Ik ben klaar met de EU!

Hervormingsgezinde krachten worden keer op keer ingekapseld

GroenLinks Europarlementariër en rapporteur over Hongarije Judith Sargentini laat zich bejubelen door haar collega’s .

Titelfoto: GroenLinks Europarlementariër en rapporteur over Hongarije Judith Sargentini laat zich bejubelen door haar collega’s (12 september 2018). Bron: Screenshot EuroNews.

Zoals al aangekondigd op Twitter, is het over en uit tussen mij en de EU. Na de strafexpeditie georganiseerd door het Europees Parlement tegen lidstaat Hongarije, gebaseerd op een rapport vol onjuistheden van de GroenLinkse realiteitsontkenner Judith Sargentini, ben ik er helemaal klaar mee.

Demonen

Europa-kenner Derk Jan Eppink heeft in dit stuk voor de Belgische VRT uitgelegd – beter dan ik het zou kunnen – hoe hypocriet, willekeurig en vooral hoe dom dit besluit van het Europees Parlement is. De Europarlementariërs graven hiermee hun eigen graf. De toestand in Hongarije wat betreft corruptie zal niet ideaal zijn, maar dat is het nergens. Ook niet in de lobbycratie Nederland met onze politiek benoemde Raad van State. Door demonen op te roepen die zij niet kunnen beheersen, brengt het Europees Parlement een ontwikkeling op gang die kan leiden tot een scheuring tussen Oost- en West-Europa en daarmee tot het einde van de EU, aldus Eppink.

Bittere pil

Voor mij was de meest bittere pil nog dat het domme optreden van Sargentini en het inroepen van Artikel 7 tegen Hongarije gesteund werd door Sebastian Kurz, de realistische premier van Oostenrijk die ik steeds geprezen heb. Kurz, de man die de EU zou hervormen in decentrale richting en de migratiestroom zou afremmen. De grote vriend en verdediger van de Visegrad-landen, waaronder ook Hongarije.

Beweegredenen Kurz

Het is gissen naar de beweegredenen van Kurz om deze stap te nemen die zijn Visegrad-vrienden heeft verbijsterd. Het kan zijn dat Kurz in de EU steun heeft gekregen voor zijn Frontex-plannen, in ruil voor het laten vallen van Orbán. Mogelijk speelt Kurz een tactisch spel door nu weliswaar de motie-Sargentini te steunen, maar later samen met o.a. Polen en Italië zijn veto zal gebruiken wanneer daadwerkelijk Artikel 7 wordt ingeroepen om Hongarije het stemrecht te ontzeggen. Ook kunnen er andere, meer banale redenen zijn zoals strijd om gas uit de Zwarte Zee, zoals geopperd wordt in deze analyse uit Visegrad-perspectief. We weten het niet.

Juncker’s Europa

We weten wel dat Kurz’ fractieleider in het Europees Parlement, Othmar Karas, riep dat hij voorstander is van het Europa van Juncker en tegen het Europa van Orbán. Daarmee is Kurz in mijn ogen ongeloofwaardig geworden als EU-hervormer, omdat hij bij het eerste zuchtje tegenwind al zijn Visegrad-vrienden opoffert voor de Duits-Frans-Brusselse kongsi. Het is niet zo moeilijk te voorspellen waar dit liedje zal eindigen: die versterking van Frontex zal er wel komen, maar zal gebruikt wordt om de illegale immigratie van nu te vervangen door legale immigratie, gedicteerd door Brussel en Duitsland.

Uit elkaar gespeeld

Kurz en Visegrad zijn nu uit elkaar gespeeld. Kurz in zijn eentje als leider van een relatief kleine staat zal geen vuist kunnen maken tegen Duitsland, Frankrijk en de Europese Commissie. Gefeliciteerd, het spel is slim gespeeld door lieden als de Duitse chistendemocraat Weber (Merkel’s gedroomde opvolger van Juncker) en Juncker zelf. Maar ik haak af!

Hervormingen

Gedurende de laatste vijf jaar heb ik mij in veel blogs weliswaar in toenemende mate kritisch getoond op de EU, maar ook gepleit voor hervormingen met het doel de EU te behouden in de vorm van een gemeenschap of een confederatie, dus niet in de vorm van een federale superstaat. Mijn columns gingen vaak over het monetaire aspect, waarbij ik alternatieven verkende zoals The Matheo Solution van André ten Dam of het euro-holiday scenario van prof. Hans-Werner Sinn. Of ze gingen over immigratie-oplossingen op EU-niveau.

