Forum voor Democratie gaat niet VVD, maar PVV leegvreten

Wilders moet zich ernstig zorgen maken

Naast het afbreken van het zogenaamde partijkartel heeft Thierry Baudet voor zijn Forum voor Democratie een tweede doel gesteld, namelijk het leegvreten van de VVD. Daarvoor heeft hij zelfs de FvD Overstapweken in het leven geroepen. Simpel, maar doeltreffend en als idee briljant gekozen: het valt op, bekt lekker, daagt uit en brengt wellicht mensen ertoe om de stap te zetten.

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal De saneer-meneer

Anti-establishment
Dat het FvD het electoraal goed doet staat vast: de partij groeit als kool en neemt de anti-establishment-rol van de PVV meer en meer over. Waar de partij van Wilders altijd goed scoorde in de peilingen, heeft deze nu het stokje moeten overdragen aan Baudet. En dat is, wat je verder ook van de man vindt, razend knap. Hij heeft de PVV als alternatief voor de gevestigde macht al gedeeltelijk buitenspel gezet en strijkt nu zelf de virtuele winst op.

VVD
Volgens Jort Kelder staat vast dat de VVD ernstig gaat lijden onder de opkomst van FvD. Hoewel de liberalen wel zetels inleveren in de peilingen kunnen we nog niet van een trend spreken. En hoeveel VVD’ers hun lidmaatschap daadewerkelijk hebben ingeruild voor FvD is ook nog niet duidelijk.

Op sommige punten zal Baudet zeker scoren bij VVD’ers: het EU-kritische geluid is populair bij de liberale achterban en ook het beschermen van de Nederlandse waarden en het bewaren van onze soevereiniteit kunnen op veel steun rekenen. De standpunten van de VVD-achterban – die doorgaans rechtser is dan de top van de partij – zagen we de laatste jaren te weinig terug bij de Tweede Kamerfractie van de liberalen.

Complotdenken
Waar Baudet naar mijn mening de bocht uitvliegt en potentiële overstappers zal afschrikken, is zijn gretige hang naar merkwaardige complottheorieën, bijvoorbeeld omtrent MH17 en de aan de EU toegeschreven “omvolkingspolitiek” annex “homeopathische verdunning“. Hij wekt de indruk heilig in deze duistere complotten te geloven en verliest daarmee nuance en realiteit uit het oog.

Erdogan
Een ander punt dat niet lekker zal liggen bij liberalen is dat FvD Erdogan actief lijkt te steunen. Bijvoorbeeld door in te stemmen met het normaliseren van de betrekkingen met de Turkse dictator. Of door tegen een motie te stemmen die een Turks referendum, over de invoering van de doodstraf in dat land, in Nederland wilde tegenhouden. Wellicht heeft dat te maken met subsidies van de Europese overkoepelende partij ACRE. Forum ontving tienduizenden euro’s van deze organisatie waarvan Erdogans AK partij ook lid is.

PVV als target
Zoals ik in mijn artikel van 19 juni aangaf, zie ik eerder een beweging van de PVV naar FvD. Ongeveer een maand later werd dit door De Hond bevestigd: bijna de helft van de PVV achterban staat open voor een overstap naar FvD. Dat is logisch: Wilders lijkt voor een permanente rol in de oppositie te kiezen en zijn rol raakt wat sleets. Forum staat open voor leden, verwelkomt hen enthousiast, staat open voor input en geeft anders dan de PVV leden een rol. Daarnaast straalt FvD ook uit dat ze best willen regeren, ook met de door hen zo gehate kartelpartijen.

Voor het ontevreden electoraat zit dus veel meer toekomst in FvD dan in de PVV.

Daarom lijkt het mij sterk dat FvD gaat groeien ten koste van de VVD en zal het aandeel anti-establishment-kiezers (als ik deze uitdrukking mag gebruiken) niet explosief groeien. Eerder zal er een verschuiving plaatsvinden van de aan metaalmoeheid lijdende PVV naar het jonge en frisse FvD.

Leefbaar
Dat dit niet uit de lucht gegrepen is laat het eerder genoemde onderzoek van De Hond zien, we zien het ook terug in Rotterdam. Wilders wil bij de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018 de strijd aangaan met Leefbaar Rotterdam. LR is, heel erg slim, een verbond aangegaan met FvD. Joost Eerdmans en Thierry Baudet hebben elkaar binnen de lokale politiek gevonden en gaan samenwerken. In maart zal blijken hoe kansrijk de PVV staat tegenover kanjers als Eerdmans en niet te vergeten Tanya Hoogwerf. Verliest hij die strijd dan kan Forum zich volledig richten op de achterban van de PVV.

Dat er een partij wordt leeggegeten staat voor mij vast. Dat zal alleen niet de VVD zijn. Het is Wilders die zich ernstig zorgen moet gaan maken.

Peter van Dijken – Twitter: @petervandijken

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.