Trumps MO Vredesplan wordt gewoon uitgevoerd

EU uitgerangeerd aan de zijlijn

Foto: premier Netanyahu op bezoek bij president Trump (15 februari 2017). (

Het is nauwelijks meer terug te vinden in de media, maar het Israëlisch-Amerikaanse of VS-vredesplan, dat er sinds januari ligt, is geen papieren tijger. Op dit moment werkt een VS-team ter plekke, samen met Israëlische deskundigen, aan de cartografie van de nieuwe landsgrenzen van de staat.

The Deal of the Century, één van de benamingen van het VS-vredesplan, is nooit een vredesvoorstel geweest, al werd het wel zo gepresenteerd. Israëls vijanden beseften dat, maar weten ook dat er – anders dan langs de weg van erkenning en onderhandelingen – geen invloed op valt uit te oefenen. In dat opzicht is er vanaf het eerste ogenblik bij gezegd dat het plan, indien de partijen niet aan tafel gaan, een dictaat wordt. De invulling van een groot deel van Judea en Samaria met Palestijnse gebieden, die tezamen in de toekomst een staat kunnen vormen en waarvoor $ 50 miljard is begroot, blijft vooralsnog achterwege.

 

Palestijnen willen niet

Volgende maand verloopt de deadline die de partijen opgelegd hebben gekregen om over de details te onderhandelen. Israël toonde zich daartoe direct bereid, hoewel het grote delen land moet opgeven; de Palestijnen verwierpen iedere optie om aan tafel te gaan. Daarmee – zo meldt het boekwerk van Jared Kushner, de architect van het plan – verspelen ze de laatste kans op een toekomstige eigen staat over tien jaar.

De Palestijnen vinden met hun geweeklaag alleen nog steun bij de EU en de Organisation of Islamic Cooperation. Sinds de Oslo-akkoorden (1993) hadden zij in principe de mogelijkheid en de financiën om een staat op te richten, maar ze hebben dat nooit als prioriteit gezien. Voor Israël is de Palestijnse guerrilla een hinderlijk probleem dat ze hebben weten te beteugelen, maar waar ze graag vanaf zouden willen. Hun 24-uurs economie heeft geen behoefte aan primitieve uitwassen van archaïsche Jodenhaat, maar iedere vorm van toenadering werd beantwoord met ridicule eisen en is daarom mislukt.

 

Voortvarend

De huidige POTUS heeft vanaf dag één van zijn termijn voortvarend de veiligheid van Israël op zich genomen. Tijdens zijn eerste buitenlandse bezoek verbleef hij met de premier van Israël in diens ambtswoning, waar letterlijk die avond knopen zijn doorgehakt. Met de informatie die men hem daar openbaarde ging hij naar Ramallah met een boodschap. De strekking moet iets geweest zijn als: dit stopt en ik ga een deal voorbereiden die hier een einde aan maakt. Drie jaar is geprobeerd de PLO aan tafel te krijgen om mee te schrijven aan de nieuwe status: de verdeling van land en soevereiniteit.

 

Erkenning Jeruzalem

Om direct een punt te zetten achter het irreële gedram van de Palestijnen kondigde Trump aan Jeruzalem te zullen erkennen als ongedeelde hoofdstad van Israël en daar de Amerikaanse ambassade naartoe te verhuizen. Een schot voor de boeg, zo bleek. Veel wereldleiders hingen in paniek aan de telefoon om de POTUS op andere gedachten te brengen, maar dat was tevergeefs. In geen enkele onderhandeling zou Israël Jeruzalem of een deel daarvan inzetten, dus het signaal was een uitgekookt politiek statement aan de wereld: er is een nieuwe sheriff in de stad.

 

Meer maatregelen

Toen de Palestijnen weigerachtig bleven klagen en protesteren volgden nog talloze maatregelen, die ze hadden kunnen voorkomen door aan tafel te gaan. De Golan-Hoogvlakte werd wat Trump betreft definitief aan Israël toegevoegd en PLO-kantoren werden gesloten. De steun van de VS aan de corrupte VN-organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen UNRWA werd stopgezet en de diplomatieke status van de protesterende EU verlaagd. Toen het economische plan voor de Palestijnen in Bahrein werd gepresenteerd ($ 50 miljard), was er geen Kamerlid in Nederland van op de hoogte en Buitenlandse Zaken stuurde slechts een ambtenaar.

 

Hoon EU

Het politieke deel werd onlangs gepubliceerd en kon op de hoon rekenen van de EU, die hun tweestatenoplossing zag uitgevoerd maar desondanks bleef kirren dat er geen tweestatenoplossing in het voorstel stond. Israël zegde onmiddellijk steun toe, ook al moest het veel grotere delen land afstaan dan was voorzien. De Palestijnen en de Organisation of Islamic Cooperation (OIC) verwezen het voorstel naar de prullenbak. En daar misrekent de wereld zich.

Hoewel onze minister van Buitenlandse Zaken zegt ‘open te staan’ voor delen van het vredesvoorstel – noch Nederland noch de EU zijn in de plannen gekend – houdt het ministerie vast aan de achterhaalde politieke kaart van Israël als signaal dat het de Palestijnen steunt in hun dwangmatige Israël-haat. Een contraproductieve houding die nog eens werd onderstreept door een gezamenlijke brief van Europese oud-diplomaten en politici – waaronder voormalig minister van BuZa Bert Koenders (PvdA) – die het vredesvoorstel zomaar afwijzen. Daarmee tonen zij onomwonden aan waarom alle voorgaande pogingen zijn gestrand.

 

Nieuwe grenzen

Aan de onderhandelingstafel was veel mogelijk geweest en de termijn daarvoor loopt binnen enkele weken af. Jared Kushner en zijn team hebben een gedetailleerd plan op tafel gelegd dat niet vrijblijvend is. Het plan verandert automatisch in een dictaat wanneer één van beide partijen niet meedoet. Die avond, tijdens het eerste buitenlandse bezoek van de POTUS aan Israël, is afgesproken dat Israël nog tijdens de eerste termijn van zijn presidentschap haar bestandslijnen uit 1967 zou zien verdwijnen.

Een verdedigbare officiële grens en een sterke militaire samenwerking met de VS is wat de bondgenoten samen afspraken. Op dit moment zijn de VS en Israël de nieuwe definitieve landsgrenzen van de staat Israël aan het intekenen. De kaarten zijn terug te vinden in deel 2 van het MO-Vredesplan.

 

Laatste kans

Hoewel velen dit plan afdoen als een zoveelste poging om tot een vergelijk te komen, is het dictaat door de VS en Israël al drie jaar in uitvoering, zoals ik eerder schreef. Ondanks alle duidelijke waarschuwingen aan de Palestijnen om aan tafel te komen of de gevolgen te zullen moeten afwachten, zagen zij geen reden hun laatste kans te pakken. Want dat is het.

 

Blindheid

Als Trump afscheid neemt van het Witte Huis komt de wereld er pas achter dat hij heeft gehandeld namens de Amerikaanse bevolking en niet namens zichzelf. De kaart van Israël is dan definitief getekend en geen Senaat noch mogendheid kan daar later iets aan veranderen. De Palestijnen zijn verder overgeleverd aan het geduld dat de dan gekozen Knesset met ze heeft. De aangeboden gebieden zullen definitief van tafel worden geveegd en de $50 miljard kan in de knip blijven.

Dat is de politieke blindheid van de wereld, die de delegitimering van Israël altijd heeft gesteund, maar nu de Palestijnen keihard in de steek laat door hun obsessieve Trump-haat aan te wakkeren.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed plan. Er zouden meer leiders van het kaliber van de zakenman Trump moeten zijn.

