Wat betekent het erkennen van een Palestijnse staat?

Een op steungelden draaiende Failed State vanaf dag 1

Palestijns straatbeeld

Titelfoto: Palestijns straatbeeld (CC0)

Veel landen, voornamelijk moslimlanden, erkennen een Palestijnse staat. Ook onze regering erkent de facto sinds enkele weken zo’n staat zonder grenzen binnen een ander land, in casu Israël. Bij ons volgt dat op een lang volgehouden ‘gewenste tweestatenoplossing’. Dat roept natuurlijk de vraag op: waarom wens je een staat voor de Palestijnen (1964) en niet voor bijvoorbeeld de Koerden, Basken, indianen, Tibetanen en noem maar op?

De vraag is niet heel moeilijk te beantwoorden. Als Nederland een soevereine staat eist voor bijvoorbeeld de Basken, dan hebben we direct een conflict met Spanje. Hetzelfde geldt natuurlijk voor alle hierboven genoemde volkeren die streven naar een staat binnen een soevereine staat. Het barst op de wereld van de separatisten, al of niet met claims op land. Bovendien zouden bij ons de Friezen wel eens kunnen gaan morren als we zomaar het gedroomde land van de Catalanen erkennen en het de Friezen dan niet gunnen. In het noorden zouden opstandige Friezen en in het zuiden zou het oprukkende Spaanse leger ons deel worden.

Eeuwige vluchtelingen

De Palestijnen (Arabieren uit verschillende omringende landen die zich sinds 1964 ‘Palestijn’ noemen) zijn nazaten van de in 1948 uit Brits mandaat Palestina gevluchte nomaden. Daarvan zijn er naar schatting nog 20- tot 30 duizend in leven. Hun nazaten hebben ‘eeuwige vluchtelingenstatus‘ toegewezen gekregen door de VN. Geen enkel ander conflict kent dat voorrecht. Daarom leven er nu zo’n vijf miljoen Arabieren (nazaten) zonder nationaliteit in speciale locaties, mooie en hele slechte, in Israël en de omringende landen. In Israël hebben ze soevereiniteit en eigen gebieden, daarbuiten leven ze in kampen waar de VN (UNRWA) voor ze zorgt. Daarnaast heeft een deel een eigen landstreek: Gaza.

Palestijnse gebieden

De facto zijn er drie ‘Palestijnse gebieden’ met zelfbestuur:

1. Jordanië (in 1922 onderdeel van Brits Mandaat Palestina),

2. PA-gebieden in Israël (Judea en Samaria) en

3. Gaza.

Maar de VN en de EU vinden op grote afstand dat Israël het aangewezen land is dat grond moet afstaan voor één nationale Palestijnse staat. Die mening en de aandrang daartoe hebben voor jarenlange terreur door Palestijnse guerrilla’s gezorgd en veel slachtoffers geëist. Gesterkt door de wereldopinie tegen Israël’s soevereiniteit werden de separatistische acties vanuit Palestijnse bewegingen gevoed. Dit terwijl bijv. de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging direct de mond is gesnoerd door Spanje en de EU, al vormen de Catalanen een volk met eigen taal, cultuur en een afgebakend gebied. Economisch doen ze het nog beter dan Spanje zelf.

Voorwaarden

Als Israël morgen een Palestijnse staat zou toestaan is er nog steeds effectief geen staat. Het Verdrag van Montevideo (1933) heeft voor erkenning als staat een aantal voorwaarden vastgelegd:

  • Eén afgebakende grens. Die ontbreekt nu, evenals een aaneengesloten gebied. Alleen Jordanië en Gaza hebben een afgebakende grens.
  • Eén volk. Palestijnen bestaan uit Arabieren, Egyptenaren, Hasjemieten en nomaden etc. vanuit allerlei regio’s in het Midden-Oosten en vormen etnologisch geen volk. De familienamen tonen de etniciteit, immers de staat ‘Palestina’ heeft nooit bestaan.
  • Eén overheid. De Palestijnse gebieden in Israël worden bestuurd door de PLO. Een feodaal systeem met shariawetgeving onder leiding van een dictator. Gaza wordt bestuurd door de terreurbeweging Hamas en de Palestinian Islamic Jihad (PIJ). Jordanië is het oorspronkelijke Arabische deel van het Britse mandaat Palestina. Vergelijk de PLO-vlag (1964) met die van Jordanië. De officiele Palestijnse vlag toont een Davidster.
  • Betrekkingen kunnen aangaan met buurlanden. Het is duidelijk dat alleen Jordanië dat kan, wat het na de verloren Zesdaagse Oorlog ook deed.

