Hoe de moordgolf op Zuid-Afrikaanse Boeren wordt gebagatelliseerd

Tendentieus relaas van Bart Luirink in de Volkskrant

Titelfoto bij artikel Robert Bor op OpinieZ.com “Hoe de moordgolf op Zuid-Afrikaanse Boeren wordt gebagatelliseerd”

Titelfoto: “South Africa, Johannesburg: Chained men” by kool_skatkat is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

In de Volkskrant van 16 juli jl. publiceerde de anti-Apartheidsactivist en communist Bart Luirink een tendentieus artikel over de golf van moorden op blanke Boeren in Zuid-Afrika. Luirink bagatelliseert daarin de omvang en het racistische karakter van deze moorden en beschouwt de berichtgeving daarover als rechts-extremistische propaganda. OpinieZ-auteur Robert Bor reageert op een betoog vol feitelijke fouten en onterechte aannames.

 

Op 4 juli 2019 werd in de Tweede Kamer gestemd over twee Zuid-Afrika moties van de kamerleden Martijn van Helvert (CDA) en Kees van der Staaij (SGP). De eerste motie ging over de aanvallen op blanke boeren, de tweede over de voorgenomen landonteigeningen. Deze laatste motie haalde het, met 86 stemmen voor. De motie over de aanvallen op blanke boeren werd verworpen. De VVD besloot de motie niet te steunen, omdat volgens haar buitenland-woordvoerder Sven Koopmans internationaal onderzoek niet haalbaar is en het verzoek daartoe contraproductief zou werken.

 

De Boerengemeenschap in Zuid-Afrika reageerde desalniettemin verheugd omdat Nederland het probleem erkende van de plannen van de Zuid-Afrikaanse overheid tot landonteigening zonder compensatie. Voor een volk dat zich zo lang in de steek gelaten heeft gevoeld, kwam dit bericht als een welkome verrassing.

 

Reactie Bart Luirink

Niet iedereen was even blij met de motie. Op 5 juli, één dag na het aannemen van de motie-Van Helvert/Van der Staaij, publiceert Bart Luirink, anti-Apartheidsactivist en voormalig kaderlid van de Communistische Partij Nederland, een stuk op zijn website waarin hij fulmineert tegen de kwaadaardigheid van Van Helvert, terugkeer naar de Apartheid en het voeren van een extreemrechtse agenda. Elf dagen later wordt het stuk, aangedikt en enigszins gekuist, gepubliceerd in de Volkskrant.

Alsof het vanzelfsprekend is koppelt Luirink aanvallen op blanke Boeren aan genocide, om vervolgens direct te stellen dat die genocide niet bestaat. Dat argument is een retorische truc, een “stropop”. Van Helvert heeft namelijk nooit het woord genocide in de mond genomen. Luirink wil zo graag het ongelijk van Van Helvert bewijzen dat hij een drogreden daarbij niet schuwt.

 

Genocide

Overigens stelt genocide-expert Gregory Stanton van Genocide Watch dat er ten aanzien van de Boeren geen sprake is van volledige ‘Genocide’ (fase 9 in zijn 10 fasen van genocide. Stanton schaalde in 2015 het genocide-niveau terug van ‘Polarisatie’ (fase 7) naar ‘Voorbereiding’ (fase 6). Beide fasen zijn overigens nog steeds een opmaat naar genocide en vergen inspanning om te deëscaleren.

De reden dat Stanton de genocide-status iets heeft teruggeschroefd was dat de racistische en marxistische EFF-voorman Julius Malema toen zijn ANC-lidmaatschap was afgenomen. Stanton ziet de verminking van lijken als teken van racistische hate crime en Malema als de primaire aanjager daarvan. Julius Malema heeft na zijn vertrek bij het ANC de politieke partij EFF opgericht en mag sinds dit jaar bogen op 10,7% (eerder 6,35%) van de parlementaire zetels. .

Murder rate

Over de moorden op blanke boeren weet Luirink te melden dat het zou gaan om een murder rate van slechts 2 op de 100.000 mensen. Hij lijkt zich op dezelfde foutieve bron te baseren als de anti-racisme activist Nigel Blanken in zijn Zuid-Afrika stuk in Trouw. In een Twitter-draad heb ik onlangs aangetoond waarom de statistiek onder het stuk van Blanken tekort schiet.