Sanity
Sanity
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

“You hear lots of people say that a great deal is when both sides win. That is a bunch of crap. In a great deal you win–not the other side. You crush the opponent and come away with something better for yourself”

– Think Big, by Donald Trump, p. 48 Sep 8, 2008

En dat is precies wat je in deze “Deal of the Century” terug ziet. Schokkend dat ze maar één partij aan tafel krijgen.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er heeft nooit een Palestijnse staat bestaan. De Westbank werd in 1967 officieel overgedragen door Jordanië aan Israël, die daardoor veranderde van bezetter in de rechtmatige autoriteit. De Palestijnen – die feitelijk arabische ex-Jordaanse burgers zijn – zijn dus vanaf 1967 Israëlische onderdanen. Als ze zich daar niet prettig bij voelen, dan staat het hen vrij om te vertrekken naar een moslim land. Want dit is de ware reden van hun verzet tegen Israël. Volgens koran 4:97-100 mag een moslim alleen in een moslim land wonen, dwz. een land waar hij volledig volgens moslim regels kan leven.

Thomas
Thomas
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dat is niet helemaal juist, Andre. Nadat Israel de Westoever had ingenomen in juni 1967, bleef Jordanië aanspraak maken op het gebied. Jordanië gaf die aanspraak in 1988 op, maar niet ten gunste van Israel. Vanaf 1988 erkende het de PLO als “de enige wettige vertegenwoordiger van het Palestijnse volk.”

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Volgens de Haagse Conventie van 1907 (art 43) is de bezetter (Israël) tijdens de bezetting verantwoordelijk voor de openbare orde en het uitvoeren van het bestuur. De aanspraken van Jordanië kunnen blijven bestaan, maar veranderen niets aan de verantwoordelijkheid voor het bestuur.
Bestuur kan alleen worden uitgevoerd door staten. De PLO is geen staat, maar een vereniging van mensen. In 1988 kan Jordanië wel een willekeurige organisatie erkennen als vertegenwoordiger, maar dit heeft statenrechtelijk geen werking. Het is wel weer een voorbeeld van hoe moslims denken en proberen alles naar hun hand te zetten en daarbij de indruk proberen te wekken dat ze ook de westerse regels hanteren.
Heel verhelderen in dit opzicht is de steun die Jordanië verleende aan Palestijnen die aanslagen pleegden na 1967 vanuit Jordanië. Toen een paar jaar later de Jordaniërs door kregen dat deze Palestijnen van plan waren Jordanië ‘over te nemen’, waren ze plotseling geen vriend meer van de Palestijnse vluchtelingen.

H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig deze Trump is gewoon een kanjer.
Hij doet gewoon wat hij tijdens de verkiezingen, aan de burgers heeft beloofd.
Hij brengt overal rust, inplaats van onrust.
En leugens heeft hij niet nodig.
Wat een verschil met Rutte.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Na de eerste wereldoorlog zijn de landsgrenzen in Europa flink veranderd; en na de tweede wereldoorlog nog eens. Bij die laatste grenswijzigingen werden miljoenen Polen, miljoenen Duitsers en miljoenen anderen gedwongen verhuisd. Vele tienduizenden vierkante kilometers veranderden van “eigenaar”.

Daarbij vergeleken zijn de precieze grenzen van Israël een non-issue. In Europa accepteren we de huidige grenzen omdat vrede ons meer vrijheid, welvaart en geluk oplevert dan uit rancune voortvloeiende oorlogen.

Dat is de les die alle jodenhaters moeten leren.
Historisch gezien eindigt vrijwel elke oorlog in nieuwe grenzen, ten nadele van de verliezer. De Arabieren echter willen heel Israël, hoewel ze elke oorlog verloren hebben. Dan snap je de realiteit niet.

