Sigrid Kaag en het fascistische spookbeeld

De Abel Herzberg Lezing als proeve van het ultieme deugen

Minister Sigrid Kaag (D66) houdt de Abel Herzberg Lezing 2018

Titelfoto: Minister Sigrid Kaag (D66) houdt de Abel Herzberg Lezing 2018. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Rode Hoed

Je kunt een hoop zeggen van Sigrid Kaag, maar niet dat ze geen meeslepend betoog kan houden. In haar Abel Herzberg Lezing van zondag 30 september in de Rode Hoed, wist ze met gravitas en het nodige gevoel voor stijl en dramatiek een literaire weergave van een fascistisch spookbeeld te geven.

Dit alles in een hoogdravende toonzetting die opent en eindigt met de Russische schrijver Boris Pasternak en voorzien is van intrigerende zinnen als ‘Zal zij een narratieve boog kunnen ontdekken van de gestaag afkalvende ethiek van leiderschap?’ Een frase die een poëtisch vermogen doet vermoeden dat alleen is weggelegd voor Ons Soort Mensen en niet voor de gewone sterveling. Maar de inhoud van haar verhaal is zorgwekkend. Kaag en de haren zien zichzelf als de beschermers van het Goede, zoveel wordt wel duidelijk bij het lezen van de tekst. Alleen zij hebben recht van spreken.

Misbruik antisemitisme

Opvallend is dat Kaag in haar betoog de Holocaust voor haar eigen karretje spant. De Shoa wordt als het ultieme angstbeeld gehanteerd: het lot dat Nederland wacht als het niet het pad bewandelt dat Kaag heeft uitgestippeld. De man naar wie de lezing is vernoemd, Abel Herzberg, wordt zonder pardon ingezet als instrument voor de progressieve deugagenda van Kaag. Dat de zionist Herzberg, in de jaren dertig voorzitter van de Nederlandse Zionistenbond, vandaag de dag niet op veel sympathie zou hoeven rekenen bij het anti-zionistische en Israël-hatende D66 is evident.

PLO

Sigrid Kaag beklaagt zich dat zij soms vanwege haar huwelijk en carrière als een vreemdeling in eigen land behandeld wordt. Wat velen niet weten is dat Sigrid Kaag is getrouwd met een oud PLO-minister onder Yasser Arafat, genaamd Anis al-Qaq. Bij deze man heeft zij vier kinderen. Zij is naar eigen zeggen moeder van een Palestijns gezin. De PLO heeft een rijke historie aan geweld tegen Joden, van de aanslag op het Olympische team van Israël in München (1972) tot aan de door huidige PLO-leider Abbas gesteunde mesaanslagen op niets vermoedende Israëlische burgers van vandaag. Kaag heeft politiek carrière gemaakt in de UNRWA, een politiek VN-apparaat toegespitst op uitsluitend Palestijnse vluchtelingen en met een sterke anti-Israël-oriëntatie. Haar huidige topfunctie gebruikt ze om de UNRWA nog steeds van (extra) geld te voorzien.

Voor iemand die zo opzichtig schermt met de Shoah en het gevaar van antisemitisme heeft zij tot dusver weinig blijk van warme gevoelens ten opzichte van Joden.

EU als paradijs

Kaag steekt de loftrompet over de EU. Tussen haar oprechte woorden klinkt een onheilspellende boodschap. Je kunt de EU niet zomaar afzeggen of uitstellen. Ze stelt dat het Europese recht voorrang heeft boven het nationale recht. De eenwording is nooit af en gaat altijd verder. De EU moet de burger beschermen tegen de willekeur van de natiestaat. Dat roept bij mij de vraag op of de burger zelf nog inspraak heeft? Wie beschermt de burger tegen de EU? En hoe kan de burger de verdere eenwording stoppen?

Kritiek op de EU bestaat in het betoog van Kaag uit slechts twee categorieën. Enerzijds zijn er de leugens; fake news, manipulatie en halve waarheden. Anderzijds zijn er de verwerpelijke mensen; antisemieten, xenofoben en racisten. In haar wereldbeeld bestaat er simpelweg niet zoiets als gerechtvaardigde en onderbouwde kritiek op de EU.

 

“Ik zie, ik zie”

Kaag kan zich niet vinden in de gevaren waar haar verwerpelijke tegenstanders op wijzen. Zij ziet niet in hoe de elite ons land in de uitverkoop heeft gedaan aan ongekozen Europese bureaucraten. Ze is blijkbaar blind voor de opgedrongen massa-immigratie waar het Nederlandse volk nooit en te nimmer voor heeft gekozen. Ze ziet niet dat Brusselse dictaten inmiddels bepalen wat er in Nederland gebeurt. In dezelfde toespraak benadrukt ze dat de rechtspraak van Brussel boven die van de nationale staat gaat.

Ze vindt de Nederlandse rechters geen marionetten van politieke partijen zijn. Maar ze zwijgt in alle talen over een verkrachter die onlangs strafvermindering kreeg omdat een GroenLinks georiënteerde rechter vreesde voor de uitzetting van de misdadiger. En linkse academici die de politiek-correcte versie van de werkelijkheid onderwijzen kan ze niet vinden. Tja. Eén blik op de uitspraken van professor Leo Lucassen is voldoende om het tegendeel aan te tonen. Iedere ontkenning die ze doet, versterkt alleen maar het punt van de tegenstanders.

Gelijkheidsagenda

Kaag laat zich sterk leiden door het gelijkheidsbeginsel. Zij vindt dat het gebrek aan gelijkheid een leidende indicator is voor instabiliteit. Ze vraagt zich af wanneer ongelijkheid wordt herkend als drijvende kracht van politieke polarisatie, afbraak in de sociale samenhang en vermindering van stabiliteit en veiligheid.

De boter op haar hoofd moet inmiddels in haar ogen zijn gelopen, als ze niet ziet dat de politieke polarisatie vooral een strijd is tussen de ene kant die bepaalde agenda’s pertinent niet wil bespreken en de andere kant die dat zeer volhardend juist eist. Sociale cohesie blijkt volgens een recent rapport van de Wetenschappelijke raad voor het Regeringsbeleid (WRR) vooral te lijden te hebben onder diversiteit, niet onder ongelijkheid. En stabiliteit en veiligheid worden aangetast onder toenemende orthodoxie, zelf-segregatie en oververtegenwoordiging van nieuwkomers in de criminaliteit. Ongelijkheid speelt hierin nauwelijks een rol.

 

Verder polariseren

De kern van het betoog van Kaag is de oproep om vol op het orgel van de polarisering te gaan. Het verstikkende schuldgevoel van de Tweede Wereldoorlog, waardoor belangrijke onderwerpen niet op de agenda komen, moet nog smorender worden. Kaag gidst de toehoorder door haar ideale wereld, waarin alle critici ter rechterzijde van D66 schaamteloos vergeleken kunnen worden met de opkomst van het nazisme. Zij geeft de Godwin daarmee een nieuwe dimensie.

Kaag maakt het concreet voor mensen. Niet alleen maar praten, maar vooral samen doen. Iets doen. Haar voorbeelden zijn onschuldig, maar de oproep heeft een dreigende ondertoon. Het leggen van de link met de Tweede Wereldoorlog, gevolgd door de oproep tot iets doen, geeft een giftige bijsmaak. Immers, wie had Hitler niet willen vermoorden, als hij de kans had gehad?

Geen plaats voor debat

Kaag heeft een duidelijke visie en in die visie is geen plaats voor debat. Ondanks haar zalvende woorden waarin ze oproept tot ‘vruchtbare dialoog’, getuigt alles wat ze daarvoor schrijft van het tegenovergestelde. Kaag staat voor een grotere kloof in de samenleving. Hoe die samenleving er volgens haar uit ziet is heel simpel: aan de ene kant van de kloof staan de deugende mensen die gelijk hebben. Aan de andere kant staan de foute mensen met hun leugens, ophitserij en extreemrechtse onderbuikgevoelens.

Stilte, zo begint haar betoog. Alsof zij alleen de stilte zou doorbreken. De media creëren dag in, dag uit een spervuur van aanvallen op criticasters. Er is geen stilte. Er is wel een hoop geschreeuw, verontwaardiging en beschuldiging. Vrijwel altijd vergezeld van priemende, linkse deugvingertjes.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
32 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
4 jaren geleden

Deze mevrouw Quag is voor mij een terroristisch spookbeeld !

Marien
Marien
4 jaren geleden

ik lijk niet te mogen zeggen dat mw Kaag een voor Nederland onpassende minister is met de verkeerde loyaliteit door Palestijnse connecties.

PeKa
PeKa
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Van mij wel.

