De Midden-Oosten-deal van Trump is al in volle gang

EU en Palestijnen wachten vergeefs op schriftelijk plan

Overleg Trump-Netanyahu op het Witte Huis (6 maart 2018)

Titelfoto: Overleg Trump-Netanyahu op het Witte Huis (6 maart 2018). Bron: video Whitehouse.gov (CC0)

 

Mochten er nog mensen benieuwd zijn naar de presentatie van de lang verwachte en vaak aangekondigde Deal of the Century – ze zou afgelopen juni in de VK worden gepresenteerd – dan hebben ze niet zitten opletten. De deal is in volle omvang in werking als een pakket maatregelen die oude politiek ingesleten dogmata één voor één ontrafelt.

De kans dat er een pak papier ergens ter wereld op tafel wordt gegooid met handtekeningen eronder van allerlei strijdende partijen en landen in het Midden-Oosten is klein. Ondertussen zijn er onomkeerbare stappen gezet met soms morrende instemming tussen partijen die de afgelopen jaren in onderhandeling en gesprek zijn gebleven met het VS-onderhandelingsteam. Zakenman Trump is wars van politieke conventies en zijn team – onder leiding van zijn schoonzoon Jared Kushner – ook.

De aankondiging van een MO-vredesdeal wekte de verwachting van een klassiek onderhandelingstafel-akkoord zoals ingeslapen pers en politici dat gewend zijn. Tijdens de onderhandelingen kunnen dan politieke standpunten worden gelekt om de onderhandelingen bij te sturen of op te blazen, zoals gebruikelijk in dit soort gevallen. Zo is het ook 40-jaar misgegaan. De onwillige Palestijnen die als een zwerende wond zijn misbruikt door de Arabische landen als ´eeuwig onderpand´ voor de verloren oorlogen tegen de Joodse staat zijn het lijdend voorwerp.

Eeuwige vluchtelingenstatus

De eeuwig overerfbare vluchtelingenstatus, die louter wordt bekostigd door westerse landen, wordt binnenkort beëindigd. Maatregelen die decennia geleden al hadden moeten plaatsvinden maar nu hun beslag krijgen omdat het getalsmatig (5 miljoen vluchtelingen) en politiek onhoudbaar is. In september zal Trump die maatregel bevestigen. De overige echte vluchtelingen van 1948 zullen dan – tenzij de UNRWA hervormt-  worden ondergebracht bij de UNHCR. Jordanië heeft al veel Palestijnen de Jordaanse nationaliteit teruggegeven in ruil voor financiële steun uit de VS.

Nieuwe realiteit

Het zal sommigen misschien zijn opgevallen: de Jeruzalem-erkenning, Iran-deal, fondsenvermindering of terugtrekking uit UNESCO, VN-Mensenrechtenraad, UNRWA en het opheffen van ‘recht op terugkeer’ van Palestijnen, de Taylor Force Act (pay for slay) en zo nog een lading maatregelen waarvan de zwaarste nog moeten komen. Ze vormen het ‘plan van de eeuw’ in uitvoering terwijl de EU en de PLO stoïcijns wachten op een ‘papieren voorstel’ dat ze kan afwijzen. Dat komt er niet. Tegen de tijd dat dat besef doordringt is alle invloed van oud-politiek onderhandelen voorbij en is er de nieuwe werkelijkheid.

Overigens kunnen de Arabische landen de VS inhoudingen op UNRWA natuurlijk uit eigen zak aanvullen maar dat doen ze niet. Mogelijk zal Trump – hij is er de cynicus naar om – voor het einde van zijn termijn een schijnbijeenkomst organiseren waarop hij de tot de tanden bewapende politici trakteert op zijn geboekte resultaten, maar dan zijn het voldongen feiten waarnaar de knarsetandende internationale diplomatie mag luisteren zonder er nog iets aan te kunnen veranderen.

Want wat is er eigenlijk al die 40-jaar voorafgaand aan Trump in het MO bereikt?

Onderhandelingstactiek

Deze onderhandelingstactiek, wie niet meewerkt of onderhandelt wordt overgeslagen, schudt de wereld flink op. Kennelijk had men deze olifant in de porseleinkast nodig. Als iemand volledig lak heeft aan wat men van zijn methode of gedragingen vindt is het Donald Trump wel. Sinds Jimmy Carter – en helemaal sinds het Clinton tijdperk – (Oslo-Akkoorden) is gewerkt aan een oplossing voor het Palestijnse vluchtelingenprobleem. Zonder resultaat. Vandaar de keiharde opstelling van Trump en zijn team van meet af aan. Door Jeruzalem van tafel te halen tegen de wil van de oude politieke wereld in liet hij zien alle dogmata en ingesleten politieke sprookjes opzij te schuiven.

