Baudet krijgt gelijk over de onvermijdelijke ondergang van de EU

Ineenstorting onvermijdelijk door reeks crises

Thierry Baudet

Titelfoto: Thierry Baudet. Bron: beeld Tweede Kamer

 

Sinds 2013 rekende ik mezelf tot de EU-hervormers. Degenen die pleiten voor een decentrale EU, of liever Europese Gemeenschap. Ik pleitte voor The Matheo Solution of soortgelijke oplossing om monetaire flexibiliteit terug te brengen in de Eurozone, zonder de voordelen van een gemeenschappelijk munt te niet te doen.

Ook stelde ik telkens voor in mijn columns het immigratiebeleid weer terug te brengen naar waar het volgens mij hoort: de soevereine, democratische natiestaten. Zoals dat ook voorzien was in het Verdrag van Maastricht, maar ongedaan gemaakt in latere verdragen. Wat de Europese landen wél samen kunnen doen, is de buitengrens bewaken middels een Europees Sovereign Borders beleid.

Decentrale EU

Deze lijn van hervorming van de EU in decentrale of confederale richting wordt binnen het team van OpinieZ op dit moment het best vertegenwoordigd door de visie van Johannes Vervloed. Met als verschil met mijn eerdere columns dat Johannes denkt dat dit mogelijk is met de eenheidseuro, mits er een soort exit-procedure komt voor landen die zich niet aan de regels houden.

Mijn stelling – in lijn met hetgeen de grote monetarist Milton Friedman daarover stelde in de jaren negentig – is altijd geweest dat de Eurozone een té gedifferentieerd gebied is voor een eenheidsmunt  en dat we dus moeten kijken naar andere opties zoals bijvoorbeeld The Matheo Solution, een Neuro-Zeuro oplossing of parallelle munten naast de euro. Desnoods weer terug naar nationale munten, maar dan geven we de pluspunten van de euro (die zijn er ook, het zijn er zelfs verschillende) helemaal op.

Hervormingsillusie

Maar goed, zoals ik aangaf in september in mijn blog Ik ben klaar met de EU!, geloof ik er zelf niet meer in dat die decentrale hervormingen nog gaan komen. Toen zelfs mijn laatste hoop, de jonge Oostenrijkse premier Sebastian Kurz, bereid bleek om de strafmaatregelen van – of all people – Judith Sargentini jegens Hongarije te steunen, kwam ik tot de conclusie dat het tijd werd om afscheid te nemen van mijn hervormingsillusies.

Sindsdien hebben de ontwikkelingen mij – helaas – gelijk gegeven. We gaan juist richting méér centralisme in de EU. Zo werd afgelopen vrijdag op de Eurotop door Mark Rutte ingestemd met een eigen Eurozone-begroting, door monetair deskundige Lex Hoogduin een glijbaan naar de transferunie genoemd.

 

Immigratie

Wat betreft het immigratievraagstuk, zien we een soortgelijke ontwikkeling. In plaats van meer grip te eisen, stoten de natiestaten juist verantwoordelijkheid af naar internationale organen zoals EU en VN, waar niemand controle over heeft. Dat zien we nu weer gebeuren met het Marrakesh-pact en straks ook het VN-Vluchtelingenpact.

Frankrijk overspoeld door islamisten

Toen afgelopen week een losgeslagen islamist – één van ruim 10.000 islamitisch geradicaliseerden met Fiche S in Frankrijk – dood en verderf zaaide in Straatsburg, ontglipte mij een kwade tweet daarover.

 

Natuurlijk had het bestaan van een grens alleen deze daad niet voorkomen, want het betrof een homegrown terrorist. Waar het mij om ging is dat deze vorming van geradicaliseerden in de islamitische immigrantengemeenschappen veroorzaakt wordt door een krankzinnig immigratiebeleid en de facto open, of half open grenzen van de EU.

