Nederland staat voor de keus: Amerika of de ayatollahs

Kabinet-Rutte volgt EU in kansloze poging Iran-deal te redden

President Donald Trump

Titelfoto: President Donald Trump. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal DAHBOO77

Vandaag, dinsdag 7 augustus 2018 om 12.01 Standard Eastern Time, start Amerika met een stevige serie Iran-sancties gericht op zaken als de autoindustrie, handel in geld, edelmetalen, aluminium, staal, kolen, tapijten, vliegtuigonderdelen en industriële software. Op 4 november dit jaar volgt een zwaardere reeks die vooral het financiële systeem, banken, de scheepssector en olie industrie hard zal treffen.

Een sanctieprogramma dat de economie en de financiële slagkracht van het ayatollah regime moet verlammen. Iran-sancties die de EU meent te kunnen keren en ontduiken.

Dat het Amerika menens is, blijkt niet alleen uit de woorden van het Trump-team en alle betrokken departementen, maar ook uit de brede steun voor deze sancties van de Senaat en het Congres. Want niet alleen de Amerikaanse president, ministers, ambassadeurs en diplomaten hebben de overheden, politici en ondernemers in Europa uitgebreid gewaarschuwd. Talloze Senaats- en Congresleden hebben Europa gewezen op de gevaren en strafmaatregelen die wachten bij ontduiking van deze sanctiewetten.

Moreel gemekker

Iedere Europese politicus kon op z’n klompen aanvoelen dat de Amerikaanse opzegging van de Irandeal niet zonder gevolgen zou blijven. Dat het ijdele hoop is te verwachten dat Europa ongestoord een van de agressiefste terreurstaten ter wereld economisch, logistiek en militair kan blijven steunen. Dat Amerika onze in moreel gemekker gesluierde geldlust niet zou doorzien. Dat niemand zou opmerken dat onze handel met Iran niet een veiliger wereld, vrede in het Midden-Oosten of de bevrijding van een geknecht volk tot doel heeft, maar het vullen van beurzen en schatkisten. Toch blijft de Europese elite, ondanks alle waarschuwingen, hardnekkig afkoersen op een confrontatie met Amerika. Een botsing met grote gevolgen. Een politieke clash waarbij ook de Nederlandse belangen ernstige schade kunnen oplopen.

Bedrog

Dat de Irandeal een faliekante mislukking is wordt al jarenlang aanschouwelijk gemaakt door Iran zelf. Een spectaculaire Mossad-operatie leverde het bewijs hoe het Iraanse regime Westerse onderhandelaars bedroog en bedriegt over de staat van hun nucleaire programma. De vrijgekomen Irandeal-miljarden leverden geen verbetering op van de Iraanse levensstandaard. Het sjiitische regime stopt de miljarden liever in de ontwikkeling van het nucleaire programma. In langeafstandsraketten die kernkoppen kunnen vervoeren. In militaire samenwerking en wapenhandel met Noord-Korea. In bloedige proxy-oorlogen in Jemen en Syrië. In de politieke controle van Libanon door de sjiitische terreurorganisatie Hezbollah. In wapens en een jaarlijkse toelage van 1 miljard dollar voor dit Libanese terreurleger. En in de bewapening en ondersteuning van Hamas, de Islamitische Jihad en andere terroristen in het Midden-Oosten.

Terreuraanslagen

Via een hecht netwerk van Iraanse agenten, Hezbollah en aanverwante terroristen vervolgt, bedreigt en bespioneert het islamitische regime opponenten en dissidenten over de hele wereld. Op ieder continent drijft dit netwerk illegale handel, verzamelt het informatie en voert het moord- en terreuraanslagen uit. Van Zuid-Amerika tot Zuid-Oost Azië. Begin vorige maand nog werd een grote bomaanslag tijdens een bijeenkomst in Frankrijk van 25.000 tegenstanders van het Iraanse bewind op het nippertje verijdeld. De aanslag bleek aangestuurd door Iraanse diplomaten.

Ook ons land zette in juni twee Iraanse diplomaten uit vanwege de betrokkenheid bij de moord op twee Iraniërs: Ahmad Mola Nissi, die op 7 november 2017 in Den Haag op straat werd vermoord en Ali Motamed die op 15 december 2015 in Almere werd doodgeschoten. De AIVD heeft de Iraanse ambassadeur het bewijsmateriaal laten zien waaruit de betrokkenheid blijkt van de Iraanse overheid bij beide moorden.

Moord in Almere

Voor de moord in Almere zijn na uitgebreid politieonderzoek twee criminelen uit het Amsterdamse drugs- en liquidatiecircuit opgepakt. Het gebruik van mobiele telefoons verraadde hun aanwezigheid. De rechtszaak tegen het tweetal gaat aanstaande vrijdag 10 augustus van start. Het heeft er alle schijn van dat dit duo door het Iran/Hezbollah netwerk is ingehuurd om afstand te creëren tussen de opdrachtgevers en moordenaars. Dat deze moorden niet voorkomen konden worden en de AIVD pas na de moord in Almere over de bewijzen beschikt van Iraanse betrokkenheid is uitermate zorgwekkend. Het maakt duidelijk dat het Iran/Hezbollah netwerk ook in ons land ongestoord activiteiten kan ontplooien.

Eisen Pompeo

Amerika is de terreuractiviteiten en het dreigende en destabiliserende gedrag van het ayatollah-regime spuugzat. Mike Pompeo formuleerde in mei 12 eisen waaraan het shiitische regime zou moeten voldoen om verdere sancties te voorkomen. Pompeo deed zijn uitspraken in een speech voor de Heritage Foundation.

Oorlogsretoriek

Het ayatollah-regime blijkt echter niet bereid om te onderhandelen of ook maar iets te veranderen aan het gewelddadige gedrag. Integendeel. De Iraanse oorlogsretoriek wordt ruwer en ruiger. Niet alleen is de totale vernietiging van Israël nabij, ook Amerika wacht de ‘moeder van alle oorlogen’. Via hun proxies in Jemen werden de afgelopen weken verschillende olietankers aangevallen in de zeestraat Bab el-Mandeb, een nauwe doorgang die de Rode Zee verbindt met de Golf van Aden. Amerika liet onmiddellijk weten alle middelen te zullen gebruiken om deze energie-levensader open te houden.

Mogherini beschermt regime

Ondertussen zijn EU-buitenlandcommissaris Federica Mogherini en haar linkse Commissiekameraden ook op oorlogspad. Tegen Amerika. Zij bewegen hemel en aarde om de Iran-deal te redden, gebrand als ze zijn op de miljarden die er te verdienen vallen en het aanhalen en verstevigen van islamitische banden. Om de handel en het ayatollah-regime te beschermen is door de EU-Commissie een oud blokkadestatuut van stal gehaald dat Europese ondernemers verbiedt zich te schikken naar sanctiewetgeving uit Amerika. Een noodgreep die volgens de meeste deskundigen geen schijn van kans maakt tegen het juridische geweld van Amerika.

Investeringsgarantie

Zelfs de Europese Investeringsbank (EIB) wordt tegen de wens van de eigen leiding, maar met goedkeuring van de linkse meerderheid in het Europese parlement, ingezet in de strijd tegen Amerika. De EIB wordt verplicht garant te staan voor investeringen die Europese bedrijven in Iran plegen. Gezien de nauwe verwevenheid van de EIB met het Amerikaanse financiële systeem vreest de directie dat het voortbestaan van de bank in gevaar wordt gebracht. Bovendien kondigde een Israëlische juridische organisatie namens een aantal slachtoffers van Iraanse terreur vorige week een rechtszaak aan waarin beslaglegging wordt geëist van 1 miljard dollar aan Iraanse activa in bezit van de EIB. En toch gaat Europa stug door.

Smeekbrief

Federica Mogherini schreef samen met de ministers van Buitenlandse zaken uit Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een smeekbrief aan Mike Pompeo en Steve Mnuchin om hen te ontzien bij de invoering van sancties.

Het antwoord van Pompeo en Mnuchin was kort en duidelijk: “Nee. Amerika maakt geen uitzonderingen.”

Mocht er al sprake zijn geweest van een doordachte EU-strategie dan is daar op dit moment weinig van over. Federica Mogherini raast hysterisch de wereld rond in een poging de Iran-deal te redden. Daarbij toont zij Iran haar vriendelijke en Amerika haar vijandelijke gezicht. En iedere dag opnieuw zweert ze bij hoog en bij laag dat er niet getornd zal worden aan de afspraken die gemaakt zijn met Iran.

