Hoezo Cordon Sanitaire tegen de PVV?

Wilders heeft uitsluiting in de formatie aan zichzelf te danken

Sinds vorige week is duidelijk dat de PVV de komende kabinetsperiode niet gaat regeren. Zowel CDA als VVD hebben bij monde van Buma en Rutte overduidelijk laten weten dat een rechts kabinet met de PVV geen optie is. Hiermee blijven er maar een paar opties over (“motorblok” plus CU of PvdA) om een coalitie te vormen. De PVV rest niets anders dan wederom een plek in de oppositie.

Vanuit het PVV-electoraat klint het geluid dat Rutte een cordon sanitaire opwerpt. Of dat verwijt terecht is, is nog maar helemaal de vraag. Laten we een en ander eens reconstrueren.

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van video NPO

Rutte-1
De breuk tussen PVV enerzijds en VVD en CDA anderzijds ontstond in 2012. Wilders beëindigde zijn gedoogsteun aan Rutte-1 nadat het CDA hem zwaar onder druk had gezet. Er was een vertrouwensbreuk ontstaan. Er diende zich een periode aan waarin de partijen regelmatig clashten en de sfeer tussen de politiek leiders vaak om te snijden was.

Begin 2016 staat de PVV er al maanden glorieus voor in de peilingen. De partij schuurt tegen de 40 zetels aan en lijkt de grootste te worden. Wilders neemt een voorschot op die winst en geeft in januari van dat jaar aan dat hij wel met de VVD, maar niet met Rutte wil regeren. De boodschap van Wilders aan de VVD is duidelijk: “Ik ben straks de grootste, dus dump Rutte als je mee wil regeren”. De VVD beslist vervolgens echter Rutte opnieuw aan te wijzen als lijsttrekker. De mogelijkheid van een coalitie met de PVV is hiermee geblokkeerd.

Verkiezingen
De VVD en Rutte houden vooralsnog alle opties open. In Zomergasten zegt Rutte samenwerking met geen enkele partij bij voorbaat uit te willen sluiten. Als de campagne op stoom is herziet hij dat standpunt en sluit hij een samenwerking met de PVV uit. Tegen alle verwachtingen in blijft de VVD bij de recente Tweede Kamerverkiezingen de grootste, ondanks een behoorlijke zetelwinst van de PVV. Wilders houdt nog even vast aan zijn blokkade van Rutte. Maar een paar dagen na de verkiezingen biedt Wilders aan toch met Rutte te willen samenwerken.

Gebrek aan vertrouwen
Lees je de brieven van Rutte en Buma aan Tjeenk Willink, dan is overduidelijk dat de kloof tussen hen en Wilders levensgroot is. Er is gebrek aan vertrouwen, het CDA wil niet meewerken aan het opheffen van de vrijheid van godsdienst en de VVD wil niet samenwerken met een partij die de democratische rechtsstaat ondermijnt.

Geen toenadering
Tussen het moment dat Wilders bakzeil haalt en de brieven aan Tjeenk Willink worden overhandigd doet Wilders weinig tot niets om de kloof te overbruggen. Wil hij regeren dan heeft hij deze twee partijen nodig, terwijl de twee anderen prima verder kunnen zonder hem. Er volgt echter geen enkele toenaderingspoging. Sterker nog: daags na de afschuwelijke aanslag in Manchester tweet Wilders dat hij Rutte verwijt medeverantwoordelijk te zijn en dat er bloed aan zijn handen kleeft. Zoiets zeg je niet tegen een politicus met wie je wil samenwerken. En als je samenwerkt met iemand over wie je zo denkt dan verloochen je jezelf. Het is daarmee overduidelijk dat Wilders niet wil regeren.

Tegenstellingen
Het komt tussen Wilders en Rutte en Buma niet meer goed. Op alle drie is het nodige aan te merken. Vanwege de onderlinge tegenstellingen en het diepgewortelde wantrouwen is een rechts kabinet nu helaas niet aan de orde. Die tegenstelling zijn politiek en, zoals ik in de brieven lees, ook van persoonlijke aard. Beide politieke leiders wijzen immers op een gebrek aan vertrouwen, waarbij het persoonlijke niet los kan staan van het politieke.

Een cordon sanitaire is het volledig negeren van een partij in het politieke proces. Om het CDA en de VVD een cordon sanitaire te verwijten gaat mij veel te ver. Moties en andere inbreng van de PVV in het parlement worden immers niet per definitie getorpedeerd door deze partijen, zoals bij een cordon sanitaire gebruikelijk is, maar worden ieder voor zich op hun politieke inhoud beoordeeld.

Verspilde moeite
Buma en Rutte gaan het gesprek met Wilders nu niet aan om omdat zij bij voorbaat geen enkele ruimte voor een gezonde samenwerking zien. Een rondje voor de bühne, zoals tijdens de tweede gespreksronde met Klaver het geval was, zou alleen maar verspilde tijd en moeite zijn.

Het is mijns inziens vooral te danken aan het bizarre gedrag van Wilders dat de PVV nu weer in de oppositie terecht komt. Ik voorzie dat het slechts een kwestie van tijd is voordat een groot deel van de PVV-achterban het gedrag van Wilders beu is en overstapt naar een rechtse partij die wel bereid is tot samenwerking en compromissen, zoals het Forum voor Democratie.

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties 👇🏽.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.