De Weekend Leestips: Van Elon Musk tot Vladimir Poetin

Lezenswaardige artikelen uit binnen- en buitenland

OpinieZ, De Weekend Leestips, Oekraïne, Elon Musk, Duitsland, China, Poetin

Welkom bij De Weekend Leestips van 16 en 17 april 2022 met een uitgebreide serie lezenswaardige achtergrondartikelen over Elon Musk, Twitter en de strijd tegen censuur; de ondemocratische kant van de media; het nihilisme van links; de strijd om de Donbas zal landurig en bloedig zijn; terwijl Oekraïne brandt voert het Westen een proxy-oorlog; het morele failliet van de Duitse elite; China in Europa; Chinese kernwapens; hoe Rusland dankzij Biden miljarden verdient en meer…

 

Elon Musk

Wie is Elon Musk, hoe werd hij de rijkste man op aarde, wat wil hij met Twitter en wie zijn zijn belangrijkste tegenstanders? Lees het uitgebreide overzicht in de VS-editie van The Daily Mail:

 

Democratie sterft in duisternis

Toen Donald Trump president werd, voegde de Washington Post een ondertitel voor de krant toe:

Democratie sterft in duisternis.

Zoals de Post en andere mainstream media hebben aangetoond, is dat inderdaad zo gegaan – maar de duisternis waarin het is gestorven, is door henzelf veroorzaakt.

 

Het Nihilisme van Links

De afgelopen veertien maanden hebben een van de zeldzame gelegenheden in de recente Amerikaanse geschiedenis geboden waarin hard links alle hefbomen van de federale overheid heeft bediend. Het presidentschap, het Huis van Afgevaardigden, de Senaat en de permanente bureaucratische staat zijn allemaal in progressieve handen. En het resultaat is een ramp, die Amerikanen verenigt in hun afkeer van elites wier gekke ideeën het weefsel van het land verscheuren.

Een sublieme analyse en glashelder tijdsbeeld van Victor Davis Hanson.

 

De strijd om de Donbas zal langdurig en bloedig zijn

Er komen geen vredesakkoorden, geen staakt-het-vuren en geen overgaven in Oekraïne. De komende twee maanden zullen wat Amerikaanse defensiefunctionarissen “een messengevecht” hebben genoemd in het gebied dat het Oekraïense leger “The Joint Forces Operation” (JFO) noemt. We kennen deze regio beter als Donbas.

 

Carthago in de Donbas

Kan Rusland het Oekraïense leger vernietigen in een Carthago-achtige vernietigingsslag? Volgens nieuwsmedia is de voorbereiding van de artillerie in het oosten al begonnen. Maar hoewel er aanzienlijke speculaties in de media zijn dat Poetin een beslissende overwinning nastreeft voor 9 mei, de Russische feestdag voor de Overwinning van de Tweede Wereldoorlog, kan die timing onrealistisch zijn. Russische commandanten die zich voorbereiden op de aanval worden geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen op het gebied van klimaat en mankracht.

 

Terwijl Oekraïne brandt, vecht het Westen een proxy-oorlog met een laag risico

Terwijl Oekraïense troepen vechten tegen hun destructieve en brutale indringers met een moed en vaardigheid die het respect van de wereld hebben afgedwongen, lopen westerse hoofdsteden voorzichtig op een zeer, zeer dun koord. Aan de ene kant hebben ze Kiev politieke, diplomatieke, financiële en informatiesteun geboden, terwijl ze Moskou aanvallen op diplomatiek, economisch en mediagebied. Aan de andere kant hebben westerse leiders militaire steun uitgesloten, geweigerd een no-fly zone in te stellen en hun wapentoevoer grotendeels beperkt tot lichte infanteriewapens. Of de diameter van de wapenpijpleiding kan worden uitgebreid, is de cruciale vraag, nu beide partijen zich opmaken voor wat een beslissende botsing in het oosten van Oekraïne van zware eenheden in de stijl van de Tweede Wereldoorlog lijkt te worden.

 

Het morele failliet van de Duitse elite

Een groeiend aantal commentatoren in Duitsland en elders zegt dat Angela Merkels jarenlange eerbied voor Poetin zijn invasie van Oekraïne mogelijk maakte, en sommigen beschuldigen Duitsland er zelfs van medeplichtig te zijn aan de oorlog. De verantwoordelijkheid voor het mislukte Rusland-beleid van Duitsland gaat veel verder dan Merkel: de Duitse president Frank-Walter Steinmeier en een grote dwarsdoorsnede van de Duitse zaken-, media- en politieke elite hebben het pro-Russische (evenals pro-China en pro-Iran!) beleid gesteund en blijven het ondersteunen. Beleid dat democratie, mensenrechten en de rechtsstaat opoffert op het altaar van financieel gewin. Sommige commentatoren maken zich zorgen dat het pro-Russische beleid van Duitsland moeilijk terug te draaien zal zijn in het post-Merkel-tijdperk, omdat het is ingebakken in het wereldbeeld van een hele generatie hedendaagse Duitse leiders.

 

China in Europa

Chinese Y-20-transporten leverden naar verluidt wapens aan Servië, maar dienden ook als een demonstratie van het groeiende wereldwijde bereik van China.

 

China fabriceert in razend tempo kernwapens

In de afgelopen maanden heeft China zijn nucleaire arsenaal in een onverwacht tempo opgebouwd, waarschijnlijk met het doel een Amerikaanse interventie af te schrikken in het geval van een invasie van Taiwan.

 

Hoe Rusland miljarden kan verdienen aan Bidens Iran-deal

Vorige maand dwong Rusland een pauze af in de Iran-deal gesprekken in Wenen om de bescherming van zijn financiële belangen te waarborgen. Moskou wil verschillende civiele nucleaire projecten in Iran hervatten die het eerder uitvoerde onder het JCPOA, zoals een contract van $ 10 miljard voor Rusland om twee extra reactoreenheden te bouwen in de kerncentrale van Bushehr. Het Kremlin wil ook een schuld van 500 miljoen dollar terugverdienen voor werk uit het verleden. Meer in het algemeen wil Rusland voorkomen dat het tegen westerse sancties aanloopt voor dergelijk nucleair werk in Iran.

 

Biden en Poetin zijn samen in zaken, dankzij de Iran-deal

Wanneer de Iran-deal wordt geformaliseerd, zal Iran een Russische nucleaire klant zijn. Het door de Russische staat gecontroleerde energiebedrijf Rosatom en ten minste vier van zijn belangrijkste dochterondernemingen zullen ontheffingen van sancties ontvangen om nucleaire projecten in Iran ter waarde van meer dan $ 10 miljard af te ronden. Iran zal ook wapens van Moskou kopen ter waarde van miljarden dollars meer. Door de sancties tegen Iraanse banken te verlichten, biedt het herstelde JCPOA Poetin financiële kanalen die onkwetsbaar zijn voor Amerikaanse financiële maatregelen. Dus als Poetin niet gaat lijden onder de sancties die Biden tegen Oekraïne heeft opgelegd, wie dan wel? Amerikanen en Europeanen natuurlijk – en ook Oekraïners, die Poetin zal blijven doden met de wapens die hij verwerft met zijn Iraanse nucleaire meevaller.

 

Het OpinieZ-team wenst u veel leesplezier en een ontspannen weekend!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
5 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“De verantwoordelijkheid voor het mislukte Rusland-beleid van Duitsland gaat veel verder dan Merkel: de Duitse president Frank-Walter Steinmeier en een grote dwarsdoorsnede van de Duitse zaken-, media- en politieke elite hebben het pro-Russische (evenals pro-China en pro-Iran!) beleid gesteund en blijven het ondersteunen. Beleid dat democratie, mensenrechten en de rechtsstaat opoffert op het altaar van financieel gewin.”

We hebben genoeg te stellen met onze eigen democratie, mensenrechten en rechtsstaat: >80% van alle wetgeving komt uit Brussel, grondrechten zijn met de voeten getreden gedurende covid en de rechtsstaat is veranderd in een rechtenstaat, of herverdelingsstaat, waar iedereen op kosten van een ander probeert te leven. Het vingerwapperen naar andere landen is wat ongepast.

Verder, en ik weet dat dit heel moeilijk is voor Atlantici, de kern van het buitenlandse beleid van eerst de Britten en tegenwoordig de Amerikanen is voorkomen dat groter Rusland en groter Duitsland bij elkaar komen. Het maakt niet uit hoe vaak je Poetin boeh roept, of Poetin Hitler roept, het Westen graaft hier zijn eigen graf en staat inmiddels al behoorlijk geïsoleerd in de wereld omdat niemand de EU en de VS wil steunen. Afrika niet, Azië niet, en Zuid-Amerika niet. Wat doen die Amerikanen daar nu eigenlijk sinds 2014? Wat is er te winnen voor hen?

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Youp
H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Inderdaad Youp, in Nederland bezitten wij toch ook gewoon een gebundeld Rutte Kartel, anders denkenden worden gedemoniseerd en of opgesloten, een eventuele misstap van zo’n andersdenkenden, wordt op de voorpagina van de media uitgebreid gewappied, terwijl bv zo’n D’66 figuur uit de wind wordt gehouden.
De voorzitter van dit Rutte Kartel, is niets meer of minder, dan een van de loopjongens van Klaus Schwab (WEF).
De bevolking van Nederland is voor hun beide ballast.

De democratie in Nederland is al jaren verdwenen, een noodwet is binnen één dag geregeld.
Ja toch Rutte jij praat niet MET ONS, jij praat OVER ONS.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De zwakke opstelling van het Westen om niemand boos te maken heeft niets goeds opgebracht. Door de slappe houding van de politiek denkt iedereen alles zich te mogen veroorloven. En dat gebeurt ook. En wij kijken naar en laten het toe. De relatieve rust kan dodelijk zijn.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Volgens mij is het de zwakke opstelling van de EU. De USA hebben hun eigen opstelling op de wereldpolitiek.
De EU is stelt zich hier zwak op door de boodschappen jongen van de USA te spelen.
Wij hadden anders moeten reageren op de inval van de Russen in Oekraïne, maar we zijn er ingeluisd door de sanctie politiek van Biden waarmee we onszelf in de voeten schieten.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik ben nog steeds van mening dat de westerse landen zich hier uit hadden moeten houden, behoudens opvang en hulp direct bedreigde mensen.
Wie kent nog de toespraak van Rutte over het associatieverdrag? Waar NL tegen stemde, maar hij het alsnog doordrukte? Wat beloofde hij?
O.a. geen militaire hulp, geen opstapje naar EU, geen vrij reizen, enz.
Weer zijn we belazerd, en, erger nog, de mensen in Oekraïne.
Omdat de USA hun proxy oorlog door Oekraïners op Oekraïens grondgebied laat uitvechten.
De handpopregering in K..v moet zorgen dat de B…n corruptie toegedekt blijft.
Het opvoeren van wapentuig naar de oorlog laat deze steeds langer duren en kost dus aan beide zijden onnodig veel mensenlevens.
Om het niet eens te hebben over de gevolgen voor het gehele westen.
De Navo moet m.i. ophouden met verdere uitbreiding tegen afspraken in, dat was de aanzet tot deze oorlog. En wat doet men? Nog meer oostlanden erbij. Vragen om escalatie dus.
Niets tegen Finland en zo, maar als die zich bij de navo willen aansluiten, moet men stille diplomatie bedrijven met Rusland (garanties) om dit zonder escalatie te bereiken.

5
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x