Handig gespeeld

De hysterische reacties uit Palestijns kamp toonde precies wat hij de wereld wilde laten zien. Wel miljarden dollars eisen en incasseren maar de gevers verachten. Keihard bewijs dat de oude methoden niet werken en dat gaf het team alle aanleiding stappen te zetten. Dat ze daarbij iedereen een rad voor ogen draaiden met de presentatie van The Ultimate Deal of Deal of the Century is gewoon heel handig gespeeld. Wat de ontmanteling van de ‘Palestijnse mythe’ of de opzegging en gevolgen van internationale verdragen betreft; er worden nieuwe en betere gesloten. Zo zou een hervormde UNRWA ook weer de volledige steun van de VS kunnen verdienen, maar de kans daarop is klein.

Zolang ze de mythe van ’terugkeer’ in stand houdt en de scholen met terreurlesmateriaal faciliteert zal de geldkraan verder dicht gaan. Pakistan en Iran ondervinden die methode al. De PLO en Hamas beginnen ook gevoelige klappen te krijgen, al blijft de VS wel de politie en ordediensten van de Palestijnse enclaves in Judea en Samaria ondersteunen.

Oude mantra’s

Omdat Netanyahu en Trump al lang weten hoe de hazen lopen – zij spraken elkaar direct na de inauguratie van Donald Trump – was de mededeling van Netanyahu tijdens de persconferentie in Vilnius, dat hij geen haast had met de openbaring van het Plan-Trump, geen verrassing. Ik verdenk beiden ervan dat zij elkaar af en toe bellen en dijenkletsers uitdelen over de naïviteit bij de internationale pers en politici die zich nog in hun oude mantra’s verslikken. Natuurlijk is er ook ergernis over de EU-steun aan het ayatollah-regime in Iran, maar dat moet zijn ingecalculeerd omdat Trump en Netanyahu weten tegen wie ze het opnemen. Daar zit de wrok van jarenlange mislukte MO-politiek en een onwelgevallige wereldleider onder.

Daarnaast kruipt steeds pregnanter het oude Europese antisemitisme onder haar steen vandaan. De VK is na Frankrijk de volgende oud-wereldmacht die vreemd begint te geuren. De openlijke antisemiet Jeremy Corbyn zou zomaar premier kunnen worden en hij neemt geen gas terug, want zijn achterban is het grotendeels met hem eens. Maar via een wonder zou ook Boris Johnson het voortouw kunnen nemen en dan liggen de kaarten ineens anders geschud. Johnson is vanaf dag één bij de in werking gezette MO-deal betrokken. Hij was ook betrokken bij de onderhandelingen met Noord-Korea.

EU loopt achter de feiten aan
EU Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini ontvangt de Palestijnse leider Mahmoud Abbas.

Titelfoto: EU Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini ontvangt de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Beeld: Europese Commissie.

Zaken die Federica Mogherini tot wanhoop drijven omdat ze hopeloos achter de feiten aanloopt en steeds te laat is. Bovendien wordt zij, noch de EU, als serieuze partij gezien binnen deze mondiale geopolitieke omwentelingen. De EU-steun aan het Ayatholla-regime die direct en indirect zal worden aangewend voor terreur die wij in de EU dankzij Israëlische inlichtingen nog redelijk onder controle houden is onbegrijpelijk. Ik twijfel tussen een aantal mogelijkheden: een symbolische middelvinger naar de gehate Amerikaanse president? Angst voor aanslagen door Iraanse proxies binnen de EU? (maar die zijn er al geweest, zelfs liquidaties in Nederland) of Israël-haat? (het Iraans regime heeft als hoogste prioriteit de vernietiging van de Joodse staat) -of een combinatie van deze drie redenen. Ook het uitgesloten worden van de lucratieve en innovatieve geopolitieke deals kan die frustratie hebben opgewekt.