Toegenomen terreurdreiging

In 2017 arriveerden in Frankrijk weer honderdduizenden immigranten, waaronder ca. 100.000 mensen uit het Midden-Oosten of Noord-Afrika. Mensen die in de meeste gevallen opgevoed zijn met een suprematistische islamitische doctrine, maar die vrijwel kansloos zijn op de westerse arbeidsmarkt – dus werkloos blijven of laagbetaald werk verrichten – en veelal in troosteloze buitenwijken belanden. Dit immigratiebeleid werkt natuurlijk een voedingsbodem voor islamitische  radicalisering in de hand. Ook al doet een deel van de islamitische immigranten het prima; we weten dat bij de huidige ruime toelating een deel zal ontsporen. Met als gevolg, toegenomen terreur en terreurdreiging en uiteindelijk het verlies van onze vrijheden.

Multicultureel drama

In Duitsland zitten ondanks de economische opleving, van de 1,7 miljoen recent gearriveerde asielzoekers er 63% in de Bijstand. En in Nederland werd in 2017 nog een immigratierecord gevestigd (235.000 nieuwkomers). Zoals Paul Scheffer 18 jaar geleden schreef: “Het huidige beleid van ruime toelating en beperkte integratie vergroot de ongelijkheid en draagt bij tot een gevoel van vervreemding in de samenleving. De tolerantie kreunt onder de last van achterstallig onderhoud. Het multiculturele drama dat zich voltrekt is dan ook de grootste bedreiging voor de maatschappelijke vrede.

Krankzinnig

Het krankzinnige immigratiebeleid van de EU en de West-Europese natiestaten dat leidt tot ontwrichting en uiteindelijk tot islamitische terreur in onze straten, wordt dus gewoon voortgezet. Het wordt met de terreurdreiging vermoedelijk alleen maar erger, want in Frankrijk komen in de loop van 2018 en 2019 nog eens ca. 450 islamisten vrij die nu in de gevangenis zitten. Waaronder een aantal  ex-strijders uit het Midden-Oosten.

Thierry Baudet reageerde op mijn boze tweet daarover.

“Nebulous”

In het licht van het bovenstaande, kan ik niet anders dan Thierry gelijk geven. Tegelijkertijd weten we – en de wanhopig spartelende Engelsen beginnen zich het ook te realiseren – dat een EU-exit geen sinecure is. Tenzij je met een groep landen tegelijk vertrekt en daardoor over een betere onderhandelingspositie beschikt dan de Britse premier Theresa May, die ook op de afgelopen Eurotop weer op een ongekende manier vernederd werd. ”Did you call me nebulous?”

Dwangmiddelen

Niet alleen de eenheidseuro, maar ook de interne markt en vooral de douane-unie worden door de EU ingezet waar ze nooit voor bedoeld zijn: het straffen en vernederen van staten die niet mee willen marcheren op het pad van stapsgewijze federalisering en van hogerhand afgedwongen massamigratie. Een gekmakende gedachte.

No easy way out

Ik denk dat er geen easy way out meer is. Een Brexit of Nexit die gevolgd wordt door een strafexpeditie van de EU die al haar machtsmiddelen inzet, zal leiden tot een recessie. Iets waarop niemand in Nederland zit te wachten. Ik zie ook niet direct voor me hoe een ander West-Europees land dan het VK er op korte termijn uitstapt.

De “populistische” stem is in geen enkel West-Europees land hoger dan 25%. De gevestigde pro-EU partijen lijden weliswaar onder fragmentatie, maar in steeds bredere coalities hebben ze het vooralsnog voor het zeggen.

Deze constatering hoeft overigens niet te leiden tot passiviteit. De eurosceptische kiezer kan in mei 2019 stemmen op een EU-kritische partij om het tegengeluid sterker te maken.

Troostrijk

Een troostrijke gedachte voor de liefhebbers van de soevereine, democratische natiestaat bieden misschien de woorden van de Britse sceptische politiek filosoof John Gray. In 2012 vertelde hij in Buitenhof dat de EU simpelweg te groot is geworden om adequaat bestuurd te worden en dat de EU als utopisch-technocratisch project, binnen 10 tot 15 jaar zal struikelen over de eigen voeten als gevolg van imperial overstretch.

