Leo Lucassen ziet geen verband tussen moslimimmigranten en antisemitisme

Intellectuele acrobatiek om de gewenste uitkomst te bereiken

Leo Lucassen

Titelfoto: Leo Lucassen. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Universiteit van Nederland

Recent liet de Leidse hoogleraar migratiegeschiedenis Leo Lucassen weer eens van zich horen. Vol trots presenteerde hij een rapport waar hij samen met hooggeleerde internationale collega’s aan heeft gewerkt. Het NRC kopte groot ”Antisemitisme komt niet met migratie overwaaien”.

In het artikel zegt Lucassen dat de vermeende toename van antisemitisme door de komst van (islamitische) immigranten niet door onderzoek wordt bevestigd. Ook stelt hij dat het “onwaarschijnlijk is dat de huidige vluchtelingen op de langere termijn antisemitisch gedrag zullen ontwikkelen”. Nee, het zijn vooral de moslims die hier geboren zijn, die – gebukt onder achterstelling en discriminatie – dit gedrag vertonen. Er is dus geen betere manier om antisemitisme onder moslims te bestrijden dan juist die problemen aan te pakken.

Voor degenen die gehoopt hadden dat de sociale wetenschappen op klip en klare wijze nu eindelijk hebben aangetoond hoe het echt zit, zal dit rapport een teleurstelling zijn. De hoofdconclusie is namelijk gebaseerd op drijfzand.

EVZ Rapport

Het rapport van de Berlijnse stichting Erinnerung, Verantwortung, Zukunft (EVZ) bestaat uit een studie naar antisemitisme in vijf landen: België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het VK. Maar liefst dertien namen met indrukwekkende CV’s zijn verantwoordelijk voor het onderzoek. Leo Lucassen en Annemarike Stremmelaar leverden de informatie aan voor Nederland. Achter het hoofdrapport liggen de vijf nationale rapporten. Al met al een imposant bouwwerk.

Het rapport stelt zich tot doel om te bepalen of er een relatie bestaat tussen i) de recente komst van migranten en ii) de mate van antisemitische overtuigingen, gedragingen en misdrijven. De hoofdconclusie is dat “noch de analyse van bestaande data, noch de interviews die voor dit rapport zijn gehouden wijzen op een significant verband tussen recente migranten uit Midden-Oosten en de mate en aard van antisemitisme in West-Europa”.

Dieper gravend, blijkt dat er twee hoofdargumenten zijn waarop de onderzoekers hun conclusie baseren. In de eerste plaats zou de antisemitische trendlijn voor België, Frankrijk en Duitsland naar beneden gaan, voor Nederland en het VK naar boven. In de tweede plaats zouden antisemitische uitspattingen sterk gecorreleerd zijn aan gedragingen van Israël.

Ongegrond

Beide hoofdargumenten zijn afgeleide feiten. De antisemitische trendlijn betreft de gehele bevolking, niet alleen de immigranten. Wat de onderzoekers hebben gedaan is dat ze op basis van die ene lijn en uit alle mogelijke oorzaken, nou net die ene conclusie eruit pikken die ze goed uitkomt: het bewijs voor het ontbreken van een relatie tussen moslim-immigratie en toenemend antisemitisme. Er is niet gecorrigeerd voor andere mogelijke oorzaken, zoals: Wordt er effectief beleid tegen antisemitisme gevoerd? Of wordt antisemitisme juist gedoogd? Zijn Joden zichtbaar genoeg om misdrijven te ondergaan? Kan het zijn dat Joodse gemeenschappen meer naar binnen keren? Wat is de impact van de exodus van Joden uit Europese landen?

Het enige wat uit het eerste hoofdargument geconcludeerd kan worden is dat de onderzoekers geen bewijs konden vinden voor een relatie tussen moslim-immigratie en toenemend antisemitisme. In tegenstelling tot wat Lucassen beweert en wat de NRC kopt, is dit nog niet hetzelfde als bewijs dat die relatie er niet is.

Kolderiek

Aanvoeren dat gedragingen van Israël het bewijs wel leveren, is nogal kolderiek. Ja, er is een correlatie tussen antisemitische misdrijven en wat er geopolitiek en in het Midden-Oosten gebeurt. Nee, dat is geen bewijs voor de hoofdstelling. Gedragingen van Israël, maar vooral de hysterische reacties van haar tegenstanders, vormen een katalysator voor antisemitisme. In moskeeën wordt harder gepredikt tegen de Kleine Satan, regressief links slaat wat harder op de oorlogstrom, de media verkondigen het kwaad van Israël, de VN veroordeelt het land nog maar eens en door testosteron gedreven jonge mannen jutten elkaar op tot wangedrag.

