Nederland en EU schofferen beleid Trump inzake Iran en Israël

Als grote mensen praten houd je even je mond

Tweet Donald Trump over sancties Iran.

Titelfoto: Tweet Donald Trump over sancties Iran. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Channel 4 News

De Nederlandse diplomatie is een lachertje. Terwijl zij voorop loopt met het mondeling belijden van mensenrechten, bevorderen van democratie en burgerrechten en bij het met geheven vinger door de wereld heen wapperen, lijken de gedragingen soms heel anders te liggen.

Olieboycot

Diplomatie is vuile handen maken, want er zijn meer belangen dan onze waarden. Er moet ook geld worden verdiend. Daarnaast hebben we in 1973 ontdekt dat één kant kiezen grote gevolgen kan hebben. Nederland stond pal achter de toen nog bevriende natie Israël en dat leverde ons een olieboycot door de Arabische landen op. De benzine moest op de bon en de autoloze zondag werd een feit. Het leverde een hit op van het toenmalige satirische programma Farce Majeure, want dat kon toen nog. We lachten  de Arabieren recht in het gezicht uit. Op de snelwegen werd op zondag gerolschaatst. Geen diplomaat of minister zou zoiets vandaag de dag overwegen. Bovendien zijn we geen vriend meer van Israël, maar hebben partij gekozen voor de tegenstanders van dat land. Koeweit lacht dus het laatst.

Recalcitrant

Nadat de Mossad met een spectaculaire actie op Iraanse bodem de nucleaire ambities van Iran – tegenwoordig de hofleverancier van wereldwijd terrorisme – blootlegde, reageerde Federica Mogherini en alles wat daar achteraan huppelt laconiek. Iran had zich juist als nieuwe markt voor de EU open gesteld en 78 miljoen inwoners is een leuke afnemer. Dat je daarmee het mullah-regime in het zadel houdt en legitimeert, is niet per definitie een reden om geen zaken te doen. Als je opzettelijk een groter plan van bondgenoot de VS dat de regio stabieler en welvarender moet maken in de wielen rijdt, is dat domweg recalcitrant. Als de grote mensen spreken houd je gewoon even je mond.

Schoffering

Maar consulair overleg blijven voeren met Iran dat over de knieën ligt van je bondgenoot de VS is desastreus. Waarbij je de VS bewust schoffeert door de sancties te willen breken. Onderwijl negeer je de al maanden woedende opstand van de geknechte bevolking tegen het mullahregime. De door Obama gesloten nucleaire deal deugde van geen kant. Wie dat niet gelooft vrage zich af waarom de mullahs haar coûte que coûte in stand willen houden.

Aan de andere kant speelt Shell hierbij een voorname rol en snap ik de overwegingen wat dat betreft. Het punt is dat deze tegendraadse opstelling diplomatiek onhandig is. De VS onder Trump is geen zachtaardige reus. Ruim 200 jaar diplomatieke betrekkingen op het spel zetten omdat de uitslag van democratische verkiezingen twee jaar geleden je niet bevalt, is niet verstandig. Het is geen politiek bedrijven, maar recalcitrant activisme.

Geheim EU-plan

Dat activisme blijkt ook al uit plannen die de EU heeft met Israël, het land dat het meest te vrezen heeft van Iran. Het feit dat een opzichtig falend bondgenootschap als de EU plannen maakt over een buiten haar grenzen liggende soevereine staat is al absurd, maar het is tekenend voor de recalcitrante opstelling.

Neo-kolonialisme

De EU zou in het geheim achttien maanden hebben gewerkt aan een plan dat lucht- en zeehavens, spoorwegen en wegen wil aanleggen in Israël. Israël zelf is daarvan niet op de hoogte gesteld. De infrastructuur moet over dertig jaar gereed zijn. Nu kan dit heel goed een canard zijn, maar er is officieel op gereageerd door de minister van Transport van Israël. Het past ook deels in het luchtballonnetje dat de ChristenUnie en D66 oplieten over een corridor tussen Gaza en Judea en Samaria. Daarop is uiteraard ook al negatief gereageerd door de Israëlische overheid. Gezien de laatste ontwikkelingen rond Gaza behoeft dat verder geen uitleg, maar het was intrinsiek neo-kolonialisme.

Band VS-Israël

En dat ontbrak op de consulaire bijeenkomst tussen Nederland en Iran waar de banden nog eens stevig werden aangehaald ten koste van mensenrechten en onze belangrijkste bondgenoot de VS. Daarnaast toont het eens te meer aan dat de empathie met het bedreigde Israël op is. De pers – die sowieso alleen de ‘officiële’ persberichten van terreurorganisatie Hamas citeert – heeft een dagtaak aan het demoniseren van de maatregelen die Donald Trump neemt. Daar zit een zwarte ondertoon in die steeds pregnanter wordt. De band van de VS met Israël speelt daarin een giftige rol. Misschien zie ik spoken, dat kan. Maar ik destilleer moeiteloos uit het nieuws dat talloze antisemitische incidenten binnen de EU onder het tapijt verdwijnen, terwijl de steun voor anti-Israëlische guerrilla toeneemt.

