Verkiezingsprogram PVV: te kort door de bocht

Zoals kon worden verwacht lanceerde de PVV haar concept-verkiezingsprogramma online. Opeens was daar een Facebook-post van Geert Wilders met de one-pager, getiteld “Nederland weer van ons”.

Origineel
De standpunten van de PVV zijn verre van nieuw en in lijn met de verwachtingen. Maar in plaats van 21 pagina’s vol te schrijven met allerlei mooie zinnen, heeft de PVV nu besloten om alles voorlopig op één pagina te zetten, inclusief de financiële verantwoording. De aanpak is origineel en slim (weinig mensen lezen de verkiezingsplannen), maar daardoor op punten wat kort door de bocht. Samengevat: in plaats van de hele wereld te financieren, wil de PVV geld uitgeven aan de gewone Nederlander. Het belangrijkste punt is Nederland te de-islamiseren, uit de EU te stappen en directe democratie in te voeren. Net als het 50plus-programma wil ook de PVV de AOW-leeftijd weer op 65 jaar zetten.

Spagaat
Wat ontbreekt is de manier waarop de verschillende doelstellingen moeten worden bereikt. En daarmee wordt gelijk de electorale spagaat van de PVV duidelijk. De belangrijkste groep stemmers wil gewoon recht-voor-zijn-raap statements, zonder al te veel toelichting. De groep kiezers die sympathiseert met de PVV, maar (nog) niet op die partij durft te stemmen is de groep die weliswaar gelooft in de kijkrichting, maar niet denkt dat deze zaken ook gerealiseerd kunnen worden.

Om deze groep over de streep te trekken is substantie nodig en intelligentie op politiek gebied. Niet alleen maar gelijk willen hebben, maar ook gelijk krijgen. Daardoor zou echter ook de recht toe, recht aan aanpak verwateren, waardoor Geert Wilders groot is geworden. Dit wordt bijvoorbeeld duidelijk in standpunt 1: “het preventief opsluiten van radicale moslims”. We leven vooralsnog in een rechtsstaat waarbij preventief opsluiten niet tot de mogelijkheden behoort. Het zou interessant zijn om aangegeven te krijgen hoe dit standpunt op een wettelijke manier gerealiseerd kan worden.

EU
Een ander voorbeeld is “Nederland weer onafhankelijk: uit de EU”. Hoe gaan we dit in de praktijk doen? Opvallend punt is overigens dat de euro niet voorkomt in het verkiezingsprogramma? Zou de PVV toch voor de euro zijn? Eenzelfde probleem kent standpunt 5: “huren omlaag”. Want hoe gaat dit plaatsvinden en langs welke as?

Financiële dekking?
Vooropgesteld, het is voor de kiezer waardevol om een financiele inschatting te hebben per standpunt. Het valt op dat de meeste standpunten geld kosten, maar de totale kosten komen toch op 0 uit. Dit leidt tot de conclusie dat het huidige 10 miljard grote begrotingstekort wordt doorgetrokken en de staatsschuld “onder Wilders 1” blijft toenemen met in totaal 40 miljard euro. Ook kost de verlaging van de AOW leeftijd naar 65 jaar 6 miljard in plaats van de ingeboekte 3,5 miljard. De besparingen op het de-islamiseren schijnen fors te zijn en verdienen een nadere breakdown en ook de “restgroep” besparingen ter waarde van 10 miljard lijkt te zijn gebruikt als sluitende balanspost.

Visie
Hoezeer mensen het ook oneens kunnen zijn met de PVV, niemand zal ontkennen dat Geert Wilders met zijn inhoud en aanpak een grote groep in de samenleving weet te raken. De manier van communiceren is helder en ook heeft de PVV de juiste online-aanpak om permanent vol op het nieuws te zitten. Waar langzaam steeds meer vraag naar komt, is de echte ideologische onderbouwing en maatschappijvisie van de PVV.

Side-kick
De PVV gaat niet zover dat zij de islam als religie wil verbieden, maar wel gaan de moskee en de islamitische school dicht, als het aan Wilders ligt. Er zijn allerlei noten te kraken over de islam, islamisme en de politieke islam versus de religieuze islam. Uiteraard horen dit soort bespiegelingen niet thuis in een verkiezingsprogramma. Wil de PVV echt mainstream gaan, dan zal qua uitleg op diverse beleidsterreinen toch een stap moeten worden gezet. Daarvoor komt de belezen sidekick van Geert Wilders: Martin Bosma bij uitstek in aanmerking.

Stabiliteit
Nederland mag niet het falende kabinet Rutte-1 met gedoogsteun van de PVV en de PVV-afsplitsingen vergeten. De onzekerheid omtrent inhoudelijke en partijgerelateerde onderwerpen werkt doorgaans niet goed bij de stemmer in het midden. De uitdaging voor de PVV in de komende verkiezingen zit hem dan ook niet in het krijgen van de stemmen op de rechterflank. Daar kunnen 20 zetels worden ingeboekt.

De grote uitdaging voor de partij is om ook de stemmen op centrum-rechts te krijgen. Maar daarvoor is meer nodig: serieuze substantie, een ideologische visie voor de lange termijn en een stabiele ploeg. Misschien dat dat in een definitieve versie van het verkiezingsprogramma aan de orde komt.

Leest u hier mijn analyse van het 50plus concept-verkiezingsprogramma.

Foto: PowNed.tv

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] partijen die problemen benoemen en proberen op te lossen. In het verkiezingsprogramma van 50Plus en de PVV is dit overduidelijk. Het D66-plan negeert de grote huidige problemen. Zo komt het […]