Top Bahrein maakt geen eind aan chagrijn

Focus Vredesplan Kushner ligt op economisch hulpprogramma

Titelfoto artikel Ernst Lissauer op OpinieZ.com “Top Bahrein maakt geen einde aan chagrijn”

“Main Square in Ramallah” by agroffman is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

U leest er elders vast weinig over in de mainstream media, want dat zou Donald Trump en Benjamin Netanyahu maar in de kaart spelen. Toch vindt er van 25 tot en met 26 juni een top plaats in Bahrein over het opheffen van de UNRWA, een in 1949 exclusief voor de Palestijnen opgerichte hulporganisatie.

Samen met de Golfstaten – maar zonder Israël en de PLO – wordt er gesproken over een economisch hulpprogramma dat de door-en-door corrupte en politiek gemotiveerde VN-organisatie moet vervangen: Peace to Prosperity. Alias het ‘Vredesplan Kushner voor het Midden-Oosten’, alias The Deal of the Century.

Financiële impuls

De kosten, meer dan 50 miljard dollar, worden opgebracht door de regio zelf, aangevuld met wie zich maar aan wil sluiten. De Palestijnse gebieden – inclusief Jordanië, maar ook Egypte – profiteren rechtstreeks van deze financiële impuls.

Kort samengevat: de Palestijnse gebieden (onder Oslo-akkoord ‘gebied A en B’) kunnen een overheid bekostigen die bereikbaar is voor burgers, een universiteit, gascentrales voor energie, infrastructuur en zelfs een corridor richting Gaza. Allemaal maatregelen om economisch en sociaal een ‘samenleving’ te starten. Dit deel alleen al wordt begroot op 25 miljard dollar, op te brengen door de regio zelf.

Politieke hete kolen

In deel 2 van dit plan worden de politieke hete kolen aangepakt, want iedereen snapt dat die miljarden al zestig jaar met die bedoelingen naar de Palestijnen zijn gestuurd – via o.a. UNRWA- en niks hebben opgeleverd. Vanuit Palestijns perspectief niets, omdat de focus al die tijd heeft gelegen op het verdrijven van de Joden en er daarna pas een Palestijnse staat moet komen in heel Israël. Vanuit Israëlisch perspectief omdat het Joodse volk zich niet meer laat verdrijven sinds het in 1967 zijn definitieve landsgrenzen bepaalde. Die zaken worden pas behandeld in deel 2 van de Deal of the Century. Dat wordt waarschijnlijk tijdens de tweede termijn van Donald Trump’s regeerperiode geopenbaard. Op zijn vroegst 2021.

PLO wijst hulp af

Het nu geopenbaarde 1e deel; het hulpprogramma, is door de PLO op voorhand afgewezen. Heel opmerkelijk.

  • $100 miljoen kapitaalfinanciering
  • $300 miljoen voor start-ups en investeerders
  • $90 miljoen voor het ombouwen van diesel krachtcentrales naar gas en aanleg pijpleidingen
  • $500 miljoen voor een verhoging van vermogen van de krachtcentrales naar 400 MW
  • $500 miljoen voor de ontwikkeling van een universiteit met de hoogste graad aan modern onderwijs.
  • $30 miljoen voor onderwijs en start-ups voor vrouwen die zich zelfstandig willen ontwikkelen

En dat zijn slechts enkele van de vele financieringsplannen die tot een Palestijnse moderne samenleving moeten leiden. Nog eens $500 miljoen wordt uitgetrokken voor het stimuleren van toerisme naar Palestijnse gebieden en Egypte.

Innovatief

Kortom; een financiële impuls die het Joodse volk niet kreeg toen ze de desolate woestenij waarvan ze eerder verdreven waren rond 1900 aantroffen. Een groepje zionisten stond op een zandduin om zich heen te staren met maar één doel: ‘we maken van deze woestenij een bloeiend land.’ Het duin waarop zij stonden is nu Tel Aviv. Het land Israël behoort thans tot de meest innovatieve samenlevingen ter wereld. Dat perspectief gunt de VS ook aan de Palestijnse nazaten van de Arabieren die vertrokken omdat in 1948 de staat Israël werd uitgeroepen.