Ondergang

Inmiddels zijn we alweer zes jaar verder. We hebben intussen het Brexit-referendum gehad en in Italië is een eurosceptische regering. Als Gray gelijk krijgt, dan zal ergens tussen 2022 en 2027 de EU ten onder gaan, vermoedelijk niet als gevolg van een politiek wilsbesluit, maar als gevolg van een financiële, sociale of politieke crisis, of een reeks van crises. Wellicht zijn de protesten van de ‘gele hesjes’ een eerste teken.

Na de implosie van de EU zullen we, denkt John Gray, weer terugkeren naar een Europa van vrije natiestaten dat qua geopolitieke setting doet denken aan de negentiende eeuw.

Zo bezien, zal Thierry Baudet gelijk krijgen. Maar dat kan nog wel een paar jaar duren.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
21 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland, het vaasje vol barsten toegediend door acht jaar leugens en wandaden van Rutte moeten wij dus vasthouden en koesteren van diezelfde man. Dat ons land verkocht is aan Brussel en bezet raakt door islamitische volk die nooit en te nimmer gaat integreren maar hun ondemocratische levensstijl blijft doordrukken op onze samenleving, is dat het wat wij moeten vasthouden? Moet deze pathologische leugenaar die lak heeft aan de Nederlanders het land helemaal kapot maken? In zijn open brief vraagt hij om steun om zijn snode plannen tot het bittere einde te kunnen brengen. De verkiezingen naderen en zijn brief laat het blijken. Wat is die man bang en dus haalt hij de PVV en FvD door de slijk zonder de namen te noemen. Heel doorzichtig van de heer Leugenaar die denkt dat een gele hesje hem ook past en daardoor zijn minachting laat blijken aan de boze volk die terecht vindt dat de hedendaagse verkiezingen een farce zijn geworden. Laat het volk eens verstandig spreken en stuur deze regering weg uit Den Haag voor de ramp compleet wordt. Laten wij het een keer goed doen.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Ik zou hem graag persoonlijk dat vaasje om z n oren slaan. En dit alles om bij de provinciale staten verkiezingen hoog te scoren, deze man is een schande voor de Nederlandse burger geworden,met zijn (beste Nederlanders)in werkelijkheid heeft deze man lak aan alle burgers, en zegt hij dit alleen om weer tweespalt te zaaien en inderdaad partijen als PVV en FVD slecht te maken, zodat de domme burgers zoals hij ze ziet in maart weer op de VVD gaan stemmen.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Door de EU raken we niet alleen onze centen kwijt, maar ook onze vrijheid. Waar blijft ons pensioengeld? Rovershoofdman Rutte steekt alles in zijn zak. Arm volk….

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Pinokkio leidt Nederland lachend naar de volledige ondergang !
En dat alles ter meerdere eer en glorie van hem zelf.
Wát een paljas !

Ben
Ben
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Holle vazen klinken in het NL van een gelijkgeschakelde linkse pers helaas het hardst.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nee hoor, volgens mij staan we aan de rand van de afgrond in de EU. De verscheidenheid van meningen van de “soevereine” staten loopt zo uiteen, dat zelfs alle cognac van Juncker de zaak niet meer bij elkaar houdt. De EU zal zelf besluiten dat het mooi was, maar mislukt! En wel eerder dan wij denken.

erik
erik
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.F.J. Ooijevaar

wishful thinking?

Joop van Vliet
Joop van Vliet
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.F.J. Ooijevaar

Op de punten waar de EU zou moeten samenwerken doet ze het juist niet. De BTW gelijktrekken gebeurt niet. De kosten voor autobrandstof gelijk – kan natuurlijk niet om van de BPM maar niet te spreken.
De Euri is de grootste boosdoener, waardoor bijvoorbeeld veel zuidelijke landen met werkloosheid te maken krijgen terwijl het wapen daartegen – de aanpassing van de wisselkoers ze ontnomen is want de Mattheo- oplossing is te moeilijk voor ze. Schengen in stand houden zonder de buitengrenzen goed af te sluiten, is wel haalbaar natuurlijk en niemand beseft kennelijk dat je hierdoor de deelnemende landen de vrijheid ontneemt een eigen immigratiebeleid te voeren.
Ook het krankzinnige idee om iemand na 1 dag werken in Nederland, al de volle Nederlandse WW te geven is absurd. En zo zijn er veel absurditeiten uit Brussel die de EU normaal vindt, terwijl de europese burger er niets van begrijpt. Ook het tegenwerken van de Brexit is een vreemde maatregel.
Maar goed hoe eerder het zootje in elkaar stort hoe beter, denk ik
Joop36

