Verbied protesten bij intocht Sinterklaas!

Geen tegendemonstraties toestaan

Foto: Traditionele intocht Sinterklaas.

Het recht om te demonstreren hoort thuis in een democratische rechtstaat. Iedereen hoort dat recht te hebben, voor- en tegenstanders van welk onderwerp dan ook. Maar moeten voor- en tegenstanders ook tegen elkaar kunnen demonstreren? Ik vind van niét.

Ik ben een groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting. Wie daaraan twijfelt raad ik aan mijn recente columns op OpinieZ.com te lezen, zoals Politiek manipuleert sociale media, Gekwetst zijn is je eigen keuze en De Nashville-verklaring en de vrijheid van meningsuiting. De vrijheid van meningsuiting kan mij niet ver genoeg gaan.

Spinoza

Iedereen moet over élk onderwerp álles kunnen zeggen.

Nederlands grootste filosoof Baruch de Spinoza (1632-1677) legde daar in ons land al in de Gouden Eeuw de basis voor. Filosoferen, of nadenken, oordelen en daarover praten, is volgens Spinoza dé menselijke eigenschap die de kern vormt van wat de mens uniek maakt. Spinoza vindt dan ook dat de overheid burgers daar volop de gelegenheid voor moet geven. Omdat de gedachten en uitspraken van mensen niet te beteugelen zijn. “Zelfs de geleerdsten kunnen hun mond niet houden, laat staan het eenvoudige volk”, schrijft Spinoza. Het verbieden ervan kan de stabiliteit van de samenleving zelfs in gevaar brengen.

Recht op demonstreren

De vrijheid van meningsuiting vereist ook het recht om te protesteren en te demonstreren. Leerkrachten, boeren en bouwvakkers mogen, al dan niet met hun tractoren, op het Malieveld in Den Haag bij elkaar komen om hun meningen over salarissen en stikstof luid en duidelijk te verkondigen. En als automobilisten uiting willen geven aan hun onvrede over de beperking van de maximum snelheid naar 100 kilometer per uur mogen ze dat óók doen.

Hetzelfde geldt voor voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Ook zij mogen hun mening daarover vrij uiten en hen mag daarbij niets in de weg gelegd worden. Zolang ze hun mening geven over het onderwerp van discussie. Daar mogen ze voor of tegen zijn. Maar die vrijheid geldt niet langer als ze zich tegen elkaar gaan richten. Als tegenstanders van Zwarte Piet (of welk onderwerp dan ook) voorstanders ervan het recht ontzeggen of ontnemen om er vóór te zijn of andersom.

 

Want wanneer dát gebeurt wordt de vrijheid van de één gebruikt om de vrijheid van de ander te beperken.

Taalhandelingen

Spinoza, dé voorvechter van de vrijheid van meningsuiting avant la lettre, beperkte die vrijheid óók als de vrijheid van de één ten koste ging van die van een ander. Dat is volgens Spinoza nóóit het geval als iemand ergens een mening over geeft, zegt wat hij of zij ergens van vindt. Maar wel wanneer een mening het karakter van een taalhandeling krijgt.

Zoals die van Michael van Z. van De Grauwe Eeuw (Spinoza zou zich bij horen van deze naam in zijn graf omdraaien), die twee maanden geleden werd veroordeeld voor zijn oproep tot een aanslag op de acteur die Sinterklaas was bij de intocht vorig jaar in Dokkum. Dat is geen mening, maar een oproep tot een handeling, die de vrijheid van een ander ernstig in gevaar brengt. Dezelfde Michael van Z. werd eergisteren aangehouden wegens opruiing en bedreiging gericht tegen de Sinterklaasintocht in Apeldoorn.

Dat gebeurde ook met de Hagenaar die vorig weekend op Facebook dreigde zichzelf op te zullen blazen om zo op te komen voor het in stand houden van de Sinterklaastraditie. Ook dat is geen mening, maar een taalhandeling die de vrijheid van anderen in gevaar kan brengen.

Geen tégendemonstraties

In Den Haag werd afgelopen week een spoeddebat in de Gemeenteraad gevoerd over de vraag of er tijdens de intocht van Sinterklaas in de Residentie gedemonstreerd mag worden. De grootste partij, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, wil tijdens de intocht een verbod op álle demonstraties van voor- en tegenstanders. VVD-burgemeester ad interim Remkes ziet daar geen aanleiding toe.

 

Ik vind dat het standpunt van De Mos c.s. het meest in lijn met Spinoza is en dat Remkes de plank misslaat.

Protesten tijdens de intocht en tegenover andersdenkende demonstranten gaan vérder dan het uiten van een mening over – in dit geval – Zwarte Piet. Die protesten richten zich ook tégen de mensen die bij de intocht betrokken zijn en zéker tégen andersdenkende demonstranten. Daardoor is de kans zeer reëel dat de meningen die over en weer zullen worden geuit het karakter van taalhandelingen zullen krijgen die erop gericht zijn om de vrijheid van anderen, degenen die betrokken zijn bij de intocht en/of de andersdenkende demonstranten, te beperken, aan te tasten of erger.

Voetbalsupporters

Vergelijk het met voetbalsupporters bij een spannende derby in een stadion. Supporters van het ene én van het andere rivaliserende team moeten de gelegenheid krijgen om hun favoriete club te steunen (wat helaas in het Nederlandse betaalde voetbal niet altijd het geval is!). Maar natuurlijk moet de organisatie er alles aan doen om te voorkomen dat de beide supportersgroepen de confrontatie met elkaar opzoeken. Dat moet zo nodig zelfs door de inzet van politie worden voorkomen.

Confrontatie

Ik vind dat demonstranten niet anders behandeld hoeven te worden dan voetbalsupporters. Voor- en tegenstanders mogen allebei zonder enige beperking hun mening over het onderwerp in kwestie en public geven. De overheid mag hen daarbij niets in de weg leggen. Maar als ze de confrontatie met elkaar gaan zoeken om tegen elkaar te protesteren en te demonstreren moeten organisatoren, zo nodig met behulp van de overheid, dat verbieden en voorkomen. In het belang van de vrijheid van anderen.

Bij de aanstaande intocht van Sinterklaas kan de daad al bij het woord worden gevoegd.

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
18 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte zei ooit in begin van het Zwarte Piet gedoe, “Zwarte Piet? Die is gewoon zwart” met de uiting van enige onbegrip voor die vraag. Een leugen, want sindsdien doet de overheid alles aan om Zwarte Piet uit te bannen. Alle instanties van bovenaf gedirigeerd propageren Pieten met ongewassen gezichten en dergelijke en noemen die een Wen-Piet. Scholen met hun linkse leraren beslissen daarover. De enige die niet beslist is het volk en zoals Rutte toen ook zei, tradities zijn niets voor de politiek maar voor het volk. Dus ook weer een leugen. De politiek heeft willens en wetens dit probleem veroorzaakt omdat zij naar buiten toe niets doen maar instanties wel stiekem beïnvloeden. Over de winkeliers niet te spreken. Het gaat hier niet meer om een kinderfeest maar een cultureel maatschappelijk probleem van volwassenen over de rug van de kinderen. Er is wel een oplossing op komst maar niet een goede. Door de verdere islamisering vanuit het M.O. en Afrika zullen de christelijke tradities naar de achtergrond raken en langzaam verdwijnen. In plaats van Zwarte Piet krijgen wij hele jaar door een zwarte bevolking. De Amsterdamse kabaal op vrijdag 15 uur zal door hele Nederland luiden. Door activisten gestuurde Links Nederland gesteund door de VVD maakt het land cultureel helemaal kapot.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Nog even en we hebben het culturele erfgoed Hajji Firuz. Krijgen we de aktiegroep KOHF-

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

Joost Visser@ Geestig opgemerkt, dit is echt lachen. KOHF wordt dan meteen geliquideerd in tegenstelling tot KOZP nu, denk ik.

