Het Kaartenhuiskabinet Rutte-3

Precair bouwwerk gebaseerd op wantrouwen

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Jan Post

Na de langste formatie ooit is het bijna zover: binnenkort treedt het kabinet Rutte 3 aan. Dat mag haast een wonder heten. Uit de formatie bleek geen enkel gevoel van urgentie. Het onderhandelingsproces werd zelfs onderbroken voor papadagen – toen Klaver nog aan tafel zat – en voor een “welverdiende vakantie” – een unicum in de Nederlandse geschiedenis – voor de heren Rutte, Buma, Pechtold en Segers.

Vicepremiers
Iedere coalitiepartij naast de VVD heeft recht op een eigen vicepremier en dus zijn er drie posities te verdelen. Dit is louter symboolpolitiek. De kans dat iemand als Carola Schouten ooit tijdelijk als premier zal optreden lijkt me vrij klein. Het is eerder een titel die aantoont wie de groeibriljantjes zijn. Of Schouten, Ollongren en De Jonge stevig genoeg in hun schoenen staan om discipline in de partij te realiseren (een belangrijke bijbaan van het vice-premierschap), is wel de vraag. Zeker bij zo’n brede coalitie is discipline een must.

Amokmakers
En juist die discipline staat onder druk: een probleem voor dit kabinet is de aanstelling van potentiële amokmakers. Van CDA’er Grapperhaus weten we dat hij zich graag (en in het openbaar) kritisch uitlaat over politici met wie hij nu moet samenwerken. Dat leert iemand niet zomaar af.

Een veel groter risico is Sigrid Kaag. Deze door D66 naar voren geschoven politica is verre van onomstreden en kan eenvoudig ontsporen. Er zijn al diverse artikelen over deze dame op Opiniez verschenen en ook in Israël worden inmiddels de wenkbrauwen gefronst over de aanstelling van deze pro-Palestijnse pro-BDS politica. Door haar handelen kan zij de vriendschap tussen Nederland en Israël (de enige democratie in het Midden Oosten) zwaar beschadigen. Dat zet de verhouding tussen enerzijds D66 en anderzijds VVD, CDA en CU ernstig onder druk.

Halbe Zijlstra zal de teugels dus strak aan moeten trekken om collega Kaag vooral geen domme dingen te laten doen; beter was het geweest dat deze dame nooit naar voren was geschoven.

Een kwetsbaar kabinet
De coalitie is breed en de partijen staan ver uit elkaar. De totstandkoming van het regeerakkoord nam veel te veel tijd in beslag en lijkt volkomen te zijn dichtgetimmerd, hetgeen wijst op onderling wantrouwen. Slechts één bewindspersoon of een Kamerlid van één van de coalitiepartijen hoeft het maar op de heupen te krijgen (hoe lang kan Buma zijn politieke pitbull Omtzigt in toom houden?) en Rutte heeft een probleem. Het kan voldoende zijn om het hele zorgvuldig gebouwde kaartenhuis in elkaar te laten donderen.

De eerste test is volgend jaar bij de verkiezing voor de Gemeenteraden; de ware lakmoesproef is de verkiezing voor de Provinciale Staten in 2019. Ontvangt een van de regeringspartijen bij één van deze verkiezingen een forse afstraffing, dan kan de paniek toeslaan met alle gevolgen van dien. En met een Eerste Kamer waar de coalitie geen meerderheid heeft is de kans van mislukken zeer realistisch.

Leerschool
Het is voor de jonge talenten in het kabinet wel een goede leerschool. Excelleren zij, ook al zou het kabinet een vroegtijdig einde beleven, dan is hun politieke kostje wel gekocht en kunnen ze verder hun stempel op de landspolitiek drukken. Sloopt deze periode hen, dan weten ze ook waar ze aan toe zijn en kan de partij naar nieuwe gezichten zoeken.

Kaartenhuis
De oude, gezichtsbepalende politici hopen nog eenmaal te shinen, de jongeren zullen vooral ervaring op willen doen. Ongeacht de afloop van dit kabinet: Rutte wacht vast en zeker een invloedrijk baantje in Brussel, Buma en Pechtold kunnen vast wel ergens een middelgrote provinciestad gaan bestieren en Segers zal prima functioneren in de Eerste Kamer.

De uiteenlopendheid van de partijen, de broze balans in de samenwerking die zomaar om kan slaan in afkeer en onderling wantrouwen en niet te vergeten de minimale meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer… Het ziet er allemaal niet rooskleurig uit voor dit kabinet.

Ik houd er rekening mee dat Rutte 3 een Kaartenhuiskabinet met een korte houdbaarheid wordt.

Peter van Dijken – Twitter: @PetervanDijken

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.