Het Europa van het gezonde verstand
Waarom ik EU-sceptisch stemde
De Europese verkiezingen in Nederland zijn achter de rug. Europese verkiezingen, maar met een typisch Nederlandse uitslag. Uitgesproken voor- en tegenstanders van de EU verloren. Het sociaal-liberale midden won. Maar wélk Europa willen we nu eigenlijk?
Europa van mijn gevoel
Ik ben in vrijwel alle landen van Europa geweest, in het noorden, zuiden, midden en oosten. Overal ontmoette ik mensen waarmee ik graag wil samenwerken én samenleven. Finnen, Denen, Polen, Tsjechen, Hongaren, Macedoniërs, Italianen, Ieren, Fransen, Belgen, Duitsers en ga zo maar door. Kortom: ik voel me Europeaan in hart en nieren!
Het rijtje mag van mij worden uitgebreid met Oekraïners, Georgiërs, Russen en Turken. Het aantal landen waar ik met de euro kan betalen kan mij niet groot genoeg zijn. Hetzelfde geldt voor de open Europese binnengrenzen. Het liefst zou ik door heel Europa kunnen reizen zonder grenscontroles. Dát is het Europa van mijn gevoel.
Pro-Europese partijen
Vanuit dát Europese gevoel stemde ik jarenlang op pro-Europese partijen, tot het D’66 van Sophie in ’t Veld toe…
Ik kan vanuit dat gevoel nog steeds sympathie opbrengen voor een partij als Volt. Veelal jonge mensen die vanuit hún gevoel samenwerking tussen Europeanen van noord tot zuid en van oost tot west willen bevorderen. Die streven naar een Europa van alle Europeanen.
Wij zijn de generatie nu.
— Volt Nederland (@VoltNederland) May 4, 2019
Wij zijn Europa.
Wij zijn Volt.
Ga naar: https://t.co/LoXG9wE9OF pic.twitter.com/LjYUdG8QCt
Een Europa, waarover Pim Fortuyn in zijn boek Zielloos Europa schreef: “Ik houd van Europa, van zijn veelheid aan volkeren, culturen, landschappen, weersomstandigheden, talen en mensen. …een Europa van de mensen, van de menselijke maat. Een Europa van u en van mij!”
Machtscentrum en vijanden
Maar we beschikken naast gevoel ook over verstand. We kunnen en moeten nadenken over Europa. En over de EU, zoals die zich in de werkelijkheid van vandaag ontwikkelt. Europa van het verstand ziet er héél anders uit dan Europa van het gevoel. Europa van het verstand is een machtscentrum geworden tegenover vermeende vijanden. Die komen, afhankelijk van de partijpolitieke kleur van de pro-Europese politici, uit Rusland (Rutte in het TV-debat met Baudet), China (Hoekstra in zijn toespraak in Berlijn) of de Verenigde Staten (Timmermans op het PvdA-EU verkiezingscongres in Den Bosch). D66 pleit zelfs voor een Europees leger, omdat het de NAVO als bondgenoot niet meer vertrouwt…
Voor betere bescherming van alle Europeanen is meer militaire samenwerking in Europa noodzakelijk. 🇪🇺
— D66 (@D66) April 11, 2019
✔️ Het zorgt voor meer veiligheid
✔️ Bespaart geld
✔️ En is minder dubbel werk
Op naar een Europese krijgsmacht! Lees ons plan 👇https://t.co/agvQFLS8Ke#voorEuropa #EP2019 pic.twitter.com/QmHEG1TuPU
Timmermans
Europa van het verstand moet volgens de onverwachte winnaar van de Europese verkiezingen, de PvdA van Timmermans, een socialistische heilstaat worden. Gebouwd op de kernwaarden gelijkheid, collectiviteit, solidariteit en sociale zekerheid. Waar iedereen welkom is. Over beide schreef ik eerder op OpinieZ Individualisme verrijkt de samenleving, niet gelijkheid en Het thuisgevoel van Frans Timmermans. Duurzaamheid en klimaatdoelen zijn voor de PvdA heilig, grote bedrijven zijn daarentegen de vijand van het volk. Een soort Zweeds welvaartsparadijs volgens Jan Gajentaan in zijn bijdrage op OpinieZ Nexit blijkt geen winnende propositie. We weten wat ervan is gekomen…, voegt hij er veelzeggend aan toe.
