Amerikaanse sancties brengen nieuwe problemen voor het Iraanse regime

Economie heeft zwaar te lijden onder strafmaatregelen Trump

Markt, Teheran

Titelfoto: Markt te Teheran. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal SKY News

Het Iraanse regime staat voor een grote uitdaging nu de eerste ronde van nieuwe Amerikaanse sancties maandag 6 augustus is ingegaan. Gezien het feit dat het regime en de Revolutionaire Garde (IRGC) een groot deel beheren van wat er nog over is van de afbrokkelende economie van het land, wachten Teheran grote verliezen, omdat deze reeks sancties gericht is op de auto-industrie, goud en edelmetaalhandel, samen met andere sectoren.

Dit wordt beschouwd als een opmaat naar de tweede ronde van sancties, die op 4 november van kracht moeten worden en gericht zijn op de cruciale energiesector van het regime en de Centrale Bank. Met de escalatie van demonstraties in Iran en demonstranten die hun angst voor de autoriteiten en de veiligheidstroepen overwinnen, staat het heersende regime voor een monumentale crisis: hoe deze twee zeer ernstige binnenlandse en buitenlandse calamiteiten onder controle te krijgen.

Ingrijpende gevolgen

De Amerikaanse president Donald Trump trok op 8 mei zijn land terug uit de nucleaire deal met Iran, waarbij hij opnieuw alle sancties aankondigde die waren opgeheven onder het akkoord van 2015. Dit vanwege de grote tekortkomingen van de overeenkomst, waaronder het streven van Teheran naar ‘destabiliserende en kwaadaardige activiteiten’ waar Washington en zijn bondgenoten tegen gekant zijn.

Deze eerste ronde van opnieuw ingestelde Amerikaanse sancties zal volledige verboden en strenge beperkingen opleggen aan het Iraanse regime, waaronder:

“Sancties bij de aankoop of verwerving van Amerikaanse dollarbiljetten door de regering van Iran; sancties op de handel in goud of edele metalen in Iran; sancties op de directe of indirecte verkoop, levering of overdracht aan of vanuit Iran van grafiet, onbewerkte of halfafgewerkte metalen zoals aluminium en staal, steenkool en software voor de integratie van industriële processen; sancties op belangrijke transacties in verband met de aankoop of verkoop van Iraanse rials, of het aanhouden van aanzienlijke gelden of rekeningen buiten het grondgebied van Iran, die in de Iraanse rial worden gehouden; sancties op de aankoop, inschrijving op of facilitering van de uitgifte van Iraanse staatsschulden; sancties voor de Iraanse automobielsector. “

De VS zullen ook de invoer van tapijten en voedselartikelen – onder meer pistaches – verbieden en de export van commerciële vliegtuigen, reserveonderdelen en aanverwante diensten aan Iran verbieden.

Eerste resultaten

Aan de andere kant heeft de regering-Trump Amerikaanse multinationals 90 dagen gegeven om hun transacties met Iran te beëindigen. Veel bedrijven zoals Boeing, General Electric, Maersk, Peugot, Siemens en Total hebben inmiddels hun zakelijke initiatieven in Iran beëindigd. Meer dan 50 internationale entiteiten en bedrijven zijn bezig Teheran te verlaten.

Bovendien benadrukt de Trump-administratie dat er geen twijfel zal bestaan ​​dat Amerikaanse en buitenlandse bedrijven worden gestraft als zij ervoor kiezen zich niet te houden aan nieuwe sancties tegen Iran. Afgelopen juni hebben functionarissen van de Amerikaanse State Department en de Treasury hun Europese en Aziatische tegenhangers ontmoet om het beleid achter de nieuwe Amerikaanse sancties verder uit te leggen.

Binnenland

Al geruime tijd lijdend aan corruptie en wanbeheer, bevindt de Iraanse economie zich in een duikvlucht sinds Trump zich terugtrok uit de nucleaire deal met Iran. Bronnen geven aan dat de wisselkoers van de munteenheid van het land, de rial, na een dieptepunt van 126.000 per Amerikaanse dollar, niet meer onder 100.000 is gekomen.

In het afgelopen jaar heeft de rial meer dan 80 procent van zijn waarde verloren. Er zijn geruchten dat het regime zelf deze vrije val tot 6 augustus heeft veroorzaakt en van plan is enkele wijzigingen aan te brengen nadat nieuwe Amerikaanse sancties van kracht zijn geworden.

In de afgelopen week hebben zich in de steden van Iran nieuwe anti-regime protesten voorgedaan, onder meer in Teheran, Mashhad, Shiraz, Isfahan, Karaj en in nog veel meer plaatsen. Demonstranten beginnen steeds als protest tegen slechte economische omstandigheden, maar hun slogans krijgen vervolgens snel een politiek karakter, gericht tegen hoge Iraanse regeringsfunctionarissen.

