Israël ligt op de tekentafel van Trump

Economische ontwikkeling als sleutel tot vrede

Jared Kushner, senior adviseur en leider MO-team van Donald Trump.

Titelfoto: Jared Kushner, senior adviseur en leider MO-team van Donald Trump. Screenshot YouTube-video, kanaal CNN

 

Israël is de enige uitzondering in de wereld als het gaat om de soevereiniteit van een land. Terwijl het landje, ingeklemd tussen de meest antisemitische dictaturen van de wereld, een bloeiende economie kent, zich tot de acht machtigste staten ter wereld mag rekenen en zijn technologische innovaties overal ter wereld onmisbaar zijn, ligt het voortdurend op de tekentafels van politieke machtsblokken.

Van geen ander land bestaan zoveel uiteenlopende landkaarten. De VS past die met spoed aan, nu Trump heeft verklaard dat de Golan-hoogte op de grens met Syrië bij Israël hoort. Bij de EU circuleren verschillende landkaarten van Israël waar geen consensus over bestaat. De VN betwist ondertussen zoveel delen van het land dat er een klein misvormd embryo op de tekentafel ligt dat bovendien dagelijks alle mensenrechten zou schenden. Het is duidelijk dat het landje onder een vergrootglas ligt.

Tweederangsburger

Voor zijn aantreden heeft Donald Trump in het openbaar een belofte gedaan: “Als ik president word, dan zal de behandeling van Israël als tweederangs burger onmiddellijk stoppen.” Zoals de wereld inmiddels heeft ervaren, houdt deze president zich aan zijn woord. Niet alleen het politieke gezever over de hoofdstad Jeruzalem kwam ten einde, maar ook de door Israël in 1967 op Syrië heroverde Golan-hoogvlakte werd door Trump gelegaliseerd. De volgende voor de hand liggende stappen zullen na 9 april volgen.

 

Status Gaza

Gaza wordt een officieel door Hamas bestuurd landje en grote delen van Judea en Samaria worden geannexeerd Israëlisch gebied. Formeel is het nu slechts ‘gecontroleerd gebied’. Dat noemt POTUSfacts on the ground‘. Hij heeft de Conferentie van San Remo (1920) als juridische back-up. De bizarre eeuwige vluchtelingenstatus van nazaten van Arabische Palestijnen (1948) en de Arabische Liga-resolutie nr. 1547 zullen van tafel worden geveegd.

De permanente vluchtelingenstatus was een onder druk van de Arabische Liga gesloten compromis. Resolutie 1547 verbiedt staten om nazaten van vluchtelingen uit het voormalige Brits mandaatgebied Palestina een nationaliteit te verlenen. Zo zouden ze wisselgeld blijven voor het ‘illegale’ Israël. De Mars van de Terugkeer, zoals die sinds één jaar aan de grens met Gaza wekelijks wordt georganiseerd door Hamas, is daarvan een uitvloeisel.

 

Pak dollars

Gaza wordt de facto beloond voor de moeite. Het krijgt, onder toezicht van de Golfstaten, een vorm van soevereiniteit, een zeehaven – voorlopig op Cyprus- en een luchthaven in Egypte. Daarnaast, als het zich zoet gedraagt, ligt er een enorm pak dollars te wachten voor de (weder)opbouw en staan projectontwikkelaars te trappelen. Maar voor het zover is zullen de meeste Gazanen met behulp van speciale programma’s de benen kunnen nemen naar Egypte, Jordanië of de Golfstaten. Met die landen is twee jaar onderhandeld over de MO-deal, die naar schatting $ 64 miljard gaat kosten en waarvan een groot deel kan worden terugverdiend.

 

Jordaans mandaat

Saoedi-Arabië profiteert al van de deal, zoals onlangs bleek toen er nucleaire technologie met hen zou zijn gedeeld door de USA. De Palestijnse gebieden in Judea en Samaria zullen gaan vallen onder Jordaans mandaat. Jordanië zal ook – tegen betaling uiteraard – een deel van zijn land afstaan aan de PLO. Een zelfde soort deal zou met Egypte zijn gemaakt om de kustlijn van Gaza richting Egypte te verlengen.

Ook de Arabieren die nu onder PLO-bewind leven, krijgen de kans zich uit de voeten te maken. Onder beide regimes, Hamas en PLO, bevinden zich naar schatting 80% potentiële spijtoptanten die een bestaan elders prefereren, maar niet weg mogen of kunnen. De overgebleven PLO-enclaves onder Jordaans-PLO bestuur, waar al de Jordaanse munteenheid geldt, zullen hun luchthaven in Jordanië behouden en er zal een soepeler systeem voor werkvergunningen komen om in Israël aan de slag te kunnen of er te studeren.

