Visumvrij reizen voor Turken wordt er doorheen gejast

Deze week neemt de Europese Commissie de beslissing om een viertal landen toestemming te verlenen om visumvrij naar de aangesloten lidstaten van de EU te reizen. De landen die in aanmerking komen voor dit voorrecht zijn Kosovo, Georgië, Oekraïne en Turkije.

Vluchtelingendeal
Met name het visumvrij reizen voor bijna 75 miljoen Turken is buitengewoon discutabel. Turkije heeft dit punt tot centraal onderdeel gemaakt van de vluchtelingendeal. Het land moest in de paar weken na de deal met de EU aan maar liefst 72 voorwaarden voldoen om haar burgers vrij naar de EU-landen te kunnen laten reizen. Wat tot voor kort onmogelijk leek, is nu werkelijkheid. Inmiddels blijkt dat Turkije aan bijna alle vereisten voldoet.

Sluizen
Als de EU het visumvrij reizen mocht tegenhouden, dreigt Ankara de afspraken te cancellen. Oftewel, Turkije zet de vluchtelingensluizen naar de EU weer open. Deze onacceptabele druk uit Ankara, de politieke chantage door Erdogan, is duidelijk voelbaar. De Europese Commissie zal onder druk van dit dreigement waarschijnlijk snel instemmen met het visumvrij reizen. Ondanks het feit dat Turkije nog niet of nauwelijks voldoet aan enkele cruciale vereisten, zoals misdaad- en corruptiebestrijding, databescherming en het aanpassen van de anti-terreurwetgeving.

Dat na de Europese Commissie ook het Europees Parlement en de individuele lidstaten nog akkoord moeten gaan, geeft weinig extra zekerheid. Het Europees Parlement is door haar verdeeldheid immers krachteloos en zal zoals zo vaak gewoon het voorstel van de Europese Commissie volgen. De lidstaten zullen met name kijken naar wat Duitsland doet. Zoals we inmiddels tot schade en schande hebben gemerkt is Mutti Merkel de voetveeg van Erdogan. Zij zal het Duitse parlement zeer waarschijnlijk adviseren om in te stemmen met het visumvrij reizen voor Turken.

Knieval
En Rutte, voorzitter van de EU tot 1 juli, staat ook niet bekend om zijn onafhankelijkheid ten opzichte van de Duitse politieke leiding. Pragmaticus als hij is, zal hij braaf de Duitse lijn volgen, zodat hij de onder zijn leiding gesloten vluchtelingendeal met Turkije niet in gevaar komt. De VVD-PvdA-coalitie gaat hem daarin trouw ondersteunen.

Als alles loopt zoals Ankara eist – en dus te verwachten valt – zal de EU straks een knieval maken richting Erdogan, ongeacht of de Turken feitelijk wel of niet voldoen aan de regels. De deal net Turkije is heilig en daar moet veel voor wijken, inclusief de zorgvuldigheid. Ankara weet dat maar al te goed en speelt dat spel handig uit.

Trucs
Zo koersen we af op de zoveelste overwinning voor Erdogan op het Europese front. Hij laat opnieuw zien dat hij de trucs van chantage en machtspolitiek beter beheerst dan de Europese politici. Het valt dan ook te verwachten dat nog meer Turkse ontheemden zich gesterkt voelen in hun steun aan hun leider. Tegelijkertijd zullen steeds meer Turken in Nederland en de overige lidstaten gevaar lopen als ze zich kritisch over Erdogan uitlaten. Want de Turkse kliklijnen floreren.

Formaliteit
Het trieste resultaat is dat een belangrijke en risicovolle regeling als visumvrij reizen in Europa voor burgers van een niet-EU-land, op deze manier in recordtijd er doorheen wordt gejast. Alsof het slechts een formaliteit is. De symboliek die daaruit spreekt is eigenlijk van een nog grotere impact dan het visumvrij reizen zelf. Het onderschrijft de machteloosheid, de angst en de politieke lafheid binnen de EU om te staan voor de eigen normen, waarden en regels. Het zal nu des te moeilijker worden om de zegetocht van Erdogan af te stoppen, of dat nu binnen of buiten Turkije is.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Leeuwis
Leeuwis
6 jaren geleden

Ik wordt misselijk als ik aan de gevolgen hiervan denkt.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus
6 jaren geleden

… aan 1 kant heb ik wel eens het idee dat we de politici krijgen die we verdienen. Die eeuwige en verstikkende drang om moreel en fatsoenlijk te handelen. Geen politicus die het hier lang gaat volhouden met ordinair powerplay en/of een straatvechtersmentaliteit. Dat is gewoon niet verkoopbaar. Terwijl het juist die kwaliteiten zijn die in Rusland en Turkije in leiders gewaardeerd wordt.

In rustige tijden kunnen we ons dat morele en voortreffelijke eigenbeeld wel veroorloven, maar als de wereld in meer of mindere mate in brand staat, laten ze stinkende wonden na.

Eric
Eric
6 jaren geleden

Het stomme volk laat zich naaien door complete onbenullen. Of zijn het volksverraders? Ik denk beiden. Hoogverraad aan de Nederlandse staat dus.

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x