Marc Bekkers
Marc Bekkers
4 jaren geleden

Hoe is het in Gods naam mogelijk dat deze dame zich middels het gebruik van vrije meningsuiting, haar enigzins rassistische met daarbij historische ontkenningen, zich telkens weer dubieuze meningen uit zonder door haar eigen politieke achterban tot de orde te worden geroepen. D66 moet zich achter zijn oren gaan krabben over welke gifbekers ze nog meer heenstappen. Mijn stem krijgen ze niet meer, deze broedkamer voor alchemisten.

Marien
Marien
4 jaren geleden

Marc Bekkers, op D66 stemmen was ten alle tijden al fout. Ik mag hopen dat u dat inderdaad niet meer gaat doen. Dat is een anti democratische partij geworden.

lettie verburg
lettie verburg
4 jaren geleden

Sigrid Jodoca Kwak heeft gesproken. Ze heeft zalvend gemeld wat er in onze maatschappij aan de hand is: de stilte, het niet luisteren, het verstommen van redelijkheid. Dit zijn exact de effecten van het handelen van een politiek-correcte elite die het eigen vermeende gelijk als een verstikkende deken over de samenleving heeft uitgespreid en geen tegenspraak tolereert. Wat dat betreft is deze rede een perfecte auto-accusatio, maar Sigrid is waarschijnlijk te politiek-correct om dat te beseffen. Kwaadaardig en dom wordt het betoog als -uiteraard- weer de mank gaande vergelijking met de nazi’s er bij wordt gehaald, en het menselijk lijden dat door nationalistisch geweld zou zijn veroorzaakt. Dat geweld werd niet veroorzaakt door de naties, maar door hun leiders,vaak een kleine adellijke elite, die een politiek van hebzucht en expansiedrift voerden. En wat doet de leidende elite van de door Sigrid bewierookte EU? die voert een schaamteloze expansiepolitiek met een grote E – met alle risico’s van dien. Ik zal zelf NOOIT de gebeurtenissen uit nazi-Duitsland opvoeren om de huidige gebeurtenissen de maat te nemen. Wie dat doet, bedrijft rioolpolitiek. Maar ik weet één ding zeker: de nazi’s zouden Sigrid Jodoca Kwak om dit betoog de hemel in hebben geprezen.

Likoed Nederland
4 jaren geleden

Geen woord in de lezing over Joden of zionisten, tijdens deze lezing die vernoemd is naar een vooraanstaande Nederlandse Jood en zionist. Maar wat kan je verwachten van Kaag? Zij had deze lezing nooit mogen houden.

Jay
Jay
4 jaren geleden

Kaag en de haren zijn hetzelfde soort mensen als degenen die de term “liberals” hebben gekaapt in de VS. Hoogopgeleid, internationaal georienteerd.. de mensen die vinden dat zij aan de ‘right side of history’ staan, zoals Obama dat ook zei. Kaag zelf is niet belangrijk, het gaat om de klasse.
Het is de nieuwe aristocratie. De EU is hun project.

Social justice, feminisme, racisme, fascisme, antikolonialisme, gender, klimaat, terreur, het is allemaal ruis, bedoeld om ons te verwarren en verdelen.

Houd je ogen op bal. Zie wanneer je democratische invloed verminderd en uitgehold wordt, zie wanneer er overdrachten van macht plaatsvinden.

Niet alles wat ze willen is slecht, sterker nog, er zitten veel goede dingen tussen. Maar de manier waarop en de gevolgen daarvan voor de vrijheid van burgers, dat is niet ok. Centralisatie is niet de oplossing, we moeten decentraliseren. Als je vrije burgers met inspraak in de regering wilt tenminste..

Marien
Marien
4 jaren geleden

Dat iemand die met een PLO er getrouwd is, hier minister kan worden vind ik al te bizar voor woorden.
En dat zij ONS belastinggeld aan dat oorlogszuchtige volk kan schenken vind ik NOG MEER bizar. Daar nog bij de IS steun met ons belastinggeld in Syrie. Wanneer valt dit vreselijke kabinet nou eens. WAT is daar nog voor nodig? Mw Kaag is duidelijk een vijand van Israel.
Waarom mag zij die Herzberglezing doen? Dat past niet bij haar persoonlijkheid want ZIJ is voor de oorlogszuchtige Palestijnen. Dat kan niet anders. haar loyaliteit ligt verkeerd, m.i.

Marien
Marien
4 jaren geleden

mijn reactie is niet geplaatst.
Hierin vroeg ik mij af hoe een met
een Palestijn getrouwde dame in Nederland minister zou kunnen zijn. M.i heeft zij de verkeerde loyaliteit, is zij anti Israel en kan derhalve niet zo’n functie bekleden.

Ener Rednulk
Ener Rednulk
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dame??

Agatha Boon
Agatha Boon
4 jaren geleden

De rede van Kaag deed mij de uitspraak herinneren van de Frankfurterschule betreffende preventie van het volgende Kwaad. : “Het gevaar komt dan juist uit de hoek van de anti-fascisten”was het oordeel van de politiek filosofen.
De vieze smaak die Kaag opriep door zichzelf neer te zetten als de Verdediger van het Goede, de Boodschapper tegen het Slechte, verwoordt Bor treffend.
Ook de inconsistentie in haar hele betoog: meeslepend en bijna bezwerend in steeds kleinere cirkels erheen werkend: de anders dan D’66 denkenden, de tegenstanders van massale immigratie, zij zijn nu “de Slechten”. Tevens beriep Kaag zich onschuldig op het niet framen van mensen op enkele andere kenmerken, op het houden van ‘open dialogen met andersdenkenden’.
Deze Redder van de Volkeren van Europa, Heldin van D’66 , heeft het bij mij als Dictator van het Goede helemaal verbruid.

Jan de Wit
Jan de Wit
4 jaren geleden

Robert Bor, dank voor je vrije (woord) bijdragen in een verder dicht gecensureerd media landschap. Ik vraag mij in gemoede af, hoe lang nog? En wanneer is het jouw beurt (en van deze blog)? Merkel en haar vazallen zijn niet voor niets zo lief voor Erdogan. Hun grote voorbeeld.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Nou, nou. Die Sigrid. Aan de kant van de PVV en FvD, niet die van D66, ziet zij “de duisternis van een ontbrekende of ontrafelende rechtsstaat. Het gevaar van uitsluiting. De marginalisering van kwetsbare groepen. En het risico op conflict dat hiermee gepaard gaat.” Wat zij niet wil zien is dat een shariastaat zoals haar man die wenst gebaseerd is op totalitaire uitsluiting, het creeren en verder marginaliseren van hen die niet de juiste godsdienst aanhangen, het permanente conflict totdat die ene juiste godsdienst overal ter wereld en in de rest van het universum gezegevierd heeft. Kaag vergeet dat zij niet meer is dan het vrouwvormig aanhangsel in een ongelijk huwelijk. Driewerf talaaq en zij kan haar palestijnse kinderen vaarwel zeggen. Met haar lezing neemt zij een uiterst cynisch voorschot op die toekomstige marginalisering door partijen die de droomtoekomst van de PLO afwijzen nu alvast in de beklaagdenbankje te plaatsen en dat door de woorden te citeren van nobelprijswinnaar Pasternak, wellicht niet geheel toevallig van joodse afkomst. Ik denk dat zij een bijzondere mix is van Stockholmsyndroom en kosmopolitische wensdenken. Of volledig in de war, zodat ze zich vastklampt aan D66 strohalmpjes. Het departement van ontwikkelingssamenwerking verdient beter, veel beter. Maar dat is al tientallen jaren zo. En het zwijgen gaat door.

ni28
ni28
4 jaren geleden

Het artikel lezende zou je bijna kunnen stellen dat D66 in verpersoonlijking van deze dame een fascistische partij is.

Ener Rednulk
Ener Rednulk
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Dame??

Sjun Demartelaere
4 jaren geleden

Sigrid Al-Qaq financiert terreur in en rondom Israël van Nederlands belastinggeld. Spreek iedereen in je omgeving die D’66 stemt daar persoonlijk op aan.

Rico
Rico
4 jaren geleden

Onbegrijpelijk dat ze niet door heeft dat ze zo intolerant is voor andersdenkenden en daarmee zelf doet waar ze zo bang voor is en voor waarschuwt. Ze is zo verheven dat ze zelfs het debat niet wilt aangaan. Als snap ik dat preken voor eigen parochie veel beter is voor haar toch te grote ego. Kaag is een prima voorbeeld met wat er mis is met links.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

Dit is echt een gotspe in het kwadraat; een felle-antisemiet en Israel-hater die de Abel Herzberg Lezing geeft. Ze kan beter heel stil zijn en luisteren naar de Palestijn Mosab Hassan Yousef die bij de VN de wandaden en onderdrukking door de kliek rond Abas aan de kaak stelt: https://www.youtube.com/watch?v=c2NaiX-hvVQ

Maenhout
Maenhout
4 jaren geleden

Het zijn precies de woorden van iemand die profiteert van globalisme zonder enige verantwoordelijkheid, en die leeft in een cultuur waar moordlust niet erg is als het maar is om joden te doden en/of geld te graaien.Vanuit haar bubbel bovenop de ivoren toren zijn mensen met een eigen mening inderdaad een gevaar – daarbij het echte gevaar negerend.

