Plan SGP: de preciezen worden rekkelijker

Geheel in stijl lanceerde de Staatkundig Gereformeerde Partij gisteren het verkiezingsplan in de Haagse Waalse Kerk. De partij bezet met doorgewinterde mannenbroeders drie zetels in de huidige Tweede Kamer en hoopt volgend jaar daar een vierde zetel aan toe te voegen. Maar dit alleen als God het wil, getuige het Deo Volente op p.7.

Het plan
Doorgaans besluit de SGP-leiding zelf over het verkiezingsplan. Dit jaar echter heeft de partij besloten om het plan voor te leggen aan de leden. Vandaar dat dit plan officieel het allereerste concept verkiezingsplan is. De partij gaat tijdens de komende periode haar 100-jarig bestaan in de Kamer meemaken (1918-2018) en is daarmee de oudste politieke partij in het parlement. Het plan heet “Stem voor het leven” en bestaat uit 81 pagina’s. Er zijn 27 hoofdstukken, niet geheel toevallig net zoveel als het aantal boeken in het Nieuwe Testament.

De laatste opmerking over het uiterlijk van het plan is voor fijnproevers. Op de voorkant staat een foto van een gelukkig gezin: man, vrouw en dochtertje. Geheel in tegenstelling tot wat gebruikelijk is in de Gereformeerde Gezindte heeft de vrouw een rok aan tot boven de knie, een non-issue voor 95% van de Nederlanders, maar iets dat in de achterban nog steeds gevoelig ligt.

Kwetsbaar leven
Het plan is verdeeld in drie delen. Het eerste deel gaat over kwetsbaar leven. In deze hoofdstukken komen de principiële vraagstukken (abortus, euthanasie) aan de orde. Zo is elke abortus er één te veel, het babyhartje kan je immers na 5 weken al horen (p.9) en blijft de hulp bij zelfdoding verboden (p.10). De gemoedsbezwaarden tegen verzekeringen blijven erkend (p.14) en ambtenaren die een homohuwelijk weigeren te sluiten hebben daartoe het volste recht (p.19). Het is opvallend dat de SGP de waarde van het klassieke gezin van vader, moeder en kinderen wil vastleggen in de grondwet (p.19).

Werppremie
De SGP vindt dat er te weinig babies worden geboren in Nederland. Daarom stelt de partij voor om een zogenaamde werppremie te gaan verstrekken van 1000 euro voor het eerste kind (p.21). Hier kan bijvoorbeeld een kinderwagen van worden gekocht. Ook gaat de kinderbijslag omhoog met 50 euro per kind per jaar (p.21). Maar de SGP gaat verder. Zo moeten er positieve media-acties komen om te onderstrepen hoe mooi het huwelijk is (p.20). Gezien het feit dat in de achterban van de SGP er nogal veel huisvrouwen zijn, wil de SGP de belastingnadelen voor gezinnen met een enkel inkomen wegwerken (p.20). Tot slot moet porno verdwijnen uit de benzinestations (p.23).

Regeringsdeelname
In het eerste deel valt het op dat de formulering van de standpunten zorgvuldig is. Zo wordt bij geen enkel standpunt principieel stelling gekozen. Er zijn dus technisch geen echte breekpunten meer. Zo wordt er wel gesteld dat de abortuswet moeten worden ingetrokken, maar in de standpunten eronder staan slechts aanpassingen van het bestaande beleid. Mocht de SGP nodig zijn voor de vorming van een kabinet, dan volstaat een aanpassing van de wet, maar hoeft niet de hele wet van tafel, iets dat voor andere partijen een breekpunt zou zijn.

Veiligheid
Het tweede deel van het programma gaat over veilig leven. Dit deel bestaat uit 25 pagina’s over thema’s als defensie, justitie, immigratie, maar ook binnenland bestuur. Zo moet de Koning weer bij de kabinetformatie worden betrokken (p.27). In dit hoofdstuk wordt vooral de portemonnee getrokken. Zo moeten er miljarden meer naar Defensie, onder andere om meer JSFs aan te schaffen (p.40) en het aantal onderzeeboten moet worden uitgebreid van vier naar zes (p. 40). Ook moeten er 1500 extra wijkagenten bijkomen en nog eens 3500 naar gelang de behoefte (p. 32). Dit kost al snel 500 miljoen euro.

Immigratie
Bij het thema immigratie valt opnieuw het gebrek aan echt principe op. In essentie wil de SGP vluchtelingen wel helpen, maar het liefst in de regio (p.36). Een generaal pardon (p.36) is niet wenselijk, maar er wordt geen harde uitspraak gedaan of de SGP er tegen is. De partij is wel heel duidelijk over de Islam: “binnen de islam blijken haat en geweld welig te tieren”. Daarom moeten haatimams het zwijgen worden opgelegd, gebedsoproepen vanaf de moskee worden tegengegaan en gezichtsbedekkende kleding wordt verboden in de zorg, het onderwijs en in het openbaar vervoer (p.38). Vooral dit laatste is een stevige uitspraak: geen hoofddoek meer in de trein als het aan de SGP ligt.