Steun aan totalitair repressief regime

Als de EU werkelijk een oplossing voor bijvoorbeeld het Palestijns-Israëlisch conflict ambieert, zou ze al lang moeten hebben gezien dat het alleen langs deze weg nog kans van slagen heeft. De onwillige oude garde die bestaat uit miljardairs met een totalitair repressief regime dat discrimineert, uitsluit, onderdrukt en oorlogsmisdaden pleegt tegen de eigen bevolking is niet een systeem dat je nog lang in stand wilt houden. Toch gebeurt dat als het aan de EU ligt. In onze eigen politieke wereld bestaan partijen met progressief gedachtegoed die er geen moeite mee hebben om deze totalitaire terreur op gegijzelde burgers te verdedigen. Een ongerijmdheid. De aanwijsbaar op Jodenhaat bloeiende terreurnesten – het Palestijns-Israëlisch conflict gaat niet over territorium – is aantoonbaar doorspekt met moslimideologieën en geschiedvervalsing. Het heeft alle kenmerken van een religieuze strijd tegen het zelfbeschikkingsrecht van het Joodse volk.

Karabulut mocht Gaza niet in
SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

Titelfoto: SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Screenshot OpinieZ van video ZoominTV.

Kamerlid Sadet Karabulut (SP) – lid van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken – is onlangs naar het Midden-Oosten afgereisd, totaal onwetend van de hierboven geschetste ontwikkelingen. Haar verslag begint met de volgende zin: “Van 16 tot 21 juli 2018 reisden wij door Palestina en Israël”. In het gebouw van de Tweede Kamer zit enkele deuren verderop fractiegenoot historicus Ronald van Raak, maar die heeft er niet aan meegeschreven. Los van de onmogelijkheid door een mandaatgebied te reizen dat al 70 jaar niet meer bestaat en als land nooit heeft bestaan, is ze aan de grens met Gaza tegengehouden. Ze produceerde daar dure overbodige Kamervragen over.

Aboe Eenarm

Kort na die Kamervragen vond er tijdens een diplomatieke informele bijeenkomst overleg plaats over haar afwijzing aan de grens met Gaza. De Israëlische diplomaat was er kort en duidelijk over: alle parlementariërs krijgen vanzelf toestemming, maar in dit geval had de parlementariër in kwestie intensief contact onderhouden – tot in de Tweede Kamer aan toe –  met Hamas fondsenwerver Aboe Eenarm. De terreurbeweging Hamas is een Iraanse proxy die dezelfde genocidale agenda hanteert als het mullahregime. Via Skype kon ze toch haar geestverwanten in Gaza consulteren over het onrecht dat Israël, niet de terreurbeweging zelf natuurlijk, hen aandeed. Verder bezet Israël dus Palestina en heerst er apartheid en onderdrukt de Joodse staat iedereen en haar moeder. Kortom de sprookjes die de Palestijnen en hun verslagen broedervolkeren al veertig jaar verspreiden om de schande van verloren oorlogen tegen Joden uit te wissen. En Jeruzalem is de hoofdstad van Palestina.

De achterban van de SP, maar ook die van andere politieke partijen, zit nog in die mantra’s uit de vorige eeuw terwijl Trump de feitelijke situatie aan het stabiliseren is om voor de gegijzelde Palestijnse bevolking een toekomst te creëren. Het spill-over effect, waarmee wordt bedoeld dat Israëlische welvaart en onderwijs ook toegankelijk moet worden voor goedwillende Palestijnse jeugd zoals Trump bewerkstelligt, wordt niet geapprecieerd door deze dogmatici op links. Alle vijf miljoen vluchtelingen moeten volgens hun dogma in Tel Aviv komen wonen  Nu doet de Nederlandse buitenlandpolitiek er helemaal niet toe in dit conflict, maar voor ons is het goed te weten waar onze volksvertegenwoordigers staan.

Koerdische zaak

Sadet Karabulut volgt de partijlijn wat dit betreft en staat bekend om haar tomeloze inzet voor de Koerdische zaak. Een volk met nauwe historische banden met het Joodse volk. De Koerden hebben Joodse vluchtelingen voor Arabische pogroms behoed door ze naar Israël te smokkelen. De Koerden kijken vol trots en blijdschap naar hun Joodse vrienden die het gevecht om hun eigen staat uiteindelijk in 1967 definitief wisten te winnen. Zelfs hun eeuwige hoofdstad wisten ze uit handen van de Jordaanse bezetter te trekken. Maar die Koerdische vreugde wordt niet gedeeld door Sadet Karabulut die samen met Flotilla-activiste Lydia de Leeuw op Israëlische tegenwerking kan rekenen als ze haar gelijk probeert te bewijzen middels Hamas-propaganda.

