Thierry Baudet: mens of messias?

Gek en geniaal liggen dicht bij elkaar

Foto:

Zegt ooit wel eens een fan van Baudet: ‘Hij is mijn messias”, of wordt deze titel hem vooral door zijn tegenstanders toegedicht? Dezer dagen klinken er allerlei stemmen die Baudet van fascisme, nazisme en antisemitisme te beschuldigen. Henk Strating vraagt zich af wat hiervan bewezen is en of hij in zijn eerdere OpinieZ-artikelen over een gek of een genie heeft geschreven. 

Over water lopen

Van Jezus wordt verteld dat hij over water liep. Dat verhaal is gebaseerd op het evangelie van Mattheüs: “Het werd donker en de leerlingen waren al ver op het meer. Zij kwamen niet erg vooruit door de harde tegenwind en de hoge golven. Tegen het eind van de nacht liep Jezus over het water naar hen toe. Ze schreeuwden van angst en dachten dat het een spook was. Hij stelde hen gerust. “Wees maar niet bang, Ik ben het.” Het evangelie van Johannes vertelt dezelfde anekdote over Jezus die over water loopt, maar sluit af met een verrassende wending: “Toen waren ze bereid hem aan boord te nemen, en kort daarna kwam de boot aan land op de plaats waar ze naartoe wilden…” De oude Statenvertaling is nog duidelijker: “…en terstond kwam het schip aan het land…” Met andere woorden: het spektakel van over het water lopen speelde zich af in de hoofden van de leerlingen. In werkelijkheid liep Jezus hen pootjebadend vanaf het strand tegemoet…

 

Messias Baudet

Ik vertel deze anekdote omdat ik de afgelopen dagen vergelijkingen zag tussen Thierry Baudet en de messias, de door God gezondene. Dat is overigens niet nieuw. De dag na de door Baudet overtuigend gewonnen Provinciale Staten-verkiezingen in maart 2019 stelde journalist en columnist Willem Pekelder in Trouw de vraag: “Bedoelt Baudet (in zijn – inmiddels veelbesproken – overwinningsspeech) dat hij de nieuwe, door God gezonden Messias is…?”

Afgelopen week was het de beurt aan Ilja Leonard Pfeijffer, die in een interview in Trouw over de tijd voordat hij stopte met drinken zei: “Ik had het idee dat ik zonder drank niet meer interessant was.” Vanaf het Piazza delle Erbe in het Italiaanse Genua waar hij woont schreef hij afgelopen donderdag in HP/De Tijd: “Thierry Baudet ziet zichzelf als Messias, en daarom kruisigde hij zichzelf.” Ook op Twitter werd die vergelijking gemaakt, onder meer door Theoloog des Vaderlands Stefan Paas, die Baudet eerder uitmaakte voor racist en hem nú vrienden toewenst die in hem géén messias zien…

 

Tragiek

Maar zoals de over water lopende messias in werkelijkheid de pootjebadende Jood Jezus van Nazareth was, is de messias van de drie P’s Pekelder, Pfeijffer en Paas de mens van vlees en bloed Thierry Baudet. Olaf Ephraim, penningmeester van Forum voor Democratie, die Baudet de afgelopen week bleef steunen, schrijft in één van de vele verklaringen die de afgelopen week de ronde deden: “Ik zag geen onmens, ik zag een mens”.

Is het niet de tragiek van vrijwel iedere ‘messias’, dat zij zelden zélf pretenderen messias te zijn, maar altijd door ánderen messias worden genoemd? En niét door hun aanhangers! Ik heb nog nooit een fan van Baudet horen zeggen: ‘hij is mijn messias’… Het zijn de tégenstanders die vinden dat hij zich als messias gedraagt of wil laten vereren. Dat geldt óók voor de zware beschuldigingen van fascisme, nazisme en antisemitisme die deze dagen (weer) veelvuldig gehoord worden.

 

Gebrek aan bewijs

Fascisme, nazisme en antisemitisme moeten met wortel en tak worden uitgeroeid! De betekenis van deze zegswijze in Van Dale is niét onderhandelbaar: ‘volledig bestrijden om er geen last meer van te hebben’! Maar wie, om bij de beeldspraak te blijven, álles met wortel en tak uitroeit houdt een kale bodem over waarop niéts meer groeit. Als iemand zichzelf een fascist, nazi of antisemiet noemt heb ik geen enkele aarzeling om hem of haar volledig te bestrijden om er geen last meer van te hebben. Maar dát is niét zo!