Dogmata

Nu leest dit eerste deel van het vredesplan als een kostbare herdruk van Alice in Wonderland. Dat zal het naar mijn idee ook blijven omdat het politieke deel vanwege de ingesleten dogmata aan beide zijden – Israëlische en Arabische – de vrede in de weg staat. De moslimwereld gaat eenvoudigweg nimmer een Joodse staat erkennen, wel op papier, niet in de werkelijkheid. Vandaar de constatering van vele Arabieren dat hun aspiraties niet ’te koop’ zijn. Op grond die ooit tot het kalifaat heeft behoord zal altijd oorlog woeden. Daarnaast komt er nooit een Palestijnse staat en nog minder een waarvan Jeruzalem of een deel daarvan de hoofdstad is. Er is ook geen mogelijkheid, anders dan langs de weg van de verdrijving van het Joodse volk, om een aaneengesloten Palestijns gebied buiten Jordanië en de terreurenclave Gaza te vinden.

Israelisch gezag

De onder de Oslo-akkoorden genoemde gebieden blijven te allen tijde onder Israëlisch gezag via de Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT). Zo zal in het Trump-plan deel 2 geregeld moeten worden hoe Israël haar historische plaatsen (het Joodse volk ontstond in wat men nu Westoever noemt) behoudt. ‘Peace To Prosperity’ gaat voorbij aan deze kwesties en schetst een blauwdruk voor een staat zonder land. Daarin heeft de barse dictator Abbas gewoon gelijk. Als de Arabische staten het financiële gedeelte goedkeuren is er nog geen cent overgemaakt. De vraag is ondanks toekomstige handtekeningen of dat ooit gaat gebeuren.

EU buitenspel

Bij de uitrol van deel 2 – het politieke deel – hoopt de VS op een nieuwe PLO-leider. Maar ook die zal begrijpen dat het werven van fondsen – ook zonder UNRWA – geen probleem is. Abbas houdt nu reguliere betalingen tegen, omdat die inhoudingen bevatten ten gevolge van de Pay-for-Slay betalingen aan terroristen. Ondertussen heeft de EU onlangs via een omweg 15-miljoen euro overgemaakt om die sancties te ontlopen. De EU bevindt zich in het kamp van Iran en haar proxies zoals die zich ook in de Palestijnse gebieden en Gaza bevinden. De VS hebben de EU daarom totaal niet in de plannen betrokken.

Jordaanse impasse

Jordanië, dat economisch aan de luchtslangen ligt en waar Abdullah ll regelmatig pogingen zijn regime omver te werpen moet afslaan, zit wel op dit plan te wachten. Het kan echter geen concessies doen, want dan breekt de Palestijnse hel in zijn land los. De Jordaniërs (veelal Palestijnen) moeten niets hebben van onderhandelingen . De Hasjemieten waren recent de laatsten die pogroms op Joden uitvoerden tijdens de bezetting van Judea en Samaria en Jeruzalem (1948-1967). Met ziedende woede werden de graven op de Olijfberg vernietigd en Synagoges in Jeruzalem opgeblazen. Joden werd de toegang tot Jeruzalem ontzegd, zoals Abbas geen Joden in zijn PA-gebieden tolereert.

Jordanië tekende na zijn verlies een vredesverdrag met Israël maar blijft een levensgevaarlijke vijand van het Joodse volk. Dat wordt enorm onderschat in de meeste Westerse landen. Jordanië is wel aanwezig in Bahrein maar vooral uit economische motieven.

Oorlogen

Aan de drieduizend jaar vervolging van het Joodse volk is slechts een einde gekomen nadat Israël en de Israëli’s zich bewapenden. Zonder hulp van buitenaf versloegen ze alle omringende Arabische landen in vijf tegen hen gevoerde oorlogen en stelden daarmee hun grens vast en veilig. Een stipje op de kaart slechts, maar het enige Joodse stipje ter wereld en dat wordt hen maar door zeer weinigen gegund.

Tegen die achtergrond moet het onderhandelingsteam van Kushner namens Trump een plan ontwikkelen dat rust en vrede in de regio brengt, terwijl die omstandigheden altijd gebaseerd zijn geweest op militaire macht. Het is de militaire en technische voorsprong die Israël heeft doen overleven in de haar vijandige omgeving. Het is heel knap als Trump een plan uit zijn hoge hoed tovert, dat de Arabische wereld na 3000 jaar verzoent met de Israëli’s.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Elvi
Elvi
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Het is heel knap als Trump een plan uit zijn hoge hoed tovert, dat de Arabische wereld na 3000 jaar verzoent met de Israëli’s.”

Dat gaat ook niet gebeuren. Het zogenaamde Palestijnse volk moet het beu zijn dat ze als slachtvee, koehandel worden gebruikt. Echter, met de makkelijke indoctrinatie en het martelaarschap in het vooruitzicht voor al die jonge, overbodige, mannen, gaat ook dat nog lang niet gebeuren.

Dankzij Trump zie je wel de aarzelingen bij een aantal islamitische landen. Zij willen geen economische sancties van de VS, noch willen zij zich radicaal tegen het westen keren, ondanks de laffe EU. Omdát ze weten dat ze daarmee een heilloze weg ingaan waardoor de eigen bevolking zich alleen maar tegen hen gaat keren. Onderling zijn ze ook veel te verdeeld om een vuist te maken. Jammer dat de drunken EU dat niet inziet.

Trump kan de situatie tenminste in een meer reëel licht zetten en laten zien dat er in ieder geval niet met de VS gespeeld kan worden.
Wie weet!

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zag al een titel in de MSM media in de trant van: Plan Kushner brengt geld maar geen vrede. Maar is het niet zo dat als je welvaart creëert in plaats van oorlogen stimuleren dat het ten goede van de gewone mensen komt? Eigenlijk stimuleert de EU de oorlog tegen Israel en doet de VS opbouwende werk. Nu nog de pijnlijkste deel, Trump gelijk geven.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

