Zihni Özdil en het intellectuele failliet van links

Critici geofferd op het politiek-correcte altaar

Titelfoto OpinieZ-artikel Robert Bor “Zihni Özdil en het intellectuele failliet van links”

“GroenLinks, meetup met Jesse Klaver in TivoliVredenburg Utrecht” by groenlinks030 is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

De val van GroenLinks-dwarsdenker Zihni Özdil was al enige tijd in de maak. Toch viel de wijze waarop de bijl viel menigeen rauw op het dak. Fractievoorzitter Jesse Klaver mocht rekenen op de nodige kritiek vanuit beide kanten van het politieke spectrum: ‘laf’, ‘grof’, ‘ego-beleid’, ‘kadaverdiscipline’, ‘Stalin-adept’, ‘van Verlosser naar Judas’, ‘machtspoliticus’, ‘Onderwerp je, of wegwezen.

Het obligate zwartverven van de verstotene ging gepaard met allerhande beschuldigingen in de privé-sfeer, waaronder die van alcoholisme. Özdil toonde zich de volwassen partij en gaf zonder mokken zijn zetel terug aan de partij. Verfrissend, in een tijd waarin zetelroof de normaalste zaak van de wereld is.

Na de afrekening toonde Jesse Klaver berouw over zijn optreden. Als een ware Spijtebijt uitte hij zalvende woorden over ‘lelijke politiek’. Hij zei dit zonder goed uit te kunnen leggen wat zijn rol in het drama was, alsof zijn invloed te verwaarlozen zou zijn. Dat Klaver in het verleden een spoor van rivalen levenloos op het politieke slagveld heeft achtergelaten, wordt gemakshalve vergeten. De aangeleerde communistische zuiveringsvaardigheden zijn duidelijk niet verloren gegaan toen PSP, PPR, EVP en de Communistische Partij Nederland samensmolten tot GroenLinks.

De Sid-knuffel

Hoewel de directe aanleiding voor het conflict tussen Klaver en Özdil gezocht moet worden in de kwestie over het leenstelsel, speelde daarvoor nog een andere kwestie. Op 23 april ging Özdil, samen met VVD’er Judith Tielen en PVV’er Harm Beertema in gesprek met filosoof Sid Lukkassen over indoctrinatie in het onderwijs. Lukkassen hield een betoog over het gebrek aan verscheidenheid in de wetenschap. Zoals te verwachten was, lagen de visies van Özdil en Lukkassen ver uit elkaar. Zij gingen echter wel met elkaar in gesprek.

Toen gebeurde er iets bijzonders. Ondanks de compleet verschillende politieke belevingswerelden van de beide heren, behandelden ze elkaar als mens. Özdil nam een selfie met Lukkassen, beiden breed lachend en hij gaf hem zelfs een knuffel. Een heerlijke foto die vertrouwen geeft in de mensheid.

De rot zit diep

De GroenLinks-achterban explodeerde. Özdil kreeg per direct een Twitter-verbod opgelegd. Hij reageerde in NRC verrast over de pogingen om hem de mond te snoeren. Özdil verwees naar zijn ideologische voorganger, Fred van der Spek van de PSP, die ook het debat aanging met ideologische tegenstanders. Oprecht, maar enigszins naïef stelde Özdil:

“Dit gaat over iets fundamenteels. Als de geest van progressieve vrijzinnigheid wordt uitgeblazen, is het hek van de dam.”

De ervaring die Özdil kreeg is er één die mensen op ‘rechts’ al heel lang kennen, maar die hij blijkbaar nog niet had meegemaakt, noch verwacht. Zijn partij is niet uit op progressieve vrijzinnigheid. Zijn partij is ook niet uit op een inhoudelijk debat met haar tegenstanders. De waarheid is al bekend en behoeft geen verdere discussie: GroenLinks is een dogmatisch verankerde partij.

Oud-vrienden

Ik kan alleen maar sympathie hebben voor de schok die Özdil gevoeld moet hebben. Toen ik het zelf meemaakte, heb ik het lange tijd niet kunnen plaatsen. Iemand die ik een goede vriend achtte heeft jarenlang zijn frustratie opgekropt over mijn ideologische standpunten. Standpunten die hij verwierp. Zijn veroordeling was stilzwijgend, maar immer aanwezig en drukte een stempel op de sfeer als we als vriendengroep bijeenkwamen. Inhoudelijk werd de discussie niet gevoerd. Dat kapte hij vaak af of het werd omgebogen richting framing. Als er grappen gemaakt werden over Trump, dan was hij haantje de voorste om zijn bijdrage te leveren en klaarde hij zichtbaar op.

