Het EU-Eindspel is begonnen

Mijn gevoel, een betrouwbare compagnon die mij nooit in de steek laat, zegt me dat as we speak het eindspel wordt gespeeld. Het eindspel van de EU.

In Brussel worden beslissingen genomen die niet anders zijn uit te leggen dan als pure paniek, zoals bijvoorbeeld de ridicule en potentieel gevaarlijke Erdogan-deal. In Europese hoofdsteden trekt niemand zich meer wat aan van de onderlinge afspraken. Merkel sleurt Europa mee in haar megalomanie om alle vluchtelingen een onderdak te bieden. Leiders als Orban – wat is dat een baas – kiezen niet voor het Brussels gedram, maar voor hun eigen volk.

In Frankrijk wint het Front National zeer waarschijnlijk de regionale verkiezingen en in Nederland – en elders in Europa – staan EU-kritische partijen hoog in de peilingen.

Brussel probeert te redden wat er te redden valt, bijvoorbeeld bij monde van gezagsgetrouwe politieke leiders als Mark Rutte. Hij wil Oost-Europese landen die een fatsoenlijk beleid hanteren en zich dus niet aan de Brusselse spelregels houden, financieel straffen. Rutte begrijpt ook wel dat zijn achterban dit niet pikt. Hij maakt hiermee de weg vrij voor een opvolger die hier hard tegenin kan gaan.

Het straalt allemaal onmacht uit. Het dolt en draait. Er zit geen lijn in. Niemand luistert meer. Voor de vorm is er eensgezindheid, in het echt is daarvan geen enkele sprake meer. Nog even en Schengen wordt officieel dood verklaard. Ik voorspel dat even later de EU zal vallen.

Is dit een doemscenario? Verre van. Het is het beste wat Europa kan overkomen. Maak u daarom klaar voor het eindspel. Aan de horizon gloort het licht.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
14 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] als een ideologische gedachte, die het goed moest brengen voor alle Europeanen, is de EU inmiddels verworden tot een gedrocht waar niemand voordeel van heeft ondervonden, uitgezonderd de multinationals, die […]

Arend-Jan Smit
7 jaren geleden

Van alle denkbare tijdstippen dat de EU zou kunnen vallen is het momenteel helaas wel het minst wenselijk. Het wordt een grote puinhoop. De jubelstemming deel ik derhalve niet en dat glorende licht is nog heel ver weg. En je moet maar hopen dat zo’n lichtpuntje niet tot hernieuwde tunnelvisie leidt. Maar goed, ik heb nooit de illusie gehad dat het nog kon zonder een ineenstorting, dus wellicht is nu beter dan nooit.

trackback

[…] drie zo niet vier coalitiegenoten meekrijgen. Toch moet hij ook die strijd aangaan. We leven op een breukvlak in de geschiedenis, hij kan ervoor zorgen dat Nederland weer een duidelijke richting […]

JooJootje
JooJootje
7 jaren geleden

En dan komt de kater voor de bevolking,valt de EU dan valt de Euro.
Dat betekent dat de Euro plotseling niets meer waard is dus ook u spaargeld en pensioen.
U zal tot u schrik er achter komen dat u van de ene op de anderen dag straat arm bent geworden.
Nu zult u denken maar dan voeren we toch de Gulden weer in dat kan maar daar heb je een onderpand voor nodig die echte waarde geeft aan de Gulden en hebben we dat wel die waarde bijvoorbeeld bestaat ons goud nog in Amerika (dat gaat spannend worden).
En als dat idd er nog is wat wordt de wisselkoers Euro>Gulden dan kan nooit 1op1 zijn.
Verheug u maar op het einde van de EU het is nu eenmaal het stomste wat we hadden kunnen doen maar ja we hebben het gedaan maar let op de Kater zal verschrikkelijk zijn dus die goeie ouwe tijd zal nog lang ver weg blijven we zullen eerst de wonden moeten likken in totale armoede.

jungleelephant
jungleelephant
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  JooJootje

Er in blijven kost nog vele malen meer;en wel tot in het oneindige;daar komt dus geen eind aan!Dan heb ik liever nog een of twee jaar armoe en dan een beter vooruitzicht,dan eindeloos je eigen kaal laten plukken en van de ene ellende in de andere gerommeld te worden!

Guardiacivil
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  JooJootje

Dat zal als de heer Wilders premier is ook wel weten en ik denk dat er een soort overgangs periode zal zijn of eerst in Nederland orde op zaken en daarna pas een exit.

Rolf Osterberg
7 jaren geleden

Het kabinet Rutte II heeft maar een doel: de einstreep halen waarbij de premier hoopt dat tegen die tijd zijn VVD de nodige stemmen, die zij aan de PVV zijn kwijtgeraakt, terug weet te krijgen. Daarom zal Rutte de een na de andere concessie aan Samson van d ‘Pvd10-zetels’ moeten doen. Door aan te blijven en de ene na de andere uitspraak te doen die eigenlijk tegen zijn VVD hart is, wil hij uiteindelijk zijn beoogde opvolger, Halbe Zijlstra de kans geven om hem op te volgen. Dat diy politieke spel geen rekening houdt met ‘wat er onder het volk leeft’, neemt hij voor lief. Zou de regering nu vallen en de virtuele zetels in daadwerkelijke zetels worden omgezet, is dat voor de VVD een rampenscenario dus zal Rutte denken ‘rekken en erbij blijven’. Zijlstra zal (waarschijnlijk) een ding nooit doen: met socialisten in een regering gaan zitten, zeker niet met de PvdA, Zijlstra ziet het verval van de VVD met lede ogen aan, maar zijn tijd is nog niet gekomen. Gaat de PVV regeren? Dat wil zeggen dat zij een coalitie moeten gaan vormen maar met wie? Of weer gedogen? Of een ‘cordon sanitair’? Ik ben bang dat ons land onregeerbaar wordt en het het meest gebaat zal zijn met een zakenkabinet met verregaande volmachten. Misschien zeggen we dan zonder schroom weer ‘Eigen volk eerst en wij dragen de joods-christelijke cultuur uit, niet de islam.’

Guardiacivil
7 jaren geleden

En dan meteen de grenzen dicht zodat de Brusselse elite niet kan ontsnappen en opgepakt kan worden met ook grote delen van ons eigen kabinet. Zware controle van luchthavens, jachthavens, ferries. Deze allesvernietigende elite zal bloeden voor al het leed.

Avidia
Avidia
7 jaren geleden

Toen de EU begon was ik er al op tegen, ik zag het alles al voor me, geen baas meer in eigen land, een huis vol EU mensen die alles beter weten en ons allerlei wetten opdringen, ik heb gelijk gekregen, we moeten zo snel mogelijk uit de EU, voor die tijd deden we het goed in ons land, en kijk nu eens, alles moet eerst besproken worden in de EU, en wie zitten daar om ons de wet voor te schrijven???? Een handje vol over het paard getilde mensen, ze weten van toeten nog blazen, met minachting bekijk ik dat zooitje. om te janken!!!!!

jungleelephant
jungleelephant
7 jaren geleden

Van mij mag de unie omvallen,liefst morgen nog;heb ik ook een prettige Kerst!

trackback

[…] Lees verder>>> […]

Jan Braam
Jan Braam
7 jaren geleden

Er heerst een Führerbunker sfeertje.

Mirjam de Leeuw
Mirjam de Leeuw
7 jaren geleden

Ik hoop het van harte, Peter.

Gerrit Tienkamp
7 jaren geleden

Dit is op Gerrit Tienkamp herblogden reageerde:

14
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen