‘Fatsoenlijke’ Twitteraars vluchten naar safe space Mastodon

Overname Twitter door Elon Musk leidt tot hysterische reacties

Titelfoto bij artikel 'Fatsoenlijke' Twitteraars vluchten naar safe space Mastodon Maaike van charante opiniez

Foto:

Sinds Elon Musk Twitter heeft overgenomen, zijn velen naar Mastodon vertrokken omdat Twitter volgens hen niet veilig meer zou zijn. Maar hoe terecht is dat? Elon Musk zegt dat hij Twitter heeft gekocht omdat hij debat wil bevorderen en polarisatie wil bestrijden; zijn critici denken dat juist haat en desinformatie nu vrij baan krijgen. Maaike van Charante doet een poging om hysterie en feiten te scheiden.

Op de overname van Twitter door Elon Musk kwamen felle reacties van twitteraars die zichzelf beschouwen als degenen die aan de fatsoenlijke kant van Twitter staan. Volgens Washington Post-journaliste Taylor Lorenz was het alsof op Twitter de poorten van de hel waren geopend, en Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck noemde de overname zelfs een ramp voor de mensheid.

 

Angst voor ‘fascisten’

Velen kondigden aan dat ze Twitter gingen verlaten nu hier de ‘fascisten’ vrij baan zouden krijgen, en ze stapten over naar een ander social media platform: Mastodon. Claudia de Breij – die op Mastodon inmiddels al ruim 3000 volgers heeft – schreef daar: “Wat gezellig dat we hier met allemaal niet-fascisten samen kunnen zijn!”

Kortom: volgens Claudia is Twitter vergeven van de fascisten en is Mastodon nu een veilig toevluchtsoord. Het is altijd een vreemde gewaarwording om te zien hoe mensen, die bijzonder bij het establishment in de smaak vallen (en mee mogen doen aan alle besloten boekenfeestjes), er zo van overtuigd kunnen zijn dat ‘de fascisten’ regeren, en dat zij het kleine (maar dappere!) verzet zijn.

 

Riool

Op zich hebben sommigen natuurlijk wel een punt als ze klagen over alle haat op het ‘riool’ van Twitter. Lees bijvoorbeeld deze tweet. “Het vervelende van (persoon 1) is, dat wanneer je in de lucht zou zweven met (persoon 1), (persoon 2) en slechts twee functionerende parachutes, je die andere functionerende parachute dan toch aan (persoon 2) zou moeten geven.”

Maar de ene haat- of doodsbedreiging is de andere niet, en zo kon het gebeuren dat deze twitteraar – Sander Schimmelpenninck – binnen een week na deze tweet uitweek naar Mastodon waar hij als eerste ‘toot’ postte: “Dag fatsoenlijke mensen” en binnen twee dagen meer dan 3500 volgers had. Onder die ‘fatsoenlijke’ volgers overigens ook niet-fasciste Claudia de Breij, oud-PvdA-leider Lodewijk Asscher en BNN-coryfee Tim Hofman.

 

Bias

Deze mensen hebben de mond vol van de ‘haat’ van anderen, maar lijken niet te beseffen dat zij zelf niet erg tolerant zijn voor andersdenkenden. Juist degenen die achter elke boom een fascist denken te zien, vertrekken nu met veel bombarie naar Mastodon. En dat terwijl Twitter bepaald geen toevluchtsoord voor ‘rechtse’ mensen is. Er zijn al lange tijd klachten over de bias bij Twitter, en die bias is dan ook duidelijk waarneembaar.

Zo bestonden er officieel geen shadowbans en searchbans – aanpassingen van de algoritmes waardoor sommige accounts bijna onvindbaar waren – maar al snel na de overname door Musk rapporteerden rechtse twitteraars een duidelijke groei in volgersaantallen. Het meest opvallende voorbeeld was een Amerikaanse Trumpfan, Catturd2.

En er was niet alleen bias door manipulatie van algoritmes, er was ook regelrechte censuur. Het meest beruchte voorbeeld is natuurlijk hoe Twitter het onmogelijk maakte een artikel over Hunter Biden te posten, en zelfs de New York Post – de oudste krant van de VS – weken lang blokkeerde om te voorkomen dat dit nieuws nog voor de presidentsverkiezingen de Amerikaanse kiezers zou bereiken.

 

Censuurliefhebbers

Het is dus absurd dat sommigen doen alsof er nu pas met algoritmes geknoeid zou gaan worden: alsof er in het oude Twitter geen sprake zou zijn van censuur, en in het nieuwe Twitter juist wel. Kees Verhoeven van D66 laat zich hier dus aardig kennen. Hij protesteerde nooit tegen de oude bias en de oude censuur, maar nu er een gelijk speelveld dreigt te komen, staat Verhoeven ineens op de barricades.

https://twitter.com/KeesVee/status/1586264067009757184

 

Feest op Twitter

De bias op Twitter is de belangrijkste reden dat de overname door Elon Musk aan de andere kant van het politieke spectrum met gejuich werd begroet. Het was feest op Twitter, en velen plaatsten ‘gewaagde’ tweets, zoals: “een vrouw is een vrouw”. Hieronder noemde Robby Starbuck een reeks uitspraken waar twitteraars eerder mee in de problemen konden komen, en zeg nu zelf: zou dit niet gewoon gezegd moeten kunnen worden?

 

Plannen Elon Musk

In april schreef ik al eens over de aanpassingen die Elon Musk voorstelde, en hij maakte uitstekende punten. Lees vooral wat hij toen al noemde, en besef dat dit een eerlijker speelveld op zou leveren waar een goed inhoudelijk debat gevoerd kan worden. Geen bevoordeling meer van de ‘juiste’ meningen en geen onderdrukking meer van andersdenkenden.

Elon Musk heeft direct na zijn overname een verklaring op Twitter gezet waarin hij zijn plannen nog eens heeft toegelicht. Leest u even mee.

“De reden dat ik Twitter overnam is omdat het belangrijk is voor de toekomst van onze beschaving om een gemeenschappelijk digitaal dorpsplein te hebben, waar op een gezonde manier over een breed scala aan overtuigingen kan worden gedebatteerd, zonder dat dit uitloopt op geweld. Momenteel is er een groot gevaar dat social media zullen versplinteren in extreemrechtse en extreemlinkse echokamers die voor nog meer haat en verdeeldheid in onze maatschappij zullen zorgen.”

 

Echokamers

Musk ging nog even in op de polarisatie die makkelijk kan ontstaan op internet, en zei dat hij Twitter kocht uit liefde voor de mensheid. Hij beloofde ook dat er wel degelijk regels zouden zijn en stelde adverteerders gerust. Maar de kern van zijn verhaal staat in bovenstaand citaat. Hij wil dat mensen met elkaar praten, zonder zich af te sluiten in echokamers waardoor ze van elkaar vervreemden en de polarisatie toeneemt.

 

Wat is er mis met het nieuwe Twitter?

Wat zegt het over degenen die naar Mastodon vertrekken dat ze dit Twitter niet willen? Tot nu toe was Twitter voor hen een plek waar ze bevoorrecht waren, waar zelfs extreme uitspraken van hen niet bestraft werden en andere meningen juist wel. Zij hadden een Twitter waar ze iedereen die hen niet aanstond straffeloos voor fascist uit konden maken, nu vrezen zij een gelijk speelveld.

Het kan natuurlijk zijn dat velen zich bang laten maken door misleidende berichten van lieden als Kees Verhoeven, Claudia de Breij en Sander Schimmelpenninck. Maar dan zou het juist goed zijn als deze mensen eens blootgesteld werden aan wat meer diversiteit van meningen. Verschil van mening is gezond; daar ga je van nadenken. En dan zijn de plannen van Elon Musk hoopgevend.

 

Rijke mannen, grote beloftes

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Elon Musk een onbevlekte engel is die nooit fouten maakt. Zijn beloftes voor Twitter klinken velen als muziek in de oren, maar laten we reëel blijven: Musk is tot nu toe geen onbaatzuchtige filantroop geweest, hij is dat waarschijnlijk nu ook niet. Het zal dus zaak zijn om hem goed in de gaten te houden. Dat neemt niet weg dat Musk de kans moet krijgen om Twitter te verbeteren.

En zijn critici mogen zich eens afvragen waarom zij andere rijkaards met grote beloftes – denk aan Gates, Soros en Zuckerberg – blijkbaar wel op hun blauwe ogen vertrouwen. Velen die zich nu zo opwinden over Elon Musk lezen waarschijnlijk zonder problemen de Washington Post, die eigendom is van Jeff Bezos. In onderstaande video (kijktip!) stelt satiricus Andrew Doyle veel van deze hypocrisie aan de kaak.

 

Recept voor problemen

Overigens zal het interessant zijn om te zien hoe het de niet-fascisten op Mastodon vergaat. Mastodon is geen paradijs waar duizend bloemen bloeien, en onschuldige olifantjes in vrede en harmonie samenleven. Lees vooral het artikel waar Adam Curry de aandacht op vestigde. En nu gaan hordes twitteraars massaal over naar dit platform? Dat is een recept voor problemen.

De eerste dagen – misschien weken – zal het vast leuk zijn. Lekker schelden op Twitter en op iedereen die daar als vijand was gelabeld. Elkaar vleien en om de haverklap roepen hoe knus het wel niet is, zo onder elkaar. Maar de overstappers nemen hun menselijke aard mee, dus wat gebeurt er daarna in die echokamer?

 

Taboes

Men zal de kleine meningsverschillen die er toch zijn gaan uitvergroten. Nieuwe heilige huisjes zullen worden opgericht en nieuwe taboes zullen bedacht worden. Wat zijn tenslotte zedepredikers zonder zondaars? Het is een kwestie van tijd voordat de fatsoenlijke vluchtelingen elkaar op Mastodon de tent uitvechten.

En als zij er in zullen slagen om geen ruzie te krijgen – je weet maar nooit – dan zal het er vermoedelijk gruwelijk saai worden. Maar mochten de mastodontjes dan heimwee krijgen naar dat nare Twitter, ach, dan zijn ze van harte welkom om terug te komen en eens eerlijk in debat te gaan. Want een echt gesprek is nog altijd het beste medicijn tegen de haat waar zij zo over klagen.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
17 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Degene die van Twitter vluchten beseffen niet eens dat het zij zijn die de vrijheid een ander willen ontnemen. Nu zij weerwoord verwachten rennen zij massaal weg. En weglopen is net iets wat zij zo graag een ander verwijten. Zij hopen op een eiland die zij kunnen met hun ideologie ongestoord vullen maar ook Mastodon is er voor iedereen en naar ik begrepen heb vrij ongecontroleerde medium. Zij zouden net zo weg als van Twitter moeten lopen van al die functies die zij bekleden en daardoor het land steeds meer verstikken. Met hun weglopen vergroten zij juist de polarisatie en laten merken dat zij geen dialoog zullen aangaan met anderen. Links schuwt democratie en dat bewijzen zij telkens weer.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Democratie is uitgevonden om op vreedzame wijze uiteenlopende meningen tot een politiek beleid te brengen. Daarvoor moet je allereerst erkennen dat er afwijkende meningen bestaan en dat die net zo goed het recht hebben om zich te uiten.
Als ik de berichtjes van Sander en Claudia lees, dan lijkt het wel alsof ze een bloedhekel hebben aan alles wat afwijkt van hun eigen gedachtengoed. Ze willen alleen nog onder gelijkgezinden zijn, hun taalgebruik riekt naar narcisme (“dag fatsoenlijke mensen ” zegt hij tegen de gelijkgezinden, dus afwijkende meningen zijn niet fatsoenlijk).
Het is vermoeiend om steeds weer te constateren dat de monomane linksen in dit land denken dat ze én democratisch zijn én denken het monopolie op waarheid, solidariteit en democratie te hebben én dat ze maar niet begrijpen dat die twee opvattingen volstrekt onverenigbaar zijn.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Voor alle duidelijkheid: het woord ‘fatsoenlijk’ bij doctrinaire types als Sander en Claudia is gewoon een ander woord voor: groupthink, tunnelvisie, magisch denken, zelfpromotie, verkettering van anderen zonder argumenten. Als ze echt fatsoenlijk waren, zouden ze de discussie aangaan en argumenten geven. Het gelijk van Sander en Claudia bestaat alleen uit: ‘Wij hebben gelijk omdat we gelijk hebben.’

Elvi
Elvi
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dat zal maar van korte duur zijn. Dit is een schijnbeweging omdat ze hopen dat Twitter volledig onderuit gaat.
Maar…. de opdracht die zij hebben om mensen die ageren tegen het narratief, monddood te maken, dat kunnen zij niet op een ander platform.
Dus of we krijgen nieuwe trolls op Twitter, of mensen keren heel snel terug.

els
els
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Claudia de Breij, Tim Hofman, Sander Schimmelpenninck en allen die tot deze linkse kliek horen zijn zelf een ramp voor de mensheid. Het wordt tijd dat zij eens goed in de spiegel kijken en beseffen dat zij datgene, waar zij andersdenkenden van beschuldigen, zelf voortdurend ten toon spreiden.
En dat niet zij het kleine dappere verzet zijn, maar die andersdenkenden, die zich verzetten tegen de momenteel regerende fascisten. (Dat zien zij dan wel weer goed. )
Het is een zielig onvolwassen (want discussie uit de weg gaand) clubje, het idem dito kabinet waardig.

Cornelia
Cornelia
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat zal er een weldadige rust neerdalen op Twitter als al die woke deugkneuzen naar Mastodon gaan.
Laat ze ongestoord elkaar napraten, dan kunnen wij het ongestoord hebben over zaken waar je alleen met gezond verstand en realisme verder mee komt.

Jos Becks
Jos Becks
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt erop dat Mastodon even neutraal is in het beoordelen van ’tweets’ (; als NU.nl en Joop.nl, logisch dat ruimdenkend slinks zich thuis voelt is die bubbels.
Misschien leuk als alle rechts/liberale/conservatieve/vrijdenkers massaal een extra accountje nemen bij Mastadon, zodat daar alles te lezen valt dat opTwitter staat.
Ik hoop daarin tegen dat Twitter objectief word, maar ik blijf zowiezo gewoon bij Opinez.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Twitter?
Wat is dat?

Cor
Cor
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De deugers (zogenaamde politici en BN’ers) die verontwaardigd zijn door de overname van Twitter zijn meelijwekkende mensen die niet de competentie of de vaardigheden hebben om in een spiegel te kijken en daaruit kunnen concluderen dat zij de fascisten zijn. Ze zijn haatdragend naar anders en kritisch denkende mensen die op zoek zijn naar feiten en die laten zien. Het zijn in feite schapen eersteklas die gemakkelijk manipuleerbaar zijn en even makkelijk geïndoctrineerd kunnen worden. In het verleden, ongeveer 80 jaar geleden, was er ook een bepaalde bevolkingsgroep die zo makkelijk te beïnvloeden waren en het sprookje geloofden van een klein mannetje met een klein snorretje. Het is algemeen bekent wat er later met deze bevolkingsgroep is gebeurd is nadat het kleine mannetje verdwenen was.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Beste Cor,

Om even aan te tikken op de gebeurtenissen voor ‘die bevolkingsgroep’ die eerder er nogal gecharmeerd van was om hun individualiteit vooral collectief te beleven, en wat daarna gebeurde:

Voor zover die club onze Oosterburen betrof waren er na Stunde Null bitter weinig voormalige fanclubleden terug te vinden. Voor wat betreft de Sovjetzone waren er verbazingwekkend veel die naadloos onder die andere vlag hun collectiviteitsnoden konden laven. En im Westen was er zeker na een jaartje of tien nicht viel Neues, ook omdat het rasant met de Wirtschaft ging. Totdat de kinderen groot waren en met bommen gingen gooien, maar dat is een ander verhaal.