De onvermijdelijke breuk was een enorme opluchting. Pas achteraf besefte ik hoe beklemmend ons samenzijn was. Ik sta hier beslist niet alleen in. Talloze mensen die ik spreek hebben iets soortgelijks ervaren. Familie, vrienden, collega’s, buren – de ideologische scheurlijn is diep. Twee aspecten komen iedere keer terug: de weigering om het over de inhoud te hebben en een beklemmende en veroordelende sfeer. Emotioneel trekt dit een zware wissel.

Het Paas-relaas

De Theoloog des Vaderlands, Stefan Paas, maakt zich aan dezelfde zonde schuldig. Recent publiceerde hij een Twitter-draad waarin hij moest en zou bewijzen dat Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet een racist zou zijn. Hij baseert dit op een vijftal stellingen waarin hij zich met name druk maakt om i) de mensen die Baudet ooit ontmoet heeft en ii) de woorden die hij gebruikt.

De woorden ‘homeopathische verdunning’, ‘afrikanisering’, ‘boreaal Europa’, ‘dominant blank en cultureel’ maar ook Baudet’s zorgen over de effecten van immigratie spelen een belangrijke rol in het Paas-relaas. Wat Paas echter vertikt te doen, is om al zijn vijf standpunten samen te brengen tot dat ene grote idee en dat vervolgens aan te vallen. In plaats daarvan isoleert hij de woorden van hun context, vergroot ze en associeert ze met verworpen gedachtegoed. Dat is een valse en onterechte manier van redeneren.

Wat Baudet namelijk poogt te doen is zijn woorden gebruiken om een gedachte vorm te geven. Hij gebruikt de term ‘boreaal Europa’ om onze cultuur te beschrijven. Hij gebruikt ‘afrikanisering’ en ‘homeopathische verdunning’ om aan te geven dat die cultuur aan het veranderen is. Hij gebruikt ‘dominant blank’ om aan te geven dat hij die verandering niet op prijs stelt. De woorden vormen hun eigen relaas.

Nieuwe woorden

In dat relaas heeft Baudet beslist een punt. De verzorgingsstaat staat onder druk van de nieuwkomers, die onevenredig veel gebruik van hem maken. Criminaliteit vindt buitenproportioneel vaker plaats door allochtonen. Van integratie is nauwelijks sprake. En dan zijn er ook nog de conflicterende waardensystemen van de nieuwkomers met onze cultuur. Dat is het grote idee waar Baudet het over wil hebben. Geen haarkloverij over zinsconstructies om te komen tot formulering van ideeën die onze maatschappij tot voor kort niet kende. Geen muggenzifterij over nieuwe woorden die moeten worden bedacht om deze ideeën voor het voetlicht te brengen.

Framing

Natuurlijk wil Paas niet het grote idee van Baudet aanvallen. Zijn hele framing-kaartenhuis valt in elkaar zodra men doorheeft dat Baudet het al die tijd over cultuur heeft gehad. Daar is Paas niet bij gebaat.

Paas en GroenLinks staan het nationale debat in de weg. Voor hen is het getolereerde discours in marmer gebeiteld. Iedere afwijking daarvan achten zij een fout idee dat enkel kan leiden tot apocalyptische scenario’s.

Links heeft geen antwoord

Dwarsdenker Özdil is het slachtoffer geworden van de dogma’s binnen het gedachtegoed dat hij zelf aanhangt. Dat is niet de eerste keer en het zal zeker niet de laatste keer zijn. Zoals ik al eerder heb betoogd, heeft het liberaal-sociale politieke spectrum geen antwoord op de zes grote crises van onze tijd: immigratie, integratie, identiteit, islam, EU en klimaat.

Deze thema’s zijn in de ban gedaan. Erover spreken leidt tot agressieve reacties – zoals die van Paas – vanuit het sociaal-liberale morele stelsel. Die reacties kunnen grote gevolgen hebben voor een individu. Om die reden is het goed te begrijpen dat menig burger zijn vingers niet durft te branden aan deze heikele onderwerpen.

