Jordan Peterson en het Amsterdamse academisch activisme

Poging tot afgelasten lezing verhinderd

Jordan Peterson

Titelfoto: Jordan Peterson. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal RobinHoodUKIP

 

Afgelopen donderdag 25 oktober diende de organisatie Bezorgde Amsterdammers een verzoek in bij het studenten interviewplatform van de Universiteit van Amsterdam, Room for DiscussionDe door de studenten uitgenodigde Canadese psycholoog Jordan Peterson zou zich schuldig maken aan het verspreiden van de verkeerde ideeën.

Peterson verspreidt talloze opvattingen die zowel stuitende voorbeelden van pseudowetenschap als ronduit schadelijk zijn: van samenzweringstheorieën over ‘postmoderne neomarxisten’ die universiteiten ‘infiltreren’ tot ontkenning van klimaatverandering“. Aldus de Bezorgde Amsterdammers.

Deplatforming

Bij Amerikaanse universiteiten zou dit subiet geleid hebben tot een zogenaamd deplatforming verzoek, het ontzeggen van een podium aan de spreker. Naar goed Nederlands gebruik, is door de Bezorgde Amsterdammers gekozen voor een polderende tussenvorm. De Bezorgden riepen op om naast Peterson een andere spreker op te stellen. Een soort softe deplatforming.

Politieke commissarissen

Ergens kan ik me prima vinden in het idee om sprekers te laten begeleiden door politieke commissarissen. Stel je eens voor, professor Leo Lucassen fantaseert er weer eens vrolijk op los terwijl hij voor de klas staat. Naast hem staat dan econoom en wiskundige Jan van de Beek die hem op sympathieke wijze corrigeert met statistische feiten.

Of een Gloria Wekker die wederom de weg kwijt is geraakt in het koloniale archief en een anti-wetenschappelijk verhaal af ratelt over witte schuld. Gelukkig is daar Russell’s Teapot, om haar naar de uitgang te begeleiden en te wijzen op wetenschappelijke basisprincipes.

Of een terrorisme-expert zoals Rob de Wijk die gezeten op zijn stokpaardje het publiek voorhoudt dat de oorzaken van islamitisch terrorisme enkel gezocht moeten worden in sociaal-economische omstandigheden. Uit een hoekje van de zaal klinkt de kalme stem van Wim van Rooy die hem bijstaat met zijn indrukwekkende islam-kennis en geduldig uitlegt hoe het systeem van de islam het handelen van het individu beïnvloedt.

Zwaargewicht

Ah, als we die ruil eens konden maken, dan is het een klein offer om Jordan Peterson te belasten met een opponent. Een trieste confrontatie zou het wel zijn, want de beoogde vedergewicht Sunny Bergman zou geen schijn van kans maken tegen het intellectuele zwaargewicht Peterson. Het zijn de links-activistische ‘denkers’ die hun met feiten en logica bewapende rechtse tegenstanders moeten vrezen.

 

Geen tegenspraak

Natuurlijk is het volstrekt niet de bedoeling van de Bezorgde Amsterdammers om een gewogen beeld te geven over politiek gevoelige onderwerpen. Wat zij nastreven is een homogene versie van hun werkelijkheid. Een versie zonder tegenspraak.

Een blik op de activiteiten en de leden van de Bezorgde Amsterdammers toont feilloos aan waar het ze wel om gaat. De Bezorgden hebben op 4 oktober een avond georganiseerd met de veelzeggende titel; ‘Forum voor Democratie: wat is het en hoe stoppen we ze?’ Een van de topics van de avond is hoe Forum voor Democratie het beste bestreden kan worden. Zij beschouwen Forum voor Democratie als het absolute kwaad. Discussie over dat uitgangspunt is uitgesloten. Wat alleen telt is dat de partij wordt uitgeschakeld.

Internationale Socialisten

De activiteiten die de 80 ondertekenaars ontplooien zeggen alles over waar de club Bezorgde Amsterdammers voor staat. Het is eenvoudig uit te zoeken, bijna iedere naam leidt tot een UvA pagina waar je hun publicaties kunt bekijken. Een kleine bloemlezing van de onderwerpen waarin zij gespecialiseerd zijn; homoseksualiteit, rechten van immigranten, activisme via de rechter, mannelijkheid, ongelijkheid, protestbewegingen, transgenderisme etc. Voorts zijn er connecties met de Internationale Socialisten, Hamas, de ayatollah’s, de krakersbeweging en marxisme. Alsof we hier te maken hebben met niets minder dan de academische vleugel van BIJ1!

Academische infiltratie

Politicus Harm Beertema schreef twee jaar geleden zeer treffend over het gepolitiseerde onderwijs. Hij werd met het nodige dedain weggehoond. Het is één ding als een enkeling, zoals bijvoorbeeld professor Leo Lucassen, zijn positie misbruikt om een opponent te besmeuren. Het is van een hele andere orde als een academische kaste in groepsverband probeert het debat in de kiem te smoren. Dit incident bewijst het gelijk van Harm Beertema.