De door moslims en socialisten gepredikte voltooiing van de holocaust gaat de talloze andere problemen in het Midden Oosten niet oplossen. Net zo min als onzinnig VN-geneuzel over een grens die een kilometertje naar links of naar rechts gaat. De Arabieren zullen nooit tevreden zijn, en de linkse “Palestina lobby” weigert hen daar op aan te spreken. Dan blijf je eeuwig verliezen ja.

Terug naar de realiteit. Het accepteren van en meepraten over de grenzen van Israël zal de Arabieren meer grond opleveren dan eeuwig oorlog blijven voeren. Vrede zal de Arabieren bovendien veel meer vrijheid, welvaart en geluk opleveren dan rancune over een grens. Zie Europa.
Mensenrechten zijn bedoeld voor mensen, niet voor staten en religies. In Israël hebben miljoenen Arabieren en andere minderheden dezelfde rechten als joodse Israëliërs. Pas als Arabieren dat beseffen zijn ze klaar voor een zoveelste eigen staat.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Wat je in de laatste alinea schrijft is waar, maar dat is niet het perspectief dat Arabieren hanteren, omdat hun geloof hen voorschrijft dat de belangen van islam voor alles gaan, dus ook voor economische overwegingen. Hun mensenrechten vloeien voort uit de wil van allah en dat zijn andere mensenrechten dan die van de westerse machten (zie verklaring van Cairo). Er zal dus ook nooit een moment komen dat ze dit gaan ‘beseffen’, want hun argumenten leiden juist tot de tegenovergestelde conclusie.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

@Arie Precies! Dit is een argument dat ik ook al tig keer op fora geschreven heb. Ze zijn niet alleen veel land kwijtgeraakt, er zijn ook zo’n 15 miljoen (!) Duitsers uit hun woongebieden verdreven. Gebieden waar hun voorouders al 800 jaar woonden. Zoals Oost Pruisen en Sudetenland.
Deze mensen zijn vanaf 1945 opgegaan in de Duitse rest staat, voornamelijk West Duitsland. De zgn ‘Vertriebenen’. Iets dat je in NL nooit leerde op school door het daderschap aan WOII.
Als je dat vergelijkt met de zielige Palestijnen, die leven op subsidies van de internationale gemeenschap, dan valt je mond open van verbazing.
Tja , Arabieren.

Thomas
Thomas
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De “bezette gebieden” werden in juni 1967 door Israel ingenomen. In het voorjaar van 1967 kondigden vijf Arabische staten onder leiding van de Egyptische kolonel Nasser een oorlog tegen Israel aan. De Arabieren voerden de druk steeds hoger op, totdat Israel in een preëmptieve actie honderden Egyptische gevechtsvliegtuigen vernietigde. Israel won de daarop volgende oorlog in zes dagen.
Dat was dus in 1967. De Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) was echter al opgericht in 1964. Hieruit kunnen we ondubbelzinnig concluderen dat de PLO, al snel gedomineerd door Jasser Arafats beweging Fatah, niet in het leven werd geroepen om the territories (Judea, Samaria, Gaza) weer in bezit te krijgen en er een Palestijnse staat naast Israel te stichten, maar om de Joodse staat Israel van de kaart te vegen.
De houding van Fatah is, ook na “Oslo,” nooit werkelijk veranderd. De reden dat onderhandelingen met Arafat, en later met Abbas, altijd op een mislukking uitliepen is domweg dat zij elke tweestatenoplossing in hun hart verwierpen en nog steeds verwerpen. Dat ze toch deelnamen aan onderhandelingen over zo’n oplossing is te verklaren uit het feit dat ze de geldkraan van het goedgelovige Westen open wilden houden.
Een oplossing zonder dictaat is onmogelijk. Of een oplossing met een dictaat mogelijk is, is nog maar de vraag.

H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Erdogan belazert de boel.
Waar is Rutte.
Wat doet de EU.
Wie beschermt de Autochtone bevolking van West Europa.
De oorzaak is het schandalige Linkse beleid in Nederland.