Luirink baseert zijn gegevens op de factchecking organisatie Africheck. Wat Luirink er niet bij vertelt is dat Africheck naar eigen zeggen bewust gegevens heeft overdreven om een punt te maken. Zij wilde namelijk laten zien dat het aantal blanke boeren niet vast te stellen is en daarom geen uitspraak kan worden gedaan over de murder rate. Het bewust overdreven cijfer is helaas wel door Luirink en Blanken in gebruik genomen.

 

Risicofactor voor blanke boeren

Journalist James Myburgh heeft grondig afgerekend met de premisse van Africheck dat de populatie van blanke boeren niet te bepalen zou zijn. Hij laat overtuigend zien dat de volkstelling van “StatsSA’s 2016 Community Survey” voldoende houvast biedt om de populatie vast te stellen. Myburgh komt uit op 47.218 huishoudens van blanke Boeren. Met een gemiddelde gezinsgrootte van 2,64 is dat samen goed voor ongeveer 125.000 mensen.

Myburgh stelt twee kentallen samen. Eén voor het risico voor blanke boeren in het algemeen en een tweede voor blanke Boeren die ook gezinshoofd zijn. Uit zijn gegevens blijkt dat gewone blanke boeren een 1,6x hoger risico lopen om vermoord te worden dan de gemiddelde Zuid-Afrikaan. Een gezinshoofd loopt zelfs een 3,2x zo hoog risico. Dat laatste is belangrijk omdat verondersteld wordt dat er politieke en racistische motieven voor de moorden zijn. Het vermoorden van het gezinshoofd heeft immers een sterk ontwrichtend effect op een gezinseconomie.

Met al deze cijfers is het cruciaal om in gedachten te houden dat het moordcijfer voor Zuid-Afrika ontzettend hoog is. Het land staat met 35,8 moorden per 100.000 inwoners wereldwijd op de negende plaats. Ter vergelijking, Nederland heeft een 45x lager moordcijfer met 0,8 moorden per 100.000 inwoners. Het risico voor blanke boeren komt bovenop het al hoge risico voor de gemiddelde Zuid-Afrikaan.

 

Extreem geweld

De moorden op blanke boeren gaan in één op de zes gevallen gepaard met extreem geweld en folteringen. Mensen die met een drilboor om het leven worden gebracht, een kind dat levend gekookt wordt, ogen die uit hun kassen gehaald worden met een tang, steekpartijen met vorken. De gruwelijke lijst lijkt geen einde te kennen. Stel dat je in een middelgrote stad van 200.000 inwoners woont, dan worden 230 mensen uit je stad vermoord, waarvan bijna 40 door martelingen die hun weerga niet kennen. Zulk geweld is nauwelijks te bevatten.

Landonteigening

Luirink stelt dat “de grondwet landonteigening zonder compensatie toestaat”. Dat is feitelijk onjuist. Het probleem dat de machthebbers nu hebben is juist dat de huidige grondwet een redelijke compensatie vereist bij landonteigening. ANC en EFF zijn wel van zins om de grondwet, de zogenaamde sectie 25 over eigendom, aan te passen zodat landonteigening zonder compensatie mogelijk wordt, zoals ik eerder op OpinieZ schreef. De verwachting is dat dat gaat lukken, omdat beide partijen samen de vereiste meerderheid in het parlement hebben. De stappen om de grondwetswijziging door te voeren zijn doorgeschoven naar het Zesde Parlement.

Het kan Luirink allemaal niet snel genoeg gaan. Naar goed communistisch gebruik en ondanks de lessen van meerdere hongersnoodrampen als gevolg van landhervormingen – zie de acties van de Zimbabwaanse ex-president Robert Mugabe – betreurt Luirink dat er nog geen sprake is van grootscheepse herverdeling. Daarmee schaart hij zich achter de radicale en gewelddadige EFF van Malema, die het liefst het land direct zou bezetten.

Vuurtje wordt opgestookt

Luirink ziet geen flintertje bewijs voor bewust geplande aanvallen op blanke Boeren. Hij gaat er van uit dat zulke aanvallen grootschalig georkestreerd zouden moeten zijn. Maar dat is natuurlijk niet zo. Het EFF hoeft niet veel meer te doen dan het vuurtje opstoken en de blanke Boer als de vijand te portretteren, de schuldige van het ongeluk van de zwarten. Als mensen zich gesterkt voelen door hun kameraden, bijvoorbeeld door met zang en dans de dood van de Boer te bejubelen, dan is het een kwestie van tijd voordat sommigen woorden in daden omzetten. Weinig daarvan is georkestreerd, veel geïnspireerd en daders kunnen rugdekking verwachten van hun politieke vleugel.