 

Vredesplan

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een plan om tot een oplossing te komen in dit langslepende conflict, dat is begonnen met de val van het Ottomaanse rijk. De regering-Trump zou geschiedenis kunnen schrijven met een Vredesplan ($65 miljard) dat voornamelijk door de Golfstaten zou moeten worden gefinancierd , maar die kans is uiterst klein. Wanneer bijvoorbeeld de huidige enclaves in Israël (in de heuvels van Judea) tot ‘de oplossing’ zouden behoren, betekent dit geografisch dat Israël onverdedigbaar wordt. Vanuit de heuvels is het dan vrij schieten op het lager gelegen deel van Israël.

Bovendien eisen de Arabieren onverkort Israël’s hoofdstad, Jeruzalem, op en dat is een onmogelijke eis. Het zou twee regeerperiodes en twee meerderheden van meer dan 80 zetels (Knesset telt 120 zetels) vergen om zelfs maar tot een stukje verdeling van Jeruzalem te kunnen komen.

Staatsburgerschap

Op dit moment verkort Israël de procedures om Israëlisch staatsburger te worden in verband met de vele aanvragen door Palestijnen uit Jeruzalem. De toestroom van aanvragen heeft daar het systeem volledig verstopt. De aanvraag kan tot zes jaar duren, maar wordt nu verkort naar één jaar. De drang van Palestijnen om Israëlisch staatsburger te worden is groot, omdat de oude, door de VN en EU in stand gehouden ’terugkeer-ideologie’ is uitgewerkt. Palestijnen zien meer toekomst in het bloeiende Israël dan in het arme Jordanië of het door de VN in stand gehouden PLO-gebied.

Iraanse proxies

Gaza zou door Trump kunnen worden aangewezen als ‘Palestina’, maar dan zouden de huidige heersers (Hamas en PIJ, beide Iraanse proxies) van de aardbodem moeten verdwijnen en er een nieuw bestuur moeten worden gevormd. Een bestuur bestaande uit Arabieren die vrede willen met de Joodse staat en haar bovendien erkennen. Deze enclave heeft potentiële geografische kansen, maar die heeft ze nooit aangewend. Door de voortdurende terreur is ze geïsoleerd geraakt. De bevolking is door en door gehersenspoeld met Jodenhaat.

Extremisten

Gaza is in deze vorm ook te klein om de bevolking uit de PLO-enclaves te absorberen. De PLO en de BDS-beweging eisen dat de eerdergenoemde 5 miljoen Palestijnse nazaten worden opgenomen door Israël. Het bestuur in Ramallah, onder dictator Abbas, betaalt ondanks strafkortingen uit donorlanden nog altijd terroristen en hun families voor aanslagen op Joodse burgers. Zou men het PLO-bestuur in Ramallah ontmantelen om te komen tot democratie en erkenning van de Joodse staat, dan zou het machtsvacuüm direct worden opgevuld door extremisten. Zoals met Gaza eerder gebeurde.

 

Ook dan zou de strijd tegen Israël, die gestoeld is op religieus-etnische motieven, niet stoppen. De vele honderden miljarden ontwikkelingsgelden die nu al ruim 70 jaar in de Palestijnse gebieden worden gepompt, hebben geen leefbare zelfstandige structuur opgeleverd.