Joodse staat

Een veroordeling door het kabinet van de terreur tegen Israëlische burgers door raketbeschietingen met vanuit het door Hamas bestierde Gaza is er nog niet. Wel is er kritiek vanuit het parlement en de pers op de bekrachtiging van een aantal nationale wetten waarin – bij het ontbreken van een grondwet – de Joodse natiestaat wordt bekrachtigd. Wetten die allang van kracht zijn en niets veranderen aan de democratische rechtstaat. Israël is sinds haar heroprichting een Joodse staat, maar mag dat van ons niet zo benoemen. Argumenten ben ik in de alarmistische stukjes daarover nog niet tegen gekomen.

Schuilkelders

Aan de grens met Gaza moeten ouders en kinderen nachten in schuilkelders verblijven of rennen voor hun leven als Hamas lukraak Iraanse raketten en mortieren op ze afvuurt. Aan de Egyptische grens blijft het rustig. Egypte levert alleen sporadisch diesel en opent soms tijdelijk de grensovergang. Israël houdt de Kerem Shalom grensovergang open en levert tonnen voedsel en medicijnen per dag. Maar de pers reageert pas op nieuws over Gaza als Israël gericht Hamas-doelen uitschakelt en noemt het hoofdkwartier van Hamas een huis.

Bezet

In sommige berichten staat te lezen dat Israël Gaza bezet houdt. De woordcombinatie ‘Israël – bezet’ is regelrecht gekopieerd uit Palestijnse berichtgeving. De jihadistische motieven van de als terreurorganisatie aangemerkte Hamas worden vergoelijkt. De asymmetrie (Israël is militair superieur in het Midden-Oosten) is blijkbaar reden de Joodse staat te verafschuwen. Was het andersom geweest, dan zou Israël al lang niet meer bestaan. De VS, de enige bondgenoot van Israël, heeft het ministaatje altijd gesteund en zal dat blijven doen. Daarbij is de VS – ook uit economisch belang – geïnteresseerd in de regio waar veel kansen liggen voor grote projecten. Daar bedoel ik niet de door EU gesteunde projecten mee. Of de 5-miljoen voor een PLO verkiezingskantoor…., terwijl de PLO een feodaal regime is en geen verkiezingen kent.

De coalitie tegen het mullah-regime die op stapel staat in combinatie met miljarden investeringen in de regio verdient een kans. De VS is de enige speler die mogelijk het Midden-Oosten tot rust krijgt. Wie dat niet wil dient kennelijk heel andere belangen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
13 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Michael Jacobs
Michael Jacobs
5 jaren geleden

Net als 75 jaar geleden werken Nederlandse leiders ijverig mee aan een ‘masterplan’ voor een wereld waarin voor de moraal en dus ook voor Joden geen ruimte is. Het beleid daartoe werd destijds in Berlijn bepaald – nu komen de richtlijnen uit Brussel. Lachend graaft Nederland samen met grote delen van Europa zijn eigen graf. Zouden geallieerde legers uit Amerika, Canada, Engeland en Polen ons opnieuw komen bevrijden? Hoezo? Waaraan hebben we dat verdiend?

ni28
ni28
5 jaren geleden

Nederland met de EU hebbe gekozen om anti-Trump te zijn en kunnen zonder gezichtsverlies geen stap meer terug doen. Dus bij alles wat Trump onderneemt is de EU tegen en doet Nederland braaf mee. Europa neemt weleens vaker verkeerde beslissingen en doet het nu weer. Met de VS samen zouden zij de situatie in het M.O. kunnen positief beïnvloeden maar de EU heeft alleen een korte termijn visie. Geld verdienen in Iran en daarmee het regime van de ayatollahs in stand houden. Wat een redenatie, in Syrië moet van de EU Assad weg maar de ayatollahs in Iran mogen blijven. En de ayatollahs steunen weer Assad. De logica en de EU gaan niet zo goed samen.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
5 jaren geleden

Ach, laten we ons niet druk maken over Europa. In de volgende verkiezingen zal de Europese burger een ruk naar rechts veroorzaken zoals nog nimmer is gezien en na 2020 zal de EU niet anders kunnen doen dan zichzelf opheffen en te redden wat er te redden is door voortaan alleen economisch – dus de EEG terug – bezig te zijn. Dit alles dankzij De Scandinavische landen, de Baltische staten, Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Italië, Griekenlanden, Nederland en vergeet vooral de rancune van de nog veel erger dan Nederland alles betalende gewone Duitser niet! Echt, de EU schafft es nicht en de Fransen zijn “die van Parijs” ook spuugzat, let eens op al die stakingen. Historici, let op de overeenkomst met de opheffing van de Sovjetunie. Je kunt als “elite” de zaken lang met kunst en vliegwerk naar je hand zetten, maar de kruik gaat zolang te water tot hij barst! Het frustrerende is alleen dat die z.g. elite nooit ter juridische verantwoording zal worden geroepen!!! Waarschijnlijk zal Juncker nog beloond worden ook met levenslang gratis cognac tegen zijn ischias.

ruud beijer
ruud beijer
5 jaren geleden

Ach Nederlanders houden van de islam.Meer dan van hun kinderen en kleinkinderen. Zij geven alles op voor de asielparasieten.