Opgeheven vingertje
Europa van het verstand is ook Europa van het opgeheven vingertje geworden. Naar Zuid-Europese landen vanwege hun begrotingsdiscipline en vooral het ontbreken daarvan. Dat wordt Italië dan weer meer aangerekend dan Frankrijk. Blijkbaar zijn in de EU all animals equal, but some animals more equal than others… En naar Midden-Europese landen vanwege de vermeende aantasting van de rechtsstaat door de in deze landen langs democratische weg samengestelde regeringen.
Gevoegd bij het eerder gesignaleerde machts- en vijandschapsdenken van Rutte, Hoekstra en Timmermans raakt Europa van het verstand steeds verder verwijderd van Europa van het gevoel.
EU-kritisch en EU-sceptisch
De werkelijkheid van Europa van het verstand heeft helaas de wenselijkheid van Europa van het gevoel verdrongen. Daarom heb ik bij deze Europese verkiezingen EU-kritisch, of voor wie dat wil, EU-sceptisch gestemd. Niet omdat ik de Europese samenwerking wil afbreken, zoals EU-knuffelaarster (om een woord van premier Rutte te gebruiken) NRC-journalist Caroline de Gruyter veronderstelt. Zij onderscheidt slechts constructieve geestverwanten en destructieve EU-sceptici.
Exit poll The Netherlands: constructive Europeans up, destructive ones down. Usual caveats apply. https://t.co/Qi7ZkZve37
— Caroline de Gruyter (@CarolineGruyter) May 23, 2019
Ik hoop met mijn stem de countervailing power te versterken tegenover de Europese Volkspartij van Juncker (waarvan het CDA deel uitmaakt), de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten van Frans Timmermans (PvdA) en de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa van Guy Verhofstadt (VVD en D’66).
Europa van het gezonde verstand
Waar ik met mijn EU-kritische of -sceptische stem aan hoop bij te dragen is aan het Europa van het gezonde verstand. Samenwerking tussen Europese staten die elkaar en elkaars cultuur accepteren en respecteren. Die samenwerken waar dat kan en elkaars nationale soevereiniteit erkennen waar dat moet. Met een zo groot mogelijke gemeenschappelijke markt, zoveel mogelijk open binnengrenzen en streng bewaakte en gecontroleerde buitengrenzen. Met samenwerking op terreinen waarop iéder land wil samenwerken (economie), maar ook op terreinen waarop sommige landen wél en andere landen niét of nog niet willen samenwerken (immigratie, klimaat).
Geen transferunie
Europa van het gezonde verstand mag geen transferunie met permanente geldstromen van rijke naar arme economieën worden. De euro kan in Europa van het gezonde verstand blijven bestaan voor landen met een vergelijkbare economie. Maar de euro-zone zal de uittrede van zwakke economieën mogelijk moeten maken of zal uiteen moeten vallen in verschillende Europese muntunies.
Europa van het gezonde verstand is gebaseerd op rationele en pragmatische samenwerking. Het kent geen morele standaarden om elkaar de maat mee te nemen. Het heeft oog voor internationale belangen, die ook tegengesteld kunnen zijn.
Een Europa van volkeren, culturen, landschappen, weersomstandigheden, talen. En vooral van mensen.
Over de auteur

-
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com
Een artikel dat zeer sympathiek overkomt. Erkennen dat mensen en volkeren verschillend zijn ook qua normbesef. Indien je samenwerkt, dan hou je dus rekening met die verschillen. De grootste vergissing van het denken door de westerse leiders is het streven naar gelijkheid ipv gelijkwaardigheid. De één is niet meer of minder dan de ander, maar wel verschillend. Wie dat ontkent, is een dwaas.