Failed State

Zou men nu een Palestijnse staat erkennen en benoemen, waar dan ook, dan is het vanaf dag één een Failed State. Als de fondsen na een erkenning zouden opdrogen, is de hele Palestijnse beweging binnen één jaar verdampt. Daarnaast zouden de op scherp staande onderlinge spanningen direct uitmonden in bloedige broedertwisten. Er is simpelweg geen collectief Palestijns leiderschap, noch land noch bevolking noch economie. Daar zoeke men ook de oorzaak voor het afwijzen van de eerdere zes mogelijkheden om hen een staat te laten oprichten. Het breekpunt in alle onderhandelingen over een eigen staat is steeds het feit geweest dat de Palestijnen maar één staat eisen: Israël.

Het blijven faciliteren van die wens door ongebreidelde steun aan terreur en het in leven houden van de mythe, is een regelrechte aanval op de Joodse staat en houdt de onderdrukking van Palestijnen door haar feodale heersers in stand. De ‘erkenning’ is doelloos. Zowel Gaza als de PA-gebieden staan onder curatele van het Israëlische leger dat ingrijpt als het moet. Aan die situatie zal ook Donald Trump niets kunnen veranderen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
14 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De heer Lissauer formuleert het heel netjes: de strijd tegen Israël is gestoeld op religieus-etnische motieven. Ik formuleer het graag voor alle duidelijkheid iets helderder: de islamitische strijd tegen Israel ligt verankerd in de koran, de hadith, en de shariah. Het is onderdeel van een ‘kosmische’ strijd tot onderwerping van alles en iedereen. Wat GroenLinks kennelijk denkt te bereiken met het ondersteunen van de BDS beweging is dus de vernietiging van Israel en de uitroeiing dan wel verdrijving van de daar levende Joden. Dus etnische zuivering of genocide, met een voorkeur voor genocide. Waarom? Waarom? Zijn ze bij GroenLinks ook gehersenspoeld? Binnen de grachtengordel? In Amsterdam?

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Correct, het “Palestijnse conflict” vind zijn oorzaak direct in het Islamitische geloof.
Het is een Islamiet niet toegestaan te accepteren dat land dat ooit tot de Islam heeft behoord niet meer tot de Islam behoort.
Daarom is dit “Palestijnse conflict” ook niet oplosbaar, voor de “Palestijnen”, en ook voor de rest van de Arabische wereld, is namelijk enkel een oplossing waarbij Israël wordt opgeheven/vernietigd en vervangen door een Islamitische staat acceptabel.
En dat gaat (terecht) gewoon niet gebeuren.
Wat dan overblijft is een dwangmatige uitzetting van al die zogenaamde “Palestijnen” naar de Arabische buurlanden waar ze thuis horen.
Dat dit dan ook nog eens conform het internationale recht is dat is dan mooi meegenomen.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU en de VN zijn hypocriet. Op een kant zetten zij zich in tegen Jodenhaat en tegelijk steunen zij de Joden hatende landen in het Midden Oosten. De Jodenhaat is de EU en VN ook eigen dus. De enige democratische staat in het Midden Oosten werken zij alleen maar tegen en geven hun steun aan de terroristen. Ongeloofwaardig!

Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk. Alle Arabische landen zijn gefaald op alle denkbare gebieden; fatsoenlijk bestuur, onafhankelijke rechtsspraak, democratie, mensenrechten, en uiteraard economie. En dat ondanks ontelbare miljarden donaties uit het Westen en/of ontelbare miljarden inkomsten dankzij de olie.

En de Arabieren in Gaza en Westbank hebben niet eens olie!
Hun enige inkomstenbron is corruptie en internationale “hulp”. Nu al een enorme bron van conflicten tussen de vele tot de tanden bewapende “partijen”, cq terreurorganisaties.

Er is geen enkele reden om nòg een failed state aan dat rijtje eeuwige verliezers toe te voegen. Behalve dan jodenhaat.
Om mensenrechten voor de Arabieren gaat het niet. Arabieren hebben het beter in Israël dan in welk Arabisch land dan ook. Precies zoals moslims het beter hebben in Israël dan in welk islamitisch land ter wereld dan ook. Om over alle denkbare etnische en religieuze minderheden in Arabische en islamitische landen nog maar te zwijgen.