ja, Trump komt met betere ideeën dat die gekke EU leiders. Die kunnen werkelijk helemaal NIETS.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ik ga er vanuit dat als de situatie voor iedereen economisch verbetert dan draait de politiek ook om. Maar als je die poging bij voorbaat afwijst dan is er een andere reden en dat tekent de Palestijnse leiders. Die willen eerst de Joden weg hebben en dat is dus een doodlopende weg. De Joden kunnen hun broek ophouden en de Palestijnen niet en dus blijft de onrust. De poging van Trump is eigenlijk bijna onpolitiek dus het zou kunnen slagen. In de gepolitiseerde situatie is de kans van slagen uiterst klein. Waarschijnlijk ziet de EU dat liever zo.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is duidelijk dat de islam een grote hindernis is bij het vinden van een oplossing. De enige oplossing is de invloed van islam in algemene zin terugdringen. Volgens het Arab Barometer research network daalt het percentage arabieren dat zich niet-religieus noemt aanmerkelijk. Iets over de 30% in Tunesie. Zelfs in Marokko benadert het nu de 15%. Aan de andere kant wil nu zowat de helft van Marokko emigreren, veelal naar Europa. Dit erg hoge percentage is stijgende in de meeste onderzochte landen. Overigens noemen maar zo’n 5% van de inwoners van de palestijnse gebieden zich a-religieus en noemt 63% Israel de grootste bedreiging, gevolgd door de VS met 24%. En 30% wil emigreren, waarvan bijna de helft naar Europa. Het blijft aanmodderen.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geachte heer Lissauer, op hoofdlijnen ben ik het met u eens. Echter, in uw beide artikelen over Israel overdrijft u onrealistisch hoe de rol van Israel gezien moet worden.
De geografische plaatsing van de Joodse staat heeft 2 aspecten, 1 is dat een deel van de Joden zich prettiger zullen voelen in dat gebied waar ze historische roots hebben. 2 de aspect is dat Europa niet van plan was een land ter grootte van bv 2 of 3 x Nederland in Europa ter beschikking te stellen.
Israel heeft bestaansrecht op de plaats waar het NU ligt. Het heeft de woestijn tot vruchtbaar land omgezet, waar de ‘palestijnen’ niets hebben uitgevreten.
Nadrukkelijk vind ik dat Israel vast moet houden aan de grenzen die in de 67 oorlog zijn veroverd. De ‘bufferzone’ is ‘fair en square’ gewonnen op arabische agressors die zonder verklaring Israel binnen vielen.Dat is de enige manier om de veiligheid van Isreal te behouden.
Op 2 punten zijn we het zeer oneens. Ik denk dat de relatie met Jordanie vele, vele malen beter is dan u die beschrijft. Daarnaast vind ik het onaanvaardbaar dat letterlijk palestijnen van hun land worden gezet op de westbank voor Joodse nederzettingen. En nee, ik heb mijn info niet van NPO die uitsluitend de links populistische info doorgeven.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens de Griekse geschiedschrijver Herodotus was vanouds het naam Israel(oude volk van God) bekend die later vervangen werd door Palestina wat een verbastering van het wordt Palaistine is wat land der worstelaar, een man onder de Israëliërs die worstelde met God. Herodotus heeft het naam Israel niet meer genoemd en sprak over Palaistine wat uiteindelijk Palestine werd. Hij noemde de besneden Syriërs die in Palaistine woonden. Echter Josephus, de joodse historicus corrigeert hem 500 jaar later dat de besneden inwoners van Palaistine geen Syriërs zijn maar besneden Joden. Maar hoe dan ook het naam Palestina staat voor een stuk land en niet een volk die zo zou heten, daar zijn geen verwijzingen naar in de oude historie te vinden. Gezien het feit dat geen Arabische land deze mensen hun nationaliteit verleent zou in die richting kunnen wijzen. Je geeft een Jood toch geen Arabische nationaliteit. Intrigerende materie.

Elsemieke
Elsemieke
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Het nu geopenbaarde 1e deel; het hulpprogramma, is door de PLO op voorhand afgewezen. Heel opmerkelijk.”

Zo opmerkelijk is dat niet. De eerste stap is terug naar de grenzen van 1967. Volledig en onvoorwaardelijk. Met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Dat is echt niet teveel gevraagd. Sterker nog; hier is internationale erkenning voor. Daarna kan er geïnvesteerd worden in de Palestijnse economie. En dan geen economie die onder controle staat van Israël en waarbij men met de sjekel moet betalen, zoal dat nu het geval is.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elsemieke

@Elsemieke: Geen enkele ‘oplossing’ die niet gebaseerd is op wederkerigheid is die naam waard. Er zijn goede internationaal staatsrechtelijke, militaire en morele redenen om niet terug te gaan naar de grenzen van 1967 zonder dat daar iets tegenover staat. Daaraan toegevoegd zijn er bijzondere historische en religieuze redenen waarom de situatie rond Jeruzalem niet zonder beschouwing van andere aspecten eenvoudig kan worden geregeld. Uw termen “volledig en onvoorwaardelijk” lijken te worden ingegeven door een eenzijdig arabisch-islamitisch discours. Ik zie niet in waarom u daarin mee wenst te gaan. Iedereen weet dat de harde kern van dit discours wordt gevormd door het niet erkennen van het bestaansrecht van Israel en de Joodse staat. Voor alle duidelijkheid: dit houdt in dat u meegaat in de wens om alle Joden in Israel onder arabisch-islamitische gezag te brengen dan wel te verdrijven of anderszins te elimineren. Mijn begrip voor die wens is uiterst beperkt.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elsemieke

Elsemieke. behalve van een oom van mij uit communistisch Noord-Nederland, heb ik uitsluitend op groen links en islamitisch dagblad NRC een korter door de bocht, kortzichtiger en geschiedvervalsender links populistischer anti-Isreal reactie gelezen.
Uw beschrijft in 7 kinderlijke zinnetjes volstrekt eenzijdige info over een stukje geschiedenis waar u kennelijk niets van af WILT weten…..
Ik zou het zeer waarderen als u mijn reactie hier zou willen lezen net als die van BegrensEuropa! Ik denk echter dat uw selectieve blinddoek zo dik is dat u geniet van het stoken en op NRC gaat uitblaten hoe u weldenkende rechtse mensen ‘lekker’ hebt gestookt.