Een typisch voorbeeld van dit gelijkheids denken zagen we vanmorgen weer in het nieuws. Een ‘patient’ uit een psychiatrische inrichting loopt weg, komt bebloed terug en wordt ontvangen als Jantje, die zich aan het prikkeldraad heeft bezeerd. Maar Jantje is geen patiënt, die mogelijk zaken verricht die op z’n minst kwalijk zijn en het ‘beroepsgeheim medische gegevens’ behoort dan ook niet vanwege ‘gelijkheid’ in stelling te worden gebracht als excuus voor falend beleid.
Ieder weldenkend mens zal het hiermee eens zijn, maar niet onze leiders en professionals, die in een papieren wereld leven.
Typisch Nederlands. EU is waardeloos en wij moeten er vanaf. EU is geweldig en er moet nog meer macht naar Brussel. Wij weten het precies. Totdat er gestemd moet worden dan komen de twijfels opdagen en stemmen wij zo dat er niets gaat veranderen. Kennelijk verdienen wij het zo.
Ik kan met Hank Strating mee spreken met zijn zin “Niet omdat ik de Europese samenwerking wil afbreken…”, inderdaad als scepticus wil je niet direct afbreken maar verbeteren maar links kent alleen zwart wit kritiek. Met het stemmen op het midden en nog erger, op de PvdA bereik je het tegendeel. Een grote socialistische staat vol met extra belastingen, vele verboden en andere socialistische verzinsels die de utopische beelden van hen moeten steunen. Op andere kant moet ook de FvD begrijpen wat de mensen willen en moet Baudet vooral zijn Russische standpunt herzien. De Russen komen niet morgen hier maar de ondergrondse veenbrand die zij aangestoken hebben wordt steeds groter en breder. Ik stemde voor de FvD maar wat dit punt betreft met tegenzin. Veranderingen in de EU gaf ik voorrang in deze want met andere partijen komen die nooit. Er moet een zware druk uit de andere kant komen om gezonde veranderingen door te drukken om de EU echt democratisch te maken.
Wat de mens zaait, zal hij oogsten. Een oud gezegde, dat nog steeds opgeld doet.
Dat de mensen dat niet in willen zien. In Venezuela zijn zij vrij recent in diezelfde praatjes ingetuind. En zij zullen die fout opnieuw maken. Chavez beloofde toen hetzelfde als Timmermans nu. Zolang je het niet meemaakt geloof je het niet, kennelijk. Als je het eenmaal achter de rug hebt kijk je pas anders maar dan is het te laat. Het hoort kennelijk bij de gekte’s en hysterie’s van deze tijd.
De wens is de vader van de gedachte. Een ander bekend gezegde, maar de boodschap daarvan is ook, dat je niet moet vasthouden aan zaken waarvan bewezen wordt, dat de werkelijkheid anders is. U wilt nog wel eens kritisch reageren op religieuze uitgangspunten en dat mag natuurlijk, maar bemerkt u ook dat Timmermans’ gedachten een een uitgesproken religie zijn, waaraan absoluut niet getornd mag worden. U hebt volkomen gelijk met uw conclusies. Ik wil graag de oorsprong er van duidelijk maken en ben benieuwd, of wij dat standpunt kunnen delen.
Henny Keur@ Ik denk dat de linkse ideeën haast religie moeten zijn want ondanks zoveel bewijzen krijg je deze niet uit. Dat is eigenlijk ook wat ik tegen religie als zodanig heb. Je komt er niet doorheen. Nu hebben wij het geluk dat de christelijke religie zich behoorlijk heeft ontwikkeld en aan het leven aangepast en dat is goed in tegenstelling tot de islam die zich niet wil ontwikkelen. De westerse gedachte zoals Buma al liet horen dat de islam zich aanpast aan de westerse waarden is een sprookje geweest en dat kon men weten. De kloof van honderden jaren is voorlopig onoverbrugbaar.
