Toespraak Hongaarse premier Viktor Orbán voor het Europees Parlement

Reactie op het rapport van Judith Sargentini

Viktor Orbán in zijn toespraak voor het Europees Parlement (11 september 2018).

Titelfoto: Viktor Orbán in zijn toespraak voor het Europees Parlement (11 september 2018). Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal ProductiehuisEU

Afgelopen dinsdag hield de Hongaarse premier Viktor Orbán een vlammende, emotionele toespraak voor het Europees Parlement. De reden voor zijn speech was het debat over het kritische rapport van parlementslid Judith Sargentini, waarin wordt gesteld dat Hongarije de democratie, de rechtsstaat en de Europese waarden aan het uithollen is. 

Op het rapport-Sargentini volgde een uitvoerige schriftelijke reactie (109 pagina’s) van de Hongaarse regering, waarin de diverse punten van kritiek een voor een aan de orde kwamen. Het EP-debat leidde gisteren tot de beslissing van het Europees parlement om de procedure van artikel 7 van het EU-verdrag voor Hongarije in te roepen. Daardoor kan het land uiteindelijk het stemrecht in de ministerraden worden ontnomen. Hieronder in vertaling (1) de integrale tekst van de toespraak van Orbán en (2) zijn repliek op de reacties van EP-leden.

 

1. Tekst toespraak Orbán voor Europees Parlement (Vertaling brontekst: Asher)

Geachte voorzitter, geachte leden,

Ik weet dat u uw mening al hebt gevormd. Ik weet dat de meerderheid van u voor het verslag zal stemmen. Ik weet ook dat mijn bijdrage nu uw mening niet zal beïnvloeden. Toch ben ik hierheen gekomen – omdat u niet van plan bent om een ​​regering aan te klagen, maar een land en een volk. U zult Hongarije veroordelen dat al duizend jaar lid is van de familie van de christelijke volkeren van Europa; het Hongarije dat heeft bijgedragen aan de geschiedenis van ons grote continent Europa met zijn arbeid en – indien nodig – met zijn bloed.

U gaat het Hongarije aanklagen dat opkwam en de wapens opnam tegen ’s werelds grootste leger, tegen de Sovjets, het Hongarije dat het hoogste offer bracht voor vrijheid en democratie, en – wanneer het nodig was – zijn grenzen opende voor zijn Oost-Duitse broeders en zusters in nood. Hongarije heeft gevochten voor zijn vrijheid en democratie. Ik sta hier nu en ik zie dat Hongarije wordt beschuldigd door mensen die de democratie hebben geërfd en geen persoonlijk risico hoefden te nemen voor het nastreven van vrijheid. En nu willen deze mensen de Hongaarse vrijheidsstrijders van het anticommunistische, democratische verzet aanklagen.

Ik sta hier nu en verdedig mijn geboorteland, want voor de Hongaren zijn vrijheid, democratie, onafhankelijkheid en Europa zaken van eer. Daarom zeg ik dat het verslag dat voor u ligt een belediging is voor de eer van Hongarije en het Hongaarse volk. De beslissingen van Hongarije worden genomen door de kiezers bij de parlementsverkiezingen. Wat u beweert, is niet minder dan te zeggen dat het Hongaarse volk onvoldoende vertrouwd kan worden om zelf te beoordelen wat in zijn eigen belang is. U denkt dat u de behoeften van het Hongaarse volk beter kent dan het Hongaarse volk zelf. Daarom moet ik u zeggen dat dit verslag geen respect toont voor het Hongaarse volk. Dit rapport past dubbele standaarden toe, het is machtsmisbruik, het overschrijdt de grenzen van bevoegdheidssferen  en de methode van goedkeuring ervan is een schending van het verdrag.

Voor ons in Hongarije zijn democratie en vrijheid geen politieke vragen, maar morele vragen. U probeert nu een moreel oordeel te vellen en een land en een volk te stigmatiseren op basis van een numerieke meerderheid. U neemt een grote verantwoordelijkheid als u – voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie – probeert mensen uit te sluiten van besluitvorming in Europa. U wilt Hongarije het recht ontnemen om zijn eigen belangen te vertegenwoordigen binnen de Europese familie waar het lid van is.

We hebben – en we zullen die blijven hebben – geschillen: we denken anders over het christelijke karakter van Europa en de rol van naties en nationale culturen; we interpreteren de essentie en missie van het gezin op verschillende manieren; en we hebben lijnrecht tegenovergestelde opvattingen over migratie. Als we echt eenheid in verscheidenheid willen, dan kunnen onze verschillen geen reden zijn voor de stigmatisering van welk land dan ook, of voor het uitsluiten van de mogelijkheid om deel te nemen aan de gezamenlijke besluitvorming. We zouden nooit zo diep zinken dat we degenen met wie we het niet eens zijn, het zwijgen opleggen.

