Mike Pompeo schetst keiharde Amerikaanse Iran-politiek

VS-minister van Buitenlandse Zaken spreekt steun aan Iraanse bevolking uit

VS-minister van Buitenlandse Zaken tijdens zijn Iran-speech

Titelfoto: VS-minister van Buitenlandse Zaken tijdens zijn Iran-speech (21 mei 2018)

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft vorige week maandag zijn eerste politieke toespraak gewijd aan het zware onderwerp Iran. Hij zette de nieuwe strategie van de Trump-regering tegenover Iran uiteen, kort nadat president Trump had aangekondigd dat de VS zich zouden terugtrekken uit de nucleaire deal van het Obama-tijdperk.

In een speech voor de Heritage Foundation in Washington, D.C., legde Pompeo in beeldende termen uit hoe de Amerikaanse regering naast het Iraanse volk staat en hun streven naar vrijheid en democratie, wat blijkt uit de aanhoudende protesten in het hele land.

Veiligheidsarchitectuur

De nieuwe strategie omvat “een nieuwe veiligheidsarchitectuur” die verder reikt dan het nucleaire programma van Teheran en ook de rakettechnologie, steun voor terrorisme en acties in onder andere Syrië, Jemen, Irak en Libanon omvat. Een lange lijst voorwaarden werd opgesteld door de topdiplomaat van Amerika en eiste van het Iraanse regime dat het handelt in overeenstemming met de zorgen van de internationale gemeenschap:

  • Het regime moet open kaart spelen over alle voorafgaande nucleaire activiteiten en volledige duidelijkheid geven over de militaire dimensies van zijn nucleaire programma. Het moet ook zijn ambities voor kernwapens voor altijd opgeven.
  • Het regime moet stoppen met uraniumverrijking en plutoniumrecycling. Het moet ook zijn zwaarwaterreactor in Arak sluiten.
  • Het Iraanse regime moet het IAEA volledige toegang verlenen tot al zijn locaties in het hele land.
  • Teheran moet stoppen met de ontwikkeling van ballistische raketten en het lanceren van ballistische raketten.
  • Vrijlating van alle buitenlandse burgers die door het regime worden gegijzeld.
  • Het Iraanse regime moet zijn steun aan terroristische groeperingen in het Midden-Oosten beëindigen.
  • Respect voor de soevereiniteit van Irak en de ontbinding van zijn proxy-milities in het land.
  • Einde van de steun aan de Houthi-milities.
  • Het regime moet alle strijdkrachten onder zijn commando uit Syrië terugtrekken.
  • Einde van de steun aan de Taliban en andere terroristen in de regio. Het regime moet ook stoppen met het bieden van onderdak aan de leiders van al-Qaeda.
  • Het regime moet een einde maken aan de IRGC Quds forceert steun voor terrorisme over de hele wereld.
  • Het regime moet zijn dreiggedrag tegenover zijn buren beëindigen.

Zoals Pompeo zelf heeft toegelicht, is deze lijst eigenlijk nog langer en kan het Iraanse regime daarvan alleen zichzelf de schuld geven. Zoals de maatregelen er uitzien, zal Teheran nooit meer carte blanche hebben om het Midden-Oosten te terroriseren.

De opmerkingen van Pompeo komen op het moment dat Iran diplomaten over de hele wereld bij elkaar haalt na Trump’s besluit om zich terug te trekken uit de deal, in een poging om op de een of andere manier van het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), zoals de Iran-deal formeel bekend is, te redden wat ze kunnen.

Terminaal

Al die tijd heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif de JCPOA beschreven als een “terminale patiënt” en dat er geen enkele garantie dat Europa daadwerkelijk weerwerk kan bieden tegen Amerikaanse sancties. Zarif heeft in het bijzonder opgemerkt dat Europese steun niet voldoende is om de nucleaire deal met Iran te beschermen. Deze notie kreeg een zeer sterke schok toen Pompeo in zijn toespraak zei: “We zullen ongekende financiële druk op het Iraanse regime uitoefenen.”

Nu de acties pijn beginnen te doen en steeds meer buitenlandse bedrijven hun activiteiten in Iran opgeven, begrijpt Teheran dat dit nog maar het begin is van een tsunami van zeer krachtige sancties, beschreven door Pompeo als uiteindelijk de zwaarste sancties in de geschiedenis.