Ik ben het met u eens dat de Venezolanen zelf Chavez hebben gekozen die zich binnen 2 jaar als communistisch dictator ontpopte en het roer als een soort erfopvolging overdeed aan Maduro. Tegen Maduro is heel Venezuela in opstand gekomen. U weet dat Maduro al zon 2 jaar uitsluitend door een deel van zijn leger dik te betalen, aan de macht blijft.
Op een kant is het begrijpelijk dat de Venezolanen communistisch hebben gestemd want tot die tijd heerste er een rechtse dictatuur al heel lang met om de paar jaar de nodige putsch om van directie te wisselen. Er is altijd een grote kloof tussen arm en rijk geweest en te kleine middenklasse. Communisme heeft daar nauwelijks verandering in gebracht en om het nog erger te maken de economie gesloopt. De rijkste Zuid Amerikaanse land werd de armste. Alleen communisme slaagt hierin. Gematigde rechts zou een goede antwoord zijn maar ik vrees dat men hiervan nog niet geleerd heeft. Sinds de vijftiger jaren werd een guerilla oorlog gevoerd door uitgesproken communisten en maar een deel heeft zich door de tijd gematigd toen Chavez aan de macht kwam.
Na veertig jaar onderdrukking zult u weinig mensen achter de voormalige IJzeren gordijn vinden die de Russen niet gevaarlijk zullen vinden. Ook bij de jongere generatie zo diep zit het. Dat de Finnen vandaag de Russen hebben geklopt in de halve finale van de IJshockey toernooi wordt ook uitbundig gevierd. Zelfs de sport treft het.
Met veel genoegen constateer ik dat u FvD heeft gestemd. Ik heb uw reactie gelezen, hoop dat u ook mijn reactie gaat lezen?
Op 1 punt van uw reactie maakt u mij nieuwsgierig, uw Rusland punt. Ik was tussen 1978 en 2009 vaak in het Oostblok met een diepe haat tegen communistisch Rusland. Nu de invloedsfeer van Rusland te klein is geworden (Ukraine hoort in de invloedssfeer van Rusland), is Rusland stekelig geworden. Graag zou ik u naar de laatste alinea in mijn reactie verwijzen.
Ik ben het met u eens dat de Russische gevaar voor het Westen op moment niet acuut is zoals de islamitische dreiging. Maar vergeet niet dat Poetin liefst de sovjet unie zou willen herstellen in al haar glorie. Georgie is een voorbeeld en Oekraine volgt recent. Probleem is dat in al die nu zelfstandige republieken zolang ook Russen hebben gewoond en dat maakt de zaak moeilijker. Poetin gaat de Russen beschermen net zoals Erdogan doet met Turken in Europa. Het zijn allemaal Paarden ven Troje. EU is blind en doof wat dat betreft en voelt zich superieur tegenover de voormalige Oosterse satelliet landen van de Sovjet unie maar die weten beter waar zij het over hebben. Er zitten heel veel Oekrainers verspreid in Tsjechie en Polen en veel Oekrainers zijn nazaten van Tsjechen die in de WO1 in Oekraine zijn geraakt toen zij voor Oostenrijkers vochten. Maar goed , ik denk dat Poetin voorlopig handen vol heeft aan het herstel van zijn voormalige rijk.
Ik ga dit artikel zeker nog vaker lezen. Ik denk dat het ook bij mij de kern van mijn Europeaan zijn raakt. Wel heb ik een meer uitgesproken mening, misschien omdat ik het zakendoen met de andere Europese landen VOOR de euro nauwelijkse als lastiger ervoer dan MET de euro.
Slechts Duitsland en Nederland konden de euro invoeren. Ja, als Nederlander heb ik nu theoretisch een competitive voordeel naar Frankrijk, Spanje en Italie. In de praktijk valt dat tegen, een Fransman geeft de voorkeur aan andere zuiderlingen omdat die veel dichter bij ‘zijn cultuur’ zitten.
