EU ziet liever lijdende Palestijnen

Brussel en BDS-clubs houden corrupt Palestijns systeem in stand

Demonstratie in Gaza tegen bezuinigingen VS op budget UNRWA

Titelfoto: Demonstratie in Gaza tegen bezuinigingen VS op budget UNRWA. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal AFP News Agency

De rest van de wereld mag vanaf nu de Palestijnse mythes betalen die ze zelf in stand hield. Dat is kort gezegd de boodschap uit het Witte Huis. Hoewel het er op lijkt dat de VS klaar zijn met de Palestijnen, is het onderdeel van een beleid dat voor meer ontvangende landen geldt. Als de ene hand vraagt en de andere tegelijkertijd een wapen op de VS richt is het over met de financiering.

Steun gestaakt

Een pragmatische bezuiniging waarmee direct na aantreden van Trump een begin is gemaakt en die zich nu ontvouwt over de wereld. Pakistan en Iran zijn de bekendste voorbeelden, maar ook de Palestijnen worden hard geraakt door de America First-politiek. Alle mogelijke financiële steun aan de PLO is gestaakt vanwege hun onwil aan tafel te gaan zitten. Dat laat zich verklaren als een vergelding, maar dat is het niet.

Na decennia steun aan de Palestijnen zonder er iets voor terug te krijgen, anders dan hoon en verachting, heeft Trump daar nu een eind aan gemaakt. De belastingbetaler zag zijn zuur verdiende dollars verdwijnen in de zakken van corrupte leiders met hun privé-vliegtuigen en kitsch-paleizen, terwijl de gegijzelde bevolking de Stars and Stripes stond te verbranden. In dat opzicht valt de nog altijd groeiende steun voor Trump onder de Amerikaanse bevolking goed te begrijpen.

Fraudesubsidie

Het stoppen van de UNRWA-steun komt decennia te laat. Deze zieligheidspropagandamachine diende jarenlang als fraudesubsidie. Niet alleen heeft die de corruptie in leven gehouden, maar ook de Palestijnse bevolking verpauperd. Libanon, Egypte, Jordanië en Syrië houden Palestijnse vluchtelingen al decennia in kampen zonder uitzicht op assimilatie met de eigen bevolking, terwijl ze dezelfde culturele achtergrond, religie en taal delen. De hulpgelden zijn door de Palestijnse leiders nooit aangewend volgens de oormerken: het bouwen van huizen en infrastructuur voor Palestijnen.

Roger Waters

Opmerkelijk is het feit dat de Palestijnen in Judea die mogen werken bij Israëlische bedrijven de hoogste salarissen en opleidingen genieten. De Palestijnse hulporganisaties roepen moord en brand over de vele nu ontbrekende hulpdollars en het wachten is op de andere 190 landen om in het gat te springen. Daartussen zitten veel landen die iedere VN-resolutie tegen Israël hebben gesteund en Palestijnse fantasieën hebben onderschreven. Vooralsnog zijn ze niet in het gat gesprongen en staan ze ook niet te trappelen. Roger Waters en andere BDS-artiesten zouden een benefietconcert kunnen geven in plaats van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv boycotten. Ze zijn rijk genoeg om maandelijks het gat in de Palestijnse begroting te dichten.

Rol Kerry

De schanderoepers naar Trump vergeten dat onder Obama geen enkele Palestijnse concessie is gedaan. Warhoofd John Kerry (voormalig minister van Buitenlandse Zaken VS) is tijdens het bewind-Trump eerst afgereisd naar Abbas om hem op het hart te drukken de termijn van deze president uit te zitten en niet met hem aan tafel te gaan en onlangs reisde hij met diezelfde boodschap naar Teheran. De PLO houdt nu vol geen contact meer te willen met het VS-onderhandelingsteam zoals het eerder geen onderhandelingen wenste met de regering-Netanyahu.

