Laat GroenLinks excuses voor haar Marxistische verleden maken

Straatnamen moeten gezuiverd, behalve als ze over communistische helden gaan

Foto:

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat Nederland excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Dat zat eraan te komen, gegeven de ophef over racisme. Maar ook vanwege het feit dat het door GroenLinks gedomineerde gemeentebestuur van Amsterdam hier al eerder op voorsorteerde. Het is de vraag of dit een goed idee is. Er zijn echter andere zaken waarvoor GroenLinks en haar fellow travellers wel excuses kunnen maken.

De gemeente Amsterdam stelde begin dit jaar een commissie in om het slavernijverleden te onderzoeken. De samenstelling hiervan is even ‘divers’ als opmerkelijk: Andrée van Es, Gloria Wekker en Leo Lucassen verschillen weliswaar van geslacht en huidskleur, maar hun politieke voorkeur varieert tussen erg links en extreemlinks. Dat is hoe GroenLinks diversiteit invult.

Als we het verleden door de bril van vandaag bekijken, dan is het een beter idee om mensen bij leven ter verantwoording te roepen voor hun daden. Immers, er lopen in Amsterdam noch in de rest van de wereld mensen rond die door Nederland gelegitimeerde slavenarbeid hebben verricht of onder Nederlands bewind slaven hebben gehouden.

 

Kinderarbeid

De slavernij in Suriname werd in 1863 formeel afgeschaft; het ‘kinderwetje’ van Van Houten, dat de leeftijd voor kinderarbeid verhoogde tot twaalf jaar, dateert van 1874. Het verschil in arbeidsomstandigheden en beloning tussen degenen die slavenarbeid verrichtten en degenen die gelijktijdig in fabrieken en mijnen in West-Europa arbeid in loondienst verrichtten, was gradueel. Dat laatste gebeurde tegen een karige beloning en in erbarmelijke omstandigheden. Kinderarbeid was wijd verspreid.

Veel kinderen in Europa haalden nooit de leeftijd van volwassenheid. Zij werden weliswaar niet verhandeld, maar werkten noodgedwongen twaalf uur per dag gedurende vaak zeven dagen per week. Dergelijke arbeid werd ook verricht binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam. Wellicht kan de commissie ook dat meenemen in haar bevindingen.

 

Excuus

Het werk van de commissie, die het slavernijverleden van Amsterdam moet onderzoeken, zal een beleid legitimeren waarvan de contouren nu al steeds duidelijker worden. De gemeente gaat excuus aanbieden en het is moeilijk om dit los te zien van schadeloosstelling. Ook zal het consequenties hebben voor de standbeelden en de straatnaamgeving in de stad, waarover al naar buiten kwam dat te vaak blanke mannen worden geëerd.

 

Marxistische straatnamen

Men heeft het dan niet over de straten die genoemd zijn naar de grondleggers en fellow travellers van het communisme en de marxistisch geïnspireerde ‘vrijheidsstrijders’ van overal uit de wereld. Zoals in Amsterdam het Karl Marxpad en, in het eveneens door GroenLinks gedomineerde Utrecht, de Karl Marxdreef. Marx was de grondlegger van het communisme, inspirator van veel maatschappelijk onheil en hij deed tal van antisemitische en racistische uitspraken. De verheerlijking in Utrecht van de homofobe massamoordenaar Che Guevara met het vernoemen van een straat en het oprichten van een standbeeld zal ook wel in stand blijven. In dezelfde stad heeft men straten vernoemd naar dictators als Samora Machel en Agostinho Neto.

In Utrecht, Eindhoven, Apeldoorn, Zoetermeer en Ede zijn straten vernoemd naar Jean-Paul Sartre. Iemand die de democratie verachtte en de Sovjet-Unie bewonderde. De namen van o.a. Vaclav Havel, Alexander Solzjenitsyn en Vladimir Bukowski ontbreken in het Nederlandse straatbeeld. Voor Ronald Reagan is geen plek, maar voor de nooit democratisch verkozen laatste Sovjetdictator Gorbatsjov wel (in Gouda). In tal van gemeenten zijn straten vernoemd naar de socialist Troelstra, die na de Eerste Wereldoorlog opriep tot het omverwerpen van de staat. En de Tweede Kamer heeft nog steeds een vergaderzaal die is vernoemd naar de hardline communist Marcus Bakker.