 

Ketelmuziek

Met al deze maatregelen ter versoepeling van de leefomstandigheden – en een boost voor de economieën, niet in de laatste plaats die van de VS – is de hele politieke janboel van vijftig jaar gejammer en geklaag van tafel.

Uiteraard zal er ketelmuziek klinken uit de VN, Arabische Liga en de EU zodra de plannen, die iedereen al voelde aankomen, openbaar zijn gemaakt. Dat is dezelfde muziek die klonk na de erkenning van Jeruzalem en de Golan Hoogvlakte. Geen van de tegenstanders in de regio zal trek hebben in een confrontatie met de militaire macht van nummer 1 en nummer 8 van de wereld. Daarnaast zal blijken dat de bevrijding van de vijf miljoen Palestijnse gijzelaars en de opbloeiende Egyptische en Arabische economieën meer lucht bieden aan de inwoners dan de halve eeuw volgehouden sprookjes.

 

Nieuwe realiteit

Die sprookjes leverden hen vijf verloren oorlogen tegen Israël en falende economieën op. Die schande zal blijven broeien onder radicale islamisten en de terreur zal niet stoppen. Maar de regimes die vooruit willen en niet langer kunnen aanzien dat Israël zich ontpopt als mini-superstaat terwijl zij in armoede leefden, krijgen de kans hetzelfde te bereiken. Israël staat klaar om hen daarbij de helpende hand te bieden.

De Joden keerden terug naar hun land van oorsprong en bouwden zonder enige steun hun staat weer op en beschermden hun mensen. Dat kunnen de Palestijnen nu ook doen met behulp van een hele door Trump’s MO-team gesmede coalitie. Dat is de haast a-politieke, technocratische visie die Donald Trump en zijn MO-team vanaf dag één voor ogen hadden.

Iedereen profiteert van de nieuwe realiteit. Zelfs de cartografen die de atlassen mogen bijwerken.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Elvi
Elvi
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Trump ziet dit zó goed. Eindelijk een oplossing die zoden aan de dijk zet. Hij heeft de goede contacten op het goede moment gelegd. Alleen zal dit Iran dusdanig dwars zitten dat deze erg gevaarlijk kan worden. Hoewel het verzet van de Iraniërs tegen het regime roet in dat eten kan gooien.
Het zijn spannende tijden. Ik ben ontzettend blij met Trump. Ontzettend blij dat we verlost zijn van Obama en geen Hillary op ons bordje hebben gekregen. Want wees wel, de wereld heeft en had er veel somberder uitgezien onder het regime van die twee en niet alleen voor Israël, voor het hele westen.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het plan voor het MO van Trump heeft goede kansen omdat hij de Arabische staten bij betrekt die vooral handel in zien. En waar is handel daar is geen oorlog. Niet alles hoeft politiek geregeld worden, economie brengt voor iedereen winst. De eeuwige vluchtelingen status is in wezen de boosdoener. Dat maakt van de Palestijnen eeuwige slachtoffers in plaats van gelijke burgers. Die status houdt Hamas in het leven en die gijzelt de burgers. Zo kom je nooit vooruit. Wat zeker is dat de mogelijke succes Trump niet gegund wordt door zijn vele tegenstanders. Die tegenstanders zijn alvast verliezers.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Die UNWAR geeft Palestijnen een eeuwige vluchtelingenstatus. Absurd. Dat hebben andere vluchtelingen uit landen als Tibet, Vietnam, Cuba, Irak en Syrie ook niet. En de verdreven Joden uit Noord-Afrika. Je zou bijna discriminatie gaan roepen. Strak plan.

Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Israël is en blijft Gods volk. Hoe groot de verdrukking ook mag zijn of worden, dat volk zal nooit vernietigd worden.
De wereld zal zich vertillen aan Jerusalem. Daar ben ik vast van overtuigd.

peter
peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De top van de Palestijnen zijn allemaal miljonairs ,wapenhandel ,onrust stoken ,en profiteren van de linkse bewegingen die dit volk ondersteunen ,gelijk stoppen met deze onzin,het zijn juist de mensen die er voor zorgen dat met het sturen van geld de oorlog en haat blijven voeden .