Eeuwige vluchtelingen

Desondanks bleef financiële steun uit de EU en de VS komen tot Trump ten tonele verscheen met eisen aan de Palestijnse leiding. De eerdere vergaande concessies die Israël onder Ehud Olmert aanbood zijn definitief verspeeld. De mythe van de eeuwige vluchtelingenstatus, recht op terugkeer van via fraude inmiddels tot vijf miljoen opgelopen Palestijnse nazaten uit 1948 en de claim op Jeruzalem of een deel daarvan zijn van tafel. De Arabische hel die altijd werd voorspeld als dit zou gebeuren is uitgebleven.

De terugkeer van nog in leven zijnde Palestijnse vluchtelingen uit 1948 is door Israël overigens op humanitaire gronden al lang geaccepteerd. De concessies die Israël uiteindelijk zal doen waren al geruime tijd voorzien in eerdere onderhandelingen en goedgekeurd. Delen van Judea zullen Palestijns gebied worden onder federaal gezag van Jordanië. Maar dit zat al verborgen in vele voorgaande vredesonderhandelingen die steevast werden afgewezen door de PLO.

Onrein

Vanuit islamitisch oogpunt is heel Israël onrein en dient te worden gezuiverd. Hamas draait daar niet omheen en accepteert daarom ook grondconcessies omdat het de strijd van daaruit voortzet. Vandaar de terreur gericht op Israël dat hen land schonk in ruil voor vrede. De PLO denkt er hetzelfde over, maar heeft een politieker geluid waar de westerse wereld zo gelukkig van werd, dat ze er jaren lang in is blijven geloven terwijl de feiten liever niet werden meegewogen. De gegijzelde Palestijnse bevolking is nooit om een mening gevraagd en dient louter als onderpand. De EU houdt stellig vast aan de misvatting dat het hier om een territoriaal conflict draait terwijl dat al lang achterhaalde onzin is. De jihadistische moord afgelopen zondag op de 40-jarige Ari Fuld, vader van vier kinderen, levert geen meter land op, maar wel een plaats in de islamitische hemel.

Plan Trump

Het ‘plan’ Trump ligt daarmee eigenlijk al op tafel en is in volle gang. Het is politiek gemakkelijker Trump af te schilderen als een pragmatische potentaat met gierigheid en een zionistische agenda. Maar hoe verklaar je de Palestijnse onwil gebaseerd op leugens en fantasieën die haar burgers gijzelt op onze kosten zonder uitzicht op een humanitair bestaan? Hoe verklaar je de stilte bij BDS en Arabische dictaturen nu de VS haar financiële steun intrekt met valide argumenten?

EU wil gat dichten

Hoe kan het dat de EU als enige in opstand komt tegen Trump en het gat in de PLO-begroting gaat proberen te dichten? Wat hoopt zij daarmee in stand te houden en waarom? Waarom is het realisme van Trump, dat een einde maakt aan door ons gefinancierde eeuwige vluchtelingenkampen en daarmee assimilatie realiseert van Palestijnen en hun Arabische broeders een gruwel? Het stoppen van de financiering van haatcampagnes tegen Joden en het betalen van jihadisten in Israëlische gevangenissen door de EU is Kamerbreed veroordeeld, maar we gaan er toch mee door, waarom?

Wat heeft het meehuilen met Arabische sprookjes en fantasieën ons eigenlijk opgeleverd al die decennia? Wat heeft het de gegijzelde Palestijnen opgeleverd? Waarom vinden er zoveel islamitische aanslagen plaats op EU-bodem terwijl het antisemitisme er hoogtij viert en we sponsor van de Palestijnen zijn? Zou de malle Trump-haat iets te maken hebben met zijn visie op het Midden-Oosten? En waarom bedenkt niemand zelf die redelijke vragen?

Geldkraan

Al negentien maanden wordt er nu gewerkt aan een ‘deal’ terwijl er ondertussen delen van uitlekken of domweg worden uitgevoerd. Het dichtdraaien van de geldkraan omdat er niet wordt meegewerkt door de Palestijnen heeft daar maar ten dele mee te maken. Als UNRWA hervormt of overbodig wordt vanwege het tot redelijke proporties terugbrengen van de aantallen vluchtelingen, gaat de geldkraan weer open. Zelfs aan Jeruzalem kan worden getornd volgens het onderhandelingsteam. Een rij sponsorlanden staat klaar om bij te springen bij de wederopbouw en herinrichting die is voorbereid.