Vervolging

Ondanks alle bezweringen van Europese leiders verlaten steeds meer bedrijven de Iraanse markt. Van vliegtuigbouwers tot tapijthandelaren. Gezonde ondernemingen opereren niet op basis van idealistische dromerijen, maar op basis van cijfers en realiteit. Zij weten dat degenen die de sanctiewetten overtreden hoe dan ook vervolgd zullen worden door de Amerikaanse overheid. Eenmaal op de lijst van overtreders is ongeacht de grootte van je bedrijf of organisatie, het land van vestiging, de duur van het proces en de politieke kleur van de Amerikaanse regering strafvervolging onvermijdelijk.

De Amerikaanse overheid weet je overal te vinden en vergeet je nooit. En de straffen zijn heftig. Vier jaar geleden kreeg de Franse bank BNP Paribas een boete opgelegd van bijna 9 miljard dollar voor het ontduiken van VS-sanctiewetgeving. Bevreesd voor Amerikaanse strafmaatregelen blokkeerde de Duitse Bundesbank afgelopen week een transactie met Iran van maar liefst 400 miljoen dollar in contant geld. Een klap in het gezicht van bondskanselier Merkel. En toch zet de EU hardnekkig door.

Houding Nederlandse regering

Ook de houding van onze regering in deze kwestie roept vele vragen op. Welke Nederlandse belangen worden er gediend bij het onvoorwaardelijk volgen van dit desastreuze EU-beleid? Met het organiseren van handelsmissies naar Iran? De met veel bombarie door minister Kaag aangekondigde fact-finding missie naar Iran eind juni onder leiding van de directeur Internationaal Ondernemen van het ministerie van Buitenlandse Zaken is inmiddels in opvallende mediastilte afgelast. En welke belangen worden er gediend met het smeden van militaire banden met een religieuze dictatuur?

Wat is de opdracht van onze militaire missie in Iran bij het uitbreken van een gewapend conflict met een van de buurlanden, Israël of Amerika? Hoe goed heeft onze overheid het Iran/Hezbollah-netwerk in het vizier dat vrijelijk lijkt te opereren in ons land? En wijzen we enkel diplomaten uit nadat er moorden en aanslagen zijn gepleegd?

Crimineel regime

Welke belangen worden er gediend met het in het zadel houden van een crimineel regime dat vrouwen en homo’s onderdrukt en de eigen bevolking geen voorspoed en vrijheid gunt? Despoten die dood en verderf zaaien in eigen land en ver daarbuiten? Is de weerzin tegen president Trump zo groot dat we liever voor tirannen zwichten dan het land bijstaan dat ons onze vrijheid schonk? En wat gaat onze overheid de Nederlander vertellen als deze pro-Iraanse houding leidt tot tegenmaatregelen van Amerika?

De steeds luidere roep om vrijheid van het onderdrukte Iraanse volk wordt door de Amerikaanse overheid in ieder geval gehoord, begrepen en voluit ondersteund.

Papegaaienpers

Regeringsfunctionarissen als Mike Pompeo hebben wij helaas niet in ons midden. Wij moeten het doen met handelaren in morele prietpraat, op het schild gehesen door onze papegaaienpers. En reken maar dat dit gedrag wordt gezien, gehoord en genoteerd in Washington en vrijheidslievend Teheran. Mochten de ayatollahs vallen dan behoren wij beslist tot de laatsten die gevraagd zullen worden mee te bouwen aan een vrij en welvarend Iran.

De kernvraag is: kan ons land nog terug nu de EU zo heftig op ramkoers ligt met Amerika? Of lopen we mee tot aan de rand van de afgrond?

Nederland staat voor de keus: Amerika of de ayatollahs.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
4 jaren geleden

Rutte zal ongetwijfeld de kansloze poging van de EU volgen.
Hij gedraagt zich in Nederland als een ayatollah !!
Maar als ’t de EU betreft is hij als een k.l.-hondje ; hij volgt zonder enig tegenstribbelen de weg van de “leiders”, t.w. Zuipschuit Juncker en Adolfina Merkel.
Rutte……………………..een man zonder karakter, een leugenaar en bedrieger.
Óók nog eens van een partij waar niets van deugt : doorlopend in ’t nieuws met “smerige zaakjes”.

ruud beijer
ruud beijer
4 jaren geleden

De Nederlanders steunen de ayatollah,s.Ze houden van de islam en de vluchtelingen. Huichelaars en wegkijkers behalve de PVV en het Fvd. Stem op de PVV voor het einde van de islam in Nederland

ni28
ni28
4 jaren geleden

Het is een moreel verval van Europa om criminele regimes te steunen in ruil voor geld. Niet alleen de onderdrukking van het volk door de ayatollahs maar ook de door hun gesteunde terreur in de wereld en de atoom dreiging door Iran wordt door de Europese Mogherini’s volop gesteund. Europa laat de VS vallen en kiest voor de moordzuchtige middeleeuwse criminele regiem in ruil voor geld. Afschuwelijk hoe ver je kunt afzakken.