Azijnseikert
Azijnseikert
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Precies de afweging door de gemeenteraad van je grondwettige recht op bescherming van je persoonlijke levenssfeer ten op zichtte van het recht om je belijdenis van de daken te schreeuwen valt uit ten voordele van het laatste. Terwijl dat hele rechtsartikel in de prullenbak moet vanwege Artikel 1 van de grondwet. Waarom zouden religieuzen meer mogen dan anderen. Godsdienst is niet meer dan een constellatie van meningen. Maar mensen die een godsdienst aanhangen hebben het privilege om dit van de daken te schreeuwen. En dat is onomstotelijk discriminatie.

U.Hoekstra
U.Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Azijnseikert

Eens als de kerkklokken moeten zwijgen.Jammer maar als het averrechts werkt naar niet christenen gewoon stoppen. Ik vind het een mooi geluid wat al honderden jaren zo klinkt zijn ook weinig klachten over volgens mij. Ook is het traditie in veel dorpen om klokken te luiden als er iemand is overleden, bij een begrafenis of trouwerij. Dit gaat in dorpen altijd goed tot import stedelingen komen en hun rechten opeisen.
Een oproep van een moskee is iets heel anders. Je verstaat niet wat ze zeggen.
Vaak is het iets in de trent van allah is groot en hij heeft geen zoon. Zouden wij eens moeten roepen. God is groot en mohammed is een valse profeet. Jesse, Jetten en de helden van Denk ontploffen (excuus voor de woordkeuze niet Denk gerelateerd) van woede.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het probleem zijn burgemeesters van linkse signatuur, die “tegendemonstraties” als een middel zien om de demonstraties van andersdenkenden als “extreem rechts geweld” te framen.
Pegida is hier een mooi voorbeeld van; hun vreedzame demonstraties worden altijd verstoord door gewelddadig moslim en/of antifa tuig, waarna de Pegida leden, en niet hun gewelddadige tegenstanders, zogenaamd “voor hun eigen veiligheid” gearresteerd worden.
En op het journaal, en in de krant, heet het dan; Pegida demonstratie loopt uit op geweld, Pegida leden gearresteerd, insinuerend dat het Pegida leden waren die tot het gebruik van geweld zijn overgegaan, insinuerend dat Pegida een gewelddadig rechts extremistisch clubje is.
Gewoon ordinair “framen” dus.
En met de Sinterklaas optochten probeert men hetzelfde; er wordt gepoogd zowel het gewelddadige KOZP als de tegenstanders daarvan bij elkaar te brengen op een kinderfeest in de hoop dat daar dan gewelddadigheden uit voort komen die dan, ongeacht wat er werkelijk heeft plaatsgevonden, vervolgens als “extreem rechts geweld” te framen zijn.
De drijvende kracht achter dit alles zijn als “Burgemeester” vermomde linkse intriganten die hier, zoals in Dokkum bewezen is, straffeloos mee weg komen.
En dat allemaal om het grote publiek van het bestaan van een (fictief) “extreem rechts gevaar” te overtuigen, wat dan vervolgens gebruikt kan worden om de politieke tegenstanders te demoniseren en allerhande vrijheidsbeperkende maatregelen in te voeren.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Om het even simpel te houden: ik ben het geheel met De Mos, Spinoza, Henk Strating en Ephimenco eens. Geen protesten tijdens de intocht. https://www.trouw.nl/opinie/demonstreren-tegen-zwarte-piet-oke-maar-niet-vandaag~b441b506/ De autoriteiten moeten een uitzondering op het heilige demonstratierecht maken voor de dag van de intocht zelf. Overigens is identiteitspolitiek een doodlopende weg die de samenleving racialiseert en splijt. Dus ook #rotopKOZP.