Corné
Corné
4 jaren geleden

De huichelachtigheid in eigen gewaand superioriteits gevoel qua “gedachtengoed” druipt er van af maar dat is ook typerend voor een “partij” als OnD666 !!!

Johanna Janssen
4 jaren geleden

ik heb een ongeloofelijke pest aan dit onbetrouwbare rotwijf Kaag .Alleen al haar gekakel dat wij vooral SAMEN iets moeten doen ????.Ja vooral stieken miljoenen wegsluizen van ons belasting geld naar haar geliefde palestijnen. JAAAA vooral samen iets doen he . Rot op walgelijk mens en ga je zalvende kletsverthalen maar bij de palestijnen doen . WEG JIJ.
.

Ener Rednulk
Ener Rednulk
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Johanna Janssen

Klare taal. Ben het ongelofeloos met jou eens.

Johanna Janssen
4 jaren geleden

Deze juffrouw Kaag mag zich dan zo ontwikkeld en gestudeerd hebben en oh zo knap zijn. op papier. Toch is het duidelijk dat zij vergeten is om zich te ontwikkelen op moreel gebied. Ze mist dus de meest belangrijke ontwikkeling. Het vermogen om de balans te kunnen onderscheiden tussen wat “verkeerd of juist ‘is. Eenvoudig gezegd dus , ze heeft een plaat voor haar”gestudeerde hysterische hoofd

Wijze van Zion
Wijze van Zion
4 jaren geleden

Mevrouw Kaag zal ongetwijfeld een warm welkom vinden tijdens de alternatieve Kristallnacht en 4 mei herdenking.

Inzake diversiteit kan ze het beter wat dichter bij haar passie houden :

In 2002, the Palestinian Legislative Council passed the Palestinian Basic Law, which states:
“Islam is the official religion in Palestine.
The principles of Islamic Sharia shall be the main source of legislation.
Arabic shall be the official language.”
This is the logic of Mahmoud Abbas and the Palestinians:
Israel defining itself as a Jewish state is an act of “racism” and “apartheid,” while,
as a matter of course, the future Palestinian state will be an Islamic state governed by Sharia law, and that is not presumably an act of “racism” or “apartheid.”

N.stikvoort
N.stikvoort
4 jaren geleden

Hoe raak deze analysen tevens hoe eng deze woorden uit de mond van een pseudo Palestijnse

S sijbrandij
S sijbrandij
4 jaren geleden

Verheven woorden. Er is thans sprake van tirannie van minderheden tegenover een meerderheid die druk bezig is dit land in stand te houden. En dus Mn niet andersom.
Gelukszoekers/vluchtelingen worden toegelaten in een mate die niet is vol te houden. Uitgeprocedeerden worden in de praktijk bijna nooit teruggestuurd.tegen de tijd dat de meerderheid van dit land de Islam aanhangt, wordt bij de eerstvolgende verkiezing de Sharia ingevoerd. En intussen de mensen met oprechte zorgen over hun toekomst wegzetten als rechtse, intolerante mensen.
De wereld verandert en als Europa niet mee verandert, verliest ze haar eigen aanhang.
Mensen willen zich zelf kunnen herkennen in de samenleving; helaas zijn de media niet objectief. Europa kan geen idyllisch eiland blijven
De Europese Commissie moet wakker worden nu het nog niet te laat is.

Guardia Angel
4 jaren geleden

Deze mevrouw is al een vreemde voor de Nederlandse burgers. Doet het zichzelf aan door haar idiote beleid.

ni28
ni28
4 jaren geleden

De moeder van de Palestijnse gezin, al-Qaq – Kaag beledigd ronduit de persoon van Abel Herzberg.

trackback

[…] Defensie Joris Voorhoeve), in die volgorde en niet zoals thans het geval met Principles voorop, een getuigenispolitiek vanuit de moral high ground die misschien tegemoet komt aan de behoefte van een rein geweten, van […]

trackback

[…] dit zijn geen citaten uit de Abel Herzberg Lezing van onze minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking […]

trackback

[…] van een politica smeekt om een tegengeluid. Dat kwam er ook. Van onder meer collega-columnisten Robert Bor en Johannes Vervloed op OpinieZ.com en van FTM-columnist Ewald Engelen. Allen met zeer forse […]

32
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x