“Zionistisch complot”

De Palestijnen zullen het plan sowieso afwijzen, maar daarin is voorzien. De onmogelijke eisen van die kant gaan van tafel of zijn dat al. Terwijl niemand echt inzage in de plannen heeft weten John Kerry en de hele EU al dat ze er tegen zijn. Ze zien in de objectief genomen maatregelen tot nu toe een zionistisch complot tegen de Palestijnen. Heel opmerkelijk, want ze ondersteunen en consolideren daarmee het leed van Palestijnen in kampen als Yarmouk in Syrië. Geen enkele aanmoediging vanuit de EU om eens te luisteren naar de opties die het onderhandelings-team in petto heeft voor hun toekomst. Zou één van de vele internationale gasten van het Witte Huis tijdens hun kennismakingsbezoek eens indringend aan de president hebben gevraagd wat zijn intenties zijn op dit onderwerp? En waarom eigenlijk niet?

Het lijkt erop dat een oplossing voor het totaal vastgelopen conflict niet wordt gegund aan Donald Trump. Liever houdt men de Palestijnen in de totalitaire feodale wurggreep van de corrupte miljardairs die hen gijzelen. Daarnaast is de angst dat Israël zou profiteren van de vrede en de Palestijnen daar via werk en scholing van zouden meeprofiteren – een van de basisprincipes waar Trump naar streeft – voor de EU onacceptabel.

Profiteren van ellende

Ik ben daarom zo benieuwd naar de motieven van die pro-Palestijnen-clubs en EU-ambtenaren die hen liefst eeuwig in hun getto’s houden. Los van het instorten van hulpverleningsorganisaties die al jaren profiteren van Palestijnse ellende, lijkt er ook geen enkel oprecht mededogen met het lot van deze ontheemde Arabieren. Hun broeders sluiten hen op in kampen en verdelen de internationale steun onder elkaar. Daar zit een logisch financieel belang. Maar de EU en anderen profiteren totaal niet mee. Die storten bloedgeld in Arabische concentratiekampen en onderhouden zo een corrupt systeem dat zichzelf in stand houdt.

De USA-belastingbetaler heeft daar genoeg van. Maar hier schijnen we er totaal niet mee te zitten. Onze solidariteit met Palestijnen schijnt blinde liefde te zijn.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
Frans
5 jaren geleden

BDS werkt twee kanten op.
Ik boycot al jaren, voor zover mogelijk, producten uit Islamitische landen.
En Nederlandse winkels die vol halal troep staan, en/of zwarte piet boycotten, loop ik ook zoveel mogelijk met een wijde boog omheen.
Als je westerlingen varkens vind en ze naar het leven staat, of als je heult met mensen die westerlingen varkens vinden en naar het leven staan, dan doe ik geen zaken meer met je.
Moesten meer mensen doen…

Ben Steijn
Ben Steijn
5 jaren geleden

Beste heer Lissauer,
Men beweert dat het Palestijnse probleem ingewikkeld is. Na lezing van uw column
wordt alles weer een stukje duidelijker. Dank daarvoor. Om het nog beter te begrijpen helpt het om in de geschiedenis te duiken. De Romeinen (Crassus en Pompeius) benoemden een deel van Judea naar hun eigen “Palatina” als op het Forum Romanum. Daarna is er eeuwenlang in die regio oorlog gevoerd. Sinds en tijdens de eerste en tweede wereldoorlog zijn er bindende internationale overeenkomsten afgesloten. Geleid door de recente geschiedenis vind ik nergens een gesticht land, genaamd Palestina. Het was een tegemoetkomend gebaar van Israël. Gespeend van enige kennis der geschiedenis tonen EU leiders telkens weer hoe ze subjectief dezelfde geschiedenis verloochenen. De USA onder Trump is daar klaar mee. En ik beleef daar veel genoegen aan.
Ben Steijn

max
max
5 jaren geleden

Het Palestijnse volk heeft nooit bestaan, ze worden veracht door de omliggende moslimlanden, deze club verdwaalde arabieren wordt misbruikt als wapen tegen Israel.