Intellectueel failliet

Het intellectuele failliet van het sociaal-liberale morele stelsel is reeds een feit. Het is slechts een kwestie van tijd voordat dit formeel wordt vastgesteld. Hoe wenselijk het ook is, het is een illusie om te denken dat een zinvol gesprek met de aanhangers van het stelsel op dit moment mogelijk is. Het gedachtegoed om met de grote thema’s om te gaan zal verder doorontwikkeld moeten worden buiten het dominante morele stelsel.

Naarmate de zes thema’s aan urgentie winnen – en dat doen ze – zullen steeds meer mensen erover willen praten. Ook zij zullen de toorn van het morele stelsel ondervinden. Binnen politieke partijen zullen meer Özdils volgen. Ook zij zullen geofferd worden op het politiek-correcte altaar.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
42 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit artikel is een verademing. Alles wat je toe te voegen hebt is eigenlijk al geschreven. Maar toch een poging.
In een communistische maatschappij is een dialoog met de tegenstander onmogelijk, de vastgegoten ideologie laat het niet toe. Zo persoon moet uit de maatschappij verwijderd worden of het zwijgen opgelegd. De middel is dan ondergeschikt aan de wens. Ozdil en Lucassen staan mijlenver van elkaar wat politiek denken betreft maar als mensen sluiten zij elkaar niet af, is het beeld. Het doet mij denken aan die twee Turkse vrienden (NOS-TV)voor de verkiezingen in Turkije, de een was voor Erdogan en de andere tegen. Maar politiek heeft hun vriendschap niet kunnen breken. Zo zou het moeten zijn en niet zo dat je bij elke verjaardag vooraf moet verbieden om over politiek en kerk te praten want anders zou je wensen dat je niet jarig was. In de Tweede kamer geven zij toch elkaar ook de hand na het gevecht in de politieke arena. Op andere kant zijn ze daar goed in uitsluiten ook. Maar communisme is een dictatuur met vaste ideologie. Voor linkse partijen een uitgangspunt. De voorval met Ozdil is voor hem zelf vervelend maar zou bevrijdend moeten zijn. Klaver is een enge kereltje. Afhankelijk van de mate van indoctrinatie van zijn geest kan de burger nu over deze partij oordelen. De wijze waarop linkse dictatuur de rechtse democratie bevecht is al lang duidelijk. Je moet elke woord op een weegschaal leggen want dingen uit hun context halen is hun succesvolle wijze waardoor veel burgers er intuinen. Soms is genoeg om een woordje weg te halen of de woordvolgorde te veranderen zodat de klemtoon verschuift naar waar je hem wil hebben. De slaafse media, uit onze belastinggeld betaald, proberen ons te indoctrineren door nieuws te verdraaien of essentiële dingen weg te laten.Foei!

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Eens.

p.
p.
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend stuk. Als ik soms de oprispingen van Paas op Twitter lees, dan moet ik aan Mattheus 23 denken, waarin Jezus zich van een minder lieve kant laat zien. Met name vers 27 komt dan bij me op.

Maar dit terzijde. Tijdens lezing van dit stuk kwam de vraag weer bij mij boven naar het ‘waarom’ van het gedrag van (voor het oog) volwassen lieden als Klaver, en uiteraard (want zij bepalen het GL-beleid en trekken aan de touwtjes van Klavers ledematen) Duyvendak, Rosenmöller, Halsema etc.
Wat is dat toch, die neiging om mensen het zwijgen op te leggen, dingen te verbieden, te dwingen, te controleren, zich bóven de anderen te stellen en te zeggen: “zo MOET het, zo moet jij DOEN en (steeds vaker) zo moet jij DENKEN.”
Je komt ze overal tegen, niet alleen bij GL en niet alleen in de politiek. Ook (en steeds meer!) in de kerk. En ja, óók in mijn eigen vriendenkring.
Discussies worden gemeden, of er wordt lacherig over gedaan, en als je doordrukt, doorvraagt, voet bij stuk houdt – ja, dan worden mensen boos. Heel boos. Eén van mijn beste vrienden kon zich nauwelijks bedwingen, en wendde zijn hoofd af.

Ik kan er niets anders in zien dan de dood-ordinaire wens tot MACHT. Macht over anderen.
– door ze klein te houden (niet leren zelfstandig te worden maar neerbuigend hulp verstrekken, géen eisen te stellen).
– door ze te dwingen in jouw keurslijf, te doen wat jij zegt dat ze moeten doen. En inmiddels ook te denken wat jij vind dat ze moeten denken (waarom mag ik niet gewoon in principe TEGEN abortus zijn?)
– last but not least door jezelf moreel superieur te maken. Jij bent goed. Zij zijn fout. Dus heb jij ook rechten over hen. Want jij weet wat goed is en zij niet.