Bas
Bas
4 jaren geleden

Islamitische landen kunnen zich gedragen als de meest wrede dictatuur waarbij kritiek in bloed wordt gesmoord. Waar de volkomen ten onrechte ontvangen miljarden hulpgelden verdwijnen in de zakken van de corrupte leiders en discriminatie van allerlei bevolkingsgroepen de normaalste zaak is van hun verderfelijke wereld. Maar geen nood! Ze kunnen gelukkig rekenen op de eeuwige steun van Europese antisemieten. Het enige succesvolle land in die regio, met een westers welvaartsniveau en een democratisch regime, dat geheel volgen het boekje in meerderheid besluit om één taal een officiële status te geven, wordt dan natuurlijk direct vervloekt en weggezet als een staat van apartheid. Het is daarom geen vraag wanneer het westen van Europa ten onder gaat. Dat proces heeft allang plaatsgevonden. We stonden erbij en keken ernaar. En verdienen dus niet beter. Trump ziet en benoemt de naaktheid van de Europese keizer, trekt ten strijde tegen de vijand en laat ons verder stikken. Scheld hem uit voor een chaotische, onopgevoede puber en het wordt er alleen maar beschamender door.

Anton
Anton
4 jaren geleden

Door de steun aan de Iraanse ayatollahs dreigt de EU zelf een terroristische staat te worden, Als we dan ook nog aan de migratiepolitiek denken waarbij hordes vreemdelingen toegelaten worden zonder enige controle, ziet het er voor Europa niet goed uit.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Kernwapens in de handen van krankzinnige regimes vormen een onaanvaardbare bedreiging voor de wereldvrede (of relatieve militaire kalmte). Dus, “non-proliferation trumps all and everything.” Dat heeft Trump goed begrepen. Probleem is dat China niet meewerkt, dat beschouwt westers sancties als een ‘opportunity’ voor eigen handel en diplomatie. Dat geldt ook in Noord-Korea. Het wordt tijd om daar wat tegen te doen, tegen China dus. Voor het helemaal onmogelijk wordt. De EU stelt in dit potje armpje drukken niets voor. Hopeloos.

Cool Pete
Cool Pete
4 jaren geleden

Zeer goed artikel. ZEER BELANGRIJK ARTIKEL.

Het is ongehoord, hoe dat “EU”-konstrukt, m.n. die E.C., heult met islamo-fascistische
regimes, als in Turkije en Iran.
Het is beleid, tegen de wil van de meerderheden in de landen.
En het is, volgens door hen aangehangen “internationaal recht” : zaken doen met diktaturen, is een misdaad tegen de menselijkheid !

Sinds december is er een volks-opstand in Iran / Persia :
– tegen de armoede
– tegen de sharia / islam
– tegen de militaristische ayatollah’s
In 2009 verraadden de “EU” en “Obama” : de ‘Groene Revolutie’ in Iran …..
Voor heden : zie : o.a. :
IranProtests, NCRI-Iran, FreeIran, IranUprising, e.v.a.

Juanito
Juanito
4 jaren geleden

De EU moralisten en betweters lukt het iedere keer weer op het verkeerde paard te wedden. Dit gaat echt nooit meer wat worden, hoe eerder die stekker eruit gaat, hoe beter. Wat een puinbak.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

Dissidenten uit Iran krijgen hier asiel. En straks natuurlijk ook de voormalige kampbeulen, jihadisten en partij- en parlementsleden als dit wrede regime is gevallen. Gezellig. Een 2e Syrie. De anti-Trumphaat mag blijkbaar wat levens kosten. Trump is evil maar islamofascistische ayatollahs worden door onze regering met alle egards behandeld. De rol van Bea van Amsberg is bij de formatie uitgespeeld maar achter de schermen heeft zij wel heel veel invloed met haar Shell-vingertjes. Bah.

Jay
Jay
4 jaren geleden

Wij hebben niks te kiezen.

Onze min.pres. volgt de EU.
De EU heeft gekozen voor de ayatollahs, waarbij zowel anti-Trump sentiment meespeelt als miljardeninvesteringen van Europese bedrijven in het kielzog van linkse activist Obama.