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is sprake van een geopolitiek titanengevecht, waarbij alles in de strijd geworpen wordt om een min of meer evenredig deel van de welvaart in de wereld voor de eigen bevolking veilig te stellen: godsdiensten, bevolkingen, culturen, economie, handel, (internationaal) recht, staatsvormen, geschiedenis, bedrog, media, industrie, technologie, militaire macht, en wetenschap. Het evenwicht tussen China, islamitische wereld, het Westen, India, en Rusland dreigt verloren te gaan. Het totalitaire China met zijn amorele win-win strategieen is bezig alles op te slokken en leeg te zuigen. De islamitische wereld is bezig met een olie- en godsdienstgedreven bevolkingsexplosie in landen zonder veel draagkracht. De zogenaamde oplossingen van de EU (migratie, euro) verscheuren en verzwakken Europa. Binnen Europa ligt de sleutel tot verandering bij Duitsland, dat zich nu voortdurend vastklampt aan Frankrijk. In de wereld ligt de sleutel tot verandering in herstel van het evenwicht in het handelsverkeer en de economische pijlers van technologie, industrie en recht (intellectueel eigendom, staatsinrichting, minder doorgeslagen mensenrechten). Dat is de Trump agenda. Daarnaast moet er hard gewerkt worden aan klimatologische stabiliteit, een begin van welvaartsgroei in Afrika (dus beperking van de bevolkingsgroei aldaar), en de sociale, wetenschappelijke en staatsrechtelijke neutralisering van de islam. Migratie is bij dit alles niet het antwoord, integendeel.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De tijd van voor de Euro was ook de tijd van voor het plastic geld, het was de tijd waarin ik, met zowel België als Duitsland op een steenworp afstand, altijd een beurs met Guldens, een beurs met Marken, en een beurs met Franken op zak had. En in de kast lagen dan de beurzen met Pounds, Francs, Lires, en Pesetas klaar, voor als de vakantie tijd weer aanbrak.
In die tijd had een Europese eenheidsmunt nog zo zijn voordelen, maar tegenwoordig heb ik enkel nog maar een pinpas en een creditcard op zak, om het even of ik nu binnen of buiten de Eurozone ga shoppen of vakantie ga vieren.
In de tijd van het plastic geld heeft zo’n eenheidsmunt gewoon helemaal geen voordelen meer, met het huidige elektronische betalingsverkeer doe je net zo gemakkelijk zaken met bedrijven binnen als buiten de Euro zone.
Een valuta is tegenwoordig enkel nog maar een omrekenfactor in een computer programma.
De Euro is dus enkel een molensteen om de nek van de economisch zwakkere Euro landen, en een middel voor grootschalige Europese nivellering, het is een EU machtsmiddel en verder niks.
Bij een Nexit zijn we ook meteen van de Euro verlost, komt dat even mooi uit…

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wellicht zijn de protesten van de ‘gele hesjes’ een eerste teken? Het is een oorverdovende luide knal gesteund door 80% van de Fransen uit alle lagen. Tegen de megalomane plannen van de elite waar zij de hoge kosten voor moeten betalen.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het probleem met Brexit is tweeledig.
Ten eerste wil de EU het duidelijk niet toestaan, omdat deze geen harde grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland wenst te accepteren, wat hetzelfde is als zeggen dat je de EU niet kunt verlaten (het lijken wel Moslims).
Ten tweede is May een “remainer”, en mag het onderhand duidelijk zijn dat zij een Brexit ambieert die het Verenigd Koninkrijk enkel in naam buiten de EU plaatst, ze wil dus gewoon blijven zonder de wil van het volk openlijk naast zich neer te leggen.
En dan rest dus enkel een harde Brexit, maar daar is binnen de Britse regering geen meerderheid voor te vinden, omdat de meerderheid uit remainers bestaat. Feitelijk is het dus gewoon hetzelfde liedje als in Nederland; de politiek heeft andere wensen dan de bevolking. In Nederland wordt dan botweg het referendum genegeerd en afgeschaft, maar in het Verenigd Koninkrijk is dat politiek “not done”, de Britse politiek is namelijk nog niet zo ver als de Nederlandse in de beerput afgedaald. En dus modderen ze maar door, waar de volslagen achterlijke communist Corbyn vervolgens garen bij spint.
Mocht het dan straks echt mis gaan, en Labour aan de macht komen, dan komt er een nieuw referendum, alwaar de dan inmiddels al weer een paar jaar stevig door de remainers bang gemaakte Britten waarschijnlijk tegen een Brexit gaan stemmen. En dat is dan een soortement troostprijs voor May.