Uit de EU

Het motto van SGP en ChristenUnie: “Samenwerking JA, Superstaat NEE”, sprak me aan. Maar nu ben ik er klaar mee. Laten we maar uit de EU stappen, al zal dat pijn doen en een hoop geld kosten. De hoop is dat andere landen zullen volgen en we ons bij hen kunnen aansluiten in een vrijere vorm van samenwerking. Ook met het Verenigd Koninkrijk. Onze grote bondgenoot in WO2, toen Europa gedomineerd werd door Duitsland en de Nederlandse regering en het Koninklijk Huis vanuit Londen opereerden.

Vals spel

Het spel wordt vals gespeeld. De hervormingsgezinde krachten worden keer op keer ingekapseld. De EU als organisatie kán hervormd worden, daarvan ben ik overtuigd. Maar de Europese elites die dat zouden moeten bewerkstelligen zijn onverbeterlijk. Om hun Europese utopie te doen slagen houden zij een monetair gedrocht in stand, slopen de natiestaten bij hun wortels, bevorderen een ontwrichtende massa-immigratie, beperken onze vrijheden (ook op het internet) en hevelen steeds meer bevoegdheden over naar het centrale niveau. Niets of niemand kan ze daarvan weerhouden.

Dat laatste ga ik dan ook niet meer proberen. Ik ben klaar met de EU.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
30 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Soiberg
4 jaren geleden

In plaats van die zelfingenomen Groen Links dame, had men beter kunnen luisteren naar de oud staatsecretaris Gabor, die veel in zijn geboorteland verblijft. Bij Een Vandaag vertelde de heer Gabor dat van de argumentatie van Sargentini geen spaan klopte. De Europese Commissiekudde , niet gevoed door enige kennis ,klapte de handen blauw voor het succes van Sargentini. Kennelijk beseffen die schapen niet dat de donderpreek van Farrage , het eind van de huidige EU voospelt. Jeneverkameel Junker is net zo dronken van de alcohol, als de rest van de macht.

Myriel
Myriel
4 jaren geleden

Wat een geweldige man is dhr. Orban!!! Wat kan men veel van hem leren Een geboren
leider. Heel betrouwbaar en standvastig!

Wim
Wim
4 jaren geleden

Uit het hart gegrepen. Hopelijk weten de andersdenkenden in Europa het tij te keren.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden

Die Hongaren hebben groot gelijk! Decennia onder het juk van de USSR en dan nu lijden onder de knoet van de EU? Mooi niet! Wat zou het een geweldig signaal zijn als een oprichter als De Nederlanden Gewoon zouden zeggen: “Schrap ons maar als lid; wij doen niet meer mee.” En dan niet onderhandelen over een soort “boete” zoals Groot Brittannië, nee, gewoon een simpel briefje naar Brussel: veel geluk ermee verder, we are out, een soort tweede acte van verlatinghe. Nog leuker zou het zijn om dat samen te doen met Zweden, Denemarken, de Baltische staten, Polen, Hongarije en Tsjechië alsmede Noorwegen en Zwitserland, die niet eens lid zijn, maar wel aan alle kanten gekneveld.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Islamitische immigratie is het grootste probleem, niet het minder liberaal worden van het rechtssysteem in Polen of Hongarije. Immers, dan hadden toetredingsgesprekken met Turkije en Oekraine al lang afgebroken moeten worden. Islam als probleem wordt niet benoemd en immigratie wordt door velen beschouwd als oplossing voor van alles en nog wat. Een beargumenteerde discussie hierover blijft achterwege, vooral door het wegduiken van EU gezinden. Er is voldoende uitstekend beargumenteerde islamkritiek om op te reageren, maar die heeft politiek te weinig draagvlak. Daar liggen diverse factoren aan ten grondslag. Belangrijkste is dat de islam als godsdienst een beschermde plek heeft in ons juridische systeem die gelijk is aan welke andere godsdienst dan ook. Het is al sinds de jaren 70 bekend dat turkse gastarbeiders niet kwamen om zich aan te passen, maar om de gastlanden te veranderen. Dat had men ook van tevoren kunnen bedenken, want het is niets anders dan de islamitische suprematiegedachte. Daarnaast geldt dat een land als Nederland, zeker zoals het nu is, niet meer mensen kan opvangen. De huizenmarkt is totaal verstoord en Nederlandse starters kunnen nergens heen. En dan zijn er grote en groeiende problemen op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, participatie en criminaliteit die samenhangen met islamitische immigratie. Het staande EU beleid maakt oplossingen onmogelijk. Bijsturing lijkt onmogelijk. Gajentaan’s conclusie is die van FvD en PVV. Helaas lijden alle andere partijen aan het gekookte kikkersyndroom.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden

Voor mij gaat het toch steeds meer op EU overheersing lijken. Mensen buiten jouw land kunnen gaan bepalen wat er in jouw land wel of niet moet gebeuren.