Waar blijft het zelfreinigende vermogen van universiteiten om haar academische integriteit te bewaken? Kunnen we nog wel vertrouwen op universiteiten om deze rol zelf uit te voeren? De feiten lijken dit tegen te spreken.

Hetze

In de hetze die de Bezorgde Amsterdammers gestart hebben is gelukkig één lichtpuntje te ontwaren. En dat mag niet onvermeld blijven. De organisatie Room for Discussion heeft haar rug recht gehouden en is niet gezwicht voor de activistische druk. Wel bieden zij, zoals het hoort in een debat, extra ruimte voor vragen. Een welgemeend hulde aan Room for Discussion voor haar standvastige houding. Een schaars goed dezer dagen.

Professor Jordan Peterson heeft er in ieder geval zin in.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
15 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerard
Gerard
4 jaren geleden

‘Forum voor Democratie: wat is het en hoe stoppen we ze?’ Wie dat zegt begrijpt niks van democratie. Of erger, wil daar niet van weten. Eng!

Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden

Ach die arme marxisten, ze raken helemaal de controle kwijt, steeds meer linkse zaken worden op realistische wijze weerlegt of ontmaskert en komen de linkse leugens bloot te liggen. Klimaat, genderkwesties, migratie, islam allemaal speerpunten van links blijken achteraf enkel als doel te hebben het kapitalistische westen ten val te brengen onder het mom van globalisme, eerlijke verdeling en verdraagzaamheid. Een steeds groter publiek krijgt door dat deze mooie linkse speerpunten ten koste gaat van de eigen identiteit en een prettige leefbare en veilige samenleving.
Flink geholpen door intellectuelen als Jordan Peterson die een realistische en moeilijk te weerleggen invalshoek heeft die voor iedereen ook met simpele feiten te controleren is.

Nu weten wij meteen waar de linkse schoen wringt, als de waarheid onweerlegbaar blijkt blijft er niets anders over dan gaan janken over Jordan Peterson’s “conservatieve, patriarchale, antifeministische, anti-klimaatwetenschappelijke, “politiek incorrecte” wereldbeschouwing”.

Links moet gewoon haar verlies nemen of met goede tegenargumenten komen.
Het wordt de hoogste tijd voor een realistische invalshoek waarbij wij de terreur van links in een debat niet nodig hebben.

ni28
ni28
4 jaren geleden

Links heeft altijd al geschreeuwd dat de waarheid overwint maar het is juist de waarheid waarvoor zij bang zijn.
‘Forum voor Democratie: wat is het en hoe stoppen we ze?’ Idiote stelling. Dus “het” moet gestopt worden al weten wij nog niet wat FvD eigenlijk is? Zij van links roepen telkens om discussie terwijl zij de discussie al vast hebben dichtgetimmerd. In praatprogramma’s of getrol op discussie fora, altijd alleen die linkse propaganda met vaste regels.
Ik ben dan geen Amsterdammer maar wel een bezorgd mens.

Jan de Wit
Jan de Wit
4 jaren geleden

Dit is geen “links” maar neo-marxistisch ultra-links (met hun eigen AFA knokploeg). Overigens niets nieuws, want toen ik eind 70’er jaren aan de UvA en VU studeerde, zat daar al een harde Marxistische kern die alle polemische en werkelijke macht naar zich toe trok (en elke liberale denker demoniseerde en buitensloot).

Arie
Arie
4 jaren geleden

Tja, zo is links nou eenmaal.
Er is maar één Waarheid.
Wie dat anders ziet krijgt te maken met censuur, dictatuur, intimidatie en geweld.

In socialistische dictaturen werd de Enige Ware Religie niet alleen beleden door alle dissidenten naar concentratiekampen te sturen, maar ook door alle media, onderwijs, wetenschappen, kunsten etc gelijk te schakelen. Je ontkwam er dus nooit aan de Enige Waarheid, die werd er 24/7 ingestampt.

En nog steeds probeert links dus haar “gelijk” te halen met censuur en indoctrinatie. Enerzijds door nog steeds dissidenten monddood te maken, zelfs met geweld; en anderzijds 24/7 stalinistische propaganda verplicht te stellen in alle media, onderwijs, wetenschappen, kunsten etc.
Wat dat betreft was en is er geen enkel verschil tussen leninisten, (nationaal-) socialisten, (nationaal-) bolsjewisten, maoïsten, trotskisten of anarchisten. Allemaal een pot nat.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
4 jaren geleden

De VVD en hun achterban hebben goed zitten slapen. Waarschijnlijk dachten ze alleen aan hun zaak, auto en huis. Hoe hun kinderen geïndoctrineerd worden van de lagere school tot en met de universiteit dat interesseerde ze blijkbaar niet en nog steeds niet. Ze zien niet dat Nederland veranderd van een democratie naar het socialisme richting communisme, daarbij ondersteund door de EU. Het is mij wel duidelijk dat Rutte geheel naar links is opgeschoven om in aanmerking te komen voor een baan bij de EU.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden

Ons onderwijs is, net als de media, alleen nog goed in links (PvdA, D66, GL) hersenspoelen.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden

Gerard.
Dit is een bedreiging richting FVD!
Aangifte doen!

Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden

@Jan de Wit
Zowel links als de neo-marxisten zitten onder de vleugels van het marxisme.
Net als al die verschillende (terroristische) stromingen binnen de islam deze vallen allemaal zonder uitzondering onder de islam, met maar één enkele agenda.
Het marxisme heeft zich verspreid onder de linkse partijen met allemaal verschillende thema’s. Ongeveer zoals AH productgroepen heeft om zowel de minima als de “vermogende” te bedienen. Links kan kiezen uit vele smaken en een herkenbaar thema.
Zo kun je kiezen voor groen, liberaal, progressief, socialistisch, vegetarisch maar allemaal hebben ze een grote gemene deler.
Ze zijn allemaal zogenaamd bezig met hun “eigen” politieke speerpunten maar in feite zijn ze bezig het kapitalistische westen van binnenuit kapot te maken.
Ze zijn heel herkenbaar, hoe ze zich ook noemen, zodra ze met zaken aankomen die onze identiteit verwoesten, ons opzadelen met onbetaalbare sociale problemen, of onzinnige milieu eisen. Het dient allemaal een groter doel, het westen moet kapot.
Daarom kunnen ze het zo goed vinden met de islam, ook een totalitaire ideologie, ze streven in wezen hetzelfde doel na.

ni28
ni28
4 jaren geleden

Ik vrees dat Baba Vanga gelijk krijgt met haar profetie. Het communisme zal in Europa terugkeren en nu nog extra met een groene mantel gedekt. Het is zo herkenbaar in de dagelijkse praktijk alles wijst er naar toe. Het monddood maken van de burger gaat stapsgewijs met een linkse indoctrinatie die al op de basisscholen begint. Kindertjes van alle kleurtjes, verenig u! Mijn hele schooltijd heb ik dat gehoord. En nu zie ik het hier gebeuren in het wat heet vrije westen. Dezelfde methodiek. Marxisme herleeft en de jongeren zullen de slachtoffers zijn van iets wat zij nu nog niet kunnen beseffen.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

De brief van die Bezorgde Import-Amsterdammers is zelf al het ultieme bewijs van de infiltratie van neo-marxisten op de Universiteit. Sterker nog, het is hun bolwerk. Vroeger ook al maar het begint nu echt lachwekkend dom te worden.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Het gaat wat mij betreft niet om Forum voor Democratie, maar om een aantal ernstige maatschappelijke problemen die onherstelbaar verergerd dreigen te worden. De afgelopen 35 jaar hebben marktwerking en globalisering geleid tot een enorme wereldwijde dynamiek, waarvan de gevolgen nog niet helemaal duidelijk zijn. We zien enorme groei in Azie, stagnatie in Afrika, Latijns Amerika en de Islamitische wereld en toenemende problemen in het Westen. Enerzijds verdwijnt veel Westerse industrie naar Azie, wat op termijn zal leiden tot grote handelsproblemen, anderzijds is er een enorme migratiedruk richting het nu nog rijke Westen met nog steeds redelijk goede werkgelegenheidscijfers. In Nederland leidt voortdurende immigratie tot demografische, culturele, politieke, religieuze, maatschappelijke, infrastructurele en budgetaire problemen. De gepolitiseerde cultuurstrijd blokkeert politieke oplossingen. Het terugdraaien van marktwerking en globalisering is geen optie. Er zijn nog maar een paar knoppen over: het stoppen van migratie, het verhinderen van valse concurrentie op wereldschaal, het behoud van de vrijheid van meningsuiting, het terughalen van het politieke debat uit de doorgedraaide en ondoorzichtige nepinstellingen van de EU, het herstel van de openbare orde, kortom beloning van de mondige, zelfredzame burger in plaats van deze steeds dieper het verdomhoekje in te duwen. Ideeen als die van Jordan Peterson, Niall Ferguson en Ruud Koopmans kunnen daar richting aan helpen geven..

borisje boef
borisje boef
4 jaren geleden

Die ‘bezorgde Amsterdammers’ zijn helemaal geen Amsterdammers. Al sinds de jaren 60 en 70 zijn al die opstandige linkse studentjes in Amsterdam afkomstig uit de provincie. Gefrustreerde zeikerdjes uit zeik milieus ergens uit Grubbekutteveen.

trackback

[…] In een typisch gepolderde tussenoptie eisten ze uiteindelijk geen volledige deplatforming, maar een extra spreker naast Peterson. Ook hier hield de organisatie van het evenement stand en wederom kregen de […]

trackback

[…] ….lees verder […]

15
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen