Tenenkrommende racisme-excuses van de Universiteit van Amsterdam

Een verklaring die niet zonder gevolgen kan blijven

Foto: Roeterseilandcampus, Universiteit van Amsterdam

Vorige maand – midden in de Black Lives Matter-opwinding – publiceerden tachtig medewerkers van de afdeling Politicologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) een verklaring. De inhoud: een onvervalst staaltje zelfkastijding. De wetenschappers vonden dat ze tekort zijn geschoten bij de bestrijding van racisme en discriminatie. Wouter Roorda over tenenkrommende universitaire Deugpolitiek. 

In het universiteitsblad Folia stellen de sociale wetenschappers te hebben gefaald en dat dit blijkt uit “de ideeën die wij hebben uitgedragen en de gemeenschap die wij hebben opgebouwd”. Ze beloven beterschap door voortaan met name huidskleur een factor te laten zijn bij de manier waarop zij hun onderzoek doen, bij de mensen die zij aannemen en bij de mensen die promotie krijgen. Wat uiteraard racistisch en onwetenschappelijk is, maar dat ontgaat deze mensen blijkbaar volledig. De verklaring is dan ook vooral bedoeld om te laten zien dat deze tachtig mensen deugen: Virtue signalling.

 

Olifant in de kamer

Het missen van een maatschappelijke ontwikkeling, die zij nu zo’n enorme invloed en plaats toedichten binnen het functioneren van de maatschappij, is – consequent doorgeredeneerd – inderdaad een enorme mislukking. De brief is ondertekend door sociologen, politicologen en andragogen wier dagelijks werk het is de maatschappij en haar instituties te bestuderen en de samenleving te doorgronden. Hoe kunnen zij hebben gemist dat racisme overal aanwezig is en discriminatie zo’n vernietigende kracht heeft? De diepgaande kennis die zij pretenderen te hebben opgebouwd heeft dus een enorme blinde vlek en benoemt de recent ontdekte olifant in de kamer niet.

 

Gratuite excuses

Om het voor de opstellers in begrijpelijke termen te benoemen: het missen van racisme en discriminatie in de westerse wereld, die daarmee volgens de opstellers van de verklaring volledig is doordrenkt, is dan dus vergelijkbaar met een klimaatwetenschap die klimaatverandering over het hoofd heeft gezien. De historici die de Jodenvervolging negeren bij het bestuderen van nazi-Duitsland en de Tweede Wereldoorlog. De marxisten die pas na het vallen van de Berlijnse muur hun excuses aanbieden voor hun dwalingen.

Oh, wacht eens even.

Een excuusbrief zonder consequenties is volledig gratuit. Als je zelf zegt dat je keihard hebt gefaald, dan moet je opstappen. Zo simpel is het.

 

Uit de duim gezogen

Dat geldt ook voor mensen die verklaringen uitbrengen die doorspekt zijn met leugens. Onze nationale Canon van Nederland-voorzitter James Kennedy deed dit namens het University College in Utrecht. Hierin wordt gerept over zwarte mensen die in Nederland degenen zijn “who die in police custody”. Daarnaast bevat het stuk tal van andere uit de duim gezogen onzin, die moet illustreren hoe racistisch de Nederlandse maatschappij wel niet is. Na het lezen hiervan valt het werk van deze man niet meer serieus te nemen, want wie garandeert dat iemand die een dergelijk loopje met de waarheid neemt in zijn wetenschappelijke publicaties altijd zuiver is?

 

Onwetenschappelijk

Over de ondertekenaars van de brief en hun falen valt nog wel iets meer te zeggen. Dit is hetzelfde gezelschap dat jarenlang kritiekloos en totaal onwetenschappelijk het door een waanzinnige ideologie geïnspireerde werk van antropologe Gloria Wekker voor wetenschap heeft gehouden. Zij dompelen zich onder in een Marxisme Festival dat elk jaar door de UvA wordt gefaciliteerd.

En ook hun onderzoeksgebied is nog steeds beïnvloed door de gedateerde en afkeurenswaardige denkbeelden van Karl Marx, die zoveel ellende in de wereld hebben veroorzaakt. Het zijn de mensen die Jordan Peterson in 2018 de mond wilden snoeren of in ieder geval zijn gastoptreden aan de UvA gepaard wilden laten gaan met een kritische tegenspreker. Tegenspraak waar ze zelf zo’n hekel aan hebben.

 

Ivoren torens

Het zijn mensen met dik betaalde banen die vanuit ivoren torens de Nederlandse maatschappij bekritiseren en stellen dat het hier precies zo toegaat als in de VS. Zonder te weten hoe het toegaat in de VS of in Nederland. Zij bekijken de westerse wereld door hetzelfde marxistische frame en onderwerpen zich aan collectivistisch groepsdenken.