Shalom Israel, live forever and ever.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

Ha ha, die muppets van de EU zitten nog te wachten op een of andere papieren Verklaring en een Top om voor de 848e x een Bordesfoto te kunnen maken, terwijl Trump en Kuhsner gewoon zaken aan het doen zijn met Arabieren. Briljant idee om de UNWAR te laten vallen. Geen aparte status meer voor een ‘verdreven volk’ dat aanvalsoorlogen verliest. Deed de wereld ook niet voor volken als de Armenen, Grieken, Koerden, Sudeten-Duitsers, Tartaren, Vietnamezen, Grieken, Turken, Serviers, Bulgaren, Slovenen, Italianen enz. En al helemaal niet voor de 1 miljoen sinds 1948 uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten verdreven Joden.

Jay
Jay
5 jaren geleden

Trump is goed bezig. Een van de weinige leiders die gezond verstand bezit, wat voor laster men ook over hem verspreidt.

hendrikush
hendrikush
5 jaren geleden

Hoe verdorven moet mijn geest wel niet zijn als ik in de ogen van Mogherini alleen maar een feeks kan herkennen?

Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

@Ben Steijn: Dat “Paletina’ is nieuw voor mij. Weer wat geleerd. Dacht dat de Romeinen, na de opstand en verdrijving van de Joden, dit gebied naar de Filistijnen noemde, om de Joden een hak te zetten. Deze Filistijnen waren een erfvijand van de Israëlieten in die tijd.
Verder kent het Arabisch de letter P niet. Dus succes met je Palestijnen, PLO-minister Kaag.

Bosgeus
5 jaren geleden

Antisemitisme lijkt me het antwoord op veel van de gestelde vragen.
In Nederland staat de SP bekend als de meest antisemitische partij, Mogherini is lid van Europese Socialisten, daar is al een verband.

Intussen krijgen de Joden er de schuld van socialisme te hebben opgezet.
Wat niet zo is. Veel Joden gaven steun de Russische revolutie, vanwege antisemitism door enkele van de Tsaren en vervolgens de progroms in Rusland in de 19de eeuw.
Karl Marx was opgeleid door Jezuïeten, zelfs door Peter Jan Beckx SJ, en werd zelf een antisemiet die afstand had genomen van de joodse identiteit van zijn ouders.

Ik kom belachelijk veel antisemieten tegen, tav van de Pallywood sages, het lijkt wel meer dan de helft van de bevolking hier. In mijn optiek geloven die propaganda, zoals ook alle socialisten propaganda geloven. Die propaganda komt van bovenaf, dus het is altijd heerlijk Ernst Lissauer te lezen, die deze propaganda telkens omver werpt met de feiten.

Joost Visser
Joost Visser
5 jaren geleden

Duim omhoog. Simpel en de kernrakend betoog.

Arend Warmels
Arend Warmels
5 jaren geleden

Bedankt voor dit duidelijk een steekhoudend betoog, alleen jammer dat de ‘(on)machthebbers’ in Europa en in Nederland dit niet zullen lezen, laat staan zullen willen begrijpen en er naar handelen. Zij zullen zich in hun vooringenomenheid niet in de war laten brengen door kennis te nemen van feiten. Gezien de aantallen arabieren in europa is het veel meer politiek correct om de zwarte Piet (oeps, sorry, geeft waarschijnlijk aanstoot) toe te spelen aan Israel, het enige land in het middenoosten waar mensenrechten gehonoreerd worden en welvaart gecreëerd wordt door werk en verdienste
in plaats van subsidie en corruptie

Henk Tieben
Henk Tieben
5 jaren geleden

Dank u wel heer Lissauer, voor uw artikel die eindelijk de waarheid laat zien van een ingewikkeld probleem waar mensen zich druk om maken zonder de juiste informatie te hebben. Uw artikel is zeer goed geschreven en ik hoop dat het bijdraagt aan begrip en zodoende terughoudendheid om ongefundeerde kritiek te uiten.

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x