Trump is een heel stuk beter bezig! Zelfs Rusland is beter bezig dan de EU, omdat ze meewerken met het plan van Trump ipv het tegen te werken zoals de EU doet.

peter klein
peter klein
4 jaren geleden

In de irandeal werd hezbollah vrijgesteld van elke beperking of controle. Heeft zich ontwikkeld tot een regionale militaire macht- gesproken wordt zelfs over het bezit van mini-atoombommen-, met een heel groot aandeel in drugs en mensentransport en handel. (Niet alleen vluchtelingen, maar vooral orgaan en kinder.-pedo-handel)
Natuurlijk in samenwerking met de CIA- die Trump ook aan het aanpakken is

Willem
Willem
4 jaren geleden

Prachtig artikel. Duepgaande journalistiek. Kunnen we in België alleen maar jaloers op zijn .

Ingrid van Doorn
Ingrid van Doorn
4 jaren geleden

Als ik moet kiezen tussen 2 slechten kies ik voor de minst slechte en dat is nog altijd Amerika. Moet er niet aan denken dat Ayatollahs het hier voor het zeggen krijgen.

Ron
Ron
4 jaren geleden

U vereenzelvigt uzelf nog met wat Den Haag of de EU doet of is, u trekt het uzelf nog persoonlijk aan, het voelt als een persoonlijke nederlaag?
Doet Den Haag of de EU er dan nog toe?
(Vereenzelvigt u uzelf er niet langer mee, een last valt van u af.)

Alleen wat president Trump doet, doet er wat mij betreft nog toe. -mijn confirmation bias-

@realDonaldTrump
The Iran sanctions have officially been cast. These are the most biting sanctions ever imposed, and in November they ratchet up to yet another level. Anyone doing business with Iran will NOT be doing business with the United States.

I am asking for WORLD PEACE, nothing less!

Met hem is de collectivistische-, idealistische-, alles is relatief tijdsgeest op bestuursniveau in het Westen op haar retour.
Met het verdwijnen ervan zal de burgersamenleving gezond, volwassen worden: we zullen elkaar, door etnische- en cultuurverschillen heen, gaan waarderen -of niet- als individuen.

President Trump is niet rancuneus.

trackback

[…] Nederland staat voor de keus: Amerika of de ayatollahs […]

Anton
Anton
4 jaren geleden
trackback

[…] voeren met Iran dat over de knieën ligt van je bondgenoot de VS is desastreus. Waarbij je de VS bewust schoffeert door de sancties te willen breken. Onderwijl negeer je de al maanden woedende opstand van de […]

trackback

[…] in de wereld is nodig. Nederland en de EU moeten zich niet door China, Rusland en anderen laten uitspelen tegen de VS. De enige realistische optie is samen met onze traditionele bondgenoot Amerika de strijd met andere […]

Nils Verhoeve
Nils Verhoeve
4 jaren geleden

Hoewel ik bepaald geen fan ben van de Islam, de denkwijze van vele moslims verafschuw en totalitaire regiems beschouw als mensonwaardig, vraag ik me af wie hier nu eigenlijk de baas is? Het feit dat de VS dreigt en doorlopend uithaalt naar Europa doet mijn haren omhooggaan. Ik lees in dit stuk ook pure angst voor de “sanctieterreur” van Trump. Europa is te verdeeld om de VS van repliek te dienen, maar als het aan mij ligt boycotten we direct alle handel met de VS. Laten we ons in een crisis storten om voor eens en voor altijd de VS duidelijk te maken dat we hier zelf uitmaken wat we doen en niet de VS. We hebben ons op verzoek van de VS in idiote oorlogen gestort en miljarden hiermee verspeeld, om maar niet te spreken van de ellende die we er mee hebben veroorzaakt. Ben ik anti VS? Nou, bepaald niet. Het is 30 jaar lang mijn favorite vakantieland geweest. Maar met deze onbehouwen boer aan het roer staat doorlopend het schaamrood op mijn kaken als ik de angst en de verdeeldheid van de Europeanen zie en vooral als ik lees hoe mensen als Uri van As zich willen laten koeioneren door deze mafkees. Zelfs al zou Trump gelijk hebben, dan nog zijn zijn methodes onacceptabel. Zo ga je niet met bondgenoten om. En een ieder die dit toejuicht is een product van onze steeds verdere afglijdende beschaving.

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x