Zij zijn de baas. Zij zijn god. C’est ca.

Lucy
Lucy
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Ook ik heb dit meegemaakt en maak het nog mee. Ben christen, stem PVV, Forum of SGP. Vinden vrienden raar, ook christenvrienden. De sites die ik graag lees, zoals b.v. TPO e.d. moeten ook niks van christenen hebben, dus daar wordt je ook regelmatig voor rotte vis uitgemaakt, want ojee, je bent tegen abortus. Nog niet zo lang geleden was abortus een schande, nu is het een schande als je tegen abortus bent. Het gevoel nergens bij te horen gaat overheersen. Je moet of zoetsappig zijn als christen, terwijl Jezus niet bepaald een doetje was, of atheïst.

P .
P .
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Lucy

Sinds ‘blij, blij, mijn hartje is zo blij’ is Jezus een fijne vriend geworden, beetje zoals die domineeszoon dis bij de EO presenteerde (maar dan zonder tattoos).
Vanaf dat moment mochten wij allemaal zo lief en begrijpend worden.
Dat lijkt te lukken.

N.stikvoort
N.stikvoort
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het monddood maken….door… pol pot adepten

N.stikvoort
N.stikvoort
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het monddood maken van pol pot adepten ( zoals Duyvendak,Halsema
en rosenmöler ) werd weer in noord Korea getoond….
Alleen was dit de letterlijke variant.

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“de zes grote crises van onze tijd: immigratie, integratie, identiteit, islam, EU en klimaat.”

Immigratie los je op door grensbewaking en strikt migratiebeleid, maar de EU blokkeert dat

Integratie los je op door immigratiebeleid. Kleine groepen integreren beter en sneller dan grote groepen. Daarnaast is noodzakelijk dat er gediscrimineert wordt tegen mensen die zich niet aanpassen. Er moet een reden zijn waarom iemand integreert en traditioneel was dat sociale uitsluiting. Maar dat mag niet van de EU.

Identiteit hadden we kunnen voorkomen door immigratiebeleid. Nu dat er al enclaves zijn, wordt het moeilijk. Niet meer toestaan van dubbele nationaliteiten kan helpen. Bescherming van Nederlandse cultuur en gebruiken kan helpen. Maar dit is een lastige.

Islam.. idem. strikter immigratiebeleid. De EU wil echter meer islam en positieve promotie van islam.

EU is een probleem dat zichzelf creeert. Alleen een nexit helpt daar nog bij. Of structurele hervorming, maar het lijkt me stug dat dat kan slagen.

Klimaat is niet zozeer een probleem, het verandert en wij moeten ons daarop voorbereiden. Klimaatbeleid echter.. dat is een immens probleem, vanuit meerdere invalshoeken.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Jay, re EU, er is een tussenweg waardoor ik in ieder geval nog een aantal jaren hoop houdt. Diverse EU kritische partijen zijn of veel groter geworden of zijn nieuw vrij groot in het EP gekomen. Mijn hoop is dat die goed gaan netwerken, zodat misschien al tijdens deze sessie, maar zeker in de volgende sessie wel tegengewicht kan worden gegeven.
Zoals ik hoop, alle landen partijen zijn nu in Brussel, kan dus in Brussel mee gesproken worden……

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

UITSTEKEND verwoord. Ja, ook ik ben HEEL voorzichtig geworden om ergens een mening over te geven. Als je in een groep zit die D66 of GL achtige neigingen heeft, kun je beter je mond houden als je het over de ‘inhoud’ zou willen hebben. Het ergste is, dat die kennissen zelf maar raak leven en nergens op letten en OOK geen vrienden hebben uit andere culturele kringen. Maar wel doen ze alsof ze ALLES geweldig vinden wat van elders is gekomen en ALS er al problemen zijn is het wel ONZE schuld. Dat is altijd de basis van de gesprekken.

Kees
Kees
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk!

trackback

[…] Lees verder>>> (h/t “Jan”) […]

trackback

[…] ….lees verder […]

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Elkaar afkraken in de media, mensen de partij uit zetten… Ja, dat zouden ze bij Forum voor Democratie natuurlijk nooit doen!