 

Gestaald communist

Wie is Bart Luirink en waarom verspreidt hij onwaarheden? Peter Siebelt, onderzoeker naar links activisme, heeft op basis van documenten in zijn archief een profiel van Bart Luirink samengesteld. Luirink was zeer actief in wereldwijde communistische activiteiten en heeft een sleutelrol gespeeld in de Anti-Apartheids Beweging Nederland (AABN). Hij verzorgde de propaganda-oorlog voor het ANC en hielp een brede coalitie aan anti-apartheidsbewegingen tot stand te brengen. Het is niet overdreven te stellen dat Luirink een cruciale rol heeft gespeeld in de totstandkoming van het huidige Zuid-Afrika.

Luirink is een gestaald communist van de harde lijn, emotioneel verbonden met zijn creatie. In zijn wereld voert hij nog steeds oorlog voor zijn utopische heilstaat. Dat Zuid-Afrika een corrupte plek is geworden die langzaam uit elkaar valt, herleidt hij eenvoudigweg naar een tekortschietende inspanning om zwarten te helpen. De Volkskrant voert de activist Luirink desondanks al jaren op als betrouwbare bron.

 

Eindbestemming

Luirink is niet begaan met het lot van de blanke Boeren. Voor hem zijn zij schaduwen van de vijand die hij samen met het ANC bestreed. Hoewel voor Luirink de klok 30 jaar lang heeft stilgestaan, zijn de Boeren aan het einde van hun latijn. De volkszanger Steve Hofmeyr is inderdaad veroordeeld voor bedreiging. Hij zei “wanneer je onze levens en ons land afpakt, dan zul je sterven”. In tegenstelling tot wat Luirink beweert, heeft dat niets met extreemrechts of met aanzetten tot geweld te maken. Het gaat om existentiële angst, angst om alles te verliezen.

Probeer je eens te verplaatsen in de positie van Steve Hofmeyr aan de hand van het volgende dystopische toekomstbeeld. Herstelbetalingen voor de erfzonde van de koloniale slavernij zijn tot wet verworden. Roversbenden maken uw omgeving onveilig. Eens in de zoveel tijd wordt een huis binnengevallen, waarbij de inwoners gemarteld en vermoord worden. Veel buren zijn al geëmigreerd, maar jij hebt daar geen geld voor. Via officiële weg krijg je te horen dat je huis en grond verbeurd zijn verklaard. Je familie wordt gehuisvest in een ghetto voor blanke mensen, waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden leven.

Wat zou je dan doen?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zodra de Afrikanen hun eigen land gaan besturen nadat de blanken zijn weggejaagd of vermoord, blijkt na korte tijd dat zij niet in staat zijn om hun land te besturen; gevolg……….hongersnoden (Rhodesië) en burgeroorlogen. Vervolgens springen álle jonge Afrikaanse mannen in een rubberen bootje, steken de Middellandse zee over (of worden nét buiten een Syrische haven opgepikt door een Europese “hulp-organisatie !) om zich te begeven in een wereld die zij verafschuwen, n.l. de blanke wereld in Europa.
Zij reizen dus in feite hun “onderdrukkers en uitbuiters” achterna !!
Begrijpt u ’t nog ?

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

De blanke wereld in Europa, hoe lang nog blank?

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

En het is duidelijk wie de schuld van het debacle krijgt. De orde wordt door chaos en geweld vervangen.

Ruud
Ruud
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De bagger die het linkse deug, het manipulerende zich journaille noemende volk uitstrooit is weerzinwekkend! En dan durft dat soort volk een land als Hongarije nog te betichten van ondemocratische handelingen.
Godzijdank is er nog objectief, integer en betrouwbaar journaille zoals weer blijkt uit dit artikel. Maar voor hoelang nog, gezien de ook onbetrouwbare overheid en overheden die we nog hebben?

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bepaalde volkeren hebben een zeer kwaadaardige aard. Vreselijk wat ze van dat prachtige land gemaakt hebben. Of liever gezegd hebben afgebroken.
En zo gaat dat OVERAL onder die destructieve volkeren.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Linkse politiek gaat vanuit dat alle mensen aardig zijn en daarmee begaan zij de kardinale fout. Dergelijke samenleving is pure utopie.