De antisemitische uitingen die ontstaan in geopolitiek spannende tijden varen wel bij een antisemitische voedingsbodem. Het maakt de overstap van gekoesterde naar gemanifesteerde haat makkelijker. Hoe beter de bodem gevoed wordt, des te erger is de uitspatting. De grote impact van die uitspattingen gebruiken om aan te tonen dat de impact van de migranten op antisemitisme er niet is, is een red herring, een oneigenlijk argument dat afleidt van de werkelijk relevante zaken.

Relevantie
Beoordeling van moslims, christenen en joden - bron: PEW Research Center

Beoordeling van moslims, christenen en joden – bron: PEW Research Center

Hoe doorvoed de antisemitische bodem is, is moeilijk te meten. Een valkuil voor sociale wetenschappers is dat relevante zaken vaak moeilijk meetbaar zijn. Dat wat wel gemeten kan worden, kan zo een grotere relevantie krijgen dan het verdient. Er is echter wel een effectieve manier om de grondhouding van moslims ten opzichte van Joden te bekijken. Als je weet hoe mensen in moslimlanden over Joden denken, dan heb je een goed beeld welke overtuigingen men meeneemt van het thuisland naar het gastland.

De Amerikaanse denktank PEW – niet verdacht, want ook genoemd in EVZ-rapport – heeft met haar onderzoeken naar Global Attitudes ook gekeken naar antisemitisme in moslimlanden. Uit dit onderzoek blijkt dat antisemitisme springlevend is in moslimlanden. Jodenhaat is de dominante levensvisie aldaar.

Sociaal activisme

De vraag dringt zich dan ook op waarom Lucassen en zijn onderzoekers gebruik hebben gemaakt van allerlei irrelevante afgeleide gegevens om iets te ontkrachten, terwijl de gegevens uit primaire bronnen voor het oprapen liggen. Mensen die Leo Lucassen al langer volgen, zal het niet ontgaan zijn dat de hoogleraar er een activistische agenda op nahoudt. Op Twitter kondigde hij het EVZ-rapport aan met gemanipuleerde cijfers uit een Duits onderzoek.

Kaartenhuis

Die sociaal-activistische agenda is de volgende. Als zou blijken dat immigranten antisemitisme meebrengen naar het gastland, dan kan niet langer overeind worden gehouden dat antisemitisme ontstaat door achterstand en discriminatie in Westerse landen. Dat ondermijnt dan weer de noodzaak tot het bestrijden van achterstand en discriminatie. Daarmee zou het hele sociaal-activistische kaartenhuis in elkaar vallen. Dat moet natuurlijk ten koste van alles worden voorkomen. Vandaar dat sociale wetenschappers als Leo Lucassen de nodige intellectuele acrobatiek betrachten om de door hen gewenste onderzoeksuitkomst te krijgen.

Dat hun bevindingen steeds meer op gespannen voet staan met de werkelijkheid, kan niet anders leiden dan tot resultaten zoals het EVZ-rapport. Een document dat niet tot doel heeft om feiten te verhelderen, maar om ze te versluieren.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
18 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Karel
Karel
5 jaren geleden

De politiek weet het wel,maar de Islam is heilig verklaart,wat moeten ze nu???
Ontkennen en weg kijken dan maar.En Lucassen geeft ze een handvat.

Louis Moons
Louis Moons
5 jaren geleden

Deze professor is een bekende gladjanus die onder het mom van wetenschap gewoon zijn eigen ideologie tracht te verkondigen. Uiteraard is het voor ” het smeer dat de kat de kandeleer likt”. Dank zij gulle subsidies uit de juiste hoek, produceert de professor politiek correcte nonsens die Jan met de pet met zijn gezond verstand naar de prulle bak verwijst. Hij heeft daar geen diepgaande analyses voor nodig.

karton
karton
5 jaren geleden

Deze “hoogleraar” ziet geen enkel verband. Dat komt omdat deze “hoogleraar” zijn ogen stijf dicht knijpt voor gróte maatschappelijke misstanden die hij kennelijk “normaal” vindt, maar de meerderheid v.d. bevolking sterk veroordeelt. Ik vind hem een “beetje erg domme man”.

Marc Ruttel
Marc Ruttel
5 jaren geleden

Deze ‘hoogleraar’ is een gevaarlijke nepnieuws verspreider.
Het is goed dat de moeder aller nepnieuws bestrijders, onze geweldige EU, met het bureau ‘EU vs Disinfo’ dit binnenkort gaan aanpakken.
Kan er niet op wachten, dat er ‘korte metten’ gemaakt worden met deze ‘professor’.

Ludo Tausch
5 jaren geleden

Tjonge wetenschappelijk onderzoek misbruiken om je eigen Joden haat vorm te geven. Goor lef heeft die Leo wel. Dit wordt een schoolvoorbeeld van slecht en ingekleurd onderzoek big time, leraren professoren, let op!

Ik zal dan een duister tipje van de antisemitistische sluier oplichten. Lees en huivert U met ons mede. Citaat Koran over Joden:

“The messenger of Allah said: “The last hour will not come until the Muslims fight against the Jew, until a Jew will hide himself behind a stone or a tree, and the stone or tree will say, Oh Muslim, there is a Jew behind me, come and kill him, en zo gaat dit vrolijke prosa verder.

Sunnah.com reference
Book 19, Hadith 13
Arabic/English book referent
Book 18, Hadith 1820

De linksom brallende onderzoeker Leo de Linke verschopt zo zijn academische carriere, en het is hem van harte gegund, en we zijn natuurlijk helemaal in support dat hij nog iets van zich laat horen. Hee Leo, de mazzeltjes.

Overigens een prima artikel hier, bedankt. Dat geeft de burger moed.

Arie
Arie
5 jaren geleden

De bedenker van de islam, Mohammed, riep al op tot haat en geweld tegen joden. Zo vervloekte deze volgens moslims “perfecte slavendrijver” de joden, omdat een van zijn joodse seksslavinnetjes hem zou hebben vergiftigd; als wraak voor haar lot en voor het uitroeien van haar familie.

In de 1400 daarna hebben moslims daar ruimschoots gehoor aan gegeven.
Dat was dus al heel lang voor Israël bestond.
En ook al heel lang voor de eerste gastarbeiders klaagden dat Marokkanen in Nederland het 4.000 keer beter hebben dan Marokkanen in Marokko, maar dat Nederlanders in Nederland het wel 4.003 keer beter hebben dan Marokkanen in Marokko. Dit omdat Nederlandse bedrijven mensen met diploma’s zouden voortrekken boven mensen met een strafblad; “discriminatie”, “islamofobie”!!!

Als islamitisch antisemitisme niks met de islam te maken heeft, dan heeft nazistisch antisemitisme ook niks met het nazisme te maken.

Marjo
Marjo
5 jaren geleden

Duidelijk toch blijkt wel dat hij zijn titel hoogleraar niet eens waard is. Dit soort mensen zijn het, juist doordat ze er schijnbaar in getraind zijn de waarheid te verdraaien, die Europa verder de islamitische afgrond in helpen. Inmiddels is het overal op de wereld toch wel duidelijk dat islam geen geloof is maar een ideologie van dood en verderf. En toch sluiten overal ter wereld de regeringsleiders hun ogen nog steeds voor dit gevaar, heel goed wetend waar ze hun eigen burgers mee opzadelen in de toekomst.

trackback

[…] de populariteit van de naam Mohammed, George Soros, cultuurrelativisme, de link tussen moslim-immigratie en antisemitisme, de toestand in Zweden of het napapegaaien van nepnieuws van journalist Chris Aalberts, Lucassen […]

trackback

[…] jaren-zeventig-idealisten zoals “wetenschapper” Leo Lucassen, voormalig opper-Zwarte Piet Erik van Muiswinkel of de zanger van het “De EU is eeuwige […]

C F J Ooijevaar
C F J Ooijevaar
5 jaren geleden

Ik zie dat professor Leo een bril draagt? Wel, was nou maar naar Specsavers gegaan!

boorzalf
5 jaren geleden

Ach die Leo, we zullen jou eens een kepeltje opzetten en door voorsteden van Parijs laten wandelen.
comment image

Drs. O.P. Zouten
Drs. O.P. Zouten
5 jaren geleden

Als ik de reacties doorlees dan zie ik dat de “professor” hier maar weinig steun geniet voor zijn kabouter plop onderzoek.