 

Apaiserende houding

Aan de vruchten herkent men de boom. Dat dit geldt voor elk socialistisch experiment leidt niet tot enige vorm van reflectie. De apaiserende houding die men vroeger op links aannam tegenover de Sovjet-Unie vindt men nu nog steeds terug in de omgang met landen als Cuba en Venezuela. Deze dictatoriale regimes worden vergoelijkt door te stellen dat hun intenties goed zijn. De problemen in de Sovjet-Unie werden veroorzaakt door het Westen en daarom was de bouw van de Berlijnse Muur (Antifaschistischer Schutzwall) noodzakelijk als beschermingsmaatregel. De vriendschapsvereniging Nederland-DDR kon er begrip voor opbrengen, evenals toenmalig PvdA-lid Jan Nagel. Net zoals nu armoede en onderdrukking op Cuba en in Venezuela veroorzaakt worden door de VS.

 

Communistisch verleden

In Duitsland wil de partij Die Linke geen excuses maken voor of zelfs maar afstand nemen van het moorddadige DDR-verleden. Er loopt niet alleen een rechte lijn van de SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschland) naar Die Linke. Die is er ook tussen de Communistische Partij Nederland en GroenLinks. GroenLinks heeft zich nooit gedistantieerd van het gedachtegoed van de CPN en Jesse Klaver weigerde dat desgevraagd door Geert Wilders ook weer tijdens het racismedebat in de Tweede Kamer deze week. Het CPN-kader is opgenomen in de partij en voormalig CPN-leider Ina Brouwer was in 1994 haar lijsttrekker. Voormalig partijleider en huidig fractievoorzitter in de Eerste Kamer Paul Rosenmöller heeft het tot op heden niet nodig gevonden zich te verontschuldigen voor zijn bewondering van Pol Pot.

Andere partijen hebben GroenLinks hier nooit op aangesproken. Zoals journalist en historicus Roelof Bouwman tweette, vond het CDA het geen probleem om tijdens de Koude Oorlog samen met de CPN mee te besturen in Noord-Holland en Amsterdam. Dit terwijl CDA-leden eerder dit jaar veel moeite deden om Forum voor Democratie buiten het provinciebestuur van Noord-Brabant te houden.

Als alle (bedoeld wordt ‘witte’) Nederlanders collectief verantwoordelijkheid dragen voor de slavernij, dan heeft dat verregaande consequenties voor gedrag dat nu door of uit naam van bepaalde groepen wordt geëtaleerd. Consequent doorgeredeneerd moeten dan alle Black Lives Matter-activisten excuses maken voor de plunderingen na de dood van George Floyd en alle moslims voor de wandaden van IS. Alle GroenLinks-aanhangers zijn dan mede verantwoordelijk voor de daden die uit naam van het communisme zijn gepleegd. Dan gaat het om excuses voor misdaden die zijn gepleegd of goedgepraat door tijdgenoten en niet door personen in een ver verleden.

 

Lange tenen

Nu de tenen in het publieke debat steeds langer worden en mensen als Johan Derksen om een spontane grap en Thierry Baudet vanwege het gebruik van het woord sluipschutter dagenlang de maat wordt genomen, is het goed om ook eens naar het onderstaande filmpje te kijken. Het werd vertoond op tv in DWDD en maakt SGP-leider Van der Staaij belachelijk, die samen met partijgenoten zingt tijdens een inzamelingsactie voor vervolgde christenen. Stel dat het hier een fundraiser voor Black Lives Matter betrof? Waarom laat YouTube dit filmpje in strijd met haar regels staan? Of gelden die regels alleen als islamaanhangers of andersgepigmenteerden op de hak worden genomen?

 

Paus

Wordt het dan ook niet eens tijd dat VARA en VPRO excuses aanbieden voor de bagger die zij decennialang hebben uitgestort over christenen, waar de ontsporing van een enkeling vaak de aanleiding was om de hele groep te stigmatiseren? Of dat was meestal niet eens nodig. Zo volstonden de conservatieve denkbeelden van paus Johannes Paulus II om hem bij de publieke omroep om te labelen tot Popie Jopie en het pausbezoek aan Nederland omstreden te maken. Dit betrof een man die een doorslaggevende rol heeft gespeeld bij de omwentelingen in Oost-Europa.

Uiteraard is er in heel Nederland geen straat naar hem genoemd.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De massa is NIET dom, de kleine groep meelopers wel. Maar die wordt steeds kleiner.
Klaver, Jetten en Rutte moeten excuses maken voor de emotionele schade die onder de bevolking aangericht is, door hun eeuwige leugens. Massa immigratie, economische schade, imago schade van veel nederlanders , dat is pas erg.
Daar hebben deze partijen de grootste schuld aan.

Auke Jan
Auke Jan
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Helemaal mee eens. Jammer dat de meerderheid een zwijgende massa is en heel veel ogenschijnlijk accepteerd.
Onbegrijpelijk hoe men ons de maat neemt.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Klaver zei ook dat Akwasi met zwarte Piet vergelijken is racisme. Punt uit! Deze “punt uit” illustreert de communistische inslag van hem en zijn partij. Zo is het en niet anders, ik heb gezegd! Democratie op zijn Klavers. Wie niet blind en doof is en fan van Klaver zou nu op tijd met GL moeten breken. Helaas denk ik dat zijn fans blind en doof zijn op moment dat zij in de schreeuwende massa opgaan en hun persoonlijkheid verliezen. Mijd de schreeuwende massa en niet alleen voor corona maar voor redelijkheid.

P.Visser
P.Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

We moeten constateren dat de aanhang van gl vooral te vinden is onder (jonge) millenials. Als het gaat om kennis over onze maatschappij en de geschiedenis daarvan is dit een van de slechtste onderwezen generaties. Afwezige en/of tekort schietende kennis leidt praktisch altijd tot een normatieve beoordeling van omstandigheden en gebeurtenissen. Daarnaast heeft deze groep een grote behoefte om aardig gevonden te worden. En dan loop je anno 2020 als vanzelf met links mee…..

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  P.Visser

P.Visser@ Helemaal waar. Kennis is macht en daarom zijn de machthebbers schaars met uitdelen van de kennis. Geschiedschrijving wordt gemanipuleerd. Er is kennelijk niets veranderd sinds de priesters de mensen in toom hielden met de zonverduistering. Alleen nu in een groene en linkse verpakking en met monopolie op de media.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  P.Visser

U vergeet nog te vermelden dat de jonge millennials geïndoctrineerd onderwijs hebben genoten. Niet alleen de geschiedenis is hen nauwelijks of gefilterd onderwezen, maar ook de rest van het onderwijsprogramma. Daarnaast dan nog alle propaganda van de msm. Het is geen wonder dat ze zo links zijn als de pest. Houd er maar rekening mee dat velen dat blijven en nooit een realistische kijk op de maatschappij krijgen. Ik vrees dan ook voor de toekomst van de vrijheid die ons nog rest en het restantje democratie. En daarom bereid ik mij voor op vertrek cq vlucht.

P.Visser
P.Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Ik wil u niet somberder maken dan u al bent maar bekijkt u wel eens het Jeugdjournaal? Via mijn contacten in het basisonderwijs weet ik dat basisscholen dat als startpunt gaan nemen voor het vak Burgerschapsvorming. Ouders zullen zich toch echt meer met de inhoud van het onderwijs moeten gaan bemoeien.

pedro dos
pedro dos
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eens. Duidelijk. Hypocrisie blootgelegd. Het heeft echter allemaal zo verdomd weinig zin. Het is roepen tegen de wind in. Het zal niets veranderen. De massa is dom. Intelligenz schützt vor Torheit nicht. De geschiedenis herhaalt zich, altijd. Alles doordacht hebbende zal dit tot een apocalyptische eindafrekening leiden. Punt uit!
Kies de goede kant en bereid u voor.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De blinde Baba Vanga heeft het goed gezien, het communisme wordt in de komende jaren in West Europa ingevoerd. Welkom in het Nederlandse Socialistische Koninkrijk, een ware primeur! Ook Nederland is blind maar dan zonder visie.

Jan
Jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Laat GroenLinks excuses voor haar Marxistische verleden maken”. Hoezo, verleden? Die club is echt niet veranderd. Ze hebben zelfs hun eigen socio-fascistische stoottroepen (antifa). Ik vraag me altijd af wie hun eigentijdse Dzerzjinski is (voor de wat jongere lezertjes, zo in de leeftijd van nitwit Klaver: oprichter van de sowjet geheime dienst en moordmachine).

Jan
Jan
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan

Mee eens. GroenLinks moet gewoon excuses maken voor het eenvoudige feit dat ze ooit zijn opgericht.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik veronderstel, dat de heren van Denk dan ook namens de Turkse en Marokkaanse bevolkingsgroepen hun excuses moeten maken voor het slavernijverleden van díe volken.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

@ Ernie van de Wal.
De “heren van Denk” kúnnen geen excuses maken voor hun slavernijverleden, zij verkeren n.l. nog in het “slavernij-héden”.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk. Dit land.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Excuses maken is onmogelijk voor GroenLinks, die club heeft een totaal gebrek aan zelfreflectie… zelfs feitelijke waarheden worden afgelogen en verdraaid.

In de achterban van GroenLinks zijn veel “obscure” mensen te vinden… van aanslagplegers tot laffe, mes-in-de-rug-stekende hypocrieten.

Voor mij een zeer sneue club… star en stug in hun eigen doctrine die verplicht voor iedereen anders moet gelden maar zoals altijd bij Links… niet voor hun eigen elite!
“Do as I say, don’t do as I do…”.

Leuker dan GroenLinks kunnen wij het niet voor u maken…

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb nog nooit iets gezien dat lijkt op enige verontschuldiging van communisten voor de massale moordpartijen die zij hebben aangericht. Nog nooit. Nergens.
Een citaat:
>>
In de introductie stelt auteur Stéphane Courtois dat “Communistische regimes massamisdaad veranderen in een overheidssysteem”. Hij schat hierin tevens het totale aantal doden dat is gevallen door communisme op 94 miljoen, en wel in de volgende verhoudingen:
• 65 miljoen in de Volksrepubliek China
• 20 miljoen in de voormalige Sovjet-Unie
• 2 miljoen in Cambodja
• 2 miljoen in Noord-Korea
• 1,7 miljoen in Afrika
• 1,5 miljoen in Afghanistan
• 1 miljoen in communistische staten in het Oostblok
• 1 miljoen in Vietnam
• 150.000 in Latijns-Amerika
• 10.000 door daden van internationale communistische bewegingen en partijen.
<<
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartboek_van_het_communisme.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kleine nuance. Ik ben blank en dus – volgens velen – een witte racist en derhalve schuldig aan slavernij en al het leed waar nazaten van voormalige zwarte slaven nu nog aan lijden (vooral pijn in de portemonnee heb ik het idee). Mijn huidskleur is echter iets waar ik niets aan kan doen. Blm-activisten, is-ers en hun moslim meelopers, marxisten, fascisten, groenlinks en hun stemmers hebben daarin echter een keuze. Dat zij achter rellen, mishandelingen, (brute) moord, doodslag, ‘heropvoedingskampen’, repressie van andersdenkenden en onderdrukking staan en dit vergoeilijken, is des te verwerpelijker.

Martine
Martine
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bijna elke partij prevaleert de eigen ideologie en macht boven een inhoudelijke discussie en de waarheid/ feiten. Dat maakt ze ook minder intelligent in een debat omdat ze zo close/minded met hun eigen agenda bezig zijn en niet naar elkaar luisteren maar het politieke spelletje spelen. Zo komen we niet verder maar zakken we steeds verder weg in een maatschappij zonder logica en zonder beleid gebaseerd op feiten. De burger bepaalt uiteindelijk of we dit nog langer accepteren maar zal wel moeten loskomen van alle manipulaties. Een verandering ten goede is mogelijk door anders te stemmen of door echt in opstand te komen.

Kee
Kee
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

GroenLinks moet samen met vvd excuses maken voor de opdracht moord op Pim Fortuyn en schade vergoeding
Voor de familie

Jack Hiemstra
Jack Hiemstra
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dan mag de gemeente Amsterdam eerst excuses maken voor de extreem verregaande medewerking aan het opsporen en arresteren van Joodse burgers in WW2. Onschuldige slachtoffers die niets misdaan hadden. Geen enkele kans hadden deze mensen door de overijverige ambtenaren en politie. Dachten die zo hun hachje te redden als ze overbodig werden verklaard eventueel?

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x