Als de EU al ooit nobele intenties had, dan hebben ze het goed verkwanseld. En talloze generaties Nederlandse politici hebben ons hoofd steeds meer in de EU strop gestoken. En zie er maar ’s uit te komen…

Ik denk alleen echt niet dat de EU van binnenuit hervormd kan worden met welk leiderschap dan ook. Als je het monster eenmaal gecreeerd hebt, gaat het niet meer uitzichzelf weg. Het zal steeds meer macht naar zich toetrekken. Als NL nog iets voor ons betekent, als democratie nog iets voor ons betekent – dan is er maar 1 oplossing. #NEXIT… (met idd veel pijn en kosten…)

Frans
Frans
4 jaren geleden

Tsja, het was nochtans al enige tijd aardig duidelijk Jan, waar het met de EU naar toe ging.
Maar beter laat dan nooit.
Welkom in wakker Nederland.
Vanaf nu wel een beetje minder Chamberlain en wat meer Churchill, okay?

ruud beijer
ruud beijer
4 jaren geleden

Gelukkig vinden veel Nederlanders de EU geweldig. Ook de islam en de asielparasieten vinden zij geweldig. Zij offeren graag de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen op.Huichelachtig volk die Nederlanders.

Jan de Jong
Jan de Jong
4 jaren geleden

Deze EU is niet te hervormen – niet-verkozen machthebbers gecontroleerd door klapvee – eenrichtingverkeer is ingebakken.
Nexit zal kostbaar zijn maar is nodig.
Als we afzien van honderden miljarden weggooien aan klimaat-getuigenis houden we geld over.

Ahava
Ahava
4 jaren geleden

Hè, hè, eindelijk kan ik de stukjes van Gajentaan weer gaan lezen, ze waren voor mij té pro-EUSSR de afgelopen jaren. Van harte, Jan!

Juanito
Juanito
4 jaren geleden

Uiteindelijk dan toch, het kwartje is ook bij Jan gevallen. 😁

Marc
Marc
4 jaren geleden

Beste Jan ik ben het met je eens en snap de frustratie echter corruptie is altijd verbonden met Geld. Het grootste corruptie schandaal moet volgens mij nog komen. De enorme belangen van de gevestigde politieke elite. Deze machten zullen ons altijd voorhouden, middels ons z.g. Democratische model, dat zij altijd de wens en eerlijkheid van het volk zullen beschermen. Niets is minder waar Zij zijn het volk wij de de goed gelovigen. DAT maakt dat zij op subtile wijze macht toeeigenen. Niets is meer corruptie bevorderend dan macht. Tel uit je winst “Europa”
Lang geleden stond ik bij toeval op een gezellig samenzijn van de Elite waar bankdirecteuren. Elite tegen de bank directeur, “de Overheid komt nooit tekort, daar hebben we het volk voor” voor mijn was dit een waarschuwing voor het leven.

Sabreur
Sabreur
4 jaren geleden

Meer van dit soort artikelen alstublieft. En ook meer verspreid over de diverse media. Ooit moet het volk wakker worden en hun verstand gaan gebruiken in het stemhokje.
Stemmen op de kartelpartijen houden ons in de wurggreep van de EU.

Stem daarom bij de PS verkiezingen volgend jaar massaal op de regionale partijen, zodat het kartel met geen mogelijkheid meer een meerderheid in de nutteloze senaat zal krijgen. Als het kartel breekt komt er een opening voor een NEXIT

Bezorgde Nederlander
Bezorgde Nederlander
4 jaren geleden

Geweldig Jan Gajentaan, prima stukje, hoop zo dat er een dag komt dat de (nu nog) zwijgende meerderheid eens opstaat en de weegschaal doorslaat naar een Nexittttt.En dan met de noordelijke landen en UK door, uit deze super gevarenzone.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

Metoo. Stelletje huichelachtige hypocrieten Veldslagje gewonnen maar de oorlog zeker niet.

Teunis
Teunis
4 jaren geleden

De antifederale/ illiberale krachten gaan pas iets kunnen bereiken als nationalisten en socialisten ( geen godwin) gaan samenwerken. Zolang die elkaar als tegenpolen blijven beschouwen hebben de liberalen vrij spel.