Steun aan Iraanse volk

Het effect van sancties zal pijnlijk zijn als het regime zijn koers niet verandert, voegde Pompeo eraan toe. Met een economie die al ziek is en zijn valuta (de rial) in vrije val, zal het Iraanse regime een zware strijd moeten leveren om te voorkomen dat de economie een tijdperk van complete ineenstorting tegemoet gaat. Misschien wel het sterkste aspect van Pompeo’s toespraak was dat hij de opstelling van Washington ter ondersteuning van het Iraanse volk benadrukte en daarmee onderstreepte dat de VS-regering van plan is onvermoeibaar voor het Iraanse volk op te komen.

De topdiplomaat van de VS verwees naar de protesten in het verleden waaruit blijkt dat het Iraanse volk diep gefrustreerd is over het regime. Werknemers en anderen in de samenleving worden niet betaald. Stakingen en protestbijeenkomsten vormen een dagelijkse tafereel. De werkloosheid loopt hoog op, onder de jeugd bedraagt zij minstens 25 procent.

Tijdlijn

Tijdens een korte vraag-en-antwoordsessie na zijn toespraak werd minister Pompeo gevraagd om een ​​mogelijke tijdlijn te geven voor het uitvoeren van deze maatregelen door Washington. “Uiteindelijk zal het Iraanse volk de tijdlijn bepalen,” zei Pompeo opvallenderwijs. Wat Teheran betreft, zijn de reacties op de speech van Pompeo erg veelzeggend.

De Jonge Journalisten Club, bekend om zijn band met de factie rondom de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei, beschreef de opmerkingen van Pompeo als “ongefundeerd”. Het semi-officiële persbureau Tasnim, dat verbonden is met de Iraanse Revolutionaire Garde Quds, ging nog verder door een artikel over de Pompeo-speech te publiceren getiteld: “De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en zijn speech over regime change”.


Oorspronkelijk verschenen op 22 mei 2018 als Understanding the US policy on Iran in light of Pompeo speech op english.alarabiya.net. Met toestemming van de auteur vertaald door Asher.


Over de auteur

Heshmat Alavi
Heshmat Alavi
I am an Iranian activist with a passion for equal rights, pinpointing my work on Iran and the Middle East. In addition to Forbes, I have contributed writing to The Hill, The Federalist, The Daily Caller, Al Arabiya English, Raddington Report, American Thinker, The Gatestone Institute, Algemeiner and The Diplomat. My work covers a wide variety of issues concerning Iran’s state sponsorship of global terrorism, controversial ballistic missile drive, atrocious human rights violations and the contentious nuclear program. I also provide a unique perspective on subjects the media unfortunately does not, including Iran’s domestic politics and social crises Iranians are facing. I am in contact with sources that provide credible information about the mullahs’ regime in Tehran, their crackdown inside the country and warmongering abroad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
5 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Haksteeg Anton
Haksteeg Anton
5 jaren geleden

Iran is de ingang van de hel en Europa is zoals gewoonlijk blind. De enigen die het zien zijn de Amerikanen omdat ze een President hebben en niet dat tguig wat in Brussel de ongekozen bazen spelen.

Liesbeth
Liesbeth
5 jaren geleden

Goed stuk. Ben benieuwd of de EU alsnog op de knieën gaat.

https://mobile.twitter.com/RonnyNaftaniel/status/1000447346260443137

Ronny Naftaniel
@RonnyNaftaniel
Met Amerikaanse en Saudische sancties in het verschiet, speelt @ministerBlok hoog spel om de Nederlandse Fact Finding mission naar #Iran onder zijn verantwoordelijkheid eind juni te laten doorgaan.

trackback

[…] Trump onderhandelingen aanbiedt terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo 12 voorwaarden heeft genoemd om van Iran een “normaal” land te maken. Degenen die bekend zijn met het […]

trackback

[…] en destabiliserende gedrag van het ayatollah-regime spuugzat. Mike Pompeo formuleerde in mei 12 eisen waaraan het shiitische regime zou moeten voldoen om verdere sancties te voorkomen. Pompeo deed zijn […]

trackback

[…] van nieuwe gesprekken met Washington, na te hebben voldaan aan de 12 voorwaarden van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike […]

5
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x