Rinske de Vries
Rinske de Vries
5 jaren geleden

Persvrijheid is een giller in ons land,, als er al een positieve berichtgeving over Israël verschijnt, is onze regering er meteen bij om anti-Semitische geluiden te laten horen. Blinde leiders die geen notie hebben van de superioriteit van ISRAEL wat betreft de moraal. Die is hoogstaand, in de regering, de IDF het leger,, en op allerlei terrein. Dat mede dankzij de VS de escalatie in het Midden – Oosten tot nu toe is uitgebleven, ziet Den Haag niet in,, zij dealt liever met terroristen – staten zoals Iran,,waarvan de protesten van de bevolking steeds luider klinken, tegen de religieuze leiders. Turkije met dictator Erdogan, die weekendscholen wil financiëren, om het Turkse /islamitische gedachtengoed te profileren. Dat dit de integratie tegengaat, maakt de regering hooguit wat ongemakkelijk. Dat ons land HET lachertje is van de moslims,, omdat wij onszelf weggeven,, onze cultuur verkwanselen, om over de geloofwaardigheid maar niet te spreken!! De regering bepaalt wat ‘goed’ is om te publiceren, wat ‘waar’ is om te doen denken,, en ondertussen zijn wij hierdoor hard op weg, om een islamitische provincie te worden van de EU. De EU die net zo anti-Semitisch is als alle Joden/Israël – haters in de islamitische wereld! Niet beseffende dat wij het paard van Troje allang hebben binnengehaald! En daar blindelings mee door gaan, door voor het overgrote deel moslim – immigranten toe te laten! Onder het mom : mensenrechten, iets wat moslims, zeker als het gaat om niet – moslims, niet kennen. Zij maken op een brutale wijze misbruik van onze democratische Rechtsstaat, én tegelijk verachten zij die. Wij zijn dusdanig misleid door deze zgn . vreedzame ideologie, dat wij straks tot het ‘kalifaat’ behoren, mits er een halt toe wordt geroepen! Den Haag : wordt wakker!!! Minister Blok heeft er iets van begrepen, maar werd meteen flink op zijn vingers getikt: excuses in elke vorm werden geëist…Een blamage!! ISRAEL = ISRAEL = BLIJVEND ISRAEL of de hele moslimwereld en de VN, EU en iedere anti Israel blatende meute dat nu leuk vindt of niet!!!

karton
karton
5 jaren geleden

De EU, dus óók Nederland, worden “geregeerd” door een bende Maffiosi, leugenaars en bedriegers. De Iraanse Hezbollah, zit reeds diep verstrengeld in de NL-criminaliteit, zoals drugshandel.
En dát land wordt door de EU “verheerlijkt”.
Nou ja, wat mag je anders verwachten van “leiders” van hetzelfde allooi als de Iraanse ayatollah’s ?!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zit vol met lieden die in het activistische linkse verleden zijn blijven steken. Daarnaast zijn er lieden in invloedrijke posities in NL en EU die, zoals Lissauer al aangeeft, dubieuze belangen nastreven. De Nederlandse regering is kennelijk onder deze druk niet in staat zelfstandig rationeel beleid te formuleren. Iedereen weet welk spel de Palestijnen spelen. Trump is reinigend bezig. Dat gaat met harde hand, immers: zachte heelmeesters etc. E.e.a. speelt niet alleen t.a.v. Israel, maar een reeks beleidspunten die van het grootste belang zijn voor onze toekomst. Het is treurig.

jungleelephant
jungleelephant
5 jaren geleden

Diplomatiek onhandig?Crimineel!

Luke
Luke
5 jaren geleden

Goede dag eindelijk eens een goed en eerlijk artikel

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
5 jaren geleden

Nog even over het jodendom. De grootste delen van de wereld zijn welvarend geworden door het christendom en laten we vooral niet vergeten dat het jodendom daar de basis van vormde en dat de grote man van het christendom een pure jood was. En verder dat Nederland in de renaissance vele joden heeft opgenomen, wier nazaten thans als voorbeeldige Nederlanders op vele strategische posten ons land en de bevolking daarvan gewetensvol dienen. Even één naam als voorbeeld voor mijn stelling? Eberhard van der Laan, maar zo zijn er duizenden.

J.C Duifhuizen
J.C Duifhuizen
5 jaren geleden

Waarom lezen of horen we die niet in de dagelijkse media, we zijn ons eigen graf aan het graven.

Rinske de Vries
Rinske de Vries
5 jaren geleden

Dit alles gaat gebeuren, als het niet van HOOGERHAND word gestopt!

Ron
Ron
5 jaren geleden

Hoe kan het bestaan dat een conflict over de Amerikaanse dominee Andrew Brunson kan leiden tot zulke vergaande economische maatregelen? Is het een opmaat naar een beslissende botsing tussen de idee van vrijheid versus die van onderwerping?

13
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x