vlakken, in de grond, in het hoorbare ne niet hoorbare spectrum

De verstoring van de biodiversiteit in de grond, verstoring van de grondwater lopen door de trillingen en het benodigde fundament
Onherstelbare schade aan de directe omgeving hierdoor en de introductie van vreemde materialen in en omgeving. Iets dat ook geldt het andere groene alternatief zonneparken en daken en dan de ecologische ramp die er aankomt het opruimen van de windmolens en pv.

Waar helemaal niet overgedacht is is de elektromagnetische straling en de uitwerking op het leven in de zee. Immers vel dieren gebruiken dit bij het opsporen van voedsel en het jagen. Dit wordt verstoord dor de elektriciteit kabels.

Ton
Ton
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

En niemand die ze stopt! Ze kunnen ongehinderd hun gang gaan met alles er doordrukken.

Christiaan
Christiaan
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zelf ben ik heel benieuwd naar de totale carbon footprint van een windmolen. Dus inclusief alle door Ines benoemde voorbereidingen die getroffen moeten worden, productie, transport, onderhoud, afbraak, eventueel recycling (wat vooralsnog niet mogelijk is), etc. Zet dat af tegen 20 jaar energie opwekken. Waar kom je dan op uit ten opzichte van “gewoon” energie opwekken? Het zou best eens kunnen zijn dat op basis van deze berekening blijkt dat onder de streep er geen voordeel is. En dat los van alle andere negatieve effecten en nog onbekende effecten.

Maar wat kunnen we er tegen doen? Ik durf het bijna niet te zeggen, maar dit in combinatie met biomassa en zonneweides maakt dat ik inmiddels toch iets van “haat” begin te voelen jegens onze beleidsmakers, de lobbyclubs, en eigenlijk iedereen die dit soort ontwikkelingen een warm hart toe draagt…

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Christiaan

De transitie is niet om klimaat of milieu redenen. Het is politiek. De politiek wil niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstof om voor de hand liggende redenen.
Mevrouw van Bokhoven heeft volkomen gelijk dat de windparken in de Noordzee een ramp zijn en dat zal ook bekend zijn in de politiek.
Er is geen economisch voordeel om fossiele brandstoffen niet meer te gebruiken. Onder de streep zal het duurder zijn. Tot 2050 moeten we nog 30.000 windmolens er bij bouwen. Denk eens aan de kosten. Vanaf 2050 moeten de windmolens die er nu staan vervangen worden und so weiter. We weten ook nog niet of het elektriciteitsnet het allemaal aankan.
Nee, we stevenen echt op een ramp af, linksom of rechtsom.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Hoe dan ook, we weten nu alvast dat als de elektriciteit uitvalt in de toekomst dat dit dan komt omdat onze zonnepanelen gehackt zijn.

Sinyo
Sinyo
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dit heb ik al eens geplaatst bij dhr. E.J. Bron. Wij technisch geschoolde personen kunnen in principe alles maken wat die “slimme gastjes” willen.
Alleen hebben zij geen idee wat dát allemaal kosten gaat.
Bovendien geldt óók nog, dat onderhoud behoud betekent!! Dáár zijn óók kosten aan verbonden.

Ik druk me nu ff “technisch” uit. Excuses!
Als je het mij vraagt interesseert het hen – potjandozie- geen ene FLI. . . mallemoer.
Technisch bezig zijn duidt op “moeten houden aan de feiten”.
Die tegenpolen houden zich bezig met beeldvorming. en daar trappen helaas nog vele medeburgers in . . .

Peter109
Peter109
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Sinyo

Een terechte opmerking over het onderhoud van de windmolens op zee. Het meerjarige onderhouden van deze installaties in een zeer vijandige corrosieve omgeving is op den duur buitengewoon kostbaar. Dat geldt ook voor de ‘Balance of Plant’ voor windenergie op zee, dit betreft alle kosten van de infrastructurele werken en faciliteiten van een windpark met uitzondering van de turbine zelf, maken windenergie op de Noordzee een buitengewoon kostbare operatie.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

” Windmolenpark op de Noordzee: een ramp in wording ”
De energietoekomst van Nederland is een ramp in wording.

Peter
Peter
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“Er zijn mensen, die voor geld elke prijs betalen”

Daarop volgt:

“Rijkdom is als zeewater: hoe meer je ervan drinkt, hoe meer dorst je krijgt”

Beide van A. Schopenhauer)

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Komt nog de volgende scam bij:
eerst werden de pensioenfondsen gedwongen hun goed renderende (olie) investeringen af te stoten en alleen nog maar in ‘groen’ te investeren. Dat heeft al miljarden gekost. Nu moeten de burgers (politici zijn gevrijwaard blijkbaar) over naar een nieuw systeem. Op en neer met de beurskoersen. Dus die miljarden verslindende onrendabele windmolenparken hevelen uw pensioengeld gewoon op deze manier vanzelf en legaal onteigenend over naar de aandeelhouders van de ‘groene’ industrie. Vaak ook nog buitenlands.

H.J.
H.J.
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De Nederlandse politici van het Linkse origine, kunnen geen eigen mening ten gehore brengen.
Zij zitten vastgeklonken aan het WEF gedachte goed.
Van daaruit ontvangen zij dan ook hun gage.

Bernardo A.
Bernardo A.
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wij hebben de woekerpolis-affaire gehad. Verzekeringen die hun rendement uit belegging haalden en toen de beurskoersen instortten bleken die verzekeringen onvoldoende waarde op te kunnen bouwen. Daar is veel geld verdwenen.

De windmolens worden de woekerpolisaffaire 2.0. En een fors aantal maten groter. Maar er zullen een paar invloedrijke partijen erg rijk van worden en die hebben onze kwalitatief ondermaatse bewindslieden in hun zak zitten.

Marien
Marien
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

En wat te denken van al die zonnepanelen in weilanden? Massaal overal. Grond verder onbruikbaar. Groeit niks meer. Waarom schaarse (land)bouwgrond vernielen. EN doorgaande migratie van intolerante culturen waarvoor dus jaarlijks een stad gebouwd moet worden. 70-80000 mensen met nog berg nareizigers. Hoe moet dat met de ‘natuur’? Laat staan met onze cultuur?

Viviane Smit
Viviane Smit
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Artikel is helaas nog niet compleet. Ik mis de energie die nodig is vr de fabricage en transport vd windmolens en de wijze waarop de grondstoffen worden gewonnen.
Verder mis ik de industrialisering vh landschap: bekabeling en wat dit doet met de aarde en al wat erop en erin leeft.
Kan nog meer noemen, maar het zou dit stuk sieren als deze twee belangrijke issues ook worden meegenomen.

Gussel
Gussel
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Hebben deze geldwolven geen (klein) kinderen?

Peter
Peter
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het gaat om veel geld verdienen. Heel veel.

“Rijkdom is als zeewater: hoe meer je ervan drinkt, hoe meer dorst je krijgt”

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Hier nog een linkje ter onderstreping van het artikel van mevrouw van Bokhoven.
Van de rijksoverheid.
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/05/15/windparken-op-zee-voor-het-eerst-stilgezet-om-trekvogels-te-beschermen

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Want vogels weten precies wanneer het stoplicht op groen staat.

J-P
J-P
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het draait alleen maar om geld , hoe kunnen een paar mensen het meeste er uithalen. En dat noemt men : kijk wat goed wij doen voor de volgende generatie ! Een totaal vernietigende aarde, dat laten wij voor jullie achter. Kijk in Amerika, daar staat al een gigantische windmolen park, droger als daar kan het niet. En dit gaan ze hier verwezenlijken. Oh wat weten wij het goed. Weer een gewezen leraar die zegt hoe het moet!!!

Jeroen
Jeroen
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dan toch maar kerncentrales bouwen? We hebben zo’n 30 stuks van het formaat Borssele nodig voor Nederland. En als we de auto’s en huizen elektrisch willen zijn het er 2-3x zoveel. Dat zijn er grofweg 8 per provincie. Ik kan me de jodiumtabletjes thuis nog goed herinneren, omdat wij in de fall-out radius woonden.

Kijk ook nog eens naar de beelden van Fukushima.

Het is prima om te klagen over windmolens. Maar kom dan wel met een alternatief.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jeroen

Fukushima was géén meltdown! Ik herhaal: géén meltdown. Er is ws. 1 persoon als gevolg van blootstelling aan straling overleden, alle anderen door de tsunami.
Het was een ramp van ongekende omvang, zeker, en er moet lering uit getroffen worden v.w.b. plaatsing van kerncentrales, maar hou eens op om te doen alsof dit een kernramp betrof.

Frank Pouw
Frank Pouw
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jeroen

Nou JEROEN er zijn niet veel lezers die je bijdrage hoog hebben ingeschat.
Dat klopt ook wel want weer beginnen over Fukoshima is niet sterk in relatie tot het artikel. Ik kan me voorstellen behalve als je ook géén bewoner bent van IJburg dat je wind-zonne-energie het voordeel van de twijfel geeft tov kernenergie. Je vraag om met een alternatief te komen is het gesprek stukslaan. Vandaar de duimpjes naar beneden die ik ook heb aangetikt. Want een onzinnige vraag en volgens mij weet jij dat het zo goed.

40
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x