Nou is Nikki Haley dus een heks en Donald Trump een schoft, maar hun populaire voorgangers hebben er helemaal niets van gebakken. Laten we eens afwachten of de nieuwe aanpak werkt.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Lissauer’s artikel beschrijft een proces van normalisering dat al decennia geleden afgerond had moeten zijn. Dit proces sluit perfect aan bij de normalisering die Israel zelf tot stand brengt door het overwicht te bewaren (zie interview met Amidror van gisteren). Blijft nog wat Amidror het anderhalve probleem noemt: “Het hele probleem is Iran en het halve probleem is Hezbollah.” Dat probleem zal zich op enig moment openbaren en zal op uiterst bloedige wijze en zo efficient mogelijk tot een einde moeten worden gebracht door Israel. Uiterst bloedig, want Hezbollah maakt gebruik van menselijke schilden: meer dan de helft van de 120.000 Iraanse raketten die op Israel zijn gericht zijn verborgen in dichtbevolkte gebieden. Terughoudendheid is geen alternatief. Het zou mooi zijn als de islamitische wereld eindelijk bij zinnen kwam. De hele 1400 jaar geschiedenis van de islam bewijst dat geweld en overmacht het enige is dat werkt. Het is buitengewoon treurig. Alle redelijkheid tartende waanzin. Landen en organisaties die deze waanzin in stand houden (EU, VN) moeten zich bezinnen op de vraag of ze deze waanzin in stand willen houden. Het leidt nergens toe.

Nenne.
Nenne.
4 jaren geleden

Dank met aandacht gelezen, geeft een burger( mij) weer moed, in deze gekke wereld.

Ben Luijendijk
Ben Luijendijk
4 jaren geleden

Met aandacht gelezen, goed stuk !!

Frans
Frans
4 jaren geleden

Palestina is een landstreek, begin vorige eeuw door de voorloper van de VN, na het gedwongen vertrek van de Turkse bezetters, naar ratio onder de er destijds woonachtige Joden en Moslims verdeeld in een Joods thuisland (het huidige Israël, inclusief West bank en Gaza strip), en Trans Jordanië (het huidige Jordanië).
Zowel Israëliërs als Jordaniërs zijn dus Palestijnen, net zoals zowel Noren, Zweden, als Finnen, tevens Scandinaviër zijn.
Het Palestijnse volk bestaat dus niet, net zoals het Scandinavische volk ook niet bestaat.
Wat zich tegenwoordig het Palestijnse volk noemt zijn gewoon Moslims die lang geleden naar het hen toegewezen Jordanië hadden moeten verkassen, maar dat niet gedaan hebben, en in plaats daarvan al een halve eeuw terreur uitoefenen tegen de rechtmatige inwoners van Israël.
Werkelijk ongelooflijk dus dat dit nog altijd een issue is, en dat dit terroristische geteisem nog altijd een podium krijgt.
Erg mooi dus dat Trump nu het hele geschiedvervalsende politiek correcte zooitje buitenspel heeft gezet, en de Moslims dwingt eieren voor hun geld te kiezen, chapeau!

Ben Kleintjens
Ben Kleintjens
4 jaren geleden

Fantastisch wat Trump, Haley en Kushner doen.
Onbegrijpelijk dat onze zogenaamd progressieve partijen krampachtig vasthouden aan leugenachtige Arabische tactieken.Gelukkig is Trump veel gehaaider, hij wordt zwaar onderschat door de zelfbenoemde linkse intellectuelen.
Israel overleeft drijvend in een zee van haat rondom.

ni28
ni28
4 jaren geleden

Deal of the Century van Trump geeft men moed in tegenstelling tot de weinig progressieve standpunten van de EU. Zakelijke aanpak heeft meer kans dan de oneindige politieke geleuter.

P.d.
P.d.
4 jaren geleden

Dank. Lees uw artikelen altijd met veel genoegen. Analyses zijn leerzaam, maar helaas vandaag de dag zeldzaam. Wta is die Trump toch een ongelooflijke duvelstoejager!

karton
karton
4 jaren geleden

Verhelderend stuk !
Hadden wij maar één leider met 5 % van de kennis van strategie én mensenkennis, van Trump.
Zijn tegenstanders in de EU zijn nu des kennelijk wat aan de late kant om alsnog te demonstreren; das wel grappig.
Kan me niet voorstellen dat de Palestijnen hysterisch reageren op de veranderingen die Trump doorvoert.
Normaliter doen Palestijnen niks anders als Amerika vervloeken, USA-vlaggen verbranden, en roepen : “Trump moordenaar” !
Nu hun wensen worden verhoord worden ze hysterisch ; hilarisch volkje !!