Thierry Baudet ontkent nadrukkelijk fascist, nazi of antisemiet te zijn en bezweert geen fascistische, racistische en antisemitische denkbeelden aan te hangen. Tegenstanders zeggen dan ‘…if it smells like a duck, walks like a duck, quacks like a duck’… Maar die tegenstanders wáren al overtuigd met een eend van doen te hebben! Bij gebrek aan harde bewijzen wijzen ze dan op dog whistles, hondenfluitjes, bedekte toespelingen die alleen of vooral door ingewijden als fascistisch, nazistisch of antisemitisch zouden worden begrepen. Maar ook deze dog whistles worden vooral gehoord door tegenstanders die hun definitieve oordeel al hebben geveld.

 

Vermoeden van onschuld

De zware beschuldigingen van fascisme, nazisme en antisemitisme behoren uitsluitend gebaseerd te zijn op overtuigende en onweerlegbare bewijzen en niet slechts op een eenden-theorie of vermeende hondenfluitjes (die overigens wél aanwijzingen voor verder onderzoek naar die harde bewijzen kunnen zijn). Het kán niet zo zijn dat in de beschuldiging van fascisme, nazisme en antisemitisme het bewijs daarvoor al opgesloten ligt. En het mág niet zo zijn dat de bewijslast wordt omgedraaid en de beschuldigde, in dit geval Baudet, het tegendeel maar moet bewijzen.

De onschuldpresumptie of het vermoeden van onschuld in het nationaal én internationaal strafrecht dat een ieder die wegens een strafbaar feit wordt vervolgd voor ónschuldig wordt gehouden totdat de schuld volgens de wet is bewezen behoort zéker ook te gelden voor zeer zware beschuldigingen van fascisme, nazisme en antisemitisme. Eenden-theorieën en hondenfluitjes kunnen de toets van dit rechtsbeginsel niét doorstaan!

 

Gek of geniaal?

De ondertitel boven dit artikel, Gek en geniaal liggen dicht bij elkaar, komt uit Drenthe. Van de fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Drentse Provinciale Staten Thomas Blinde, die met drie collega-statenleden uit die partij stapte. “Ik vind het wel heel erg, wij hebben ons laten inspireren door Baudets ideeën. Gek en geniaal liggen kennelijk dicht bij elkaar. Baudet gaat straks in z’n eentje in de Kamer verder en op z’n Tweede Kamerkieslijst komen allemaal kandidaten uit de jongerenvereniging van FvD“, voorspelt Blinde somber. De tijd zal leren of hij gelijk krijgt.

Ik heb geen glazen bol waarmee ik in de toekomst kan kijken, maar ik kan wel terugkijken op de artikelen die ik de afgelopen jaren op OpinieZ over Thierry Baudet schreef. Over het boek Thuis in de Tijd dat hij in 2014 samen met Geert Mak samenstelde, over de overeenkomsten (en verschillen) tussen Thierry Baudet en Pim Fortuyn, over Baudets parlementaire taalgebruik en de aanvaringen daarover met Kamervoorzitter Arib, over zijn verkiezingsoverwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen (dat bijna 15.000 keer gelezen werd) en over Baudets conservatisme.

 

Het blijft politiek…

Heb ik die artikelen over een gek of over een genie geschreven? Die vraag is temidden van de enorme hectiek van dit moment niet te beantwoorden. Het lijkt onvermijdelijk om in uitersten te denken en te oordelen: gek of geniaal. Zoals zijn leerlingen in het natuurgeweld van harde wind en hoge golven Jezus als een spook over het water zagen lopen…

Thierry Baudet is geen messias en waarschijnlijk is hij ook niet gek of geniaal. Maar een mens van vlees en bloed met talenten en gebreken. Een ideeënmens voor wie vanzelfsprekendheden niet bestaan. Daardoor is hij een welkome aanvulling op het sociaal-liberale Nederlandse politieke landschap van de afgelopen halve eeuw, waarin coalities van traditionele politieke partijen van VVD tot GroenLinks niet veel méér van elkaar verschillen dan de meeste hedendaagse automerken…

Maar dat gaat gepaard met onvoorspelbaarheid die hem ongeschikt maakt voor het politieke handwerk. Samenwerking met Joost Eerdmans zou dat hebben kunnen compenseren. Maar die samenwerking lijkt nu verder weg dan ooit. Hoewel, het blijft politiek…

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
29 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ondertussen heeft de politieke islam zich al een plek veroverd in de Tweede Kamer. De denkbeelden van die politieke islam verschillen nauwelijks van die van het nazisme. De nazitop was dan ook zeer te spreken van de islam. Je vraagt je dan af wanneer het ultra-kritische en hyper-moreel deugende oog van de Linkse Kerk zich eens op die politieke islam richt. Ik zou dat echt wel eens willen meemaken. Dat ik daar iets van zie. Dat ik daar iets over hoor. In alle ‘kwaliteitskranten’. En in alle praatprogramma’s van de NPO.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Dat gaat de linkse kerk niet doen. Zij vinden het prima zo en steunen de islam. Erdogan heeft “zijn Turken in den vreemde” niet voor niets de opdracht gegeven om links te stemmen. De doelstellingen van links voor de toekomst liggen niet ver verwijderd van die van de islam. Pas aan het einde van de machtswetloop krijgen zij problemen met elkaar.

Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Ik vraag mij af wat die linkse kerk vindt van het stenigen van verkrachte vrouwen. Of zij daar een mening over heeft. Of zij het kan opbrengen daar een mening over te hebben. Of zij beseft dat alles wat zij doet en zegt aangaande de islam er toe leiden zal dat ergens in de nabije toekomst van Nederland het stenigen van verkrachte vrouwen deel zal zijn van de dan heersende wetgeving (sharia). En dat die straf van het stenigen van verkrachte vrouwen dan ook geregeld toegepast zal worden. Die mensen van Groen Links, D66 en PVDA, die altijd zo moreel hoog te paard zitten, en altijd het vingertje klaar hebben om andersdenkenden te kapittelen, ik vraag mij echt af wat zij ervan vinden dat al hun gedrag aangaande de islam ertoe leidt dat Nederland zal afzakken naar een dergelijke barbaarsheid.

Marcel Heilig
Marcel Heilig
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Daar wil de ‘linkse’ Kerk niet van horen! Politiek is ‘super onbetrouwbaar. Kijk om je heen; zie en huiver.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi geschreven stuk. Goed dat u Baudet niet afbrandt als persoon. Hij heeft e e a niet goed aangepakt, helaas. Ik denk dat het een slimme jongen is die ver had kunnen komen als alle neuzen dezelfde kant op hadden gestaan.
ook wel kwalijk is het van begin af aan demoniseren als extreem rechts en ‘bruin randje’ opmerkingen. Dat heb ik altijd kwalijk gevonden. Problemen aankaarten mag kennelijk niet in links Nederland, Heel vreemd.
Pim moest het met de dood bekopen. Links is tamelijk machtig en de media doen likkebaardend mee. Is er ook maar 1 kritische journalist die eens duikt in Groen Links en wat daar allemaal gebeurt? Nu weer met een dame met banden met extreem islamitsche groepering……………nee he, dat gebeurt niet. DAT vind ik nou heel zorgelijk.
In elk geval is Geert er nog.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

“Mooi geschreven stuk. Goed dat u Baudet niet afbrandt als persoon. ”
Lees de laatste alinea van het artikel nog eens.

Wilco
Wilco
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

In de laatste alinea lees ik: “onvoorspelbaarheid die hem ongeschikt maakt voor het politieke handwerk.” Maar is dat afbranden?

Marcel Heilig
Marcel Heilig
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Wilco

De vrije ruimte in het beoordelen van personen door “beroeps beoordelaars’ is beangstigend ruim. Beoordeel bijvoorbeeld de huidige ‘regeringsleider’ eens op dezelfde manier. Wees dan ook duidelijk! De gemeenschap heeft daar zeker wel recht op!

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beschuldigingen van anti-semitisme vind ik zo ongeloofwaardig dat ik een heksenjacht vermoed. Beschuldigingen van onvoldoende bestuur – door te snel te groot en zelfoverschatting – zou ik geloven.

Elvi
Elvi
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Dat is gewoon een handelsmerk aan het worden. Beschuldig iemand van antisemitisme en je hoeft niet eens meer uit te leggen wat daar precies de onderbouwing van is. Walgelijk!!
Ik ben benieuwd of daar door de gezonde denkers tegengewicht aan gegeven kan worden. Ik stem in ieder geval Thierry.

Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

In Duitsland wordt elke dag een vrouw vermoord. Een en ander schijnt te maken te hebben met de massa-import van vrouwenhaters. In Nederland is de situatie niet heel anders. En Baudet had plannen daar iets aan doen. Maar dat lijkt nu succesvol gedwarsboomd. Volgens mij zijn de vrouwen de verliezers. Niet Baudet. Niet FVD. Maar de vrouwen. https://www.youtube.com/watch?v=YcYcDa-4r24

Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Correctie: Elke DRIE dagen wordt er een vrouw vermoord.

Paul
Paul
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nu zijn slechte kanten de afgelopen weken zo uitvergroot worden is het mss tijd om zijn goede prestaties te belichten die Baudet heeft gepresteerd ! Het kan niet zo zijn waar we hem eerst de hemel voor in prezen nu laten barsten als een zinkend schip

Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Fascisme, nazisme en antisemitisme moeten met wortel en tak worden uitgeroeid!”

Ik wens u veel succes. De royale EU-subsidies voor de Palestijnen naast haast permanente kritiek op Israël en Israël alleen, in de zin dat de omringende niet-joodse landen er steeds weer genadig vanaf komen, schuurt al tegen antisemitisme aan. D66 en alles ter linkerzijde daarvan moet voortdurend op hun tenen lopen om hun antisemitisme te verbergen. Jeremy Corbyn, dat was de labour leider in het VK, is nu eindelijk uit de partij gesmeten vanwege zijn onverholen antisemitisme. Verder is er nog een kleinigheidje islam, een beweging van meer dan een miljard mensen, waar het antisemitisme van de kaften van hun heilige boeken druipt.

Fascisme en nazisme zijn lastiger te definiëren maar de economische interpretatie ervan is ‘big governement in bed with big business’. Dat is het economische model wat zo ongeveer overal ter wereld dominant is. Het is niet als bij het socialisme dat er enkel staatsbedrijven zijn. Het is evenmin zo dat conform kapitalistische doctrines de eigenaren vrij zijn in hun keuzes. Het eigendom is strikt genomen privaat, maar het bestuur wordt zwaar beïnvloed zo niet overgenomen door overheidstoezicht en regulering.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Uw definitie van fascisme is vanuit neutraal perspectief zeker waar. Maar we leven in een door links gedomineerde wereld.
Dan is de definitie van fascisme ‘socialisme zonder klassenstrijd’, dat wil zeggen socialisme dat niet streeft naar wereldrevolutie, opheffing van geld, banken, staat. En dit laatste, de staat, is waar het allemaal om draait. Vanuit marxistisch standpunt is Baudet al een fascist omdat hij de nationale soevereiniteit wil herstellen.
Links zal dit natuurlijk nooit op die manier zeggen, want dan gaan plotseling veel meer mensen beseffen dat met nationale soevereiniteit ze ook hun zelfbeschikkingsrecht voor de bus hebben gegooid door in de EU te stappen.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Andre
Netty
Netty
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Samenwerking met Joost Eerdmans zou dat hebben kunnen compenseren.”
Helemaal mee eens!! Daarom was ik ook zo blij dat Eerdmans tot de partij toe trad. Niet alleen omdat ik vond dat Baudet te veel posities in nam bij Forum. Maar vooral omdat Eerdmans zeer ervaren is aan de rechterkant van het politieke slagveld en zijn sporen daar al jaren geleden heeft verdiend. Daarbij is hij ook een uitvoerend politicus geweest in Rotterdam, eentje die niet in de oppositie meer zat, zoals eigenlijk de laatste jaren meestal het geval is met rechtse politici, maar een bestuurder. De VVD kan ik met geen mogelijkheid meer rechts noemen.
Eerdmans heeft ook een rustiger, weloverwogener karakter dan Baudet.
Het leek mij echt een ideaal team in wording. Maar helaas , het heeft niet zo mogen zijn.
Ik ben nog steeds lid van FvD. Ik kijk de kat nog even uit de boom. Echter mij spijt het niet echt als Baudet niet meer terug keert. Ik ben nooit lid geworden om hem, maar om het partijprogramma en het tegenwicht!
Wat ik wel aan hem bewonder is zijn historisch besef. Dat vind je niet veel meer bij jongere generaties. Dat is taboe, want nationalistisch!
Een prima artikel van de heer Henk Strating!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Messiasideeen ontstaan tegen de achtergrond van verlossingsverwachtingen. En de werkelijkheid is altijd anders dan de meerderheid denkt. Neem het historische voorbeeld van de Makkabeeën, de joodse priester-koningen van Judea, dat in 63 v. Chr. door de Romeinen werd gepacificeerd (in Romeinse zin). Het verzet was in eerste instantie tegen de hellenisering. Er volgden vele ‘messiassen’. Het hellenistische jodendom stond aan de wieg van het christendom, een pauliaanse transformatie van het messiaanse jodendom. Dat was toen, wel heel belangrijk. Nu zijn er ook meerdere ‘messiassen’: denk aan Fortuyn of Baudet. Wat ontbreekt is de transformatie, het transformerend vermogen om het forumvuur (rol van Baudet als adviseur-aanjager? later misschien weer andere rol) naar een hoger plan te brengen. Het zoeken is naar een Paulus. Of een pauliaanse groep (met Cliteur?), die in staat is die transformatie te begeleiden.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door BegrensEuropa!
Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uitspraken worden tegenwoordig al snel voor racistisch of discriminerend uitgemaakt omdat het goed uitkomt bij de overheersende linkse lieden die hun eigen ideologie
aan iedereen willen opdringen zonder tegenspraak toe te staan. Het Forum van Baudet die tegenovergestelde ideologie bezigt groeide snel en werd gevaarlijk voor de regerende partijen en werd al helemaal ongewenst verklaard door de ultralinkse partijen. De nieuwe rechtse partijen verschillen helaas van de oude partijen door de snelle gang van al de drie onderdelen en vooral de laatste die vooralsnog snel definitief blijkt. Misschien is het de snelheid van het proces gecombineerd met de onervarenheid van de leiders. De wil om snel te veranderen brengt het zelfvernietigende proces in gang en de daarmee groeiende ego’s van de leden. Baudet is bovenal een mens maar ik sluit niet uit dat hij zich wel een Messias voelt. Zijn jeugdclub wordt niet begrepen, zoals hij beweert omdat de buitenwereld minder intelligent zou zijn. De spelonken van filosofische overpeinzingen bieden voor de geleerden vele uitdrukkingsmogelijkheden maar de buitenwereld zal het minder gecompliceerd opvatten en desnoods parafraseren voor eigen gewin. In de rol van de Messias hebben zijn denkbeelden de hoogste sferen gehaald zodat hij niet meer ziet zijn uitspraken neerdalen bij gewone volk. Overigens is de vraag hoe racistisch of hoe discriminerend de FvD is. Eigenlijk lees je daar weinig concreets over. Dat zoveel prominente leden afstand van eigen leider hebben genomen mag ook niet ongezien worden. Het steeds groter gebrek aan diplomatie speelt de hedendaagse politiek parten. Het beeld van over de straat rollende politici die geen vork en mes gewend te zijn om te gebruiken komt steeds dichterbij.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het verschil is: Baudet is een mens en Jezus, Gods Zoon.
Daar gaat de vergelijking al mank. Verder: moeten we het onderzoek afwachten. Misschien komt de aanval van buitenaf. Als de aanval van binnenuit komt, is het goed dat de wegen zich scheiden en Baudet opnieuw begint.

Daarom, oppervlakkig artikel

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Kunt u bewijzen dat Jezus gods zoon is, of is dat een aanname?

J. de Ruiter
J. de Ruiter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Christenen zoals Hesa (en ik) geloven dat Jezus Gods Zoon is. Te ‘bewijzen’ is het niet, maar zijn leven en lijden inspireren ons.
Overigens was Jezus wel degelijk ook een mens. Hij kon honger en dorst hebben en pijn lijden (de spijkers gingen niet door zijn handpalmen maar op Romeinse wijze door de polsen), en als mens sterven. Als baby zal hij ongetwijfeld geschreid hebben en verlangd hebben naar de borst van zijn moeder.

Ik schrijf dit als ‘mannenbroeder’, maar tevens als theoretisch fysicus afgestudeerd bij een oude nog net aan de nazi’s ontsnapte (1938) Duits-Joodse geleerde, gepromoveerd bij Werner Heisenberg. Als Baudet echt nazi-sympathieen heeft, zou mij dat pijn doen. Maar ik geloof dat niet. “Boreaal’ heeft een andere en veel bredere betekenis.

Baudet heeft zichzelf nooit een ‘messias’ genoemd, dat deden zijn tegenstanders. Daarin heeft Henk Strating gewoon gelijk. Daarom begrijp ik de reactie van Hesa niet.

Jan van Droffelaar
Jan van Droffelaar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een rechts kabinet met de VVD – PVV is alleen mogelijk als de FvD minimaal 15 zetels zou halen…wat nu een onmogelijke missie lijkt te gaan worden. Uitstekend artikel!

Jan deJong
Jan deJong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb er geen moeite mee dat Henk Strating Jezus erbij haalt maar doe dat dan wel op de juiste manier. De visersboot was 25 / 30 stadiën uit de kust. 1 stadie + 100 vadem=ongeveer 185 meter x 25 = op z’n minst 4625meter en dus niet aan de kust bootje baden

J. de Ruiter
J. de Ruiter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan deJong

Het meer van Tiberias is op vele plekken nauwelijks 4-5 km breed, dus na 25-30 stadiën ben je zo’n beetje bij de andere oever. Dat verklaart waarom de boot vrijwel direct na de ontmoeting met Jezus een kust bereikte, zoals in Joh.6 te lezen is.

Dat wil niet zeggen dat Jezus “aan het pootjebaden was”. Uit de bathymetrische kaart van het meer blijkt dat de waterdiepte zelfs dicht bij de oever (< 400 m) nog minstens 10 m is. Dat wisten zijn leerlingen (die eerder vissers waren) natuurlijk. Daarom was de verschijning van Jezus voor hen wel degelijk een wonder.
Overigens dient verhaal vooral om voor de tweede keer het ongeloof van hen aan te tonen. Want al eerder (Matth. 8) wordt verteld over bange leerlingen terwijl Jezus rustig in de boot lag te slapen.

Dit alles doet aan de teneur van de tekst van Henk Strating natuurlijk niks af. Prima artikel, zegt deze Bijbelvaste mannenbroeder.

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ik werd lid van FVD wegens het programma en met mijn eigen voorwaarde : in bestuur en bij kamerleden 1/3 bèta’s. Dat de partij democratisch gestuurd zou worden vond ik logisch. Hoewel ik moest fronsen bij popsterrenachtig optrden van Baudet ( de piano, enz. ) bleef ik lid. Het ontkennen door Baudet van de klimaatverandering* , een bij uitstek bèta fenomeen was het moment : ik blijf lid om te kijken hoe FVD zich ontwikkeld maar mijn stem ??
*als lid van de Royal Horticultural Society anno 1820 was ik op de hoogte van jaarlijkse temperatuur metingen vanaf 1850 en deze liet een langzame jaarlijkse stijging zien.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  s.f.hoekstra

Misschien is klimaatverandering toch echt iets anders dan antropogene klimaatverandering? En causaliteit echt iets anders dan correlatie?

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

En dat weer iets anders dan catastrofale klimaatverandering? En dat weer iets anders dan geld, natuur en 3de wereld weggooien aan zonnepanelen, windmolens, biomassa verbranding en lithium accu’s?

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  s.f.hoekstra

Heeft Baudet klimaatverandering ooit ontkent??? Klimaatverandering in de mate die beweert wordt door antropogene CO2 toename trekt hij in twijfel, dit vind ik een juiste constatering van dhr. Baudet. De vernauwde blik van de klimaatalarmisten zgn. klimaatwetenschappers die maar blijven beweren dat klimaatverandering door CO2 toename komt en daarbij andere aspecten opzettelijk niet benoemen zoals heat iland effect en aerosolen vind ik juist anti wetenschappelijk.

29
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x