Elsemieke
Elsemieke
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Over erkenning gesproken. Ik erken dat tussen 1940-1945 meer dan zes miljoen joden onder gruwelijke omstandigheden zijn vermoord. En dat als gevolg van deze mensonterende holocaust, er een massale immigratie van Europese joden naar Palestina plaatsvond. Dit conflict vindt zijn oorsprong in Europa, vergeet dat niet. Ik erken een Palestijnse staat. Het land dat al bestond. Het land waarin mijn grootouders zijn geboren. Het land waaruit zij zijn verdreven.

Elvi
Elvi
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elsemieke

Veertig jaar geleden heb ik twee jaar in Israël gewoond. In die tijd waren er naast de kibbutzim, Moshav’s. In die Moschav’s leefde de Arabische, of zo je wilt palestijnse, gemeenschappen. De arabieren die niet waren gevlucht op aandringen van de omliggende landen die verwachtten dat de Joden de zee in werden gedreven.
Deze moshav’s leefden in volle harmonie met de mensen in de kibbutzim. Vierden elkaars feesten, werkten voor en met elkaar.
Veel Joden kochten het land van de arabieren die daar in die tijd leefden.
Ook vandaag nemen Arabieren deel aan de Israëlische Knesset en onderzoek toont aan dat ze voor geen goud de welvaart en democratie van Israël zouden willen omruilen voor welk ander land dan ook.
Jezus was een Jood en is in die contreien geboren. Dat zegt wat mij betreft alles over de oorsprong van dit volk. De dode zee rollen zijn wat dat betreft een aanrader om je in te verdiepen. Er waren vele volken die daar leefden en je kunt je afvragen waar het Joodse geloof van oorsprong vandaan komt. Maar dat het uit die contreien komt, is een feit gezien alle geschriften.
Ik begrijp dat je op emotie reageert, maar je echt verdiepen in de geschiedenis is de enige manier om respect voor elkáár op te kunnen brengen.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elsemieke

Teruggaan naar de grenzen voor 1967 zou kunnen pas als de omringende islamitische staten het staat Israel volledig erkennen. Israel heeft hun islamitische aanvallers overwonnen en hield daar strategisch gelegen gebieden aan over als middel om zich te kunnen verdedigen. In een vredessituatie zou dat niet nodig zijn maar de islamieten willen nog altijd de Joden uitroeien. Helaas ondersteunt de EU dit. Het plan Kushner die misschien niet de ideaalst is, is het tegenovergestelde van. De EU steunt de verkeerde partij en werkt financieel mee aan het uitroeien van de Joden.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
De islamitische staten rondom Israël zullen dat land nóóit erkennen. Ware dat wél geval, dan zouden álle schermutselingen tussen Joden en islamieten aan hun grenzen stoppen, en dát willen die islamieten natuurlijk niet want dan kunnen zij niet meer de “zielenpiet” uithangen zoals zij maar al te graag doen. Bovendien zou dat volk, de islamieten dus, zélf aan de slag moeten gaan teneinde hun land, nét zoals de Joden deden/doen, op te bouwen.
Verder kunnen zij dan op den duur niet meer hun handjes ophouden om zakken vol geld, o.a. uit de EU dus óók van u en mij, te ontvangen.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

De Palestijnse staat is pas op 15 november 1988 uitgeroepen vanuit ballingschap. Overigens mis ik de liefde en hulp van de overige Arabische volk jegens de Palestijnen, waar zou dat aan liggen? In de vroege geschiedenis zijn juist de Joden uit die gebieden waar zij woonden verdreven door Romeinen en Egyptenaren. Het Joodse volk heeft altijd al geleden waar zij ook woonden. Dat is ook een feit.