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

Het is weerzinwekkend om te zien hoe de EU hun Jodenhaat etaleert en terroristen en moorddadige regimes blijft financieren. Walgelijk.

Henri G.
Henri G.
4 jaren geleden

Uitstekend artikel, dat de non-policor aanpak van Trump c.s. helder op een rij zet. Dit is dus waarvoor Hillary, Obama, de hele EU etc. bang waren en zijn, en waartegen zij zich – tegen ieder gezond verstand in – verzetten. Maar eindelijk worden er resultaten, doorbraken, geboekt en dat doet mij deugd. Het meest trieste is, dat de Mogherini’s van deze wereld blijkbaar nog steeds niet door hebben, dat ze rechts zijn ingehaald….

Martin Jobse
Martin Jobse
4 jaren geleden

Prima vervolg van eerdere berichtgeving over dit onderwerp. We horen er via de reguliere media niets van. Die zitten, net als Sadet Karabulut, vast in het gesloten denksysteem van linkse, links-liberale en politiek-correcte dogmata. Daarvan is het antizionisme een vast onderdeel (lees: antisemitisme). Wat Trump en Netanyahu naar voren brengen, is bij voorbaat verkeerd. Een vraag voor @Ernst: de Palestijnse journalist Bassam Tawil heeft in het blad van de Gate-Stone Institute ook over dit onderwerp geschreven. Hij is minder optimistisch. Hij stelt, dat het welslagen van het plan nog zeer wel kan afstuiten op de eeuwenoude Jodenhaat, waarmee Arabieren van alle generaties opgroeien. Als ik hem goed begrijp, dan zal het langzaam, maar zeker eroderen van die haat uiteindelijk een humaan samenleven mogelijk maken. Zo niet, dan zal de basis van het conflict blijven bestaan. Is dat reëel, of ziet hij dit te somber in?

P. Sisterons
P. Sisterons
4 jaren geleden

De bevolkingen in Europa moeten al 70 jaar bloeden omdat er een aantal bedrijven zijn die goed verdienen met het in stand houden van deze absurde situatie.
Om de situatie in de hand te houden zou men bijvoorbeeld anti-conceptie middelen in het drinkwater voor het Palestijns gebied moeten doen. Dit zou ook een effectief middel in Afrika kunnen zijn.

trackback

[…] in het Midden Oosten zal lanceren. Ernst Lissauer heeft eerder op OpinieZ over dit plan geschreven. De mogelijk vervroegde verkiezingen in Israël kunnen een kink in de kabel geven. Met het recente […]

trackback

[…] ‘plan’ Trump ligt daarmee eigenlijk al op tafel en is in volle gang. Het is politiek gemakkelijker Trump af te schilderen als een pragmatische potentaat met gierigheid […]

P. Puk
P. Puk
4 jaren geleden

Is Trump nou zo’n geslepen politicus of snapt gewoon niemand er nog iets van?

Lamberto
Lamberto
4 jaren geleden

Sergei Lavrov and Syrian Foreign Minister Walid Muallem Hold Press Conference

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=ohRNp4IiW0c

“Het uur U”, komt nu toch wel heel dicht bij!
Ben dan ook benieuwd als de NATO Syria aan gaat vallen, de Russen gesteund door de Chinezen niet overgaan tot de bezetting of gedeeltelijke vernietiging van die landen in Europa welke door de daar geplaatste militaire structuren een direct gevaar voor de Russische bevolking opleveren.
We gaan zien wat er gaat gebeuren na een in scene gezette aanslag met chemische wapens in Syria , verricht door het westen ondersteunde terroristen.

Henk Stuiver
Henk Stuiver
4 jaren geleden

Grappig……. altijd maar afgeven op links – en rechts dan? Hebben we in Nederland ooit een echte linkse of rechtse regering gehad? Dacht het niet… alleen maar mixjes…. Met vingertje wijzen? Dan a.u.b. naar zowel links als rechts!

Aa
Aa
4 jaren geleden

Informatief stuk. Jammer van het nodeloze waardeoordeel in de laatste alinea. Vermoedelijk om nog een beetje politiek correct over te komen…ofzo

Asher
Hoofdredactie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Aa

Het fenomeen sarcasme ontgaat u blijkbaar.

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x