Daniël
Daniël
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel erg eens met deze stelling. Het is zowel voor- als tegenstanders niet te doen om slechts het uiten van hun mening, maar om tegen elkaar te strijden. En dat over de hoofden van kinderen. En van ouders, en van de middenstand die er samen een mooi feest van willen maken.

Ik weet het, demonstreren is een grondrecht, maar kom op zeg, het gaat om het Sinterklaasfeest. Als je 10, 15 jaar geleden zou hebben verkondigd dat de intocht van Sinterklaas er zo uit zou zien anno 2019, met politie, arrestaties, geweld, processen, debatten in de media enz., dan zou menigeen je voor gek hebben verklaard. In mijn ogen zou demonstreren wel moeten gaan over iets wezenlijks. En toegegeven, dat is arbitrair. Maar je maakt mij niet wijs dat het uiterlijk van Zwarte Piet iemand dermate zou kunnen beperken of schaden dat het nodig is om de kinderen daar iets van te laten merken.

U.Hoekstra
U.Hoekstra
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gewoon ieder jaar intocht in Dokkum. Geen problemen met demonstranten.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

Ik vrees dat de overheid dat niet gaat laten gebeuren.
Zie hoe de blokkeerFriezen hun DNA moesten afstaan, en na een jarenlang proces alsnog flinke taakstraffen kregen. Menig verkrachter mag na een “foei-gesprek” naar huis, en hoeft géén DNA af te staan; wordt daarna ook niet meer vervolgd en krijgt dus ook geen strafblad.

Deze brave huisvaders die eenmalig en op geweldloze wijze de Dokkumse kinderen beschermden werden keihard aangepakt, en dat is ook een waarschuwing. De overheid is er heel duidelijk over dat ze aan de kant van de gewelddadige extremisten staat. De gesubsidieerde kozp-extremisten (waaronder een veroordeeld pedofiel) in die bus gingen vrijuit. Zoals altijd.

De PvdA-burgerhater van Dokkum die zowel kozp als nvu uitnodigde ging ook vrijuit. Ondanks dat ze feitelijk raciaal geweld uitlokte tijdens een kinderfeest door twee tegengestelde soorten extremisten uit te nodigen.
Dat de nvu uiteindelijk te beschaafd was om op het aanbod van de burgerhater in te gaan maakt haar uitlokking niet minder walgelijk.

U.Hoekstra
U.Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

7 blokkeerFriezen gaan in cassatie. De rechtbank legt veel te hoge straffen. Maar vergis u niet in de wilskracht van deze Friezen.
Als de bus Joure was gepasseerd stonden op nog drie plekken ploegjes klaar voor ‘verkeersremmende’ maatregelen.
Als een volk ergens achter staat is er geen houden aan.
Zelfs myn mem van 85 vond het een goede actie. Net hjir!
Vrij vertaald, niet hier.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

@U.Hoekstra,

“Als een volk ergens achter staat is er geen houden aan”.
Helemaal eens, en dat is dus de reden dat onze overheid ons volk probeert te verdelen. Divide et impera.
Door google vrij vertaald als ferdiele en regearje.

Grote delen van de Nederlandse bevolking staan achter de blokkeerFriezen. En op de Antillen kreeg kozp nog geen hondenhok vol; daar is zwarte Piet gewoon zwart en dat heeft niks met racisme te maken. Onze kinderen worden op scholen en door NPO-kinderprogramma’s echter gehersenspoeld.

Hoe denkt men in Dokkum overigens over die PvdA-burgemeester die zowel kozp als de net zo racistische nvu uitnodigde?
Die deugzeug zette de ellende in gang. Die had toch ook al lang met pek en veren de stad uitgejaagd moeten zijn?

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Demonstreren mag, maar niet tussen de kinderen.
Zo simpel.
Een gebiedsverbod is echt niet zo bijzonder; zo’n 35 jaar geleden werd dat al voortdurend gebruikt tegen Janmaat, en Pegida kampt er nog steeds voortdurend mee.