Holocaust-onderwijs
De SGP staat schouder aan schouder met de Joodse gemeenschap. Zo wil men verplicht Holocaust- onderwijs gaan geven tijdens de inburgering en wordt er geen subsidie meer verstrekt aan antisemitische Palestijnse schoolboekproducenten (p.38). Er wordt daarnaast nog een speciaal kopje gewijd aan Israël, waarbij er wordt gewaarschuwd voor het demoniseren van de Joodse staat. Ook is de christenvervolging wereldwijd een thema, zo moet er een speciale rapporteur komen voor geloofsvervolgden binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken (p.43).

Samen leven
Het derde deel van het plan bestaat uit 30 pagina’s over werkgelegenheid, economie, wonen, ruimte en energie. Dit deel is overduidelijk het minste. De standpunten zijn erg abstract. Zo krijgen werkgevers extra ruimte voor het sluiten van meerjarige tijdelijke arbeidsovereenkomsten (p.51), maar het is onduidelijk hoeveel tijd dit beslaat. Bij het hoofdstuk over de pensioenen, wordt niet duidelijk welke pensioenleeftijd de SGP bepleit (p.53). Het plan gaat erg wiebelen als het over het onderwijs gaat. Zo wordt er gevraagd het onderwijsprogramma niet om de haverklap te wijzigen (p.54), om te vervolgen met zo’n 20 standpunten wat er allemaal veranderd moet worden. Ook krijg iedere school in 2018 een gratis Statenbijbel omdat deze dan 400 jaar bestaat (p.55).

Links-liberaal
Op sommige standpunten is de SGP zelfs links-liberaal te noemen. Zo wil de partij de prestatieafspraken in het onderzoek afschaffen (p.57) en wil men het bedrijfsleven ondersteunen met exportfinanciering (p.60). Bouwregels moeten soepeler (p.60) en er mag geen reclame meer op de publieke omroep (p.58). Ook is er een uitgebreide aandacht voor de primaire sector. De minister van Landbouw moet minimaal één week per jaar op een boerderij werken (p.62) en de rode diesel moet terugkomen (p.62). Het knutselen met de genen van dieren moet verboden blijven, want dieren behoren tot God’s schepping: we mogen ze wel gebruiken, maar niet misbruiken (p.63).

Financiën
Traditioneel is de SGP een partij met een grote begrotingsdiscipline. In dit plan worden echter de teugels gevierd. Van de zes financiële gevolgen van het verkiezingsprogramma die worden gepresenteerd kosten er vier veel geld (o.a. defensie), is er één neutraal (herverdeling welvaart) en levert er één minimaal geld op (belasting op niet-duurzaam gedrag). Per saldo zijn de ombuigingen volgens mijn inschatting dus 6 miljard negatief per jaar, de wens om te beginnen met het aflossen van de staatsschuld (p.67) zit er dus niet in.

EU(ro)
Het allerlaatste hoofdstuk over de EU(ro) is zeer lezenswaardig en geeft duidelijk aan waar de partij staat op dit thema. De SGP wil de EU hervormen en teruggaan naar een soort EEG-model. Er moeten verschillende vormen van samenwerking komen, de Europese Commissie moet regisserend worden in plaats van inhoudelijk sturend (p.80), Nederland strijkt de Europese vlag op alle overheidsgebouwen en Griekenland gaat uit de Euro, of Nederland gaat onderzoeken hoe we uit kunnen treden (p. 81). Erg duidelijk en praktisch.

Afgerond
Tijdens de huidige kabinetsperiode werd Lilian Janse op 26 augustus 2013 de eerste vrouwelijke lokale lijsttrekker van een SGP lijst. Ook kunnen velen zich het sterke optreden (mei 2015) van fractieleider Kees van der Staaij bij De Wereld Draait Door herinneren over vreemdgaan, waarin hij Prem op zijn nummer zette.

Naast deze voorbeelden onderstreept dit verkiezingsplan de trend die binnen de SGP gaande is. De scherpe kantjes van de principes worden langzaam afgevijld en daarmee krijgt de partij een groter kiezerspotentieel. Waar de SGP voorheen duidelijk in de conservatief rechtse hoek zat, worden er nu voorzichtig stapjes buiten dit domein gezet. Het blijft een grote uitdaging voor van der Staaij om de achterban te verbinden met de rest van parlementair Nederland. Maar na bijna 100 jaar actieve deelname in de Tweede Kamer lonkt ook de macht. Vandaar dat de preciezen in de partij opschuiven naar het rekkelijke midden.

Mijn analyses van de andere verkiezingsprogramma’s kan je hier lezen:

GroenLinks
D66
50Plus
PVV
VVD
CDA
SP
CU
PvdA
VNL
Partij vd Dieren

Foto: rd.nl

===============================================================
Foto: Kees van der Staaij by Apdency is licensed under CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication
===============================================================

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] D66,  DENK, Forum voor Democratie, Geenpeil, Groenlinks, Partij voor de Dieren, PvdA, PVV, SGP, SP, VNL en de VVD. Nieuwe Wegen en Artikel 1 zijn niet meegenomen omdat ze geen […]