Afrikaner Boeren steeds verder in het nauw

Aangrijpende bijeenkomst over een regenboognatie in verval

Rouwbijeenkomst Afrikaner Boeren

Titelfoto: Rouwbijeenkomst Afrikaner Boeren (30 oktober 2017, Pretoria). YouTube-video, kanaal AfriForum

 

Woensdagavond 12 december kwamen tientallen mensen bijeen in een zaaltje in Utrecht, bij een evenement georganiseerd door het Metis Genootschap. Het zou een aangrijpende avond worden over het lot van de Afrikaner Boeren in Zuid-Afrika. Een avond met een serieuze, maar ook emotionele boodschap. Menig ruwe bolster kon de ogen niet droog houden bij de indrukwekkende verhalen.

Mede-organisator Robert Bor doet verslag.

Annulering

Er is wel wat gedoe aan de avond voorafgegaan. De reservering van de conferentiezaal van Stadskasteel Oudaen in Utrecht werd een paar dagen voor het evenement opeens geannuleerd door de verhuurder. Er zou sprake zijn geweest van een dubbele boeking. In de loop van de avond kregen we mail van Oudaen. Op agressieve toon werd te kennen gegeven dat er naast de dubbele boeking sprake was misbruik van de goede naam van Oudaen en dat wij verzuimd hadden de aard van het evenement mede te delen. Wij werden gesommeerd om per direct de aankondiging op Eventbrite te verwijderen.

 

Drijfzand

Alle hens aan dek dus. Gelukkig was het betrekkelijk eenvoudig een nieuwe locatie in Utrecht te vinden en konden de bezoekers tijdig worden geinformeerd. De redenen die Oudaen gaf voor de annulering waren op drijfzand gebaseerd. Op de avond zelf is geconstateerd dat de zogenaamd dubbelgeboekte ruimte leeg was. Het vermeende “misbruik van de naam Oudaen” bestond uit het vermelden van het adres – toch wel handig als bezoekers weten waar ze zich moeten melden.

Het vermoeden is dat Oudaen door een derde partij onder druk is gezet. Dit is eerder gebeurd toen de Zuid-Afrikaanse volkszanger Steve Hofmeyr een podium werd ontzegd in het Haagse café Dudok. Martin Bosma zei hier destijds over, “Dit is Den Haag“, zegt Bosma. “De stad waar haatpredikers welkom zijn, maar een zanger wordt geweerd.

Hoe het ook zij, het evenement in Utrecht is uiteindelijk gewoon doorgegaan.

Regenboognatie in verval

De avond werd gemodereerd door Martin Bosma. De eerste gast was de Afrikaner Jaco Kleynhans. Jaco is ambassadeur voor Solidariteit, een virtuele staat voor de Afrikaners, die zich richt op media, scholing, landbouw, industrie en zorg. De organisatie vertegenwoordigt ruim 500.000 Afrikaners. Jaco sprak in het Afrikaans, wat voor de bezoekers redelijk goed te volgen was.

Zijn boodschap was duidelijk: het is niet goed gesteld met Zuid-Afrika. Jaar op jaar laat het land verslechtering zien op alle vlakken: energievoorziening, besteedbaar inkomen, drinkwater, geweld. Jaco ging in op het beleid van de Zuid-Afrikaanse regering dat is gericht op Black Economic Empowerment (BEE), waarbij organisaties gedwongen worden om de landelijke etnische verdeling te weerspiegelen in de samenstelling van het personeel. BEE wordt gedreven door het principe van equality of result.

Exodus ervaren Afrikaners

BEE heeft als gevolg dat een bedrijf dat overwegend blanken in dienst heeft, het aandeel zwarte medewerkers moet verhogen. Aangezien – hoe politiek incorrect dit feit ook moge zijn – kennis en ervaring veelal bij diezelfde blanke medewerkers ligt, ligt het voor de hand dat het bedrijf last ondervindt van die maatregel. Ontslagen blanke medewerkers zoeken hun heil elders. Zo is er in Nieuw-Zeeland een energiecentrale die geheel wordt bemenst door Afrikaners. Die ervaren krachten werken dus niet in Zuid-Afrikaanse centrales. Dat uitval van het electriciteitsnetwerk in het tegenwoordige Zuid-Afrika aan de orde van de dag is, zou niemand moeten verbazen.

Landonteigenening

Jaco vertelde over het beleid van landonteigening zonder compensatie, dat in een stroomversnelling is geraakt. Recent heeft het Zuid-Afrikaanse parlement met bijna 70% gestemd voor aanpassing van de grondwet om onteigening van grond van Afrikaner boeren mogelijk te maken. De verwachting is dat het regerende ANC dit punt nu gaat opspelen om begin volgend jaar de verkiezingen te kunnen winnen.

Plaasmoorde

Tenslotte kwam het bizarre klimaat van anti-blank racisme aan bod. Dit uit zich de laatste jaren in de golf van zeer gewelddadige moorden op Afrikaner Boeren, de Plaasmoorde. Dagelijks krijgen de Boeren van politici en media te horen dat hun bezit aan de zwarte bevolking toebehoort. Jaco ziet dit vooral als een leiderschapsprobleem, waarbij het ANC de Boeren gebruikt als makkelijke zondebok voor alle sociale en economische problemen van het land. Het feit dat deze groep economisch het land draagt, lijkt de regering niet te boeien.

Het eerste blok van de avond eindigt met het filmpje waarin oud-president Jaco Zuma op een ANC-congres het lied Kill the Boer voorzingt, een uitgesproken racistisch lied waarin wordt opgeroepen om Boeren te vermoorden.

 

Gruwelijke ervaring

Het tweede blok van de avond zou een stuk heftiger worden. De Nederlandse Arine Prins was in 1999, samen met man Peet en hun twee kinderen, verhuisd naar Zuid-Afrika. Zij hoopten op hun prachtige erfgoed in Barberton een vrij bestaan op te bouwen. Het bleek allemaal zwaarder dan ze hadden gehoopt. In april 2017 was Arine in haar eigen boerderij getuige van de uiterst brute moord op haar man Peet door een groepje zwarte mannen. Het geweld waarmee de vijf uur durende marteling gepaard ging was buitensporig en getuigde van extreme haat. De politie heeft na de moord niets gedaan om de daders op te sporen.

Arine heeft haar ervaringen beschreven in het aangrijpende boek ‘Moord in Zuid-Afrika’. De dag na de avond heb ik het in één ruk uitgelezen. Voorafgaand aan de moord waren er al meerdere signalen: vreemde mannen die op hun erf rondliepen, het gevoel bespied te worden, vermoorde honden. Dit alles had het gezin er al toe gebracht het besluit te nemen terug te gaan naar Nederland. Helaas kwam dat besluit te laat.

Aangedaan

Het verhaal van Arine kwam hard bij me binnen. Ik beschouw mezelf meer als een rationalist dan emotie-gedreven en toch raakte het me – onverwacht – meer dan ik had durven denken. Ik wil graag een betere wereld achterlaten voor mijn kinderen en de mensen om wie ik geef. Voor de veiligheid van mijn gezin wil ik alles doen. Ik ben oprecht bevreesd voor de groeiende en gevaarlijke haat tegen blanken (“witten” in het links-identitaire jargon) die ik om mij heen zie. Een haat die lijkt te worden gefaciliteerd door de politiek-bestuurlijke elite.

Dit alles kwam samen in het gepijnigde gezicht van Arine en wat zij had meegemaakt. Iets brak bij me, maar er kwam gelijk iets beters voor in de plaats. Een kristalheldere focus op wat echt belangrijk is en besef waarom ik doe wat ik doe. Na dit emotioneel intensieve blok, eindigde de avond met het prachtige nummer ‘Ons Sal Dit Oorleef’ van de Afrikaner zanger Steve Hofmeyr.

 

Blinde vlek

De avond eindigde gemoedelijk. Er werd lang nagepraat en ondanks de zware kost, was de sfeer goed. Het is meer dan spijtig dat in het Westen zo weinig oog is voor het leed van de Afrikaners in Zuid-Afrika. De definitie van racisme is willens en wetens verbogen naar iets wat het niet is. Racisme naar blanken zou niet bestaan.

Zeg dat maar tegen de vrouw van Peet, als je het lef hebt.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In Zuid-Afrika ziet de toekomst eruit zoals in het voormalig Rhodesië, thans Zimbabwe. Zodra de laatste blanke is vertrokken,wordt het: honger lijden voor de zwarte mensen.
De Zuid-Afrikaners zijn druk doende om een nieuwe “apartheid” te creëren !
Over enige tijd staan de colporteurs weer aan m’n deur met de woorden :
“Hebt u wat over voor de honger lijdende bevolking in Zuid-Afrika ?”

Sabreur
Sabreur
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Die nieuwe apartheid is er al. Maar nu is de blanke het slachtoffer dus zal je Europa niet horen. Laat Zuid Afrika maar zwart worden en honger lijden. De colporteurs zullen door mijn hond van het tuinpad worden gejaagd.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed dat Martin Bosma dit op de kaart zet. Het wegkijken van links is hemeltergend. Wij moeten die Boeren massaal opvangen hier, we hebben toch een pact ondertekend?

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Dat pact geldt naar verluidt niet voor blanken en/of mensen met realiteitszin. Bovendien: Groen Links ziet ze al aankomen. Hun Wijnand Duijvendak heeft geholpen om het blanke regime in ZA omver te stoten.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Ja, laat ze omkomen in hun arrogantie van de macht.
Zij gooien het kind met het badwater weg. Heel erg dom.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Schandalig gedrag van Oudaen, een stadskasteel onwaardig. Natuurlijk heeft Zuid-Afrika een complexe geschiedenis. Dat wordt niet beter door een van overheidswege aangewakkerde haat jegens blanken. De martel-, moord- en verkrachtingspraktijken zijn tenhemelschreiend. De verplichte Afrikanisering (verwarrende term, die het tegenovergestelde betekent van Afrikanerisering, als dat woord bestaat) leidt zoals altijd met dit soort transities tot grote problemen (stroomstoringen zijn misschien wel de minste), nepotisme en machtsmisbruik. Landonteigening zonder compensatie is sowieso oneerlijk, maar zal ook leiden tot tekorten in de voedselproductie. De grootschalige boerenbedrijven kunnen niet hetzelfde niveau van productie handhaven na herverdeling onder de armen, terwijl diezelfde bedrijven voor de herverdeling voor verhoudingsgewijs hoogwaardige werkgelegenheid zorgden. Kleinschalige landbouw is in heel Afrika een probleem en alternatieve modellen blijken niet te werken.

Rob
Rob
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hier hoor je niets van in de media en politiek, walgelijk, over een tijdje voedselhulp en ontwikkelingshulp sturen, voor de arme bevolking

Martin Jobse
Martin Jobse
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat Arine in haar boek beschrijft is talloos vele blanke Zuid-Afrikanen overkomen. Toen zij en Peet met de kinderen zich in Zuid-Afrika hebben gevestigd, zijn zij zich vermoedelijk niet voldoende bewust geweest van de gevaren, die zich al snel na de afschaffing van de apartheid voordeden. Blanken, die het zich kunnen veroorloven, veranderen hun woning of bedrijf in een vesting (verschillende rijke zwarten trouwens ook). Armere blanke boeren hebben een onderling waarschuwingssysteem, dat door de forse afstand, die zich vaak tussen de boerderijen bevindt, niet altijd naar behoren werkt. Vooral voor de laatste groep is de situatie dringend, omdat de overheid zich aan hun lot niets gelegen laat liggen. Juist deze mensen voelen zich nauw met elkaar verbonden (zijn ook vaak familie) in het besef te behoren tot de Afrikaner Natie, die eigenlijk alleen in Zuid-Afrika overleven kan. Maar voor hun eigen bestwil en dat van hun kinderen en kleinkinderen, is het zaak, zo enigszins mogelijk, een veilig land op te zoeken, waar zich al verschillenden hunner hebben gevestigd. Europa, een aantal landen uitgezonderd, is door zijn links-liberale ideologie voor hen te vijandig en daardoor niet geschikt.(Misschien straks voor ons ook niet meer?).

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heeft Mandela het zo bedoeld?

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Het lijkt erop dat de huidige ANC-leiders eerder Robert Mugabe als voorbeeld nemen dan Nelson Mandela.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Mandela was een ordinaire terrorist met veel bloed aan zijn handen, maar als het voor de “goede zaak” is dan maakt dat blijkbaar niet uit voor de linkse gutmenschen.
Sterker nog, dan organiseer je de linkse versie van een heiligverklaring, een Nobel prijs voor de vrede geheten, en plaats je hem ter verering op een sokkel.
Volgens mij heeft Mandela het dus zo bedoelt, maar toen hij eenmaal aan de macht was kon hij daar, in verband met de publieke wereld opinie, natuurlijk niet meer recht voor uit komen. Zijn (ex)vrouw was wat minder diplomatiek…

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

“Volgens mij”… Niet bepaald een sterke onderbouwing. En als je bedenkt hoe bruut het apartheidsregime was, dan zou ik Mandela nooit of te nimmer op een lijn willen stellen met Bin Laden (want dat doe je als je hem een terrorist noemt.)

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Terrorisme bestond al voor Bin Laden uit de luiers was. Neem o.a. de Rote Armee Fraktion. Het feit dat Bin Laden –ook– een terrorist was houdt dus niet in, dat Mandela geen terrorist zou zijn. Daarbij was het apartheidsregime in ZA bruut. Maar wel regime in Afrika was niet bruut?

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

@Frans.B
Mandela was de leider van MK, de terreur afdeling van het ANC, en in die functie direct verantwoordelijk voor tientallen, misschien wel honderden, door het MK gepleegde terroristische aanslagen op onschuldige burgers, vrouwen en kinderen inbegrepen.
Als je dat meent goed te kunnen praten dan is je morele kompas stuk.

max
max
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Mandela was een wolf in schaapskleren. Zuma is een psychopaat.
Dit mooie land is gemaakt door de boeren, de zwarten zijn te dom, te jaloers en te rancuneusom dit niveau te andhaven.

Diep triest, alleen Trump heeft dit aangekaart.

hans
hans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel, laten we hier een les uit trekken als we menen te denken om half Afrika naar hier te halen.

trackback

[…] 12 december moest voor een discussieavond in Utrecht over de situatie van de Afrikaners in Zuid-Afrika opeens een andere locatie worden […]

trackback

[…] 12 december moest voor een discussieavond in Utrecht over de situatie van de Afrikaners in Zuid-Afrika opeens een andere locatie worden […]

trackback

[…] ….lees verder […]

Bosgeus
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit gaan de Jezuïeten in Nederland ook doen, als we het toelaten.

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x