Deze nieuwe golf van nationale protesten bewijst dat de opstand van afgelopen december/januari nooit is vervaagd. We zagen hoe die golf doorging in Kazerun, bij de boeren in Isfahan, in Khorramshahr, Borazjan, de nationale truckersstaking en bazaar-handelaren in Teheran.

Het beleid van Trump

De Iraanse bevolking verwelkomt ten zeerste het harde beleid van Trump tegenover het regime van Iran, na acht jaar extreem te lijden hebben gehad onder de verzoeningspolitiek van Barack Obama. De resultaten daarvan waren afschuwelijk, zowel binnen Iran als in de hele regio.

Wat deze aanhoudende golf van protesten des te interessanter maakt, is hoe hoge Iraanse regeringsfunctionarissen wijzen op de bron van hun zorgen, namelijk het netwerk binnen Iran dat direct verbonden is met de oppositiebeweging People’s Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK).

Ahmad Salek, de vertegenwoordiger van de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei in Isfahan, de thuisbasis van enkele van de belangrijkste protesten van de laatste tijd, maakte zeer veelbetekenende opmerkingen: “de slogans worden gepland door de [PMOI/MEK] via buitenlandse media,” zei hij tegen het persbureau Tasnim, verbonden aan de Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde .

Vooruitblik

Het Iraanse regime staat duidelijk voor een grote impasse, vooral omdat Trump onderhandelingen aanbiedt terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo 12 voorwaarden heeft genoemd om van Iran een “normaal” land te maken. Degenen die bekend zijn met het Iraanse regime weten heel goed dat het systeem niet in staat is om te voldoen aan de zeer logische eisen van Pompeo. Het Iraanse regime vertoont geen tekenen van instemming met de eisen van de regering-Trump, wetende dat elke erkenning van dat platform grote concessies zal vergen.

Teheran kan Pyongyang niet als voorbeeld nemen. Noord-Korea had nucleaire wapens en de langeafstands ballistische raketten om als wisselgeld te gebruiken. Teheran bevindt zich niet in die situatie.

Wat Teheran het meest stoort is het feit dat protesten in Iran worden geleid door een georganiseerde verbannen oppositie, die de impact van de onrust vergroot en de eigenlijke pijlers van zijn heerschappij verzwakt.


Oorspronkelijk verschenen op 9 augustus 2018 als ANALYSIS: New US sanctions bring new challenges for Iranian regime op english.alarabiya.net. Met toestemming van de auteur vertaald door Asher.


Over de auteur

Heshmat Alavi
Heshmat Alavi
I am an Iranian activist with a passion for equal rights, pinpointing my work on Iran and the Middle East. In addition to Forbes, I have contributed writing to The Hill, The Federalist, The Daily Caller, Al Arabiya English, Raddington Report, American Thinker, The Gatestone Institute, Algemeiner and The Diplomat. My work covers a wide variety of issues concerning Iran’s state sponsorship of global terrorism, controversial ballistic missile drive, atrocious human rights violations and the contentious nuclear program. I also provide a unique perspective on subjects the media unfortunately does not, including Iran’s domestic politics and social crises Iranians are facing. I am in contact with sources that provide credible information about the mullahs’ regime in Tehran, their crackdown inside the country and warmongering abroad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
5 jaren geleden

Ik vind het triest voor de welwillende Iraniërs. De niet-welwillenden blèren om het hardst : “Dood aan Amerika !”.
Nu hen wens wordt verhoord is hún eigen hele land in rep en roer, hilarisch toch ?
Hadden wij maar een échte leider met iets minder dan de helft van de lef van president Trump.

ni28
ni28
5 jaren geleden

Het einde van de ayatollahs in Iran is in zicht door harde optreden van Trump. Laten wij hopen dat dit allemaal gecontroleerd gaat zodat wij geen nieuwe Syrië krijgen. De vorige wisseling van de macht was ook relatief rustig gekomen waarom zou het niet nu kunnen?

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

Dit soort regimes moet totaal geisoleerd worden, maar dat is niet eenvoudig gezien het fanatisme en de belangen van leiders en aanhang. Dit betekent dat het isolement langdurig moet zijn. China en Noord-Korea moeten begrijpen dat ze dit isolement niet mogen verzwakken. De twaalf voorwaarden van Pompeo zijn helder. Het moet de ayatollahs onmogelijk gemaakt worden niet aan die voorwaarden te voldoen, en dan niet alleen in woord maar ook in daden. Dus afzien van alle buitenlandse terreur en van het atoomprogramma in elke vorm of omvang. Succes zal lang op zich laten wachten. Tien of vijftien jaar is niets voor dit soort regimes. De hoop is natuurlijk op een omslag op kortere termijn want voor je het weet worden de sancties weer opgeheven en zijn we nog even ver. Aan Trump zal het niet liggen, lijkt me.

Cool Pete
Cool Pete
5 jaren geleden

Heel goed artikel.

zie ook : IranProtests, NCRI-Iran, FreeIran, IranUprising.

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x