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De situatie rond Israel zou iedereen moeten dwingen om zich af te vragen waar de grenzen van de politiek liggen. Politiek is de kunst om meerderheden te smeden. Het gaat hierbij vaak om het creeren van win-win (of win-win-win) situaties, waarbij de ene ‘win’ vaak geen of amper een rationele relatie heeft met de andere ‘win’. Het krachtenspel tussen politiek en redelijkheid kan nog verder worden verstoord door godsdienst, (on-)menselijkheid, en subtiele ideeen over wat een fraaie oplossing zou kunnen zijn. De islam is helaas een rechtlijnige godsdienst, die weinig ruimte laat voor welwillende alternatieven. Het is al ‘de dood of de gladiolen’ wat de klok slaat, oftewel win-lose, waarbij het idee is dat de vijanden van de islam (de joden vooral) verliezen. Vandaar vijf oorlogen, Hamas en Hezbollah, islamitische terreur wereldwijd enzovooort. Het besef begint te dagen, bij sommige moslims althans, dat oorlog met Israel steeds uitmondt in het tegendeel: joden winnen, islam verliest. Wat Trump doet is een grote worst voor de neuzen van moslims laten bungelen om te kijken of ze happen, tegen de enorme, verwerpelijke theologische weerstand in. Dan moet resolutie 1547 van tafel, kan de miljardenverslindende eeuwige afhankelijkheidsconstructie UNRWA worden opgedoekt, wordt Gaza meer geintegreerd in Egypte, en krijgen palestijnen meer bewegingsvrijheid in Jordanie. Een soort driestatenoplossing, dus. Met een semi-soeverein Palestina onder arabisch-soennitisch gezag in de noordelijke Sinai. De winst ligt dan in veiligere grenzen voor Israel, een einde aan de UNRWA, een opgave van het recht op terugkeer, handelspartners voor israel. De vraag blijft: is het theologisch acceptabel?

Henri G.
Henri G.
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Ongetwijfeld zullen de theologische zeloten gronden weten te vinden, desnoods bedenken ze ze zelf, waarom de door Trump c.s. ontwikkelde oplossingsrichting “volstrekt” onhaalbaar is. Zo zit dit soort nu eenmaal in elkaar. Dus oppositie zal er komen uit die hoek, en zal moeten worden gepaaid. Met geld en mooie beloften.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

@ BegrensEuropa.
Het gevolg van uw idee betreffende de veilige grenzen voor Israël, zou wel eens kunnen zijn, dat de Palestijnen dat categorisch blijven afwijzen, want als ze wél zouden meewerken aan een oplossing zullen ze een aantal van hun hobby’s moeten beëindigen; zoals daar zijn : het afschieten van raketten op Israël, terroristische aanslagen in Israël, het vermoorden van Israëlische burgers. Bovendien zullen die Palestijnen aan het werk moeten gaan in eigen land (om dát op te bouwen, zoals de Israëlisch hebben gedaan). Ik heb nou niet bepaald de idee dat “werken” hun sterkste punt is.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

@ karton
De islam is gebaseerd op het fundamentele win-lose dogma van onderwerping (=islam) dan wel uitroeiing van iedereen die daar niet in wenst mee te gaan (bijv. Joodse Israelieten). In het Trump voorstel zitten elementen die de grenzen van Israel in meer of mindere mate veiliger kunnen maken. Trump neemt al een voorschot door de Golan aan Israel toe te kennen, dat zit dan buiten het voorstel en verbetert de veiligheid, ook op termijn, onmiddellijk. Niemand gelooft dat Palestijnen hun hobby’s zullen opgeven. Op zijn best voor korte duur of onder druk van een hoger gezag. Vandaar de noodzaak voor een driestatenoplossing met een niet-soeverrein ‘Palestina’. Egypte en Jordanie (naast Israel de belangrijkste leden van de driestatenoplossing) kunnen dan voor de noodzakelijke veiligheid zorgen. Ik pleit al jaren voor een driestatenoplossing. Trump en zijn schoonzoon brengen een nieuwe variant. Enne … ja, in de hele islamitische wereld staat theedrinken hoger aangeschreven dan werken. Dat is prima, maar dan is het zaak duidelijk te maken dat je van theedrinken niet veel wijzer wordt en het ook geen excuus kan zijn om niet te werken. Job Cohen heeft dat tijdens zijn burgemeesterschap voldoende aangetoond.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

@ BegrensEuropa!
Dank voor uw uitleg !
Mee eens.

Anna
Anna
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Juist Trump : Dit is de enige taal die ze daar in het Midden Oosten verstaan.

Bosgeus
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind u de beste journalist van Nederland.

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x