De duidelijke verschillen tussen PVV en VNL

Nu Jan Roos lijsttrekker is geworden bij VNL, komen er zure reacties van de hardcore PVV-aanhang. Het PVV-codewoord dat gebruikt wordt, is “versnippering”. Dat is een vreemde manier van denken.

Oplossingen
De PVV en VNL zijn twee verschillende partijen met een overlap wanneer het over de Europese Unie, immigratie en islamisering gaat. De oplossingen echter zijn totaal verschillend. Daar waar de PVV op een niet uitgewerkt A4’tje gaat voor onoplosbare oplossingen inzake de islam, is VNL toch wat realistischer. Deze partij wil de problemen binnen de kaders van de huidige wetgeving oplossen en niet, zoals de PVV doet, met wetgeving die nog niet bestaat.

Idee-fixe
Leuk voor de achterban, maar mocht de PVV willen regeren, dan weet Geert Wilders dat zijn islamgerelateerde punten een idee-fixe zullen blijken te zijn. Het zou natuurlijk ook kunnen dat Wilders niet wil regeren en daarom met een concept komt dat onwerkbaar is voor andere partijen. Nederland is een coalitieland waar je, helaas, water bij de wijn moet doen om je standpunten enigszins te realiseren. Op mijn vraag aan de PVV welke punten onderhandelbaar zijn, komt natuurlijk geen antwoord, want de PVV is niet zo van de communicatie richting electoraat.

Achilleshiel
De PVV is een brede volkspartij die zetels van zowel links als rechts weet te vergaren. Dat is knap, maar dat is tevens de achilleshiel. VNL is meer een klassiek liberale partij en met de SGP de enige echte rechtse partij die dit land kent. Verder wil VNL een vlaktaks van 22,9% terwijl de PVV daar niet voor voelt. Ook op het gebied van veiligheid zijn de verschillen groot. De PVV reserveert een schamele € 2 miljard , waar VNL € 5 miljard over heeft voor uw veiligheid.

Achterban
De inhoudelijke verschillen zijn er dus wel degelijk, ook qua achterban. Zo zullen ontevreden SP’ers wel op de PVV stemmen, maar nooit en te nimmer op VNL. De winstmogelijkheden van VNL liggen dan ook bij de VVD en bij voormalige VVD-stemmers die naar de PVV zijn overgestapt.

Kritiek
Dus welke versnippering precies? Ik zie hem niet. Het is echter wel weer typerend voor de hardcore PVV-aanhang om direct zo om zich heen slaan zonder met feiten en argumenten te komen. Iedere vorm van kritiek wordt afgedaan als “landverraad!” of “D66!”. Waarmee eens te meer blijkt dat een deel van de PVV-aanhang a: geen kritiek kan duiden en b: absoluut niet weet hoe ze ermee om moeten gaan.

VVD
Waar de PVV de weg is ingeslagen richting de sociaaldemocratie van Willem Drees, werpt de VNL zich op als alternatief voor een VVD die onder Mark Rutte zo links is geworden, dat men de linkervleugel van D66 met gemak inhaalt. Het zal voor VNL en Jan Roos een flinke kluif worden om ontevreden rechtse VVD’ers van de VVD los te weken. Hopelijk voor VNL weet Jan Roos zich te manifesteren als een welbespraakte politicus die het niet moet hebben van alleen oneliners, maar ook de diepte kan opzoeken.

Rechts
Op rechts is er nog steeds veel te halen in Nederland. De neo-sociaaldemocraten van de PVV zijn dat niet en de huidige VVD ook niet. Hopelijk kan VNL dat gat op rechts eens mooi opvullen. Dat is goed voor het democratische gehalte van Nederland, daar de huidige politieke eenheidsworst slecht voor ons land is.

Met de PVV als linksige middenpartij en VNL op rechts, is er weer wat te kiezen in Nederland. Maar zijn de partijen uitwisselbaar? Zeker niet.

Over de auteur

Frank Berkemeier
Ik ben een anarchoconservatief. Schrijf op IsraNed en OpinieZ. Volg mij op Twitter via @Berkemef

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.