Feniks
Feniks
4 jaren geleden

Welcome to the club.

karton
karton
4 jaren geleden

Hadden wij maar een “halve” Orbán !!!!
Ik ben al járen “klaar met de EU”.
“Politicí” die zich thuis voelen bij zo’n dictatoriaal clubje, zijn niet veel beter als Zuipschuit Juncker en de rest van die zooi.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden

Ik ben al langer klaar met de EU. Toen de ellende begon door Merkel en haar vriendjes wat die van plan waren en inmiddels gedaan hebben,heb ik al geeten en gedronken wat de EU aangaat. Zo n tante uit de moordclub GroenLinks (Pim Fortuin)die inmiddels net zoveel bloed aan hun handen hebben als Merkel heeft door de moordlustige import nog toe te juigen,en nooit het beestje bij naam durven te noemen als het er op aan komt,denkt zeker nog dat ze een medaille verdiend met haar domme uitspraken. Hoeveel slachtoffers zijn er inmiddels al gevallen onder de EU burgers na dat hun dit beleid toe juigde door nog meer zogenaamde vluchtelingen binnen te halen,daarom heeft Groenlinks net zoveel bloed aan hun handen als die andere beter weters daar in Brussel. Ik ben er inmiddels van overtuigd die rommel die in Brussel op de zetels plaatshebben genomen een IQ van een slakrop hebben anders zou het er nu niet zo uit zien binnen de EU. Ze zeggen wel eens sommige hersens en handen kunnen stront in goud veranderen bij al die EU parlementariërs is het anders om.

Annemieke Nievaart
Annemieke Nievaart
4 jaren geleden

Eindelijk ook woorden van personen waar meer naar geluisterd wordt als Jan de arbeider.
Dank.9

Eugene
Eugene
4 jaren geleden

Nu pas de ware kleuren van het EU-Brussel gedrocht zien. Waarom heeft dit zo lang moeten duren.

team USCworld
4 jaren geleden

Een democratie is een systeem waarin de leden iets te zeggen hebben. Als ik me goed herinner heeft het Nederlandse volk nee gezegd tegen zo’n beetje alles wat europa aangaat (euro, eu, …) in diverse referenda. Als onze politiek dan over onze hoofden toch het tegenovergestelde doet, is het in mijn ogen geen democratie meer. En datzelfde geldt voor europa zelf: je mag alleen betalen, maar geen mening hebben.

Soiberg
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  team USCworld

Het Nederlanse volk is gegijzeld door de politiek. Bij verkiezingen wordt van alles beloofd, wat daarna snel wordt vergeten. In feite is dat verraad aan de democratie. De politiek wordt inmiddels bevolkt door vazallen en vrienden van politieke leiders. Voor de mensen die minister worden is nooit gekozen. Inmiddels worden de middelen voor de burgers om ondemocratische besluiten bij te stellen , ontmanteld. Het referendum bijvoorbeeld, terwijl anderzins de vrije meningsuiting wordt beperkt door allerlei maatregelen. (Nepnieuws) Vanuit die optiek moeten we meer naar een directe democratie, waar niet alleen de verkiezingen bepalend zijn, maar juist ook de uitvoering van die verkiezingsbeloften. Gekoppeld aan de mogelijkheden voor correctieve inspraak door de burgers.
Piet van Linden

Joost Visser
Joost Visser
4 jaren geleden

Ze heeft geschiedenis gestudeerd. Daar zijn meerdere nederlandse politici mee behept. Het resultaat is bekend.

Joost Visser
Joost Visser
4 jaren geleden

Die mevrouw op de foto, heeft ie nu net een breiwedstrijd gewonnen?

trackback

[…] goed, zoals ik aangaf in september in mijn blog Ik ben klaar met de EU!, geloof ik er zelf niet meer in dat die decentrale hervormingen nog gaan komen. Toen zelfs mijn […]

trackback

[…] in tegenstelling tot Johannes en zoals uitgedrukt in mijn blog Ik ben klaar met de EU,  ben ik zeer sceptisch geworden over de mogelijkheid dat deze confederale opzet ooit gerealiseerd […]

Henny Lowes Ras PVV (@mening66)

Wij zijn al járen klaar met Judith Sargentini en al veel langer met de EU.
En nu?

trackback

[…] voor de vraag: kies je voor Orbán of voor de EU? Jan Gajentaan laat er geen twijfel over bestaan: hij is klaar met de EU! Ik kies voor een andere […]

Weerensteijn
Weerensteijn
4 jaren geleden

Geachte heer Gajentaan, ik hoop van harte dat u uw standpunt herziet. En daarintegen met nog grotere kracht tegen Brussel zsl gaan ageren. Als een muts als Sargentini u doet wankelen….nee nee daar geloof ik niet in. En ik ben van mening dat de heer Kurz met een vebazingwekkende ideeen gaat komen. Heer Gajentaan….BLIJF aub.

30
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x