Emeritus-hoogleraar aan de UvA Meindert Fennema schetst een onthutsend beeld over de volstrekte monocultuur in opvattingen. Een monocultuur die wordt gecultiveerd door te blijven hangen in hetzelfde kleine kringetje waar men zich al in rondwentelt sinds het begin van de studie en waarin men het volledig met elkaar eens is, zoals ook Fennema bevestigt.

 

Universiteit Groningen

Helaas blijft dit alles niet beperkt tot de UvA. Aan tal van universiteiten grijpen diversity officers het momentum om hun radicale gedachtegoed door te voeren. Ook de Rijksuniversiteit Groningen herbergt de nodige marxisten, zoals Thijs Lijster. In het blad van de universiteit Broerstraat 5 van december 2019 krijgt hij twee pagina’s om onder meer zijn meest recente marxistische boekwerk Verenigt U! aan te bevelen. Hierin beklaagt hij zich erover dat zijn boeken over deze thema’s voor de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) niet meetellen als academische publicaties en hij zijn werktijd dus beter anders zou kunnen besteden.

Waar anderen moeten sappelen om in hun vrije tijd hun politieke ideeën op papier te zetten, is dat voor deze man gewoon een niet slecht betaalde baan met een salaris tot € 5000 bruto per maand. De man oogst veel bewondering in linkse kringen, wat regelmatig resulteert in nominaties voor prijzen waarvan de jury’s worden bevolkt door gelijkgezinden. Hij promoveerde op een proefschrift over Theodor Adorno (Frankfurter  Schule), wiens gedachtegoed in het boek Fools, Frauds and Firebrands door Roger Scruton volledig wordt ontmanteld. Maar omdat de auteur daarvan niet deugt, leest niemand in die kringen dat onvolprezen werk.

 

Marxistisch gedachtegoed

De Erasmus Universiteit geeft sociologen als Willem Schinkel en Rogier van Reekum alle ruimte om hun marxistische gedachtegoed te spuien, waarin zij de bestaande orde (en allerlei andere zaken) fascistisch noemen. Schinkel is hoogleraar en de titels van veel van zijn publicaties verraden zijn activisme.

Hoe serieus moeten we deze onderzoeksterreinen nemen? In de VS slaagden drie academici erin volledig nep-onderzoek op het terrein van de sociale wetenschappen te publiceren in zichzelf wetenschappelijk noemende tijdschriften. De artikelen stonden vol met citaten van Hitler en verwijzingen naar niet bestaand onderzoek over bijvoorbeeld de rape culture op het hondenuitlaatveld. In plaats van de hand in eigen boezem te steken, ging men achter de auteurs aan om waar mogelijk hun ontslag te eisen.

 

Leo Lucassen

Naar aanleiding van het recente Manifest voor het Vrije Woord tegen de afrekencultuur tweette de Leidse hoogleraar Leo Lucassen dat, voor wat betreft de wetenschappers die hun handtekening hadden gezet, het gaat om “een miniem en zeer selectief (radicaal rechts) deel uit de Nederlandse wetenschap.”

Dat geeft precies het probleem aan waar in Nederland (en elders) de sociale wetenschappen mee kampen. Er zijn bijna geen wetenschappers meer over op de universiteiten die geen radicaal linkse denkbeelden hebben. Iedereen die er anders over denkt, krijgt de kwalificatie ‘radicaal rechts’ en is daarmee af.

In de sociale wetenschappen bestaat er niet één waarheid. Er zijn altijd meerdere invalshoeken. Een UvA die zegt daadwerkelijk te hechten aan kennis en diversiteit stelt ook iemand als Sid Lukkassen aan. Pas als het vonkt en schuurt, komt men in de sociale wetenschappen een stap vooruit.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
28 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het zoveelste voorbeeld dat die m.i. linkse ziekte vooral de hersenen aantast. Tevens heeft deze ziekte al geleid tot uitzaaiingen in alle belangrijke organen van onze samenleving. Deze ziekte is ernstiger dan het huidige C-virus. Aan Corona kan je doodgaan aan die linkse ziekte hou je geen leven over.
Mijn vertrouwen In die volledig gepolitiseerde wetenschap in de alfa of beta tak is volledig verdwenen.
Triest is dat dit linkse gif ook al via onderwijs onze jeugd besmet.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Ter aanvulling:

De verklaring van boetedoening of zelfkastijding is geschreven door een Gastredacteur zonder naam. ( tikkeltje laf )

Toch is er nog een voordeel bij deze tenenkrommende knieval te noemen want er is een lijst met 80 namen bij geleverd zodat weer meer useless idiots zich bekend hebben gemaakt.

Ter afsluiting dan wat humor om dit weekend toch nog vrolijk in te gaan.
Lubach

https://youtu.be/-qzjR2ZzTec

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Studeren = indoctrineren. Hoe hoger je in het onderwijs terecht komt, hoe feller de linkse propaganda. Wat er uiteindelijk uitrolt is een zwak weekdier met 2 linkerhanden.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ach ja, het fenomeen is al heel lang aan de gang. In mijn tijd, ergens in de jaren 80, was de half-technische universiteit waarop ik studeerde al voor een flink deel vervallen tot een cursus marxisme. En dat terwijl het, ook toen al, toch echt wel duidelijk was dat het marxisme gefaald had. Gelukkig is het allemaal heel eenvoudig op te lossen door het onderwijs, net als de media, in zijn geheel te privatiseren. Eens kijken wie er dan flink wil betalen voor een genderstudie. Dictaturen vallen door hen de zuurstof van de gehoorzaamheid te ontnemen. En de humaniora zijn een dictatuur. Laat daar geen misverstand over bestaan.

Daniel
Daniel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De UvA… Stop maar. Kansloze verzameling usefull idiots.

Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Laat ik hier heel simpel in zijn.. universiteiten waar opleidingen op basis van Critical Theory worden gegeven, mogen geen subsidie meer ontvangen van de overheid.

Wil je jongelui neomarxistisch indoctrineren dan doe je dat maar op een priveopleiding, niet op kosten van de belastingbetaler.

Daniel
Daniel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In mijn tijd waren dit al ‘geitenwollen sokken’. Watjes.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik begon te lezen en gezien het onderwerp dacht ik meteen aan deze uitspraak.
“Two things are infinite. The univers and human stupidity.
And I’m not so sure about the univers”.
Albert Einstein

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wetenschap die zich uitleent voor gerichte politieke doelen mag zich geen wetenschap noemen maar totalitair sektarisch geloof.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alles, voor het geld. Ookal schaadt dat de ander.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt wel of een ieder die hoger opgeleid is, ook minder hersencellen krijgt. En daardoor het contact met de real world verliest. Kijk je op een gemiddeld Gymnasium rond, hoeveel gekleurde leerlingen zitten daar dan in een klas? Heb niks tegen mensen met een kleur, maar dat zegt toch ook genoeg dat mensen met een kleur gewoon niet het niveau halen wat op een gymnasium wordt geeist. Van mij mag iedereen naar een gymnasium en het is natuurlijk fout om mensen met een kleur af te wijzen voor een gymnasium of welke andere opleiding dan ook. Zijn ze nu echt zo dom of ben ik nu zo slim?

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik begrijp nu waarom mijn zoon een 2,7 kreeg op de UVA . Hij begon net met politicologie en had een werkstuk geschreven waarin hij de oorzaak van populisme legde bij het falen van de gevestigde partijen te luisteren naar het volk.
De betreffende docent adviseerde hem vervolgens te stoppen met de studie.

.. tja , 1 en 1 is 2. Ze zoeken alleen hun eigen soort, of naïeve tieners die te indoctrineren zijn.

Siep
Siep
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima stuk over al wat er mis is binnen intellectueel links. Wetenschap verwaterd tot agitprop; morality above facts. De weg kwijt.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zou zeggen: volle kracht vooruit bij de stalinisering van de UvA. Van die slappe verklaringen van sociale wetenschappers in universiteitsblad Folia wordt niemand wijzer. Hup, laat fier wapperen die vlaggen van de Comintern vanaf de hoogste gebouwen. Weest onvervaard, gij doorgeslagen bollebozen, in uw steun aan de verworpenen der aarde. Men zal u op handen dragen, crowdsurfend op de BLM hysterie. Dan weten we in ieder geval hoe de kaarten liggen.

Torretje
Torretje
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niet best. Dat zijn ook de ‘wetenschappers’ die beleidsmakers van onderzoeksdata gaan voorzien.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed geschreven artikel.

Zo zie je maar weer… leuker dan Links kunnen we het niet voor u maken.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Een UvA die zegt daadwerkelijk te hechten aan kennis en diversiteit stelt ook iemand als Sid Lukkassen aan. Pas als het vonkt en schuurt, komt men in de sociale wetenschappen een stap vooruit.”
Dit veronderstelt dat sociale wetenschap een echte wetenschap zou zijn met een empirisch object. En dat is niet zo. Sociale wetenschappen komen voort uit ideeën van Saint-Simon en Marx en zijn dus een aftakking van het socialisme zelf. Auguste Comte heeft er ook ijverig aan gebouwd. Om deze reden zullen sociologen nooit tegenstanders op nemen als universitair docent, want sociologie is per definitie een ideologisch instrument, een soort gramsciaanse tactiek een eeuw voordat Gramsci actief werd.
Dat sociologie een ‘wetenschappelijke tak’ van het socialisme is, blijkt bijv. uit de eenzijdig op vooruitgang gerichte manier van analyseren; die vooruitgang mag tegelijkertijd niet technisch van aard zijn, want Rousseau en Marx schrijven juist aan de techniek (uitvinding van landbouw, staal en specialisatie) toe dat er ongelijkheid is ontstaan. Er moet dus een gelijkheid ontstaan, zonder techniek, maar ook zonder (bij)geloof – dat is in essentie de doctrine van sociologie – maar juist techniek op basis van wetenschap heeft de godsdienst teruggedrongen. Dit is de grote tegenstelling waar marxisme steeds weer op stukloopt.
Hoe sociologie is ontstaan uit socialisme vond ik uitvoerig beschreven in de laatste 3 hoofdstukken van dit boek:
https://www.bol.com/nl/p/van-nobele-wilde-tot-marx/9200000104604517/?bltgh=v5QUxBpY7FdVc15uZ6JGGA.1_4.5.ProductTitle#modal_open

HPax
HPax
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Sociologie is ontstaan als critiek op de individu; dat Westerse personage is niet zo vrij als hij zich verbeeldt. Alleen al TAAL die een collectief bezit is, maakt dat duidelijk. Merkwaardig is nu dat de moderne sociologie partij kiest voor de individu, dit ten koste van de samenleving waaruit hij moet emanciperen: gezin, religie, Natie, die als dwanginstituten worden voorgesteld. Wat ze ook zijn, maar hun LEERZAME en beschermende functie wordt genegeerd.

Van Standen zijn we op klassen overgegaan, en wat erna komt, lijkt op tyrannie of op een ‘mad Max’ wereld. Mede door een moderne, perverse sociologie teweeg gebracht. De oude sociologen wisten beter: Weber, y Gasset, Durkheim, Parsons, Dumont e.a.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Andre,

Dank voor deze reactie en boek heb ik besteld.
Tevens had ik een reactie klaarstaan over diversiteit streven van UvA.
Omdat het inhaakt op jouw reactie bij deze hier onder toegevoegd.

Universiteiten in ons land lijken steeds verder af te glijden van hun oorspronkelijke doel om mensen goed op te leiden in vakken die er toe zouden moeten doen (lees nuttig zijn).

Steeds meer worden de universiteiten enclaves of bolwerken van links georiënteerde wijsneuzen nog nat achter de oortjes maar met een houding van kijk mij eens nuttig zijn voor deze wereld. Vooral de softe sociale richtingen zelfs wetenschappen genoemd voeren hier de boventoon maar blijkbaar zijn deze studies niet bevredigend. De studenten komen binnen en bemoeien zich al snel met de lesstof en de organisatie (wij eisen enz enz). Ze willen slechts horen wat ze zelf al menen te weten en daar zit straks geen werkgever op te wachten.

In dit al lang gaande proces krijgen die betweters van nu inmiddels ook les van hun voorgangers (een vorm van inteelt) en aldus ontstaat er een zelfversterkend anarchistische heilstaat denken dat niets maar dan ook niets nuttigs meer oplevert voor de maatschappij waar deze minkukels ooit hun weg in moeten gaan vinden. Die maatschappij is geen safe place als nagestreefd voor de universiteit en zal dat het ook nooit worden.

Voor vervolg zie 2

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Vervolg 2

In dit proces zijn we uiteraard ook beland bij de controle en lees hier de controle op alles wat met die wereldvreemde ideologie maar in conflict kan komen. Stel je voor zeg er zou maar iets van kritiek mogen zijn. Controle van elkaar was er al en nu is er ook een vorm van coördinatie van bovenaf voor ingesteld.

Voorbeeld van deze relatief nieuwe controle is de functie van ‘diversity officer’ uiteraard in het Engels. Mij doet dit sterk denken aan de functie van de ‘inoffiziele Mitarbeiter’ als Stasi in de voormalig DDR (daarom ook en logisch hier in het Duits). Alle neuzen moeten verplicht een kant op wijzen en de marxistische ideologie en de interpretatie daarvan op dat moment bepaalt in welke richting. Er ontstaat bewust gekozen een zwart wit denken zonder ruimte voor enige nuance. Op dit moment in bijvoorbeeld de BLM discussie ben je of slachtoffer of racist en er is geen enkele tussenweg. Wat een weerzinwekkende waanzin!

Vervolg zie 3

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Vervolg 3

Hoe triest is dit en wat vertelt het over die sukkels die hier bijna continue mee bezig zijn. Zelf zullen deze lieden daar nooit achter komen of misschien later door dan hun oud vakgenoten voor psychische hulp te consulteren. De hersenen zijn in bovengenoemd proces dan al te ver gedeformeerd om nog tot een ander oordeel te komen over hoe de wereld echt in elkaar steekt. Een ander beeld dan hun eigen geïdealiseerde droombeeld van een onbereikbare niet realistische wereld. Dat schuurt of gaat schuren!

Sturen op diversiteit via oa quota (man of vrouw, blank of kleur, dun of dik, mooi of lelijk, jong of oud, enz enz enz) is zo destructief en contraproductief dat degenen die daar mee bezig zijn zo snel mogelijk ontslag zouden moeten krijgen. Mensen als bijvoorbeeld W. Gekker sorry G. Wekker hebben idiote ideeën maar er zijn er meer veel meer helaas. Het is een ziekte.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sociale wetenschappen studies waar je analytisch denken verleert en daardoor vaak op verkeerde ideeën komt.

Arie
Arie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sociale wetenschappen zijn sowieso geen wetenschappen.

Dat blijkt niet alleen keer op keer door de totaal doorgeslagen onzin die dergelijke hoogleraren verkondigen; maar vooral het feit dat niemand die achterlijkheid tegenspreekt. Neem de 70-jarige Gloria Wekker, die racist is echt totaal de weg kwijt; maar ze wordt gelauwerd door alle andere fopwetenschappers.
https://saltmines.nl/2017/12/19/gloria-wekker-ontmaskerd-haar-werk-blijkt-aantoonbare-nepwetenschap/

Echte wetenschappers houden zich bezig met echte dingen, niet met de gedachten van mensen die zij nooit gezien hebben. Gedachtenlezen is geen wetenschap, en het telekinetisch gedachtenlezen van mensenmassa’s al helemaal niet.

Laagopgeleid
Laagopgeleid
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De kaartenbakken van het UWV puilen uit met kandidaten beschikbaar voor de arbeidsmarkt die sociale wetenschappen hebben ‘gestudeerd’ Om dit nu wetenschap te noemen is de eigen veer er wel érg diep in steken!

A.G. van Schilt
A.G. van Schilt
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Laat ons niet, onder verwijzing naar oude geschiedenis waar de huidige Nederlanders part nog deel aan hebben, steeds verder gaan met het bedrijven van die vermaledijde overgewaaide, tribale groepsidentiteit. Erfzondes bestaan niet! Ook de nakomelingen die geprofiteerd hebben van het onvrijwillige slavenoffer van hun voorouders, hoeven zich niet schuldig te voelen, ook niet als het nu grootverdieners zijn. Grootverdieners zijn nooit slachtoffer.

Stop met het zaaien van tweedracht in onze maatschappij, vecht voor een gezamenlijke harde aanpak van: criminaliteit, echte discriminatie, religieus fanatisme, het gepredikte geweld ervan, het jihadisme, de onderdrukking van vrouwen, het genitaal verminken van jonge meisjes. Ja, en bestrijd ook de slavernij die nu nog bestaat in de wereld.

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

dit clubje weet dat bij linkse universiteiten in de USA blanken al helemaal niet mogen meedoen in de discussie over racisme vanwege hun ‘privileges als wit mens’ en kruipt laf en onderdanig voor de getinte medemens, doodsbang voor het verwijt van studenten en ander deugvolk niet voldoende te doen tegen het verschrikkelijke racisme dat Nederland al sinds mensenheugenis schijnt te teisteren en dat merkwaardigerwijs tot nu toe aan hun aandacht was ontsnapt. Bijkomende pijnpunt is het opdraven van vertegenwoordigers van dit stukje blanke zelfhaat in de MSM, zonder dat hun een kritisch vraagje wordt gesteld want die zijn gereserveerd voor ‘gevaarlijke’ populisten; het is 24/7 weg-met-ons.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk deze gasten eisen aandacht en krijgen die aandacht, ook van OpinieZ.com.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Roderick Veelo heeft de beste reactie. Opheffen die UvA. Dit is geen wetenschapsinstituut. Het is verdorie griezelig wat daar gebeurt.

28
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x