U wilt ook een land uitsluiten dat duidelijke beslissingen heeft genomen bij eerdere verkiezingen voor het Europees Parlement: in 2009 heeft een meerderheid van 56 procent voor ons gestemd, en in 2014 bedroeg die meerderheid 52 procent.

Wij zijn de meest succesvolle partij in het Europees Parlement. Onze socialistische en liberale tegenstanders zijn begrijpelijkerwijs niet tevreden met ons succes, maar wraak nemen op de Hongaren omdat ze niet op hen stemmen, is oneerlijk en oneuropees. Verder is dit rapport geschreven door mensen die niet eens op de hoogte zijn van basale feiten. In het verslag wordt toegegeven dat men geen delegatie naar Hongarije heeft gestuurd, wat betekent dat u zonder een adequaat onderzoek van de feiten zult stemmen. Het rapport bevat zevenendertig belangrijke feitelijke fouten; in verband hiermee heeft gisteren elk lid van het Europees Parlement een document van 108 pagina’s ontvangen.

Onze unie wordt bijeengehouden door het feit dat geschillen worden opgelost binnen een gereguleerd kader. Namens Hongarije heb ik ook compromissen gesloten en overeenkomsten gesloten met de Commissie over de Mediawet, het rechtssysteem en zelfs bepaalde passages in de Grondwet. Dit rapport gaat voorbij aan overeenkomsten die jaren geleden zijn gesloten. Maar als u vrij bent om dit te doen en overeenkomsten naar believen kunt negeren, waarom zou ik dan in de eerste plaats tot overeenstemming moeten komen met wat voor Europese instelling? Wat u doet, is een slag tegen zowel de Europese Unie als het beginsel van een constructieve dialoog.

Elk land en iedere lidstaat heeft het recht om te beslissen hoe het zijn leven in zijn eigen land moet organiseren. We zullen onze grenzen verdedigen, en wij alleen zullen beslissen met wie we willen leven. We hebben een hek gebouwd en hebben de binnenkomst van honderdduizenden illegale immigranten gestopt; we hebben Hongarije verdedigd en we hebben Europa verdedigd. Vandaag, voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie, zien we een gemeenschap die zijn eigen grenswachters aanklaagt.

Laten we het duidelijk zeggen: u wilt Hongarije veroordelen omdat het Hongaarse volk heeft besloten dat ons thuisland geen immigratieland zal worden. Met alle respect, maar in de sterkst mogelijke bewoordingen, verwerp ik de dreigementen, de chantage, de laster en de bedrieglijke beschuldigingen tegen Hongarije en het Hongaarse volk door de pro-immigratie- en pro-migrantenstrijdkrachten van het Europees Parlement.

Ik breng u op respectvolle wijze op de hoogte, ongeacht welke beslissing u neemt, Hongarije zal niet buigen voor chantage: Hongarije zal zijn grenzen blijven verdedigen, illegale immigratie stoppen en zijn rechten verdedigen – zo nodig ook tegen u. Wij Hongaren staan ​​klaar voor de verkiezingen in mei volgend jaar, wanneer de mensen eindelijk de kans krijgen om de toekomst van Europa te bepalen en de mogelijkheid zullen hebben om de democratie in de Europese politiek te herstellen.

Bedankt voor uw aandacht.

2. Tekst repliek Orbán op reacties uit EP (Vertaling brontekst: Asher)

Voor degenen die het gebrek aan concrete feiten hebben gevoeld, hebben we voorafgaand aan deze sessie een rapport van 108 pagina’s aan elk EP-lid gestuurd. Lees het alstublieft.

Ik denk dat ik de puzzel van Verhofstadt’s gevoelens over ons heb opgelost – het is jammer dat hij hier niet is. Het lijkt mij, mijnheer Verhofstadt, dat u ons conservatieve christenen meer haat dan dat u van Europa houdt. En tegen die Hongaren die tegen hun eigen vaderland stemmen, kan ik alleen maar zeggen dat het jullie probleem is dat jullie me meer haten dan dat jullie van je land houden.

Wat de corruptie betreft, heb ik het volgende te zeggen aan mijn collega, de heer Bullmann. Alle offertes in Hongarije zijn openbaar en elk Europees bedrijf is vrij om een ​​aanvraag in te dienen. In Hongarije is de verhouding van de offertes met één enkele aanvrager 26 procent, vergeleken met het EU-gemiddelde van 24 procent; we moeten in dit opzicht nog een beetje verbeteren. Het percentage onderzoeken dat in Hongarije is gestart op basis van mededelingen van de Commissie is 47 procent, vergeleken met een EU-gemiddelde van 42 procent, wat betekent dat we het wat beter doen op dit punt. Overigens hebben wij het Commissievoorstel met inbegrip van nultolerantie overgenomen – genoemd door de heer Timmermans – dat we in juni hebben ontvangen.

Met betrekking tot de CEU [de door George Soros gesponsorde Central European University in Boedapest – vert.] vergist de heer Weber zich. Als hij naar de regelgeving van Beieren kijkt, zal hij zien dat ze strenger zijn dan die van Hongarije. U gebruikt een dubbele standaard – ongeacht het feit dat we tot dezelfde partijfamilie behoren. Verder zou ik u willen vragen om een ​​kijkje te nemen op de CEU-website. Voordat ik hier vandaag kwam, deed ik precies dat, en ik las de volgende gedachten daar op die website, die ik nu zal citeren. Dit is wat je daar kunt lezen. “CEU zal onder alle omstandigheden doorgaan met haar activiteiten”, schrijft de universiteit zelf. “Momenteel ingeschreven studenten en studenten die zich inschrijven in 2018 zullen hun studie in Boedapest kunnen afmaken”, schrijft de universiteit zelf. “Alle accreditaties van de universiteit blijven ongewijzigd”, schrijft de universiteit zelf. En het verklaart ook het volgende: “Boedapest is een gastvrije stad, we wachten op je; kom eens kijken. ”

Wat extremistische partijen betreft, is de strijd tegen migratie geen partijpolitieke kwestie. Ik ben bereid om samen te werken met alle regeringen die de grenzen van de EU willen verdedigen en ik neem mijn hoed af voor de dappere Italianen.

Met betrekking tot antisemitisme wil ik duidelijk maken dat het antisemitisme in Centraal-Europa afneemt, maar in West-Europa neemt het toe. Het centrum van modern antisemitisme is inderdaad Brussel, omdat het van daaruit anti-Israëlische organisaties ondersteunt. Focus hier alsjeblieft op in de toekomst. En wij waren het niet die kransen legden bij het standbeeld van Marx, de vader van het moderne anti-markt antisemitisme.

En tot slot, dames en heren, ik ben lid van de Europese Volkspartij. Ik kan zien dat we in de problemen zitten en dat we zwak zijn. Wij, de leden van de Europese Volkspartij, zijn niet sterk genoeg om ons eigen pad te volgen. Voor mij lijkt het erop dat we zwak zijn en dat wij, de leden van de Europese Volkspartij, dansen op het ritme van de socialisten en de liberalen. Voor de toekomst zou ik willen dat wij dit kunnen veranderen. Wat betreft degenen die beweren dat het rapport niet op Hongarije is gericht, stel ik voor dat u de titel leest: het is niet de Hongaarse regering die ze willen aanklagen, maar Hongarije.

Bedankt voor uw aandacht.

 

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
5 jaren geleden

Het verslag waaruit zou moeten blijken dat Hongarije “de eigen democratie om zeep zou helpen” is opgemaakt door EU-figuurtjes, w.o. mevr. Sargentini van Groen Links (!!), die nog nóóit en in Hongarije waren !
Hongarije dat járenlang gebukt ging onder de heerschappij van Rusland zal zich nóóit “overgeven” aan de dictatuur van de EU !
Hadden wij maar een figuur in de “regering” met evenveel lef in z’n hele lijf als de heer Orbán in z’n pink !
Orbán = een premier naar m’n hart en op democratische wijze verkozen door het Hongaarse volk, maar het zal o.a. Zuipschuit Juncker vermoedelijk niet aanstaan dat Orbán zélf bepaalt hoe én wat z’n land doet met o.a. “vluchtelingen” en zich niet de wet laat voorschrijven door een doorlopend bezopen Juncker + vazallen.
Ik heb bewondering voor Orbán !!!

Wim Thibaudier
Wim Thibaudier
5 jaren geleden

Orban heeft gelijk. De EU moet zich bezig houden met samenwerken maar niet met de binnenlandse aangelegenheden van een Land. Je moet zelf kunnen bepalen wie je het land in laat

Frans
Frans
5 jaren geleden

Waar het op neer komt is dat salon socialist en eurofiel Soros de media opgekocht heeft met de intentie de Hongaren, naar West Europees voorbeeld, middels een propaganda offensief eventjes politiek correct te gaan indoctrineren.
Dat is feitelijk een directe aanval op de democratie, en daar heeft de Hongaarse overheid, onder leiding van Orban, geheel terecht een stokje voor gestoken.
En nu escaleert de EU het conflict, omdat de Hongaren hen voor de tweede maal de pas hebben afgesneden.
Al doende laat de EU zich natuurlijk aardig in de ondemocratische kaarten kijken.
Word wakker Europa…

rico
rico
5 jaren geleden

Een man die voor zijn overtuiging vecht en zijn standpunten verdedigd, hadden wij maar zo iemand. Als hier iemand van rechts voor zijn mening uitkomt en links is het er niet mee eens zakken ze gelijk door knieën en dat moet ons dan in het buitenland vertegenwoordigen.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

Gelukkig is Judith Sargentini wel enorm in haar nopjes met de fantastisch democratische en corruptieloze EU-partners Oekraine en Turkije.

Frans
Frans
5 jaren geleden

Op momenten als dit kun je heel blij zijn dat de EU dat eigen leger waar ze al jarenlang om zeuren nog niet heeft.

Bennie
Bennie
5 jaren geleden

Hier word ik echt blij van!!!
Een man die staat voor zijn overtuigingen en het Hongaarse volk.
Een man die zijn volk kent en zo naar buiten treed.
Geweldig!!!

marjo012
marjo012
5 jaren geleden

Heel typerend voor de EU een land te beschuldigen dat ze niet democratisch zijn terwijl hun juist een club in Brussel zijn die helemaal niets met democratie hebben. Een ieder die in Brussel zit is niet gekozen door de burgers in Europa maar hebben zich zelf op ondemocratische wijze op hun zetels gezet, dus niet legaal. Uitgerekend zo n tante van Groenlinks een partij die bloed aan de handen heeft ( moord op Pim Fortuin) denkt in Brussel de lakens uit te kunnen delen wie wel en niet democratisch is. Hoe lang blijven de burgers in de EU nog dom en laten dit over zich heen komen door die club uit Brussel. Meer landen die nu slaaf van Brussel zijn zouden moeten zeggen en nu is het genoeg, we stoppen ermee. Die gasten in Brussel hebben lang genoeg op de centen van de burgers uit Europa geteerd.Wat ze doen is nog meer islamitische import Europa binnen sluizen en de burgers in Europa straks de nieuwe slaven van de islam gaan worden, dat is waar hun voor zitten in het EU parlement, en Europa in korte tijd tot islam staat veranderd hebben. Maar wie gaat ze stoppen die dictators in Brussel die de Europese burgers kapot maken.Het wordt tijd dat de EU snel verdwijnen gaat zodat de burgers in de EU hun samen met hun begeerde import de woestijn in jagen kunnen.

mr Lee
5 jaren geleden

we moeten overal de mensen overtuigen dat deze migratie een bewuste islamitische kolonisatie van ons continent is. Een gigantische bedreiging voor onze toekomst.

trackback

[…] al aangekondigd op Twitter, is het over en uit tussen mij en de EU. Na de strafexpeditie georganiseerd door het Europees Parlement tegen lidstaat Hongarije, gebaseerd op een rapport vol […]

trackback

[…] al aangekondigd op Twitter, is het over en uit tussen mij en de EU. Na de strafexpeditie georganiseerd door het Europees Parlement tegen lidstaat Hongarije, gebaseerd op een rapport vol […]

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

Ik zeg vooraf dat ik me niet in de Hongaarse problematiek heb verdiept, maar ik neem er wel kennis van via de media. Die zijn over het algemeen gekleurd. Toch zie ik weinig aanwijzingen dat de Hongaarse democratie bergafwaarts gaat. Soros is geen lieverdje. Hij heeft miljarden verdiend door te speculeren tegen de Britse Pond. Overigens had een blinde kip kunnen zien dat Soros gelijk had, typisch gevalletje van wensdenken van de britse overheid. Dat Soros prinses Mabel in zijn gelederen heeft is eveneens geen goed teken. Brussel neemt onder invloed van vooral Merkel veel beslissingen die tegen het belang en de wil van veel Europeanen ingaat. Ik lees net dat ook de Dalai Lama van mening is dat Europa voldoende migranten tijdelijk onderdak heeft geboden. Wie denken Soros, Mabel, Merkel, Juncker, Verhofstadt en Sargentini dat ze zijn? Weg met de jaknikkers van het EU parlement. Hup Orban. Leve de vrije natiestaat. Leve de juiste samenwerking tussen natiestaten. Leve de echte, levende democratie.

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x