Veluweman
Veluweman
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als Trump zijn 2e termijn heeft uitgediend moeten we hem uitnodigen om de EU te reanimeren, in de vorm van een statenbond. Grappig is de algemene betekenis van de naam Trump : hij is de verpersoonlijking van de troefkaart. Hij kan met één pink het hele ‘inclusieve’ kabinet Rutte aan..

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Veluweman

Beste Veluweman, ik hoop met kaalgevreten vingers dat Trump wordt herkozen, ook ik vind hem de beste president die de USA ooit hebben gehad.
ECHTER, de democraten hebben in het grote aantal staten waar zij een meerderheid hebben, via omweggetjes een weg gevonden om de miljoenen illegalen te laten stemmen. Op dit moment lijken er kansen voor Trump, maar als de democraten voldoende illegalen van stemrecht weten te voorzien, heeft Trump niet meer voldoende tijd dat via het hooggerechtshof ongedaan te maken.
Ook voor een FvD’er en Trump supporter als ik, is er geen enkele zekerheid dat Trump herkozen wordt.

Veluweman
Veluweman
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Beste Henk, die truc hebben ze dus afgekeken van de PvdA en groen slinks ; die krijgen ook de stem van de – voormalige – illegalen.. We gaan roerige tijden tegemoet..

Caranzan
Caranzan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit verhaal klopt als een bus. De uitvoering is een feit, er is geen weg terug.
In principe is het zo dat goedwillende Palestijnen (men denkt een overgrote meerderheid) geholpen worden en zij die niet willen zullen geen geld meer krijgen.
Trump heeft gezegd geen energie meer te steken in onwelwillende Palestijnse terroristen die veel beter af zijn met de huidige situatie. (ze krijgen nu miljarden subsidie)
Die subsidies gaan stoppen, de plannen worden gewoon uitgevoerd en Trump heeft ook al laten doorschemeren dat er korte metten gemaakt wordt met tegenstanders.
Dit is verreweg het beste plan ooit. Het geeft de Palestijnen de mogelijkheid een eigen land op te bouwen, compleet met zeehaven en een eigen economie, subsidie zal enkel nog aan organisaties worden verleend die meewerken aan het plan.
Maar goed, onderschat terroristen nooit, ze kennen enkel de weg van het geweld, hopelijk kunnen de Palestijnse terreurorganisaties uitgeroeid worden.
Pas dan zal er namelijk pas écht vrede in het Midden Oosten zijn.

stof
stof
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom niet even wachten en de termijn laten aflopen? Slapende honden wakker maken om te laten zien dat je het slimste jongetje van de klas bent. Hoe minder ruchtbaarheid hoe beter.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Om van ´vrede´ te spreken, heb je toch minimaal twee partijen nodig?

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig om eens een oplossingsgerichte leider aan het werk te zien ipv vergaderambtenaren. De situatie daar is lang genoeg in stand gehouden om te zien dat ‘palestijnen’ geen zelstandig volk zijn maar een zelfverkozen onderklasse die leeft op subsidie van westerse linkse overheden.
Ze hebben geen zin in zelfstandigheid en de vrijheid die van een eigen staat uitgaat, omdat dat verantwoordelijkheid voor het eigen lot met zich meebrengt. Liever altijd blijven acteren als underdog, zodat de verantwoordelijkheid bij anderen blijft liggen.
Goed dat Trump dit openbreekt.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

VN,en de Socialisten, 2 partijen die geen mens zou missen als ze niet meer zouden bestaan,uitvreters die het met zichzelf uitermate goed voor hebben,zouden juist die lui eens objectief kijken waar al het geld gebleven is wat ze al die jaren ontvangen hebben bij de regeringleiders van de Palestijnen en wat ermee gedaan is ,zou men toe moeten geven dat het een uitermate goed plan is van Trump,om al die boeven daar te omzeilen ,en de plaatselijke bevolking te helpen die het verdiend .

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x