Wie echt om mensenrechten geeft is tegen nòg een Arabische staat.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Schande dat zelfs de Nederlandse staat dit wenst. Ik wens al jaren dat ze van dat Palestijnse terroristen broeinest n parkeerplaats maken door het met de grond gelijk te maken,zodat de wereld geen last meer heeft van die terroristen, die het lef hebben om omringende landen in hun greep te houden, en hun vrouwen en kinderen gebruiken als schild om hun terroristische actie s uit te kunnen voeren.

Ron
Ron
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

‘Als de fondsen na een erkenning zouden opdrogen, is de hele Palestijnse beweging binnen één jaar verdampt.’: wishful thinking, mevrouw Kaag geeft maar al te graag.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ron

@ Ron.
Ik weet wel zeker dat u gelijk heeft.
Ik zou óók denken dat die Palestijnen inmiddels voldoende tijd hebben gehad om hun “eigen land” om te bouwen van een zandbak tot een welvarende staat, zoals de Israëlisch hebben gedaan.
Maar ja, dan moet dat zooitje aan ’t werk, en dát woord staat nou nét niet in hun Groot Sprookjesboek.(koran)

Rob
Rob
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ron

Ron, waarom denk je dat alles nu in een stroomversnelling komt,de achternaam van Sigrid Kaag is ……🤣

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er bestaat al heel lang een “Palestijnse staat”, die heet Jordanië.
De rest van de zogenaamde “Palestijnse gebieden” zijn volgens het internationale recht gewoon illegaal bezette stukken Israël.
Ik zou wel eens willen weten hoe andere landen zouden reageren als buitenlanders een stuk van hun grondgebied bezetten, van daar uit de rest van het land terroriseerden, en ook nog nog eens ijskoud de rest van het land voor zichzelf op zouden eisen.
De hele “Palestijnse kwestie” is gewoon te bespottelijk voor woorden, gewoon oppakken en de grens over schoppen dat hele illegalen zooitje.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Tja Nederland zal wel te laat reageren als hun land overgenomen word.Blijkt toch dat dat nu al aan de gang is, maar ook dit bedekt de staat met de mantel der liefde voor de moslim import toch.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

@ marjo012.
Nederland reageert op álles te laat.
Straks loopt u met een burka + stofdoekje op uw hoofd rond (ik neem aan dat u, gezien uw naam, een mevrouw bent) en ik moet dan noodgedwongen een lange witte z.g. soepjurk aan, hetgeen zéér lastig is tijdens het fietsen.
Ik hoor het de één of andere kardinaal of bisschop nóg op de tv zeggen, n.a.v. het misbruikschandaal in de kerk : “Wir haben es nicht gewusst !”.
Wij, Nederlanders, worden door de z.g. boven-ons-gestelden, al dan niet moedwillig, in de ellende gestort, de reden daarvan is mogelijk, onkunde, dommigheid en egoïsme

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Ga er maar van uit dat dat niet gebeuren gaat.Ik zal mij met alles verzetten tegen dit kopvod en dan wordt het voor de dragers ervan pas onaangenaam in dit land,zeker als ze mij tegen komen dan.Nu hou ik mij nog in gedwongen helaas maar dan niet meer.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Veel dank voor het weer eens op een rij zetten van droge feiten. En de hypocrisie van de EU en het gure antisemitisme van Denk en Groenlinks. Kritiek op Israel moet kunnen maar dat ons land openlijk islamitisch terrorisme en brainwashing van kinderen financiert is onbestaanbaar en walgelijk.

Elvi
Elvi
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wil ik toch nog even wil zeggen. Wat een fantastisch stuk! Heerlijk om deze waarheid zo goed beschreven en onderbouwd te lezen.
Toevoeging van Martin Bosma ook super.
De zogenaamde Palestijnen willen niet en zullen niet, die leiders weten donders goed wat ze te wachten staat als ze ook maar ergens in mee gaan. En de rol van Iran is evident. Nederland, nee, de Nederlandse regering, is weer bang, bang, bang.

14
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x