Theo-Herbots
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Fijn dat U dit artikel brengt.
Ik ga me niet uitspreken noch voor apartheid noch tegen.
Wat wel is Ten tijde van de apartheid was Zuid-Afrika een van de snelst groeiende economieën ter wereld en een van de veiligste landen en dat was de reden waarom apartheid werd aangegrepen als reden voor een internationale boycot, niet de apartheid zelf.
De apartheid is ondertussen afgeschaft, de economie ten gronde gericht en Zuid-Afrika staat nu aan de top van onveiligheid en dat was uiteindelijk het doel en wat er nu gebeurd wordt doodgezwegen
Ik ga met veel genoegen Uw artikel herbloggen in de categorie
https://groetenuittienen.blog/kategorie-suid-afrika-grond-van-my-droom/
Vriendelijke Groet
Theo-Herbots

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theo-Herbots

@ Theo Herbots.
Armoede onder de bevolking en grote chaos in hun land is de voedingsbodem voor het links gedachtegoed.
Dus……landen waar de bevolking tevreden is en waarin géén chaos heerst, dat wordt door het linkse gepeupel z.s.m. afgebroken/vernield/in chaos gedompeld, opdat zij “kunnen laten zien waartoe zij (het linkse gepeupel) in staat zijn”; gevolg ? Nóg grotere armoede in een linkse dictatuur.
In Nederland is dat linkse schorem al enigszins opgeschoten met het vernielen van de maatschappij, Amsterdam geeft hierbij de toon aan.

Biesiesvlei
Biesiesvlei
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theo-Herbots

Dank voor dit goede artikel. Fijn om te zien dat er in Nederland toch nog wel mensen zijn die de waarheid willen zien en onderzoeken. Na 8 jaar in ZA gewoond te hebben (en mijn man 25 jaar) zijn we vorige week donderdag terug gekomen naar Nederland omdat het niet meer ging. Mijn man kon bijna geen werk meer krijgen omdat hij blank is en de economie met rasse schreden achter uit blijft gaan. Er is geen toekomst voor de blanken in ZA. Die Bart Luirink zou ik wel door elkaar willen rammelen. Er zijn honderden bewijzen dat dit wel van hogeraf komt en een genocide is. Kan zoveel verhalen vertellen. In 2009, op Goede Vrijdag, zijn bijvoorbeeld allebei de ouders van een kennis vermoord, Nederlandse mensen, om niks. En zo nog vele meer met hen. Zelf zijn we ook al een aantal keren beroofd. Naaste familie waren ze al in huis, maar door een wonder konden ze ze wegjagen. En zo kan ik door blijven gaan. De blanke boeren zijn een broedervolk!! Ver weg nog familie van de meesten van ons. Afrikaans komt uit het Nederlands voort, waar is de liefde en het medeleven voor ons eigen volk? Eendracht maakt macht – Ons vir jou Suid – Afrika!

Jaak Peeters
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat alles was alvast mij bekend maar de Gutmenschen rondom ons hebben er nog nooit van gehoord. Of ze horen gewoon niet langs die kant. Of nog: hoe het autochtone Europa zichzelf doodmaakt.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt nu in Zuid Afrika op een omgekeerde apartheid. Zijn zij nu al Mandela vergeten?

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Het LIJKT in Zuid Afrika niet op een omgekeerde apartheid, het IS een omgekeerde apartheid. Ik hoor en zie nog in gedachten nog steeds dat linkse schorem in Nederland roepen om de afschaffing van de apartheid. (Kerken deden eveneens dapper mee aan het vernielen van Zuid Afrika) Óók het in brand steken van Makro-vestigingen behoorde tot hun werkwijze, evenals het vernielen van Shell-benzinepompen.
Dát is de “democratie” van links!!!
(overigens : de uitwassen van de apartheid dienden uiteraard bestreden te worden)

J. de Ruiter
J. de Ruiter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel van Bor, hij is goed op de hoogte van de ontwikkelingen in ZA. Het commentaartje van Luirink in de Volkskrant is zonder meer ranzig te noemen, ik herken de vroegere schrijfstijl van ‘De Waarheid’ (CPN).
Dat geldt ook, misschien in iets mindere mate, voor de NPO/NRC correspondent Bram Vermeulen. Beiden zijn blijven steken in oude anti-apartheidsschema’s, waarin de blanken en m.n. de Afrikaners de slechteriken zijn en blijven en het ANC niets dan goed kan doen.