Elsemieke
Elsemieke
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Het is überhaupt al ongelooflijk dat je een staat moet uitroepen terwijl die gewoon bestaat. Palestina kende een verhouding van ongeveer 80% Palestijnse Arabieren en 20% Palestijnse Joden. Daar zijn meer dan voldoende bewijzen van. Data van families, genealogieën en geografische kaarten. Mijn grootouders kwamen van Qula.

Mijn moeder is geboren in Libanon. Zij heeft nooit het Libanese staatsburgerschap gekregen en dit geldt voor een significante groep nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen in Libanon, Jordanië en Egypte. Door de stateloosheid van mijn grootouders en moeder, ben ik tot mijn 12e levensjaar ook stateloos geweest.

Kun je je dat voorstellen hoe het is om stateloos te zijn? Je bent niemand en hebt daardoor geen rechten. Dit betekent dat je juridisch niet bestaat. En dus geen rechten hebt: geen toelating tot het openbaar primaire en secundaire onderwijs, geen gebruik mogen maken van sociale voorzieningen of de publieke gezondheidszorg. Je kunt het land niet verlaten. Niet op vakantie gaan.

Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat mijn familie welvarend was en we niet in een vluchtelingenkamp terecht zijn gekomen en dat ik o.a. een particuliere school kon bezoeken. Don’t get me wrong. Ik vraag niet om medelijden, maar wel om begrip voor vluchtelingen – nee, zo willen jullie het niet noemen – nou stateloze Palestijnen dan? Die tot vandaag de dag nog in een vluchtelingenkamp leven, stateloos zijn, zonder enig toekomstperspectief.

Jan Janssen
Jan Janssen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elsemieke

Allereerst er waren verschillende groepen.
Bijvoorbeeld bij de volkstellingen in 1848 en 1900 was de grootste groep in Jerusjalajim de Joodse.
In een plaats als Hevron waren ze een minderheid die dan ook in 1938 vermoord en verdreven werden.
Palestina was oorspronkelijk Jordanie plus wat nu Israel is. Daarvan was inderdaad maar 20 % Joods.
De Joodse aanwezigheid in Jordanie werd snel teniet gedaan, net zoals in Egypte, Syrie en andere arabische staten.
Inderdaad deze mensen zijn liefdevol opgevangen in de staat Israel en hebben nooit financiele hulp gehad.
De arabische vluchtelingen (oorspronkelijk een kleinere groep !) werd inderdaad niet door een “broeders” geaccepteerd.
Deze misbruikte hun als propaganda tegen Israel.
Mijn familie is uit Egypte gevlucht alles achterlatend.
Nu hebben ze weer ons eigen leven.
Nee, niet uit het land waar ze vandaan vluchten.

Maar waarom alle kansen weg blijven gooien.
50 miljard aan marshall hulp wil de VS geven.
In Europa geaccepteerd en toen is alles welvarend geworden.

De arabische leiders hebben het goed genoeg.
Arabieren bevrijd je van je juk.

Asher
Hoofdredactie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elsemieke

Het basisuitgangspunt van deze reactie is feitelijk onjuist. Er heeft nooit een Palestijnse staat bestaan, nu niet en vroeger niet. Het “Palestijnse volk” is verzonnen door de Egyptenaar Yasser Arafat in de jaren ‘60 als PR-instrument. Dat volk bestaat uit een mix van Egyptenaren, Syriërs, Jordaniërs en Libanezen. De eeuwige vluchtelingenstatus voor de Palestijnen – in afwijking van de reguliere vluchtelingendefintie – is een bizar verzinsel van de VN-organisatie UNRWA en in strijd met de vluchtelingendefinitie van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR. De door de UNRWA toegekende eeuwige vluchtelingenstatus aan de Palestijnen heeft tot gevolg dat de oorspronkelijke tienduizenden Arabische vluchtelingen in 1948 nu zijn uitgegroeid tot het astronomische aantal van 5 miljoen (stand 2019). En die zouden recht hebben op “terugkeer” en een eigen staat? Absurd.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elsemieke