De Nederlandse armee heeft in de Oost en in Korea nog veel profijt gehad van een bepaald goed getraind en ervaren smaldeel. Uiteindelijk hebben er meer in het Feldgrau meegedaan dan in het khaki. Aanvankelijk was het niet het plan dat de Irene Brigade maar tot die grootte beperkt bleef, maar ja, Hollanders en de harde strijd …

Een goed verstaander begrijpt dat met de recente corona hoepla de opkomst en ondergang van het nationaal-socialisme misschien qua omvang en repercusies uniek was, maar qua sociaal-psychologische fenomenen in het geheel niet. De mens is een kuddedier en ziet zich graag gesterkt in de mening van het collectief.

De hedentendage als bovenliggend gebrachte zienswijze die achter elke ‘populist’ op zijn minst een donkerbruine krypto-facist weten te duiden en daar allerlei dingen als urgentie, moraal, rechtvaardigheid en wij-standvastig-en-principieel aan weten te ontlenen, zien niet in dat hun roedelgedrag net zulke vervelende gevolgen heeft als de Nie Wieder ervaring van anno damals.

Als de ander bij voorbaat al fout is, dan hoef je eigen geknoei nooit onder ogen te zien.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

De laatste zin geeft de teloorgang prachtig weer.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Beste N.i.w.h.l.,

Die kun je overigens ook zonder enig probleem omdraaien:

Als je liever niet aangesproken wenst te worden op je eigen geknoei (en qua overheidshandelen van de laatste 10 à 20 jaar zijn er nogal wat dingetjes), dan is het prettig als de criticasters al hors concours zijn vanwege sensibiliseren/functie elders, gepousseerd door agribusiness belangen, splijtzwammetjes, veroordeeld haatzaaier en/of het betrekken van standpunten, die rationeel en gevoelsmatig wat lastig te volgen zijn.

De toon, de toon, meneer! En de prakker prakte voort.

Waar zijn nou die kerels (M/V/X) die er nou eens een robuuste oud-Hollandse kuiperij in gooien, of zich voor laten staan op dusdanig behaalde resultaten? Die Sywert – en degenen die hem boven hebben laten drijven – was van erbarmelijk allooi.

De overtuigde prakker kortom, want het kunnen toch (heel erg hopelijk) niet allemaal slachtoffers van de omstandigheden zijn ….

Antoinette
Antoinette
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zeggen al die “niet-fascisten” hun twitter account ook op? Dan zouden ze pas echt een statement maken.
Maar het zal wel niet, hè?

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mastodon: Engels voor Mammoet.

Dat wordt nog grappig in die nieuwe virtuele porseleinkast.

Dom Durakov
Dom Durakov
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wie weet ga ik binnenkort ook twitteren. Rumble laat zich tenslotte ook niet beïnvloeden door de Franse overheid.

Glennis
Glennis
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Twitter ‘was’ een linksch demagogisch bolwerk. Juist die systematische demagogie is kenmerkend voor de ‘superieure’ morele denkwereld van die Gutmensch die feitelijk de perfide defacto standaard vormt van het ‘nieuwe’ totalitarisme. Totale controle door de overheid is altijd een links beginsel geweest, zowel het socialisme als het communisme en het fascisme zijn alle drie varianten van het marxisme. Rechts het fascisme in de schoenen schuiven is rechtstreekse geschiedsvervalsing.

17
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x