“De democratie is in gevaar!”

Het falen van het sociaal-liberale midden

Thierry Baudet

Titelfoto: Thierry Baudet. Screenshot YouTube-video, kanaal RTL NIeuws

 

De Nederlandse democratie maakte het deze week mee: een partij die nog nooit aan de verkiezingen van de Provinciale Staten had meegedaan werd de grootste partij. En daarmee de komende vier jaar de grootste partij in de Eerste Kamer. Maar de gevolgen voor de democratie lijken nog niet te overzien. De eerste reacties op de uitslag van de verkiezingen zijn zelfs van dien aard dat de democratie in gevaar zou zijn!

 

Associaties

Donderdag, de day after, moest vooral de partijleider van winnaar Forum voor Democratie Thierry Baudet het ontgelden. De associaties met de jaren ’30, bruin, nazi, Goebbels, Hitler etcetera brachten de bekende EO-televisiepresentator Andries Knevel er zelfs toe om op Twitter op te roepen daarmee te stoppen.

 

Het mocht niet baten. Vrijdag, een dag later, werden de aanvallen verlegd naar de kiezers die de partij aan de overwinning hadden geholpen: iederéén die op Forum voor Democratie had gestemd moest het ontgelden. Burgers dus, die van hun democratisch recht om te stemmen gebruik maken door op de partij van hun keuze te stemmen. Op Twitter werden zij zó behandeld: weggestuurd, verbannen, uitgespuugd!

 

 

Of nóg erger…

 

Het zijn voorbeelden die helaas met vele andere zijn aan te vullen. Zoals de oproep “Volkert waar ben je?” op de Facebook-pagina van een inmiddels geschorste universitair docent en de schreeuwende Freek de Jonge bij de opening van het Boekenbal.

 

Gevaar

Helaas moet ik constateren dat ook mensen uit mijn eigen kring zulke uitingen liken, ze dus leuk vinden en er kennelijk mee instemmen dat mensen die van hun democratisch kiesrecht gebruik maken zó worden behandeld. Ik vrees dat velen die constatering met mij delen. Ik vind dat een groot gevaar voor onze democratie. Het tast de vrijheid aan van mensen om te stemmen op de partij van hun keuze als zij daarom door hun omgeving met de nek worden aangekeken, of erger. Maar het gevaar voor de democratie is nog véél groter.

Overwinningstoespraak

Want wát geven mensen die de FvD-kiezers uitkotsen daarvoor als rechtvaardiging? Velen verwijzen naar de overwinningstoespraak van Thierry Baudet op woensdagavond, direct na de verkiezingen. Daaruit zou volgens hen blijken dat hij en zijn partij racistische en fascistische denkbeelden aanhangen.

Het Algemeen Dagblad drukte de toespraak vrijdag integraal af en gaf daar op niet minder dan 15 punten een uitleg en duiding bij. Noch de toespraak zelf, noch de uitleg en duiding ervan, bieden grond voor deze beschuldigingen van racisme en fascisme.

 

Boreaal

De enige relatie die de uitleg en duiding van de toespraak kan melden is het gebruik van het woord boreaal, dat naast andere betekenissen, zoals noordelijk, volgens de uitleg en duiding “in extreemrechtse kringen dient als een soort eufemisme voor raszuiverheidstheorieën”. Maar de krant vermeldt zelf al dat Baudet deze associatie heeft ontkend en met “boreaal Europa” de westerse wereld en beschaving bedoelt.

Toch worden op Twitter óók de kiezers die op Forum voor Democratie gestemd hebben voor racisten en fascisten uitgemaakt. Laat dat even tot u doordringen: in onze democratie wordt ruim 15% van de kiezers, 1 op 6 en dus ook (veel) mensen in uw éigen omgeving voor racisten en fascisten uitgemaakt…!

 

Meerderheid en minderheid

We hebben – denk ik – allemaal op school geleerd dat in een gezonde democratie niet alleen de stem van de meerderheid geldt, maar ook rekening gehouden wordt met de stem van minderheden. Forum van Democratie is op dit moment de grootste partij van Nederland, de partij die van alle partijen de meeste stemmen heeft gekregen. Tegelijkertijd is de partij, die geen deel uitmaakt van de regerende meerderheidscoalitie, de grootste minderheid geworden, in elk geval in de Eerste Kamer van de Staten-Generaal. Het is echter geenszins zeker dat dit uitgangspunt van gezonde democratie ook voor déze grootste minderheid zal gelden.

 

Claim

Op de avond van de verkiezingen claimde de VVD bij monde van premier Mark Rutte nog steeds de grootste partij van Nederland te zijn en met wisselende coalities gewoon door te kunnen regeren. Dat de volgende dag bleek dat Ruttes VVD niét meer de grootste partij is, lijkt daar weinig of niets aan te veranderen. Krantenkoppen zoals Kilte richting Forum, Coalitie ziet geen brood in onderhandelingen met winnaar verkiezingen en Forum mag tekenen bij het kruisje spreken voor zich.

 

Onvrede met middenpartijen

Mijn analyse is dat het succes van Forum voor Democratie mede verklaard moet worden uit onvrede met de politiek van het sociaal-liberale midden, gevormd door de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU, maar ook door de mogelijke coalitiepartijen GroenLinks en PvdA. Bij de start van het kabinet Rutte-III schreef ik er op OpinieZ de column Rutte III en het beteugelen van de Boze Burger over.

De vanzelfsprekendheid waarmee deze partijen de afgelopen halve eeuw met thema’s zoals EU, migratie en klimaat zijn omgegaan en nóg omgaan, staat steeds meer kiezers tegen. Die weerstand is vergelijkbaar met die tijdens de opkomst van Pim Fortuyn begin deze eeuw, waarmee Thierry Baudet wel vergeleken wordt. “De puinhopen van paars” hebben plaatsgemaakt voor “De brokstukken van onze beschaving”.

Onbeheersbaar

Ik denk dat de regeringscoalitie maar op één manier kan voorkomen dat ze bij de volgende Tweede Kamer-verkiezingen door een nog veel groter Forum voor Democratie wordt weggevaagd. De tegenstellingen tussen voor- en tegenstanders die dán ontstaan zullen onbeheersbaar worden, met alle gevolgen voor onze democratische rechtsstaat.

Dát moet het kabinet voorkomen door in de resterende regeerperiode serieus rekening te houden met opvattingen van Forum voor Democratie en waar mogelijk met deze partij tot samenwerking in de Eerste Kamer te komen. Alleen zó kan een gróter gevaar voor de democratie gekeerd en de democratie beschermd worden.

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
32 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Door de Statenverkiezing zijn de linkse gutmenschen in de verdrukking gekomen en dan blijken ze toch een stuk minder goed te zijn! Hoe arrogant kun je zijn om de meerderheid van legitieme stemmers in een democratie voor crimineel uit te maken. Ondanks dat het te triest voor woorden is, moet ik er hartelijk om lachen. Wat dom om zo door de mand te vallen.

S.F.Hoekstra
S.F.Hoekstra
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.F.J. Ooijevaar

“moet er hartelijk om lachen”doe ik ook , echt uitlachen . maar ik ben verbaasd over het achterbuurtgebral van sommige journalisten als bv. Boonman en binnen de DWDD kliek

Freba
Freba
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  S.F.Hoekstra

Boonman en Paul Cliteur -de mentor van Baudet- behoren tot het leger der Intriganten. Beiden gevaarlijke mensen, die vanuit de achtergrond opereren. “Zakkenvullers” in polariserende tijden. Waar 2 vechten……………………………

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Freba

@ Freba.
Zijn het in uw ogen “zakkenvullers” van dezelfde orde als de leden van het EU-circus ?

Freba
Freba
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Thierry is nu groot genoeg geworden en dient op eigen benen te staan. Boonman en Cliteur nemen plaats in goed betaalde tv-programma’s. Links EN Rechts zijn 2 dingen van 1 en hetzelfde. Zorg voor min en plus en er is altijd theater. Uiteindelijk zorgt de politiek dat de heren een meer dan voortreffelijk inkomen hebben. En deze personen noem ik soms zakkenvullers. Baudet for President. Schiphol in Zee; Haarlemmermeer volbouwen met huizen. Lijkt mij een beter en goedkoper alternatief dan alles elektrisch. En twee immense problemen opgelost.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  S.F.Hoekstra

@ S.F.Hoekstra.
Ieder weldenkend mens zou “er hartelijk om moeten lachen”; maar ik ben beslist niet verbaasd over het DWDD-gebeuren. Wat daar gebeurt is het grootste vuil van de buis. Ik zag daar (u misschien óók wel ?!) een getinte man, die zich “Prem” liet noemen en het één of ander uilskuiken dat af en toe te zien is in een kinder-kwisje, maar dan met een héél grote en schreeuwende “mond”, die als twee idioten tekeer gingen tegen dhr. Baudet, de “presentator” keek goedwillend en glimlachend toe. Deze “presentator” uit de linkse scene ontvangt voor z’n “werk” plm. € 500.000 per jaar, betaald door u én mij vanuit de belastingopbrengst.
Maar ja, ze voelen het water stijgen en laten dan hun ware gezicht zien, maar er zouden tóch veel meer Nederlanders moeten zijn die nú dat ware gezicht zien ?

Ron
Ron
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dag mijnheer Strating,
Op uw terrein, Arbeidsvoorwaarden, is het makkelijk om partijen tot overeenstemming te laten komen, er is ruimte genoeg voor onderhandelingen: procentje meer, procentje minder.
De partijen die nu in meerderheid het dichtgetimmerde klimaatakkoord hebben getekend zien geen ruimte meer voor onderhandelingen: The science is settled, kijk nog eens naar het kamerdebat op 14 maart. Hoe zouden de onderhandelingen er uit zien 1 kernreactor uitruilen tegen een miljoen warmtepompen?
Het is ook de tegenstelling collectivisme, individualisme, er is geen keuze: iedereen moet en zal van ’t gas af.
Op immigratiegebied zwaait de EU dan weer de scepter.
De democratie verkeert in crisis…de staat, het collectivisme, heeft te veel macht: graag een kleine overheid en individuele verantwoordelijkheid.

Jan de Jong
Jan de Jong
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Stem ik ook eens met genoegen, is plotseling de democratie in gevaar. Het moet niet gekker worden.
Een van de standpunten van FVD is dat er een corrigerend referendum moet komen. Als dat geen democratie is…

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Dat vind ik zowiezo een punt wat in een echte democratie thuishoort.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

@ Jan de Jong.
Volgens de échte “democraten” is zo’n referendum géén democratie !!
U begrijpt toch ook wel waarom ?

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

@ Jan de Jong.
De Russische regering roept ook keer-op-keer dat Rusland een democratie is, evenals de premier van China, ene heer Ping of Pang o.i.d.; ook t.t.v. Pol-Pot werd geroepen dat onder zijn “gezag” de democratie werd hersteld.
Dát is de “democratie” van de links-populisten !

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Democratie in gevaar? Ik denk dat wij geruime tijd al geen echte democratie hebben maar een dictatuur van linkse partijen met hun activisten en een midden-rechts die het links heel goed doet. Blijven regeren is de enige doel ten kosten van de partijidealen. De linkse geluid van neo marxisme leeft en alles wat tegen in gaat wordt als nazistisch bestempelt. Moordenaars worden opgeroepen uit hun winterslaap om maatregelen te nemen. Wij zien dezelfde beeld als bij de Amerikaanse verkiezingen. Zwartmakerij, geboycot en noem maar op, alles wordt uitgehaald om de verkiezingsuitslag te dwarsbomen. Jarenlange indoctrinatie en intimidatie door andere ideeën te weren heeft hier de bittere vrucht afgeworpen. Links kent geen democratie, links is een dictatuur die nergens voor terugdeinzend om eigen verlies te verhullen. Als de VVD straks over links gaat tekenen zij het einde van hun partij. De VVD moet zich nu van Rutte ontdoen en hem dat baantje in Brussel gunnen en zelf hun principes hervinden door een nieuwe leider te benoemen die de oude waarden aanwakkert. Doorgaan met Pinnokkio betekent finito.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Helemaal waar ,zoals het nu uitziet kan men alleen nog maar hopen dat het artelijke klimaat akkoord van links heel snel de prullenbak ingaat.Ze moeten de hele linkse kliek terug naar school sturen en ze nog eens opnieuw les gaan geven in natuurkunde dan horen ze dat klimaat verandering een heel normale cyclus is van moeder natuur, dit houden wij niet tegen, net zo min als wij de zon tegen kunnen houden, de regen, en ook geen vulkaan uitbarstingen.Dit is normaal op de aarde altijd geweest dat deze dingen gebeuren en nu zopuden wij door diep in de buidel te moeten tasten dit veranderen kunnen.Hoe dom en hypocriet zijn ze eigenlijk in Den Haag je gaat onderhand over je nek van al die rommel die daar zit.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Probleem is dat als je ze naar school stuurt dan gaan zij met permissie van activistische leraren spijbelen en nog meer onzin strooien i.p.v leren. Het is toch wel 2 voor 12 volgens hun. En van die leraren worden zij niet veel wijzer die kramen dit onzin zelf uit.

Daniël
Daniël
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, VVD en CDA kunnen wel stoer gaan doen richting Forum, maar als ze teveel over links gaan en de klimaatwet door de senaat loodsen, dan zijn ze bij de volgende TK verkiezingen echt gezien.

De vergelijkingen met fascisme zijn belachelijk. Als je iemand daarvan beschuldigt, laadt je een enorme bewijslast op je, waar men in geval van Baudet in de verste verte niet aan kan voldoen. Iemand betrappen op het gebruik van een woord als boreaal is nou niet bepaald een heterdaadje. Daarnaast bagatelliseer je het fascisme als je de FVD-voorman daarvan beschuldigt. De fascismeroepers moesten maar eens terug naarde schoolbankjes en kennis nemen van deze verstikkende ideologie uit de 1ste helft 20ste eeuw.

Freba
Freba
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daniël

Altijd maar weer in de discussies over mannetje met snorretje beginnen. Ben het met Daniel eens. Voor de tweede wereld oorlog was het enorme ramp voor de lage klasse. En er ontbrak een middenklasse. Kortom. Armoe troef. En dat was in heel Europa. Links en Rechts tegen elkaar. Uiteindelijk wint gematigd Links. Hoe tragisch ook. Europa was zeker communistisch geweest. Had je trouwens ook niet beter geweten. It’s all about Karma.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Freba

@ Freba.
Wat denkt u van de armoede heden ten dagen binnen de EU ?
Voedselbanken in plm. álle EU-lidstaten, die staan er niet omdat de EU zo “rijk” is; hoewel het geblèr vanuit “den Haag” over onze “rijkdom” ons ánders zouden moeten doen vermoeden. Wij worden bedolven onder de leugens en “geregeerd” middels bedrog !
Het feit dat de Haagse Bende doorlopend ons landje een “democratie” noemt en óók voortdurend “wijst op onze rijkdom”, is een duidelijk teken van onwaarheid, immers : ware het de waarheid dan hoeft men het niet doorlopend te blèren !
“Herhaling is de beste reclame !!!”
Dat kent u toch zeker óók wel ?

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Lief dat u het heeft over een democratie, maar dat is Nederland eigenlijk nooit geweest. Lees Daudt over de regentocratie. Wat je hier bovendien ziet zijn de standaard uitingen van marxisten in al hun geledingen. De sociaal-democratie of wat daar voor door moest gaan is al lang dood (en ook dat is slechts een democratie in naam).

Ron
Ron
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De democratie is in crisis en begint verdacht veel op de doctrine van onderwerping te lijken: er is geen dwang in geloof… -u riskeert er hooguit 100 zweepslagen, twitter bedreigingen, mee als u zich niet aan aan de gedragsregels houdt en op apostasie staat de doodstraf: waar is volkert-.
In Frankrijk dreigt de democratie, na 18 weken protest met rubber kogels op de betogers te schieten, in week 19 met scherp te schieten.

Roelofje
Roelofje
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ja Forumstemmer hier. Algeheel fout mens en aanhanger van “het grote kwaad”. Fijn te lezen dat radicaal links voorlopig weer bestaansrecht kan ontlenen aan een nieuwe vijand. Het verwijt van fascisme klinkt als een warm bad na jaren van aanklachten vanwege mijn huidskleur, geslacht en afkomst onder de vlag van inclusiviteit en diversiteit.

Wat ook opvalt is dat bij beide zijden kennelijk het idee heeft postgevat dat ‘de democratie’ in gevaar is. Volgens de laatste peiling van de Hond zou FvD nu ook in de TK de grootste zijn. 26 glimmende zetels. Dat is net een derde van een krappe meerderheid. De grootste in een versplinterd landschap. Zowel in de Eerste als in de Tweede kamer moeten nog minstens twee partijen van vergelijkbare grootte aanschuiven bij Forum.

Ja lieve mensen aan de linkerkant van het politieke spectrum; hier bent u dus “bang” voor. De potentieel grootste partij van alle splinterpartijtjes in een totaal gefragmenteerd kabouterlandschap. Aan de andere kant; hij zei natuurlijk wel “Boreaal”. Brrrrrr. Kus.

Freba
Freba
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Links is/was verantwoordelijk voor 50 miljoen dode Russen, Pol-Pot was verantwoordelijk voor 2/3 miljoen doden in Cambodja. China werd destijds geteisterd door 10-tallen miljoenen doden t.g.v. van honger. Allemaal “vrienden” van de meester Intrigant Paul Rosenmuller. U weet wel -de rijkaard uit Rotterdam-. Deze man staat aan het hoofd van een commissie, die bepaalt wat onze (klein) kinderen op school voorgeschoteld krijgen. Zijn dus OOK verantwoordelijk voor onderwijzeresjes die onzin uitkramen. Tegenwoordig minder last van “Boze Oude Mannen”, maar meer van opstandige -waarschijnlijk door pappa verwende- bange linkse mevrouwen. Met alleen een HAVO-diploma en de PA red je het tegenwoordig niet meer.

Frits Kappers
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Om te beginnen, in de ogen van veel rechtse mensen maak ik deel uit van de linkse kerk. Opgegroeid in bittere armoe in de jaren 50 heb ik als kind al gezworen om nooit te stemmen op conservatieve of rechtse partijen.
Toch pleit ik nu voor een serieuze dialoog met Forum. Sinds de opkomst van Pim Fortuijn is er namelijk een qua omvang stabiel “boos segment” in het kiezersveld. Ik deel de vrees die in het slot van dit artikel wordt uitgesproken. Wat de oplossing er voor is … ik heb hem niet kant en klaar, maar ik ontwikkel hem en bespreek hem op mijn weblog in de serie De Kuil van Minerva.

Freba
Freba
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frits Kappers

Beste Frits; “Lijden uit de toekomst is geen garantie op een gelukkig leven in de toekomst”.

Frits Kappers
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Freba

Sorry?

Freba
Freba
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frits Kappers

Links=Jaloers Rechts

Jj66
Jj66
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frits Kappers

Beste Frits, ik zou graag van je willen weten wat de huidige arrogante links elitaire kliek te maken heeft met de vroegere linkse politiek waar men opkwam voor de allerzwaksten?

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jj66

@ Jj66.
Bedoelt u met de “huidige arrogante linkse kliek” o.a. de “heren” Freek de Jonge en een zich “Prem” noemende vreemdeling ?
Als u o.a. die bedoelt zou ik u erop willen wijzen dat zij beslist NIET “elitair” zijn, verre van dat zelfs. Het zijn de meest onfatsoenlijke lieden die ik de laatste tijd heb gehoord/gezien.

Frits Kappers
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jj66

Huidige arrogante links elitaire kliek? Dat zijn absolute kwalificaties zeg. Net zoiets als het gesmijt met bijvoorbeeld fascistoïde ijdele hoogmoed. Ik bezondig mij daar niet aan, dus verzoek ik u uw vraag opnieuw te formuleren, want ik vind het zinloos op dit niveau met elkaar van gedachten te wisselen.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frits Kappers

@ Frits Kappers.
Sorry dat ik me er ff mee bemoei, maar ik kan ’t niet laten.
Welk niveau om met elkaar van gedachten te wisselen bedoelt u eigenlijk ?
Het z.g. “niveau” waarop de gedachte-wisseling zich tot heden bewoog, dus binnen de z.g. “arrogante links elitaire kliek” is niet bijster hoog, meneer Frits.
U wilt bij voorbaat reeds bepaalde mensen van een discussie uitsluiten; dat is niet erg democratisch, meneer Frits.

Frits Kappers
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

@karton
Dat mag u mij uitleggen. Wie sluit ik op wat voor manier van de discussie uit? Ik bestrijd dat ik dat doe. Maar klaarblijkelijk ziet u dat anders, dus legt u mij dat alstublieft eens uit. Waarvoor bij voorbaat dank.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frits Kappers

@ Frits Kappers.
U vindt het kennelijk zinloos om te discussiëren met mensen die niet aan een bepaald “niveau” voldoen.
Zó lees ik uw reactie en als mijn zienswijze klopt, vind ik uw houding laakbaar.
Heb ik e.e.a. verkeerd gelezen, dan verontschuldig ik mij.

Hermans
Hermans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

U meet met twee maten.
Dankzij de vrijheid van meningsuiting mogen Baudet, u en al uw medestanders vinden en zeggen dat ze ‘de links kerk’ en iedereen die naar uw smaak niet boreaal genoeg is ‘de samenleving kapotmaken’. Maar diezelfde vrijheid hebben ook uw tegenstanders om te zeggen dat het juist Baudet is die hier liefst een dictatuur naar Erdogans model wil vestigen waar iedereen die niet in zijn straatje praat monddood gemaakt of gezuiverd moet worden. U heeft dankzij de democratie de vrijheid om uw mening te delen, maar dat recht hebben uw tegenstanders ook. Kom uit die slachtofferrol en redeneer vanuit de kracht van uw standpunten als u daar oprecht achter staat.
Heb het over de inhoud. Wat wilt u dat FvD als eerste voor u gaat bereiken?
Waarom schikt u zich naar het linkse dogma dat fascisme zo fout is dat u het moet ontkennen? Als u ergens voor staat, noem het beestje dan bij de naam en wees er trots op.

32
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x