50Plus: onverantwoord goed voor ouderen

“We pakken ze terug!”. Zo begint het concept-verkiezingsprogramma van 50Plus dat afgelopen maandag is uitgekomen. 50plus kaapte alle media-aandacht weg van D66 door als eerste politieke partij haar programma te lanceren. De titel: Omdat ouderen het niet meer pikken. Een bericht dat goed resoneert met de doelgroep.

Volgens politiek leider Henk Krol zijn de ouderen ongenadig hard aangepakt door de VVD, PvdA, Groenlinks, Christenunie en D66, oftewel door “de gevestigde orde”.

Rode draad
De rode draad van het verkiezingsprogramma is het herstellen van alle verworvenheden uit het verleden en het pamperen van ouderen. Belangrijkste punten hierbij zijn: de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar (kosten € 6 miljard), geen pensioenkorting, meer geld voor thuiszorgers en koopkrachtherstel. Naast deze inkomensonderwerpen is 50plus kritisch voorstander van de EU en voor deelname aan de EURO, maar voor wanbeleid en tekorten van andere landen mag Nederland opdraaien.

Top 15
Qua vluchtelingenbeleid vaart 50plus de strenge, maar rechtvaardige route: grenzen beter bewaken en economische vluchtelingen terugsturen. Tot slot staan er in de top 15 van standpunten nog trivialiteiten als “een WC in iedere trein“, wijkagenten terug in de wijk en de afschaffing van erfbelastingen. Belangrijke punten als je een zwakke blaas hebt, maar treurig om terug te lezen in een opsomming van politieke prioriteiten.

De hele top 15 ademt visieloosheid, conservatisme en een gebrek aan creativiteit. Wel heeft 50plus aan de weg getimmerd met bredere plannen inzake onderwijs, leefbaarheid en krimpgebieden dan in 2012. De partij is licht opgeschoven naar rechts ten opzichte van haar vorige verkiezingsprogramma.

Financien
50plus wil de staatsschuld terugbrengen naar 60% van het Bruto Nationale Product. Dat betekent met 2% economische groei en een huidige staatsschuld van rond de 65% dat er de komende jaren flink moet worden afgelost. Voorlopig groeit door het overheidstekort (€ 10 miljard) de staatsschuld nog harder dan de groei van het BNP, dus er zal een ombuiging moeten plaatsvinden van rond de 30 miljard. Gezien het verkiezingsplan dat eigenlijk vooral focust op cadeaus uitdelen aan ouderen (AOW, erfbelasting, zorg, voordelig reizen in het openbaar vervoer) is dit onmogelijk.

Een wrang besparingsvoorstel waarvan de impact nu onbekend is, is het mogelijk willen maken van de euthanasiepil. Wanneer het CBP het verkiezingsplan van 50plus gaat doorrekenen, zal blijken dat de financiele haalbaarheid zeer laag is. Er zal nog veel dekking moeten worden gevonden, om niet te eindigen met € 20 miljard overheidstekort per jaar en dus een toename van de staatsschuld.

Charmant, maar onverantwoord
Wat mensen ook vinden van 50plus, het is een partij met een helder doel: ouderen helpen. Sommige ouderen zijn rijk – gaan 6 keer op vakantie per jaar -, maar er is ook een grote groep die het moeilijk heeft. Hoewel volgens recente CBS-gegevens de 65+-ers als totaalgroep er tijdens de crisisjaren er het meest op vooruit zijn gegaan, schreeuwt de gemiddelde oudere moord en brand.

Strikt focussen op ouderen in de maatschappij is weinig verantwoord en verdient dan ook geen regeringsverantwoordelijkheid. Het kabinet gaat over de totale maatschappij. Er zijn namelijk ook arme jongeren. Om nog maar niet te spreken van de hardwerkende eenverdieners met kinderen. Kijken langs de as van inkomensgroep in plaats van leeftijd is maatschappelijk verantwoordelijker en levert nog grotere electoralere mogelijkheden. Maar Henk is Henk en 50plus is voor de 50-plussers.

Advies
50plus heeft veel oudere leden met veel tijd en ervaring. Ze hebben bewezen dat ze nog vitaal zijn door als eerste hun verkiezingsprogramma te lanceren. Mijn advies aan de partij voor de volgende keer is: steek wat meer tijd in het zorgen voor de financiële haalbaarheid van je plannen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] ook mijn analyses van andere verkiezingsprogramma’s: GroenLinks D66 50Plus PVV […]

trackback

[…] analyses van andere verkiezingsplannen kan je hier lezen: GroenLinks D66 50Plus PVV VVD […]

trackback

[…] analyses van andere verkiezingsplannen kan je hier lezen: GroenLinks D66 50Plus PVV VVD CDA […]

trackback

[…] per partij een analyse geschreven. Deze partijen doen nu ook weer mee. Het gaat om de analyses van 50plus, CDA, ChristenUnie, D66,  DENK, Forum voor Democratie, Geenpeil, Groenlinks, Partij voor de […]