erik
erik
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De reus op lemen voeten…..het is allemaal voorzegd, ook dat op een gegeven moment dat iemand wie niet een bepaald teken op z,n voorhoofd of hand heeft niet meer kan kopen of verkopen.
Houdt er maar rekening mee dat het niet lang meer zal duren, zorg dat je er klaar voor bent!

trackback

[…] Ook stelde ik (…) Lees verder→ […]

Jean Schoonbroodt
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geschiedkundig feit :

Wanneer de decadentie van een stad of land of natie of werelddeel zo groot is, dat er geen verandering meer ten goede mogelijk is, komt vanzelf de ondergang. De momentele internationale spanningen rijzen inmiddels de pan uit, ondank het zgn. najagen van allerlei “vredespogingen”. Dat dingen uiteindelijk zullen escaleren is onvermijdelijk. De vraag is alleen : Wanneer ? Sommige globalisten denken in hun innerlijke verblinding, dat alles met unificering en centralisering en geld en controle en machts- en manipulatieve politiek en media-manipulatie te handhaven is, maar zij zullen ontsteld staan over hetgeen staat te gebeuren… en zal gebeuren. Velen houden rekening met van alles, maar er is geen enkel mens die alles overziet, ondanks de beste communicatie-middelen en de modernste technologieën en wetenschappen… en hierachische machtsstructuren.
Er is er maar een, die werkelijk alles overziet… en uiteindelijk alles bepaalt naar zijn plan en wil. U mag raden wie dat zou kunnen zijn.

Gezegende kerstdagen toegewenst…
en een toekomstig zalig nieuwjaar, indien dan nog mogelijk.

trackback

[…] Zoals ik recent heb geschreven, zie ik het somber in wat betreft de hervormbaarheid van de EU in decentrale richting. Niet eens zozeer omdat de organisatie als zodanig niet te hervormen zou zijn, maar meer vanwege de ideologische verblinding van degenen die het aansturen. Uiteindelijk zal de EU in de huidige vorm dan ook ten onder gaan. […]

Leo Schouten
Leo Schouten
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een europese begroting kent ook een post ‘pensioenen’. Grappig toch dat we keer op keer tonen niet beducht zijn op de grijpgraagjes uit Duitsland en Frankrijk (beiden landen die een beetje zijn vergeten te sparen voor later) die al meer dan TWINTIG jaar bezig zijn zich meester te maken van de NL pensioentegoeden. Hoor ik daar iemand in de verte roepen over een europese pensioen-unie?

Joost Visser
Joost Visser
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

´The Matheo Solution´ is geen solution. Is een soort van EMS maar in andere vorm. Volledig vrije finánciele markt van economieen die bij elkaar kunnen passen.

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Okay, Jan, alleen mensen met “normen en waarden” binnen laten, die “perspectief hebben op een baan”. Hoe ga je dat bepalen? En “niet te veel uit een groep”. Wat voor groep? En hoeveel is “te veel”?

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Ik denk dat ik het wel weet, in ieder geval niet die parasieten die ze nu het land steeds binnen halen.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

@ marjo012.
Iedereen met normaal werkend verstand redeneert zoals u dat doet.
Maar weet u, mensen met normaal werkend verstand zul je niet in Den Haag aantreffen.

21
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x