Nooit bericht zo’n Vermeulen over de werkelijk belangrijke ontwikkelingen in het huidige ZA. Zo blijft het NL publiek onwetend over economische gang van zaken in ZA en de talloze corruptieprocessen die ZA nu in de ban houden. Hoe de nieuwe nationale ombudsvrouw (‘public protector’, een belangrijke, grondwettelijke functie in ZA) Mkhwebane vanuit haar half-communistische en met Zuma (de nepotistische ex-president) sympathiserende bastion het rationele beleid van president Ramaphosa onderuit probeert te halen. Nooit bericht Vermeulen over voorstellen van de radicale partij EFF en sommige elementen binnen het ANC om de centrale bank (SARB) onder directe controle van de regering te brengen (lees: hun reserves te plunderen).

Over de landhervormingen interviewt Vermeulen slechts zwarte en witte radikalinski’s die het voorstellen alsof de Boeren dichtbevolkte gebieden binnen trokken en het land van zwarten gewoon inpikten. Niets is minder waar. In het zeer dunbevolkte midden en Oosten van ZA waren er tot ca 1840 slechts enkele nomadische stammen die vooral bezig waren elkaar uit te moorden (google maar even op ‘mfecane wars’).
[Ik zit aan m’n max, ik probeer een vervolg in een volgende reactie.]

J. de Ruiter
J. de Ruiter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

VERVOLG.
Nooit zal Bart Luirink of Bram Vermeulen de vorige public protector, Thuli Madonsela, citeren. Die schreef:
“There are only 5 million whites of which 2,5 million Afrikaners left and 55-million of us. If we confiscate all their wealth it gives us about R7k each, and no more food as it has been proven that if strangers take over established businesses, production and therefore employment drops by 85%. Within a short time we will starve like Zimbabweans are now.”

En nooit zal Vermeulen een andere zwarte publicist (Sihle Zungu) citeren:
“I am sick and tired of racist rabble-rousers who keep on harping about the land issue when no one in their ancestry owned one square-metre.
If you have proof that someone stole your land, file a claim. Stop using the country’s land dilemma to insult other people. …
South Africa belongs to all who live in it (Black or White). KINDLY SPARE US YOU PEA-BRAINED VERSION OF APARTHEID!”
En ook: “You are used to being taken care of for centuries that you resemble a tethered goat who cannot understand nor appreciate his freedom when he has been untethered and continues to graze around his tree of anchor. Victimhood is so comfortable you wear it like a coccoon.”

No more to say.

Louis Moons
Louis Moons
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Luirink is maar de exponent van de kwalijke rol die Nederland gespeeld heeft bij het ontmantelen van de apartheid waarbij gekozen werd om het ANC te steunen. Deze communistische organisatie was machteloos tegenover de machtige Zoeloe organisatie. Maar door moorden, aanslagen(oa de fameuze autobanden moorden) , de massale buitenlandse steun van naïeve landen als oa Nederland die de communistische propaganda van de ANC communisten geloofden, kon het ANC de macht grijpen. Vooral de culturele sector van Nederland nam hier het voortouw: oa Freek De Jongh. Nu het ANC zijn ware gelaat toont en systematisch de Boeren uitmoorden, hoort ge meneer De Jongh niet meer. Talloze ANC-erg kregen hun opleiding in Rusland en Oost-Duitsland, waaronder Tabo en Mandela. Het volstaat het fameuze boek van Martin Bosma “Blanke minderheid in eigen land” te lezen om te begrijpen welke schandalige discriminatie de blanke bevolking in Zuid Afrika thans ondergaat. Dat leugenaars als een Luirink in Nederland nog een forum krijgen is de schande voorbij.
Dr.L.Moons

ingrid
ingrid
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Louis Moons

bedankt voor de boek tip, ik heb hem zojuist besteld.

friesecanadees
friesecanadees
4 jaren geleden

In de jaren zestig werd de eerste harttransplantatie ter wereld verricht door DR. Christiaan Barnard in het Groote Schuurziekenhuis

Onofficieel hebben Israel en Zuid Afrika elkaar op weg geholpen met de ontwikkeling van nuclear energy.

Apartheid, zoals U weet is een nederlands woord, en werd door veel holle landers”thuis” gezien als iets afschuwelijks en kwaadaardig.
-Vooral de kerken wonden er geen doekjes om-
Afrika werd op vele gebieden geboycot, en militante organisaties zoals zanu/zapu(rhodesia-zimbabwe)en anc werden financieel gesteund om ruimte te maken voor hedendaagse toestanden
Wij hebben hier blanken uit zuid afrika als buren die zowat alles kwijt zijn geraakt omdat niemand nog enige waarde gaf aan hun huizen etc.

Afrika eens een goed land, nu een puinzooi

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  friesecanadees

@ friesecanadees.
Met dank aan het linkse gepeupel én de kerken !

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen