Theoloog des Vaderlands noemt Baudet een racist

Uitspraak is gevaarlijk voor de democratie

Thierry Baudet

Titelfoto: Thierry Baudet. Screenshot video Lissauer.com

 

Op 6 augustus 2018 publiceerde ik op OpinieZ Zelfbenoemde anti-racisten bevorderen racisme. Daarin wijs ik op het gevaar van het beschuldigen van grote groepen mensen van racisme, waardoor een klimaat ontstaat waarin écht racisme juist kan gedijen. Ik stuurde het stuk onlangs via Twitter naar Stefan Paas, de Theoloog des Vaderlands.

Paas heeft deze titel te danken aan een verkiezing door Trouw en Nederlands Dagblad, de omroep EO en de Protestantse Theologische Universiteit. Hij is hoogleraar aan de Vrije Universiteit en de Theologische Universiteit Kampen. Daar worden predikanten opgeleid in de Vrijgemaakt Gereformeerde Kerken, waarin ik ben opgegroeid. Mijn grootvader Hendrik Strating, naar wie ik ben vernoemd, was er – nadat hij pas op latere leeftijd als praktiserend broodbakker Grieks, Hebreeuws en theologie studeerde – korte tijd predikant. Totdat hij werd geschorst vanwege een theologisch geschil. Ik stuurde mijn stuk naar Paas, omdat ik kennis had genomen van zijn uitspraak ‘Baudet is een racist’.

Kijken door de ogen van een ander

Helaas leidde dat na een aantal tweets over en weer ertoe dat Paas mij op Twitter blockte. Dat begreep ik niet goed. Op de website van de Theologische Universiteit Kampen wordt over de Theoloog des Vaderlands gezegd: Luisteren naar de ander is de noodzakelijke voorwaarde voor het zenden van een boodschap. Zending loopt er niet voor weg dat je elkaar wilt overtuigen, maar juist dat streven maakt je ontvankelijk voor de ander… de bereidheid het leven te bezien door de ogen van de ander.’ Dat vind ik een mooie uitspraak, die ik van harte onderschrijf!

Ik ken de uitspraak Kijken door de ogen van een ander van de filosoof Henry David Thoreau (1817-1862), Amerikaans voorvechter voor de onschendbaarheid van de integriteit van individuen en hun vrijheid. Reden te meer om mijn bezwaar tegen de uitspraak ‘Baudet is een racist’ nader toe te lichten.

 

Baudet zegt géén racist te zijn!

Paas onderbouwt zijn uitspraak met vijf citaten van Baudet. Die gaan onder meer over de begrippen homeopatische verdunning, Afrikaniseren en boreaal.  Daarin staat Paas niet alleen. Ook anderen hebben het gebruik van die begrippen door Baudet bekritiseerd, zelfs binnen zijn eigen partij. Maar de kritiek wordt óók weersproken, onder meer door Robert Bor onlangs op OpinieZ. Ik laat zijn ‘bewijsvoering’ voor rekening van Paas.

Maar ik constateer wel dat Baudet zélf zegt géén racist te zijn. Hij heeft bij herhaling gezegd dat racisme het beoordelen van mensen op hun uiterlijk en afkomst is, dat hij dat op geen enkele wijze doet en ten stelligste verwerpt. Ik vind dat je van iemand die zélf publiekelijk racisme afwijst, maar waarvan jij bepaalde uitspraken racistisch vindt, niet anders kunt zeggen dan: ‘Ik vind zijn uitspraken racistisch’. En dus niet: ‘Hij is een racist’.

 

Méér dan een miljoen racisten?

Wie, zoals Paas, van een politiek leider als Baudet zegt dat hij een racist is zegt óók dat de stemmers op Forum voor Democratie op een racist stemmen. Dat waren er bij de provinciale verkiezingen méér dan een miljoen. Telt ons land dan méér dan een miljoen racisten? Zover gaat Paas naar eigen zeggen niet. Maar hij vindt wel dat stemmers op Forum voor Democratie een racist politieke macht geven en daarmee over de grens van de rechtsstaat heen gaan.

Worden daarmee niet in één klap een miljoen mensen uitgesloten? Paas zal misschien vinden dat zij zichzelf uitsluiten. Dat vindt hij ook van mensen als Rutger van den Noort en journalist Tijs van den Brink, die – net als EO-coryfee Andries Knevel – zijn oordeel dat Baudet een racist is niet delen; zij zijn volgens Paas niet serieus te nemen of gebruiken een flauwekulargument.

Maar wie méér dan een miljoen mensen niet meer serieus neemt brengt volgens mij de democratie in gevaar!

 

Gevaar voor de democratie

Daarover schreef ik na de provinciale verkiezingen op OpinieZ De democratie is in gevaar, dat meer dan 13.000 keer werd gelezen. Ik waarschuwde daarin voor de gevolgen van het uitsluiten van de kiezers die op Forum van Democratie hebben gestemd. Zij hebben daarvoor gebruik gemaakt van hun democratisch kiesrecht. Zij vormen op dit moment politiek de grootste minderheid in ons land.

In een goed functionerende democratie wordt niet alleen naar de meerderheid geluisterd, maar wordt ook met de mening van zo’n minderheid rekening gehouden. Als dat niet gebeurt, omdat deze minderheid uitgesloten wordt, loopt de democratie gevaar. Dát vind ik het grootste gevaar van de uitspraak ‘Baudet is een racist’.

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
30 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het heeft even geduurd, maar sinds vanaf begin maart 2019 Thierry Baudet en Forum voor Democratie door links zonder reserve en zonder argumenten ‘racist’ of fascist’ worden genoemd, beschouw ik die inmiddels volstrekt loze en lege kretologie als ‘GeuzenNaam’.
Het zijn de links racisten (racistisch tegen de autochtone Nederlander) en links fascisten die ons uitmaken voor wat ze zelf uitoefenen.
Ik ben kiezer en lid FvD. Door de voortdurende leugens van rutte de afgelopen 5 jaar (daarvoor leek hij soms eerlijk) ben ik oa het programma van FvD gaan lezen, hoewel ik meende dat Thierry Baudet links was, gezien relatie met Buitenhof. Een Openbaring! Een goede correctie door FvD, Nexit (tijdelijk) met rust laten. Een keurige rechts-liberale partij, gematigd islam kritisch, anti-immigratie.
Noem mij racist en je disqualificeert jezelf.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

ja, helemaal mee eens. Ik snap NIET waar die vent van Paas zijn uitspraken op baseert. Het is allemaal bij elkaar verzonnen en gelogen omdat hij wel weet dat Baudet een veel beter mens is dan hij zelf en dat kan hij niet hebben. Zelf heb ik het helemaal NIET op theologen. Jezus had ook een hekel aan Farizeers en schrift ‘geleerden’.

Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als eerste opmerking zou ik het volgende graag willen poneren: alle dwalingen binnen het Christendom zijn veroorzaakt en verspreid door theologen.
Daarmee beweer ik niet dat elke theoloog een dwaalleraar is.
Wordt er een theoloog des vaderlands benoemd in Nederland, waar kerk en staat grondwettelijk strikt gescheiden is, dan schreeuwt het natuurlijk om problemen, als deze als zodanig benoemde theoloog politieke uitspraken doet, daar poltitieke conclusies uit trekt en vervolgens Christenen op hun geweten aanspreekt en stelt dat zij vanwege zijn visie, geen goede Christenen zijn.
Hij verpakt dat dan als racisme, draait er wat krokodillen tranen doorheen en voila, de moderne zedenmeester van een links front wordt als boegbeeld van het ware Christendom op een groot podium geplaatst door iedereen die tot nu toe kotste op alles wat maar naar Christendom riekte.
Ik zal het normaal niet zo gauw zeggen, maar dit is naar mijn vaste overtuiging een sprekend voorbeeld, van wat in de Bijbel door de Here Jezus als adderengebroed wordt aangeduid.
Heel goed Henk, om enkele woorden aan deze discussie te wijden. Wat andere Christenen ervan vinden, weet ik niet, maar ik voel me bepaald niet aangesproken door de heer Paas.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henny Keur

volledig mee eens. Het IS nogal wat, wat deze man er uit bralt.
En gezien zijn functie en statuur (aLthans wat je bij zo’n functie zou mogen verwachten) vind ik eigenlijk dat deze man het verdient dat er aangifte tegen hem wordt gedaan van haat zaaien en opruien. ZEER kwalijk, maar dan hoor ik de burgemeesters in Nederland niet.

Fluitje
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het gevaar zit veel dieper, het is door Rutte al gepromoot door ca 1,4 Miljoen PVV kiezers in 2019 bij het grof vuil te zetten.

Elvi
Elvi
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is allemaal een herhaling van zetten. Dezelfde discussie is al gevoerd met de PVV in de hoofdrol. Nu is het dan FvD.
De mensen die anderen zo gemakkelijk framen zouden en publique eens een keer de discussie moeten durven voeren met diegenen die zij ervan beschuldigen racist te zijn.
Dat durven zij niet, dat doen zij niet en zolang dat niet gebeurt, verandert er niets.

Ed Philipse sr.
Ed Philipse sr.
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

GEEN RACIST MAAR WAARSCHIJNLIJK WEL EEN NARCIST.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ed Philipse sr.

Kreet zonder toelichting en zonder argumenten. U had uw (links??) populistische kreet kunnen onderbouwen met:
Alle politici in de TK hebben grote egos, zonder groot ego ga je niet in de politiek, zonder groot ego richt je zeker geen politieke partij op. Als u dat narcist wilt noemen, en het van toepassing verklaart op alle TK leden?
Uw toelichting zou ik van harte waarderen, om het minnetje hopelijk in een plus te veranderen.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ed Philipse sr.

U bedoelt dhr Paas, neem ik aan he?

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Nee Marien, ik vergat er Ed Philipse jr bij te zetten. Ik hoop dat die Ed Philipse nog weer hier langs komt en begrijpt dat ik graag zijn uitleg over zijn ‘kreet’ krijg.

Jaak Peeters
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het begrip racisme wordt meestal verkeerd gebruikt, en nu ook weer hier: het wordt te ruim gedefinieerd. Fenton definieert racisme als volgt – en ik wil hem daarin volgen: a) de overtuiging dat er verschillende, onderscheiden menselijke rassen bestaan, b) de mening dat sommige rassen “hoger” staan dan andere en c) dat het aan het hoogst gekwalificeerde ras toekomt om te heersen.
Heeft Baudet zoiets gezegd? Neen? Dan is hij géén racist.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jaak Peeters

@ Jaak Peeters.
Natuurlijk is dhr. Baudet géén racist. net zo min is Paas een “theoloog des Vaderlands”.
Laat de “elite” toch eens ophouden met dat idiote gedoe van “iemand des Vaderlands” te benoemen.
Mijn buurman noemt mij ook niet “buurman des Vaderlands”, wie noemt zijn of haar warme bakker nou “bakker des Vaderlands”?
Ik persoonlijk vind dit soort rare gedoe de grootst mogelijke onzin.
Uw “reaguurder des Vaderlands”.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jaak Peeters

Ik lijk wel dichtbij te komen. Nadat ik vanaf 1980 uitleg kreeg van nazaten van gekolonialiseerden in Afrika en Nederlands-Indie, weet ik dat die personen (ook de nazaten) het leven tijdens de koloniale tijd beter vonden dan nu. Ik ben dus voor kolonialisatie door West-Europa.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Deze reactie van mij, Henk Albarda, was ironisch bedoeld. Blijft staan dat ik voor kolonialisatie ben.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mensen die een nieuw geluid steunen zijn waarschijnlijk de oude geluid zat. Daar is lang en veel misgegaan en dat zouden mensen zoals Paas moeten beseffen voordat zij gaan oordelen. Het is makkelijk om iemand te veroordelen maar veel
moeilijker om zelf in de spiegel te kijken. Zeker een geestelijke zou het moeten kunnen doen zou je verwachten. Bovendien zijn de uitspraken van Paas
ondemocratisch en hij kiest hiermee de veilige weg van meepraten. Democratie is een makkelijke prooi voor dictatuur en die houdt niet van discussie, die veroordeelt alleen. Deze mensen zijn dictators in spee. Hun politieke uitspraken komen wel dieper terecht want zij raken de ziel van de gelovigen. Hoge theologie gedegradeerd tot lage politiek.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het zijn niet alleen 2 partijen in dit land die als racistisch neergezet worden,als Nederlandse burger wordt je al gelijk als racist bestempeld als je de waarheid zegt en het beestje bij naam durft te noemen. Dankzij mensen als Paas en de linkse politiek in dit land, merk je met de dag meer dat je als Nederlander steeds meer gediscrimineerd wordt met alles en als eigen burger in een hoek wordt gedreven en mond dood wordt gemaakt. Zelf ben ik tot de conclusie gekomen dat juist mensen als Paas en de hele linkse politiek de grootste racisten zijn tegen de eigen burger in dit land. Voor hun telt toch alleen ALLES VOOR DE IMPORT TOCH en de eigen burgers mogen dit betalen allemaal. Niet Baudet en Wilders zijn racisten, maar juist hun en hun zo geliefde import,die vrij spel hebben om homos vrouwen en joden te vervolgen in dit land. Dit maakt de Nederlandse burger met de dag steeds meer mee.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De stelligheid van Paas is van verwijtbare aard. Met zijn protestantse achtergrond is Paas zelf een product van de noordelijke renaissance. Vond hij die dan ook slecht? Baudet en FvD signaleren een aantal problemen die serieus genomen mogen worden. Ik wacht nog op een aanwijzing dat Paas dat ook doet. Baudet daarentegen laat over zijn ideeen weinig twijfel bestaan. Daar racisme in willen zien suggereert een bepaald wereldbeeld. Ik vraag me af wat Paas werkelijk drijft. Wij tasten daarover vooralsnog in het duister.

jory49
jory49
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

uitstekend artikel

Benedict Broere
Benedict Broere
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat woord ‘racist’ wordt al tientallen jaren ingezet om mensen te demoniseren, karaktermoord op hen te plegen, hen het zwijgen op te leggen, hen hun werk te bemoeilijken. Het is een tactiek, een methode, en misschien zijn er zelfs wel handleidingen waarin nauwkeurig wordt uiteengezet hoe ze in te zetten. Vergelijkbare woorden zijn bijvoorbeeld ‘fascist’, ‘nazi’ en ‘islamofoob’. ‘U bent een minderwaardig mens’ (Marcel van Dam), is hier ook een voorbeeld van. Dergelijk demoniseren kan overgaan van karaktermoord in werkelijke moord. Fortuyn en van Gogh vormen hiervan de wrange voorbeelden. In het verleden zagen we dat dit demoniseren de opmaat vormde tot de Holocaust. Als mensen argumentatief niets kunnen inbrengen, dan komen ze met bijvoorbeeld ad hominems. Als mensen een of ander totalitarisme aanhangen, dan is dit demoniseren methode. Het is onderdeel van de betreffende absolute waarheid dat andere mensen beschadigd moeten worden als zij een bedreiging vormen of dreigen te vormen voor dat totalitarisme. Men zou het aldus niet moeten tolereren. Men zou het strafbaar moeten stellen. In de zin van Karl Popper zou je moeten stellen dat dergelijke tactiek van demonisering geen deel mag zijn van de moderne open samenleving. Ook zouden mensen die dit demoniseren praktiseren, bij wijze van alledaagse strategie voor de verbreiding van hun absolute waarheid, gedwongen moeten worden zich in een deugdelijk discussie te verantwoorden.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mag iemand als Paas eigenlijk dhr Baudet zomaar een racist noemen? Ik bedoel maar, Wilders stond voor heel wat minder voor de rechter ! Eigenlijk, als je er GOED over nadenkt, is dit wat mij betreft een ernstige belediging, maar OOK het aanzetten tot haat en dus een vorm van demonisering. Op die foto zie je gelijk wat voor type die Paas is. Ik vind hem een valse uitdrukking hebben en het woord ‘valse profeet’ komt zo maar in mij op. Maar goed OOIT zal deze man verantwoording moeten afleggen voor zijn daden op aarde en dan kijkt hij wellicht op zijn neus dat het anders gaat dan hij gedacht had.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Marien, zoals u weet wordt door OM en rechter met 2 maten gemeten. Een moslim die joden en christenen via twitter doodsbedreigingen stuurt ‘zit in hun cultuur, moeten we begrip voor hebben’ OF ‘is als grap bedoeld’, OF ‘hebben we geen capaciteit voor’ (ze moeten immers met veel personeel een iftar ontbijt meedoen……..)
Leden OM en rechterlijke macht zijn ‘Ivoren torens’ geworden EN lid pvda, d66, groen links…….

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien.
De heer Wilders stond voor véél MINDER, MINDER, voor de rechter !
De reden is inmiddels wel duidelijk, tenminste…….voor de normaal denkenden. Ook hier zal de VVD’er Opstelten wel achter zitten !
In NL wordt al járen met 2 maten gemeten teneinde het links-gedachtegoed de “macht” te doen behouden. Hieraan doet óók de VVD mee.
Zoals u wellicht (nog) weet, heb ik jaren bij politie/justitie gewerkt en weet waarover ik spreek.
Nederland is totaal verziekt, hoofdzakelijk door het immigratie-“beleid”.
(Géén beleid is óók beleid, was een gevleugeld gezegde binnen justitie/politie)

Wim
Wim
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is alleen zo jammer dat alle theologen leugenaars blijken te zijn. Soms zelfs zonder het zelf te weten.

Rademaker
Rademaker
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is maar een menselijk ras met wat aanpassingen aan de leefomgeving in uiterlijk DNA onderzoek kan de arabier niet van de Jood onderscheiden , Hitler vond het arische ras uit en maakte van het Joodse geloof ook maar een ras.
Dat de bewonderaars van Hitler de rassenleer in stand houden is raadselachtig.

Eod Hertzdahl
Eod Hertzdahl
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Duidelijk waarom Paas, Strating blockte. De redenering van de laatste is 100% correct. Paas kan twee dingen doen. Of hij geeft ruiterlijk toe dat Strating gelijk heeft – wat betekent dat de denker des vaderlands erkent een denkfout gemaakt te hebben – of hij gaat er als een haas van door. Paas koos voor optie twee maar pas nadat hij Strating geblockt had in de hoop dat deze niet achter hem aan zou komen.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eod Hertzdahl

@ Eod Hertzdahl.
Paas zal er nóóit vandoor gaan !
Hij zou alsdan als Paashaas te boek staan !

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Hij zegt zelf van niet” is geen argument. Assad kan ook zeggen dat hij geen dictator is. Geloven we hem dan? Het zou beter zijn geweest als Henk de uitspraken van Baudet onder de loep had gelegd en had uitgelegd waarom hij ze niet racistisch vindt. Nu blijft het een beetje vaag.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Dag Frans, daar zijn we weer. Veel plezier erin, weer te stoken? Als je het volledige programma van Forum voor Democratie hebt gelezen en de uitspraken van Thierry Baudet, Theo Hiddema en anderen correct interpreterend tot je zou hebben genomen, zou je nu eerlijk zeggen dat Thierry Baudet het tegendeel van racist is, omdat hij eraan werkt de autochtone Nederlander zijn rechten terug te geven, die met regelmaat door moslims met voeten worden getreden. Je begrijpt dat ik je met alle genoegen van voorbeelden kan voorzien.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Frans B, weer een links populistische kreet ergens neergegooid en vervolgens als goed links populistisch gebruik doodzwijgen…..

AzijnseikerT
AzijnseikerT
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Daar ben ik het wel mee eens. Dat is geen argument. Net zoals de beweringen van Paas geen argumenten zijn. Ze zijn van het niveau. Hitler hield van honden. Jij hebt een hond, dus dat zijn nazistische praktijken. En daarna quasi-intelligent er over debatteren dat honden best wel bloeddorstige beesten zijn en dat de hond meestal op zijn baas lijkt. Zo kun je uren filosoferen. Maar steekhoudende argumenten zijn het natuurlijk niet.

30
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x