Ik ben kiezer en lid Forum voor Democratie voor ongeveer 70 % van het programma van FvD. Slechts voor over, overbevolking in Nederland had ik aandacht gewild en ik wil beslist geen extra wijken in ‘de provincie’ . Maar geen enkele partij wenst dat te erkennen, dus het zij zo.
Hoezeer ik ook tranen heb gelaten om de nabestaanden van MH17, naar mijn stellige overtuiging is de schuld-volgorde Oost-Ukraine, Ukraine, Rusland medeplichtig. Rusland was gevaarlijk tot 1990, is geen vriend. Wel moeten wij Rusland de ring oa Wit Rusland, Georgie,etc, laten. De nabestaande die negatief reageerde op de opmerkingen van Thierry Baudet vind ik zeer naief.
Ik zie Erdogan, Iran en in mindere mate Saudi-Arabia , islam dictaat, als een veel groter gevaar. De partij waar ik op stem MOET in enige vorm islam kritisch zijn, incl zeer Iran kritisch.
We lijden onder de misvatting bij de ‘boven ons gestelden’ dat hun bemoeienis de zaak (welke zaak ook) moet redden. Vrije burgers doen dat grotendeels zelf.
@ Jan de Jong.
“Vrije burgers doen dat grotendeels zelf”. Geheel juist maar…..zijn wij nog wel “vrije burgers” ?
Referenda die te pas en onpas worden genegeerd, politieke partijen die worden getroffen door een cordon sanitaire, hebben bij mij de stelling doen postvatten dat wij helemaal geen “vrije burgers” meer zijn.
Een referendum over al dan niet in de EU, durven de z.g. “boven ons gestelden” niet te organiseren uit angst om de “macht” te verliezen.
Nederland vertoont vele dictatoriale trekjes.
Ik begrijp de nadruk op open grenzen niet. Vanaf 1952 ging ik jaarlijks op vakantie naar het buitenland, leuk spanend de grenscontrole en ik ben altijd doorgelaten! Ik herinner me dat het steeds gemakkelijker ging de grens over te steken, maar altijd die aangename spanning. Dat doorzwaaien voorbij Arnhem of bij Zundert, waar je alleen even 50 km moest rijden. Ik zou weer grensovergangen een verrijking vinden.
@ Willem Ruitenberg.
Dan heb ik goed bericht voor u !
Grens Oostenrijk-Duitsland bij Reutte : controle.
Grens Oostenrijk-Italië bij Nauders : controle.
Grens Italië-Zwitserland bij Scuol : controle.
Heb deze overgangen oonlangs diverde malen gepasseerd, steeds gecontroleerd, zéér tot mijn genoegen, omdat e.e.a. een min of meer veilig gevoel gaf omdat je merkt dat de in- en uitgaande mensen worden gecontroleerd…….niks mis mee !!!
“Het Europa van het gezonde verstand” zal er niet komen zolang er “leiders” aan het roer staan zónder gezond verstand, of met een bijna geheel verzopen verstand t.g.v. alcohol-misbruik.
Europa van het gezonde verstand lijkt mij een contradictio in terminis. Voor Frankrijk is het Europa ter meerdere eer en glorie van La France. Houden anderen aan regels die ze zelf doodleuk negeren, zoals met een duurzaam begrotingstekort.
Voor Duitsland is het Europa van het afkopen van het nationale schuldgevoel. Voor Italianen is het Europa van de dikke geldbuidel. Idem de voormalige oostbloklanden. Bewondering voor hun volharding in hun standpunten, maar intussen wel volop profiteren van gelden uit Brussel.
En voor de meesten is het Europa van wel-de-lusten-niet-de-lasten.
Voor Nederland tot slot is het Europa van de naïeve gekken, die alles doen wat de EU verordonneert. Tot het overdragen van onze pensioenpotten aan toe.
En dat Europa zoals wij het nu kennen, dat is het Europa van een ondergang. Breekt de politieke pleuris niet uit, dan wordt bij de e.k. flinke economische crisis de financiële onhoudbaarheid door het omvallen van zuidelijke staten (Frankrijk incluis) wel het einde van het verhaal.