Normaal worden gebiedsverboden alleen opgelegd aan partijen die raciaal en religieus geweld afwijzen. Maar juridisch gezien kan het dus ook aan de gewelddadige black supremacists van kozp worden opgelegd.
Daarmee worden niet alleen de meest moorddadige racisten op veilige afstand gehouden; maar ook die piepkleine minderheid van mensen die hun kinderen desnoods met geweld willen beschermen tegen links racistisch geweld.

Want daar draait “rechts” geweld om; kinderen beschermen. De overheid gedoogt al jaren links geweld tijdens een kinderfeest. En pakt huisvaders die dat verhinderen keihard aan (zie uitspraken blokkeerFriezen). Logisch dat de boel 10 jaar later dusdanig escaleert dat mogelijk al bijna 0,01% van de blanken bijna half zo racistisch en gewelddadig lijkt als kozp.

En natuurlijk is dat kwalijk, maar kozp en overheid zijn daarvoor verantwoordelijk. Van kinderen blijf je af; hoe moeilijk is dat?

En ten overvloede over het door analfabete hezbollah-aanhangers “geconstateerde” racisme; op de Antillen is zwarte Piet geen probleem. Google op “Yegada Sanikolas” en je vindt duizenden filmpjes.

.

Demanpieter
Demanpieter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben van mening dat de besnijdenis van kinderen in Afrika en de regering Bouterse in Suriname een afschuwelijke vergissing zijn. Voor mij reden om noch in Afrika, noch in Suriname te gaan wonen. Wanneer u van mening bent dat Zwarte Piet een afschuwelijke vergissing is raad ik u aan om u niet meer in Nederland te vestigen vanwege bovenvermelde logica.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De overheid moet zich de ogen uit de kop schamen. Het lijken wel landveraders die daar in Den Haag zitten, ze hebben meegewerkt aan het kapot maken van een traditioneel kinderfeest, door niet in te grijpen tegen die artelijke import die denken het recht te hebben op deze manier al jaren een feest wat voor kinderen bestemt is te mogen kapot maken. Gewoon zielige lamballen en uitkeringstrekkers zijn het van die actiegroep, die tijd genoeg hebben voor dit soort onzin. Werken doen de Nederlanders wel voor hun,want die zijn dom en pikken dit toch allemaal van hun .Alles wat hier naar toe is gekomen en nog komt heeft deze instelling, dat is allang bewezen geworden. Daar hebben ze zelf voor gezorgd, en betalen mogen de Nederlanders hun riante verblijf in Nederland ook nog eens.

Frank
Frank
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je artikel 9 leest, zie je dat demonstraties horen bij het recht om je in het openbaar te verenigen. De KOZP-demonstraties maken hier vanaf het begin inbreuk op, door de openbare vereniging van Sinterklaas vierders te verstoren.

Azijnseikert
Azijnseikert
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Klopt. Je mening geven hoeft niet per se aan kinderen die op dat moment een leuk feest aan het vieren zijn. Doe dat lekker op het Malieveld. Je hoort overal rechten dit rechten dat. Maar kinderen hebben toch ook wel rechten om ongestoord een feest te kunnen vieren? Of moet dat onderschikt zijn aan het recht om je mening te geven op dat moment op die plaats?

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geheel eens met de strekking van het artikel. De alinea ‘Confrontatie’ echter is gevaarlijk. Zowel links als extreem links zijn aanzienlijk beter getrained in het framen van aanvallers. Het OM en de rechterlijke macht zijn pro-mini-linkse-activisten groepjes.
KOZP zal gegarandeerd de intocht van Sinterklaas met ZWARTE Piet framen, een vechtpartij organiseren. KOZP zal daarvoor bescherming krijgen van Politie-top, OM en rechter.
KOZP moet uitgezet worden naar Boko Haram gebied in Nigeria. Waarom? Hun haatzaaiende leiders lijken daar vandaan te komen.

18
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x