Bill Monkau
Bill Monkau
5 jaren geleden

Onderzoek verricht buiten de zuivere (natuur-)wetenschappen is op zijn best identiek aan wat door moet gaan voor onderzoeksjournalistiek. De uitzending Beerput van 2 Doc is een bewijs van mijn stelling. Wiens brood men eet/wil eten, diens woord men spreekt/wenst te spreken.

Joop
Joop
5 jaren geleden

Professor Leo Lucassen, ook wel bekend als ‘professor van de gutmensch gekkies’ met de bekende ideologische blinde vlekken, als dat de terroristische aanslagen van de afgelopen jaren, gepleegd door moslims, niets met de archaïsche islamitische leer te maken zou hebben, maar alles met ‘discriminatie’, ‘ongelijkheid’ en ‘achterstelling’.
Vraag het Ayaan nog eens hoe het precies zit.

likudnl
likudnl
5 jaren geleden

Alle in recente jaren vermoorde Joden (Frankrijk, Belgie, Denemarken) zijn door moslims vermoord!

Arie
Arie
5 jaren geleden

Overigens zijn Leo Lucassens beweringen over “vluchtelingen” ook nogal misleidend. Er worden inderdaad meer antisemitische delicten gepleegd door moslims die hier al decennialang wonen, dan door moslims die hier pas een paar maanden wonen. Dat is vrij logisch, omdat de eerste groep honderden keren groter is dan de tweede groep.
Maar uiteindelijk maakt het voor de slachtoffers van antisemitisch geweld niet uit of de daders nou een week, een jaar of 20 jaar in West Europa wonen. Wat wel uitmaakt is dat antisemitisme “sociaal acceptabel” is geworden, en dat heeft alles te maken met de grote instroom van mohammedaanse asieleisers.

Kern van het probleem is dat we een antisemitische religie importeren. Niet alleen hun boekjes, scholen en moskeeën; die we zelfs subsidiëren. Maar ook jaarlijks miljoenen jongemannen (EU) die binnen een paar jaar hun gezinnen laten overkomen. De samenleving als geheel kan daar nooit van opknappen.
Integendeel; hoe meer moslims er in een wijk wonen, hoe lastiger het voor gematigde moslims wordt om gematigd te blijven. De sociale druk is immers enorm.

En antisemitisme is slechts één van de vele tientallen problemen. Duitsland zag in de eerste 3 jaar na Merkels “wir schaffen das” een toename van 600% in steekincidenten;
https://de.gatestoneinstitute.org/10503/messerverbrechen-deutschland
In heel West Europa leidde de instroom van asieleisers tot extreme stijgingen van zeer ernstige problemen; seksueel geweld, homofoob geweld, terroristisch geweld, no go area’s, zware criminaliteit, noem maar op.
Sociale vangnetten worden onbetaalbaar, en de politie is overbelast omdat zelfs scholen, ziekenhuizen en kinderfeesten geterroriseerd worden door agressieve dieven en aanranders. In sommige no go area’s in Zweden en Frankrijk rijden geen bussen meer, en komen hulpdiensten alleen opdagen als er voldoende politiebescherming beschikbaar is. Dat overheden alles zoveel mogelijk in de doofpot stoppen, doet daar niks aan af.

Het is immoreel daar allerlei idiote smoesjes voor te bedenken. De ene na de andere moskee wordt betrapt op het aanzetten tot haat en geweld; daar zit het probleem.

Julius Caesar
Julius Caesar
5 jaren geleden

Maar beste mensen, deze meneer is vooral een dappere verzetsstrijder uit het na-oorlogse verzet. Verder is de professor bekend van totaal wereldvreemde theorieën en onderzoeken, die kant noch wal raken.
Zie de opmerkingen van Piet Karbiet: één blik uit het raam is voldoende. In het geval van deze professor, wel de oogkleppen (ten minste voor één keer) afdoen en de kortzichtige vooringenomenheid thuis laten.

Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
5 jaren geleden

Een blik uit het raam is voldoende: Overal politiebewaking en Merkelblokken rond Joodse scholen, synagoges en andere Joodse instellingen in ons land. Wegens dreiging uit salafistische hoeken. Simpel.

18
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x