Sabreur
Sabreur
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Ja hoor.ook bij FVD gebeurd en daarvoor ook al bij PVDA, VVD, CDA en eigenlijk alle partijen. Dat is dan ook niet het punt.
Waar het hier om gaat is de manier waarop en waarom. Voor een partij die inclusiviteit en verbinding hoog in het vaandel heeft staan is het wel discutabel dat ze iemand met een andere mening zo behandelen.

U toont ook het probleem aan in het huidige politieke klimaat. Niet kijken naar de inhoud, maar naar de vorm.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

Goed gereageerd.

Carmen
Carmen
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Tja Frans, ging het daarover in dit stuk? Het enige wat jij hiermee bewijst is zijn gelijk. Fijn weekend toegewenst!

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Carmen

ja, ha ha. Frans heeft het niet in de gaten.

Ron
Ron
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Dag mijnheer Frans B,
Door mijn bril bezien draait het betoog van de heer Bor om de laatste alinea.
5 sterren voor de heer Bor en ^1 voor u voor de moeite.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Geachte Frans B, inmiddels diverse reacties van u gelezen op dit forum. Velen geven hier een beargumenteerde mening. U niet, uitsluitend kraken, links cynisme, stoken. Plaats ik een kritsche opmerking bij uw commentaar met argumenten, reageert u niet meer.
U weet dat uw mening (zonder argumentering) welkom is op het groen links en islamitisch Dagblad NRC.
Op FvD heb ik ook kritiek, ik vond het dom van Thierry Baudet de fotos met text ‘Ich habe es nicht gewusst’ te retweeten, en tijdens het debat met rutte, geen nadrukkelijke pro Nexit stellingname en Juncker niet vermelden in relatie tot Hitler.
Met mijn NIET politieke vrienden in Tsjechie en Hongarije heb ik groen links besproken. Zij hebben nooit begrepen welke idioot op het idee kwam (80’er jaren) tegen de US kernraketten te demonstreren, waar de USSR in hun ogen het ‘evil empire’ was. Zij bestempelen groen links als ‘laf communistisch’…..
Een reactie van uw kant zou ik zeer waarderen, graag met specifieke argumenten? Bij voorbaat dank.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Ik sluit mij graag bij uw reactie. Reacties in dit stijl horen meer bij de DDS, de ontmoetingsplaats voor trollen die elke artikel daar kraken.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Eens

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Deze opmerking lijkt op reactie van aangeschoten wild.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Beste Frans B, wat is uw mening over het feit dat Wilders bij Twitter geblokkeerd wordt nadat hij D66 bekritiseerde? Vrijheid van meningsuiting wordt hier in mijn ogen geschonden want wat hij schreef was niet bepaald haatzaaien. Of is waarheid vertellen tegenwoordig haatzaaien?

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Ik hoorde ook van de blokkade op Twitter van dhr. Wilders.
Dát is de Nederlandse “democratie”, een “democratie” waar “de waarheid vertellen” wordt gerangschikt onder “haatzaaien” !!!!
Wij worden geregeerd door Maffiosi !! Hoofdkantoor in den Haag.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

zo is het. Vrijheid van meningsuiting is hier soms ook ver te zoeken. Zeker als de mening links onwelgevallig is. Dan moet er een cordon of iets dergelijks, of liefst uitsluiten.

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Dat vond ik een slecht idee.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Frans B, het blijft bij onbeargumenteerd stoken?

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

De tweet of de blokkade? Voor de duidelijkheid beste Frans B.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

@ Frans B.
Wat maakt u toch weer een rare opmerking.
Natuurlijk zal het bij het Fvd wel eens gaan voorkomen dat iemand zijn zetel opgeeft; (Özdil heeft zijn zetel opgegeven en is NIET uit zijn partij gezet, zoals ik begrijp, terwijl hij volgens u uit de partij zou zijn gezet).
Is iets dergelijks ook niet a.d. hand met de heer Otten van het FvD ? In ieder geval gaf hij problemen, maar werd NIET op een smerige, achterbakse en gluiperige manier “afgemaakt” zoals Yasser Feras deed t.o.v. Özdil !
Als dit in Noord Korea zou zijn gebeurd, dat had Yasser deze Özdil laten doden ! Niets gaat die snotneus te ver, als HIJ z’n zin maar krijgt; typisch populistisch links gedrag van Klaver.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

U heeft kennelijk wat tijd nodig? Henk Otten plaatste zonder overleg een Thierry Baudet ‘kraak’ interview in het communistisch groen links en islamitisch dagblad van Nederland, NRC.
Had Ozdil zonder overleg een Klaver ‘kraak’ interview gegeven aan Elsevier Weekblad, dan had heel Nederland incl FvD begrip gehad dat Klaver hem zijn TK zetel af zou nemen.
In blijde verwachting van uw reactie, bij voorbaat dank daarvoor,

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

@ Henk Alberda.
U zou wat duidelijker “overkomen” als u in uw reactie zou zetten aan wie die is gericht.
Ik zou willen/kunnen reageren maar weet niet tegen wie u ’t had.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

karton: Mijn reactie was aan het adres van Frans B waar ik inmiddels mijn 4de botsing mee had. Dank, nu weet ik voor volgende keren dat ik hier moet beginnen met vermelding wie ik aanspreek….
Ik ben kiezer en lid FvD. Henk Otten mag van mij vertrekken; blijft hij dan zal ik beslist wel FvD kiezer/lid blijven.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

@ Henk Alberda.
Dank voor uw begrip.
Wat dhr. Otten betreft, deze mag, eveneens namens mij, vertrekken.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Beste Henk Alberda, behalve de ons bekende feiten weten wij niet wat binnen bij de FvD gebeurd. Het is in ieder geval het slechtste wat nu in die partij kan gebeuren. De stilte van Hiddema in deze is verontrustend. Zonder verdere kennis komt deze Otten op mij niet echt sympathiek over. Maar ook Baudet zou meer met beide benen op de grond moeten blijven en niet te vaak gevleugelde woorden loslaten die niemand begrijpt en die makkelijk misbruikt kunnen worden door deze uit hun context te halen. Vele aanhangers met minder opleiding zullen het eens zat worden. Baudet moet zich op dit moment niet laten gaan door zijn succes want dat is gevaarlijk. Goed dat hij mensen als Eppink heeft. En het blijft voorlopig de enige partij die voor verandering kan zorgen. De groei moet dus gehandhaafd worden.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Helemaal met u eens.
Vooral wat betreft het “optreden” van dhr.Baudet.
Jammer dat hij zich laat verleiden tot het taalgebruik van z.g. “hoger opgeleiden”, hiermede zou hij de Jannen met de Pet van zich kunnen vervreemden, terwijl een heel groot deel van z’n aanhang uit die Jannen enz. bestaat.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Ja, Karton, hij moet beseffen dat een grote deel van zijn aanhang draagt geen universitaire baret maar een doodgewone denkbeeldige pet. En dan beide benen op de grond houden en vleugeltjes liefst ingeknipt. Dus filosofie en politiek gescheiden houden in het openbaar al heeft hij begrijpelijk de voorkeur voor het eerste.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

ni28 en karton, met alle begrip voor uw kanttekeningen, vlak na de PS speech van Baudet heb ik op enkele sites, oa EW, een menigte reviews gelezen die het verfrissend vonden, eindelijk eens een niet obligate bla, bla speech door een nauwelijks politicus, immers 2 , 3 jaar tegenover bv rutte, alleen al 5 jaar bijna non-stop leugens.
Hij heeft tijdens het debat met rutte en daarna beslist een aantal fouten gemaakt, maar wat hij ook zegt, links zal voorlopig nog maanden (2 jaar??) zijn best doen onzinnig commentaar te geven.
Ieder zijn mening, ook ik hoop dat FvD bij TK 2021 een resultaat neerzet waardoor de deur bij VVD, CDA, PVV en mogelijk een linkse partij de deur op een goede kier opengaat.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

H.A.@ ik beschouw mijn opmerking als opbouwende kritiek. Baudet zou veel van zijn volgers kunnen verliezen als hij voor velen onduidelijke taal blijft bezigen want zij blijven niet zoeken wat zij niet verstaan. Het komt dan ook beetje elitair over voor velen. Ik denk dat de botsingen in zijn partij ook hierover gaan. En het zou jammer zijn.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Geheel met u eens.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

ja, mee eens. Ik ben benieuwd naar de visie van Hiddema.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Frans B, u komt kennelijk uitsluitend op dit forum om positief rechtse meningen te kraken en groen links achtig te stoken tegen rechts. Doe dat op grotere aantallen fora, met wat intelligent en dom volk, zodat door uw irritante gezwets FvD aanzienlijk meer kiezers en leden binnen krijgt……

42
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x