Elsemieke, 1 reactie op uw beide reacties. Zeer gewaardeerd dat u een reactie geeft! En een inhoudelijk reactie! Mijn keerpunt naar ‘zeer palestijn kritisch’ was het Cruise-schip in de Middellandse zee waar door zwaar bewapende palestijnen de gehandicapte amerikaan Klinghofer in rolstoel over boord werd gehangen en werd geexecuteerd. Totdat de palestijnen in de GAZA strook zelf Hamas eruit gooien, en Israel een gegarandeerd veilige 2 staten-oplossing aanbieden, ‘gun’ ik het de palestijnen ‘statenloos’ te zijn.
En zolang u doorgaat met uw ‘slachtoffer’ rol en het niet erkennen dat de Joden WEL en de palestijnen NIET eraan hebben gewerkt het stuk land dat sinds 1948 de staat Israel vormt tot een deels vruchtbaar land te maken, heb ik marginaal begrip voor u.
U wijdt geen woord aan de omstandigheden van de 67 oorlog. Geen woord dat Hamas, door palestijnen gekozen heerser in Gaza, met IS de lafste terroristen groep wereldwijd is.
En wbt statenloos, Al tenminste 5 jaar meten OM en rechter in Nederland met 2 maten. Kent het OM uw achtergrond, dan wordt u niet en ik (autochtoon Nederlander sinds 1674) wel vervolgd voor dezelfde zgn ‘racistische’ woorden tegen een niet west-europese indringer, ook een statenloze. Ik kan ue plenty voorbeelden geven, EEN reden voor mij van VVD naar FvD te zijn overgestapt.
Tenminste na 2014 is voor mij een vluchteling in Nederland iemand die op basis van vervolging en 6 maand marteling in bv Iran, door meer dan 50 % van het Nederlandse volk (NIET de TK) is uitgenodigd in Nederland te komen. Daarmee zijn minimaal 95 % van de sujetten die na 2014 van buiten de EU in Europa binnen gedrongen zijn, GEEN vluchtelingen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elsemieke

@Elsemieke: Zoals ik al zei: de harde kern van je arabisch-islamitische discours wordt gevormd door het niet erkennen van het bestaansrecht van Israel en de Joodse staat. Je gaat daarmee voorbij aan een aantal historische, religieuze en internationaal-rechtelijke feiten. Dat er op enig moment in de 19e eeuw 80% Palestijnse Arabieren op het grondgebied van het huidige israel woonden is een gevolg van het feit dat het gebied sinds de militaire verovering op het Byzantijnse Rijk, verzwakt door de pest uit Azie en de verdediging tegen de Perzen, sinds 636 vrijwel ononderbroken onder islamitisch bestuur heeft gestaan ook al woonden er uitsluitend christenen en joden. Dit ging gepaard met de gebruikelijke onderdrukking, waarna de gebruikelijke islamitische ‘zuivering’ plaatsvond, o.a. door de totale verwoesting van de 4e eeuwse Heilige Grafkerk in de 11e eeuw door de toenmalige kalief. Dat je blij bent om nu islamiet te zijn en denkt arabier te zijn is geen persoonlijke keuze, maar een gevolg van eeuwenlange indoctrinatie en onderdrukking. Je bent niet in staat om buiten dat geindoctrineerde discours te staan en zelfstandig na te denken over de aard van de islam, en de plaats ervan in de wereldgeschiedenis. Mocht je toch tot een dergelijke transformatie in staat zijn, dan zal je door de eigen groep worden uitgestoten en door groenlinksachtigen niet langer op handen gedragen worden. Geen prettig vooruitzicht, maar het kan toch heel bevrijdend zijn. Voor jezelf en je nageslacht.